stdClass Object ( [id] => 1344626 [title] => Ugovor Hrvatske i BiH o izručenju osuđenika potpisan je prije 11 godina, a do sada je izručena samo jedna osoba. Zašto? [alias] => ugovor-hrvatske-i-bih-o-izrucenju-osudenika-potpisan-je-prije-11-godina-a-do-sada-je-izrucena-samo-jedna-osoba-zasto [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Već i ptice na grani znaju da je susjedna Bosna i Hercegovina obećana zemlja za sve one koji zbog bilo kojeg razloga bježe pred hrvatskom policijom ili pravosuđem, bilo da su pod istragom ili su pravomoćno osuđeni. Poprilično je debela lista onih koji imaju dvojno državljanstvo, dakle i hrvatsko i bosanskohercegovačko, a koji se nađu na udaru zakona i spas potraže preko granice znajući da je gotovo nemoguće da, zbog državljanstva, budu izručeni matičnoj domovini.

Sjetimo se samo onih najpoznatijih - Branimir Glavaš, Zdravko i Zoran Mamić, Jozo Ćurković, Miroslav Kutle...

A kakva je uopće situacija s izručenjima iz Hrvatske u BiH i obrnuto? Koja je pravna osnova za to i koji su problemi, te funkcionira li uopće u praksi Ugovor između RH i BiH o izručenju koji je sklopljen 2012. godine, a primjenjuje se od 2014. godine?

---

image

Zdravko i Zoran Mamić spas od služenja zatvorske kazne u Hrvatskoj potražili su u Bosni i Hercegovini

Vlado Kos/Cropix
---

Prije 11 godina tadašnji ministri pravosuđa Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Orsat Miljenić i Bariša Čolak, potpisali su u Zagrebu bilateralni Ugovor o izručenju koji je trebao omogućiti da dvojno državljanstvo više ne bude zapreka za izručenje počinitelja najtežih kaznenih djela.

– Državljanstvo više neće biti zaštita od kaznenog progona za najteža kaznena djela – kazao je tada hrvatski ministar, dodajući da se Ugovor neće retroaktivno primjenjivati i da “vrijedi u budućnosti, ne vraća se unatrag, možemo govoriti o onome što će se događati”.

Što piše u ugovoru?

Po tome ugovoru, izručenje u svrhu kaznenog progona dopustit će se samo ako je za kazneno djelo prema pravu obiju država ugovornica propisana kazna zatvora ili mjera koja uključuje oduzimanje slobode u trajanju od jedne godine ili teža kazna. Nadalje, izručenje u svrhu izvršenja pravomoćno izrečene kazne zatvora ili mjere koja uključuje oduzimanje slobode dopustit će se samo za kaznena djela koja su kažnjiva prema pravu obiju država ugovornica i ako trajanje kazne zatvora ili mjere koja uključuje oduzimanje slobode, odnosno njihov ostatak koji se treba izvršiti, iznosi najmanje četiri mjeseca.

Isto tako, prema Ugovoru, “izručenje vlastitih državljana u svrhu kaznenog progona dopustit će se ako su ispunjeni uvjeti propisani ovim Ugovorom za kaznena djela organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca za koja je prema pravu obiju država ugovornica propisana kazna zatvora ili mjera koja uključuje oduzimanje slobode u trajanju od četiri godine ili teža kazna”.

---

image

Orsat Miljenić, tadašnji hrvatski ministar pravosuđa, potpisao je Ugovor o izručenju

Damir Krajač/Cropix
---

Zanimljivo u cijeloj priči jest to da ministri obiju država, bez obzira na odluku nadležnog suda o tome postoje li uvjeti za izručenje osobe koju traži jedna ili druga država potpisnica, imaju diskrecijsko pravo svojim potpisom odlučiti hoće li netko biti izručen ili neće.

– Temeljem Ugovora o izručenju nijedan hrvatski državljanin nije izručen Bosni i Hercegovini, dok je Bosna i Hercegovina temeljem istog Ugovora Republici Hrvatskoj odobrila izručenje jednog svog državljanina koji je imao i hrvatsko državljanstvo. Postupci izručenja provode se u skladu s međunarodnim pravom na temelju kojih počivaju bilateralni ugovori potpisani s ciljem unaprjeđenja pravosudne suradnje – odgovorili su nam iz hrvatskog Ministarstva pravosuđa na upit koliko je državljana Hrvatske i BiH, na osnovi ovog Ugovora, BiH izručila Hrvatskoj od trenutka stupanja Ugovora na snagu i obrnuto. Pitali smo i kako komentiraju dojam javnosti da je ovaj Ugovor mrtvo slovo na papiru budući da gotovo svi oni koji imaju dvojno državljanstvo, a u Hrvatskoj su ili pod istragom ili su osuđeni za ozbiljna kaznena djela, utočište pronalaze u BiH i tamo godinama i desetljećima mirno žive bez straha od izručenja.

Hrvatska ne izručuje sutkinju Fazlagić

Ista smo pitanja postavili i Ministarstvu pravde BiH, iz čijeg su nam Ureda za odnose s javnošću odgovorili da “računalni sustav OWIS Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine u vođenju statističkih podataka ne pravi razliku između ekstradicijskih zahtjeva koji se odnose na strance i vlastite državljane”.

– U statističke podatke se uvode svi ekstradicijski predmeti, neovisno o državljanstvu, pa nije moguće dati konkretan odgovor na upit o “vlastitim državljanima”. Prema podacima kojima raspolaže ovo Ministarstvo, u razdoblju od 1. siječnja 2014. godine do 21. studenog 2023. godine bilo je ukupno 239 ekstradicijskih predmeta, od kojih se 106 odnosilo na izručenja iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, a 133 na izručenja iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku. Iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku su, temeljem naprijed navedenog Ugovora, izručene tri osobe s dvojnim državljanstvom te ne stoji konstatacija da Ugovor o izručenju između BiH i RH ne funkcionira. Istina je da je navedeni ugovor pravni temelj za izručenje, ali da uz ugovorne moraju biti ispunjene i pretpostavke utvrđene zakonodavstvima dvije države iz kaznenopravne materije koja se tiču međunarodne pravne pomoći. Također, treba imati u vidu da je broj zahtjeva za izručenje vlastitih državljana koji idu iz Bosne i Hercegovine prema Republici Hrvatskoj neusporedivo manji nego obrnuto – naveli su.

