stdClass Object ( [id] => 1381438 [title] => Velike promjene u ‘maloj školi‘: naša djeca idu stopama Finaca i Šveđana, učit će puno više nego prije, evo detalja [alias] => velike-promjene-u-maloj-skoli-nasa-djeca-idu-stopama-finaca-i-svedana-ucit-ce-puno-vise-nego-prije-evo-detalja [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Djeca predškolskog uzrasta uskoro će u godini prije polaska u prvi razred osnovne škole imati znatno dužu predškolu od postojeće – Ministarstvo znanosti i obrazovanja upravo je u e-savjetovanje uputilo Odluku o donošenju nacionalnoga kurikula predškole, prema kojoj se godišnji broj sati "male škole" podiže sa sadašnjih (najviše) 250 na čak 700 sati!

To je koncept koji je još prije godinu dana predložen Nacionalnim planom razvoja sustava obrazovanja za razdoblje do 2027. godine, a kako obrazlažu iz Ministarstva, to je nužno učiniti jer postojeći program predškole u Hrvatskoj sadržajem i trajanjem ne zadovoljava standarde očekivanih kompetencija djece koja ga pohađaju.

Ministarstvo je, također, u predloženoj odluci napokon definiralo datum kada bi te promjene trebale biti uvedene - naime, novi kurikul predškole, kako je predviđeno, počet će se primjenjivati u pedagoškoj godini 2025./2026.

- Modernizacijom, preobrazbom i novim konceptom programa predškole Hrvatska će ne samo de iure, nego i de facto imati devetogodišnje obvezno obrazovanje - stoji u dokumentu koji se nalazi u javnoj raspravi, a koji potpisuje dosadašnji ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Naime, predškola je u nas i dosad bila obvezna, međutim, zbog malog broja sati nije ulazila u Eurydiceovu statistiku te se nije računala kao početak obveznog obrazovanja u Hrvatskoj, za razliku od, primjerice, zemalja članica Europske unije poput Švedske, Finske i Litve koje imaju takav oblik obrazovanja. Sada bi se i to, u Hrvatskoj kao zemlji s trenutačno najkraćim obveznim obrazovanjem u EU-u, trebalo promijeniti.

Istaknimo i kako će buduća duža predškola također biti obvezna, iako se, barem zasad, ne propisuju sankcije za roditelje i skrbnike koji djecu ne budu upisali ili slali u taj odgojno-obrazovni program obvezan prije redovite škole. No, navodi se kako će u slučaju da dijete iz "male škole" izostane dulje od tri radna dana uzastopno roditelji ubuduće opravdanost takvog izostanka morati dokazati liječničkom potvrdom. Djeca će na kraju predškole dobivati i potvrde o završenom programu radi upisa u osnovnu školu.

---

image

Djeca će na kraju predškole dobivati i potvrde o završenom programu radi upisa u osnovnu školu

Shutterstock
---

Predškola bi ubuduće trebala pratiti ritam nastavne godine, to jest djeca tog uzrasta pohađat će je od početka rujna do sredine lipnja.

- To znači da se kurikul predškole mora ravnomjerno i kontinuirano tjedno provoditi temeljem godišnjega plana i programa pojedinoga dječjeg vrtića, neovisno o predviđenim satima i dnevnim terminima, a pri organizaciji rada daje se prednost prijepodnevnoj provedbi programa - ističu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Također, predviđeno je da se predškolcima osigura odgovarajući broj obroka ovisno o broju sati trajanja programa. Dodajmo i kako je, prema podacima MZO-a, ove pedagoške godine bilo nešto više od šest tisuća djece obveznika predškole.

Što sve predviđa novi nacionalni kurikul predškole?

U godini prije polaska u redovitu školu sva djeca trebala svladati određena odgojno-obrazovna očekivanja koja su definirana za ukupno devet kompetencija. Tako bi mali predškolci trebali steći znanja i vještine iz kompetencija pismenosti, višejezičnosti, matematičkih kompetencija te kompetencija u prirodoslovlju, tehnologiji i inženjerstvu, kao i digitalnih, osobnih i socijalnih te kompetencija kako učiti, kompetencija građanstva, poduzetničkih i motoričkih kompetencija te iz kulturne svijesti i izražavanja.

