stdClass Object ( [id] => 1377173 [title] => Gledajući iz Sarajeva, ne zna se gdje završava Plenković, gdje počinje Milanović. Koji god pobijedi, zna se tko gubi... [alias] => gledajuci-iz-sarajeva-ne-zna-se-gdje-zavrsava-plenkovic-gdje-pocinje-milanovic-koji-god-pobijedi-zna-se-tko-gubi [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kada banalizirate nadolazeće izbore u Hrvatskoj, stvari su na prvu poprilično jasne. Urnebesne, ali jasne.

Zoran Milanović, član SDP-a u populističkoj koži, odlučio je uz pomoć štapa i kanapa (čitaj: ljevice i silne desnice) pobijediti Plenkovića i njegov HDZ te formalno-pravno preuzeti vlast.

Dobro, takvo nešto je dopušteno bilo gdje u svijetu, ali bez kršenja ustava. Naravno, Zokija ne zanima pretjerano ustav niti zakoni Republike Hrvatske, jer vođen starim manirom homo balcanicusa odlučuje kršiti ih redom, ne bi li se umilio radikalnim desnim glasačima.

“Ustavni sud, ta Plenkovićeva klika i koterija, mogu s tim raditi što hoće. Nikada nisam gajio nikakve iluzije o tim ljudima, njihovoj pameti i poštenju”, vrišti Milanović, nadajući se da će opijeni gledatelji s druge strane TV ekrana odložiti mlako pivo i početi aplaudirati Zokiju nacionalistu, koji se bori protiv mrskog suda.

Ali tko mari za ustav, derne se Milanović i u stilu balkanskog kabadahije poručuje sucima da su “nepismeni gangsteri”. Naravno, u svakoj normalnoj zemlji to bi bio skandal svih skandala, ali Milanović potvrđuje da je balcanicus domesticus i da igra na kartu balkanskih osjećaja, koji u pravilu nemaju veze s pravnom državom i koji je preziru.

Ali što će konkretno reći na sve to nekadašnji ljevičar, a danas populist, kako će uzeti i odbiti HDZ-u dio glasačkog tijela ovim ispraznim frazama i farsama? Jer zaboravlja prva fotelja Pantovčaka Zoran Milanović da se svijet može naglavce okrenuti, ali će HDZ-ovci glasati po direktivi iz HDZ-a. Jednostavno je, jednostavnije ne može biti.

Plenkijevo ‘tihovanje’

Pa onda kad Milanović kaže za predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića da je “pajdo i kum pijanog Šeksa”, on sam sebi i svom SDP-u zabija autogolove.

Ali o tome kasnije.

Nego, što je s Plenkovićem, koji se u ovoj utrci pojavljuje kao uljuđeni HDZ-ovac u manjoj mjeri i birokrat s bruxelleskim pedigreom? Kakva je njegova predizborna taktika? Srbi bi to nazvali “tihovanje”, a riječ je o klasičnom neradu i čekanju da se protivnik toliko izmori svojim greškama. Naravno, Andrej Plenković ima u Milanoviću sjajnog, ali baš sjajnog protivnika - čuj mene, protivnika! - saveznika koji se retorički baš trudi pomoći HDZ-u.

Samo…

Samo što se u ovom slučaju može dogoditi jedna anomalija pravno-političkog sustava u Hrvatskoj, a to je da izvjesna brojka HDZ-ove baze odjednom počne gledati na Milanovića kao budućeg Plenkovića, a na Plenkovića kao nekadašnjeg Milanovića. A što će reći da bi na ovim izborima moglo doći do presedana - da netko tko nije iz HDZ-a, HDZ-ovom taktikom pobijedi HDZ.

Najnovija istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je Zoran Milanović s pojačanom populističkom ofenzivom “i SDP i Domovinski pokret i Most pod istim krovom” na dobrom putu.

---

image

Čović je isposlovao, pazite sad, neradni dan u kantonima s hrvatskom većinom, kako bi se pod izlizanim terminom praznika demokracije HDZ-ova vojska iz Hercegovine i Posavine stavila u punu službu Plenkovića i ekipe

Nenad Opačak/Cropix
---

“Bit ću na kraju na legalan i pristojan način premijer, ali toj bandi neću reći kako. Pozivam hrvatske ljude, sve ljude ove zemlje da se ujedine protiv HDZ-a i bande Andreja Turudića. Glasali oni za SDP-ovu listu, za Možemo, za Domovinski pokret, za MOST, sve je dobro, ništa nije loše. Ovo su vremena u kojima se borimo virtualno, ne stvarno, ali na život ili smrt. Ovo radim iz osjećaja dužnosti, časti i osobne slobode. Glasajte za bilo koga osim za HDZ, ovo je borba za hrvatsku slobodu i za ‘treću hrvatsku Republiku’”, derao se prije desetak dana Milanović, a to deranje se odrazilo i na predizbornu statistiku.

