stdClass Object ( [id] => 1323810 [title] => Bivši ideolog SDA Džemaludin Latić: Ruski car pokrenut će nove ratove na Balkanu, njegovi topovi tući će po Dubrovniku [alias] => bivsi-ideolog-sda-dzemaludin-latic-ruski-car-pokrenut-ce-nove-ratove-na-balkanu-njegovi-topovi-tuci-ce-po-dubrovniku [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Džemaludin Latić je suvremeni bosanski pjesnik, dramski i prozni pisac, ujedno i profesor tefsira (tumačenja) Kur‘ana na sarajevskom Univerzitetu te redoviti član Bosanske akademije nauka i umjetnosti "Kulin ban".

Studirao je islamsku teologiju u Sarajevu, a svjetsku književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća bio je jedan od osnivača SDA zajedno s Alijom Izetbegovićem, s kojim je završio i na optuženičkoj klupi 1983. godine u sklopu sudskog procesa skupini Mladih muslimana. Iako se s Izetbegovićima i SDA razišao, ovaj bivši, kako sebe naziva, "nekadašnji neslužbeni, a stvarni ideolog" najjače bošnjačke stranke, nije potpuno digao ruke od nje, pa je tako nedavno objavio javno pismo u kojemu je pojasnio zašto se na predstojećem Kongresu SDA ne bi smjelo glasati za Bakira Izetbegovića.

Što je bio okidač da napišete otvoreno pismo i da iznesete brojne detalje kojima ste uzdrmali javnost?

– Ne radi se ni o kakvom "okidaču", naprosto sam se osjetio obaveznim oglasiti o tako važnom događaju kakav je kongres stranke čiji sam jedan od 40 osnivača i za koju sam dao jedno desetljeće svoga mladog života. Iako sam službeno davno napustio SDA, ostao sam privržen njezinim programskim ciljevima. Iznad svega, smatram se odogovornim za njezino političko nasljeđe, koje nije malo, a koje, nažalost, danas harči polusvijet na čelu s bračnim parom Izetbegović.

Tvrdite da su vaši problemi počeli onog trenutka kada ste odbili Alijin poziv da javno i kao jedan od ideologa SDA i najutjecajnijih osoba u bošnjačkoj javnosti zagovarate podjelu BiH na tri republike. Kako je izgledao taj vaš razlaz?

– Najprije je protiv mene i moga brata Nedžada krenula poratna orkestrirana medijska haranga prokomunističkih sarajevskih medija, a onda se dogodila i sabotaža unutar nacionalnog tjednog lista "Ljiljan", koji sam osnovao i isfinancirao od donacija koje su mi dali moji prijatelji iz islamskog svijeta.

Osim toga, bio sam pokrenuo Bošnjačku radio-televiziju kao medij koji bi, u vremenima sve raširenije islamofobije, prezentirao vedro lice islama i tradicionalno društvo Bosne. Nažalost, to je bio jedini medij koji je zabranio jedan visoki predstavnik za BiH, Wolfgang Petritsch.

A sve je to rađeno sinkronizirano sa stranim moćnicima i vrhuškom SDA, uz prešutno odobravanje samog rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića, kojem smo, odmah nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, moj brat i ja zasmetali u njegovu, i Bakirovu, provođenju nove politike.

---

image

Bio sam najlojalniji suradnik Alije Izetbegovića. Kao čovjek, on mi je i danas drag. Odrobijali smo svoje robije dostojanstveno, pomažući se kao braća

Afp
---

S Izetbegovićem ste godinama dijelili dobre i teške trenutke. Bili ste zajedno i osuđeni na poznatom Sarajevskom procesu 1983. godine. Kada ste prvi put posumnjali u njega i vaše iskreno prijateljstvo?

– Bio sam najlojalniji suradnik rahmetli predsjednika Izetbegovića. To je on osobno isticao na Predsjedništvu SDA i Glavnom odboru. Kao čovjek, on mi je i danas drag. Odrobijali smo svoje robije dostojanstveno, pomažući se kao braća (zajedno s ostalim osuđenim bosanskim muslimanskim intelektualcima te s fra Ferdom Vlašićem, Krešom Nižićem, dr. Antom Kovačevićem, Pericom, fra Ivanom i Franom i drugom našom braćom po monoteizmu i patnji). Vjerovao sam da dijelimo zajedničke političke ideale.

Nažalost, nakon izlaska iz zatvora, kada smo osnovali SDA, on me je iskoristio, kao poznatog pjesnika, za dobivanje simpatija vjerničke populacije, posebno hodža. Nesuglasice su počele u vrijeme priprema Bošnjačkog sabora. Odbio sam propagirati sve što "tukne" na moguću podjelu BiH, a tada je bio aktualan Wance-Owenov plan.

Naš definitivni razlaz dogodio se kada je odlučio postaviti Sulejmana Tihića, svoga bliskog rođaka i komunističkog javnog tužitelja, na čelo stranke (koji je, usput budi rečeno, nakon izlaska iz četničkog logora, tokom rata, šest mjeseci proveo na drilovanju u Beogradu). No i tada sam toliko vjerovao rahmetli predsjedniku da nisam mogao ni pomisliti da iza svih tih intriga protiv mene i moga brata stoji njegov sin Bakir.

---

image

Džemaludin Latić: Tajni, a stvarni centri moći planiraju podjelu BiH

 

Amtonio BaliĆ/Cropix
---

Najpikantniji detalj u vašem nedavnom obraćanju javnosti jest onaj da je Bakira Izetbegovića, dok mu je otac bio na robiji, vrbovala Udba. Kako ste došli do te spoznaje i jeste li ikada za njegova života o tome razgovarali s Alijom?