Naravno, djeca neće biti obvezna naučiti čitati i pisati kao u redovitoj školi - premda će ih se učiti, uz ostalo, kako pravilno držati olovku, što je problem koji se kod današnje djece sve više uočava. Naglasak je na tome da se djecu kroz igru, istraživanje, uz pomoć didaktičkih i drugih pomagala, IKT tehnologiju, vlastite inicijative i aktivnosti, potiče na samoizražavanje te uvježbavanje i stjecanje različitih vještina i znanja.

Na primjer, u domeni pismenosti djeca će razvijati vještine koje prethode čitanju i pisanju, sposobnosti jezičnog izražavanja i razumijevanja na materinskom jeziku, kao i komunikacijske vještine. Učit će rastavljati riječi na glasove/slova, aktivnosti uočavanja i tvorbe rime, vještine pripovijedanja pravilnim, logičkim redoslijedom (početak, sredina, kraj priče), a u tome će im "pomagati" bajke, pjesmice, brojalice, kratke priče, igrokazi, strip, e-slikovnice i ostala informatičko-komunikacijska (IKT) tehnologija, kao i drugi sadržaji te neknjiževni tekstovi. Čak će i moći raspravljati o nekoj temi u grupama, pri tome učeći poštovati i tuđe mišljenje.

Također, učit će i osnove stranih jezika, na primjer, naučit će jednostavne riječi, kratke rečenice i frazeme na stranom jeziku ili dijalektu kroz svladavanje tema i termina iz svoje svakodnevice, pozdravljanja, boja, naziva igračaka, životinja i sl. Među matematičkim je kompetencijama, pak, predviđeno naučiti brojiti do 10 te računske operacije zbrajanja i oduzimanja brojeva do 10, imenovanje i opisivanje geometrijskih tijela poput kugle, valjka, kocke, piramide, stožca, imenovanje i prepoznavanje mjernih jedinica za vrijeme, masu, duljinu, volumen i temperaturu (minuta, sat, dan, mjesec, godina, kilogram, metar, litra, Celzijev stupanj).

Poticat će se usvajanje osnovnih matematičkih pojmova u igri didaktičkim sredstvima, igrama uz pokret, glazbu i pjevanje, društvenim igrama, igrama uloga, pamćenja, uz pomoć abakusa, različitih slagalica s brojevima, domina, drvenih geometrijska tijela i ostalog.

Djecu će se učiti povezivati matematiku sa situacijama iz stvarnog života, na primjer brojanjem prisutne djece u skupini, igrama poput Crne kraljice, jedan, dva, tri itd. Kada su u pitanju kompetencije u tehnologiji i inženjerstvu, djeca će stjecati i praktične vještine kao neki mali "Bob graditelji": tako će graditi zgrade, kuće, mostove od različitih materijala poput kocki ili pedagoški neoblikovanih materijala, proučavat će različite materijala kao što su cigle, guma, kamen, pijesak, voda, koristit će se raznim alatima poput ravnala, metra, libele..

Također, djeca će prije škole kroz prirodoslovlje naučiti imenovati prirodne pojave, doba dana, dane u tjednu i godišnja doba. Zanimljivo je da je predviđena i domena građanskog odgoja i obrazovanju, pa će tako predškolci naučiti prepoznati kada se krše njihova dječja prava, oblike demokratskog odlučivanja kroz uključivanje, na primjer, u procese stvaranja pravila u odgojno-obrazovnoj skupini (predlaganje ideja, rješenja, glasovanje).

---

image

Godišnji broj sati ‘male škole‘ podiže sa sadašnjih (najviše) 250 na čak 700 sati!

