stdClass Object ( [id] => 1312204 [title] => Zoran Burić ne odustaje od gradnje RHE ‘Vrdovo‘: Ma kakvo rušenje Peruće?! A bilo bi prirodno da HEP bude suinvestitor [alias] => zoran-buric-ne-odustaje-od-gradnje-rhe-vrdovo-ma-kakvo-rusenje-peruce-a-bilo-bi-prirodno-da-hep-bude-suinvestitor [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Iako su se Hrvatska elektroprivreda, kao izravna konkurencija, te splitski bankar Branko Buljan, koji je na svojoj starini pod Dinarom izgradio poveći objekt za odmor, još jednom, sada u ponovljenom postupku za izdavanje u proljeće ove godine srušene lokacijske dozvole za gradnju Reverzibilne hidroelektrane (RHE) Vrdovo, usprotivili ovom projektu, čija se vrijednost broji u milijardama kuna, zagrebački poduzetnik Zoran Burić ne odustaje.

Burić, inače javnosti poznatiji kao bivši suprug nekadašnje HDZ-ove ministrice vanjskih poslova i današnje tajnice Vijeća Europe, Marije Pejčinović, oštro se usprotivio našoj konstataciji o "vrućem krumpiru" koji se još jednom našao u rukama Splitsko-dalmatinske županije i njezinih službi, a o kojemu će po svemu sudeći i u novom pokušaju na koncu odlučivati više instance u metropoli.

- Ovdje se radi o isforsiranom slučaju Vrdovo, koji to nije - ističe Burić u svojoj reakciji i nudi niz argumenata za koje vjeruje da mu idu u prilog.

Srušili biste ‘Peruću‘?! Gradnja elektrane ‘Vrdovo‘ mogla bi dovesti do urušavanja brane, ali poduzetnik Burić ne odustaje...

- Projekt Reverzibilne hidroelektrane "Vrdovo" je na listi strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske već šest uzastopnih godina i svake godine se potvrđuje od povjerenstva koje čine potpredsjednik Vlade za gospodarstvo i resorni ministri, predstavnik Splitsko-dalmatinske županije te načelnik općine Hrvace. Dakle, projekt apsolutno podržavaju i smatraju ga iznimno važnim za lokalnu zajednicu, Županiju i Republiku Hrvatsku - navodi Burić i dodaje kako je projekt koji dijelom ulazi i u ne tako davno proglašeni park prirode Dinara "presudan za razvoj obnovljivih izvora energije u Republici Hrvatskoj".

---

image

‘Ovdje se radi o isforsiranom slučaju Vrdovo, koji to nije‘, ističe zagrebački poduzetnik

Privatni Album
---- Osim što i sam pripada obnovljivim izvorima energije, skladišti viškove energije vjetra i sunca koji su intermitirajući te pomaže stabilnosti elektroenergetskog sustava Hrvatske. Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) dao je već prije nekoliko godina suglasnost priključka RHE "Vrdovo" na mrežu i smatra ga jednim od krucijalnih objekata za stabilnost visokonaponske mreže.

Hrvatsko energetsko društvo na svojim skupovima u više navrata je naglašavalo potrebu za nekoliko takvih reverzibilnih hidroelektrana. U ožujku ove godine Europska komisija osniva Koaliciju za skladištenje i pohranu energije koja će pripomoći u razvoju obnovljivih izvora energije. Iz gore navedenog nije jasno koja je to stručna javnost na koju se Vi pozivate u članku, a koja se protivi ovakvom projektu - reći će Burić.

Također podsjeća da je svojim rješenjem na studiju utjecaja na okoliš Ministarstvo zaštite okoliša i energetike dopustilo planirani zahvat u prostoru RHE "Vrdovo" koji obuhvaća i utjecaj na pitku vodu, a na što su do sada u više navrata upozoravali neki ekolozi i zainteresirane strane, tvrdeći da se ugrožava jedini preostali izvor djevičanske kvalitete na širem prostoru i buduća opskrba čitavog niza gradova, od Splita do Makarske.