– Nisam to otkrio ja, već moj brat. On kao novinar ima ozbiljnije izvore informacija. Dok je Alija bio živ, nitko nije za to znao. A kasnije je dugo takva sumnja lebdjela u zraku – odonda kada je Munir Alibabić, šef istrage protiv Alije, objavio da je Alija poslao Bakiru pismo iz zatvora u kojem je stajalo: "Poslušaj drugove", što znači da je i sam Alija bio upoznat s tim. Ali nije poanta u tome jednom, na koncu, osobnom privatnom momentu, već u sprezi Udbe i SDA koja se ostvarila preko obojice Izetbegovića.

Je li Alija Izetbegović stvarno za života odlučio uspostaviti dinastiju i osigurati svojoj obitelji vlast nakon njegove smrti ili je to bio čisti splet okolnosti?

– Kada se sagleda s ove distance, sasvim je očigledno da je Tihić bio prijelazno rješenje dok Bakir ne bude u poziciji preoteti mu tron. Tako su se stvari i odvile.

Kažete da ćete Aliji halaliti (oprostiti), ali Bakiru i Mustafi Ceriću nikada. Zašto?

Koliko god je Alija imao krupnih grešaka kao državnik i političar, on te pogreške nije donosio iz hira ili loših namjera, već zbog nemoći ili pritiska svjetskih moćnika, dok ova dvojica to čine iz neoprostivo zlih i prizemnih poriva. Oni nisu bili prisiljeni biti suradnici Udbe, kao brojni službenici Islamske zajednice i Katoličke crkve, već su oni surađivali – a vjerojatno surađuju i danas – da bi im nekadašnje tajne jugoslavenske službe osigurale karijeru. Što ta karijera ide preko života nedužnih nekadašnjih i današnjih političkih disidenata i vjerskih aktivista, to nimalo ne tangira tu sortu ljudi.

---

image

Bakir je sve naštimao i sasvim izvjesno, po tko zna koji put, suspendirao volju naroda i sebe će postaviti na preostalu visoku poziciju

Afp
---

Kako je moguće da je Bakirova supruga Sebija Izetbegović imala sve donedavno toliku moć u svojim rukama?

– Vrlo popularna knjiga moga brata Nedžada "Sarajevski armagedon" naširoko objašnjava fenomen te gospođe. Nedžad je 2014. najavio njezin pohod na osvajanje trona "bošnjačkog Pijemonta". Iskren da budem, bio sam frapiran pojavom te persone u politici i, jedno vrijeme, nisam vjerovao ni rođenom bratu.

Mislite li da vaše obraćanje javnosti može promijeniti ishod Kongresa SDA, za koji mnogi kažu da je već odlučen i da će Izetbegović(i) glatko pobijediti?

– Bakir je to sve naštimao i sasvim izvjesno, po tko zna koji put, suspendirao volju naroda i sebe će postaviti na preostalu visoku poziciju. No on time samo odgađa svoj pad. Ma koliko politički nesvjestan, još uvijek u političkoj narkozi, ovaj narod se ipak budi i on će već na sljedećim izborima taj bračni par poslati u trajnu političku penziju.

Zašto držite da je ovo kritičan trenutak za opstanak BiH i Bošnjaka?

– To znaju i ptice na grani. Dok se, zbog ruske invazije na Ukrajinu, vrši europsko, pa čak i svjetsko preslagivanje, Bosna i Hercegovina se iznova stavlja na doboš, pred njom je najcrnji scenarij: da snage EUFOR-a, a možda i snage velike Srbije, iziđu na entitetsku liniju, da se ova zemlja podijeli na Federaciju, koja bi ušla u konfederaciju s Hrvatskom, i RS, koja bi ušla u sastav velike Srbije; da se to stanje, istina, nikada ne prizna od strane UN-a, ali da Bosna ostane "no safe zone" u idućih pet ili deset desetljeća. (Otprilike je takvu igru odigrao UN kada je, nakon njezine okupacije, ovoj drevnoj zemlji obećao državu na većem dijelu njezina teritorija, a do danas se ta država nije ostvarila.)

Zašto bi se, usred Europe, odigravao takav scenarij? Zato što u ovoj zemlji, Bosni i Hercegovini, živi više od 51 posto muslimana, kojima islamofobni tajni, a stvarni centri moći sa Zapada ne daju da budu bilo kakav državotvorni faktor; ne daju nam nikakav oblik države na europskom tlu, nekmoli građansku državu.

Ono zbog čega ja žalim jesu loši bošnjačko-hrvatski odnosi, ali oni su loši samo u političkoj, ne i u sferi svakodnevnog života (pogotovo stoga što su muslimani u Republici Hrvatskoj, sa stajališta ukupnih ljudskih prava i vjerskih sloboda, najrahatniji muslimani na europskom kontinentu), no iz tih loših naših političkih odnosa Milorad Dodik crpi svoju političku snagu. Kao što žalim što su se, generalno, do usijanja pogoršali odnosi između kršćanskog Zapada i islamskog Istoka, na čemu, opet, profitira novi ruski car Putin.

---

image

Džemaludin Latić: Ono zbog čega ja žalim jesu loši bošnjačko-hrvatski odnosi, ali oni su loši samo u političkoj, ne i u sferi svakodnevnog života

Amtonio BaliĆ/Cropix
---

Imate li vi neku ideju ili viziju za popravljanje tih odnosa?

– Imam, i dozvolite mi malo duži odgovor na to pitanje. Naime, rahmetli predsjednik Alija Izetbegović bio je razvio prilično dobre odnose s blagopokojnim papom Wojtylom te blagopokojnim kardinalom Kuharićem. Ti odnosi su spasili odnose Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini u najtežim vremenima.

Imao sam čast da, pred akademskom zajednicom i učiteljstvom Katoličke crkve u Bosni, govorim o ovim temama i kao musliman pozdravim dolazak najvećega kršćanskog autoriteta u Sarajevo. Kada je aktualni papa Frane dolazio u Sarajevo, javno sam mu prenio molbu bosanskih muslimana da prizna genocid u Srebrenici, što on, nažalost, nije učinio. Prema mojim saznanjima koja sam dobio na ovdašnjem Bogoslovnom fakultetu, Vatikan je, u vrijeme velikosrpske agresije na Bosnu, razmatrao opciju da taj rat nazove pravim imenom: velikosrpskom agresijom, i bio blizu tome činu. Nikad nećemo prežaliti zbog toga što to Vatikan nije učinio!