Shutterstock
---

Naučit će i kako voditi brigu u svome zdravlju i higijeni, stjecat će znanja o okolišu i klimatskim promjenama, prometnim pravilima, a kroz poduzetništvo učiti o različitim zanimanjima, radnim navikama, financijskoj pismenosti, novcu, valutama. Među socijalnim kompetencijama razvijat će suradnju s drugima, naučiti poštivati druge i kontrolirati vlastite emocije i ponašanja, znati prepoznati i imenovati emocije kod sebe i drugih poput ponosa, radosti, ljutnje, straha ili tuge, učit će o nenasilnoj komunikaciji, empatiji.

Važna kompetencija tiče se razvoja motoričkih sposobnosti, to jest tjelesnog vježbanja. Predviđeno je redovito organiziranje različitih vrsta tjelesnih aktivnosti u unutarnjemu i vanjskom prostoru, među kojima je čak i - penjanje na drvo. Osim vježbi s pomagalima poput lopte, užeta, obruča, predviđene su i one poput preskakivanja prepreka, spuštanja niz tobogan, ali i skupljanja lišća i brojnih drugih. Među digitalnim kompetencijama odmalena će ih se podučavati kako da razlikuju netočne i nepouzdane informacije na internetu i medijima od točnih i provjerenih. Kroz kulturnu domenu predškolci će učiti prepoznati materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu različitih regija u RH te drugih naroda ili država, ali i znati, na primjer, imenovati simbole nacionalnog identiteta.

Program predškole predviđa i suradnju s lokalnom zajednicom, pa će se poticati posjeti djece, na primjer, kazalištima, knjižnicama, policiji, vatrogascima, čak i bankama u sklopu financijske pismenosti. Predviđeno je ukupno da najmanje deset posto ukupnog broja sati predškole bude rezervirano za aktivnosti izvan ustanove poput posjeta, izleta, kulturnih priredbi, zdravstvenih, sportskih i drugih programa.

Dodajmo i kako iz resornog ministarstva navode da su na temelju Nacionalnog kurikula predškole odgojitelji i drugi odgojno-obrazovni djelatnici autonomni u izradi izvedbenih kurikula i to tako da se uvažavaju potrebe i mogućnosti svakoga pojedinog djeteta.

---

Što kada dijete ne pohađa vrtić?

Program predškole, kao i dosad, bit će moguće izvoditi u vrtićima, kako za djecu obveznike koja su upisana u vrtić, tako i za one koji to nisu. Ako neko dijete koje je obveznik predškole ne pohađa dječji vrtić, roditelji su obvezni prijaviti ga za taj program ili u najbliži vrtić ili osnovnu školu koja taj program provodi.

Kada na nekom području ne postoji takav vrtić ili škola, osnivač, odnosno jedinica lokalne/područne (regionalne) samouprave dužna je osigurati toj djeci prijevoz do najbližeg dječjeg vrtića ili osnovne škole koja provodi "malu školu", ali samo ako se ne radi o udaljenosti većoj od 20 kilometara.

Ako je udaljenost veća od 20 kilometara od mjesta stanovanja djeteta, osnivač će biti dužan osnovati dječji vrtić ili njegovu podružnicu, ili, pak, organizirati program predškole pri osnovnoj školi na području unutar 20 kilometara od mjesta stanovanja djeteta.

---

---

Tko će provoditi program?

Nacionalnim kurikulom predviđeno je da će program predškole provoditi, odnosno s mališanima u "maloj školi" raditi, prije svega odgojitelji. U iznimnim slučajevima to će moći biti i drugi stručnjak osposobljen za razumijevanje posebnosti ranoga i predškolskog odgoja – stoji u nacrtu odluke.

Također, u osnovnim školama u kojima će program predškole pohađati djeca koja nisu upisana u dječji vrtić, s njima će taj program moći izvoditi, sukladno Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju, i osoba koja je završila učiteljski studij, dakle učitelj razredne nastave.