- Dodatno, predviđa se u sklopu glavnog projekta izraditi pogonski pravilnik kojim se regulira u dogovoru s HEP-om režim rada RHE "Vrdovo" kako bi se optimizirao rad svih hidroelektrana u slijevu Cetine. Nadalje, predviđaju se i mjere zaštite kod izgradnje na koje se odnose prigovori HEP-a.

Gospodin Branko Buljan podnio je tužbu protiv rješenja studije utjecaja na okoliš Upravnom sudu prvog i drugog stupnja koju je izgubio, te je rješenje postalo pravomoćno. Dakle, prigovori na očuvanje okoliša i samu gradnju odnose se ili na već donesena rješenja i izgubljene sporove ili na izradu glavnog projekta koji slijedi nakon dobivanja lokacijske dozvole - odgovara Burić na ono što su, među ostalim, HEP i Buljan iznijeli u novom javnom uvidu u postupku izdavanja lokacijske dozvole za RHE "Vrdovo".

Podsjećanja radi, prethodna dozvola je pala čisto zbog protokolarnih razloga, odnosno jer su se projektanti iz Zagreba i Splita, koje je angažirao vlasnik tvrtke "Vrdovo reverzibilne hidroelektrane" d.o.o, u svojim zahtjevima pozivali na novi, u međuvremenu izmijenjeni županijski Prostorni plan, a ne na onaj koji je vrijedio u vrijeme podnošenja. Burić je nakon te epizode ispravio i dopunio dokumentaciju.

Jedan od kontraargumenata HEP-a bio je da se RHE planira graditi na katastarskoj čestici 2277/1 Donji Bitelić u njihovu, odnosno vlasništvu sestrinske tvrtke HEP Proizvodnja, te da oni nisu zaprimili nikakav zahtjev, niti dali suglasnost za izgradnju planiranog objekata.

---

image

‘Govoriti o urušavanju brane zbog miniranja ili prijelaza tereta preko brane smatram prije svega neozbiljnim, a onda i nedobronamjernim‘, kaže Burić

Vojko Bašić/Cropix
---

- Rješavanje zemljišnoknjižnih pitanja relevantno je za građevinsku dozvolu, a ne kod lokacijske dozvole, na što je HEP uložio žalbu. Kod izdavanja lokacijske dozvole ne utvrđuje se vlasništvo ili koncesijsko pravo ili služnost. Čak i na zemljišnoknjižnoj čestici koju HEP navodi da je njegovo vlasništvo, HEP je upisan samo kao korisnik zemljištva, dok je vlasništvo društveno. Osim toga, akumulacije i brane su vlasništvo Hrvatskih voda koje raspolažu tim resursom, a elektrostrojarska i sva ostala oprema pripadaju HEP-u. HEP je upisan samo kao korisnik predmetne akumulacije - uzvraća Burić.

U javnosti je od svega ipak najviše odjeknulo upozorenje HEP-a da bi njihova HE "Peruća" mogla biti konstrukcijski ugrožena realizira li se ovaj projekt.

- Govoriti o urušavanju brane zbog miniranja ili prijelaza tereta preko brane smatram prije svega neozbiljnim, a onda i nedobronamjernim. Upotrebljavati perućku branu koja je bila ikona otpora agresiji na Dalmaciju u svrhu jeftinih pamfleta dušebrižnika i stavljati mogućnost njezina rušenja je ispod svakog nivoa.

Danas postoji niz načina u građevinarstvu kako kontrolirati utjecaj iskopa i miniranja na okoliš, tako da je bespredmetno govoriti o tako radikalnim posljedicama. Prijevoz tereta nije ni predviđen preko brane, nego će se prevoziti drugim postojećim pravcima ili novosagrađenim putovima za te svrhe. RHE "Vrdovo" će biti sagrađena kompletno ispod zemlje, osim gornjeg bazena koji će egzistirati kao Gornje jezero na Vrdovu. Znači ambijentalno ćemo imati potpuno nevidljiv objekt, osim gornjeg bazena koji se može koristiti i u turističke svrhe, kao što je slučaj i s reverzibilnom elektranom u Češkoj - kaže Burić.

