stdClass Object ( [id] => 1380478 [title] => Svaki Dodikov žbir morat će imati račun i karticu želi li platiti išta skuplje od 100 eura. A to im nije najstrašnije... [alias] => svaki-dodikov-zbir-morat-ce-imati-racun-i-karticu-zeli-li-platiti-ista-skuplje-od-100-eura-a-to-im-nije-najstrasnije [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ovih dana po Bosni i Hercegovini kruži jedan zanimljiv mem u kojemu se vidi nadureno lice Milorada Dodika sa svojim političkim pajdašima, dok ih konobar u kavani pita: keš ili kartica? I to nadureno lice zapravo govori sve o dubini pada manjeg BiH entiteta nakon konačne operativne realizacije američkih sankcija na terenu.

A evo o čemu se radi:

Nedavno nametnute američke sankcije stvorile su složenu situaciju za političare i državne službenike Bosne i Hercegovine koji se nalaze na crnoj listi Ministarstva financija SAD-a. Iako su mnogi od njih prvobitno tretirali sankcije kao nešto što neće uzrokovati značajne probleme, problemi su se ipak pojavili. I zaista, u prvu ruku se činilo da su sankcije (kao i do sada) protokolarne prirode, da se tiču ili zabrane putovanje ili nekakvih trećerazrednih opaski, međutim, pokazalo se da je njihov pravi udar uslijedio s nešto zakašnjenja i to po džepovima glavešina koji okružuju prije svega Dodika.

I čitava poanta sankcija i jest upravo to - spriječiti Dodika da distribuira sredstva svima onima kojima je materijalna korist jedini razlog suradnje s režimom. A režim je takav da mora financirati ne samo sebe, nego i silne ljubavnike, ljubavnice, vozače, lakeje, tjelohranitelje, šoping-putovanja od Graza, Beča do Münchena i Budimpešte, turističke karte za sve i svašta, skupe butike, nekretnine… Shvatili ste.

Taj režim naprosto mora kapilarno uzdržavati svitu oko Milorada Dodika. A sva nezgodacija je što živimo u 21. stoljeću u kojemu je platni promet reguliran bankarskim protokom novca, a kupovina dozvoljena isključivo kartičnim plaćanjem.

I može Dodik sa skupštinske govornice bosanskih Srba u Banjoj Luci urlati kako nema račune u bankama i kako uvijek nosi keš sa sobom, realnost je da će svaki njegov žbir morati otvoriti račun i izvaditi kreditnu karticu ako želi sebi kupiti bilo što vrjednije od 100 eura. A kartica više nema!

Kako do nezarađene plaće?

I ne samo to, nema ni isplata budžetskih sredstava preko komercijalnih banaka, što je zapravo najveći udar za sve pod američkim sankcijama.

Nakon najnovijih uputa iz SAD-a, banke širom BiH odlučile su zatvoriti račune osobama na crnoj listi. Sada te osobe ne mogu primati plaće preko banaka.

Konkretnije, BiH je usvojila Zakon o sprječavanju pranja novca, a na osnovi njega banke u Bosni i Hercegovini zatvaraju račune osobama pod sankcijama američkog Ministarstva financija.

Još konkretnije, banke su počele sporazumno raskidati račune s osobama s crne liste ubrzo nakon posjeta v. d. pomoćnice američkog ministra financija Anne Morris. Ona je 7. ožujka u Sarajevu upozorila da banke u BiH riskiraju da budu sankcionirane, ako i dalje budu poslovale s njima.

---

image

Milan Miličević, predsjednik SDS-a, potvrdio je krajem ožujka za banjolučke Nezavisne novine da je bankovni račun ove stranke službeno ugašen, kao posljedica sankcija SAD-a, točnije Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva financija SAD-a

Hannes P Albert/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

I tada se počela rušiti Dodikova financijska kula od karata, sazdana od kapilarnog plaćanja svite i to novcima budžetskih korisnika, pretočenih u nezaslužene plaće jednog nakaradnog režima.

Pa se tako najednom digla medijska kuknjava da je to postalo tragikomično. Čitava zemlja sluša "muke" režimskih uhljeba s američke crne liste (njih manje od 50) koji ne mogu "živjeti život dostojan čovjeka". Dok su rudari, medicinari, tvornički radnici živjeli i žive bez primanja, izgleda to nikog nije pretjerano pogađalo.

Sad kad lokalne banke zbog straha za vlastito poslovanje u vidu američkih sankcija ne žele imati Dodika i ekipu za klijentelu, odjednom se stvorio "epski problem".

Ono što je važno kazati, pod udarom američkih sankcija su sve osobe - i u RS-u i u Federaciji - koje su na američkoj crnoj listi.

