stdClass Object ( [id] => 1281764 [title] => ‘Plenkovićeva dominacija samo izgleda nedodirljivo; Milanović nije lider oporbe, on je lažna devetka‘ [alias] => plenkoviceva-dominacija-samo-izgleda-nedodirljivo-milanovic-nije-lider-oporbe-on-je-lazna-devetka [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Intervju s Ivicom Relkovićem, poznatim analitičarem i savjetnikom Puljkove stranke Centar, počinjemo pitanjem o Bojanu Ivoševiću. Zamjenik splitskoga gradonačelnika prošloga se tjedna tijekom štrajka radnika “Čistoće” našao u središtu pozornosti. Prvo je “odšetao” vođu štrajka, a onda održao lekciju okupljenim novinarima o tome kako bi o toj sceni trebali izvještavati. Pitamo Relkovića postaje li Ivošević uteg Ivici Puljku.

- Bez obzira na to što bismo svi mi htjeli da netko drugi bude savršen, to se nikad neće dogoditi. Zato je ključno pitanje kolika je čija nesavršenost. Nesavršenost Bojana Ivoševića benigna je za interese grada Splita, a ja bih svakako volio da do kraja mandata u komunikaciji s novinarima dođe do razine potpunog uvažavajućeg razumijevanja što je čiji posao. Međutim, u njegovim postupcima, pa i onim nepotrebnima, nema licemjerja i nema rada na štetu Splita. Manji je za hrvatsko društvo problem poneki nagli aktivistički refleks Bojana Ivoševića od, recimo, licemjerne šutnje Andre Krstulovića Opare i Mirne Veže, dok za njihove propuste i razdoblja vlasti netko podmuklo ispisuje goleme osobne kazne Ivici Puljku. Zbog ovog drugog, a ne onog prvog, Hrvatska je na koruptivnom i moralnom dnu Europske unije.

Relkovića, jasno je već na prvu, više od Ivoševića brine jedna druga tema. Ona s kaznama Državnog inspektorata splitskom gradonačelniku. Ne želi, kaže, govoriti o Puljku, jer mu je savjetnik pa će ispasti da je subjektivan. Niti, upozorava Relković, ovu situaciju želi svoditi samo na pravno pitanje.

---

image

Ivica Relković

Goran Mehkek/Cropix
---

Princip (dis)kontinuiteta

- Ovo je jedno od temeljnih pitanja funkcioniranja demokracije i po sebi duboko je političko, a ne nekakvo procesno pravno pitanje. Demokratski politički sustav u kojem se nalazimo funkcionira istodobno na principu kontinuiteta i diskontinuiteta. Institucije imaju kontinuitet, na primjer Grad Zagreb ima kontinuitet, zato ugovori koje je potpisao pokojni gradonačelnik Bandić, ako nisu istekli, i dalje vrijede. S druge strane obnašatelji vlasti u demokraciji počivaju na diskontinuitetu, s ograničenim mandatom. I odgovaraju samo za svoj mandat. Bez tog poželjnog diskontinuiteta nema prave demokracije. A da bi diskontinuitet vlasti bio smislen, nitko u demokraciji ne može osobno odgovarati za prijestupe ili pogreške prethodnika.

Državni inspektorat, kojemu je na čelu zagrebački HDZ-ovac Andrija Mikulić, Puljku je dva puta “zalijepio” kaznu od 100 tisuća kuna zbog cijevi postavljenih uz Vilu Dalmaciju. Puljak je priliku iskoristio da HDZ optuži za politički obračun. Čini mi se da je tu rezultat 1:1…

- Rezultat nije 1:1, nego je na rubu sklandaloznog poraza demokracije u Hrvatskoj.

Zašto to mislite?

- Primopredajni akt je svetinja, biblija demokracije i niti jedna institucija nije iznad njega, a najmanje neka represivna. Zato je ovim kaznama isporučenima osobno Ivici Puljku pogažen Ustav u svojoj biti. Pogažen je smisao vladavine prava, odnosno pravne države.

---

image

Ivica Puljak

Duje Klaric/Cropix
---

Puljak na sudu može srušiti rješenje Inspektorata…

- To znači da kao država upadamo u konačnu zamku.

Zašto?

- Pravna sigurnost u ovakvim slučajevima ne počiva na mogućnosti da se obranim, nego na nemogućnosti da budem uopće sudski iscrpljivan za nešto za što i ne smijem biti procesuiran. Pravna nesigurnost je na ovakav način dobivati kaznu za kaznom, plaćati ih, a onda se u dugogodišnjim procesima boriti za neki budući pravorijek u svoju korist i povrat sredstava koje sam bio prisiljen platiti. Pravo na obranu u ovom slučaju nije lijek koji nam daje pravnu sigurnost jer obrana ne mora biti ni brza ni uspješna.

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

Slažem se, no drugog rješenja nema. Ili ga barem ne vidimo.