Kao jedan od razloga zašto bi lokalna zajednica i stanovništvo trebali prihvatiti ovaj projekt navodi činjenicu da bi Općina Hrvace samo od RHE "Vrdovo" godišnje dobivala tri do pet milijuna eura, što po njemu ne uključuje indirektne koristi kod same gradnje, koja bi potrajala najmanje četiri godine. Burić se protivi tvrdnjama da su mještani protiv njegova projekta, jer je u javnom uvidu za ponovljenu lokacijsku dozvolu primjedbe dalo njih ukupno troje.

- Ja sam developer na ovom i nekim drugim projektima te razvijam projekte za potencijalne investitore. Bilo bi prirodno da HEP bude suinvestitor i da zajedno s jednom od niza najvećih svjetskih renomiranih kompanija koje su zainteresirane za ovaj projekt bude sudionik i kao investitor i kao voditelj i korisnik RHE "Vrdovo" - odgovorio je Burić na naše pitanje je li mu cilj zapravo, sve u jednoj fazi, cijeli projekt prodati, "uvaliti" ga ovoj državnoj tvrtki i izvući priličan novac.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => novi pokušaj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => novi pokušaj 2 0 7127 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-03 09:06:30 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-04 08:59:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-04 08:59:22 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Zoran Burić ne odustaje od gradnje RHE Vrdovo: Ma kakvo rušenje Peruće?! A bilo bi prirodno da HEP bude suinvestitor [metakey] => Zoran Burić, brana Peruća, RHE Vrdovo [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/03\/25382495.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/23414715.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/24917093.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix, privatni album","Privatni Album","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

U javnosti je odjeknulo upozorenje HEP-a da bi njihova HE \u2018Peru\u0107a\u2018 mogla biti konstrukcijski ugro\u017eena realizira li se projekt RHE \u2018Vrdovo\u2018<\/p>","

\u2018Ovdje se radi o isforsiranom slu\u010daju Vrdovo, koji to nije\u2018, isti\u010de zagreba\u010dki poduzetnik<\/p>","