Malo brojki i puno slova

Kako sada stvari stoje, izborne ankete u Hrvatskoj govore o stalnom rastu popularnosti SDP-a nakon Milanovićeve kandidature. Agencija Ipsos provela je najnovije istraživanje o rejtingu stranaka, koje je objavljeno 25. ožujka u Hrvatskoj, prema kojem su dvije najveće stranke dodatno porasle, pri čemu SDP bilježi značajan rast nakon najavljene kandidature Zorana Milanovića. Posljednji rejting stranaka iznosi 29,8 posto za HDZ u odnosu na veljaču, kada je imao 28,7 posto, dok SDP sada bilježi 19,4 posto, što je znatno više u odnosu na veljaču, kada je imao 13,9 posto. Uzlet SDP-a veći od šest posto zabilježen je u samo mjesec dana.

A to je u direktnoj korelaciji s Milanovićevom kandidaturom od sredine ožujka. SDP-u je popularnost porasla skoro preko noći. Međutim, ima nešto još bitnije – HDZ s partnerima ima ukupno 28,6 posto anketiranih birača na svojoj strani, dok ih SDP-ova koalicija ima 22,6 posto. No, cenzus još uvijek prelaze Domovinski pokret i Pravo i pravda s 8,9 posto, Možemo sa 7,4 posto te Most i Suverenisti sa 7,4 posto. Nemojte zaboraviti da je Milanović skoro sve ove političke stranke pozvao u svoje jato i ako bi pristale, matematika zbrajanja je uvjerljivo na njegovoj strani.

’Svetkovina demokracije’

Neću vam kazati “zaboravite sve što ste pročitali do sada”, ali bilo bi dobro ako pogledate hrvatske izbore iz perspektive, primjerice, susjedne Bosne i Hercegovine i tamošnjih nositelja hrvatskih putovnica, koji će glasati u srijedu 17. travnja.

Tamo HDZ ništa ne prepušta slučaju. Dragan Čović, nesporni lider HDZ-a BiH, koji ima tendenciju da ovu stranku gotovo ustavno izjednači s cjelokupnim hrvatskim narodom, “izdejstvovao je”, pazite sad, neradni dan u kantonima s hrvatskom većinom, kako bi se pod izlizanim terminom praznika demokracije HDZ-ova vojska iz Hercegovine i Posavine stavila u punu službu Plenkovića i ekipe.

Kronološki, Čović je prvo najavio takvu mogućnost, kazavši da će 17. travnja biti “svetkovina” za Hrvate u BiH, a iz vlade Zapadnohercegovačke županije već su potvrdili, ne časeći ni časa, da planiraju taj dan proglasiti neradnim na temelju postojećeg županijskog zakona o blagdanima i neradnim danima.

Time su se direktno usprotivili stajalištu Ministarstva rada Federacije BiH, koje opovrgava mogućnost proglašenja neradnih dana zbog izbora u drugim državama.

“Vlada (županije) ima pravo proglasiti neradnim bilo koji dan”, kazao je ranije ovog tjedna predsjednik županijske vlade Predrag Čović, a doministar Brkić sada je neizravno naznačio da bi to trebala biti praksa i u ostalim županijama u kojima su Hrvati razmjerna ili apsolutna većina stanovnika.

Pa je onda silni populizam Zorana Milanovića u Hrvatskoj vješto neutraliziran Čovićevim populizmom BH franšize HDZ-a. Preciznije, sve ono što Milanović radi ne bi li oslabio Plenkovića, radi jednako i Čović kako bi neutralizirao Milanovića.

Istina, u prethodnim godinama Milanović je pokušavao kroz posjete Draganu Čoviću, dodjelu priznanja jedinicama HVO-a, potisnuti gotovo apsolutni utjecaj hrvatskog HDZ-a na HDZ u Bosni i Hercegovini, tako da se Čović čak i u slučaju pobjede Milanovića ne treba previše zabrinuti za podršku svojoj politici iz Hrvatske.

Zoran Milanović je ponajbolji promotor Plenkovićevih HDZ ideja u Bosni i Hercegovini

Ipak, nemojmo biti u zabludi, izvjesno je da će Čović pružiti punu podršku sestrinskom, franšiznom HDZ-u Hrvatske.

A bogme, kad smo već kod skakanja sebi u usta, radi i sam Milanović u korist svoje štete silnim rasističko-populističkim ispadima glede susjedne Bosne i Hercegovine, od drugovanja s Dodikom, preko proruskih stavova pa do posprdnog gledanja na društvo BiH.

Pa tako i ona manjina koja ima glasački potencijal i koja bi glasala protiv Plenkovića mora zažmiriti na oba oka i ponovno glasati za HDZ. Ukratko, od Mostara i Širokog Brijega do Odžaka i Orašja, Zoran Milanović je ponajbolji promotor Plenkovićevih HDZ ideja u Bosni i Hercegovini i ako budu procenti odlučivali, vrlo lako mu se može dogoditi da izgubi zbog ovih glasova.