Papa Frane je, u dosadašnjoj politici, fokus stavio na ekumenizam prema pravoslavnim kršćanima, pa je priznao genocid nad Armencima, pa je pružao ruku srpskim patrijarsima i uporno najavljivao dolazak u Beograd, a oni ga odbijali navodno zbog kardinala Stepinca, pa je pružao ruku ruskom patrijarhu Kirilu, pa mu ovaj nije uzvratio itd.

Takva politika Vatikana možda je ohrabrila i lidera HDZ-a u Bosni i Hercegovini Dragana Čovića da napravi pakt s Dodikom, što je za posljedicu imalo duboku političku krizu iz koje se, za sada, ne vidi izlaz. A ulje na vatru dolio je hrvatski predsjednik Milanović, koji vodi potpuno apsurdnu, na mahove čak i islamofobnu i bosnofobnu politiku, na štetu interesa i jedne i druge države.

Istina, papa Frane je imao i vrlo uspješnih posjeta u islamski svijet, te je pokazao vrlo emotivan odnos prema migrantima, ali nedostaje mu jedan potez pa da dobrano riješi političku i ekonomsku krizu u Bosni i, možda, pomogne završetku rata u Ukrajini, štoviše, da pomogne konačnom rješenju krize u Palestini.

---

image

Džemaludin Latić: Ruski car će prijeći rijeku Drinu i pokrenuti nove ratove na Balkanu i na istoku Europe, njegovi topovi će rikati ne samo iznad Zvornika i Sarajeva, nego i iznad Zagreba i Dubrovnika...,

Amtonio BaliĆCropix
---

Kakav bi, po vašemu mišljenju, taj potez trebao biti?

– Dakle, da prizna velikosrpski genocid nad muslimanima, ali i katolicima u Bosni, kako opravdano tvrdi banjolučki biskup Komarica, da rat u mojoj zemlji označi kao agresiju te – što bi bio njegov epohalni, globalni kopernikanski zaokret u odnosima između kršćana i muslimana! – da duh i ciljeve Drugog vatikanskoga koncila (iz Dogmatske konstitucije o Crkvi, Lumen gentium, br. 16, te, šire, iz Nostra aetate, br. 3) proširi tako da ekumenski pokret prenese i na islam i njegove sljedbenike.

Dakle, da prizna islam kao monoteističku religiju, kao što islam priznaje kršćanstvo (v. Kur‘an, V, 69, zatim V, 82; v. i muslimanske poglede na Blaženu Djevicu Mariju, hazreti Merjemu, u kur‘anskom poglavlju Merjem i na drugim mjestima). Dakle, da povede politiku "disanja Vatikana na sva tri, ili četiri – a ne samo na dva – krila!", da zatraži od europskih moćnika da Bosance muslimane, kao i sve europske muslimane, napokon tretiraju kao građane Europe, a ne isključivo i jedino kao muslimane, odnosno kao corpus alienum (strano tijelo) u europskom tkivu!

Ako to papa Frane, potom i Katolička crkva u našim objema zemljama ne učine, ruski car će prijeći rijeku Drinu i pokrenuti nove ratove na Balkanu i na istoku Europe, njegovi topovi će rikati ne samo iznad Zvornika i Sarajeva, nego i iznad Zagreba i Dubrovnika..., katoličanstvo i islam će biti satjerani u kut zapadne Bosne, nakon čega će narod kome pripadam zgasnuti u taifama (ar. enklave), kao što je zgasnuo u muslimanskoj Španjolskoj prije pet stoljeća..., nakon čega bi krenula "muslimanska" osveta prema nedužnim kršćanima na Bliskom istoku, koji se također nalaze na rubu ambisa u novom globalnom poretku u kojemu stoluju različiti oblici fundamentalizama. To je vizija moga, novog "svetog poretka" (L. Kolakowski).

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VRIJEME ODLUKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => VRIJEME ODLUKA 2 0 12251 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-18 08:58:48 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-19 05:41:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-19 05:41:51 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Bivši ideolog SDA Džemaludin Latić: Ruski car pokrenut će nove ratove na Balkanu, njegovi topovi tući će po Dubrovniku [metakey] => Džemaludin LAtić, SDA, Daytonski sporazum, Alija Izetbegović, bakir izetbegović [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/18\/25640223.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/18\/25640234.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/18\/25640233.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/18\/25640230.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/18\/23864541.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/18\/24771850.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Amtonio Bali\u0107\/Cropix","Amtonio Bali\u0106\/Cropix","Amtonio Bali\u0106Cropix","Amtonio Bali\u0106\/Cropix","Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Papa Frane mo\u017ee samo jednom potezom rije\u0161iti krizu u BiH i, mo\u017eda, pomo\u0107i zavr\u0161etku rata u Ukrajini, \u0161tovi\u0161e, pomo\u0107i i kona\u010dnom rje\u0161enju krize u Palestini, smatra Lati\u0107<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

D\u017eemaludin Lati\u0107: Tajni, a stvarni centri mo\u0107i planiraju podjelu BiH<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

D\u017eemaludin Lati\u0107: Ruski car \u0107e prije\u0107i rijeku Drinu i pokrenuti nove ratove na Balkanu i na istoku Europe, njegovi topovi \u0107e rikati ne samo iznad Zvornika i Sarajeva, nego i iznad Zagreba i Dubrovnika...,<\/p>","

D\u017eemaludin Lati\u0107: Ono zbog \u010dega ja \u017ealim jesu lo\u0161i bo\u0161nja\u010dko-hrvatski odnosi, ali oni su lo\u0161i samo u politi\u010dkoj, ne i u sferi svakodnevnog \u017eivota<\/p>","