\u2018Govoriti o uru\u0161avanju brane zbog miniranja ili prijelaza tereta preko brane smatram prije svega neozbiljnim, a onda i nedobronamjernim\u2018, ka\u017ee Buri\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_25382495_1920.jpg":"1920x1080","k_25382495_1280.jpg":"1280x1280","k_25382495_1024.jpg":"1024x1024","k_25382495_640.jpg":"640x640","k_25382495_480.jpg":"480x480","k_25382495_340.jpg":"340x340","k_25382495_220.jpg":"220x220","o_25382495_1280.jpg":"1280x853","o_25382495_1024.jpg":"1024x682","o_25382495_640.jpg":"640x426","o_25382495_480.jpg":"480x320","o_25382495_340.jpg":"340x226","o_25382495_220.jpg":"220x146","h_25382495_1280.jpg":"1280x854","h_25382495_1024.jpg":"1024x683","h_25382495_640.jpg":"640x427","h_25382495_480.jpg":"480x320","h_25382495_340.jpg":"340x227","h_25382495_220.jpg":"220x147","pp_25382495_1280.jpg":"1280x1628","pp_25382495_1024.jpg":"1024x1303","pp_25382495_640.jpg":"640x814","pp_25382495_480.jpg":"480x611","pp_25382495_340.jpg":"340x432","pp_25382495_220.jpg":"220x280"},{"size0":"456x682","hd_23414715_1920.jpg":"1920x1080","k_23414715_1280.jpg":"1280x1280","k_23414715_1024.jpg":"1024x1024","k_23414715_640.jpg":"640x640","k_23414715_480.jpg":"480x480","k_23414715_340.jpg":"340x340","k_23414715_220.jpg":"220x220","o_23414715_1280.jpg":"1280x1914","o_23414715_1024.jpg":"1024x1531","o_23414715_640.jpg":"640x957","o_23414715_480.jpg":"480x717","o_23414715_340.jpg":"340x508","o_23414715_220.jpg":"220x329","h_23414715_1280.jpg":"1280x854","h_23414715_1024.jpg":"1024x683","h_23414715_640.jpg":"640x427","h_23414715_480.jpg":"480x320","h_23414715_340.jpg":"340x227","h_23414715_220.jpg":"220x147","pp_23414715_1280.jpg":"1280x1628","pp_23414715_1024.jpg":"1024x1303","pp_23414715_640.jpg":"640x814","pp_23414715_480.jpg":"480x611","pp_23414715_340.jpg":"340x432","pp_23414715_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1416","hd_24917093_1920.jpg":"1920x1080","k_24917093_1280.jpg":"1280x1280","k_24917093_1024.jpg":"1024x1024","k_24917093_640.jpg":"640x640","k_24917093_480.jpg":"480x480","k_24917093_340.jpg":"340x340","k_24917093_220.jpg":"220x220","o_24917093_1280.jpg":"1280x944","o_24917093_1024.jpg":"1024x755","o_24917093_640.jpg":"640x472","o_24917093_480.jpg":"480x354","o_24917093_340.jpg":"340x250","o_24917093_220.jpg":"220x162","h_24917093_1280.jpg":"1280x854","h_24917093_1024.jpg":"1024x683","h_24917093_640.jpg":"640x427","h_24917093_480.jpg":"480x320","h_24917093_340.jpg":"340x227","h_24917093_220.jpg":"220x147","pp_24917093_1280.jpg":"1280x1628","pp_24917093_1024.jpg":"1024x1303","pp_24917093_640.jpg":"640x814","pp_24917093_480.jpg":"480x611","pp_24917093_340.jpg":"340x432","pp_24917093_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15489832 Threads: 4 Questions: 3201772012 Slow queries: 7208038 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236009892 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/zoran-buric-ne-odustaje-od-gradnje-rhe-vrdovo-ma-kakvo-rusenje-peruce-a-bilo-bi-prirodno-da-hep-bude-suinvestitor-1312204 [printLink] => /vijesti/hrvatska/zoran-buric-ne-odustaje-od-gradnje-rhe-vrdovo-ma-kakvo-rusenje-peruce-a-bilo-bi-prirodno-da-hep-bude-suinvestitor-1312204?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 322955 [name] => Zoran Burić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zoran-buric [link] => /tag/zoran-buric ) [1] => stdClass Object ( [id] => 531053 [name] => brana Peruća [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-01-17 12:13:25 [main_article_id] => 0 [alias] => brana-peruca [link] => /tag/brana-peruca ) [2] => stdClass Object ( [id] => 722980 [name] => RHE Vrdovo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-11 14:34:56 [main_article_id] => 0 [alias] => rhe-vrdovo [link] => /tag/rhe-vrdovo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => novi pokušaj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zoran Burić ne odustaje od gradnje RHE ‘Vrdovo‘: Ma kakvo rušenje Peruće?! A bilo bi prirodno da HEP bude suinvestitor [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/25382495.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix, privatni album [mainImageDesc] =>

U javnosti je odjeknulo upozorenje HEP-a da bi njihova HE ‘Peruća‘ mogla biti konstrukcijski ugrožena realizira li se projekt RHE ‘Vrdovo‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/25382495.jpg [title] =>

U javnosti je odjeknulo upozorenje HEP-a da bi njihova HE ‘Peruća‘ mogla biti konstrukcijski ugrožena realizira li se projekt RHE ‘Vrdovo‘

Vojko Bašić/Cropix, privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/23414715.jpg [title] =>

‘Ovdje se radi o isforsiranom slučaju Vrdovo, koji to nije‘, ističe zagrebački poduzetnik

Privatni Album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/24917093.jpg [title] =>

‘Govoriti o urušavanju brane zbog miniranja ili prijelaza tereta preko brane smatram prije svega neozbiljnim, a onda i nedobronamjernim‘, kaže Burić

Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Iako su se Hrvatska elektroprivreda, kao izravna konkurencija, te splitski bankar Branko Buljan, koji je na svojoj starini pod Dinarom izgradio poveći objekt za odmor, još jednom, sada u ponovljenom postupku za izdavanje u proljeće ove godine srušene lokacijske dozvole za gradnju Reverzibilne hidroelektrane (RHE) Vrdovo, usprotivili ovom projektu, čija se vrijednost broji u milijardama kuna, zagrebački poduzetnik Zoran Burić ne odustaje.