---

image

Bariša Čolak kao ministar pravde BiH potpisao je Ugovor o izručenju

Branimir Boban/Cropix
---

Pitali smo ih i je li jedan od kamena spoticanja u aktivnijoj realizaciji ovog Ugovora i slučaj sarajevske sutkinje Lejle Fazlagić, protiv koje je u BiH podignuta optužnica zbog zloporabe ovlasti, pranja novca, krivotvorenja isprava i prijevara, a međunarodna tjeralica za njom raspisana je 2016. godine. Ona je pobjegla u Hrvatsku, u jedno mjesto na Makarskoj rivijeri, kada je otvorena istraga protiv organizirane kriminalne skupine predvođene bivšim ministrom unutarnjih poslova BiH Alijom Delimustafićem, a nju se tereti da je od 2011. do 2016. godine razbaštinila desetke vlasnika nekretnina u Sarajevu tako što je preknjižila njihove kuće, stanove, poslovne prostore i zemljišta na osobe koje nisu imale pravo na tu imovinu, te je tako nezakonito preknjižila 19 nekretnina vrijednih oko četiri milijuna eura. Hrvatska je odbila njezino izručenje, odnosno ministar pravosuđa naše zemlje do danas nije potpisao suglasnost za njega.

Pompozno najavljivani ugovor

– Ekstradicijski predmet Lejla Fazlagić je i dalje aktualan. Prema informacijama kojima raspolaže ovo ministarstvo, Županijski sud Rijeka je utvrdio da ne postoje zapreke za izručenje navedene osobe u Bosnu i Hercegovinu, ali Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine nikada nije zaprimilo odgovarajuću odluku Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske – kazali su za Slobodnu Dalmaciju iz Ministarstva pravde BiH.

– Izručenje vlastitih državljana oduvijek je bila goruća problematika budući da je svaka država svojim propisima nastojala zaštititi vlastite državljane od njihova izručenja. Kada je u pitanju RH, praksa izručenja vlastitih državljana na razini Europske unije počela se mijenjati 1. srpnja 2013. godine, danom ulaska u Europsku uniju, kada je omogućena predaja hrvatskih državljana drugoj državi članici EU-a povodom izvršenja europskog uhidbenog naloga. Međutim, što se tiče odnosa Republike Hrvatske i onih država koje nisu članice Europske unije, nije imala obvezu izručivati svoje državljane tim državama, osim u situaciji ako je između RH i neke od tih država potpisan ugovor o izručenju.

Jedan od takvih ugovora o izručenju koji je Hrvatska potpisala jest onaj s Bosnom i Hercegovinom. Sjećam se kako su u to vrijeme tadašnji ministri izjavljivali da “vlastito državljanstvo više neće biti zaštita od kaznenog progona za najteža kaznena djela te kako više nema bježanja od zakona u susjedstvo”. Dakle, pompozno su najavljivali taj ugovor naglašavajući pri tome puno bolju pravosudnu suradnju u kaznenim predmetima između dviju država – komentirao je prof. dr. sc. Damir Primorac, odvjetnik i bivši sudac Županijskog suda u Splitu.

---

image

Odvjetnik Damir Primorac: Da postoji nezadovoljstvo s obje strane glede potpisanog Ugovora, bilo je vidljivo već iz izjava tadašnjih ministara pravosuđa

Vladimir Dugandžiž/Cropix
---

Navodi kako je od tada pa do danas prošlo punih jedanaest godina i da nije siguran da je taj ugovor postigao cilj koji je bio zadan u samom početku, odnosno da je izručen onaj broj osoba koji se možda očekivao.

– Ugovorom o izručenju propisana je mogućnost izručenja vlastitih državljana za kaznena djela organiziranog kriminala, korupcije, pranja novca, kao i za druga teška kaznena djela, ali samo za kaznena djela koja su počinjena nakon potpisivanja Ugovora. No javnost se opravdano pita koliko je vlastitih državljana jedne i druge države temeljem tog ugovora bilo izručeno, ali odgovor na to pitanje možemo dobiti samo od Ministarstva pravosuđa i uprave RH, odnosno Ministarstva pravde BiH.

Nisam siguran da je riječ o velikom broju osoba. Da postoji nezadovoljstvo s obje strane glede potpisanog Ugovora, bilo je vidljivo već iz izjava tadašnjih ministara pravosuđa, koji su nekoliko godina nakon potpisivanja Ugovora izričito naveli da nisu zadovoljni kako se taj ugovor primjenjuje u praksi, zaključuje Damir Primorac.

---

image

Branimir Glavaš bio je jasan: ‘Nemam namjeru odslužiti ni jednog dana u zatvoru‘

Tom Dubravec/Cropix
---

---

image

Miroslav Kutle nakon što je 2010. godine pravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog malverzacija u pretvorbi Gradskog podruma, pobjegao je u BiH

Damjan Tadić/Cropix
---

---

Napoznatiji hrvatski i BiH prebjezi

Među najpoznatijim aktualnim bjeguncima koji su utočište potražili u susjednoj državi svakako su braća Zdravko i Zoran Mamić. Stariji je Mamić otišao preko granice u Međugorje u lipnju 2018. godine, dan prije izricanja presude na osječkom Županijskom sudu, na kojem je – što je poslije postalo i pravomoćno – osuđen na šest i pol godina robije za krađu 15,5 milijuna eura na transferu igrača iz Dinama i utaju poreza tešku 1,6 milijuna eura. Njegov mlađi brat mu se pridružio tri godine poslije; on je istom presudom osuđen na četiri godine i osam mjeseci za sudjelovanje u izvlačenju novca iz Dinama. Kako se pisalo po medijima, nekadašnji "alfa i omega" Dinama nedugo prije napuštanja voljene zemlje isposlovao je i državljanstvo BiH. Iako je Hrvatska tražila izručenje oba brata, i to na temelju zakona i ugovora između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, pravosuđe susjedne države odbilo je taj zahtjev jer nisu bile "ispunjene pravne pretpostavke".

Stariji Mamić, po pisanju medija, uživa u svom "božanskom" statusu u Hercegovini, gdje ga lokalno stanovništvo obožava, a pokrenuo je i unosan biznis nakon što je od Vlade Federacije BiH dobio koncesiju za obavljanje djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije kroz izgradnju 10 elektroenergetskih objekata fotonaponskih elektrana u Pologu kod Mostara.

‘Seoski dobrotvor‘ Jozo Ćurković

Nadalje, spas preko granice potražio je prije 19 godina Jozo Ćurković, nakon što je doznao da će protiv njega biti podignuta optužnica zbog muljaža teških 100 milijuna tadašnjih kuna u njegovoj tvornici "Salonit". Iako je bio uhićen u Sarajevu kad je sletio na aerodrom, vrlo je brzo pušten jer je imao dvojno državljanstvo, a nakon toga je pokrenuo unosan posao u selu Grabovici, koji kilometar od državne granice s Hrvatskom. Izgradio je ekoselo na obali Buškog jezera, potrudio se postati lokalni mecena i "seoski dobrotvor" pa je tako širio i asfaltirao putove i ulice po Grabovici, izgradio igralište, ogradio groblje i napravio kapelicu s mrtvačnicom, obnovio dernek na Svetog Antu, uredio župni ured... Na svom sada već nadaleko poznatom i dobro posjećenom imanju organizira vjenčanja, nudi smještaj, u ekoselu ima i konjički klub sa štalama, pa i mali zoološki vrt.