Naime, svaki rizik kojim banka ne može efikasno upravljati ili ovladati, poslovni odnos koji iz bilo kojeg razloga može ugroziti poslovanje banke i tako generalno narušiti sigurnost, prava, interese građana i privrede kao klijenata banke ili dovesti do eskalacije sistemskog rizika za Federaciju BiH ili BiH, predstavljao je i predstavlja obvezu banke za postupanje u skladu s važećim zakonskim okvirom - naveli su iz Agencije za bankarstvo FBiH.

I upravo je problem što je zakonski za isplatu plaća potreban bankovni račun. Blagajnički maksimum, zakonom određen, iznosi 200 maraka (100 eura). Poznato je da plaća parlamentaraca iznosi mnogo, mnogo više od toga.

Jednostavnije kazano, klika oko Dodika ovaj iznos pojede za jedan obrok i oni bez banaka ne mogu funkcionirati.

Priča o isplatama preko pošte - šarena laža

A priča koju je Dodik u prvi mah servirao, da će se uplate vršiti preko pošte, tek je tragikomična i valjda ponajbolje ilustrira koliko ovaj čovjek nema pojma kada je u pitanju ekonomsko poslovanje bankarskog sektora.

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić za banjolučki portal "Capital" kaže da se sada vidi kako su bili u zabludi oni koji su mislili da su američke sankcije beznačajne.

"Vidite i po ovom Zakonu o održavanju Daytonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije, koji je usvojio Predstavnički dom Kongresa SAD-a, i koji će se uskoro naći pred Senatom, da se pokušava uvesti red u sankcije. Dakle, ništa nije bezazleno", navodi Cenićeva.

Cenićeva dodaje da su smiješne izjave pojedinaca kako će primati plaću preko pošte jer to nije moguće.

Da bi se primalo plaću preko pošte, kako ističe ona, opet se mora imati račun u komercijalnoj banci.

Što će kazati da je ideja o isplati budžetskih korisnika preko pošte ili na neki drugi način čista ekonomska budalaština. No, prije no što se upustimo u finalnu Dodikovu ekonomsku budalaštinu o formiranju vlastite banke, treba kazati da postoje još najmanje dva sektora na koja će utjecati američke sankcije.

Na udaru i stranke i platni sustav?

Prvi se tiče financiranja samih stranaka koje se obavlja, pogađate, također preko računa komercijalnih banaka. Ako znamo da je s jedne strane partija zločinca Radovana Karadžića SDS još uvijek aktivna, i ako znamo da je s druge strane većina Dodikove vrhuške iz SNSD-a pod američkim sankcijama, postavlja se objektivno pitanje - kako će se u ovoj, izbornoj godini financirati ove stranke, makar na legalan način?

Milan Miličević, sadašnji predsjednik SDS-a, potvrdio je krajem ožujka za banjolučke Nezavisne novine da je bankovni račun ove stranke službeno ugašen, kao posljedica sankcija SAD-a, točnije Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva financija SAD-a.

- Račun je službeno ugašen, javili su mi iz sekretarijata. Mogu potvrditi to - kazao je Miličević za Nezavisne novine.

Pravo, etičko pitanje je kako nakon rata u BiH nije provedena lustracija i zašto ova partija zakonom nije zabranjena, jer joj je gotovo kompletno ratno rukovodstvo odgovorno i osuđeno za ratne zločine i (ili) genocid, ali to je već za neko drugo razmatranje.

Druga stvar, možda još bitnija, jest od strane komercijalnih banaka najavljena obustava kupovine obveznica i trezorskih zapisa koje emitira vlada Republike Srpske, što se već neko vrijeme razmatra u financijskim krugovima.

A tim prodajama obveznica i trezorskih zapisa RS zapravo već godinama kupuje socijalni mir u ionako devastiranom entitetu koji je vjerojatno najsiromašnija regija u Europi.

Dodikov ‘meki trbuh‘ i Superhik - ideja o vlastitoj banci

To sve znači da je režim Milorada Dodika u nokdaunu jer je financijski udaren u "meki trbuh" na više mjesta: zabranom isplate plaća preko komercijalnih banaka za glavešine s crne liste; udarom u same političke (partijske) subjekte preko zabrane isplata novčanih priloga; i konačno u sistem kupovanja socijalnog mira preko (najavljene) zabrane trgovine trezorskim zapisima i obveznicima.

I to je poanta američkih sankcija, koje su bile klasična bezvrijedna šminka dok nisu pogodile novčanike moćnika!

No, pokazalo se da Milorad Dodik, u maniri Superhika, ima "rješenje" i za ove probleme. Naime, nesporni vlasnik pola BiH obavijestio je javnost da je "našao rješenje" za američke sankcije tako što će idućih tjedana, pazite sad, biti riješeno pitanje banke koja će raditi unutarnje platne transakcije i "time omogućiti pravnim i fizičkim licima u RS-u da mogu da vrše platni promet".

---

image

Idući mjeseci pokazat će je li SAD ekonomsko-financijski spreman ići do kraja u "slučaju Dodik". Ako jest, bit će to onda, nema sumnje, Dodikov politički kraj

Antonio Balić/Cropix
---

No, nemojte smetnuti s uma, ovakav recept već je nekoliko puta primijenjen u RS-u i svaki put je slavno propao.