Burić, inače javnosti poznatiji kao bivši suprug nekadašnje HDZ-ove ministrice vanjskih poslova i današnje tajnice Vijeća Europe, Marije Pejčinović, oštro se usprotivio našoj konstataciji o "vrućem krumpiru" koji se još jednom našao u rukama Splitsko-dalmatinske županije i njezinih službi, a o kojemu će po svemu sudeći i u novom pokušaju na koncu odlučivati više instance u metropoli.

- Ovdje se radi o isforsiranom slučaju Vrdovo, koji to nije - ističe Burić u svojoj reakciji i nudi niz argumenata za koje vjeruje da mu idu u prilog.

Srušili biste ‘Peruću‘?! Gradnja elektrane ‘Vrdovo‘ mogla bi dovesti do urušavanja brane, ali poduzetnik Burić ne odustaje...

- Projekt Reverzibilne hidroelektrane "Vrdovo" je na listi strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske već šest uzastopnih godina i svake godine se potvrđuje od povjerenstva koje čine potpredsjednik Vlade za gospodarstvo i resorni ministri, predstavnik Splitsko-dalmatinske županije te načelnik općine Hrvace. Dakle, projekt apsolutno podržavaju i smatraju ga iznimno važnim za lokalnu zajednicu, Županiju i Republiku Hrvatsku - navodi Burić i dodaje kako je projekt koji dijelom ulazi i u ne tako davno proglašeni park prirode Dinara "presudan za razvoj obnovljivih izvora energije u Republici Hrvatskoj".

---

image

‘Ovdje se radi o isforsiranom slučaju Vrdovo, koji to nije‘, ističe zagrebački poduzetnik

Privatni Album
---- Osim što i sam pripada obnovljivim izvorima energije, skladišti viškove energije vjetra i sunca koji su intermitirajući te pomaže stabilnosti elektroenergetskog sustava Hrvatske. Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) dao je već prije nekoliko godina suglasnost priključka RHE "Vrdovo" na mrežu i smatra ga jednim od krucijalnih objekata za stabilnost visokonaponske mreže.

Hrvatsko energetsko društvo na svojim skupovima u više navrata je naglašavalo potrebu za nekoliko takvih reverzibilnih hidroelektrana. U ožujku ove godine Europska komisija osniva Koaliciju za skladištenje i pohranu energije koja će pripomoći u razvoju obnovljivih izvora energije. Iz gore navedenog nije jasno koja je to stručna javnost na koju se Vi pozivate u članku, a koja se protivi ovakvom projektu - reći će Burić.

Također podsjeća da je svojim rješenjem na studiju utjecaja na okoliš Ministarstvo zaštite okoliša i energetike dopustilo planirani zahvat u prostoru RHE "Vrdovo" koji obuhvaća i utjecaj na pitku vodu, a na što su do sada u više navrata upozoravali neki ekolozi i zainteresirane strane, tvrdeći da se ugrožava jedini preostali izvor djevičanske kvalitete na širem prostoru i buduća opskrba čitavog niza gradova, od Splita do Makarske.

- Dodatno, predviđa se u sklopu glavnog projekta izraditi pogonski pravilnik kojim se regulira u dogovoru s HEP-om režim rada RHE "Vrdovo" kako bi se optimizirao rad svih hidroelektrana u slijevu Cetine. Nadalje, predviđaju se i mjere zaštite kod izgradnje na koje se odnose prigovori HEP-a.