Napisao sam prije neki dan refleksiju za portal Radiosarajevo, pa ću se u nedostatku boljih izvora samocitirati:

“Zoran Milanović vidi famoznu treću hrvatsku Republiku sa sobom kao premijerom i okorjelim neoustašama i teoretičarima zavjere kao koalicijskim partnerima. Jer kako reče, sve je dobro, ništa nije loše. Odnosno, za dobru svinju nema loših pomija. Na koncu, kad je etnički Albanac Dritan Abazović mogao u koaliciji s neočetnicima preuzeti vlast u Crnoj Gori, što ne bi navodni socijaldemokrat Milanović s neoustašama zarad stražnjice sjedio u Banskim dvorima?”

---

image

Sarajevo

Samir Jordamović/Anadolu Via Afp
---

I tu je cijela poanta!

Milanović poput kakvog rovokopača ide svim silama, ne samo svojim, u promjenu vlasti. A te sile itekako mogu baš njega uništiti i ako ćemo biti iskreni, nisu mu ideološki bliske. Mada, Zoki i ideologija zadnjih nekoliko godina ne idu zajedno, zato što Zoki osim personalnog utilitarizma i populizma nema nekakve ideologije. A to može (eventualno) polučiti uspjeh kratkog daha.

Film kao ilustracija

Gledajući pak iz građanske, nadnacionalne vizure, BiH je u gadnom problemu ako Milanović pobijedi. Zašto je tomu tako?

Naime, ako njegov SDP ostvari pobjedu na izborima i Milanović zaista postane premijer, ključno pitanje je hoće li inercija Milanovića povući čitav SDP na desnu stranu, gdje se on sam već nalazi? Jer, nemojte smetnuti s uma, Peđa Grbin je kao prvi čovjek SDP-a svojom podrškom Zoranu Milanoviću već stavio nezvanični pečat na takvu politiku.

To već znamo, Milanovićeva retorika je u mnogim stvarima slična ili čak radikalnija od HDZ-ove i bliska još desnijem Domovinskom pokretu, a ponavljam, Milanović i njima nudi svoje koalicijske usluge.

Pa prosječan građanin Bosne i Hercegovine gleda na sraz Milanovića i Plenkovića i njihovih SDP-a i HDZ-a kao na borbu Aliena i Predatora.

Podsjetit ću vas, kada je 2004. godine Paul W. S. Anderson izbacio na filmsko tržište svoj blockbuster “Alien vs. Predator”, iz uvodnog teasera smo mogli saznati jednu stvar: Tko god da pobijedi, mi (ljudska rasa) ćemo izgubiti. U suštini, bilo je riječi o tek jednom od prvih velikih blokbustera koji su sami sebi svrha i koji su napravljeni da zarađuju novac na kino-blagajnama.

A zašto spominjem ovaj film?

Pa zato što me moguća utrka za novog hrvatskog premijera između sadašnjeg vođe HDZ-a Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, koga navodno podržava cijeli SDP, podsjeća na epsku SF bitku između Aliena i Predatora. Naime, tko god od njih dvojice da pobijedi, građani Bosne i Hercegovine su gubitnici.

Još preciznije, gledajući iz Sarajeva, ne zna se gdje završava Plenković, a gdje počinje Milanović. I ne zna se kada govori Plenković u Milanovićevoj koži, a kada je obratno. Počesto se glasaču iz BiH čini da se jedan zove Andrej Milanović, a drugi Zoran Plenković, i da su na čelu jedne te iste partije koja se zove Hrvatska socijaldemokratska zajednica.

Nego, sve mi govori da ih tako doživljava i prosječan građanin Hrvatske, a tu je sva nezgoda!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Gledajući iz Sarajeva, ne zna se gdje završava Plenković, a gdje počinje Milanović. I ne zna se kada govori Plenković u Milanovićevoj koži, a kada je obratno. Izgleda da se jedan zove Andrej Milanović, a drugi Zoran Plenković, a oba su na čelu iste stranke koja se zove Hrvatska socijaldemokratska zajednica. No, čini mi se da ih tako doživljava i prosječan građanin Hrvatske, a tu je sva nezgoda! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ’Alien vs. Predator’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Gledajući iz Sarajeva, ne zna se gdje završava Plenković, a gdje počinje Milanović. I ne zna se kada govori Plenković u Milanovićevoj koži, a kada je obratno. Izgleda da se jedan zove Andrej Milanović, a drugi Zoran Plenković, a oba su na čelu iste stranke koja se zove Hrvatska socijaldemokratska zajednica. No, čini mi se da ih tako doživljava i prosječan građanin Hrvatske, a tu je sva nezgoda! ’Alien vs. Predator’ 2 0 10410 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-26 12:23:53 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Dragan Bursać [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-01 17:08:23 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-01 17:08:03 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Gledajući iz Sarajeva, ne zna se gdje završava Plenković, a gdje počinje Milanović. I ne zna se kada govori Plenković u Milanovićevoj koži, a kada je obratno. Izgleda da se jedan zove Andrej Milanović, a drugi Zoran Plenković, a oba su na čelu iste s [metadata] => robots= author= title=Gledajući iz Sarajeva, ne zna se gdje završava Plenković, gdje počinje Milanović. Koji god pobijedi, zna se tko gubi... page_title=Gledajući iz Sarajeva, ne zna se gdje završava Plenković, gdje počinje Milanović. Koji god pobijedi, zna se tko gubi... [metakey] => dragan bursać, zoran milanović, andrej plenković, BIH, Izbori u RH [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26781921.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26820628.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26690340.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix\/Cropix","Samir Jordamovi\u0107\/Anadolu Via Afp","Nenad Opa\u010dak\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Od Mostara i \u0160irokog Brijega do Od\u017eaka i Ora\u0161ja, Zoran Milanovi\u0107 je ponajbolji promotor Plenkovi\u0107evih HDZ ideja u Bosni i Hercegovini i ako budu procenti odlu\u010divali, vrlo lako mu se mo\u017ee dogoditi da izgubi zbog ovih glasova<\/p>","

