stdClass Object ( [id] => 1131553 [title] => Želite li da se vaš glas u Europskoj uniji čuje? Onda sudjelujte, evo kako i vi možete biti dio promjena! [alias] => kreiramo-europu-kakvu-mladi-zele [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Cilj Konferencije o budućnosti Europe je oblikovati Europsku uniju upravo kroz implementaciju ideja i prijedloga koje iznose građani. Posebno mlade želim potaknuti na razmišljanje. U studenom će fokus biti upravo na mladima i njihovim viđenjima Europe kakvu žele kreirati, u kakvoj žele živjeti i raditi

Svjedoci smo povijesnog trenutka izravnog demokratskog sudjelovanja europskih građana u sferi oblikovanja društveno-ekonomskog i političkog okvira naše zajedničke budućnosti – istaknula je europska zastupnica Sunčana Glavak ovog ljeta u Strasbourgu, na konstituirajućoj plenarnoj skupštini Konferencije o budućnosti Europe, gdje sudjeluje kao delegat Europske pučke stranke.

Naglasila je pritom važnost uključivanja što većeg broja građana u Konferenciju:

– Njenim pokretanjem šaljemo snažnu poruku svim našim građanima: slušamo i pažljivo razmatramo sve vaše ideje i prijedloge. Vjerujem da će takav otvoren pristup i izravna demokratska komunikacija između europskih građana, država članica i europskih institucija potvrditi vrijednost europskog projekta i ojačati sva tri njegova temelja: demokraciju, građansko uključivanje i temeljna prava i vrijednosti – kaže eurozastupnica Glavak.

Konferencija o budućnosti Europe službeno je pokrenuta 9. svibnja svečanim otvaranjem u Europskom parlamentu u Strasbourgu, a na plenarnim zasjedanjima Konferencije će, uz zastupnike u Europskom parlamentu, sudjelovati i 54 predstavnika Vijeća Europske unije, 3 predstavnika iz Europske komisije, 108 predstavnika iz nacionalnih parlamenata država članica i 108 građana. Sudjelovat će i 18 predstavnika Odbora regija te Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, te još osmero od strane socijalnih partnera i civilnog društva.

Sudjelovalo 120.000 građana

Pod geslom "Budućnost je u vašim rukama" građani EU-a pozvani su da sudjeluju u širokoj raspravi o budućnosti Europe, na teme poput klimatskih promjena i okoliša, zdravlja, gospodarstva, radnih mjesta i socijalne pravde, vladavine prava, sigurnosti, obrazovanja, položaja mladih, kulture, sporta, digitalne transformacije, pa i same europske demokracije.

Neki možda do danas ne znaju da imaju tu mogućnost pa smo za početak našu sugovornicu upitali – za one koji se još nisu – kako se mogu uključiti, kakav je dosadašnji odaziv i koliko su poticajne ideje i rasprave?

Dosadašnja rasprava pokazuje da su građani za ovakav vid interakcije zainteresirani. Konferencija o budućnosti Europe jedna je od tema, uz ranjive skupine, kao što su oboljeli od raka, zaštitu zdravlja te promicanja mladih poljoprivrednika, kojima se se bavim kao hrvatska zastupnica iz redova HDZ/EPP u Europskom parlamentu. Kada govorimo o Konferenciji o budućnosti Europe, cilj je projekta oblikovati Europsku uniju upravo kroz implementacija ideja i prijedloga koje iznose građani. Kroz niz javnih događanja uključujemo ih u dijalog, potičemo da iznesu probleme, ali i prijedloge.

Osim izravne participacije na Plenarnim skupštinama Konferencije u Strasbourgu, takav oblik komunikacije građani mogu ostvariti i putem Višejezične digitalne platforme, središnjeg sustava gdje se mogu vidjeti i dosadašnji doprinosi. Do sada je organizirano više od dvije i pol tisuće javnih događanja na kojima je sudjelovalo gotovo 120 tisuća građana. Zabilježeno je više od 21 tisuće ideja i komentara. Hrvatski građani prepoznaju važnost Višejezične digitalne platforme (https://futureu.europa.eu), što potvrđuje i broj doprinosa po zemlji proporcionalno broju stanovnika. Hrvatska je smještena na 15. mjesto, negdje u sredinu u odnosu na druge države članice, ali proces se nastavlja.