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => što se sve mijenja? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => što se sve mijenja? 2 0 8491 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-16 12:18:45 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => Marijana Cvrtila [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-17 11:05:29 [modified_by] => 3165 [publish_up] => 2024-04-17 10:25:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Velike promjene u 'maloj školi': naša djeca idu stopama Finaca i Šveđana, učit će puno više nego prije, evo detalja page_title=Velike promjene u 'maloj školi': naša djeca idu stopama Finaca i Šveđana, učit će puno više nego prije, evo detalja [metakey] => predškolski odgoj, predškola, Ministarstvo znanosti i obrazovanja [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/16\/26969629.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/16\/26969627.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/16\/26969628.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock\/Ilustracija","Shutterstock","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Hrvatska \u0107e od slejde\u0107e godine ne samo de iure, nego i de facto imati devetogodi\u0161nje obvezno obrazovanje!<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Djeca \u0107e na kraju pred\u0161kole dobivati i potvrde o zavr\u0161enom programu radi upisa u osnovnu \u0161kolu<\/p>","

Godi\u0161nji broj sati \u2018male \u0161kole\u2018\u00a0podi\u017ee sa sada\u0161njih (najvi\u0161e) 250 na \u010dak 700 sati!<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26969629_1920.jpg":"1920x1080","k_26969629_1280.jpg":"1280x1280","k_26969629_1024.jpg":"1024x1024","k_26969629_640.jpg":"640x640","k_26969629_480.jpg":"480x480","k_26969629_340.jpg":"340x340","k_26969629_220.jpg":"220x220","o_26969629_1280.jpg":"1280x853","o_26969629_1024.jpg":"1024x682","o_26969629_640.jpg":"640x426","o_26969629_480.jpg":"480x320","o_26969629_340.jpg":"340x226","o_26969629_220.jpg":"220x146","h_26969629_1280.jpg":"1280x854","h_26969629_1024.jpg":"1024x683","h_26969629_640.jpg":"640x427","h_26969629_480.jpg":"480x320","h_26969629_340.jpg":"340x227","h_26969629_220.jpg":"220x147","pp_26969629_1280.jpg":"1280x1628","pp_26969629_1024.jpg":"1024x1303","pp_26969629_640.jpg":"640x814","pp_26969629_480.jpg":"480x611","pp_26969629_340.jpg":"340x432","pp_26969629_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1398","hd_26969627_1920.jpg":"1920x1080","k_26969627_1280.jpg":"1280x1280","k_26969627_1024.jpg":"1024x1024","k_26969627_640.jpg":"640x640","k_26969627_480.jpg":"480x480","k_26969627_340.jpg":"340x340","k_26969627_220.jpg":"220x220","o_26969627_1280.jpg":"1280x932","o_26969627_1024.jpg":"1024x745","o_26969627_640.jpg":"640x466","o_26969627_480.jpg":"480x349","o_26969627_340.jpg":"340x247","o_26969627_220.jpg":"220x160","h_26969627_1280.jpg":"1280x854","h_26969627_1024.jpg":"1024x683","h_26969627_640.jpg":"640x427","h_26969627_480.jpg":"480x320","h_26969627_340.jpg":"340x227","h_26969627_220.jpg":"220x147","pp_26969627_1280.jpg":"1280x1628","pp_26969627_1024.jpg":"1024x1303","pp_26969627_640.jpg":"640x814","pp_26969627_480.jpg":"480x611","pp_26969627_340.jpg":"340x432","pp_26969627_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26969628_1920.jpg":"1920x1080","k_26969628_1280.jpg":"1280x1280","k_26969628_1024.jpg":"1024x1024","k_26969628_640.jpg":"640x640","k_26969628_480.jpg":"480x480","k_26969628_340.jpg":"340x340","k_26969628_220.jpg":"220x220","o_26969628_1280.jpg":"1280x853","o_26969628_1024.jpg":"1024x682","o_26969628_640.jpg":"640x426","o_26969628_480.jpg":"480x320","o_26969628_340.jpg":"340x226","o_26969628_220.jpg":"220x146","h_26969628_1280.jpg":"1280x854","h_26969628_1024.jpg":"1024x683","h_26969628_640.jpg":"640x427","h_26969628_480.jpg":"480x320","h_26969628_340.jpg":"340x227","h_26969628_220.jpg":"220x147","pp_26969628_1280.jpg":"1280x1628","pp_26969628_1024.jpg":"1024x1303","pp_26969628_640.jpg":"640x814","pp_26969628_480.jpg":"480x611","pp_26969628_340.jpg":"340x432","pp_26969628_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4176270 Threads: 3 Questions: 126890392 Slow queries: 54881 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3839454 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/velike-promjene-u-maloj-skoli-nasa-djeca-idu-stopama-finaca-i-svedana-ucit-ce-puno-vise-nego-prije-evo-detalja-1381438 [printLink] => /vijesti/hrvatska/velike-promjene-u-maloj-skoli-nasa-djeca-idu-stopama-finaca-i-svedana-ucit-ce-puno-vise-nego-prije-evo-detalja-1381438?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 417943 [name] => predškolski odgoj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => predskolski-odgoj [link] => /tag/predskolski-odgoj ) [1] => stdClass Object ( [id] => 178738 [name] => predškola [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => predskola [link] => /tag/predskola ) [2] => stdClass Object ( [id] => 295673 [name] => ministarstvo znanosti i obrazovanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ministarstvo-znanosti-i-obrazovanja [link] => /tag/ministarstvo-znanosti-i-obrazovanja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => što se sve mijenja? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Velike promjene u ‘maloj školi‘: naša djeca idu stopama Finaca i Šveđana, učit će puno više nego prije, evo detalja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/16/26969629.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock/Ilustracija [mainImageDesc] =>