- Da sada svakom našem načelniku, gradonačelniku, županu, ministru, pa i premijeru, počnu dolaziti kojekakve kazne za pogreške prethodnika, u kakvoj bismo mi pravnoj sigurnosti živjeli? Da Ivica Puljak dobije deset kazni po 100 tisuća kuna za predmete iz vremena svojih prethodnika, a dvije je već dobio i prijeti treća od 120 tisuća kuna, pa osobno bankrotira i izgubi obiteljsku imovinu, i svoju i svoje djece, što njemu znači pobjeda za deset godina u osam od deset predmeta? Da bi država bila pravna, neke stvari ne smiju ni postojati kao opcija. A prva od njih je osobna odgovornost aktualnog nositelja vlasti za djela njegovih prethodnika. Kao odgovorna osoba on može odgovarati samo za razdoblje trenutačnog obnašanja vlasti, a niti za jedno prethodno razdoblje.

Što mislite onda da bi se u ovom slučaju trebalo napraviti?

- Rješenja inspektorata koja je dobio Ivica Puljak moraju biti povučena kao nepostojeća, a ne oborena na sudu. Ili u suprotnom ulazimo u presedansku Pandorinu kutiju iz koje će nam iskočiti sve nemani pravne nesigurnosti koju možemo zamisliti. Ako se Andrej Plenković kojim slučajem još nije imao vremena fokusirati na ovaj problem, sad je krajnje vrijeme jer ovo nije predmet iz domene Andrije Mikulića. Ovo je predmet kojim Hrvatska ne postaje banana-država, nego država kore od banane. Država u kojoj je moguće koru od banane podmetnuti političkom protivniku pod izgovorom ovog ili onog procesa koji mu je ostavio njegov prethodnik. A ovdje je paradoks još veći.

---

image

Andrija Mikulić

/Cropix
---

Zbog čega?

- Zato što je Ivici Puljku prethodnica bila Vladina povjerenica, dakle povjerenica Vlade Andreja Plenkovića. Pa je sasvim ispravno reći da je Andrej Plenković odgovorniji za ovaj slučaj negoli Ivica Puljak jer on je bio nadređen privremenoj povjerenici koja je u primopredajnom zapisniku napisala da je slučaj riješen. I s tim i bez toga Andrej Plenković je jedini izravno odgovoran za daljnji rasplet ovog bizarnog slučaja. Žao mi je samo zbog nevjerojatne šutnje akademske zajednice koja je u svakoj ozbiljnoj demokraciji prvi branik protiv ovakvih opasnih presedana.

Prof. dr. Ivan Rimac javno je rekao da je riječ o pravoj i pravnoj besmislici…

- Njegovu izjavu pozdravljam. Volio bih čuti raspravu politologa, filozofa, upravnih i ustavnih stručnjaka o ovom potezu birokratskog besmisla koji prijeti postati opasan presedan za ionako krhke demokratske standarde u Hrvatskoj.

Vidjet ćemo kako će ovaj slučaj završiti. Nego recite mi nešto drugo. Puljak u Splitu i Tomislav Tomašević u Zagrebu bili su velike zvijezde prošlih lokalnih izbora. Može li danas, dvije godine poslije, ta osovina ugroziti političku dominaciju Andreja Plenkovića?

- Da bi se ugrozila ta dominacija, nije potrebno ni Tomaševića ni Puljka promatrati kao međusobno uvjetovanu osovinu. Politički procesi nisu tumačivi samo racionalnim elementima. Da je tako, nikad se ne bi dogodilo da Most odjednom nastane i osvoji 19 mandata. Politički procesi prolaze kroz užasno spore, a onda odjednom nezamislivo brze faze da pitanje političke dominacije Plenkovića koja se sad čini nedodirljivom za samo nekoliko mjeseci može biti nadvladana.

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

Slab ili jak Centar

Tko to može nadvladati? Centar je danas na dva ili tri posto potpore, Možemo je u gotovo pa slobodnom padu…

- Rejting u vremenu kad nema izbora ne odražava stvarnu snagu, nego zatečene i poprilično zamrznute odnose koje početak kampanje odmrzava. Ključno je biti spreman na to odmrzavanje zatečenog stanja. Kad birači vide tko se sve nudi i u kojim ulogama, onda kreće miješanje karata i pravi trend rejtinga. Tada je bitno pokazati snagu.

SDP i Možemo razgovaraju o koaliciji, Damir Vanđelić u kontaktu je s nezavisnim gradonačelnicima i načelnicima koje predvodi šibensko-kninski župan Marko Jelić. Centar je za sada sam. Puljak ide nekim svojim putem?

- Stranka Centar u ovom trenutku procjenjuje da je ovo vrijeme važnije za vlastito profiliranje nego za bilo kakve druge prioritete kad izbora još nema na vidiku. Kad se oni nazru na horizontu, bolje je i za stranku Centar, a i za eventualne predizborne ili postizborne partnere, da bude snažna sama kao takva, da sama donese vlastiti maksimum u neko buduće moguće udruživanje. Što bilo kojem partneru vrijedi slab Centar danas u koaliciji u odnosu na jak Centar sutra u nekoj mogućoj novoj vladi?

Znači li to da ste koaliciju prekrižili?

- Logičnost koalicija određuje se na temelju procjene sinergijskog dodatnog učinka u odnosu na pojedinačne rezultate potencijalnih partnera, a sada ih nitko niti zna niti istražuje. Kad dođe vrijeme, a doći će, Centar će se svakako odlučiti za opciju koja daje najveći mogući učinak naspram HDZ-a.

Traži se, dakle, opcija koja može pobijediti HDZ. Pokušava li Centar s nizom konferencija “Opasnih ideja” napraviti reprizu Mosta iz 2015. godine?