Kako podsjeća istraživački portal "Žurnal", vlast u Republici Srpskoj je 2013. godine uložila oko 30 milijuna maraka (15 milijuna eura) u dokapitalizaciju propale Balkan Investment banke, osnivajući Banku Srpske koja je 2017. godine otišla u stečaj. U Banci Srpske ostalo je blokirano 75 milijuna eura depozita, od kojih milijunski depoziti javnih poduzeća i institucija nisu bili osigurani, tako da je najveći dio i tog novca propao. Dok je Višković (premijer entiteta, op. aut.) najavljivao osnivanje nove banke, imovina Banke Srpske prodavana je preko licitacija. Posljednja prodaja imovine ove banke objavljena je u prosincu prošle godine.

A što će kazati da još uvijek nisu zakrpljene ni silne financijske rupe od prošlog "genijalnog plana", a već se nastoji napraviti nova rupa bez dna.

Na koncu, postavlja se logično pitanje, tko bi poslovao s ovakvom jednom bankom i tko bi je prihvatio u bilo kakvu bankarsku mrežu, ako se zna da joj je jedina namjena i jedini cilj postojanja da lica s američke crne liste dobivaju budžetska primanja.

Ne zaboravite, poanta postojanja banaka i jest umrežavanje i kapilarni rad. Bez toga, najjednostavnije kazano, nisu komercijalne banke.

Kraj, ili...?

Kada se podvuče crta, možemo slobodno kazati da je najnovijim američkim sankcijama Dodikov polumafijaški i nacionalistički sustav vladavine doživio najveći udar od kada postoji. Hoće li to značiti i Dodikov konačni politički kraj, ne zavisi samo od Dodika, jer će on bez svake sumnje, ovako stjeran u kut, ići do kraja - samo se ne zna čijeg.

Pravi odgovor glede budućnosti lokalnog tiranina i balkanskog Lukašenka treba potražiti u Washingtonu, jer nemojte smetnuti s uma da je Dodika upravo Amerika inaugurirala kao "dašak svježeg vjetra", postavivši ga na poziciju moći još krajem devedesetih, što on koristi sve do danas. Naravno, u međuvremenu je upravo zarad te moći Dodik od "američkog svježeg vjetra" postao Putinov kurir, pa je red da se Amerika još ozbiljnije pozabavi njime i njegovom klikom. Ako želi mir na Balkanu i ako ne želi dodatno otvaranje kojekakvih ruskih ekspozitura u "srpskom svetu", koje niču kao gljive poslije kiše i koje imaju za cilj izazivanje daljnje destabilizacije u ovom dijelu svijeta.

A idući mjeseci pokazat će je li SAD ekonomsko-financijski spreman ići do kraja u "slučaju Dodik". Ako jest, bit će to onda, nema sumnje, Dodikov politički kraj.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ta je kula sazdana od kapilarnog plaćanja svite i to novcima budžetskih korisnika, pretočenih u nezaslužene plaće jednog nakaradnog režima koji je sad udaren u ‘meki trbuh‘ na više mjesta: zabranom isplate plaća preko komercijalnih banaka za glavešine s crne liste, udarom u same političke (partijske) subjekte preko zabrane isplata novčanih priloga, te udarom u sistem kupovanja socijalnog mira preko (najavljene) zabrane trgovine trezorskim zapisima i obveznicima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Američke sankcije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Ta je kula sazdana od kapilarnog plaćanja svite i to novcima budžetskih korisnika, pretočenih u nezaslužene plaće jednog nakaradnog režima koji je sad udaren u ‘meki trbuh‘ na više mjesta: zabranom isplate plaća preko komercijalnih banaka za glavešine s crne liste, udarom u same političke (partijske) subjekte preko zabrane isplata novčanih priloga, te udarom u sistem kupovanja socijalnog mira preko (najavljene) zabrane trgovine trezorskim zapisima i obveznicima Američke sankcije 2 0 10404 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-09 11:00:50 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Dragan Bursać [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-13 12:11:45 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-13 12:11:25 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Ta je kula sazdana od kapilarnog plaćanja svite i to novcima budžetskih korisnika, pretočenih u nezaslužene plaće jednog nakaradnog režima koji je sad udaren u 'meki trbuh' na više mjesta: zabranom isplate plaća preko komercijalnih banaka za glavešin [metadata] => robots= author= title=Svaki Dodikov žbir morat će imati račun i karticu želi li platiti išta skuplje od 100 eura. A to im nije najstrašnije... page_title=Svaki Dodikov žbir morat će imati račun i karticu želi li platiti išta skuplje od 100 eura. A to im nije najstrašnije... [metakey] => milorad dodik, američke sankcije, crna lista, Bosna i Hercegovina [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26855982.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26391000.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26947758.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Mustafa Ciftci\/Anadolu Via Afp","Antonio Bali\u0107\/Cropix","Hannes P Albert\/Dpa Picture-alliance Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dodikov re\u017eim u nokdaunu jer je financijski udaren u \u201dmeki trbuh\u201d na vi\u0161e mjesta: zabranom isplate pla\u0107a preko komercijalnih banaka za glave\u0161ine s crne liste; udarom u same politi\u010dke (partijske) subjekte preko zabrane isplata nov\u010danih priloga; i kona\u010dno u sistem kupovanja socijalnog mira preko (najavljene) zabrane trgovine trezorskim zapisima i obveznicima<\/p>","