Hrvatska će od slejdeće godine ne samo de iure, nego i de facto imati devetogodišnje obvezno obrazovanje!

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/16/26969629.jpg [title] =>

Hrvatska će od slejdeće godine ne samo de iure, nego i de facto imati devetogodišnje obvezno obrazovanje!

 

Shutterstock/Ilustracija ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/16/26969627.jpg [title] =>

Djeca će na kraju predškole dobivati i potvrde o završenom programu radi upisa u osnovnu školu

Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/16/26969628.jpg [title] =>

Godišnji broj sati ‘male škole‘ podiže sa sadašnjih (najviše) 250 na čak 700 sati!

Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Djeca predškolskog uzrasta uskoro će u godini prije polaska u prvi razred osnovne škole imati znatno dužu predškolu od postojeće – Ministarstvo znanosti i obrazovanja upravo je u e-savjetovanje uputilo Odluku o donošenju nacionalnoga kurikula predškole, prema kojoj se godišnji broj sati "male škole" podiže sa sadašnjih (najviše) 250 na čak 700 sati!

To je koncept koji je još prije godinu dana predložen Nacionalnim planom razvoja sustava obrazovanja za razdoblje do 2027. godine, a kako obrazlažu iz Ministarstva, to je nužno učiniti jer postojeći program predškole u Hrvatskoj sadržajem i trajanjem ne zadovoljava standarde očekivanih kompetencija djece koja ga pohađaju.

Ministarstvo je, također, u predloženoj odluci napokon definiralo datum kada bi te promjene trebale biti uvedene - naime, novi kurikul predškole, kako je predviđeno, počet će se primjenjivati u pedagoškoj godini 2025./2026.

- Modernizacijom, preobrazbom i novim konceptom programa predškole Hrvatska će ne samo de iure, nego i de facto imati devetogodišnje obvezno obrazovanje - stoji u dokumentu koji se nalazi u javnoj raspravi, a koji potpisuje dosadašnji ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Naime, predškola je u nas i dosad bila obvezna, međutim, zbog malog broja sati nije ulazila u Eurydiceovu statistiku te se nije računala kao početak obveznog obrazovanja u Hrvatskoj, za razliku od, primjerice, zemalja članica Europske unije poput Švedske, Finske i Litve koje imaju takav oblik obrazovanja. Sada bi se i to, u Hrvatskoj kao zemlji s trenutačno najkraćim obveznim obrazovanjem u EU-u, trebalo promijeniti.