- Nemoguće je, pa i nepotrebno reprizirati bilo što. Centar je potpuno drukčije politički pozicioniran od Mosta 2015. godine. Tada smo imali dva snažna bloka, pa se tražio treći kao “king maker”. Sada je odnos između HDZ-a i SDP-a toliko u korist HDZ-a da se traži potpuno drukčija uloga nekog tko nije SDP. Centar se za takvu ulogu želi maksimalno pripremiti. Time, među ostalim, i služe konferencije pod nazivom “Opasne ideje”. Mogu najaviti da će se sljedeća konferencija, “Opasne ideje 3”, održati upravo u Splitu 22. travnja.

Sad će i Splićani i Splićanke imati priliku uživo čuti kako bi trebalo urediti Lijepu našu. Što će po vašoj ocjeni biti glavna tema idućih parlamentarnih izbora?

- Bit će samo jedna glavna tema: hoće li se nastaviti kontinuitet vladajućeg HDZ-a ili će doći do njegova pada i smjene vlasti. I vi u medijima zapravo pripremate okvir samo za to pitanje. Sve pojedine teme, među kojima je na najvišemu mjestu pitanje korupcije, bit će u službi te dvojbe.

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

A tko može pobijediti HDZ? SDP?

- Gotovo nitko realan u Hrvatskoj na tako pojednostavljeno pitanje neće odgovoriti s “da”. Ali ako to pitanje sadrži i varijantu “može li SDP biti dio neke pobjedničke alternative HDZ-u”, onda je odgovor “može”. Ali ne više u ulozi kakvu je imao 2000. niti 2011. godine. Za taj treći scenarij pobjede nad HDZ-om, važniji nego u prva dva slučaja, jesu potezi i kapaciteti ostalih aktera. Čak i HDZ na određeni način radi na tome, kao i u Splitu dvaput. A radi i Andrej Plenković usprkos tome što sve ankete još uvijek pokazuju da nema ravnopravnog protukandidata među izazivačima. I notorne kazne Ivici Puljku, koje su bezobrazan udar na njega osobno, utječu i utjecat će na HDZ i Andreja Plenkovića.

Traženje protuteže

Sprema li se predsjednik Republike na parlamentarnim izborima zaigrati ulogu lidera oporbe?

- Da biste bili parlamentarno korisni lider oporbe, trebate biti na listi parlamentarnih izbora, a ne na Pantovčaku. Zoran Milanović zauzima poziciju “lažne devetke”, kako se to u nogometu kaže, ali čak ni takav ne igra na toj sljedećoj utakmici, pa će njegov učinak na tim izborima izostati. Nema tog načina da jaki Milanović automatski prenese kao lider svoj birački miraz u ruke nekog slabog zamjenskog lidera s liste, ma koliko se takav lider pozivao na Milanovića.

Ima li Milanović u idućoj superizbornoj godini šanse za reizbor?

- Da, ako na parlamentarnim izborima pobijede Andrej Plenković i HDZ. Tada će birači i dalje u njemu tražiti jedinu preostalu protutežu Vladi. Ako pak pobijedi SDP u nekoj od mogućih kombinacija, pitam se hoće li birači iz istog razloga tražiti protutežu s druge strane. Osim ako on percepcijski već ne bude ta druga strana. Ako se na parlamentarnim izborima dogodi neki treći scenarij, u što bi se danas malo tko kladio, tada je moguće da u Hrvatskoj ni Andrej Plenković ni Zoran Milanović ne budu na sadašnjim pozicijama. Neodlučni su druga opcija po rejtingu u ovom trenutku. Pitanje je samo jesu li homogenizirani ili raspršeni u svojim neodlučnim željama. A to će pokazati kampanja o kojoj smo govorili, kad dođe u svoje stvarno, a ne fiktivno vrijeme.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ivica relković [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ivica relković 2 0 11643 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-12 10:09:05 [created_by] => 3170 [created_by_alias] => Marina Karlović-Sabolić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-16 13:20:36 [modified_by] => 3170 [publish_up] => 2023-04-16 13:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 267 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Plenkovićeva dominacija samo izgleda nedodirljivo; Milanović nije lider oporbe, on je lažna devetka' [metakey] => Ivica Relković, zoran milanović [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/12\/23520539.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/12\/19739740.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/12\/24645660.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/12\/24091865.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/12\/19739750.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/12\/19739736.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/12\/19739744.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/12\/19739734.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zoran Milanovi\u0107 i Andrej Plenkovi\u0107<\/p>","

Ivica Relkovi\u0107<\/p>","

Ivica Puljak<\/p>","