Bio sam najlojalniji suradnik Alije Izetbegovi\u0107a. Kao \u010dovjek, on mi je i danas drag. Odrobijali smo svoje robije dostojanstveno, poma\u017eu\u0107i se kao bra\u0107a<\/p>","

Bakir je sve na\u0161timao i sasvim izvjesno, po tko zna koji put, suspendirao volju naroda i sebe \u0107e postaviti na preostalu visoku poziciju<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25640223_1920.jpg":"1920x1080","k_25640223_1280.jpg":"1280x1280","k_25640223_1024.jpg":"1024x1024","k_25640223_640.jpg":"640x640","k_25640223_480.jpg":"480x480","k_25640223_340.jpg":"340x340","k_25640223_220.jpg":"220x220","o_25640223_1280.jpg":"1280x853","o_25640223_1024.jpg":"1024x682","o_25640223_640.jpg":"640x426","o_25640223_480.jpg":"480x320","o_25640223_340.jpg":"340x226","o_25640223_220.jpg":"220x146","h_25640223_1280.jpg":"1280x854","h_25640223_1024.jpg":"1024x683","h_25640223_640.jpg":"640x427","h_25640223_480.jpg":"480x320","h_25640223_340.jpg":"340x227","h_25640223_220.jpg":"220x147","pp_25640223_1280.jpg":"1280x1628","pp_25640223_1024.jpg":"1024x1303","pp_25640223_640.jpg":"640x814","pp_25640223_480.jpg":"480x611","pp_25640223_340.jpg":"340x432","pp_25640223_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25640234_1920.jpg":"1920x1080","k_25640234_1280.jpg":"1280x1280","k_25640234_1024.jpg":"1024x1024","k_25640234_640.jpg":"640x640","k_25640234_480.jpg":"480x480","k_25640234_340.jpg":"340x340","k_25640234_220.jpg":"220x220","o_25640234_1280.jpg":"1280x853","o_25640234_1024.jpg":"1024x682","o_25640234_640.jpg":"640x426","o_25640234_480.jpg":"480x320","o_25640234_340.jpg":"340x226","o_25640234_220.jpg":"220x146","h_25640234_1280.jpg":"1280x854","h_25640234_1024.jpg":"1024x683","h_25640234_640.jpg":"640x427","h_25640234_480.jpg":"480x320","h_25640234_340.jpg":"340x227","h_25640234_220.jpg":"220x147","pp_25640234_1280.jpg":"1280x1628","pp_25640234_1024.jpg":"1024x1303","pp_25640234_640.jpg":"640x814","pp_25640234_480.jpg":"480x611","pp_25640234_340.jpg":"340x432","pp_25640234_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25640233_1920.jpg":"1920x1080","k_25640233_1280.jpg":"1280x1280","k_25640233_1024.jpg":"1024x1024","k_25640233_640.jpg":"640x640","k_25640233_480.jpg":"480x480","k_25640233_340.jpg":"340x340","k_25640233_220.jpg":"220x220","o_25640233_1280.jpg":"1280x853","o_25640233_1024.jpg":"1024x682","o_25640233_640.jpg":"640x426","o_25640233_480.jpg":"480x320","o_25640233_340.jpg":"340x226","o_25640233_220.jpg":"220x146","h_25640233_1280.jpg":"1280x854","h_25640233_1024.jpg":"1024x683","h_25640233_640.jpg":"640x427","h_25640233_480.jpg":"480x320","h_25640233_340.jpg":"340x227","h_25640233_220.jpg":"220x147","pp_25640233_1280.jpg":"1280x1628","pp_25640233_1024.jpg":"1024x1303","pp_25640233_640.jpg":"640x814","pp_25640233_480.jpg":"480x611","pp_25640233_340.jpg":"340x432","pp_25640233_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25640230_1920.jpg":"1920x1080","k_25640230_1280.jpg":"1280x1280","k_25640230_1024.jpg":"1024x1024","k_25640230_640.jpg":"640x640","k_25640230_480.jpg":"480x480","k_25640230_340.jpg":"340x340","k_25640230_220.jpg":"220x220","o_25640230_1280.jpg":"1280x853","o_25640230_1024.jpg":"1024x682","o_25640230_640.jpg":"640x426","o_25640230_480.jpg":"480x320","o_25640230_340.jpg":"340x226","o_25640230_220.jpg":"220x146","h_25640230_1280.jpg":"1280x854","h_25640230_1024.jpg":"1024x683","h_25640230_640.jpg":"640x427","h_25640230_480.jpg":"480x320","h_25640230_340.jpg":"340x227","h_25640230_220.jpg":"220x147","pp_25640230_1280.jpg":"1280x1628","pp_25640230_1024.jpg":"1024x1303","pp_25640230_640.jpg":"640x814","pp_25640230_480.jpg":"480x611","pp_25640230_340.jpg":"340x432","pp_25640230_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1407x1079","hd_23864541_1920.jpg":"1920x1080","k_23864541_1280.jpg":"1280x1280","k_23864541_1024.jpg":"1024x1024","k_23864541_640.jpg":"640x640","k_23864541_480.jpg":"480x480","k_23864541_340.jpg":"340x340","k_23864541_220.jpg":"220x220","o_23864541_1280.jpg":"1280x981","o_23864541_1024.jpg":"1024x785","o_23864541_640.jpg":"640x490","o_23864541_480.jpg":"480x368","o_23864541_340.jpg":"340x260","o_23864541_220.jpg":"220x168","h_23864541_1280.jpg":"1280x854","h_23864541_1024.jpg":"1024x683","h_23864541_640.jpg":"640x427","h_23864541_480.jpg":"480x320","h_23864541_340.jpg":"340x227","h_23864541_220.jpg":"220x147","pp_23864541_1280.jpg":"1280x1628","pp_23864541_1024.jpg":"1024x1303","pp_23864541_640.jpg":"640x814","pp_23864541_480.jpg":"480x611","pp_23864541_340.jpg":"340x432","pp_23864541_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24771850_1920.jpg":"1920x1080","k_24771850_1280.jpg":"1280x1280","k_24771850_1024.jpg":"1024x1024","k_24771850_640.jpg":"640x640","k_24771850_480.jpg":"480x480","k_24771850_340.jpg":"340x340","k_24771850_220.jpg":"220x220","o_24771850_1280.jpg":"1280x853","o_24771850_1024.jpg":"1024x682","o_24771850_640.jpg":"640x426","o_24771850_480.jpg":"480x320","o_24771850_340.jpg":"340x226","o_24771850_220.jpg":"220x146","h_24771850_1280.jpg":"1280x854","h_24771850_1024.jpg":"1024x683","h_24771850_640.jpg":"640x427","h_24771850_480.jpg":"480x320","h_24771850_340.jpg":"340x227","h_24771850_220.jpg":"220x147","pp_24771850_1280.jpg":"1280x1628","pp_24771850_1024.jpg":"1024x1303","pp_24771850_640.jpg":"640x814","pp_24771850_480.jpg":"480x611","pp_24771850_340.jpg":"340x432","pp_24771850_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7571710 Threads: 1 Questions: 1613081611 Slow queries: 4788051 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110838943 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/regija/bivsi-ideolog-sda-dzemaludin-latic-ruski-car-pokrenut-ce-nove-ratove-na-balkanu-njegovi-topovi-tuci-ce-po-dubrovniku-1323810 [printLink] => /vijesti/regija/bivsi-ideolog-sda-dzemaludin-latic-ruski-car-pokrenut-ce-nove-ratove-na-balkanu-njegovi-topovi-tuci-ce-po-dubrovniku-1323810?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 730341 [name] => Džemaludin LAtić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-19 07:42:06 [main_article_id] => 0 [alias] => dzemaludin-latic [link] => /tag/dzemaludin-latic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 157923 [name] => sda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sda [link] => /tag/sda ) [2] => stdClass Object ( [id] => 351228 [name] => Daytonski sporazum [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => daytonski-sporazum [link] => /tag/daytonski-sporazum ) [3] => stdClass Object ( [id] => 260275 [name] => Alija Izetbegović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => alija-izetbegovic [link] => /tag/alija-izetbegovic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 240906 [name] => bakir izetbegović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bakir-izetbegovic [link] => /tag/bakir-izetbegovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VRIJEME ODLUKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bivši ideolog SDA Džemaludin Latić: Ruski car pokrenut će nove ratove na Balkanu, njegovi topovi tući će po Dubrovniku [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/18/25640223.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Amtonio Balić/Cropix [mainImageDesc] =>