Istaknimo i kako će buduća duža predškola također biti obvezna, iako se, barem zasad, ne propisuju sankcije za roditelje i skrbnike koji djecu ne budu upisali ili slali u taj odgojno-obrazovni program obvezan prije redovite škole. No, navodi se kako će u slučaju da dijete iz "male škole" izostane dulje od tri radna dana uzastopno roditelji ubuduće opravdanost takvog izostanka morati dokazati liječničkom potvrdom. Djeca će na kraju predškole dobivati i potvrde o završenom programu radi upisa u osnovnu školu.

---

image

Djeca će na kraju predškole dobivati i potvrde o završenom programu radi upisa u osnovnu školu

Shutterstock
---

Predškola bi ubuduće trebala pratiti ritam nastavne godine, to jest djeca tog uzrasta pohađat će je od početka rujna do sredine lipnja.

- To znači da se kurikul predškole mora ravnomjerno i kontinuirano tjedno provoditi temeljem godišnjega plana i programa pojedinoga dječjeg vrtića, neovisno o predviđenim satima i dnevnim terminima, a pri organizaciji rada daje se prednost prijepodnevnoj provedbi programa - ističu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Također, predviđeno je da se predškolcima osigura odgovarajući broj obroka ovisno o broju sati trajanja programa. Dodajmo i kako je, prema podacima MZO-a, ove pedagoške godine bilo nešto više od šest tisuća djece obveznika predškole.

Što sve predviđa novi nacionalni kurikul predškole?

U godini prije polaska u redovitu školu sva djeca trebala svladati određena odgojno-obrazovna očekivanja koja su definirana za ukupno devet kompetencija. Tako bi mali predškolci trebali steći znanja i vještine iz kompetencija pismenosti, višejezičnosti, matematičkih kompetencija te kompetencija u prirodoslovlju, tehnologiji i inženjerstvu, kao i digitalnih, osobnih i socijalnih te kompetencija kako učiti, kompetencija građanstva, poduzetničkih i motoričkih kompetencija te iz kulturne svijesti i izražavanja.

Naravno, djeca neće biti obvezna naučiti čitati i pisati kao u redovitoj školi - premda će ih se učiti, uz ostalo, kako pravilno držati olovku, što je problem koji se kod današnje djece sve više uočava. Naglasak je na tome da se djecu kroz igru, istraživanje, uz pomoć didaktičkih i drugih pomagala, IKT tehnologiju, vlastite inicijative i aktivnosti, potiče na samoizražavanje te uvježbavanje i stjecanje različitih vještina i znanja.

Na primjer, u domeni pismenosti djeca će razvijati vještine koje prethode čitanju i pisanju, sposobnosti jezičnog izražavanja i razumijevanja na materinskom jeziku, kao i komunikacijske vještine. Učit će rastavljati riječi na glasove/slova, aktivnosti uočavanja i tvorbe rime, vještine pripovijedanja pravilnim, logičkim redoslijedom (početak, sredina, kraj priče), a u tome će im "pomagati" bajke, pjesmice, brojalice, kratke priče, igrokazi, strip, e-slikovnice i ostala informatičko-komunikacijska (IKT) tehnologija, kao i drugi sadržaji te neknjiževni tekstovi. Čak će i moći raspravljati o nekoj temi u grupama, pri tome učeći poštovati i tuđe mišljenje.

Također, učit će i osnove stranih jezika, na primjer, naučit će jednostavne riječi, kratke rečenice i frazeme na stranom jeziku ili dijalektu kroz svladavanje tema i termina iz svoje svakodnevice, pozdravljanja, boja, naziva igračaka, životinja i sl. Među matematičkim je kompetencijama, pak, predviđeno naučiti brojiti do 10 te računske operacije zbrajanja i oduzimanja brojeva do 10, imenovanje i opisivanje geometrijskih tijela poput kugle, valjka, kocke, piramide, stožca, imenovanje i prepoznavanje mjernih jedinica za vrijeme, masu, duljinu, volumen i temperaturu (minuta, sat, dan, mjesec, godina, kilogram, metar, litra, Celzijev stupanj).

Poticat će se usvajanje osnovnih matematičkih pojmova u igri didaktičkim sredstvima, igrama uz pokret, glazbu i pjevanje, društvenim igrama, igrama uloga, pamćenja, uz pomoć abakusa, različitih slagalica s brojevima, domina, drvenih geometrijska tijela i ostalog.