Andrija Mikuli\u0107<\/p>","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23520539_1920.jpg":"1920x1080","k_23520539_1280.jpg":"1280x1280","k_23520539_1024.jpg":"1024x1024","k_23520539_640.jpg":"640x640","k_23520539_480.jpg":"480x480","k_23520539_340.jpg":"340x340","k_23520539_220.jpg":"220x220","o_23520539_1280.jpg":"1280x853","o_23520539_1024.jpg":"1024x682","o_23520539_640.jpg":"640x426","o_23520539_480.jpg":"480x320","o_23520539_340.jpg":"340x226","o_23520539_220.jpg":"220x146","h_23520539_1280.jpg":"1280x854","h_23520539_1024.jpg":"1024x683","h_23520539_640.jpg":"640x427","h_23520539_480.jpg":"480x320","h_23520539_340.jpg":"340x227","h_23520539_220.jpg":"220x147","pp_23520539_1280.jpg":"1280x1628","pp_23520539_1024.jpg":"1024x1303","pp_23520539_640.jpg":"640x814","pp_23520539_480.jpg":"480x611","pp_23520539_340.jpg":"340x432","pp_23520539_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_19739740_1920.jpg":"1920x1080","k_19739740_1280.jpg":"1280x1280","k_19739740_1024.jpg":"1024x1024","k_19739740_640.jpg":"640x640","k_19739740_480.jpg":"480x480","k_19739740_340.jpg":"340x340","k_19739740_220.jpg":"220x220","o_19739740_1280.jpg":"1280x852","o_19739740_1024.jpg":"1024x681","o_19739740_640.jpg":"640x426","o_19739740_480.jpg":"480x319","o_19739740_340.jpg":"340x226","o_19739740_220.jpg":"220x146","h_19739740_1280.jpg":"1280x854","h_19739740_1024.jpg":"1024x683","h_19739740_640.jpg":"640x427","h_19739740_480.jpg":"480x320","h_19739740_340.jpg":"340x227","h_19739740_220.jpg":"220x147","pp_19739740_1280.jpg":"1280x1628","pp_19739740_1024.jpg":"1024x1303","pp_19739740_640.jpg":"640x814","pp_19739740_480.jpg":"480x611","pp_19739740_340.jpg":"340x432","pp_19739740_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24645660_1920.jpg":"1920x1080","k_24645660_1280.jpg":"1280x1280","k_24645660_1024.jpg":"1024x1024","k_24645660_640.jpg":"640x640","k_24645660_480.jpg":"480x480","k_24645660_340.jpg":"340x340","k_24645660_220.jpg":"220x220","o_24645660_1280.jpg":"1280x853","o_24645660_1024.jpg":"1024x682","o_24645660_640.jpg":"640x426","o_24645660_480.jpg":"480x320","o_24645660_340.jpg":"340x226","o_24645660_220.jpg":"220x146","h_24645660_1280.jpg":"1280x854","h_24645660_1024.jpg":"1024x683","h_24645660_640.jpg":"640x427","h_24645660_480.jpg":"480x320","h_24645660_340.jpg":"340x227","h_24645660_220.jpg":"220x147","pp_24645660_1280.jpg":"1280x1628","pp_24645660_1024.jpg":"1024x1303","pp_24645660_640.jpg":"640x814","pp_24645660_480.jpg":"480x611","pp_24645660_340.jpg":"340x432","pp_24645660_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24091865_1920.jpg":"1920x1080","k_24091865_1280.jpg":"1280x1280","k_24091865_1024.jpg":"1024x1024","k_24091865_640.jpg":"640x640","k_24091865_480.jpg":"480x480","k_24091865_340.jpg":"340x340","k_24091865_220.jpg":"220x220","o_24091865_1280.jpg":"1280x853","o_24091865_1024.jpg":"1024x682","o_24091865_640.jpg":"640x426","o_24091865_480.jpg":"480x320","o_24091865_340.jpg":"340x226","o_24091865_220.jpg":"220x146","h_24091865_1280.jpg":"1280x854","h_24091865_1024.jpg":"1024x683","h_24091865_640.jpg":"640x427","h_24091865_480.jpg":"480x320","h_24091865_340.jpg":"340x227","h_24091865_220.jpg":"220x147","pp_24091865_1280.jpg":"1280x1628","pp_24091865_1024.jpg":"1024x1303","pp_24091865_640.jpg":"640x814","pp_24091865_480.jpg":"480x611","pp_24091865_340.jpg":"340x432","pp_24091865_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_19739750_1920.jpg":"1920x1080","k_19739750_1280.jpg":"1280x1280","k_19739750_1024.jpg":"1024x1024","k_19739750_640.jpg":"640x640","k_19739750_480.jpg":"480x480","k_19739750_340.jpg":"340x340","k_19739750_220.jpg":"220x220","o_19739750_1280.jpg":"1280x852","o_19739750_1024.jpg":"1024x681","o_19739750_640.jpg":"640x426","o_19739750_480.jpg":"480x319","o_19739750_340.jpg":"340x226","o_19739750_220.jpg":"220x146","h_19739750_1280.jpg":"1280x854","h_19739750_1024.jpg":"1024x683","h_19739750_640.jpg":"640x427","h_19739750_480.jpg":"480x320","h_19739750_340.jpg":"340x227","h_19739750_220.jpg":"220x147","pp_19739750_1280.jpg":"1280x1628","pp_19739750_1024.jpg":"1024x1303","pp_19739750_640.jpg":"640x814","pp_19739750_480.jpg":"480x611","pp_19739750_340.jpg":"340x432","pp_19739750_