Sarajevo<\/p>","

\u010covi\u0107 je isposlovao, pazite sad, neradni dan u kantonima s hrvatskom ve\u0107inom, kako bi se pod izlizanim terminom praznika demokracije HDZ-ova vojska iz Hercegovine i Posavine stavila u punu slu\u017ebu Plenkovi\u0107a i ekipe<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26781921_1920.jpg":"1920x1080","k_26781921_1280.jpg":"1280x1280","k_26781921_1024.jpg":"1024x1024","k_26781921_640.jpg":"640x640","k_26781921_480.jpg":"480x480","k_26781921_340.jpg":"340x340","k_26781921_220.jpg":"220x220","o_26781921_1280.jpg":"1280x853","o_26781921_1024.jpg":"1024x682","o_26781921_640.jpg":"640x426","o_26781921_480.jpg":"480x320","o_26781921_340.jpg":"340x226","o_26781921_220.jpg":"220x146","h_26781921_1280.jpg":"1280x854","h_26781921_1024.jpg":"1024x683","h_26781921_640.jpg":"640x427","h_26781921_480.jpg":"480x320","h_26781921_340.jpg":"340x227","h_26781921_220.jpg":"220x147","pp_26781921_1280.jpg":"1280x1628","pp_26781921_1024.jpg":"1024x1303","pp_26781921_640.jpg":"640x814","pp_26781921_480.jpg":"480x611","pp_26781921_340.jpg":"340x432","pp_26781921_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26820628_1920.jpg":"1920x1080","k_26820628_1280.jpg":"1280x1280","k_26820628_1024.jpg":"1024x1024","k_26820628_640.jpg":"640x640","k_26820628_480.jpg":"480x480","k_26820628_340.jpg":"340x340","k_26820628_220.jpg":"220x220","o_26820628_1280.jpg":"1280x852","o_26820628_1024.jpg":"1024x682","o_26820628_640.jpg":"640x426","o_26820628_480.jpg":"480x319","o_26820628_340.jpg":"340x226","o_26820628_220.jpg":"220x146","h_26820628_1280.jpg":"1280x854","h_26820628_1024.jpg":"1024x683","h_26820628_640.jpg":"640x427","h_26820628_480.jpg":"480x320","h_26820628_340.jpg":"340x227","h_26820628_220.jpg":"220x147","pp_26820628_1280.jpg":"1280x1628","pp_26820628_1024.jpg":"1024x1303","pp_26820628_640.jpg":"640x814","pp_26820628_480.jpg":"480x611","pp_26820628_340.jpg":"340x432","pp_26820628_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26690340_1920.jpg":"1920x1080","k_26690340_1280.jpg":"1280x1280","k_26690340_1024.jpg":"1024x1024","k_26690340_640.jpg":"640x640","k_26690340_480.jpg":"480x480","k_26690340_340.jpg":"340x340","k_26690340_220.jpg":"220x220","o_26690340_1280.jpg":"1280x853","o_26690340_1024.jpg":"1024x682","o_26690340_640.jpg":"640x426","o_26690340_480.jpg":"480x320","o_26690340_340.jpg":"340x226","o_26690340_220.jpg":"220x146","h_26690340_1280.jpg":"1280x854","h_26690340_1024.jpg":"1024x683","h_26690340_640.jpg":"640x427","h_26690340_480.jpg":"480x320","h_26690340_340.jpg":"340x227","h_26690340_220.jpg":"220x147","pp_26690340_1280.jpg":"1280x1628","pp_26690340_1024.jpg":"1024x1303","pp_26690340_640.jpg":"640x814","pp_26690340_480.jpg":"480x611","pp_26690340_340.jpg":"340x432","pp_26690340_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7435630 Threads: 1 Questions: 1598745410 Slow queries: 4745289 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110488384 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/gledajuci-iz-sarajeva-ne-zna-se-gdje-zavrsava-plenkovic-gdje-pocinje-milanovic-koji-god-pobijedi-zna-se-tko-gubi-1377173 [printLink] => /vijesti/regija/gledajuci-iz-sarajeva-ne-zna-se-gdje-zavrsava-plenkovic-gdje-pocinje-milanovic-koji-god-pobijedi-zna-se-tko-gubi-1377173?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650009 [name] => dragan bursać [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-21 12:01:04 [main_article_id] => 0 [alias] => dragan-bursac [link] => /tag/dragan-bursac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 524521 [name] => Zoran Milanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zoran-milanovic [link] => /tag/zoran-milanovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 291508 [name] => Andrej Plenković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andrej-plenkovic [link] => /tag/andrej-plenkovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 356803 [name] => BiH [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bih [link] => /tag/bih ) [4] => stdClass Object ( [id] => 753759 [name] => Izbori u RH [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-29 13:25:32 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori-u-rh [link] => /tag/izbori-u-rh ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Gledajući iz Sarajeva, ne zna se gdje završava Plenković, a gdje počinje Milanović. I ne zna se kada govori Plenković u Milanovićevoj koži, a kada je obratno. Izgleda da se jedan zove Andrej Milanović, a drugi Zoran Plenković, a oba su na čelu iste stranke koja se zove Hrvatska socijaldemokratska zajednica. No, čini mi se da ih tako doživljava i prosječan građanin Hrvatske, a tu je sva nezgoda! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ’Alien vs. Predator’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Gledajući iz Sarajeva, ne zna se gdje završava Plenković, gdje počinje Milanović. Koji god pobijedi, zna se tko gubi... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-09-17-48-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26781921.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix/Cropix [mainImageDesc] =>