Gospodin Branko Buljan podnio je tužbu protiv rješenja studije utjecaja na okoliš Upravnom sudu prvog i drugog stupnja koju je izgubio, te je rješenje postalo pravomoćno. Dakle, prigovori na očuvanje okoliša i samu gradnju odnose se ili na već donesena rješenja i izgubljene sporove ili na izradu glavnog projekta koji slijedi nakon dobivanja lokacijske dozvole - odgovara Burić na ono što su, među ostalim, HEP i Buljan iznijeli u novom javnom uvidu u postupku izdavanja lokacijske dozvole za RHE "Vrdovo".

Podsjećanja radi, prethodna dozvola je pala čisto zbog protokolarnih razloga, odnosno jer su se projektanti iz Zagreba i Splita, koje je angažirao vlasnik tvrtke "Vrdovo reverzibilne hidroelektrane" d.o.o, u svojim zahtjevima pozivali na novi, u međuvremenu izmijenjeni županijski Prostorni plan, a ne na onaj koji je vrijedio u vrijeme podnošenja. Burić je nakon te epizode ispravio i dopunio dokumentaciju.

Jedan od kontraargumenata HEP-a bio je da se RHE planira graditi na katastarskoj čestici 2277/1 Donji Bitelić u njihovu, odnosno vlasništvu sestrinske tvrtke HEP Proizvodnja, te da oni nisu zaprimili nikakav zahtjev, niti dali suglasnost za izgradnju planiranog objekata.

---

image

‘Govoriti o urušavanju brane zbog miniranja ili prijelaza tereta preko brane smatram prije svega neozbiljnim, a onda i nedobronamjernim‘, kaže Burić

Vojko Bašić/Cropix
---

- Rješavanje zemljišnoknjižnih pitanja relevantno je za građevinsku dozvolu, a ne kod lokacijske dozvole, na što je HEP uložio žalbu. Kod izdavanja lokacijske dozvole ne utvrđuje se vlasništvo ili koncesijsko pravo ili služnost. Čak i na zemljišnoknjižnoj čestici koju HEP navodi da je njegovo vlasništvo, HEP je upisan samo kao korisnik zemljištva, dok je vlasništvo društveno. Osim toga, akumulacije i brane su vlasništvo Hrvatskih voda koje raspolažu tim resursom, a elektrostrojarska i sva ostala oprema pripadaju HEP-u. HEP je upisan samo kao korisnik predmetne akumulacije - uzvraća Burić.

U javnosti je od svega ipak najviše odjeknulo upozorenje HEP-a da bi njihova HE "Peruća" mogla biti konstrukcijski ugrožena realizira li se ovaj projekt.

- Govoriti o urušavanju brane zbog miniranja ili prijelaza tereta preko brane smatram prije svega neozbiljnim, a onda i nedobronamjernim. Upotrebljavati perućku branu koja je bila ikona otpora agresiji na Dalmaciju u svrhu jeftinih pamfleta dušebrižnika i stavljati mogućnost njezina rušenja je ispod svakog nivoa.

Danas postoji niz načina u građevinarstvu kako kontrolirati utjecaj iskopa i miniranja na okoliš, tako da je bespredmetno govoriti o tako radikalnim posljedicama. Prijevoz tereta nije ni predviđen preko brane, nego će se prevoziti drugim postojećim pravcima ili novosagrađenim putovima za te svrhe. RHE "Vrdovo" će biti sagrađena kompletno ispod zemlje, osim gornjeg bazena koji će egzistirati kao Gornje jezero na Vrdovu. Znači ambijentalno ćemo imati potpuno nevidljiv objekt, osim gornjeg bazena koji se može koristiti i u turističke svrhe, kao što je slučaj i s reverzibilnom elektranom u Češkoj - kaže Burić.

Kao jedan od razloga zašto bi lokalna zajednica i stanovništvo trebali prihvatiti ovaj projekt navodi činjenicu da bi Općina Hrvace samo od RHE "Vrdovo" godišnje dobivala tri do pet milijuna eura, što po njemu ne uključuje indirektne koristi kod same gradnje, koja bi potrajala najmanje četiri godine. Burić se protivi tvrdnjama da su mještani protiv njegova projekta, jer je u javnom uvidu za ponovljenu lokacijsku dozvolu primjedbe dalo njih ukupno troje.

