stdClass Object ( [id] => 1375917 [title] => Što imaju dva danas u Hrvatskoj najjača političara: Milanović dva velika problema, a Plenković... [alias] => sto-imaju-dva-danas-u-hrvatskoj-najjaca-politicara-milanovic-dva-velika-problema-a-plenkovic [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bit će to meč stoljeća.

Andrej Plenković i Zoran Milanović, dva najjača hrvatska političara današnjice, sučelit će se u izbornom ringu 17. travnja. Bez obzira na to kako u konačnici završila peripetija s kršenjem Ustava – hoće li predsjednik Republike u posljednji trenutak ipak dati ostavku ili će figurirati kao neslužbeni kandidat ljevice – Milanovića na izborima neće biti moguće zaobići.

To je ujedno i najveći izazov s kojim se Plenković susreo u svojoj dosadašnjoj karijeri. I, da stvar za aktualnog premijera bude gora, taj izazov dolazi u trenutku nimalo povoljnom po njega. U trenutku kada se on osobno nalazi na najnižoj točki svoje popularnosti. I kada se građanska Hrvatska – ona koja ga je zapravo osam godina, što svojim činjenjem, a što nečinjenjem držala na vlasti – zbog skandaloznog izbora Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika sprema okrenuti mu leđa.

U prethodna dva izborna ciklusa Plenković je bio taj koji je spašavao HDZ. Na ovim će izborima HDZ trebati spašavati Plenkovića.

---

---

Omladinci i ‘Rijeke pravde’

Recept za pobjedu vladajuća stranka ima. Red svjetonazorskih tema, red plašenja desnice komunizmom. I red materijalnih injekcija za najšire mase. Plus maksimalna mobilizacija HDZ-ove stranačke mašinerije, uvjerljivo najjače u zemlji. Ona je do sada u svim ključnim trenucima donosila prevagu HDZ-u.

Prve poruke već su poslane. Tomislav Karamarko ukazao se na saboru HDZ-a, glas za Domovinski pokret proglašen je glasom za SDP, a u optjecaj je puštena i snimka s beogradskog sleta iz 1986. na kojem omladinci pod slikom Josipa Broza tancaju na taktove Stublićevih “Rijeka pravde”.

Za HDZ ovo su izbori biti ili ne biti.

Nitko u vladajućoj stranci ne želi tako olako vlast prepustiti ljevici. Čak su i oni koji s rezervom gledaju na svojeg stranačkog šefa svjesni da je imati Banske dvore jedna priča, a biti u oporbi sasvim druga priča. I spremni su učiniti sve da ne dopuste pobjedu SDP-a.

Oživljeni SDP

Ta HDZ-ova vojska na terenu ujedno je i najveća Plenkovićeva prednost pred Milanovićem.

Premijerov zadatak će pak biti da osigura da, ako je to ikako moguće, zadrže birače na centru. I da glavni narativ kampanje s Turudića pokuša prebaciti na rezultate svoje Vlade. Koji, realno gledano, uopće nisu bili loši, od rasta standarda i izgradnje Pelješkog mosta do ulaska u Schengen i eurozonu. Niz korupcijskih afera – i, dakako, Turudić – te su rezultate zasjenili i otvorili pukotinu kroz koju se provukao Milanovićev bager i do temelja uzdrmao političku scenu uoči izbora.

Do njegova dolaska ljevica je bila na aparatima. S pozicije predsjednika on je i prije sočno kritizirao Vladu, s posebnom fiksacijom na HDZ-ova premijera. Zbog toga mu je lijeva publika često i opraštala nerazumne komentare o Putinu, i političarima i intelektualcima s ljevice koji su se drznuli kritizirali ga. Smetao mu je čak i Gong. No, unatoč tome što je Milanović po Plenkoviću lupao kao Makso po diviziji, oporbi nisu cvjetale ruže. Tavorila je na dnu, bez lidera koji bi se mogao nositi s Plenkovićem.

---

image

Na ovim izborima Milanović je zapravo sam sebi najveći neprijatelj.

Mirko Ferlin/Cropix
---

Objavom svoje kandidature Milanović je ljevici dao injekciju adrenalina i praktički je vratio u život. Uz to, dao joj je političara koji je može voditi i ravnopravno parirati Plenkoviću. Sebe.