Ekološki zaokret Miroslava Kutle

Jedan od najpoznatijih hrvatskih bjegunaca svakako je i Miroslav Kutle, tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća jedan od najmoćnijih poslovnih ljudi u Hrvatskoj, koji je posjedovao banke, medije, tvornice... Nakon što je 2010. godine pravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog malverzacija u pretvorbi Gradskog podruma, pobjegao je u BiH i od tada živi preko granice. BiH ga je odbila izručiti uz obrazloženje da kaznena djela koja mu se stavljaju na teret nemaju ekvivalent u zakonu koji je u vrijeme njihova izvršenja bio na snazi u BiH. I on je u susjednoj državi ponovno pokrenuo posao, pisalo se da u Glamoču ima veliko zemljište na kojemu ima farmu goveda i proizvodi ekološku hranu.

Razočarani Branimir Glavaš

Najnoviji bjegunac od hrvatskog pravosuđa je i Branimir Glavaš, "friško" nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina, a koji je na društvenoj mreži Facebook objavio da je otišao u mjesto Drinovce u općini Grude.

– Otišao sam u BiH, ali nisam pobjegao. Imam dvije putovnice. Ne želim više živjeti u Hrvatskoj. Ja sam ovu državu stvarao, ali nisam je zamišljao ovakvu kad sam stavljao glavu na panj. Nemaju niti jednog dokaza. Ovo je politička namještaljka. Nemam namjeru odslužiti ni jednog dana u zatvoru – nakon odlaska kazao je Glavaš za 24 sata.

Osuđenome BiH pedofilu lijepo je u Hrvatskoj

Isto to govorio je, podsjetimo, i Zdravko Mamić kada je otišao navodeći da "nije u bijegu i da očekuje oslobađajuću presudu". Tada je govorio da će se vratiti u Hrvatsku "kad bude htio, imao vremena i kad mu budu obaveze dozvoljavale" te da je ovo bio njegov privremeni dolazak u Međugorje. Nekoliko godina kasnije je rekao da za njega "Hrvatska više ne postoji jer mu je uzela dušu" te da se htio odreći hrvatskog državljanstva, ali u tome nije uspio, dodavši da nema hrvatsku putovnicu ni osobnu iskaznicu niti ih želi više ikada imati.

No i Hrvatska je obećana zemlja za neke bjegunce iz BiH, a zadnji je slučaj odbjeglog pedofila Ivice Miškovića (65) iz Kaknja (BiH), koji je 7. studenoga pobjegao iz Osnovnog suda u Banjoj Luci nakon što mu je izrečena presuda za teško zlostavljanje djece te je dobio četiri godine zatvora. Nakon bijega pojavio se na Novoj TV, u emisiji "Provjereno", želeći ispričati svoju stranu priče i tvrdeći da je osuđen "na pravdi Boga". Navodno ima dvojno državljanstvo, a kazao je da su mu u policiji rekli da ga Hrvatska neće izručiti jer nema ugovor o tome s BiH.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => idila za kriminalce [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => idila za kriminalce 2 0 8869 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-27 09:00:42 [created_by] => 3229 [created_by_alias] => Vladimir Urukalo [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-04 13:04:38 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-04 13:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ugovor Hrvatske i BiH o izručenju osuđenika potpisan je prije 11 godina, a do sada je izručena samo jedna osoba. Zašto? page_title=Ugovor Hrvatske i BiH o izručenju osuđenika potpisan je prije 11 godina, a do sada je izručena samo jedna osoba. Zašto? [metakey] => Ugovor o izručenju osuđenika, hrvatska, BIH, orsat miljenić, zdravko mamić, zoran mamić, Branimir Glavaš, Miroslav Kutle, jozo ćurković, bjegunci od pravosuđa, zatvorska kazna, hrvatsko pravosuđe, dvojno državljanstvo, Damir Primorac, Ministarstvo pravosuđa [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26124535.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/17870840.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/25935523.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26124473.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26124474.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26124475.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26124476.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/25873204.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Denis Jerkovi\u0107\/Cropix\/","Vlado Kos\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix ","Branimir Boban\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix ","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Branimir Boban\/Cropix ","Vladimir Dugand\u017ei\u017e\/Cropix "],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Policajci Bosne i Hercegovine i Hrvatske nemaju koga izru\u010diti (ilustracija)<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Zdravko i Zoran Mami\u0107 spas od slu\u017eenja zatvorske kazne u Hrvatskoj potra\u017eili su u Bosni i Hercegovini<\/p>","

Branimir Glava\u0161 bio je jasan: \u2018Nemam namjeru odslu\u017eiti ni jednog dana u zatvoru\u2018<\/p>","

Jozo \u0106urkovi\u0107 je uo\u010di podizanja optu\u017enice zbog mulja\u017ea te\u0161kih 100 milijuna tada\u0161njih kuna u tvornici \u2018Salonit\u2018 pokrenuo je unosan posao u selu Grabovici<\/p>","

Miroslav Kutle nakon \u0161to je 2010. godine pravomo\u0107no osu\u0111en na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog malverzacija u pretvorbi Gradskog podruma, pobjegao je u BiH<\/p>","

Orsat Miljeni\u0107, tada\u0161nji hrvatski ministar pravosu\u0111a, potpisao je Ugovor o izru\u010denju<\/p>","

Bari\u0161a \u010colak kao ministar pravde BiH potpisao je Ugovor o izru\u010denju<\/p>","