---

image
Sunčana Glavak: Imamo izvrsne platforme kako bismo približili europske teme hrvatskim građanima
---

Kao jedna od 108 zastupnika Europskog parlamenta zaduženih za Konferenciju o budućnosti Europe htjeli ste potaknuti posebno mlade da se uključe pa ste organizirali natječaj "Kreiraj Europu budućnosti". Oni između 18 i 25 godina u 10 su točaka trebali predstaviti svoju viziju budućnosti EU i navesti svoje prioritete ili ono što bi promijenili. Kakav je bio odaziv?

– Radim na tome da se projekt Konferencije o budućnosti Europe što bolje predstavi u Hrvatskoj i da naši građani daju što više doprinosa, ideja i prijedloga. Na tom tragu, u travnju sam organizirala nagradni natječaj "Kreiraj Europu budućnosti", kojim sam mlade željela potaknuti na razmišljanje o budućnosti Europske unije. Njihov doprinos je neprocjenjiv, kao i podatak da se na taj natječaj sa svojim idejama prijavilo njih 65. Kao najbolji, izabrali smo rad Darije Šolić iz Nove Gradiške, koja je ukazala na nužnost snažnijeg uključivanja mladih u demokratske procese.

Plenkovićeva podrška

Na koje se sve načine odvijaju aktivnosti u okviru Konferencije o budućnosti Europe?

– Europski parlament, Europska komisija i Vijeće, rade na promoviranju Konferencije i njenih aktivnosti. I sama sam organizirala na Plitvičkim jezerima tematsku konferenciju o ulozi žena u kreiranju Europe budućnosti. Uz podršku predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i svih hrvatskih ministrica, raspravljali smo o dosadašnjem doprinosu Vlade u jačanju participacije žena, kako u izvršnoj vlasti, tako i u demokratskim procesima općenito. S razine Vlade tu postoji velika podrška. Zaključke konferencije implementirali smo na višejezičnu digitalnu platformu te dali svoj doprinos. Predstoje nam dvije konferencije u studenom i prosincu. U studenom će fokus biti upravo na mladima i njihovim viđenjima Europe kakvu žele kreirati, u kakvoj žele živjeti i raditi. Događanje u prosincu će uključiti populaciju hrvatskih branitelja.

---

image
---

Svi ti projekti izvrsne su platforme da u Europskom parlamentu djelujemo na konkretan način i približimo europske teme hrvatskim građanima. To je moja dužnost i obveza prema njima i stoga se svakodnevno trudim ukazivati na velike prilike za sve nas te kako bi bila šteta ne iskoristiti ono što nam je na raspolaganju, bilo da se radi o poljoprivredi, obrazovanju, pokretanju vlastitog poduzeća, ili rasprave o političkim temama kao što je budućnost Europe.

Do kada će trajati rasprava u okviru Konferencije o budućnosti Europe i postoje li rokovi za primjenu ideja? Tko će ih i kako ocjenjivati prema njihovoj korisnosti, primjenjivosti i važnosti?

Pred nama je još 8 mjeseci intenzivnog rada kako bismo došli do konkretnih zaključaka i prijedloga kako mijenjati EU. Sredinom rujna organiziran je prvi sastanak Panela građana, a paralelno s njim odvijaju se sastanci Plenarne skupštine Konferencije. Očekujemo da će finalno izvješće s preporukama biti kreirano do kraja svibnja 2022. godine. Upravo se na Panelima građana, Plenarnim skupštinama Konferencije i putem Višejezične digitalne platforme doprinosi građana komentiraju, grupiraju i vrjednuju.

Mi ćemo kreirati jedan dokument u kojem ćemo sabrati doprinose građana te ga proslijediti Izvršnom odboru Konferencije koji će na temelju njih napraviti izvješće s preporukama te izvješće uputiti Zajedničkom predsjedništvu Konferencije (koje čine predsjednici Europskog parlamenta i Vijeća te predsjednica Europske komisije). Njihov će zadatak biti na temelju tog izvješća pokrenuti nužne procese kako bi se ideje građana preoblikovale u konkretne zakonodavne inicijative.