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_19739736_1920.jpg":"1920x1080","k_19739736_1280.jpg":"1280x1280","k_19739736_1024.jpg":"1024x1024","k_19739736_640.jpg":"640x640","k_19739736_480.jpg":"480x480","k_19739736_340.jpg":"340x340","k_19739736_220.jpg":"220x220","o_19739736_1280.jpg":"1280x852","o_19739736_1024.jpg":"1024x681","o_19739736_640.jpg":"640x426","o_19739736_480.jpg":"480x319","o_19739736_340.jpg":"340x226","o_19739736_220.jpg":"220x146","h_19739736_1280.jpg":"1280x854","h_19739736_1024.jpg":"1024x683","h_19739736_640.jpg":"640x427","h_19739736_480.jpg":"480x320","h_19739736_340.jpg":"340x227","h_19739736_220.jpg":"220x147","pp_19739736_1280.jpg":"1280x1628","pp_19739736_1024.jpg":"1024x1303","pp_19739736_640.jpg":"640x814","pp_19739736_480.jpg":"480x611","pp_19739736_340.jpg":"340x432","pp_19739736_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_19739744_1920.jpg":"1920x1080","k_19739744_1280.jpg":"1280x1280","k_19739744_1024.jpg":"1024x1024","k_19739744_640.jpg":"640x640","k_19739744_480.jpg":"480x480","k_19739744_340.jpg":"340x340","k_19739744_220.jpg":"220x220","o_19739744_1280.jpg":"1280x852","o_19739744_1024.jpg":"1024x681","o_19739744_640.jpg":"640x426","o_19739744_480.jpg":"480x319","o_19739744_340.jpg":"340x226","o_19739744_220.jpg":"220x146","h_19739744_1280.jpg":"1280x854","h_19739744_1024.jpg":"1024x683","h_19739744_640.jpg":"640x427","h_19739744_480.jpg":"480x320","h_19739744_340.jpg":"340x227","h_19739744_220.jpg":"220x147","pp_19739744_1280.jpg":"1280x1628","pp_19739744_1024.jpg":"1024x1303","pp_19739744_640.jpg":"640x814","pp_19739744_480.jpg":"480x611","pp_19739744_340.jpg":"340x432","pp_19739744_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2885","hd_19739734_1920.jpg":"1920x1080","k_19739734_1280.jpg":"1280x1280","k_19739734_1024.jpg":"1024x1024","k_19739734_640.jpg":"640x640","k_19739734_480.jpg":"480x480","k_19739734_340.jpg":"340x340","k_19739734_220.jpg":"220x220","o_19739734_1280.jpg":"1280x1923","o_19739734_1024.jpg":"1024x1538","o_19739734_640.jpg":"640x961","o_19739734_480.jpg":"480x721","o_19739734_340.jpg":"340x510","o_19739734_220.jpg":"220x330","h_19739734_1280.jpg":"1280x854","h_19739734_1024.jpg":"1024x683","h_19739734_640.jpg":"640x427","h_19739734_480.jpg":"480x320","h_19739734_340.jpg":"340x227","h_19739734_220.jpg":"220x147","pp_19739734_1280.jpg":"1280x1628","pp_19739734_1024.jpg":"1024x1303","pp_19739734_640.jpg":"640x814","pp_19739734_480.jpg":"480x611","pp_19739734_340.jpg":"340x432","pp_19739734_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7453954 Threads: 6 Questions: 1600735324 Slow queries: 4751621 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110536288 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/politika ) ) [link] => /vijesti/politika/plenkoviceva-dominacija-samo-izgleda-nedodirljivo-milanovic-nije-lider-oporbe-on-je-lazna-devetka-1281764 [printLink] => /vijesti/politika/plenkoviceva-dominacija-samo-izgleda-nedodirljivo-milanovic-nije-lider-oporbe-on-je-lazna-devetka-1281764?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 243155 [name] => ivica relković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-relkovic [link] => /tag/ivica-relkovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 524521 [name] => Zoran Milanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zoran-milanovic [link] => /tag/zoran-milanovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ivica relković [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Plenkovićeva dominacija samo izgleda nedodirljivo; Milanović nije lider oporbe, on je lažna devetka‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3170 [name] => Marina Karlović Sabolić [username] => marina-karlovi-saboli [email] => marina-karlovi-saboli@sd.hr [password] => $2y$10$/yW1ghKW8p/CxFePEm3RuuJx.U2oTzL5U.R2x5YB3uJJwKdgE17z2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marina-karlovic-sabolic-3170 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1688 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d410b70aa75edca8f6274c100d2a23c?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/12/23520539.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix/Cropix [mainImageDesc] =>