Od Mostara i Širokog Brijega do Odžaka i Orašja, Zoran Milanović je ponajbolji promotor Plenkovićevih HDZ ideja u Bosni i Hercegovini i ako budu procenti odlučivali, vrlo lako mu se može dogoditi da izgubi zbog ovih glasova

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26781921.jpg [title] =>

Od Mostara i Širokog Brijega do Odžaka i Orašja, Zoran Milanović je ponajbolji promotor Plenkovićevih HDZ ideja u Bosni i Hercegovini i ako budu procenti odlučivali, vrlo lako mu se može dogoditi da izgubi zbog ovih glasova

Tom Dubravec/Cropix/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26820628.jpg [title] =>

Sarajevo

Samir Jordamović/Anadolu Via Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26690340.jpg [title] =>

Čović je isposlovao, pazite sad, neradni dan u kantonima s hrvatskom većinom, kako bi se pod izlizanim terminom praznika demokracije HDZ-ova vojska iz Hercegovine i Posavine stavila u punu službu Plenkovića i ekipe

Nenad Opačak/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kada banalizirate nadolazeće izbore u Hrvatskoj, stvari su na prvu poprilično jasne. Urnebesne, ali jasne.

Zoran Milanović, član SDP-a u populističkoj koži, odlučio je uz pomoć štapa i kanapa (čitaj: ljevice i silne desnice) pobijediti Plenkovića i njegov HDZ te formalno-pravno preuzeti vlast.

Dobro, takvo nešto je dopušteno bilo gdje u svijetu, ali bez kršenja ustava. Naravno, Zokija ne zanima pretjerano ustav niti zakoni Republike Hrvatske, jer vođen starim manirom homo balcanicusa odlučuje kršiti ih redom, ne bi li se umilio radikalnim desnim glasačima.

“Ustavni sud, ta Plenkovićeva klika i koterija, mogu s tim raditi što hoće. Nikada nisam gajio nikakve iluzije o tim ljudima, njihovoj pameti i poštenju”, vrišti Milanović, nadajući se da će opijeni gledatelji s druge strane TV ekrana odložiti mlako pivo i početi aplaudirati Zokiju nacionalistu, koji se bori protiv mrskog suda.

Ali tko mari za ustav, derne se Milanović i u stilu balkanskog kabadahije poručuje sucima da su “nepismeni gangsteri”. Naravno, u svakoj normalnoj zemlji to bi bio skandal svih skandala, ali Milanović potvrđuje da je balcanicus domesticus i da igra na kartu balkanskih osjećaja, koji u pravilu nemaju veze s pravnom državom i koji je preziru.

Ali što će konkretno reći na sve to nekadašnji ljevičar, a danas populist, kako će uzeti i odbiti HDZ-u dio glasačkog tijela ovim ispraznim frazama i farsama? Jer zaboravlja prva fotelja Pantovčaka Zoran Milanović da se svijet može naglavce okrenuti, ali će HDZ-ovci glasati po direktivi iz HDZ-a. Jednostavno je, jednostavnije ne može biti.

Plenkijevo ‘tihovanje’

Pa onda kad Milanović kaže za predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića da je “pajdo i kum pijanog Šeksa”, on sam sebi i svom SDP-u zabija autogolove.