---

PRILIKA ZA GENERACIJU

Neprocjenjive prednosti članstva u EU
Pred Europsku uniju konstantno se stavljaju novi izazovi i političke promjene, vidimo to i nakon izbora u Njemačkoj. Budućnost Europe, odnosno EU, nerijetko se dovodi u pitanje. Smatrate li da ima ikakve osnove za to i kako biste odgovorili onima koji sumnjaju u nju?
– Dovoditi u pitanje europske vrijednosti, koncept europskog načina života ili djelovanja, znači apsolutno populistički govoriti o tome. Hrvatska se ovdje zalagala za uključiv pristup razumijevajući vrlo dobro srž europskog projekta i snažno će se suprotstavljati svim populistima i ekstremistima. Budućnost demokratskih procesa u Europi mora u fokus staviti ono što Europa jest sa svim svojim vrijednostima i načinom života.
Kada gledamo iz perspektive Hrvatske, moramo biti svjesni da je dodana vrijednost našeg članstva u EU tijekom pandemije neprocjenjiva, bilo da govorimo o zajedničkim medicinskim resursima, opremi, financijskim instrumentima i svemu drugom što je bilo potrebno kako bismo koliko-toliko normalizirali našu svakodnevnicu, zaštitili gospodarstvo i radna mjesta.
Svjesni smo i da je pred EU i Hrvatskom prilika za generaciju za koju i kreiramo Europu budućnosti. Tu prvenstveno mislim na golema financijska sredstva koja je za Hrvatsku ispregovarao predsjednik Vlade RH, a koja će nam biti na raspolaganju u narednih 10 godina za ulaganja u zeleno, digitalno i inovativno gospodarstvo, učinkovitu javnu upravu i pravosuđe, konkurentno obrazovanje i znanost, tržište rada te otporno zdravstvo. Upravo je i prije nekoliko dana stigla prva uplata od 818 milijuna eura. Pred Europom je snažna transformacija, koju promatra očima novih generacija, i Hrvatska je dio tog procesa.

---

Ovaj članak je napisan u suradnji Slobodne Dalmacije i EPP grupe.