Zoran Milanović i Andrej Plenković

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/12/23520539.jpg [title] =>

Zoran Milanović i Andrej Plenković

Tom Dubravec/Cropix/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/12/19739740.jpg [title] =>

Ivica Relković

Goran Mehkek/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/12/24645660.jpg [title] =>

Ivica Puljak

Duje Klaric/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/12/24091865.jpg [title] =>

Andrija Mikulić

/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/12/19739750.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/12/19739736.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/12/19739744.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/12/19739734.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Intervju s Ivicom Relkovićem, poznatim analitičarem i savjetnikom Puljkove stranke Centar, počinjemo pitanjem o Bojanu Ivoševiću. Zamjenik splitskoga gradonačelnika prošloga se tjedna tijekom štrajka radnika “Čistoće” našao u središtu pozornosti. Prvo je “odšetao” vođu štrajka, a onda održao lekciju okupljenim novinarima o tome kako bi o toj sceni trebali izvještavati. Pitamo Relkovića postaje li Ivošević uteg Ivici Puljku.

- Bez obzira na to što bismo svi mi htjeli da netko drugi bude savršen, to se nikad neće dogoditi. Zato je ključno pitanje kolika je čija nesavršenost. Nesavršenost Bojana Ivoševića benigna je za interese grada Splita, a ja bih svakako volio da do kraja mandata u komunikaciji s novinarima dođe do razine potpunog uvažavajućeg razumijevanja što je čiji posao. Međutim, u njegovim postupcima, pa i onim nepotrebnima, nema licemjerja i nema rada na štetu Splita. Manji je za hrvatsko društvo problem poneki nagli aktivistički refleks Bojana Ivoševića od, recimo, licemjerne šutnje Andre Krstulovića Opare i Mirne Veže, dok za njihove propuste i razdoblja vlasti netko podmuklo ispisuje goleme osobne kazne Ivici Puljku. Zbog ovog drugog, a ne onog prvog, Hrvatska je na koruptivnom i moralnom dnu Europske unije.

Relkovića, jasno je već na prvu, više od Ivoševića brine jedna druga tema. Ona s kaznama Državnog inspektorata splitskom gradonačelniku. Ne želi, kaže, govoriti o Puljku, jer mu je savjetnik pa će ispasti da je subjektivan. Niti, upozorava Relković, ovu situaciju želi svoditi samo na pravno pitanje.

---

image

Ivica Relković

Goran Mehkek/Cropix
---

Princip (dis)kontinuiteta

- Ovo je jedno od temeljnih pitanja funkcioniranja demokracije i po sebi duboko je političko, a ne nekakvo procesno pravno pitanje. Demokratski politički sustav u kojem se nalazimo funkcionira istodobno na principu kontinuiteta i diskontinuiteta. Institucije imaju kontinuitet, na primjer Grad Zagreb ima kontinuitet, zato ugovori koje je potpisao pokojni gradonačelnik Bandić, ako nisu istekli, i dalje vrijede. S druge strane obnašatelji vlasti u demokraciji počivaju na diskontinuitetu, s ograničenim mandatom. I odgovaraju samo za svoj mandat. Bez tog poželjnog diskontinuiteta nema prave demokracije. A da bi diskontinuitet vlasti bio smislen, nitko u demokraciji ne može osobno odgovarati za prijestupe ili pogreške prethodnika.

Državni inspektorat, kojemu je na čelu zagrebački HDZ-ovac Andrija Mikulić, Puljku je dva puta “zalijepio” kaznu od 100 tisuća kuna zbog cijevi postavljenih uz Vilu Dalmaciju. Puljak je priliku iskoristio da HDZ optuži za politički obračun. Čini mi se da je tu rezultat 1:1…

- Rezultat nije 1:1, nego je na rubu sklandaloznog poraza demokracije u Hrvatskoj.

Zašto to mislite?

- Primopredajni akt je svetinja, biblija demokracije i niti jedna institucija nije iznad njega, a najmanje neka represivna. Zato je ovim kaznama isporučenima osobno Ivici Puljku pogažen Ustav u svojoj biti. Pogažen je smisao vladavine prava, odnosno pravne države.

---

image

Ivica Puljak

Duje Klaric/Cropix
---

Puljak na sudu može srušiti rješenje Inspektorata…

- To znači da kao država upadamo u konačnu zamku.

Zašto?

- Pravna sigurnost u ovakvim slučajevima ne počiva na mogućnosti da se obranim, nego na nemogućnosti da budem uopće sudski iscrpljivan za nešto za što i ne smijem biti procesuiran. Pravna nesigurnost je na ovakav način dobivati kaznu za kaznom, plaćati ih, a onda se u dugogodišnjim procesima boriti za neki budući pravorijek u svoju korist i povrat sredstava koje sam bio prisiljen platiti. Pravo na obranu u ovom slučaju nije lijek koji nam daje pravnu sigurnost jer obrana ne mora biti ni brza ni uspješna.

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

Slažem se, no drugog rješenja nema. Ili ga barem ne vidimo.

- Da sada svakom našem načelniku, gradonačelniku, županu, ministru, pa i premijeru, počnu dolaziti kojekakve kazne za pogreške prethodnika, u kakvoj bismo mi pravnoj sigurnosti živjeli? Da Ivica Puljak dobije deset kazni po 100 tisuća kuna za predmete iz vremena svojih prethodnika, a dvije je već dobio i prijeti treća od 120 tisuća kuna, pa osobno bankrotira i izgubi obiteljsku imovinu, i svoju i svoje djece, što njemu znači pobjeda za deset godina u osam od deset predmeta? Da bi država bila pravna, neke stvari ne smiju ni postojati kao opcija. A prva od njih je osobna odgovornost aktualnog nositelja vlasti za djela njegovih prethodnika. Kao odgovorna osoba on može odgovarati samo za razdoblje trenutačnog obnašanja vlasti, a niti za jedno prethodno razdoblje.

Što mislite onda da bi se u ovom slučaju trebalo napraviti?