Od ostalih važnih prednosti, Milanović na svojoj strani još uvijek ima i faktor iznenađenja. Predsjednik Republike u trenutku kad se kandidirao preuzeo je inicijativu i ovih je dana ne ispušta. Na svaki HDZ-ov potez on ima dva svoja. Kada Dragan Čović objavi da će u srijedu na izborni dan i u BiH biti proglašen neradni dan, Ljubo Ćesić Rojs najavi da će se kao nestranački kandidat uključiti na izbore u Hercegovini. Kada HDZ jasno zakorači udesno, Milanović počne lupati po migrantima najgorom desničarskom retorikom.

Ni tjedan dana nakon tektonskog potresa koji je uzdrmao političku scenu Hrvatske Milanović vješto dribla, a HDZ mu još uvijek ne uspijeva uzeti loptu iz nogu.

Milanović ima dva velika problema. Jedan je što ni SDP ni ijedna druga stranka lijeve koalicije na terenu nema ni približno snažnu organizaciju kao što je ima HDZ. SDP-ova infrastruktura poharana je beskrajnim unutarstranačkim svađama i raskolima. Centar de facto postoji samo u Splitu. U HSS-u se dijele kao amebe. Glas Anke Mrak Taritaš i Stranka ljudi s imenom i prezimenom Dalije Orešković minorne su da bi na izbore utjecale više od samih imena svojih predsjednica.

Stvaranje vala

Zato je Milanovićeva najveća šansa da se stvori val. Onakav kakav je bio 2000. Ili 2011. godine. Val u kojemu snage organizacija na terenu ne znače ništa, jer izbore odlučuje tiha većina koja je odlučila dokinuti nečiju vlast.

Tu dolazimo do drugog Milanovićeva problema.

Njegova drčnog, impulzivnog i beskompromisnog karaktera koji može biti blagoslov, ali i prokletstvo.

Pitanje je, recimo, hoće li predsjednik Republike svojim brutalnim obračunom s ustavnim pravilima – i retorikom koja više pripada šarlatanima poput Ivana Pervana nego ozbiljnim intelektualcima – birače više na svoju stranu privući. Ili će ih otjerati.

To će se pitanje lomiti u idućim danima. Tada će se vidjeti je li SDP na krilima koja im je posudio Milanović već narastao koliko je mogao, ili slijedi novi skok koji će u konačnici otjerati HDZ s vlasti.

Na ovim izborima Milanović je zapravo sam sebi najveći neprijatelj.

A pored takvog neprijatelja, drugi ti i nisu potrebni.
---

image

Sandra Benčić i Nikola Grmoja

Damjan Tadić/Cropix
---
---

Benčić i Grmoja: ‘Premijerski’ autsajderi s kandidaturama koje imaju rezona

Što u ringu, pored Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića, uopće traže Nikola Grmoja i Sandra Benčić? Njih su dvoje također istaknuli svoje premijerske kandidature. Stranka Možemo svoju kandidatkinju promovira još od lipnja prošle godine. Mostovac Grmoja svoju je kandidaturu objavio istog dana kad i Milanović.

Iako su u premijerskoj utrci autsajderi, njihove kandidature nisu bez rezona. Upravo suprotno. Njima i Sandra Benčić i Grmoja pokušavaju sačuvati svoje stranke od udara slijeva, u slučaju Možemo. Odnosno zdesna, u slučaju Mosta. HDZ će, u to više nema nikakve sumnje, pokušati posaugati sve glasove na desnici. A Most je bio na korak od toga da ih Plenković prikaže kao saveznike SDP-a. Kako to nije nešto što bi željela čuti mlada konzervativna publika koja čini biračko tijelo mostovaca, Grmoja će pokušati pokazati da Most na ovim izborima ne igra ni za koga, te da ima vlastitu politiku, koja nije ni SDP-ova ni HDZ-ova.

