StoryEditorOCM

Ustavni sud: ‘Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer, čak i ako sada podnese ostavku. Ne, ovo nije državni udar‘

Piše Vijesti SD
19. travnja 2024. - 11:27
Konferencija za medije predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovica vezano za ulogu predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborimaDamjan Tadić/Cropix

Održana je izvanredna sjednica Ustavnog suda oko rezultata izbora i angažmana predsjednika Milanovića na njima, nakon čega se predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović obratio javnosti.

- Upozorenjem od 18. ožujka pravodobno smo upozorili Milanovića da njegovo kandidiranje te isticanje njega kao kandidata je nespojivo s ustavnim položajem i načelom diobe vlasti. Upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku ako se kandidira ili nastupa u javnosti kao budući kandidat. Pozivao je njega i SDP da odmah prestanu s aktivnostima, u skladu s Ustavom. Rečeno je i da će cijeli proces izbora biti pod strogim nadzorom. Ustavni sud primjećuje da je 20. ožujka DIP pozvao da se predsjednik suzdrži od direktnog sudjelovanja da se suzdrži te da se vodi računa o tome. Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupao prema uputama, a Milanović se stavio u položaj sudionika izbora.

Šeparović je rekao i da Milanović ne može biti mandatar Vlade ni premijer.

- Iako nije podnio ostavku, Milanović je nastupao kao kandidat. Takvim izjavama ne samo da nije poštivao upozorenja suda, nego je doveo u pitanje vladavinu prava. Stoga Ustavni sud utvrđuje da se predsjednik svojim izjavama i ponašanjem, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće Vlade niti predsjednik Vlade, rekao je Šeparović.

Priopćenje i Upozorenje Ustavnog suda Zoranu Milanoviću by Slobodna Dalmacija on Scribd

- Te dvije pozicije se isključuju i upozoravamo sudionike svih izbora da pri predlaganju budućeg mandatara moraju biti svjesni te činjenice. I po potrebi donijet ćemo posebnu odluku. Ustavni sud od 18. ožujka nije htio dodatno utjecati na volju birača. Ovo priopćenje i upozorenje donijeli smo na sjednici, 9 sudaca bilo je za, 3 su bili protiv, a Ingrid Antičević bila je odsutna, rekao je.

Na pitanje novinarke može li Milanović dati ostavku pa biti mandatar, Šeparović je odgovorio da je on pravodobno upozoren. - On ostavku nije podnio i sada je gotovo. Ne može više biti mandatar, Ustavni sud bi takvu odluku mogao poništiti.

- Po potrebi će Ustavni sud donijeti posebnu odluku.

- Ne može istodobno biti kandidat za mandatara i predsjednik. To je nespojivo jer ne može biti nepristran.

- Ako 76 zastupnika želi da bude mandatar, Ustavni sud će odlučiti hoće li tu odluku poništiti običnom većinom i to na temelju općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava i na temelju prethodnih upozorenja, napomenuo je Šeparović.

- Posljedica njegovih postupanja nije razrješenje, nego je posljedica ta da se ne može dopustiti da se postupa protivno Ustavu i da se ne poštuju upozorenja Ustavnog suda. Upozoren je na vrijeme da ako želi nastupati kao mandatar, da mora podnijeti ostavku. On to nije učinio. Poništit ćemo odluku o dodjeli mandata Milanoviću. Ako privremeni predsjednik da mandat Milanoviću za sastav Vlade, Ustavni sud to može poništiti. Može poništiti i odluku Sabora, ali ja ne kažem da će se to dogoditi. Nikad ni u ludilu nisam rekao da nećemo priznati ako pobijedi oporba, rekao je Šeparović.

Rekao je da Milanović ne može biti mandatar ni u jednom slučaju "jer nije na vrijeme dao ostavku".

- Istupao je kao budući predsjednik Vlade, kontinuirano je kršio Ustav, prezentirao politički program i članove svoje buduće vlade. Imamo nepobitne izvore da je to govorio. Ne može biti mandatar jer nije dao ostavku na vrijeme, a nastavio je nastupati i ponašati se kao sudionik u izborima, to je ključno, ponovio je Šeparović.

- Čuli smo da je skupio 50 i nešto potpisa. Ne može on sam sebi skupljati potpise, to je nespojivo. U odnosu na SDP-ovo ponašanje nemamo primjedbe, pitate me hipotetska pitanja.

Na pitanje što ako Milanović nastavi ignorirati upozorenja, kazao je kako će u slučaju potrebe Ustavni sud donijeti posebnu odluku.

Kazao je i kako se nisu htjeli prije izbora oglašavati kako ne bi utjecali na volju birača.

- Mi smo svoje rekli upozorenjem, nije bilo potrebe da se svaki dan javljamo. On je doveo u pitanje regularnost izbora, ali ne do te mjere da bismo poništili izbore.

- Poštujemo volju birača, razmišljali smo bismo li reagirati prije, no zaključili smo da bi tek tada utjecali na volju birača.

- Svjestan sam težine ove odluke i osobne odgovornosti i jako dobro znamo čemu ćemo biti izvrgnuti nakon ove odluke, no mi ne sudjelujemo u reality showovima i nikakve prijetnje ne mogu imati utjecaja na Ustavni sud. Njegove izjave o nama kao osobama ili stručnjacima nemaju veze, nismo se mi naljutili zbog toga, nego zato što nije poštivao naša upozorenja, rekao je Šeparović.

image

Konferencija za medije predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovica vezano za ulogu predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima

Dragan Matić/Cropix

Ni pitanje koji su argumenti troje sudaca koji nisu bili za ovu odluku, Šeparović je kazao kako će dopustiti da napišu i obrazlože zašto su glasovali protiv i njihovo očitovanje će objaviti na stranicama Ustavnog suda te da će biti dostupno javnosti.

- Milanović se sam doveo u poziciju da ne može biti mandatar, Sabor ga na ovim izborima ne smije izabrati za predsjendika vlade. Članak 44. Ustava se ovime ne krši jer se svatko dužan držati Ustava, rekao je.
Novinari su ga pitali i je li svjestan da će neki ovaj potez nazivati ‘‘državnim udarom‘‘. 

- Kakav državni udar? Zato postoji Ustavni sud da neustavni postupke svodi na Ustav. Neka tumači svatko kako hoće. To su preteške riječi i ne želim da takve poruke idu van - komentirao je.


- Ocijenili smo da su birači znali da je ponašanje Zorana Milanovića suprotno Ustavu i ocjenjujemo da nije u značajnoj mjeri utjecalo na kontaminiranost izbora i da ih ne moramo poništiti.

Na pitanje zašto sjednica nije bila otvorena za javnost, Šeparović je kazao kako je rad Ustavnog suda više nego javan. - Osiguravamo javnost na različite načine, poput ove medijske konferencije. Ono što ste rekli nije točno. To je zato da se sačuva Ustavni sud od mogućih pritisaka, suci oni moraju potpuno zaštićeni i mora se spriječiti isticanje pojedinih sudaca u medijima, to je tako u cijelom svijetu.

image

Miroslav Šeparović

Dragan Matic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 11:22