- Rješenja inspektorata koja je dobio Ivica Puljak moraju biti povučena kao nepostojeća, a ne oborena na sudu. Ili u suprotnom ulazimo u presedansku Pandorinu kutiju iz koje će nam iskočiti sve nemani pravne nesigurnosti koju možemo zamisliti. Ako se Andrej Plenković kojim slučajem još nije imao vremena fokusirati na ovaj problem, sad je krajnje vrijeme jer ovo nije predmet iz domene Andrije Mikulića. Ovo je predmet kojim Hrvatska ne postaje banana-država, nego država kore od banane. Država u kojoj je moguće koru od banane podmetnuti političkom protivniku pod izgovorom ovog ili onog procesa koji mu je ostavio njegov prethodnik. A ovdje je paradoks još veći.

---

image

Andrija Mikulić

/Cropix
---

Zbog čega?

- Zato što je Ivici Puljku prethodnica bila Vladina povjerenica, dakle povjerenica Vlade Andreja Plenkovića. Pa je sasvim ispravno reći da je Andrej Plenković odgovorniji za ovaj slučaj negoli Ivica Puljak jer on je bio nadređen privremenoj povjerenici koja je u primopredajnom zapisniku napisala da je slučaj riješen. I s tim i bez toga Andrej Plenković je jedini izravno odgovoran za daljnji rasplet ovog bizarnog slučaja. Žao mi je samo zbog nevjerojatne šutnje akademske zajednice koja je u svakoj ozbiljnoj demokraciji prvi branik protiv ovakvih opasnih presedana.

Prof. dr. Ivan Rimac javno je rekao da je riječ o pravoj i pravnoj besmislici…

- Njegovu izjavu pozdravljam. Volio bih čuti raspravu politologa, filozofa, upravnih i ustavnih stručnjaka o ovom potezu birokratskog besmisla koji prijeti postati opasan presedan za ionako krhke demokratske standarde u Hrvatskoj.

Vidjet ćemo kako će ovaj slučaj završiti. Nego recite mi nešto drugo. Puljak u Splitu i Tomislav Tomašević u Zagrebu bili su velike zvijezde prošlih lokalnih izbora. Može li danas, dvije godine poslije, ta osovina ugroziti političku dominaciju Andreja Plenkovića?

- Da bi se ugrozila ta dominacija, nije potrebno ni Tomaševića ni Puljka promatrati kao međusobno uvjetovanu osovinu. Politički procesi nisu tumačivi samo racionalnim elementima. Da je tako, nikad se ne bi dogodilo da Most odjednom nastane i osvoji 19 mandata. Politički procesi prolaze kroz užasno spore, a onda odjednom nezamislivo brze faze da pitanje političke dominacije Plenkovića koja se sad čini nedodirljivom za samo nekoliko mjeseci može biti nadvladana.

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

Slab ili jak Centar

Tko to može nadvladati? Centar je danas na dva ili tri posto potpore, Možemo je u gotovo pa slobodnom padu…

- Rejting u vremenu kad nema izbora ne odražava stvarnu snagu, nego zatečene i poprilično zamrznute odnose koje početak kampanje odmrzava. Ključno je biti spreman na to odmrzavanje zatečenog stanja. Kad birači vide tko se sve nudi i u kojim ulogama, onda kreće miješanje karata i pravi trend rejtinga. Tada je bitno pokazati snagu.

SDP i Možemo razgovaraju o koaliciji, Damir Vanđelić u kontaktu je s nezavisnim gradonačelnicima i načelnicima koje predvodi šibensko-kninski župan Marko Jelić. Centar je za sada sam. Puljak ide nekim svojim putem?

- Stranka Centar u ovom trenutku procjenjuje da je ovo vrijeme važnije za vlastito profiliranje nego za bilo kakve druge prioritete kad izbora još nema na vidiku. Kad se oni nazru na horizontu, bolje je i za stranku Centar, a i za eventualne predizborne ili postizborne partnere, da bude snažna sama kao takva, da sama donese vlastiti maksimum u neko buduće moguće udruživanje. Što bilo kojem partneru vrijedi slab Centar danas u koaliciji u odnosu na jak Centar sutra u nekoj mogućoj novoj vladi?

Znači li to da ste koaliciju prekrižili?

- Logičnost koalicija određuje se na temelju procjene sinergijskog dodatnog učinka u odnosu na pojedinačne rezultate potencijalnih partnera, a sada ih nitko niti zna niti istražuje. Kad dođe vrijeme, a doći će, Centar će se svakako odlučiti za opciju koja daje najveći mogući učinak naspram HDZ-a.

Traži se, dakle, opcija koja može pobijediti HDZ. Pokušava li Centar s nizom konferencija “Opasnih ideja” napraviti reprizu Mosta iz 2015. godine?

- Nemoguće je, pa i nepotrebno reprizirati bilo što. Centar je potpuno drukčije politički pozicioniran od Mosta 2015. godine. Tada smo imali dva snažna bloka, pa se tražio treći kao “king maker”. Sada je odnos između HDZ-a i SDP-a toliko u korist HDZ-a da se traži potpuno drukčija uloga nekog tko nije SDP. Centar se za takvu ulogu želi maksimalno pripremiti. Time, među ostalim, i služe konferencije pod nazivom “Opasne ideje”. Mogu najaviti da će se sljedeća konferencija, “Opasne ideje 3”, održati upravo u Splitu 22. travnja.

Sad će i Splićani i Splićanke imati priliku uživo čuti kako bi trebalo urediti Lijepu našu. Što će po vašoj ocjeni biti glavna tema idućih parlamentarnih izbora?