Možemo pak pokušava loviti birače koji su siti i SDP-a i Milanovića i koji traže neku drugu opciju na ljevici. Odbili su ponudu SDP-a da idu zajedno, a deklarirali su se da će nakon izbora ići s njima. Što je rizično, ali bi moglo donijeti određeni profit. Ako svjetla reflektora ipak ne budu samo na dva glavna takmaca. A pogotovo ako se biračima idućih mjesec dana njih dvojica potpuno ne zgade.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Gledajući prednosti i nedostatke trenutačne situacije dvojice najjačih hrvatskih političara današnjice, vidljivo je kako jedan od njih - Milanović - ima dva velika problema. Jedan je što ni SDP ni ijedna druga stranka lijeve koalicije na terenu nema ni približno snažnu organizaciju kao što je ima HDZ. A drugi je problem njegov drčni, impulzivni i beskompromisni karakter koji birače može privući, ali i otjerati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pred meč stoljeća [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Gledajući prednosti i nedostatke trenutačne situacije dvojice najjačih hrvatskih političara današnjice, vidljivo je kako jedan od njih - Milanović - ima dva velika problema. Jedan je što ni SDP ni ijedna druga stranka lijeve koalicije na terenu nema ni približno snažnu organizaciju kao što je ima HDZ. A drugi je problem njegov drčni, impulzivni i beskompromisni karakter koji birače može privući, ali i otjerati Pred meč stoljeća 0 5441 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-21 13:03:02 [created_by] => 3170 [created_by_alias] => Marina Karlović-Sabolić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-27 16:09:49 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-27 16:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Gledajući prednosti i nedostatke trenutačne situacije dvojice najjačih hrvatskih političara današnjice, vidljivo je kako jedan od njih - Milanović - ima dva velika problema. Jedan je što ni SDP ni ijedna druga stranka lijeve koalicije na terenu nema [metadata] => robots= author= title=Što imaju dva danas u Hrvatskoj najjača političara: Milanović dva velika problema, a Plenković... page_title=Što imaju dva danas u Hrvatskoj najjača političara: Milanović dva velika problema, a Plenković... [metakey] => izbori, zoran milanović, andrej plenković, sadnra Benčić, Nikola Grmoja, kandidat za premijera [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/21\/26781925.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/21\/26781228.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran Mehkek\/Cropix\/Cropix","Mirko Ferlin\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Andrej Plenkovi\u0107 i Zoran Milanovi\u0107<\/p>","

Na ovim izborima Milanovi\u0107 je zapravo sam sebi najve\u0107i neprijatelj.<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26781925_1920.jpg":"1920x1080","k_26781925_1280.jpg":"1280x1280","k_26781925_1024.jpg":"1024x1024","k_26781925_640.jpg":"640x640","k_26781925_480.jpg":"480x480","k_26781925_340.jpg":"340x340","k_26781925_220.jpg":"220x220","o_26781925_1280.jpg":"1280x853","o_26781925_1024.jpg":"1024x682","o_26781925_640.jpg":"640x426","o_26781925_480.jpg":"480x320","o_26781925_340.jpg":"340x226","o_26781925_220.jpg":"220x146","h_26781925_1280.jpg":"1280x854","h_26781925_1024.jpg":"1024x683","h_26781925_640.jpg":"640x427","h_26781925_480.jpg":"480x320","h_26781925_340.jpg":"340x227","h_26781925_220.jpg":"220x147","pp_26781925_1280.jpg":"1280x1628","pp_26781925_1024.jpg":"1024x1303","pp_26781925_640.jpg":"640x814","pp_26781925_480.jpg":"480x611","pp_26781925_340.jpg":"340x432","pp_26781925_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26781228_1920.jpg":"1920x1080","k_26781228_1280.jpg":"1280x1280","k_26781228_1024.jpg":"1024x1024","k_26781228_640.jpg":"640x640","k_26781228_480.jpg":"480x480","k_26781228_340.jpg":"340x340","k_26781228_220.jpg":"220x220","o_26781228_1280.jpg":"1280x853","o_26781228_1024.jpg":"1024x682","o_26781228_640.jpg":"640x426","o_26781228_480.jpg":"480x320","o_26781228_340.jpg":"340x226","o_26781228_220.jpg":"220x146","h_26781228_1280.jpg":"1280x854","h_26781228_1024.jpg":"1024x683","h_26781228_640.jpg":"640x427","h_26781228_480.jpg":"480x320","h_26781228_340.jpg":"340x227","h_26781228_220.jpg":"220x147","pp_26781228_1280.jpg":"1280x1628","pp_26781228_1024.jpg":"1024x1303","pp_26781228_640.jpg":"640x814","pp_26781228_480.jpg":"480x611","pp_26781228_340.jpg":"340x432","pp_26781228_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7301184 Threads: 4 Questions: 1520081980 Slow queries: 4621273 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110369686 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/politika ) ) [link] => /vijesti/politika/sto-imaju-dva-danas-u-hrvatskoj-najjaca-politicara-milanovic-dva-velika-problema-a-plenkovic-1375917 [printLink] => /vijesti/politika/sto-imaju-dva-danas-u-hrvatskoj-najjaca-politicara-milanovic-dva-velika-problema-a-plenkovic-1375917?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 317666 [name] => IZBORI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori [link] => /tag/izbori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 524521 [name] => Zoran Milanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zoran-milanovic [link] => /tag/zoran-milanovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 291508 [name] => Andrej Plenković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andrej-plenkovic [link] => /tag/andrej-plenkovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 753133 [name] => sadnra Benčić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-25 11:30:32 [main_article_id] => 0 [alias] => sadnra-bencic [link] => /tag/sadnra-bencic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 505119 [name] => Nikola Grmoja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nikola-grmoja [link] => /tag/nikola-grmoja ) [5] => stdClass Object ( [id] => 729219 [name] => kandidat za premijera [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-08 15:16:17 [main_article_id] => 0 [alias] => kandidat-za-premijera [link] => /tag/kandidat-za-premijera ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Gledajući prednosti i nedostatke trenutačne situacije dvojice najjačih hrvatskih političara današnjice, vidljivo je kako jedan od njih - Milanović - ima dva velika problema. Jedan je što ni SDP ni ijedna druga stranka lijeve koalicije na terenu nema ni približno snažnu organizaciju kao što je ima HDZ. A drugi je problem njegov drčni, impulzivni i beskompromisni karakter koji birače može privući, ali i otjerati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pred meč stoljeća [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što imaju dva danas u Hrvatskoj najjača političara: Milanović dva velika problema, a Plenković... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3170 [name] => Marina Karlović Sabolić [username] => marina-karlovi-saboli [email] => marina-karlovi-saboli@sd.hr [password] => $2y$10$/yW1ghKW8p/CxFePEm3RuuJx.U2oTzL5U.R2x5YB3uJJwKdgE17z2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marina-karlovic-sabolic-3170 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1688 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d410b70aa75edca8f6274c100d2a23c?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/21/26781925.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Mehkek/Cropix/Cropix [mainImageDesc] =>