Odvjetnik Damir Primorac: Da postoji nezadovoljstvo s obje strane glede potpisanog Ugovora, bilo je vidljivo ve\u0107 iz izjava tada\u0161njih ministara pravosu\u0111a<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1309","hd_26124535_1920.jpg":"1920x1080","k_26124535_1280.jpg":"1280x1280","k_26124535_1024.jpg":"1024x1024","k_26124535_640.jpg":"640x640","k_26124535_480.jpg":"480x480","k_26124535_340.jpg":"340x340","k_26124535_220.jpg":"220x220","o_26124535_1280.jpg":"1280x872","o_26124535_1024.jpg":"1024x698","o_26124535_640.jpg":"640x436","o_26124535_480.jpg":"480x327","o_26124535_340.jpg":"340x231","o_26124535_220.jpg":"220x149","h_26124535_1280.jpg":"1280x854","h_26124535_1024.jpg":"1024x683","h_26124535_640.jpg":"640x427","h_26124535_480.jpg":"480x320","h_26124535_340.jpg":"340x227","h_26124535_220.jpg":"220x147","pp_26124535_1280.jpg":"1280x1628","pp_26124535_1024.jpg":"1024x1303","pp_26124535_640.jpg":"640x814","pp_26124535_480.jpg":"480x611","pp_26124535_340.jpg":"340x432","pp_26124535_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1727x1188","hd_17870840_1920.jpg":"1920x1080","k_17870840_1280.jpg":"1280x1280","k_17870840_1024.jpg":"1024x1024","k_17870840_640.jpg":"640x640","k_17870840_480.jpg":"480x480","k_17870840_340.jpg":"340x340","k_17870840_220.jpg":"220x220","o_17870840_1280.jpg":"1280x880","o_17870840_1024.jpg":"1024x704","o_17870840_640.jpg":"640x440","o_17870840_480.jpg":"480x330","o_17870840_340.jpg":"340x233","o_17870840_220.jpg":"220x151","h_17870840_1280.jpg":"1280x854","h_17870840_1024.jpg":"1024x683","h_17870840_640.jpg":"640x427","h_17870840_480.jpg":"480x320","h_17870840_340.jpg":"340x227","h_17870840_220.jpg":"220x147","pp_17870840_1280.jpg":"1280x1628","pp_17870840_1024.jpg":"1024x1303","pp_17870840_640.jpg":"640x814","pp_17870840_480.jpg":"480x611","pp_17870840_340.jpg":"340x432","pp_17870840_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25935523_1920.jpg":"1920x1080","k_25935523_1280.jpg":"1280x1280","k_25935523_1024.jpg":"1024x1024","k_25935523_640.jpg":"640x640","k_25935523_480.jpg":"480x480","k_25935523_340.jpg":"340x340","k_25935523_220.jpg":"220x220","o_25935523_1280.jpg":"1280x852","o_25935523_1024.jpg":"1024x682","o_25935523_640.jpg":"640x426","o_25935523_480.jpg":"480x319","o_25935523_340.jpg":"340x226","o_25935523_220.jpg":"220x146","h_25935523_1280.jpg":"1280x854","h_25935523_1024.jpg":"1024x683","h_25935523_640.jpg":"640x427","h_25935523_480.jpg":"480x320","h_25935523_340.jpg":"340x227","h_25935523_220.jpg":"220x147","pp_25935523_1280.jpg":"1280x1628","pp_25935523_1024.jpg":"1024x1303","pp_25935523_640.jpg":"640x814","pp_25935523_480.jpg":"480x611","pp_25935523_340.jpg":"340x432","pp_25935523_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26124473_1920.jpg":"1920x1080","k_26124473_1280.jpg":"1280x1280","k_26124473_1024.jpg":"1024x1024","k_26124473_640.jpg":"640x640","k_26124473_480.jpg":"480x480","k_26124473_340.jpg":"340x340","k_26124473_220.jpg":"220x220","o_26124473_1280.jpg":"1280x853","o_26124473_1024.jpg":"1024x682","o_26124473_640.jpg":"640x426","o_26124473_480.jpg":"480x320","o_26124473_340.jpg":"340x226","o_26124473_220.jpg":"220x146","h_26124473_1280.jpg":"1280x854","h_26124473_1024.jpg":"1024x683","h_26124473_640.jpg":"640x427","h_26124473_480.jpg":"480x320","h_26124473_340.jpg":"340x227","h_26124473_220.jpg":"220x147","pp_26124473_1280.jpg":"1280x1628","pp_26124473_1024.jpg":"1024x1303","pp_26124473_640.jpg":"640x814","pp_26124473_480.jpg":"480x611","pp_26124473_340.jpg":"340x432","pp_26124473_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1276","hd_26124474_1920.jpg":"1920x1080","k_26124474_1280.jpg":"1280x1280","k_26124474_1024.jpg":"1024x1024","k_26124474_640.jpg":"640x640","k_26124474_480.jpg":"480x480","k_26124474_340.jpg":"340x340","k_26124474_220.jpg":"220x220","o_26124474_1280.jpg":"1280x850","o_26124474_1024.jpg":"1024x680","o_26124474_640.jpg":"640x425","o_26124474_480.jpg":"480x319","o_26124474_340.jpg":"340x225","o_26124474_220.jpg":"220x146","h_26124474_1280.jpg":"1280x854","h_26124474_1024.jpg":"1024x683","h_26124474_640.jpg":"640x427","h_26124474_480.jpg":"480x320","h_26124474_340.jpg":"340x227","h_26124474_220.jpg":"220x147","pp_26124474_1280.jpg":"1280x1628","pp_26124474_1024.jpg":"1024x1303","pp_26124474_640.jpg":"640x814","pp_26124474_480.jpg":"480x611","pp_26124474_340.jpg":"340x432","pp_26124474_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26124475_1920.jpg":"1920x1080","k_26124475_1280.jpg":"1280x1280","k_26124475_1024.jpg":"1024x1024","k_26124475_640.jpg":"640x640","k_26124475_480.jpg":"480x480","k_26124475_340.jpg":"340x340","k_26124475_220.jpg":"220x220","o_26124475_1280.jpg":"1280x853","o_26124475_1024.jpg":"1024x682","o_26124475_640.jpg":"640x426","o_26124475_480.jpg":"480x320","o_26124475_340.jpg":"340x226","o_26124475_220.jpg":"220x146","h_26124475_1280.jpg":"1280x854","h_26124475_1024.jpg":"1024x683","h_26124475_640.jpg":"640x427","h_26124475_480.jpg":"480x320","h_26124475_340.jpg":"340x227","h_26124475_220.jpg":"220x147","pp_26124475_1280.jpg":"1280x1628","pp_26124475_1024.jpg":"1024x1303","pp_26124475_640.jpg":"640x814","pp_26124475_480.jpg":"480x611","pp_26124475_340.jpg":"340x432","pp_26124475_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26124476_1920.jpg":"1920x1080","k_26124476_1280.jpg":"1280x1280","k_26124476_1024.jpg":"1024x1024","k_26124476_640.jpg":"640x640","k_26124476_480.jpg":"480x480","k_26124476_340.jpg":"340x340","k_26124476_220.jpg":"220x220","o_26124476_1280.jpg":"1280x1920","o_26124476_1024.jpg":"1024x1536","o_26124476_640.jpg":"640x960","o_26124476_480.jpg":"480x720","o_26124476_340.jpg":"340x510","o_26124476_220.jpg":"220x330","h_26124476_1280.jpg":"1280x854","h_26124476_1024.jpg":"1024x683","h_26124476_640.jpg":"640x427","h_26124476_480.jpg":"480x320","h_26124476_340.jpg":"340x227","h_26124476_220.jpg":"220x147","pp_26124476_1280.jpg":"1280x1628","pp_26124476_1024.jpg":"1024x1303","pp_26124476_640.jpg":"640x814","pp_26124476_480.jpg":"480x611","pp_26124476_340.jpg":"340x432","pp_26124476_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2823","hd_25873204_1920.jpg":"1920x1080","k_25873204_1280.jpg":"1280x1280","k_25873204_1024.jpg":"1024x1024","k_25873204_640.jpg":"640x640","k_25873204_480.jpg":"480x480","k_25873204_340.jpg":"340x340","k_25873204_220.jpg":"220x220","o_25873204_1280.jpg":"1280x1882","o_25873204_1024.jpg":"1024x1505","o_25873204_640.jpg":"640x941","o_25873204_480.jpg":"480x705","o_25873204_340.jpg":"340x499","o_25873204_220.jpg":"220x323","h_25873204_1280.jpg":"1280x854","h_25873204_1024.jpg":"1024x683","h_25873204_640.jpg":"640x427","h_25873204_480.jpg":"480x320","h_25873204_340.jpg":"340x227","h_25873204_220.jpg":"220x147","pp_25873204_1280.jpg":"1280x1628","pp_25873204_1024.jpg":"1024x1303","pp_25873204_640.jpg":"640x814","pp_25873204_480.jpg":"480x611","pp_25873204_340.jpg":"340x432","pp_25873204_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15257192 Threads: 4 Questions: 3175943103 Slow queries: 7120249 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235482268 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/ugovor-hrvatske-i-bih-o-izrucenju-osudenika-potpisan-je-prije-11-godina-a-do-sada-je-izrucena-samo-jedna-osoba-zasto-1344626 [printLink] => /vijesti/regija/ugovor-hrvatske-i-bih-o-izrucenju-osudenika-potpisan-je-prije-11-godina-a-do-sada-je-izrucena-samo-jedna-osoba-zasto-1344626?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 739228 [name] => Ugovor o izručenju osuđenika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-04 14:04:55 [main_article_id] => 0 [alias] => ugovor-o-izrucenju-osudenika [link] => /tag/ugovor-o-izrucenju-osudenika ) [1] => stdClass Object ( [id] => 283328 [name] => hrvatska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatska [link] => /tag/hrvatska ) [2] => stdClass Object ( [id] => 356803 [name] => BiH [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bih [link] => /tag/bih ) [3] => stdClass Object ( [id] => 354106 [name] => Orsat Miljenić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => orsat-miljenic [link] => /tag/orsat-miljenic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 393233 [name] => zdravko mamic [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravko-mamic [link] => /tag/zdravko-mamic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 393738 [name] => zoran mamić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zoran-mamic [link] => /tag/zoran-mamic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 273924 [name] => Branimir Glavaš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => branimir-glavas [link] => /tag/branimir-glavas ) [7] => stdClass Object ( [id] => 448813 [name] => Miroslav Kutle [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miroslav-kutle [link] => /tag/miroslav-kutle ) [8] => stdClass Object ( [id] => 658726 [name] => jozo ćurković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-03 20:18:40 [main_article_id] => 0 [alias] => jozo-curkovic [link] => /tag/jozo-curkovic ) [9] => stdClass Object ( [id] => 739229 [name] => bjegunci od pravosuđa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-04 14:04:56 [main_article_id] => 0 [alias] => bjegunci-od-pravosuda [link] => /tag/bjegunci-od-pravosuda ) [10] => stdClass Object ( [id] => 318222 [name] => zatvorska kazna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zatvorska-kazna [link] => /tag/zatvorska-kazna ) [11] => stdClass Object ( [id] => 351663 [name] => hrvatsko pravosuđe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatsko-pravosude [link] => /tag/hrvatsko-pravosude ) [12] => stdClass Object ( [id] => 406527 [name] => dvojno državljanstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dvojno-drzavljanstvo [link] => /tag/dvojno-drzavljanstvo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 263426 [name] => Damir Primorac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => damir-primorac [link] => /tag/damir-primorac ) [14] => stdClass Object ( [id] => 314151 [name] => Ministarstvo pravosuđa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ministarstvo-pravosuda [link] => /tag/ministarstvo-pravosuda ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => idila za kriminalce [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ugovor Hrvatske i BiH o izručenju osuđenika potpisan je prije 11 godina, a do sada je izručena samo jedna osoba. Zašto? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3229 [name] => Vladimir Urukalo [username] => vladimir-urukalo [email] => vladimir-urukalo@sd.hr [password] => $2y$10$rgyq3xZ1UxSvAtwZX451CONOsVI0fxhUfQE/LUPcv7rt8nYMmDiny [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vladimir-urukalo-3229 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1747 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c92d4ffb88f6f09a6d26e581b1556f3e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26124535.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Denis Jerković/Cropix/ [mainImageDesc] =>