Djecu će se učiti povezivati matematiku sa situacijama iz stvarnog života, na primjer brojanjem prisutne djece u skupini, igrama poput Crne kraljice, jedan, dva, tri itd. Kada su u pitanju kompetencije u tehnologiji i inženjerstvu, djeca će stjecati i praktične vještine kao neki mali "Bob graditelji": tako će graditi zgrade, kuće, mostove od različitih materijala poput kocki ili pedagoški neoblikovanih materijala, proučavat će različite materijala kao što su cigle, guma, kamen, pijesak, voda, koristit će se raznim alatima poput ravnala, metra, libele..

Također, djeca će prije škole kroz prirodoslovlje naučiti imenovati prirodne pojave, doba dana, dane u tjednu i godišnja doba. Zanimljivo je da je predviđena i domena građanskog odgoja i obrazovanju, pa će tako predškolci naučiti prepoznati kada se krše njihova dječja prava, oblike demokratskog odlučivanja kroz uključivanje, na primjer, u procese stvaranja pravila u odgojno-obrazovnoj skupini (predlaganje ideja, rješenja, glasovanje).

---

image

Godišnji broj sati ‘male škole‘ podiže sa sadašnjih (najviše) 250 na čak 700 sati!

Shutterstock
---

Naučit će i kako voditi brigu u svome zdravlju i higijeni, stjecat će znanja o okolišu i klimatskim promjenama, prometnim pravilima, a kroz poduzetništvo učiti o različitim zanimanjima, radnim navikama, financijskoj pismenosti, novcu, valutama. Među socijalnim kompetencijama razvijat će suradnju s drugima, naučiti poštivati druge i kontrolirati vlastite emocije i ponašanja, znati prepoznati i imenovati emocije kod sebe i drugih poput ponosa, radosti, ljutnje, straha ili tuge, učit će o nenasilnoj komunikaciji, empatiji.

Važna kompetencija tiče se razvoja motoričkih sposobnosti, to jest tjelesnog vježbanja. Predviđeno je redovito organiziranje različitih vrsta tjelesnih aktivnosti u unutarnjemu i vanjskom prostoru, među kojima je čak i - penjanje na drvo. Osim vježbi s pomagalima poput lopte, užeta, obruča, predviđene su i one poput preskakivanja prepreka, spuštanja niz tobogan, ali i skupljanja lišća i brojnih drugih. Među digitalnim kompetencijama odmalena će ih se podučavati kako da razlikuju netočne i nepouzdane informacije na internetu i medijima od točnih i provjerenih. Kroz kulturnu domenu predškolci će učiti prepoznati materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu različitih regija u RH te drugih naroda ili država, ali i znati, na primjer, imenovati simbole nacionalnog identiteta.

Program predškole predviđa i suradnju s lokalnom zajednicom, pa će se poticati posjeti djece, na primjer, kazalištima, knjižnicama, policiji, vatrogascima, čak i bankama u sklopu financijske pismenosti. Predviđeno je ukupno da najmanje deset posto ukupnog broja sati predškole bude rezervirano za aktivnosti izvan ustanove poput posjeta, izleta, kulturnih priredbi, zdravstvenih, sportskih i drugih programa.

Dodajmo i kako iz resornog ministarstva navode da su na temelju Nacionalnog kurikula predškole odgojitelji i drugi odgojno-obrazovni djelatnici autonomni u izradi izvedbenih kurikula i to tako da se uvažavaju potrebe i mogućnosti svakoga pojedinog djeteta.

---

Što kada dijete ne pohađa vrtić?

Program predškole, kao i dosad, bit će moguće izvoditi u vrtićima, kako za djecu obveznike koja su upisana u vrtić, tako i za one koji to nisu. Ako neko dijete koje je obveznik predškole ne pohađa dječji vrtić, roditelji su obvezni prijaviti ga za taj program ili u najbliži vrtić ili osnovnu školu koja taj program provodi.