Idu\u0107i mjeseci pokazat \u0107e je li SAD ekonomsko-financijski spreman i\u0107i do kraja u \u201dslu\u010daju Dodik\u201d. Ako jest, bit \u0107e to onda, nema sumnje, Dodikov politi\u010dki kraj<\/p>","

Milan Mili\u010devi\u0107, predsjednik SDS-a, potvrdio je krajem o\u017eujka za banjolu\u010dke Nezavisne novine da je bankovni ra\u010dun ove stranke slu\u017ebeno uga\u0161en, kao posljedica sankcija SAD-a, to\u010dnije Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva financija SAD-a<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_26855982_1920.jpg":"1920x1080","k_26855982_1280.jpg":"1280x1280","k_26855982_1024.jpg":"1024x1024","k_26855982_640.jpg":"640x640","k_26855982_480.jpg":"480x480","k_26855982_340.jpg":"340x340","k_26855982_220.jpg":"220x220","o_26855982_1280.jpg":"1280x852","o_26855982_1024.jpg":"1024x682","o_26855982_640.jpg":"640x426","o_26855982_480.jpg":"480x319","o_26855982_340.jpg":"340x226","o_26855982_220.jpg":"220x146","h_26855982_1280.jpg":"1280x854","h_26855982_1024.jpg":"1024x683","h_26855982_640.jpg":"640x427","h_26855982_480.jpg":"480x320","h_26855982_340.jpg":"340x227","h_26855982_220.jpg":"220x147","pp_26855982_1280.jpg":"1280x1628","pp_26855982_1024.jpg":"1024x1303","pp_26855982_640.jpg":"640x814","pp_26855982_480.jpg":"480x611","pp_26855982_340.jpg":"340x432","pp_26855982_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26391000_1920.jpg":"1920x1080","k_26391000_1280.jpg":"1280x1280","k_26391000_1024.jpg":"1024x1024","k_26391000_640.jpg":"640x640","k_26391000_480.jpg":"480x480","k_26391000_340.jpg":"340x340","k_26391000_220.jpg":"220x220","o_26391000_1280.jpg":"1280x853","o_26391000_1024.jpg":"1024x682","o_26391000_640.jpg":"640x426","o_26391000_480.jpg":"480x320","o_26391000_340.jpg":"340x226","o_26391000_220.jpg":"220x146","h_26391000_1280.jpg":"1280x854","h_26391000_1024.jpg":"1024x683","h_26391000_640.jpg":"640x427","h_26391000_480.jpg":"480x320","h_26391000_340.jpg":"340x227","h_26391000_220.jpg":"220x147","pp_26391000_1280.jpg":"1280x1628","pp_26391000_1024.jpg":"1024x1303","pp_26391000_640.jpg":"640x814","pp_26391000_480.jpg":"480x611","pp_26391000_340.jpg":"340x432","pp_26391000_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26947758_1920.jpg":"1920x1080","k_26947758_1280.jpg":"1280x1280","k_26947758_1024.jpg":"1024x1024","k_26947758_640.jpg":"640x640","k_26947758_480.jpg":"480x480","k_26947758_340.jpg":"340x340","k_26947758_220.jpg":"220x220","o_26947758_1280.jpg":"1280x853","o_26947758_1024.jpg":"1024x682","o_26947758_640.jpg":"640x426","o_26947758_480.jpg":"480x320","o_26947758_340.jpg":"340x226","o_26947758_220.jpg":"220x146","h_26947758_1280.jpg":"1280x854","h_26947758_1024.jpg":"1024x683","h_26947758_640.jpg":"640x427","h_26947758_480.jpg":"480x320","h_26947758_340.jpg":"340x227","h_26947758_220.jpg":"220x147","pp_26947758_1280.jpg":"1280x1628","pp_26947758_1024.jpg":"1024x1303","pp_26947758_640.jpg":"640x814","pp_26947758_480.jpg":"480x611","pp_26947758_340.jpg":"340x432","pp_26947758_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7472463 Threads: 7 Questions: 1536193735 Slow queries: 4672485 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110807604 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/svaki-dodikov-zbir-morat-ce-imati-racun-i-karticu-zeli-li-platiti-ista-skuplje-od-100-eura-a-to-im-nije-najstrasnije-1380478 [printLink] => /vijesti/regija/svaki-dodikov-zbir-morat-ce-imati-racun-i-karticu-zeli-li-platiti-ista-skuplje-od-100-eura-a-to-im-nije-najstrasnije-1380478?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 345065 [name] => milorad dodik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => milorad-dodik [link] => /tag/milorad-dodik ) [1] => stdClass Object ( [id] => 645916 [name] => američke sankcije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-06 12:52:25 [main_article_id] => 0 [alias] => americke-sankcije [link] => /tag/americke-sankcije ) [2] => stdClass Object ( [id] => 324897 [name] => crna lista [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => crna-lista [link] => /tag/crna-lista ) [3] => stdClass Object ( [id] => 264926 [name] => Bosna i Hercegovina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bosna-i-hercegovina [link] => /tag/bosna-i-hercegovina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ta je kula sazdana od kapilarnog plaćanja svite i to novcima budžetskih korisnika, pretočenih u nezaslužene plaće jednog nakaradnog režima koji je sad udaren u ‘meki trbuh‘ na više mjesta: zabranom isplate plaća preko komercijalnih banaka za glavešine s crne liste, udarom u same političke (partijske) subjekte preko zabrane isplata novčanih priloga, te udarom u sistem kupovanja socijalnog mira preko (najavljene) zabrane trgovine trezorskim zapisima i obveznicima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Američke sankcije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Svaki Dodikov žbir morat će imati račun i karticu želi li platiti išta skuplje od 100 eura. A to im nije najstrašnije... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-18-56-37-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26855982.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Mustafa Ciftci/Anadolu Via Afp [mainImageDesc] =>