Andrej Plenković i Zoran Milanović

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/21/26781925.jpg [title] =>

Andrej Plenković i Zoran Milanović

Goran Mehkek/Cropix/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/21/26781228.jpg [title] =>

Na ovim izborima Milanović je zapravo sam sebi najveći neprijatelj.

Mirko Ferlin/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Bit će to meč stoljeća.

Andrej Plenković i Zoran Milanović, dva najjača hrvatska političara današnjice, sučelit će se u izbornom ringu 17. travnja. Bez obzira na to kako u konačnici završila peripetija s kršenjem Ustava – hoće li predsjednik Republike u posljednji trenutak ipak dati ostavku ili će figurirati kao neslužbeni kandidat ljevice – Milanovića na izborima neće biti moguće zaobići.

To je ujedno i najveći izazov s kojim se Plenković susreo u svojoj dosadašnjoj karijeri. I, da stvar za aktualnog premijera bude gora, taj izazov dolazi u trenutku nimalo povoljnom po njega. U trenutku kada se on osobno nalazi na najnižoj točki svoje popularnosti. I kada se građanska Hrvatska – ona koja ga je zapravo osam godina, što svojim činjenjem, a što nečinjenjem držala na vlasti – zbog skandaloznog izbora Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika sprema okrenuti mu leđa.

U prethodna dva izborna ciklusa Plenković je bio taj koji je spašavao HDZ. Na ovim će izborima HDZ trebati spašavati Plenkovića.

---

---

Omladinci i ‘Rijeke pravde’

Recept za pobjedu vladajuća stranka ima. Red svjetonazorskih tema, red plašenja desnice komunizmom. I red materijalnih injekcija za najšire mase. Plus maksimalna mobilizacija HDZ-ove stranačke mašinerije, uvjerljivo najjače u zemlji. Ona je do sada u svim ključnim trenucima donosila prevagu HDZ-u.

Prve poruke već su poslane. Tomislav Karamarko ukazao se na saboru HDZ-a, glas za Domovinski pokret proglašen je glasom za SDP, a u optjecaj je puštena i snimka s beogradskog sleta iz 1986. na kojem omladinci pod slikom Josipa Broza tancaju na taktove Stublićevih “Rijeka pravde”.

Za HDZ ovo su izbori biti ili ne biti.

Nitko u vladajućoj stranci ne želi tako olako vlast prepustiti ljevici. Čak su i oni koji s rezervom gledaju na svojeg stranačkog šefa svjesni da je imati Banske dvore jedna priča, a biti u oporbi sasvim druga priča. I spremni su učiniti sve da ne dopuste pobjedu SDP-a.