---

image
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MEP SUNČANA GLAVAK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => MEP SUNČANA GLAVAK 1 1 1 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-01 11:11:27 [created_by] => 264 [created_by_alias] => S.Pg. [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-02 06:00:00 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-10-02 06:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 826 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/01\/19517474.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/01\/19519872.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/01\/19517476.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/01\/19517492.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Eric Vidal","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Sun\u010dana Glavak: Imamo izvrsne platforme kako bismo pribli\u017eili europske teme hrvatskim gra\u0111anima","","Sun\u010dana Glavak: Imamo izvrsne platforme kako bismo pribli\u017eili europske teme hrvatskim gra\u0111anima",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","hd_19517474_1920.jpg":"1920x1080","k_19517474_1280.jpg":"1280x1280","k_19517474_1024.jpg":"1024x1024","k_19517474_640.jpg":"640x640","k_19517474_480.jpg":"480x480","k_19517474_340.jpg":"340x340","k_19517474_220.jpg":"220x220","o_19517474_1280.jpg":"1280x852","o_19517474_1024.jpg":"1024x681","o_19517474_640.jpg":"640x426","o_19517474_480.jpg":"480x319","o_19517474_340.jpg":"340x226","o_19517474_220.jpg":"220x146","h_19517474_1280.jpg":"1280x854","h_19517474_1024.jpg":"1024x683","h_19517474_640.jpg":"640x427","h_19517474_480.jpg":"480x320","h_19517474_340.jpg":"340x227","h_19517474_220.jpg":"220x147","pp_19517474_1280.jpg":"1006x1280","pp_19517474_1024.jpg":"805x1024","pp_19517474_640.jpg":"503x640","pp_19517474_480.jpg":"377x480","pp_19517474_340.jpg":"267x340","pp_19517474_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_19519872_1920.jpg":"1920x1080","k_19519872_1280.jpg":"1280x1280","k_19519872_1024.jpg":"1024x1024","k_19519872_640.jpg":"640x640","k_19519872_480.jpg":"480x480","k_19519872_340.jpg":"340x340","k_19519872_220.jpg":"220x220","o_19519872_1280.jpg":"1280x854","o_19519872_1024.jpg":"1024x683","o_19519872_640.jpg":"640x427","o_19519872_480.jpg":"480x320","o_19519872_340.jpg":"340x226","o_19519872_220.jpg":"220x146","h_19519872_1280.jpg":"1280x854","h_19519872_1024.jpg":"1024x683","h_19519872_640.jpg":"640x427","h_19519872_480.jpg":"480x320","h_19519872_340.jpg":"340x227","h_19519872_220.jpg":"220x147","pp_19519872_1280.jpg":"1006x1280","pp_19519872_1024.jpg":"805x1024","pp_19519872_640.jpg":"503x640","pp_19519872_480.jpg":"377x480","pp_19519872_340.jpg":"267x340","pp_19519872_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_19517476_1920.jpg":"1920x1080","k_19517476_1280.jpg":"1280x1280","k_19517476_1024.jpg":"1024x1024","k_19517476_640.jpg":"640x640","k_19517476_480.jpg":"480x480","k_19517476_340.jpg":"340x340","k_19517476_220.jpg":"220x220","o_19517476_1280.jpg":"1280x960","o_19517476_1024.jpg":"1024x768","o_19517476_640.jpg":"640x480","o_19517476_480.jpg":"480x360","o_19517476_340.jpg":"340x255","o_19517476_220.jpg":"220x165","h_19517476_1280.jpg":"1280x854","h_19517476_1024.jpg":"1024x683","h_19517476_640.jpg":"640x427","h_19517476_480.jpg":"480x320","h_19517476_340.jpg":"340x227","h_19517476_220.jpg":"220x147","pp_19517476_1280.jpg":"1006x1280","pp_19517476_1024.jpg":"805x1024","pp_19517476_640.jpg":"503x640","pp_19517476_480.jpg":"377x480","pp_19517476_340.jpg":"267x340","pp_19517476_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1396x692","hd_19517492_1920.jpg":"1920x1080","k_19517492_1280.jpg":"1280x1280","k_19517492_1024.jpg":"1024x1024","k_19517492_640.jpg":"640x640","k_19517492_480.jpg":"480x480","k_19517492_340.jpg":"340x340","k_19517492_220.jpg":"220x220","o_19517492_1280.jpg":"1280x634","o_19517492_1024.jpg":"1024x507","o_19517492_640.jpg":"640x317","o_19517492_480.jpg":"480x237","o_19517492_340.jpg":"340x168","o_19517492_220.jpg":"220x109","h_19517492_1280.jpg":"1280x854","h_19517492_1024.jpg":"1024x683","h_19517492_640.jpg":"640x427","h_19517492_480.jpg":"480x320","h_19517492_340.jpg":"340x227","h_19517492_220.jpg":"220x147","pp_19517492_1280.jpg":"1006x1280","pp_19517492_1024.jpg":"805x1024","pp_19517492_640.jpg":"503x640","pp_19517492_480.jpg":"377x480","pp_19517492_340.jpg":"267x340","pp_19517492_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4020983 Threads: 2 Questions: 118810809 Slow queries: 52436 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3633172 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 43 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/politika ) ) [link] => /vijesti/politika/kreiramo-europu-kakvu-mladi-zele-1131553 [printLink] => /vijesti/politika/kreiramo-europu-kakvu-mladi-zele-1131553?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 651360 [name] => MEP Sunčana Glavak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-01 13:26:49 [main_article_id] => 0 [alias] => mep-suncana-glavak [link] => /tag/mep-suncana-glavak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MEP SUNČANA GLAVAK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Želite li da se vaš glas u Europskoj uniji čuje? Onda sudjelujte, evo kako i vi možete biti dio promjena! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-15-24-26-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/01/19517474.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Eric Vidal [mainImageDesc] => Sunčana Glavak: Imamo izvrsne platforme kako bismo približili europske teme hrvatskim građanima [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/01/19517474.jpg [title] => Sunčana Glavak: Imamo izvrsne platforme kako bismo približili europske teme hrvatskim građanima Eric Vidal ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/01/19519872.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/01/19517476.jpg [title] => Sunčana Glavak: Imamo izvrsne platforme kako bismo približili europske teme hrvatskim građanima ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/01/19517492.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Cilj Konferencije o budućnosti Europe je oblikovati Europsku uniju upravo kroz implementaciju ideja i prijedloga koje iznose građani. Posebno mlade želim potaknuti na razmišljanje. U studenom će fokus biti upravo na mladima i njihovim viđenjima Europe kakvu žele kreirati, u kakvoj žele živjeti i raditi