Kada na nekom području ne postoji takav vrtić ili škola, osnivač, odnosno jedinica lokalne/područne (regionalne) samouprave dužna je osigurati toj djeci prijevoz do najbližeg dječjeg vrtića ili osnovne škole koja provodi "malu školu", ali samo ako se ne radi o udaljenosti većoj od 20 kilometara.

Ako je udaljenost veća od 20 kilometara od mjesta stanovanja djeteta, osnivač će biti dužan osnovati dječji vrtić ili njegovu podružnicu, ili, pak, organizirati program predškole pri osnovnoj školi na području unutar 20 kilometara od mjesta stanovanja djeteta.

---

---

Tko će provoditi program?

Nacionalnim kurikulom predviđeno je da će program predškole provoditi, odnosno s mališanima u "maloj školi" raditi, prije svega odgojitelji. U iznimnim slučajevima to će moći biti i drugi stručnjak osposobljen za razumijevanje posebnosti ranoga i predškolskog odgoja – stoji u nacrtu odluke.

Također, u osnovnim školama u kojima će program predškole pohađati djeca koja nisu upisana u dječji vrtić, s njima će taj program moći izvoditi, sukladno Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju, i osoba koja je završila učiteljski studij, dakle učitelj razredne nastave.

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock/Ilustracija Shutterstock Shutterstock
Shutterstock/Ilustracija

Hrvatska će od slejdeće godine ne samo de iure, nego i de facto imati devetogodišnje obvezno obrazovanje!

 

Shutterstock

Djeca će na kraju predškole dobivati i potvrde o završenom programu radi upisa u osnovnu školu

Shutterstock

Godišnji broj sati ‘male škole‘ podiže sa sadašnjih (najviše) 250 na čak 700 sati!

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/velike-promjene-u-maloj-skoli-nasa-djeca-idu-stopama-finaca-i-svedana-ucit-ce-puno-vise-nego-prije-evo-detalja-1381438 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=31109d8f0193642f10cccdd0fd134d2a4308585e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Velike+promjene+u+%E2%80%98maloj+%C5%A1koli%E2%80%98%3A+na%C5%A1a+djeca+idu+stopama+Finaca+i+%C5%A0ve%C4%91ana%2C+u%C4%8Dit+%C4%87e+puno+vi%C5%A1e+nego+prije%2C+evo+detalja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fvelike-promjene-u-maloj-skoli-nasa-djeca-idu-stopama-finaca-i-svedana-ucit-ce-puno-vise-nego-prije-evo-detalja-1381438 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fvelike-promjene-u-maloj-skoli-nasa-djeca-idu-stopama-finaca-i-svedana-ucit-ce-puno-vise-nego-prije-evo-detalja-1381438 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => što se sve mijenja? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskašto se sve mijenja?

Velike promjene u ‘maloj školi‘: naša djeca idu stopama Finaca i Šveđana, učit će puno više nego prije, evo detalja

Piše Marijana Cvrtila
17. travnja 2024. - 12:25
Hrvatska će od slejdeće godine ne samo de iure, nego i de facto imati devetogodišnje obvezno obrazovanje!  Shutterstock/Ilustracija

Djeca predškolskog uzrasta uskoro će u godini prije polaska u prvi razred osnovne škole imati znatno dužu predškolu od postojeće – Ministarstvo znanosti i obrazovanja upravo je u e-savjetovanje uputilo Odluku o donošenju nacionalnoga kurikula predškole, prema kojoj se godišnji broj sati "male škole" podiže sa sadašnjih (najviše) 250 na čak 700 sati!

To je koncept koji je još prije godinu dana predložen Nacionalnim planom razvoja sustava obrazovanja za razdoblje do 2027. godine, a kako obrazlažu iz Ministarstva, to je nužno učiniti jer postojeći program predškole u Hrvatskoj sadržajem i trajanjem ne zadovoljava standarde očekivanih kompetencija djece koja ga pohađaju.

Ministarstvo je, također, u predloženoj odluci napokon definiralo datum kada bi te promjene treba...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 12:32