Oživljeni SDP

Ta HDZ-ova vojska na terenu ujedno je i najveća Plenkovićeva prednost pred Milanovićem.

Premijerov zadatak će pak biti da osigura da, ako je to ikako moguće, zadrže birače na centru. I da glavni narativ kampanje s Turudića pokuša prebaciti na rezultate svoje Vlade. Koji, realno gledano, uopće nisu bili loši, od rasta standarda i izgradnje Pelješkog mosta do ulaska u Schengen i eurozonu. Niz korupcijskih afera – i, dakako, Turudić – te su rezultate zasjenili i otvorili pukotinu kroz koju se provukao Milanovićev bager i do temelja uzdrmao političku scenu uoči izbora.

Do njegova dolaska ljevica je bila na aparatima. S pozicije predsjednika on je i prije sočno kritizirao Vladu, s posebnom fiksacijom na HDZ-ova premijera. Zbog toga mu je lijeva publika često i opraštala nerazumne komentare o Putinu, i političarima i intelektualcima s ljevice koji su se drznuli kritizirali ga. Smetao mu je čak i Gong. No, unatoč tome što je Milanović po Plenkoviću lupao kao Makso po diviziji, oporbi nisu cvjetale ruže. Tavorila je na dnu, bez lidera koji bi se mogao nositi s Plenkovićem.

---

image

Na ovim izborima Milanović je zapravo sam sebi najveći neprijatelj.

Mirko Ferlin/Cropix
---

Objavom svoje kandidature Milanović je ljevici dao injekciju adrenalina i praktički je vratio u život. Uz to, dao joj je političara koji je može voditi i ravnopravno parirati Plenkoviću. Sebe.

Od ostalih važnih prednosti, Milanović na svojoj strani još uvijek ima i faktor iznenađenja. Predsjednik Republike u trenutku kad se kandidirao preuzeo je inicijativu i ovih je dana ne ispušta. Na svaki HDZ-ov potez on ima dva svoja. Kada Dragan Čović objavi da će u srijedu na izborni dan i u BiH biti proglašen neradni dan, Ljubo Ćesić Rojs najavi da će se kao nestranački kandidat uključiti na izbore u Hercegovini. Kada HDZ jasno zakorači udesno, Milanović počne lupati po migrantima najgorom desničarskom retorikom.

Ni tjedan dana nakon tektonskog potresa koji je uzdrmao političku scenu Hrvatske Milanović vješto dribla, a HDZ mu još uvijek ne uspijeva uzeti loptu iz nogu.

Milanović ima dva velika problema. Jedan je što ni SDP ni ijedna druga stranka lijeve koalicije na terenu nema ni približno snažnu organizaciju kao što je ima HDZ. SDP-ova infrastruktura poharana je beskrajnim unutarstranačkim svađama i raskolima. Centar de facto postoji samo u Splitu. U HSS-u se dijele kao amebe. Glas Anke Mrak Taritaš i Stranka ljudi s imenom i prezimenom Dalije Orešković minorne su da bi na izbore utjecale više od samih imena svojih predsjednica.

Stvaranje vala

Zato je Milanovićeva najveća šansa da se stvori val. Onakav kakav je bio 2000. Ili 2011. godine. Val u kojemu snage organizacija na terenu ne znače ništa, jer izbore odlučuje tiha većina koja je odlučila dokinuti nečiju vlast.

Tu dolazimo do drugog Milanovićeva problema.

Njegova drčnog, impulzivnog i beskompromisnog karaktera koji može biti blagoslov, ali i prokletstvo.

Pitanje je, recimo, hoće li predsjednik Republike svojim brutalnim obračunom s ustavnim pravilima – i retorikom koja više pripada šarlatanima poput Ivana Pervana nego ozbiljnim intelektualcima – birače više na svoju stranu privući. Ili će ih otjerati.

To će se pitanje lomiti u idućim danima. Tada će se vidjeti je li SDP na krilima koja im je posudio Milanović već narastao koliko je mogao, ili slijedi novi skok koji će u konačnici otjerati HDZ s vlasti.

Na ovim izborima Milanović je zapravo sam sebi najveći neprijatelj.