Svjedoci smo povijesnog trenutka izravnog demokratskog sudjelovanja europskih građana u sferi oblikovanja društveno-ekonomskog i političkog okvira naše zajedničke budućnosti – istaknula je europska zastupnica Sunčana Glavak ovog ljeta u Strasbourgu, na konstituirajućoj plenarnoj skupštini Konferencije o budućnosti Europe, gdje sudjeluje kao delegat Europske pučke stranke.

Naglasila je pritom važnost uključivanja što većeg broja građana u Konferenciju:

– Njenim pokretanjem šaljemo snažnu poruku svim našim građanima: slušamo i pažljivo razmatramo sve vaše ideje i prijedloge. Vjerujem da će takav otvoren pristup i izravna demokratska komunikacija između europskih građana, država članica i europskih institucija potvrditi vrijednost europskog projekta i ojačati sva tri njegova temelja: demokraciju, građansko uključivanje i temeljna prava i vrijednosti – kaže eurozastupnica Glavak.

Konferencija o budućnosti Europe službeno je pokrenuta 9. svibnja svečanim otvaranjem u Europskom parlamentu u Strasbourgu, a na plenarnim zasjedanjima Konferencije će, uz zastupnike u Europskom parlamentu, sudjelovati i 54 predstavnika Vijeća Europske unije, 3 predstavnika iz Europske komisije, 108 predstavnika iz nacionalnih parlamenata država članica i 108 građana. Sudjelovat će i 18 predstavnika Odbora regija te Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, te još osmero od strane socijalnih partnera i civilnog društva.

Sudjelovalo 120.000 građana

Pod geslom "Budućnost je u vašim rukama" građani EU-a pozvani su da sudjeluju u širokoj raspravi o budućnosti Europe, na teme poput klimatskih promjena i okoliša, zdravlja, gospodarstva, radnih mjesta i socijalne pravde, vladavine prava, sigurnosti, obrazovanja, položaja mladih, kulture, sporta, digitalne transformacije, pa i same europske demokracije.

Neki možda do danas ne znaju da imaju tu mogućnost pa smo za početak našu sugovornicu upitali – za one koji se još nisu – kako se mogu uključiti, kakav je dosadašnji odaziv i koliko su poticajne ideje i rasprave?

Dosadašnja rasprava pokazuje da su građani za ovakav vid interakcije zainteresirani. Konferencija o budućnosti Europe jedna je od tema, uz ranjive skupine, kao što su oboljeli od raka, zaštitu zdravlja te promicanja mladih poljoprivrednika, kojima se se bavim kao hrvatska zastupnica iz redova HDZ/EPP u Europskom parlamentu. Kada govorimo o Konferenciji o budućnosti Europe, cilj je projekta oblikovati Europsku uniju upravo kroz implementacija ideja i prijedloga koje iznose građani. Kroz niz javnih događanja uključujemo ih u dijalog, potičemo da iznesu probleme, ali i prijedloge.

Osim izravne participacije na Plenarnim skupštinama Konferencije u Strasbourgu, takav oblik komunikacije građani mogu ostvariti i putem Višejezične digitalne platforme, središnjeg sustava gdje se mogu vidjeti i dosadašnji doprinosi. Do sada je organizirano više od dvije i pol tisuće javnih događanja na kojima je sudjelovalo gotovo 120 tisuća građana. Zabilježeno je više od 21 tisuće ideja i komentara. Hrvatski građani prepoznaju važnost Višejezične digitalne platforme (https://futureu.europa.eu), što potvrđuje i broj doprinosa po zemlji proporcionalno broju stanovnika. Hrvatska je smještena na 15. mjesto, negdje u sredinu u odnosu na druge države članice, ali proces se nastavlja.