- Ja sam developer na ovom i nekim drugim projektima te razvijam projekte za potencijalne investitore. Bilo bi prirodno da HEP bude suinvestitor i da zajedno s jednom od niza najvećih svjetskih renomiranih kompanija koje su zainteresirane za ovaj projekt bude sudionik i kao investitor i kao voditelj i korisnik RHE "Vrdovo" - odgovorio je Burić na naše pitanje je li mu cilj zapravo, sve u jednoj fazi, cijeli projekt prodati, "uvaliti" ga ovoj državnoj tvrtki i izvući priličan novac.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix, privatni album Privatni Album Vojko Bašić/Cropix
Vojko Bašić/Cropix, privatni album

U javnosti je odjeknulo upozorenje HEP-a da bi njihova HE ‘Peruća‘ mogla biti konstrukcijski ugrožena realizira li se projekt RHE ‘Vrdovo‘

Privatni Album

‘Ovdje se radi o isforsiranom slučaju Vrdovo, koji to nije‘, ističe zagrebački poduzetnik

Vojko Bašić/Cropix

‘Govoriti o urušavanju brane zbog miniranja ili prijelaza tereta preko brane smatram prije svega neozbiljnim, a onda i nedobronamjernim‘, kaže Burić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/zoran-buric-ne-odustaje-od-gradnje-rhe-vrdovo-ma-kakvo-rusenje-peruce-a-bilo-bi-prirodno-da-hep-bude-suinvestitor-1312204 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2fc5b57949329fe1f397973f8b26c9449dde61b0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zoran+Buri%C4%87+ne+odustaje+od+gradnje+RHE+%E2%80%98Vrdovo%E2%80%98%3A+Ma+kakvo+ru%C5%A1enje+Peru%C4%87e%3F%21+A+bilo+bi+prirodno+da+HEP+bude+suinvestitor&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fzoran-buric-ne-odustaje-od-gradnje-rhe-vrdovo-ma-kakvo-rusenje-peruce-a-bilo-bi-prirodno-da-hep-bude-suinvestitor-1312204 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fzoran-buric-ne-odustaje-od-gradnje-rhe-vrdovo-ma-kakvo-rusenje-peruce-a-bilo-bi-prirodno-da-hep-bude-suinvestitor-1312204 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => novi pokušaj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskanovi pokušaj

Zoran Burić ne odustaje od gradnje RHE ‘Vrdovo‘: Ma kakvo rušenje Peruće?! A bilo bi prirodno da HEP bude suinvestitor

4. kolovoza 2023. - 10:59
U javnosti je odjeknulo upozorenje HEP-a da bi njihova HE ‘Peruća‘ mogla biti konstrukcijski ugrožena realizira li se projekt RHE ‘Vrdovo‘Vojko Bašić/Cropix, privatni album

Iako su se Hrvatska elektroprivreda, kao izravna konkurencija, te splitski bankar Branko Buljan, koji je na svojoj starini pod Dinarom izgradio poveći objekt za odmor, još jednom, sada u ponovljenom postupku za izdavanje u proljeće ove godine srušene lokacijske dozvole za gradnju Reverzibilne hidroelektrane (RHE) Vrdovo, usprotivili ovom projektu, čija se vrijednost broji u milijardama kuna, zagrebački poduzetnik Zoran Burić ne odustaje.

Burić, inače javnosti poznatiji kao bivši suprug nekadašnje HDZ-ove ministrice vanjskih poslova i današnje tajnice Vijeća Europe, Marije Pejčinović, oštro se usprotivio našoj konstataciji o "vrućem krumpiru" koji se još jednom našao u rukama Splitsko-dalmatinske županije i njezinih službi, a o kojemu će po svemu sudeći i u novom pokušaju n...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 17:54