Papa Frane može samo jednom potezom riješiti krizu u BiH i, možda, pomoći završetku rata u Ukrajini, štoviše, pomoći i konačnom rješenju krize u Palestini, smatra Latić

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/18/25640223.jpg [title] =>

Papa Frane može samo jednom potezom riješiti krizu u BiH i, možda, pomoći završetku rata u Ukrajini, štoviše, pomoći i konačnom rješenju krize u Palestini, smatra Latić

 

Amtonio Balić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/18/25640234.jpg [title] =>

Džemaludin Latić: Tajni, a stvarni centri moći planiraju podjelu BiH

 

Amtonio BaliĆ/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/18/25640233.jpg [title] =>

Džemaludin Latić: Ruski car će prijeći rijeku Drinu i pokrenuti nove ratove na Balkanu i na istoku Europe, njegovi topovi će rikati ne samo iznad Zvornika i Sarajeva, nego i iznad Zagreba i Dubrovnika...,

Amtonio BaliĆCropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/18/25640230.jpg [title] =>

Džemaludin Latić: Ono zbog čega ja žalim jesu loši bošnjačko-hrvatski odnosi, ali oni su loši samo u političkoj, ne i u sferi svakodnevnog života

Amtonio BaliĆ/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/18/23864541.jpg [title] =>

Bio sam najlojalniji suradnik Alije Izetbegovića. Kao čovjek, on mi je i danas drag. Odrobijali smo svoje robije dostojanstveno, pomažući se kao braća

Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/18/24771850.jpg [title] =>

Bakir je sve naštimao i sasvim izvjesno, po tko zna koji put, suspendirao volju naroda i sebe će postaviti na preostalu visoku poziciju

Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Džemaludin Latić je suvremeni bosanski pjesnik, dramski i prozni pisac, ujedno i profesor tefsira (tumačenja) Kur‘ana na sarajevskom Univerzitetu te redoviti član Bosanske akademije nauka i umjetnosti "Kulin ban".

Studirao je islamsku teologiju u Sarajevu, a svjetsku književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća bio je jedan od osnivača SDA zajedno s Alijom Izetbegovićem, s kojim je završio i na optuženičkoj klupi 1983. godine u sklopu sudskog procesa skupini Mladih muslimana. Iako se s Izetbegovićima i SDA razišao, ovaj bivši, kako sebe naziva, "nekadašnji neslužbeni, a stvarni ideolog" najjače bošnjačke stranke, nije potpuno digao ruke od nje, pa je tako nedavno objavio javno pismo u kojemu je pojasnio zašto se na predstojećem Kongresu SDA ne bi smjelo glasati za Bakira Izetbegovića.

Što je bio okidač da napišete otvoreno pismo i da iznesete brojne detalje kojima ste uzdrmali javnost?

– Ne radi se ni o kakvom "okidaču", naprosto sam se osjetio obaveznim oglasiti o tako važnom događaju kakav je kongres stranke čiji sam jedan od 40 osnivača i za koju sam dao jedno desetljeće svoga mladog života. Iako sam službeno davno napustio SDA, ostao sam privržen njezinim programskim ciljevima. Iznad svega, smatram se odogovornim za njezino političko nasljeđe, koje nije malo, a koje, nažalost, danas harči polusvijet na čelu s bračnim parom Izetbegović.