Ali o tome kasnije.

Nego, što je s Plenkovićem, koji se u ovoj utrci pojavljuje kao uljuđeni HDZ-ovac u manjoj mjeri i birokrat s bruxelleskim pedigreom? Kakva je njegova predizborna taktika? Srbi bi to nazvali “tihovanje”, a riječ je o klasičnom neradu i čekanju da se protivnik toliko izmori svojim greškama. Naravno, Andrej Plenković ima u Milanoviću sjajnog, ali baš sjajnog protivnika - čuj mene, protivnika! - saveznika koji se retorički baš trudi pomoći HDZ-u.

Samo…

Samo što se u ovom slučaju može dogoditi jedna anomalija pravno-političkog sustava u Hrvatskoj, a to je da izvjesna brojka HDZ-ove baze odjednom počne gledati na Milanovića kao budućeg Plenkovića, a na Plenkovića kao nekadašnjeg Milanovića. A što će reći da bi na ovim izborima moglo doći do presedana - da netko tko nije iz HDZ-a, HDZ-ovom taktikom pobijedi HDZ.

Najnovija istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je Zoran Milanović s pojačanom populističkom ofenzivom “i SDP i Domovinski pokret i Most pod istim krovom” na dobrom putu.

---

image

Čović je isposlovao, pazite sad, neradni dan u kantonima s hrvatskom većinom, kako bi se pod izlizanim terminom praznika demokracije HDZ-ova vojska iz Hercegovine i Posavine stavila u punu službu Plenkovića i ekipe

Nenad Opačak/Cropix
---

“Bit ću na kraju na legalan i pristojan način premijer, ali toj bandi neću reći kako. Pozivam hrvatske ljude, sve ljude ove zemlje da se ujedine protiv HDZ-a i bande Andreja Turudića. Glasali oni za SDP-ovu listu, za Možemo, za Domovinski pokret, za MOST, sve je dobro, ništa nije loše. Ovo su vremena u kojima se borimo virtualno, ne stvarno, ali na život ili smrt. Ovo radim iz osjećaja dužnosti, časti i osobne slobode. Glasajte za bilo koga osim za HDZ, ovo je borba za hrvatsku slobodu i za ‘treću hrvatsku Republiku’”, derao se prije desetak dana Milanović, a to deranje se odrazilo i na predizbornu statistiku.

Malo brojki i puno slova

Kako sada stvari stoje, izborne ankete u Hrvatskoj govore o stalnom rastu popularnosti SDP-a nakon Milanovićeve kandidature. Agencija Ipsos provela je najnovije istraživanje o rejtingu stranaka, koje je objavljeno 25. ožujka u Hrvatskoj, prema kojem su dvije najveće stranke dodatno porasle, pri čemu SDP bilježi značajan rast nakon najavljene kandidature Zorana Milanovića. Posljednji rejting stranaka iznosi 29,8 posto za HDZ u odnosu na veljaču, kada je imao 28,7 posto, dok SDP sada bilježi 19,4 posto, što je znatno više u odnosu na veljaču, kada je imao 13,9 posto. Uzlet SDP-a veći od šest posto zabilježen je u samo mjesec dana.

A to je u direktnoj korelaciji s Milanovićevom kandidaturom od sredine ožujka. SDP-u je popularnost porasla skoro preko noći. Međutim, ima nešto još bitnije – HDZ s partnerima ima ukupno 28,6 posto anketiranih birača na svojoj strani, dok ih SDP-ova koalicija ima 22,6 posto. No, cenzus još uvijek prelaze Domovinski pokret i Pravo i pravda s 8,9 posto, Možemo sa 7,4 posto te Most i Suverenisti sa 7,4 posto. Nemojte zaboraviti da je Milanović skoro sve ove političke stranke pozvao u svoje jato i ako bi pristale, matematika zbrajanja je uvjerljivo na njegovoj strani.

’Svetkovina demokracije’

Neću vam kazati “zaboravite sve što ste pročitali do sada”, ali bilo bi dobro ako pogledate hrvatske izbore iz perspektive, primjerice, susjedne Bosne i Hercegovine i tamošnjih nositelja hrvatskih putovnica, koji će glasati u srijedu 17. travnja.

Tamo HDZ ništa ne prepušta slučaju. Dragan Čović, nesporni lider HDZ-a BiH, koji ima tendenciju da ovu stranku gotovo ustavno izjednači s cjelokupnim hrvatskim narodom, “izdejstvovao je”, pazite sad, neradni dan u kantonima s hrvatskom većinom, kako bi se pod izlizanim terminom praznika demokracije HDZ-ova vojska iz Hercegovine i Posavine stavila u punu službu Plenkovića i ekipe.

Kronološki, Čović je prvo najavio takvu mogućnost, kazavši da će 17. travnja biti “svetkovina” za Hrvate u BiH, a iz vlade Zapadnohercegovačke županije već su potvrdili, ne časeći ni časa, da planiraju taj dan proglasiti neradnim na temelju postojećeg županijskog zakona o blagdanima i neradnim danima.

