StoryEditorOCM
RegijaNova vlasnica

Svi članovi kolegija uglednog tjednika dali ostavke: ‘Svoj posao nećemo moći raditi profesionalno‘

Piše vijesti sd
10. siječnja 2024. - 17:32
U šarenilu na srpskim kioscima prevladavaju Vučićeva glasila, sada bi to mogao postati i NIN (ilustracija)Tom Dubravec/ Cropix

Članovi kolegija i redakcije NIN-a danas su dali ostavke novoj vlasnici tjednika Jeleni Drakulić Petrović. Tim povodom javnosti su uputili priopćenje.

"Nova vlasnica NIN-a d.o.o. Jelena Drakulić Petrović najavila je promjenu koncepcije tjednika NIN, ali nas nije uvjerila da ćemo svoj posao moći i dalje raditi kako smo dosad činili – beskompromisno i rukovodeći se isključivo imperativima profesionalnog novinarstva", navodi se u priopćenju koje su potpisali članovi kolegija i redakcija tjednika NIN.

"Zbog toga smo, oslanjajući se na svoje iskustvo i riješeni da očuvamo profesionalni integritet svakog od nas, odlučili posao nastaviti u novome tjednom listu, u kojem ćemo nastaviti da, kao i do sada, radimo u javnom interesu", navodi se u priopćenju kolegija NIN-a, piše Nova.rs.

Također, priopćeno je da se dugogodišnji glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk koji je u 2023. otišao u starosnu mirovinu i potom nastavio angažman u NIN-u, odlučio se povući s uredničke funkcije koju će obavljati do 8. veljače. Prethodno je redakciju napustila dugogodišnja novinarka i urednica tog tjednika Vesna Mališić.

 Od brandiranja i marketinga do vlasništva

Inače, Jelena Drakulić Petrović dugogodišnja je generalna direktorica kompanije Ringier Srbija, pod kojom posluje Blic i drugi mediji karakterizirani kao provladini. U kolovozu prošle godine veliku prašinu na medijskoj sceni Srbije podigla je informacija da kompanija Ringier Srbija više nije vlasnik tjednika NIN nego je nova vlasnica Jelena Drakulić Petrović, s 99 posto udjela u vlasništvu, dok ostatak pripada osnivačima i počasnim vlasnicima. Taj potez Ringiera otvorio je tada pitanje hoće li potencijalno biti uplitanja u uređivačku politiku NIN-a, piše Danas.

image

Aleksandar Vučić zagovara pravo medija na kritiku, ali sve čini da ih stavi pod kontrolu

Afp

Kompanija Ringier Srbija u vlasništvu ima veliki broj medija iz Srbije, Blic i Blic online, Sportal.rs, Žena.rs, Pulsonline.rs, forum Ana.rs, Blic žena i oglasnici Nekretnine.rs i Mojauto.rs.

Jelena Drakulić Petrović rođena je 4. ožujka 1978. godine. Diplomirala je na Filološkom fakultetu Sveučilišta u Beogradu, a pohađala je i Harvardsku poslovnu školu. U kompaniji Ringier Srbija počela je raditi 2004. godine na poziciji brand menadžerice dnevnog lista Blic. Kao direktorica marketinga i razvoja te direktorica dnevnih izdanja sudjelovala je u brzom i uspješnom rastu portfolija kompanije. Godine 2008. postala je generalna direktorica u Ringieru Srbija, a na toj poziciji se nalazi i danas.

 Vlasnica u društvu s Vučićem

Kada je 2013. godine Ringier otvarao "najmoderniju tiskaru na Balkanu, počasni gost na otvaranju bio je tada prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji ju je i otvorio u društvu Drakulić Petrović. Vučić je tada istaknuo da se ne slaže uvijek s onim što pišu izdanja "Ringier Axel Springera", ali da ne misli kako je loše kad novine kritiziraju vlast.

To nije jedini događaj kojem su oni zajedno prisustvovali. Nakon poplava u Obrenovcu, godinu dana kasnije, isti par išao je zajedno dijeliti pomoć prikupljenu za građane koji su tada pretrpjeli štetu. Današnji predsjednik Srbije bio je i rado viđeni gost na rođendanima Blica.

Ostavke članova kolegija i redakcije uglednoga tjednika dobar su pokazatelj toga kamo nova vlasnica misli odvesti NIN i koliko je to kompatibilno s novinarskim standardima.

image

Građani Srbije nisu zadovoljni medijima pa često prosvjeduju ispred Radio televizije Srbije

Robert Fajt/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 09:28