Policajci Bosne i Hercegovine i Hrvatske nemaju koga izručiti (ilustracija)

 

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26124535.jpg [title] =>

Policajci Bosne i Hercegovine i Hrvatske nemaju koga izručiti (ilustracija)

 

 

Denis Jerković/Cropix/ ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/17870840.jpg [title] =>

Zdravko i Zoran Mamić spas od služenja zatvorske kazne u Hrvatskoj potražili su u Bosni i Hercegovini

Vlado Kos/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/25935523.jpg [title] =>

Branimir Glavaš bio je jasan: ‘Nemam namjeru odslužiti ni jednog dana u zatvoru‘

Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26124473.jpg [title] =>

Jozo Ćurković je uoči podizanja optužnice zbog muljaža teških 100 milijuna tadašnjih kuna u tvornici ‘Salonit‘ pokrenuo je unosan posao u selu Grabovici

Branimir Boban/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26124474.jpg [title] =>

Miroslav Kutle nakon što je 2010. godine pravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog malverzacija u pretvorbi Gradskog podruma, pobjegao je u BiH

Damjan Tadić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26124475.jpg [title] =>

Orsat Miljenić, tadašnji hrvatski ministar pravosuđa, potpisao je Ugovor o izručenju

Damir Krajač/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26124476.jpg [title] =>

Bariša Čolak kao ministar pravde BiH potpisao je Ugovor o izručenju

Branimir Boban/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/25873204.jpg [title] =>

Odvjetnik Damir Primorac: Da postoji nezadovoljstvo s obje strane glede potpisanog Ugovora, bilo je vidljivo već iz izjava tadašnjih ministara pravosuđa

Vladimir Dugandžiž/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Već i ptice na grani znaju da je susjedna Bosna i Hercegovina obećana zemlja za sve one koji zbog bilo kojeg razloga bježe pred hrvatskom policijom ili pravosuđem, bilo da su pod istragom ili su pravomoćno osuđeni. Poprilično je debela lista onih koji imaju dvojno državljanstvo, dakle i hrvatsko i bosanskohercegovačko, a koji se nađu na udaru zakona i spas potraže preko granice znajući da je gotovo nemoguće da, zbog državljanstva, budu izručeni matičnoj domovini.