Tvrdite da su vaši problemi počeli onog trenutka kada ste odbili Alijin poziv da javno i kao jedan od ideologa SDA i najutjecajnijih osoba u bošnjačkoj javnosti zagovarate podjelu BiH na tri republike. Kako je izgledao taj vaš razlaz?

– Najprije je protiv mene i moga brata Nedžada krenula poratna orkestrirana medijska haranga prokomunističkih sarajevskih medija, a onda se dogodila i sabotaža unutar nacionalnog tjednog lista "Ljiljan", koji sam osnovao i isfinancirao od donacija koje su mi dali moji prijatelji iz islamskog svijeta.

Osim toga, bio sam pokrenuo Bošnjačku radio-televiziju kao medij koji bi, u vremenima sve raširenije islamofobije, prezentirao vedro lice islama i tradicionalno društvo Bosne. Nažalost, to je bio jedini medij koji je zabranio jedan visoki predstavnik za BiH, Wolfgang Petritsch.

A sve je to rađeno sinkronizirano sa stranim moćnicima i vrhuškom SDA, uz prešutno odobravanje samog rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića, kojem smo, odmah nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, moj brat i ja zasmetali u njegovu, i Bakirovu, provođenju nove politike.

---

image

Bio sam najlojalniji suradnik Alije Izetbegovića. Kao čovjek, on mi je i danas drag. Odrobijali smo svoje robije dostojanstveno, pomažući se kao braća

Afp
---

S Izetbegovićem ste godinama dijelili dobre i teške trenutke. Bili ste zajedno i osuđeni na poznatom Sarajevskom procesu 1983. godine. Kada ste prvi put posumnjali u njega i vaše iskreno prijateljstvo?

– Bio sam najlojalniji suradnik rahmetli predsjednika Izetbegovića. To je on osobno isticao na Predsjedništvu SDA i Glavnom odboru. Kao čovjek, on mi je i danas drag. Odrobijali smo svoje robije dostojanstveno, pomažući se kao braća (zajedno s ostalim osuđenim bosanskim muslimanskim intelektualcima te s fra Ferdom Vlašićem, Krešom Nižićem, dr. Antom Kovačevićem, Pericom, fra Ivanom i Franom i drugom našom braćom po monoteizmu i patnji). Vjerovao sam da dijelimo zajedničke političke ideale.

Nažalost, nakon izlaska iz zatvora, kada smo osnovali SDA, on me je iskoristio, kao poznatog pjesnika, za dobivanje simpatija vjerničke populacije, posebno hodža. Nesuglasice su počele u vrijeme priprema Bošnjačkog sabora. Odbio sam propagirati sve što "tukne" na moguću podjelu BiH, a tada je bio aktualan Wance-Owenov plan.

Naš definitivni razlaz dogodio se kada je odlučio postaviti Sulejmana Tihića, svoga bliskog rođaka i komunističkog javnog tužitelja, na čelo stranke (koji je, usput budi rečeno, nakon izlaska iz četničkog logora, tokom rata, šest mjeseci proveo na drilovanju u Beogradu). No i tada sam toliko vjerovao rahmetli predsjedniku da nisam mogao ni pomisliti da iza svih tih intriga protiv mene i moga brata stoji njegov sin Bakir.

---

image

Džemaludin Latić: Tajni, a stvarni centri moći planiraju podjelu BiH

 

Amtonio BaliĆ/Cropix
---

Najpikantniji detalj u vašem nedavnom obraćanju javnosti jest onaj da je Bakira Izetbegovića, dok mu je otac bio na robiji, vrbovala Udba. Kako ste došli do te spoznaje i jeste li ikada za njegova života o tome razgovarali s Alijom?

– Nisam to otkrio ja, već moj brat. On kao novinar ima ozbiljnije izvore informacija. Dok je Alija bio živ, nitko nije za to znao. A kasnije je dugo takva sumnja lebdjela u zraku – odonda kada je Munir Alibabić, šef istrage protiv Alije, objavio da je Alija poslao Bakiru pismo iz zatvora u kojem je stajalo: "Poslušaj drugove", što znači da je i sam Alija bio upoznat s tim. Ali nije poanta u tome jednom, na koncu, osobnom privatnom momentu, već u sprezi Udbe i SDA koja se ostvarila preko obojice Izetbegovića.

Je li Alija Izetbegović stvarno za života odlučio uspostaviti dinastiju i osigurati svojoj obitelji vlast nakon njegove smrti ili je to bio čisti splet okolnosti?

– Kada se sagleda s ove distance, sasvim je očigledno da je Tihić bio prijelazno rješenje dok Bakir ne bude u poziciji preoteti mu tron. Tako su se stvari i odvile.

Kažete da ćete Aliji halaliti (oprostiti), ali Bakiru i Mustafi Ceriću nikada. Zašto?

Koliko god je Alija imao krupnih grešaka kao državnik i političar, on te pogreške nije donosio iz hira ili loših namjera, već zbog nemoći ili pritiska svjetskih moćnika, dok ova dvojica to čine iz neoprostivo zlih i prizemnih poriva. Oni nisu bili prisiljeni biti suradnici Udbe, kao brojni službenici Islamske zajednice i Katoličke crkve, već su oni surađivali – a vjerojatno surađuju i danas – da bi im nekadašnje tajne jugoslavenske službe osigurale karijeru. Što ta karijera ide preko života nedužnih nekadašnjih i današnjih političkih disidenata i vjerskih aktivista, to nimalo ne tangira tu sortu ljudi.

---

image

Bakir je sve naštimao i sasvim izvjesno, po tko zna koji put, suspendirao volju naroda i sebe će postaviti na preostalu visoku poziciju

Afp
---

Kako je moguće da je Bakirova supruga Sebija Izetbegović imala sve donedavno toliku moć u svojim rukama?