Dodikov režim u nokdaunu jer je financijski udaren u ”meki trbuh” na više mjesta: zabranom isplate plaća preko komercijalnih banaka za glavešine s crne liste; udarom u same političke (partijske) subjekte preko zabrane isplata novčanih priloga; i konačno u sistem kupovanja socijalnog mira preko (najavljene) zabrane trgovine trezorskim zapisima i obveznicima

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26855982.jpg [title] =>

Dodikov režim u nokdaunu jer je financijski udaren u ”meki trbuh” na više mjesta: zabranom isplate plaća preko komercijalnih banaka za glavešine s crne liste; udarom u same političke (partijske) subjekte preko zabrane isplata novčanih priloga; i konačno u sistem kupovanja socijalnog mira preko (najavljene) zabrane trgovine trezorskim zapisima i obveznicima

Mustafa Ciftci/Anadolu Via Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26391000.jpg [title] =>

Idući mjeseci pokazat će je li SAD ekonomsko-financijski spreman ići do kraja u ”slučaju Dodik”. Ako jest, bit će to onda, nema sumnje, Dodikov politički kraj

Antonio Balić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26947758.jpg [title] =>

Milan Miličević, predsjednik SDS-a, potvrdio je krajem ožujka za banjolučke Nezavisne novine da je bankovni račun ove stranke službeno ugašen, kao posljedica sankcija SAD-a, točnije Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva financija SAD-a

Hannes P Albert/Dpa Picture-alliance Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ovih dana po Bosni i Hercegovini kruži jedan zanimljiv mem u kojemu se vidi nadureno lice Milorada Dodika sa svojim političkim pajdašima, dok ih konobar u kavani pita: keš ili kartica? I to nadureno lice zapravo govori sve o dubini pada manjeg BiH entiteta nakon konačne operativne realizacije američkih sankcija na terenu.

A evo o čemu se radi:

Nedavno nametnute američke sankcije stvorile su složenu situaciju za političare i državne službenike Bosne i Hercegovine koji se nalaze na crnoj listi Ministarstva financija SAD-a. Iako su mnogi od njih prvobitno tretirali sankcije kao nešto što neće uzrokovati značajne probleme, problemi su se ipak pojavili. I zaista, u prvu ruku se činilo da su sankcije (kao i do sada) protokolarne prirode, da se tiču ili zabrane putovanje ili nekakvih trećerazrednih opaski, međutim, pokazalo se da je njihov pravi udar uslijedio s nešto zakašnjenja i to po džepovima glavešina koji okružuju prije svega Dodika.

I čitava poanta sankcija i jest upravo to - spriječiti Dodika da distribuira sredstva svima onima kojima je materijalna korist jedini razlog suradnje s režimom. A režim je takav da mora financirati ne samo sebe, nego i silne ljubavnike, ljubavnice, vozače, lakeje, tjelohranitelje, šoping-putovanja od Graza, Beča do Münchena i Budimpešte, turističke karte za sve i svašta, skupe butike, nekretnine… Shvatili ste.

Taj režim naprosto mora kapilarno uzdržavati svitu oko Milorada Dodika. A sva nezgodacija je što živimo u 21. stoljeću u kojemu je platni promet reguliran bankarskim protokom novca, a kupovina dozvoljena isključivo kartičnim plaćanjem.