---

image
Sunčana Glavak: Imamo izvrsne platforme kako bismo približili europske teme hrvatskim građanima
---

Kao jedna od 108 zastupnika Europskog parlamenta zaduženih za Konferenciju o budućnosti Europe htjeli ste potaknuti posebno mlade da se uključe pa ste organizirali natječaj "Kreiraj Europu budućnosti". Oni između 18 i 25 godina u 10 su točaka trebali predstaviti svoju viziju budućnosti EU i navesti svoje prioritete ili ono što bi promijenili. Kakav je bio odaziv?

– Radim na tome da se projekt Konferencije o budućnosti Europe što bolje predstavi u Hrvatskoj i da naši građani daju što više doprinosa, ideja i prijedloga. Na tom tragu, u travnju sam organizirala nagradni natječaj "Kreiraj Europu budućnosti", kojim sam mlade željela potaknuti na razmišljanje o budućnosti Europske unije. Njihov doprinos je neprocjenjiv, kao i podatak da se na taj natječaj sa svojim idejama prijavilo njih 65. Kao najbolji, izabrali smo rad Darije Šolić iz Nove Gradiške, koja je ukazala na nužnost snažnijeg uključivanja mladih u demokratske procese.

Plenkovićeva podrška

Na koje se sve načine odvijaju aktivnosti u okviru Konferencije o budućnosti Europe?

– Europski parlament, Europska komisija i Vijeće, rade na promoviranju Konferencije i njenih aktivnosti. I sama sam organizirala na Plitvičkim jezerima tematsku konferenciju o ulozi žena u kreiranju Europe budućnosti. Uz podršku predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i svih hrvatskih ministrica, raspravljali smo o dosadašnjem doprinosu Vlade u jačanju participacije žena, kako u izvršnoj vlasti, tako i u demokratskim procesima općenito. S razine Vlade tu postoji velika podrška. Zaključke konferencije implementirali smo na višejezičnu digitalnu platformu te dali svoj doprinos. Predstoje nam dvije konferencije u studenom i prosincu. U studenom će fokus biti upravo na mladima i njihovim viđenjima Europe kakvu žele kreirati, u kakvoj žele živjeti i raditi. Događanje u prosincu će uključiti populaciju hrvatskih branitelja.

---

image
---

Svi ti projekti izvrsne su platforme da u Europskom parlamentu djelujemo na konkretan način i približimo europske teme hrvatskim građanima. To je moja dužnost i obveza prema njima i stoga se svakodnevno trudim ukazivati na velike prilike za sve nas te kako bi bila šteta ne iskoristiti ono što nam je na raspolaganju, bilo da se radi o poljoprivredi, obrazovanju, pokretanju vlastitog poduzeća, ili rasprave o političkim temama kao što je budućnost Europe.

Do kada će trajati rasprava u okviru Konferencije o budućnosti Europe i postoje li rokovi za primjenu ideja? Tko će ih i kako ocjenjivati prema njihovoj korisnosti, primjenjivosti i važnosti?

Pred nama je još 8 mjeseci intenzivnog rada kako bismo došli do konkretnih zaključaka i prijedloga kako mijenjati EU. Sredinom rujna organiziran je prvi sastanak Panela građana, a paralelno s njim odvijaju se sastanci Plenarne skupštine Konferencije. Očekujemo da će finalno izvješće s preporukama biti kreirano do kraja svibnja 2022. godine. Upravo se na Panelima građana, Plenarnim skupštinama Konferencije i putem Višejezične digitalne platforme doprinosi građana komentiraju, grupiraju i vrjednuju.

Mi ćemo kreirati jedan dokument u kojem ćemo sabrati doprinose građana te ga proslijediti Izvršnom odboru Konferencije koji će na temelju njih napraviti izvješće s preporukama te izvješće uputiti Zajedničkom predsjedništvu Konferencije (koje čine predsjednici Europskog parlamenta i Vijeća te predsjednica Europske komisije). Njihov će zadatak biti na temelju tog izvješća pokrenuti nužne procese kako bi se ideje građana preoblikovale u konkretne zakonodavne inicijative.