– Vrlo popularna knjiga moga brata Nedžada "Sarajevski armagedon" naširoko objašnjava fenomen te gospođe. Nedžad je 2014. najavio njezin pohod na osvajanje trona "bošnjačkog Pijemonta". Iskren da budem, bio sam frapiran pojavom te persone u politici i, jedno vrijeme, nisam vjerovao ni rođenom bratu.

Mislite li da vaše obraćanje javnosti može promijeniti ishod Kongresa SDA, za koji mnogi kažu da je već odlučen i da će Izetbegović(i) glatko pobijediti?

– Bakir je to sve naštimao i sasvim izvjesno, po tko zna koji put, suspendirao volju naroda i sebe će postaviti na preostalu visoku poziciju. No on time samo odgađa svoj pad. Ma koliko politički nesvjestan, još uvijek u političkoj narkozi, ovaj narod se ipak budi i on će već na sljedećim izborima taj bračni par poslati u trajnu političku penziju.

Zašto držite da je ovo kritičan trenutak za opstanak BiH i Bošnjaka?

– To znaju i ptice na grani. Dok se, zbog ruske invazije na Ukrajinu, vrši europsko, pa čak i svjetsko preslagivanje, Bosna i Hercegovina se iznova stavlja na doboš, pred njom je najcrnji scenarij: da snage EUFOR-a, a možda i snage velike Srbije, iziđu na entitetsku liniju, da se ova zemlja podijeli na Federaciju, koja bi ušla u konfederaciju s Hrvatskom, i RS, koja bi ušla u sastav velike Srbije; da se to stanje, istina, nikada ne prizna od strane UN-a, ali da Bosna ostane "no safe zone" u idućih pet ili deset desetljeća. (Otprilike je takvu igru odigrao UN kada je, nakon njezine okupacije, ovoj drevnoj zemlji obećao državu na većem dijelu njezina teritorija, a do danas se ta država nije ostvarila.)

Zašto bi se, usred Europe, odigravao takav scenarij? Zato što u ovoj zemlji, Bosni i Hercegovini, živi više od 51 posto muslimana, kojima islamofobni tajni, a stvarni centri moći sa Zapada ne daju da budu bilo kakav državotvorni faktor; ne daju nam nikakav oblik države na europskom tlu, nekmoli građansku državu.

Ono zbog čega ja žalim jesu loši bošnjačko-hrvatski odnosi, ali oni su loši samo u političkoj, ne i u sferi svakodnevnog života (pogotovo stoga što su muslimani u Republici Hrvatskoj, sa stajališta ukupnih ljudskih prava i vjerskih sloboda, najrahatniji muslimani na europskom kontinentu), no iz tih loših naših političkih odnosa Milorad Dodik crpi svoju političku snagu. Kao što žalim što su se, generalno, do usijanja pogoršali odnosi između kršćanskog Zapada i islamskog Istoka, na čemu, opet, profitira novi ruski car Putin.

---

image

Džemaludin Latić: Ono zbog čega ja žalim jesu loši bošnjačko-hrvatski odnosi, ali oni su loši samo u političkoj, ne i u sferi svakodnevnog života

Amtonio BaliĆ/Cropix
---

Imate li vi neku ideju ili viziju za popravljanje tih odnosa?

– Imam, i dozvolite mi malo duži odgovor na to pitanje. Naime, rahmetli predsjednik Alija Izetbegović bio je razvio prilično dobre odnose s blagopokojnim papom Wojtylom te blagopokojnim kardinalom Kuharićem. Ti odnosi su spasili odnose Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini u najtežim vremenima.

Imao sam čast da, pred akademskom zajednicom i učiteljstvom Katoličke crkve u Bosni, govorim o ovim temama i kao musliman pozdravim dolazak najvećega kršćanskog autoriteta u Sarajevo. Kada je aktualni papa Frane dolazio u Sarajevo, javno sam mu prenio molbu bosanskih muslimana da prizna genocid u Srebrenici, što on, nažalost, nije učinio. Prema mojim saznanjima koja sam dobio na ovdašnjem Bogoslovnom fakultetu, Vatikan je, u vrijeme velikosrpske agresije na Bosnu, razmatrao opciju da taj rat nazove pravim imenom: velikosrpskom agresijom, i bio blizu tome činu. Nikad nećemo prežaliti zbog toga što to Vatikan nije učinio!

Papa Frane je, u dosadašnjoj politici, fokus stavio na ekumenizam prema pravoslavnim kršćanima, pa je priznao genocid nad Armencima, pa je pružao ruku srpskim patrijarsima i uporno najavljivao dolazak u Beograd, a oni ga odbijali navodno zbog kardinala Stepinca, pa je pružao ruku ruskom patrijarhu Kirilu, pa mu ovaj nije uzvratio itd.

Takva politika Vatikana možda je ohrabrila i lidera HDZ-a u Bosni i Hercegovini Dragana Čovića da napravi pakt s Dodikom, što je za posljedicu imalo duboku političku krizu iz koje se, za sada, ne vidi izlaz. A ulje na vatru dolio je hrvatski predsjednik Milanović, koji vodi potpuno apsurdnu, na mahove čak i islamofobnu i bosnofobnu politiku, na štetu interesa i jedne i druge države.

Istina, papa Frane je imao i vrlo uspješnih posjeta u islamski svijet, te je pokazao vrlo emotivan odnos prema migrantima, ali nedostaje mu jedan potez pa da dobrano riješi političku i ekonomsku krizu u Bosni i, možda, pomogne završetku rata u Ukrajini, štoviše, da pomogne konačnom rješenju krize u Palestini.

---

image

Džemaludin Latić: Ruski car će prijeći rijeku Drinu i pokrenuti nove ratove na Balkanu i na istoku Europe, njegovi topovi će rikati ne samo iznad Zvornika i Sarajeva, nego i iznad Zagreba i Dubrovnika...,

Amtonio BaliĆCropix
---

Kakav bi, po vašemu mišljenju, taj potez trebao biti?