I može Dodik sa skupštinske govornice bosanskih Srba u Banjoj Luci urlati kako nema račune u bankama i kako uvijek nosi keš sa sobom, realnost je da će svaki njegov žbir morati otvoriti račun i izvaditi kreditnu karticu ako želi sebi kupiti bilo što vrjednije od 100 eura. A kartica više nema!

Kako do nezarađene plaće?

I ne samo to, nema ni isplata budžetskih sredstava preko komercijalnih banaka, što je zapravo najveći udar za sve pod američkim sankcijama.

Nakon najnovijih uputa iz SAD-a, banke širom BiH odlučile su zatvoriti račune osobama na crnoj listi. Sada te osobe ne mogu primati plaće preko banaka.

Konkretnije, BiH je usvojila Zakon o sprječavanju pranja novca, a na osnovi njega banke u Bosni i Hercegovini zatvaraju račune osobama pod sankcijama američkog Ministarstva financija.

Još konkretnije, banke su počele sporazumno raskidati račune s osobama s crne liste ubrzo nakon posjeta v. d. pomoćnice američkog ministra financija Anne Morris. Ona je 7. ožujka u Sarajevu upozorila da banke u BiH riskiraju da budu sankcionirane, ako i dalje budu poslovale s njima.

---

image

Milan Miličević, predsjednik SDS-a, potvrdio je krajem ožujka za banjolučke Nezavisne novine da je bankovni račun ove stranke službeno ugašen, kao posljedica sankcija SAD-a, točnije Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva financija SAD-a

Hannes P Albert/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

I tada se počela rušiti Dodikova financijska kula od karata, sazdana od kapilarnog plaćanja svite i to novcima budžetskih korisnika, pretočenih u nezaslužene plaće jednog nakaradnog režima.

Pa se tako najednom digla medijska kuknjava da je to postalo tragikomično. Čitava zemlja sluša "muke" režimskih uhljeba s američke crne liste (njih manje od 50) koji ne mogu "živjeti život dostojan čovjeka". Dok su rudari, medicinari, tvornički radnici živjeli i žive bez primanja, izgleda to nikog nije pretjerano pogađalo.

Sad kad lokalne banke zbog straha za vlastito poslovanje u vidu američkih sankcija ne žele imati Dodika i ekipu za klijentelu, odjednom se stvorio "epski problem".

Ono što je važno kazati, pod udarom američkih sankcija su sve osobe - i u RS-u i u Federaciji - koje su na američkoj crnoj listi.

Naime, svaki rizik kojim banka ne može efikasno upravljati ili ovladati, poslovni odnos koji iz bilo kojeg razloga može ugroziti poslovanje banke i tako generalno narušiti sigurnost, prava, interese građana i privrede kao klijenata banke ili dovesti do eskalacije sistemskog rizika za Federaciju BiH ili BiH, predstavljao je i predstavlja obvezu banke za postupanje u skladu s važećim zakonskim okvirom - naveli su iz Agencije za bankarstvo FBiH.

I upravo je problem što je zakonski za isplatu plaća potreban bankovni račun. Blagajnički maksimum, zakonom određen, iznosi 200 maraka (100 eura). Poznato je da plaća parlamentaraca iznosi mnogo, mnogo više od toga.

Jednostavnije kazano, klika oko Dodika ovaj iznos pojede za jedan obrok i oni bez banaka ne mogu funkcionirati.

Priča o isplatama preko pošte - šarena laža

A priča koju je Dodik u prvi mah servirao, da će se uplate vršiti preko pošte, tek je tragikomična i valjda ponajbolje ilustrira koliko ovaj čovjek nema pojma kada je u pitanju ekonomsko poslovanje bankarskog sektora.

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić za banjolučki portal "Capital" kaže da se sada vidi kako su bili u zabludi oni koji su mislili da su američke sankcije beznačajne.

"Vidite i po ovom Zakonu o održavanju Daytonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije, koji je usvojio Predstavnički dom Kongresa SAD-a, i koji će se uskoro naći pred Senatom, da se pokušava uvesti red u sankcije. Dakle, ništa nije bezazleno", navodi Cenićeva.

Cenićeva dodaje da su smiješne izjave pojedinaca kako će primati plaću preko pošte jer to nije moguće.

Da bi se primalo plaću preko pošte, kako ističe ona, opet se mora imati račun u komercijalnoj banci.

Što će kazati da je ideja o isplati budžetskih korisnika preko pošte ili na neki drugi način čista ekonomska budalaština. No, prije no što se upustimo u finalnu Dodikovu ekonomsku budalaštinu o formiranju vlastite banke, treba kazati da postoje još najmanje dva sektora na koja će utjecati američke sankcije.

Na udaru i stranke i platni sustav?

Prvi se tiče financiranja samih stranaka koje se obavlja, pogađate, također preko računa komercijalnih banaka. Ako znamo da je s jedne strane partija zločinca Radovana Karadžića SDS još uvijek aktivna, i ako znamo da je s druge strane većina Dodikove vrhuške iz SNSD-a pod američkim sankcijama, postavlja se objektivno pitanje - kako će se u ovoj, izbornoj godini financirati ove stranke, makar na legalan način?