Time su se direktno usprotivili stajalištu Ministarstva rada Federacije BiH, koje opovrgava mogućnost proglašenja neradnih dana zbog izbora u drugim državama.

“Vlada (županije) ima pravo proglasiti neradnim bilo koji dan”, kazao je ranije ovog tjedna predsjednik županijske vlade Predrag Čović, a doministar Brkić sada je neizravno naznačio da bi to trebala biti praksa i u ostalim županijama u kojima su Hrvati razmjerna ili apsolutna većina stanovnika.

Pa je onda silni populizam Zorana Milanovića u Hrvatskoj vješto neutraliziran Čovićevim populizmom BH franšize HDZ-a. Preciznije, sve ono što Milanović radi ne bi li oslabio Plenkovića, radi jednako i Čović kako bi neutralizirao Milanovića.

Istina, u prethodnim godinama Milanović je pokušavao kroz posjete Draganu Čoviću, dodjelu priznanja jedinicama HVO-a, potisnuti gotovo apsolutni utjecaj hrvatskog HDZ-a na HDZ u Bosni i Hercegovini, tako da se Čović čak i u slučaju pobjede Milanovića ne treba previše zabrinuti za podršku svojoj politici iz Hrvatske.

Zoran Milanović je ponajbolji promotor Plenkovićevih HDZ ideja u Bosni i Hercegovini

Ipak, nemojmo biti u zabludi, izvjesno je da će Čović pružiti punu podršku sestrinskom, franšiznom HDZ-u Hrvatske.

A bogme, kad smo već kod skakanja sebi u usta, radi i sam Milanović u korist svoje štete silnim rasističko-populističkim ispadima glede susjedne Bosne i Hercegovine, od drugovanja s Dodikom, preko proruskih stavova pa do posprdnog gledanja na društvo BiH.

Pa tako i ona manjina koja ima glasački potencijal i koja bi glasala protiv Plenkovića mora zažmiriti na oba oka i ponovno glasati za HDZ. Ukratko, od Mostara i Širokog Brijega do Odžaka i Orašja, Zoran Milanović je ponajbolji promotor Plenkovićevih HDZ ideja u Bosni i Hercegovini i ako budu procenti odlučivali, vrlo lako mu se može dogoditi da izgubi zbog ovih glasova.

Napisao sam prije neki dan refleksiju za portal Radiosarajevo, pa ću se u nedostatku boljih izvora samocitirati:

“Zoran Milanović vidi famoznu treću hrvatsku Republiku sa sobom kao premijerom i okorjelim neoustašama i teoretičarima zavjere kao koalicijskim partnerima. Jer kako reče, sve je dobro, ništa nije loše. Odnosno, za dobru svinju nema loših pomija. Na koncu, kad je etnički Albanac Dritan Abazović mogao u koaliciji s neočetnicima preuzeti vlast u Crnoj Gori, što ne bi navodni socijaldemokrat Milanović s neoustašama zarad stražnjice sjedio u Banskim dvorima?”

---

image

Sarajevo

Samir Jordamović/Anadolu Via Afp
---

I tu je cijela poanta!

Milanović poput kakvog rovokopača ide svim silama, ne samo svojim, u promjenu vlasti. A te sile itekako mogu baš njega uništiti i ako ćemo biti iskreni, nisu mu ideološki bliske. Mada, Zoki i ideologija zadnjih nekoliko godina ne idu zajedno, zato što Zoki osim personalnog utilitarizma i populizma nema nekakve ideologije. A to može (eventualno) polučiti uspjeh kratkog daha.

Film kao ilustracija

Gledajući pak iz građanske, nadnacionalne vizure, BiH je u gadnom problemu ako Milanović pobijedi. Zašto je tomu tako?

Naime, ako njegov SDP ostvari pobjedu na izborima i Milanović zaista postane premijer, ključno pitanje je hoće li inercija Milanovića povući čitav SDP na desnu stranu, gdje se on sam već nalazi? Jer, nemojte smetnuti s uma, Peđa Grbin je kao prvi čovjek SDP-a svojom podrškom Zoranu Milanoviću već stavio nezvanični pečat na takvu politiku.

To već znamo, Milanovićeva retorika je u mnogim stvarima slična ili čak radikalnija od HDZ-ove i bliska još desnijem Domovinskom pokretu, a ponavljam, Milanović i njima nudi svoje koalicijske usluge.

Pa prosječan građanin Bosne i Hercegovine gleda na sraz Milanovića i Plenkovića i njihovih SDP-a i HDZ-a kao na borbu Aliena i Predatora.