Sjetimo se samo onih najpoznatijih - Branimir Glavaš, Zdravko i Zoran Mamić, Jozo Ćurković, Miroslav Kutle...

A kakva je uopće situacija s izručenjima iz Hrvatske u BiH i obrnuto? Koja je pravna osnova za to i koji su problemi, te funkcionira li uopće u praksi Ugovor između RH i BiH o izručenju koji je sklopljen 2012. godine, a primjenjuje se od 2014. godine?

---

image

Zdravko i Zoran Mamić spas od služenja zatvorske kazne u Hrvatskoj potražili su u Bosni i Hercegovini

Vlado Kos/Cropix
---

Prije 11 godina tadašnji ministri pravosuđa Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Orsat Miljenić i Bariša Čolak, potpisali su u Zagrebu bilateralni Ugovor o izručenju koji je trebao omogućiti da dvojno državljanstvo više ne bude zapreka za izručenje počinitelja najtežih kaznenih djela.

– Državljanstvo više neće biti zaštita od kaznenog progona za najteža kaznena djela – kazao je tada hrvatski ministar, dodajući da se Ugovor neće retroaktivno primjenjivati i da “vrijedi u budućnosti, ne vraća se unatrag, možemo govoriti o onome što će se događati”.

Što piše u ugovoru?

Po tome ugovoru, izručenje u svrhu kaznenog progona dopustit će se samo ako je za kazneno djelo prema pravu obiju država ugovornica propisana kazna zatvora ili mjera koja uključuje oduzimanje slobode u trajanju od jedne godine ili teža kazna. Nadalje, izručenje u svrhu izvršenja pravomoćno izrečene kazne zatvora ili mjere koja uključuje oduzimanje slobode dopustit će se samo za kaznena djela koja su kažnjiva prema pravu obiju država ugovornica i ako trajanje kazne zatvora ili mjere koja uključuje oduzimanje slobode, odnosno njihov ostatak koji se treba izvršiti, iznosi najmanje četiri mjeseca.

Isto tako, prema Ugovoru, “izručenje vlastitih državljana u svrhu kaznenog progona dopustit će se ako su ispunjeni uvjeti propisani ovim Ugovorom za kaznena djela organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca za koja je prema pravu obiju država ugovornica propisana kazna zatvora ili mjera koja uključuje oduzimanje slobode u trajanju od četiri godine ili teža kazna”.

---

image

Orsat Miljenić, tadašnji hrvatski ministar pravosuđa, potpisao je Ugovor o izručenju

Damir Krajač/Cropix
---

Zanimljivo u cijeloj priči jest to da ministri obiju država, bez obzira na odluku nadležnog suda o tome postoje li uvjeti za izručenje osobe koju traži jedna ili druga država potpisnica, imaju diskrecijsko pravo svojim potpisom odlučiti hoće li netko biti izručen ili neće.

– Temeljem Ugovora o izručenju nijedan hrvatski državljanin nije izručen Bosni i Hercegovini, dok je Bosna i Hercegovina temeljem istog Ugovora Republici Hrvatskoj odobrila izručenje jednog svog državljanina koji je imao i hrvatsko državljanstvo. Postupci izručenja provode se u skladu s međunarodnim pravom na temelju kojih počivaju bilateralni ugovori potpisani s ciljem unaprjeđenja pravosudne suradnje – odgovorili su nam iz hrvatskog Ministarstva pravosuđa na upit koliko je državljana Hrvatske i BiH, na osnovi ovog Ugovora, BiH izručila Hrvatskoj od trenutka stupanja Ugovora na snagu i obrnuto. Pitali smo i kako komentiraju dojam javnosti da je ovaj Ugovor mrtvo slovo na papiru budući da gotovo svi oni koji imaju dvojno državljanstvo, a u Hrvatskoj su ili pod istragom ili su osuđeni za ozbiljna kaznena djela, utočište pronalaze u BiH i tamo godinama i desetljećima mirno žive bez straha od izručenja.

Hrvatska ne izručuje sutkinju Fazlagić

Ista smo pitanja postavili i Ministarstvu pravde BiH, iz čijeg su nam Ureda za odnose s javnošću odgovorili da “računalni sustav OWIS Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine u vođenju statističkih podataka ne pravi razliku između ekstradicijskih zahtjeva koji se odnose na strance i vlastite državljane”.

– U statističke podatke se uvode svi ekstradicijski predmeti, neovisno o državljanstvu, pa nije moguće dati konkretan odgovor na upit o “vlastitim državljanima”. Prema podacima kojima raspolaže ovo Ministarstvo, u razdoblju od 1. siječnja 2014. godine do 21. studenog 2023. godine bilo je ukupno 239 ekstradicijskih predmeta, od kojih se 106 odnosilo na izručenja iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, a 133 na izručenja iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku. Iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku su, temeljem naprijed navedenog Ugovora, izručene tri osobe s dvojnim državljanstvom te ne stoji konstatacija da Ugovor o izručenju između BiH i RH ne funkcionira. Istina je da je navedeni ugovor pravni temelj za izručenje, ali da uz ugovorne moraju biti ispunjene i pretpostavke utvrđene zakonodavstvima dvije države iz kaznenopravne materije koja se tiču međunarodne pravne pomoći. Također, treba imati u vidu da je broj zahtjeva za izručenje vlastitih državljana koji idu iz Bosne i Hercegovine prema Republici Hrvatskoj neusporedivo manji nego obrnuto – naveli su.

---

image

Bariša Čolak kao ministar pravde BiH potpisao je Ugovor o izručenju

Branimir Boban/Cropix
---

Pitali smo ih i je li jedan od kamena spoticanja u aktivnijoj realizaciji ovog Ugovora i slučaj sarajevske sutkinje Lejle Fazlagić, protiv koje je u BiH podignuta optužnica zbog zloporabe ovlasti, pranja novca, krivotvorenja isprava i prijevara, a međunarodna tjeralica za njom raspisana je 2016. godine. Ona je pobjegla u Hrvatsku, u jedno mjesto na Makarskoj rivijeri, kada je otvorena istraga protiv organizirane kriminalne skupine predvođene bivšim ministrom unutarnjih poslova BiH Alijom Delimustafićem, a nju se tereti da je od 2011. do 2016. godine razbaštinila desetke vlasnika nekretnina u Sarajevu tako što je preknjižila njihove kuće, stanove, poslovne prostore i zemljišta na osobe koje nisu imale pravo na tu imovinu, te je tako nezakonito preknjižila 19 nekretnina vrijednih oko četiri milijuna eura. Hrvatska je odbila njezino izručenje, odnosno ministar pravosuđa naše zemlje do danas nije potpisao suglasnost za njega.