Milan Miličević, sadašnji predsjednik SDS-a, potvrdio je krajem ožujka za banjolučke Nezavisne novine da je bankovni račun ove stranke službeno ugašen, kao posljedica sankcija SAD-a, točnije Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva financija SAD-a.

- Račun je službeno ugašen, javili su mi iz sekretarijata. Mogu potvrditi to - kazao je Miličević za Nezavisne novine.

Pravo, etičko pitanje je kako nakon rata u BiH nije provedena lustracija i zašto ova partija zakonom nije zabranjena, jer joj je gotovo kompletno ratno rukovodstvo odgovorno i osuđeno za ratne zločine i (ili) genocid, ali to je već za neko drugo razmatranje.

Druga stvar, možda još bitnija, jest od strane komercijalnih banaka najavljena obustava kupovine obveznica i trezorskih zapisa koje emitira vlada Republike Srpske, što se već neko vrijeme razmatra u financijskim krugovima.

A tim prodajama obveznica i trezorskih zapisa RS zapravo već godinama kupuje socijalni mir u ionako devastiranom entitetu koji je vjerojatno najsiromašnija regija u Europi.

Dodikov ‘meki trbuh‘ i Superhik - ideja o vlastitoj banci

To sve znači da je režim Milorada Dodika u nokdaunu jer je financijski udaren u "meki trbuh" na više mjesta: zabranom isplate plaća preko komercijalnih banaka za glavešine s crne liste; udarom u same političke (partijske) subjekte preko zabrane isplata novčanih priloga; i konačno u sistem kupovanja socijalnog mira preko (najavljene) zabrane trgovine trezorskim zapisima i obveznicima.

I to je poanta američkih sankcija, koje su bile klasična bezvrijedna šminka dok nisu pogodile novčanike moćnika!

No, pokazalo se da Milorad Dodik, u maniri Superhika, ima "rješenje" i za ove probleme. Naime, nesporni vlasnik pola BiH obavijestio je javnost da je "našao rješenje" za američke sankcije tako što će idućih tjedana, pazite sad, biti riješeno pitanje banke koja će raditi unutarnje platne transakcije i "time omogućiti pravnim i fizičkim licima u RS-u da mogu da vrše platni promet".

---

image

Idući mjeseci pokazat će je li SAD ekonomsko-financijski spreman ići do kraja u "slučaju Dodik". Ako jest, bit će to onda, nema sumnje, Dodikov politički kraj

Antonio Balić/Cropix
---

No, nemojte smetnuti s uma, ovakav recept već je nekoliko puta primijenjen u RS-u i svaki put je slavno propao.

Kako podsjeća istraživački portal "Žurnal", vlast u Republici Srpskoj je 2013. godine uložila oko 30 milijuna maraka (15 milijuna eura) u dokapitalizaciju propale Balkan Investment banke, osnivajući Banku Srpske koja je 2017. godine otišla u stečaj. U Banci Srpske ostalo je blokirano 75 milijuna eura depozita, od kojih milijunski depoziti javnih poduzeća i institucija nisu bili osigurani, tako da je najveći dio i tog novca propao. Dok je Višković (premijer entiteta, op. aut.) najavljivao osnivanje nove banke, imovina Banke Srpske prodavana je preko licitacija. Posljednja prodaja imovine ove banke objavljena je u prosincu prošle godine.

A što će kazati da još uvijek nisu zakrpljene ni silne financijske rupe od prošlog "genijalnog plana", a već se nastoji napraviti nova rupa bez dna.

Na koncu, postavlja se logično pitanje, tko bi poslovao s ovakvom jednom bankom i tko bi je prihvatio u bilo kakvu bankarsku mrežu, ako se zna da joj je jedina namjena i jedini cilj postojanja da lica s američke crne liste dobivaju budžetska primanja.

Ne zaboravite, poanta postojanja banaka i jest umrežavanje i kapilarni rad. Bez toga, najjednostavnije kazano, nisu komercijalne banke.

Kraj, ili...?

Kada se podvuče crta, možemo slobodno kazati da je najnovijim američkim sankcijama Dodikov polumafijaški i nacionalistički sustav vladavine doživio najveći udar od kada postoji. Hoće li to značiti i Dodikov konačni politički kraj, ne zavisi samo od Dodika, jer će on bez svake sumnje, ovako stjeran u kut, ići do kraja - samo se ne zna čijeg.