A pored takvog neprijatelja, drugi ti i nisu potrebni.
---

image

Sandra Benčić i Nikola Grmoja

Damjan Tadić/Cropix
---
---

Benčić i Grmoja: ‘Premijerski’ autsajderi s kandidaturama koje imaju rezona

Što u ringu, pored Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića, uopće traže Nikola Grmoja i Sandra Benčić? Njih su dvoje također istaknuli svoje premijerske kandidature. Stranka Možemo svoju kandidatkinju promovira još od lipnja prošle godine. Mostovac Grmoja svoju je kandidaturu objavio istog dana kad i Milanović.

Iako su u premijerskoj utrci autsajderi, njihove kandidature nisu bez rezona. Upravo suprotno. Njima i Sandra Benčić i Grmoja pokušavaju sačuvati svoje stranke od udara slijeva, u slučaju Možemo. Odnosno zdesna, u slučaju Mosta. HDZ će, u to više nema nikakve sumnje, pokušati posaugati sve glasove na desnici. A Most je bio na korak od toga da ih Plenković prikaže kao saveznike SDP-a. Kako to nije nešto što bi željela čuti mlada konzervativna publika koja čini biračko tijelo mostovaca, Grmoja će pokušati pokazati da Most na ovim izborima ne igra ni za koga, te da ima vlastitu politiku, koja nije ni SDP-ova ni HDZ-ova.

Možemo pak pokušava loviti birače koji su siti i SDP-a i Milanovića i koji traže neku drugu opciju na ljevici. Odbili su ponudu SDP-a da idu zajedno, a deklarirali su se da će nakon izbora ići s njima. Što je rizično, ali bi moglo donijeti određeni profit. Ako svjetla reflektora ipak ne budu samo na dva glavna takmaca. A pogotovo ako se biračima idućih mjesec dana njih dvojica potpuno ne zgade.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Mehkek/Cropix/Cropix Mirko Ferlin/Cropix
Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Andrej Plenković i Zoran Milanović

Mirko Ferlin/Cropix

Na ovim izborima Milanović je zapravo sam sebi najveći neprijatelj.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/sto-imaju-dva-danas-u-hrvatskoj-najjaca-politicara-milanovic-dva-velika-problema-a-plenkovic-1375917 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=31cf71497f0f067021250b99aa6ff04f461893d0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+imaju+dva+danas+u+Hrvatskoj+najja%C4%8Da+politi%C4%8Dara%3A+Milanovi%C4%87+dva+velika+problema%2C+a+Plenkovi%C4%87...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fsto-imaju-dva-danas-u-hrvatskoj-najjaca-politicara-milanovic-dva-velika-problema-a-plenkovic-1375917 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fsto-imaju-dva-danas-u-hrvatskoj-najjaca-politicara-milanovic-dva-velika-problema-a-plenkovic-1375917 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Gledajući prednosti i nedostatke trenutačne situacije dvojice najjačih hrvatskih političara današnjice, vidljivo je kako jedan od njih - Milanović - ima dva velika problema. Jedan je što ni SDP ni ijedna druga stranka lijeve koalicije na terenu nema ni približno snažnu organizaciju kao što je ima HDZ. A drugi je problem njegov drčni, impulzivni i beskompromisni karakter koji birače može privući, ali i otjerati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pred meč stoljeća [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
PolitikaPred meč stoljeća

Što imaju dva danas u Hrvatskoj najjača političara: Milanović dva velika problema, a Plenković...

Piše Marina Karlović-Sabolić
27. ožujka 2024. - 17:05

Bit će to meč stoljeća.

Andrej Plenković i Zoran Milanović, dva najjača hrvatska političara današnjice, sučelit će se u izbornom ringu 17. travnja. Bez obzira na to kako u konačnici završila peripetija s kršenjem Ustava – hoće li predsjednik Republike u posljednji trenutak ipak dati ostavku ili će figurirati kao neslužbeni kandidat ljevice – Milanovića na izborima neće biti moguće zaobići.

To je ujedno i najveći izazov s kojim se Plenković susreo u svojoj dosadašnjoj karijeri. I, da stvar za aktualnog premijera bude gora, taj izazov dolazi u trenutku nimalo povoljnom po njega. U trenutku kada se on osobno nalazi na najnižoj točki svoje popularnosti. I kada se građanska Hrvatska – ona koja ga je zapravo osam godina, što svojim činjenjem, a što nečinjenjem držala na vlasti – zbog skandaloznog izbora Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika sprema okrenuti mu leđa.

U prethodna dva izborna ciklusa Plenković je bio taj koji je spašavao HDZ. Na ovim će izborima HDZ trebati spašavati Plenkovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 21:21