Podsjetit ću vas, kada je 2004. godine Paul W. S. Anderson izbacio na filmsko tržište svoj blockbuster “Alien vs. Predator”, iz uvodnog teasera smo mogli saznati jednu stvar: Tko god da pobijedi, mi (ljudska rasa) ćemo izgubiti. U suštini, bilo je riječi o tek jednom od prvih velikih blokbustera koji su sami sebi svrha i koji su napravljeni da zarađuju novac na kino-blagajnama.

A zašto spominjem ovaj film?

Pa zato što me moguća utrka za novog hrvatskog premijera između sadašnjeg vođe HDZ-a Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, koga navodno podržava cijeli SDP, podsjeća na epsku SF bitku između Aliena i Predatora. Naime, tko god od njih dvojice da pobijedi, građani Bosne i Hercegovine su gubitnici.

Još preciznije, gledajući iz Sarajeva, ne zna se gdje završava Plenković, a gdje počinje Milanović. I ne zna se kada govori Plenković u Milanovićevoj koži, a kada je obratno. Počesto se glasaču iz BiH čini da se jedan zove Andrej Milanović, a drugi Zoran Plenković, i da su na čelu jedne te iste partije koja se zove Hrvatska socijaldemokratska zajednica.

Nego, sve mi govori da ih tako doživljava i prosječan građanin Hrvatske, a tu je sva nezgoda!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix/Cropix Samir Jordamović/Anadolu Via Afp Nenad Opačak/Cropix
Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Od Mostara i Širokog Brijega do Odžaka i Orašja, Zoran Milanović je ponajbolji promotor Plenkovićevih HDZ ideja u Bosni i Hercegovini i ako budu procenti odlučivali, vrlo lako mu se može dogoditi da izgubi zbog ovih glasova

Nenad Opačak/Cropix

Čović je isposlovao, pazite sad, neradni dan u kantonima s hrvatskom većinom, kako bi se pod izlizanim terminom praznika demokracije HDZ-ova vojska iz Hercegovine i Posavine stavila u punu službu Plenkovića i ekipe

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/gledajuci-iz-sarajeva-ne-zna-se-gdje-zavrsava-plenkovic-gdje-pocinje-milanovic-koji-god-pobijedi-zna-se-tko-gubi-1377173 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d442bd3e798b0016bb32a2e8f5b8217fece6fe8e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Gledaju%C4%87i+iz+Sarajeva%2C+ne+zna+se+gdje+zavr%C5%A1ava+Plenkovi%C4%87%2C+gdje+po%C4%8Dinje+Milanovi%C4%87.+Koji+god+pobijedi%2C+zna+se+tko+gubi...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fgledajuci-iz-sarajeva-ne-zna-se-gdje-zavrsava-plenkovic-gdje-pocinje-milanovic-koji-god-pobijedi-zna-se-tko-gubi-1377173 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fgledajuci-iz-sarajeva-ne-zna-se-gdje-zavrsava-plenkovic-gdje-pocinje-milanovic-koji-god-pobijedi-zna-se-tko-gubi-1377173 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Gledajući iz Sarajeva, ne zna se gdje završava Plenković, a gdje počinje Milanović. I ne zna se kada govori Plenković u Milanovićevoj koži, a kada je obratno. Izgleda da se jedan zove Andrej Milanović, a drugi Zoran Plenković, a oba su na čelu iste stranke koja se zove Hrvatska socijaldemokratska zajednica. No, čini mi se da ih tako doživljava i prosječan građanin Hrvatske, a tu je sva nezgoda! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ’Alien vs. Predator’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Regija’Alien vs. Predator’

Gledajući iz Sarajeva, ne zna se gdje završava Plenković, gdje počinje Milanović. Koji god pobijedi, zna se tko gubi...

Piše Dragan Bursać
1. travnja 2024. - 19:08
Od Mostara i Širokog Brijega do Odžaka i Orašja, Zoran Milanović je ponajbolji promotor Plenkovićevih HDZ ideja u Bosni i Hercegovini i ako budu procenti odlučivali, vrlo lako mu se može dogoditi da izgubi zbog ovih glasovaTom Dubravec/Cropix/Cropix

Kada banalizirate nadolazeće izbore u Hrvatskoj, stvari su na prvu poprilično jasne. Urnebesne, ali jasne.

Zoran Milanović, član SDP-a u populističkoj koži, odlučio je uz pomoć štapa i kanapa (čitaj: ljevice i silne desnice) pobijediti Plenkovića i njegov HDZ te formalno-pravno preuzeti vlast.

Dobro, takvo nešto je dopušteno bilo gdje u svijetu, ali bez kršenja ustava. Naravno, Zokija ne zanima pretjerano ustav niti zakoni Republike Hrvatske, jer vođen starim manirom homo balcanicusa odlučuje kršiti ih redom, ne bi li se umilio radikalnim desnim glasačima.

“Ustavni sud, ta Plenkovićeva klika i koterija, mogu s tim raditi što hoće. Nikada nisam gajio nikakve iluzije o tim ljudima, njihovoj pameti i poštenju”, vrišti Milanović, nadajući se da će opijeni gledatelji s druge s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 11:17