Pompozno najavljivani ugovor

– Ekstradicijski predmet Lejla Fazlagić je i dalje aktualan. Prema informacijama kojima raspolaže ovo ministarstvo, Županijski sud Rijeka je utvrdio da ne postoje zapreke za izručenje navedene osobe u Bosnu i Hercegovinu, ali Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine nikada nije zaprimilo odgovarajuću odluku Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske – kazali su za Slobodnu Dalmaciju iz Ministarstva pravde BiH.

– Izručenje vlastitih državljana oduvijek je bila goruća problematika budući da je svaka država svojim propisima nastojala zaštititi vlastite državljane od njihova izručenja. Kada je u pitanju RH, praksa izručenja vlastitih državljana na razini Europske unije počela se mijenjati 1. srpnja 2013. godine, danom ulaska u Europsku uniju, kada je omogućena predaja hrvatskih državljana drugoj državi članici EU-a povodom izvršenja europskog uhidbenog naloga. Međutim, što se tiče odnosa Republike Hrvatske i onih država koje nisu članice Europske unije, nije imala obvezu izručivati svoje državljane tim državama, osim u situaciji ako je između RH i neke od tih država potpisan ugovor o izručenju.

Jedan od takvih ugovora o izručenju koji je Hrvatska potpisala jest onaj s Bosnom i Hercegovinom. Sjećam se kako su u to vrijeme tadašnji ministri izjavljivali da “vlastito državljanstvo više neće biti zaštita od kaznenog progona za najteža kaznena djela te kako više nema bježanja od zakona u susjedstvo”. Dakle, pompozno su najavljivali taj ugovor naglašavajući pri tome puno bolju pravosudnu suradnju u kaznenim predmetima između dviju država – komentirao je prof. dr. sc. Damir Primorac, odvjetnik i bivši sudac Županijskog suda u Splitu.

---

image

Odvjetnik Damir Primorac: Da postoji nezadovoljstvo s obje strane glede potpisanog Ugovora, bilo je vidljivo već iz izjava tadašnjih ministara pravosuđa

Vladimir Dugandžiž/Cropix
---

Navodi kako je od tada pa do danas prošlo punih jedanaest godina i da nije siguran da je taj ugovor postigao cilj koji je bio zadan u samom početku, odnosno da je izručen onaj broj osoba koji se možda očekivao.

– Ugovorom o izručenju propisana je mogućnost izručenja vlastitih državljana za kaznena djela organiziranog kriminala, korupcije, pranja novca, kao i za druga teška kaznena djela, ali samo za kaznena djela koja su počinjena nakon potpisivanja Ugovora. No javnost se opravdano pita koliko je vlastitih državljana jedne i druge države temeljem tog ugovora bilo izručeno, ali odgovor na to pitanje možemo dobiti samo od Ministarstva pravosuđa i uprave RH, odnosno Ministarstva pravde BiH.

Nisam siguran da je riječ o velikom broju osoba. Da postoji nezadovoljstvo s obje strane glede potpisanog Ugovora, bilo je vidljivo već iz izjava tadašnjih ministara pravosuđa, koji su nekoliko godina nakon potpisivanja Ugovora izričito naveli da nisu zadovoljni kako se taj ugovor primjenjuje u praksi, zaključuje Damir Primorac.

---

image

Branimir Glavaš bio je jasan: ‘Nemam namjeru odslužiti ni jednog dana u zatvoru‘

Tom Dubravec/Cropix
---

---

image

Miroslav Kutle nakon što je 2010. godine pravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog malverzacija u pretvorbi Gradskog podruma, pobjegao je u BiH

Damjan Tadić/Cropix
---

---

Napoznatiji hrvatski i BiH prebjezi

Među najpoznatijim aktualnim bjeguncima koji su utočište potražili u susjednoj državi svakako su braća Zdravko i Zoran Mamić. Stariji je Mamić otišao preko granice u Međugorje u lipnju 2018. godine, dan prije izricanja presude na osječkom Županijskom sudu, na kojem je – što je poslije postalo i pravomoćno – osuđen na šest i pol godina robije za krađu 15,5 milijuna eura na transferu igrača iz Dinama i utaju poreza tešku 1,6 milijuna eura. Njegov mlađi brat mu se pridružio tri godine poslije; on je istom presudom osuđen na četiri godine i osam mjeseci za sudjelovanje u izvlačenju novca iz Dinama. Kako se pisalo po medijima, nekadašnji "alfa i omega" Dinama nedugo prije napuštanja voljene zemlje isposlovao je i državljanstvo BiH. Iako je Hrvatska tražila izručenje oba brata, i to na temelju zakona i ugovora između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, pravosuđe susjedne države odbilo je taj zahtjev jer nisu bile "ispunjene pravne pretpostavke".

Stariji Mamić, po pisanju medija, uživa u svom "božanskom" statusu u Hercegovini, gdje ga lokalno stanovništvo obožava, a pokrenuo je i unosan biznis nakon što je od Vlade Federacije BiH dobio koncesiju za obavljanje djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije kroz izgradnju 10 elektroenergetskih objekata fotonaponskih elektrana u Pologu kod Mostara.

‘Seoski dobrotvor‘ Jozo Ćurković

Nadalje, spas preko granice potražio je prije 19 godina Jozo Ćurković, nakon što je doznao da će protiv njega biti podignuta optužnica zbog muljaža teških 100 milijuna tadašnjih kuna u njegovoj tvornici "Salonit". Iako je bio uhićen u Sarajevu kad je sletio na aerodrom, vrlo je brzo pušten jer je imao dvojno državljanstvo, a nakon toga je pokrenuo unosan posao u selu Grabovici, koji kilometar od državne granice s Hrvatskom. Izgradio je ekoselo na obali Buškog jezera, potrudio se postati lokalni mecena i "seoski dobrotvor" pa je tako širio i asfaltirao putove i ulice po Grabovici, izgradio igralište, ogradio groblje i napravio kapelicu s mrtvačnicom, obnovio dernek na Svetog Antu, uredio župni ured... Na svom sada već nadaleko poznatom i dobro posjećenom imanju organizira vjenčanja, nudi smještaj, u ekoselu ima i konjički klub sa štalama, pa i mali zoološki vrt.