– Dakle, da prizna velikosrpski genocid nad muslimanima, ali i katolicima u Bosni, kako opravdano tvrdi banjolučki biskup Komarica, da rat u mojoj zemlji označi kao agresiju te – što bi bio njegov epohalni, globalni kopernikanski zaokret u odnosima između kršćana i muslimana! – da duh i ciljeve Drugog vatikanskoga koncila (iz Dogmatske konstitucije o Crkvi, Lumen gentium, br. 16, te, šire, iz Nostra aetate, br. 3) proširi tako da ekumenski pokret prenese i na islam i njegove sljedbenike.

Dakle, da prizna islam kao monoteističku religiju, kao što islam priznaje kršćanstvo (v. Kur‘an, V, 69, zatim V, 82; v. i muslimanske poglede na Blaženu Djevicu Mariju, hazreti Merjemu, u kur‘anskom poglavlju Merjem i na drugim mjestima). Dakle, da povede politiku "disanja Vatikana na sva tri, ili četiri – a ne samo na dva – krila!", da zatraži od europskih moćnika da Bosance muslimane, kao i sve europske muslimane, napokon tretiraju kao građane Europe, a ne isključivo i jedino kao muslimane, odnosno kao corpus alienum (strano tijelo) u europskom tkivu!

Ako to papa Frane, potom i Katolička crkva u našim objema zemljama ne učine, ruski car će prijeći rijeku Drinu i pokrenuti nove ratove na Balkanu i na istoku Europe, njegovi topovi će rikati ne samo iznad Zvornika i Sarajeva, nego i iznad Zagreba i Dubrovnika..., katoličanstvo i islam će biti satjerani u kut zapadne Bosne, nakon čega će narod kome pripadam zgasnuti u taifama (ar. enklave), kao što je zgasnuo u muslimanskoj Španjolskoj prije pet stoljeća..., nakon čega bi krenula "muslimanska" osveta prema nedužnim kršćanima na Bliskom istoku, koji se također nalaze na rubu ambisa u novom globalnom poretku u kojemu stoluju različiti oblici fundamentalizama. To je vizija moga, novog "svetog poretka" (L. Kolakowski).

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Amtonio Balić/Cropix Amtonio BaliĆ/Cropix Amtonio BaliĆCropix Amtonio BaliĆ/Cropix Afp Afp
Amtonio Balić/Cropix

Papa Frane može samo jednom potezom riješiti krizu u BiH i, možda, pomoći završetku rata u Ukrajini, štoviše, pomoći i konačnom rješenju krize u Palestini, smatra Latić

 

Amtonio BaliĆ/Cropix

Džemaludin Latić: Tajni, a stvarni centri moći planiraju podjelu BiH

 

Amtonio BaliĆCropix

Džemaludin Latić: Ruski car će prijeći rijeku Drinu i pokrenuti nove ratove na Balkanu i na istoku Europe, njegovi topovi će rikati ne samo iznad Zvornika i Sarajeva, nego i iznad Zagreba i Dubrovnika...,

Amtonio BaliĆ/Cropix

Džemaludin Latić: Ono zbog čega ja žalim jesu loši bošnjačko-hrvatski odnosi, ali oni su loši samo u političkoj, ne i u sferi svakodnevnog života

Afp

Bio sam najlojalniji suradnik Alije Izetbegovića. Kao čovjek, on mi je i danas drag. Odrobijali smo svoje robije dostojanstveno, pomažući se kao braća

Afp

Bakir je sve naštimao i sasvim izvjesno, po tko zna koji put, suspendirao volju naroda i sebe će postaviti na preostalu visoku poziciju

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/bivsi-ideolog-sda-dzemaludin-latic-ruski-car-pokrenut-ce-nove-ratove-na-balkanu-njegovi-topovi-tuci-ce-po-dubrovniku-1323810 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fdf7db7851d51f6c403a9f622fdc30f66ac336d0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Biv%C5%A1i+ideolog+SDA+D%C5%BEemaludin+Lati%C4%87%3A+Ruski+car+pokrenut+%C4%87e+nove+ratove+na+Balkanu%2C+njegovi+topovi+tu%C4%87i+%C4%87e+po+Dubrovniku&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fbivsi-ideolog-sda-dzemaludin-latic-ruski-car-pokrenut-ce-nove-ratove-na-balkanu-njegovi-topovi-tuci-ce-po-dubrovniku-1323810 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fbivsi-ideolog-sda-dzemaludin-latic-ruski-car-pokrenut-ce-nove-ratove-na-balkanu-njegovi-topovi-tuci-ce-po-dubrovniku-1323810 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VRIJEME ODLUKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
RegijaVRIJEME ODLUKA

Bivši ideolog SDA Džemaludin Latić: Ruski car pokrenut će nove ratove na Balkanu, njegovi topovi tući će po Dubrovniku

Piše Zoran Šagolj
19. rujna 2023. - 07:41
Papa Frane može samo jednom potezom riješiti krizu u BiH i, možda, pomoći završetku rata u Ukrajini, štoviše, pomoći i konačnom rješenju krize u Palestini, smatra Latić  Amtonio Balić/Cropix

Džemaludin Latić je suvremeni bosanski pjesnik, dramski i prozni pisac, ujedno i profesor tefsira (tumačenja) Kur‘ana na sarajevskom Univerzitetu te redoviti član Bosanske akademije nauka i umjetnosti "Kulin ban".

Studirao je islamsku teologiju u Sarajevu, a svjetsku književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća bio je jedan od osnivača SDA zajedno s Alijom Izetbegovićem, s kojim je završio i na optuženičkoj klupi 1983. godine u sklopu sudskog procesa skupini Mladih muslimana. Iako se s Izetbegovićima i SDA razišao, ovaj bivši, kako sebe naziva, "nekadašnji neslužbeni, a stvarni ideolog" najjače bošnjačke stranke, nije potpuno digao ruke od nje, pa je tako nedavno objavio javno pismo u kojemu je pojasnio zašto se na...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 01:05