- Bit će samo jedna glavna tema: hoće li se nastaviti kontinuitet vladajućeg HDZ-a ili će doći do njegova pada i smjene vlasti. I vi u medijima zapravo pripremate okvir samo za to pitanje. Sve pojedine teme, među kojima je na najvišemu mjestu pitanje korupcije, bit će u službi te dvojbe.

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

A tko može pobijediti HDZ? SDP?

- Gotovo nitko realan u Hrvatskoj na tako pojednostavljeno pitanje neće odgovoriti s “da”. Ali ako to pitanje sadrži i varijantu “može li SDP biti dio neke pobjedničke alternative HDZ-u”, onda je odgovor “može”. Ali ne više u ulozi kakvu je imao 2000. niti 2011. godine. Za taj treći scenarij pobjede nad HDZ-om, važniji nego u prva dva slučaja, jesu potezi i kapaciteti ostalih aktera. Čak i HDZ na određeni način radi na tome, kao i u Splitu dvaput. A radi i Andrej Plenković usprkos tome što sve ankete još uvijek pokazuju da nema ravnopravnog protukandidata među izazivačima. I notorne kazne Ivici Puljku, koje su bezobrazan udar na njega osobno, utječu i utjecat će na HDZ i Andreja Plenkovića.

Traženje protuteže

Sprema li se predsjednik Republike na parlamentarnim izborima zaigrati ulogu lidera oporbe?

- Da biste bili parlamentarno korisni lider oporbe, trebate biti na listi parlamentarnih izbora, a ne na Pantovčaku. Zoran Milanović zauzima poziciju “lažne devetke”, kako se to u nogometu kaže, ali čak ni takav ne igra na toj sljedećoj utakmici, pa će njegov učinak na tim izborima izostati. Nema tog načina da jaki Milanović automatski prenese kao lider svoj birački miraz u ruke nekog slabog zamjenskog lidera s liste, ma koliko se takav lider pozivao na Milanovića.

Ima li Milanović u idućoj superizbornoj godini šanse za reizbor?

- Da, ako na parlamentarnim izborima pobijede Andrej Plenković i HDZ. Tada će birači i dalje u njemu tražiti jedinu preostalu protutežu Vladi. Ako pak pobijedi SDP u nekoj od mogućih kombinacija, pitam se hoće li birači iz istog razloga tražiti protutežu s druge strane. Osim ako on percepcijski već ne bude ta druga strana. Ako se na parlamentarnim izborima dogodi neki treći scenarij, u što bi se danas malo tko kladio, tada je moguće da u Hrvatskoj ni Andrej Plenković ni Zoran Milanović ne budu na sadašnjim pozicijama. Neodlučni su druga opcija po rejtingu u ovom trenutku. Pitanje je samo jesu li homogenizirani ili raspršeni u svojim neodlučnim željama. A to će pokazati kampanja o kojoj smo govorili, kad dođe u svoje stvarno, a ne fiktivno vrijeme.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix/Cropix Goran Mehkek/Cropix Duje Klaric/Cropix /Cropix Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix
Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Zoran Milanović i Andrej Plenković

Goran Mehkek/Cropix

Ivica Relković

Duje Klaric/Cropix

Ivica Puljak

/Cropix

Andrija Mikulić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/plenkoviceva-dominacija-samo-izgleda-nedodirljivo-milanovic-nije-lider-oporbe-on-je-lazna-devetka-1281764 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4b488f2da4f3c6c67bdea261f63bf82f90724d36 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Plenkovi%C4%87eva+dominacija+samo+izgleda+nedodirljivo%3B+Milanovi%C4%87+nije+lider+oporbe%2C+on+je+la%C5%BEna+devetka%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fplenkoviceva-dominacija-samo-izgleda-nedodirljivo-milanovic-nije-lider-oporbe-on-je-lazna-devetka-1281764 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fplenkoviceva-dominacija-samo-izgleda-nedodirljivo-milanovic-nije-lider-oporbe-on-je-lazna-devetka-1281764 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ivica relković [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Politikaivica relković

‘Plenkovićeva dominacija samo izgleda nedodirljivo; Milanović nije lider oporbe, on je lažna devetka‘

Piše Marina Karlović-Sabolić
16. travnja 2023. - 15:18

Intervju s Ivicom Relkovićem, poznatim analitičarem i savjetnikom Puljkove stranke Centar, počinjemo pitanjem o Bojanu Ivoševiću. Zamjenik splitskoga gradonačelnika prošloga se tjedna tijekom štrajka radnika “Čistoće” našao u središtu pozornosti. Prvo je “odšetao” vođu štrajka, a onda održao lekciju okupljenim novinarima o tome kako bi o toj sceni trebali izvještavati. Pitamo Relkovića postaje li Ivošević uteg Ivici Puljku.

- Bez obzira na to što bismo svi mi htjeli da netko drugi bude savršen, to se nikad neće dogoditi. Zato je ključno pitanje kolika je čija nesavršenost. Nesavršenost Bojana Ivoševića benigna je za interese grada Splita, a ja bih svakako volio da do kraja mandata u komunikaciji s novinarima dođe do razine potpunog uvažavajućeg razumijevanja š...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 16:23