Ekološki zaokret Miroslava Kutle

Jedan od najpoznatijih hrvatskih bjegunaca svakako je i Miroslav Kutle, tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća jedan od najmoćnijih poslovnih ljudi u Hrvatskoj, koji je posjedovao banke, medije, tvornice... Nakon što je 2010. godine pravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog malverzacija u pretvorbi Gradskog podruma, pobjegao je u BiH i od tada živi preko granice. BiH ga je odbila izručiti uz obrazloženje da kaznena djela koja mu se stavljaju na teret nemaju ekvivalent u zakonu koji je u vrijeme njihova izvršenja bio na snazi u BiH. I on je u susjednoj državi ponovno pokrenuo posao, pisalo se da u Glamoču ima veliko zemljište na kojemu ima farmu goveda i proizvodi ekološku hranu.

Razočarani Branimir Glavaš

Najnoviji bjegunac od hrvatskog pravosuđa je i Branimir Glavaš, "friško" nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina, a koji je na društvenoj mreži Facebook objavio da je otišao u mjesto Drinovce u općini Grude.

– Otišao sam u BiH, ali nisam pobjegao. Imam dvije putovnice. Ne želim više živjeti u Hrvatskoj. Ja sam ovu državu stvarao, ali nisam je zamišljao ovakvu kad sam stavljao glavu na panj. Nemaju niti jednog dokaza. Ovo je politička namještaljka. Nemam namjeru odslužiti ni jednog dana u zatvoru – nakon odlaska kazao je Glavaš za 24 sata.

Osuđenome BiH pedofilu lijepo je u Hrvatskoj

Isto to govorio je, podsjetimo, i Zdravko Mamić kada je otišao navodeći da "nije u bijegu i da očekuje oslobađajuću presudu". Tada je govorio da će se vratiti u Hrvatsku "kad bude htio, imao vremena i kad mu budu obaveze dozvoljavale" te da je ovo bio njegov privremeni dolazak u Međugorje. Nekoliko godina kasnije je rekao da za njega "Hrvatska više ne postoji jer mu je uzela dušu" te da se htio odreći hrvatskog državljanstva, ali u tome nije uspio, dodavši da nema hrvatsku putovnicu ni osobnu iskaznicu niti ih želi više ikada imati.

No i Hrvatska je obećana zemlja za neke bjegunce iz BiH, a zadnji je slučaj odbjeglog pedofila Ivice Miškovića (65) iz Kaknja (BiH), koji je 7. studenoga pobjegao iz Osnovnog suda u Banjoj Luci nakon što mu je izrečena presuda za teško zlostavljanje djece te je dobio četiri godine zatvora. Nakon bijega pojavio se na Novoj TV, u emisiji "Provjereno", želeći ispričati svoju stranu priče i tvrdeći da je osuđen "na pravdi Boga". Navodno ima dvojno državljanstvo, a kazao je da su mu u policiji rekli da ga Hrvatska neće izručiti jer nema ugovor o tome s BiH.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Denis Jerković/Cropix/ Vlado Kos/Cropix Tom Dubravec/Cropix Branimir Boban/Cropix Damjan Tadić/Cropix Damir Krajač/Cropix Branimir Boban/Cropix Vladimir Dugandžiž/Cropix
Denis Jerković/Cropix/

Policajci Bosne i Hercegovine i Hrvatske nemaju koga izručiti (ilustracija)

 

 

Vlado Kos/Cropix

Zdravko i Zoran Mamić spas od služenja zatvorske kazne u Hrvatskoj potražili su u Bosni i Hercegovini

Tom Dubravec/Cropix

Branimir Glavaš bio je jasan: ‘Nemam namjeru odslužiti ni jednog dana u zatvoru‘

Branimir Boban/Cropix

Jozo Ćurković je uoči podizanja optužnice zbog muljaža teških 100 milijuna tadašnjih kuna u tvornici ‘Salonit‘ pokrenuo je unosan posao u selu Grabovici

Damjan Tadić/Cropix

Miroslav Kutle nakon što je 2010. godine pravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog malverzacija u pretvorbi Gradskog podruma, pobjegao je u BiH

Damir Krajač/Cropix

Orsat Miljenić, tadašnji hrvatski ministar pravosuđa, potpisao je Ugovor o izručenju

Branimir Boban/Cropix

Bariša Čolak kao ministar pravde BiH potpisao je Ugovor o izručenju

Vladimir Dugandžiž/Cropix

Odvjetnik Damir Primorac: Da postoji nezadovoljstvo s obje strane glede potpisanog Ugovora, bilo je vidljivo već iz izjava tadašnjih ministara pravosuđa

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/ugovor-hrvatske-i-bih-o-izrucenju-osudenika-potpisan-je-prije-11-godina-a-do-sada-je-izrucena-samo-jedna-osoba-zasto-1344626 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=16e6771b69127719a275626cf5d281f774522393 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ugovor+Hrvatske+i+BiH+o+izru%C4%8Denju+osu%C4%91enika+potpisan+je+prije+11+godina%2C+a+do+sada+je+izru%C4%8Dena+samo+jedna+osoba.+Za%C5%A1to%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fugovor-hrvatske-i-bih-o-izrucenju-osudenika-potpisan-je-prije-11-godina-a-do-sada-je-izrucena-samo-jedna-osoba-zasto-1344626 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fugovor-hrvatske-i-bih-o-izrucenju-osudenika-potpisan-je-prije-11-godina-a-do-sada-je-izrucena-samo-jedna-osoba-zasto-1344626 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => idila za kriminalce [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Regijaidila za kriminalce

Ugovor Hrvatske i BiH o izručenju osuđenika potpisan je prije 11 godina, a do sada je izručena samo jedna osoba. Zašto?

Piše Vladimir Urukalo
4. prosinca 2023. - 14:04

Već i ptice na grani znaju da je susjedna Bosna i Hercegovina obećana zemlja za sve one koji zbog bilo kojeg razloga bježe pred hrvatskom policijom ili pravosuđem, bilo da su pod istragom ili su pravomoćno osuđeni. Poprilično je debela lista onih koji imaju dvojno državljanstvo, dakle i hrvatsko i bosanskohercegovačko, a koji se nađu na udaru zakona i spas potraže preko granice znajući da je gotovo nemoguće da, zbog državljanstva, budu izručeni matičnoj domovini.

Sjetimo se samo onih najpoznatijih - Branimir Glavaš, Zdravko i Zoran Mamić, Jozo Ćurković, Miroslav Kutle...

A kakva je uopće situacija s izručenjima iz Hrvatske u BiH i obrnuto? Koja je pravna osnova za to i koji su problemi, te funkcionira li uopće u praksi Ugovor između RH i BiH o izručenju koji je skloplj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 01:17