StoryEditorOCM
Hrvatskapod povećalom

Vodeći hrvatski odvjetnici o Turudiću: ‘Na neke stvari mora posebno paziti, evo i koje predmete mora maknuti od sebe!‘

Piše Dušan Miljuš/JL
9. veljače 2024. - 08:57

Optužnica protiv Dragana Kovačevića te predmeti Josipe Pleslić i Zdravka Mamića slučajevi su zbog kojih se ovih dana često prozivalo budućeg glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića.

On je dosad u više navrata opovrgnuo da je - bez obzira na to što ga se spominje u tim postupcima, bilo u konkretnom sudskom spisu ili zbog veza s okrivljenicima, od Kovačevića do Pleslić i Mamića - na bilo koji način kao sudac pogodovao nekome od njih. Ali, kad sjedne na čelno mjesto tužiteljstva, po funkciji će imati mogućnost uvida u svaki od tih predmeta, davati upute podređenim zamjenicima ravnatelja USKOK-a, ali i šefici USKOK-a kako postupati u određenom predmetu, piše Jutarnji list.

Sudac Turudić je rekao da će svjedočiti u predmetu Kovačević te ako bude razloga za izuzeće, postoji način kako je to regulirano i o tome odlučuje kolegij. Podsjetio je da je i bivši predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin svjedočio u postupku o pokušaju podmićivanja Vrhovnog suda. Sam Ivan Turudić vjerojatno je svjestan da će svaki od tih predmeta biti pod posebnom pozornosti javnosti i kako određeni tužitelj u njima postupa. Sudski postupak protiv Zdravka Mamića preseljen je na sud u Osijeku.

Istaknute odvjetnike za kazneno pravo pitali smo što bi učinili kod konkretnih predmeta da su na njegovu mjestu. Kako smo doznali, njegovi prethodnici, kad su predmet istrage bile osobe koje su im prijatelji ili poznanici, postavili su se tako da uopće nisu željeli znati ništa o navedenim istragama, informirali su svoje zamjenike da navedenu osobu poznaju i dali im potpuno odriješene ruke u postupanju te nisu do konačne odluke tražili ikakve informacije o navedenim postupcima.

- Ono što glavni državni odvjetnik može jest da donese odluku o izuzimanju iz odlučivanja ili davanja uputa za navedeni predmet te da u tome, umjesto njega, odlučuje njegov prvi zamjenik ili ravnatelj USKOK-a. Da sam na njegovu mjestu, ja bih to napravio i tako bih se pokrio. S druge strane, radi se o predmetima koji su već u sudskom postupku i nema apsolutno nikakve mogućnosti da se iz nekog spisa izuzme jer su svi spisi već prošli sve pisarnice, u popisu pismena vidi se svako pismeno koje je u spisu i sve su stranice numerirane - kaže odvjetnik Branko Šerić.

image

Branko Šerić

Biljana Gaurina/Cropix/Cropix

- On bi se trebao izuzeti iz rada na tim predmetima i ništa ne tražiti vezano uz postupanje. Mislim da bi kolegij trebao donijeti tu odluku. Osobno smatram da će Ivan Turudić biti prilično oprezan kad je riječ o tim predmetima jer bi bila prilična amaterska pogreška da kod tih predmeta postupi drugačije - kaže za Jutarnji list odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

image

Ljubo Pavasović Visković

Ivana Nobilo/Cropix

Sličnog je mišljenja i odvjetnik Čedo Prodanović.

- Kao glavni državni odvjetnik, Ivan Turudić ne bi se trebao miješati u te predmete, nego bi ih trebao maknuti što dalje od sebe. Uostalom, na tim predmetima već rade određeni tužitelji i on može odrediti da u slučaju potrebe za nekom uputom o tome odlučuje njegov prvi zamjenik i da tu odluku donese kolegij te da se o svemu vezanom uz navedene predmete izvještava njegova zamjenika - rekao je odvjetnik Prodanović.

Uostalom, i sudac Turudić je u intervjuu za N1 izjavio da će se u konkretnom postupku koji se vodi protiv Dragana Kovačevića, a riječ je o kraku afere JANAF i odijelu gdje je optužnica tek stigla na Županijski sud, odazvati ako ga sud pozove za svjedoka. Još je jednom opovrgnuo da mu je Kovačević platio odijelo, piše Jutarnji list.

image

Čedo Prodanović

Damir Skomrlj/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 00:09