Pravi odgovor glede budućnosti lokalnog tiranina i balkanskog Lukašenka treba potražiti u Washingtonu, jer nemojte smetnuti s uma da je Dodika upravo Amerika inaugurirala kao "dašak svježeg vjetra", postavivši ga na poziciju moći još krajem devedesetih, što on koristi sve do danas. Naravno, u međuvremenu je upravo zarad te moći Dodik od "američkog svježeg vjetra" postao Putinov kurir, pa je red da se Amerika još ozbiljnije pozabavi njime i njegovom klikom. Ako želi mir na Balkanu i ako ne želi dodatno otvaranje kojekakvih ruskih ekspozitura u "srpskom svetu", koje niču kao gljive poslije kiše i koje imaju za cilj izazivanje daljnje destabilizacije u ovom dijelu svijeta.

A idući mjeseci pokazat će je li SAD ekonomsko-financijski spreman ići do kraja u "slučaju Dodik". Ako jest, bit će to onda, nema sumnje, Dodikov politički kraj.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Mustafa Ciftci/Anadolu Via Afp Antonio Balić/Cropix Hannes P Albert/Dpa Picture-alliance Via Afp
Mustafa Ciftci/Anadolu Via Afp

Dodikov režim u nokdaunu jer je financijski udaren u ”meki trbuh” na više mjesta: zabranom isplate plaća preko komercijalnih banaka za glavešine s crne liste; udarom u same političke (partijske) subjekte preko zabrane isplata novčanih priloga; i konačno u sistem kupovanja socijalnog mira preko (najavljene) zabrane trgovine trezorskim zapisima i obveznicima

Antonio Balić/Cropix

Idući mjeseci pokazat će je li SAD ekonomsko-financijski spreman ići do kraja u ”slučaju Dodik”. Ako jest, bit će to onda, nema sumnje, Dodikov politički kraj

Hannes P Albert/Dpa Picture-alliance Via Afp

Milan Miličević, predsjednik SDS-a, potvrdio je krajem ožujka za banjolučke Nezavisne novine da je bankovni račun ove stranke službeno ugašen, kao posljedica sankcija SAD-a, točnije Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva financija SAD-a

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/svaki-dodikov-zbir-morat-ce-imati-racun-i-karticu-zeli-li-platiti-ista-skuplje-od-100-eura-a-to-im-nije-najstrasnije-1380478 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e4b2cdd03fe015bf87f96adf16985f8b547801a8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Svaki+Dodikov+%C5%BEbir+morat+%C4%87e+imati+ra%C4%8Dun+i+karticu+%C5%BEeli+li+platiti+i%C5%A1ta+skuplje+od+100+eura.+A+to+im+nije+najstra%C5%A1nije...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fsvaki-dodikov-zbir-morat-ce-imati-racun-i-karticu-zeli-li-platiti-ista-skuplje-od-100-eura-a-to-im-nije-najstrasnije-1380478 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fsvaki-dodikov-zbir-morat-ce-imati-racun-i-karticu-zeli-li-platiti-ista-skuplje-od-100-eura-a-to-im-nije-najstrasnije-1380478 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ta je kula sazdana od kapilarnog plaćanja svite i to novcima budžetskih korisnika, pretočenih u nezaslužene plaće jednog nakaradnog režima koji je sad udaren u ‘meki trbuh‘ na više mjesta: zabranom isplate plaća preko komercijalnih banaka za glavešine s crne liste, udarom u same političke (partijske) subjekte preko zabrane isplata novčanih priloga, te udarom u sistem kupovanja socijalnog mira preko (najavljene) zabrane trgovine trezorskim zapisima i obveznicima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Američke sankcije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
RegijaAmeričke sankcije

Svaki Dodikov žbir morat će imati račun i karticu želi li platiti išta skuplje od 100 eura. A to im nije najstrašnije...

Piše Dragan Bursać
13. travnja 2024. - 14:11
Dodikov režim u nokdaunu jer je financijski udaren u ”meki trbuh” na više mjesta: zabranom isplate plaća preko komercijalnih banaka za glavešine s crne liste; udarom u same političke (partijske) subjekte preko zabrane isplata novčanih priloga; i konačno u sistem kupovanja socijalnog mira preko (najavljene) zabrane trgovine trezorskim zapisima i obveznicimaMustafa Ciftci/Anadolu Via Afp

Ovih dana po Bosni i Hercegovini kruži jedan zanimljiv mem u kojemu se vidi nadureno lice Milorada Dodika sa svojim političkim pajdašima, dok ih konobar u kavani pita: keš ili kartica? I to nadureno lice zapravo govori sve o dubini pada manjeg BiH entiteta nakon konačne operativne realizacije američkih sankcija na terenu.

A evo o čemu se radi:

Nedavno nametnute američke sankcije stvorile su složenu situaciju za političare i državne službenike Bosne i Hercegovine koji se nalaze na crnoj listi Ministarstva financija SAD-a. Iako su mnogi od njih prvobitno tretirali sankcije kao nešto što neće uzrokovati značajne probleme, problemi su se ipak pojavili. I zaista, u prvu ruku se činilo da su sankcije (kao i do sada) protokolarne prirode, da se tiču ili zabrane putovanje ili nekakvih treć...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 20:56