---

PRILIKA ZA GENERACIJU

Neprocjenjive prednosti članstva u EU
Pred Europsku uniju konstantno se stavljaju novi izazovi i političke promjene, vidimo to i nakon izbora u Njemačkoj. Budućnost Europe, odnosno EU, nerijetko se dovodi u pitanje. Smatrate li da ima ikakve osnove za to i kako biste odgovorili onima koji sumnjaju u nju?
– Dovoditi u pitanje europske vrijednosti, koncept europskog načina života ili djelovanja, znači apsolutno populistički govoriti o tome. Hrvatska se ovdje zalagala za uključiv pristup razumijevajući vrlo dobro srž europskog projekta i snažno će se suprotstavljati svim populistima i ekstremistima. Budućnost demokratskih procesa u Europi mora u fokus staviti ono što Europa jest sa svim svojim vrijednostima i načinom života.
Kada gledamo iz perspektive Hrvatske, moramo biti svjesni da je dodana vrijednost našeg članstva u EU tijekom pandemije neprocjenjiva, bilo da govorimo o zajedničkim medicinskim resursima, opremi, financijskim instrumentima i svemu drugom što je bilo potrebno kako bismo koliko-toliko normalizirali našu svakodnevnicu, zaštitili gospodarstvo i radna mjesta.
Svjesni smo i da je pred EU i Hrvatskom prilika za generaciju za koju i kreiramo Europu budućnosti. Tu prvenstveno mislim na golema financijska sredstva koja je za Hrvatsku ispregovarao predsjednik Vlade RH, a koja će nam biti na raspolaganju u narednih 10 godina za ulaganja u zeleno, digitalno i inovativno gospodarstvo, učinkovitu javnu upravu i pravosuđe, konkurentno obrazovanje i znanost, tržište rada te otporno zdravstvo. Upravo je i prije nekoliko dana stigla prva uplata od 818 milijuna eura. Pred Europom je snažna transformacija, koju promatra očima novih generacija, i Hrvatska je dio tog procesa.

---

Ovaj članak je napisan u suradnji Slobodne Dalmacije i EPP grupe.

---

image
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Eric Vidal
Eric Vidal
Sunčana Glavak: Imamo izvrsne platforme kako bismo približili europske teme hrvatskim građanima


Sunčana Glavak: Imamo izvrsne platforme kako bismo približili europske teme hrvatskim građanima

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/kreiramo-europu-kakvu-mladi-zele-1131553 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=238a526bb29d82d86999dce0fb3dfd3eff03ca5d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%BDelite+li+da+se+va%C5%A1+glas+u+Europskoj+uniji+%C4%8Duje%3F+Onda+sudjelujte%2C+evo+kako+i+vi+mo%C5%BEete+biti+dio+promjena%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fkreiramo-europu-kakvu-mladi-zele-1131553 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fkreiramo-europu-kakvu-mladi-zele-1131553 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MEP SUNČANA GLAVAK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PolitikaMEP SUNČANA GLAVAK

Želite li da se vaš glas u Europskoj uniji čuje? Onda sudjelujte, evo kako i vi možete biti dio promjena!

Piše S.Pg.
2. listopada 2021. - 08:00

Cilj Konferencije o budućnosti Europe je oblikovati Europsku uniju upravo kroz implementaciju ideja i prijedloga koje iznose građani. Posebno mlade želim potaknuti na razmišljanje. U studenom će fokus biti upravo na mladima i njihovim viđenjima Europe kakvu žele kreirati, u kakvoj žele živjeti i raditi

Svjedoci smo povijesnog trenutka izravnog demokratskog sudjelovanja europskih građana u sferi oblikovanja društveno-ekonomskog i političkog okvira naše zajedničke budućnosti – istaknula je europska zastupnica Sunčana Glavak ovog ljeta u Strasbourgu, na konstituirajućoj plenarnoj skupštini Konferencije o budućnosti Europe, gdje sudjeluje kao delegat Europske pučke stranke.

Naglasila je pritom važnost uključivanja što većeg broja građana u Konferenciju:

– Njenim pokr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 17:24