stdClass Object ( [id] => 262580 [title] => Umjetna pluća pod istragom: imamo ih najviše na svijetu, a pacijenti masovno umiru! [alias] => umjetna-pluca-pod-istragom-imamo-ih-najvise-na-svijetu-a-pacijenti-masovno-umiru [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => U Hrvatskoj postoji 41 uređaj za izvantjelesnu plućnu oksigenaciju i srčanu cirkulaciju (ECMO), koji su raspoređeni u 15 bolničkih ustanova. Međutim, samo su Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” i Klinika za kardiokirurgiju KBC-a Zagreb koristile uređaje sukladno stručnim smjernicama organizacije ELSO (Extracorporeal Life Support Organisation), vodećeg svjetskog autoriteta za ECMO potporu. Pokazatelji o iskorištavanju uređaja i ishodima liječenja u ostalim su bolnicama zabrinjavajući, a u nekima čak i alarmantni.

Utvrđeno je, naime, da u posljednje dvije godine čak 11 uređaja, koji su poznati i kao “umjetna pluća”, uopće nije korišteno, dok ih je sedam upotrijebljeno manje od tri puta, što je značajno manje od propisanog minimuma za stručno i za pacijente sigurno provođenje ove složene terapijske procedure.

Primjerice, u Klinici za kardiovaskularne bolesti “Magdalena”, bolnici visoko specijaliziranoj za bolesti srca i krvnih žila, u čijem se sastavu nalazi i Klinika za kardiokirurgiju, u 16 godina djelovanja samo su četiri bolesnika liječena ECMO procedurom, a samo je jedan preživio!

Poražavajući rezultati

Također, u dvije bolnice utvrđen je iznimno mali postotak uspješnog liječenja – na Klinici za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb od 23 obavljene ECMO procedure preživio je samo jedan bolesnik, dok je u KBC-u Osijek svih pet tretiranih bolesnika preminulo. Sumirano, od ukupno 41 ECMO uređaja proteklih je godina upotrebljavano njih 30, tretirano je 148 bolesnika, a njih 67 je preživjelo.

Do takvih je podataka došla Radna skupina koju je, radi analize opremljenosti i potreba bolničkih zdravstvenih ustanova ECMO uređajima, osnovao ministar zdravlja dr. Siniša Varga. Tu analizu tek treba predstaviti javnosti, no iz podataka koje je Slobodna Dalmacija dobila iz izvora u Ministarstvu evidentno je da su rezultati poražavajući, te da bi Ministarstvo moralo poduzeti određene korake.

ECMO procedura, podsjetimo, primjenjuje se kod najtežih neonatoloških, pedijatrijskih i odraslih bolesnika s teškim akutnim zatajenjem srčane i/ili plućne funkcije kojima standardna terapija ne pomaže. Priča o tim uređajima aktualizirana je, podsjetimo i to, u svibnju prošle godine, kad je Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) na konferenciji za novinare upozorila kako je u mandatu bivšeg ministra dr. Rajka Ostojića u dva navrata kupljeno čak 35 ECMO uređaja, koji zajedno s održavanjem i servisom stoje čak 36,9 milijuna kuna.

HUBOL je tu nabavu ocijenio stručno neutemeljenom, megalomanskom i uvelike predimenzioniranom u odnosu na potrebe hrvatskog zdravstva, te je izrazio sumnju da je njome značajno oštećen državni proračun.

Hrvatska je s 41 ECMO uređajem postala jedna od država s najvećim brojem takvih aparata u svijetu po broju stanovnika, budući da jedan uređaj kod nas dolazi na 110.000 stanovnika, dok u Švedskoj raspolažu s jednim aparatom na 250.000 stanovnika, u Japanu s jednim na 333.000 stanovnika, a u Njemačkoj s jednim ECMO-om na 365.000 stanovnika.

Potrošni materijal

Slobodna Dalmacija o svemu je iscrpno izvještavala i prva donijela informaciju kako je premijer Milanović zatražio očitovanje ministra Ostojića o nabavi 35 aparata.

Novi ministar dr. Varga je najavio osnivanje Radne skupine koja će sve to analizirati, ističući pri tome kako mu je cilj da ECMO aparati budu dobro iskorišteni, s obzirom na to da svaki od njih iziskuje i održavanje, i skup potrošni materijal i edukaciju djelatnika.

S obzirom na to da podaci do kojih smo došli dokazuju kako je kupljen neprimjereno velik broj uređaja, evidentno je da će i Ministarstvo to morati priznati, kao i što će morati navesti što planira s prekobrojnom aparaturom i na koji će način umanjiti počinjenu financijsku štetu.

Zapravo, vidjet ćemo hoće li ministar Varga ponovno ustuknuti pred nepobitnim činjenicama ili će povući konkretan potez, odnosno nastaviti istragu i utvrditi odgovornost.

Divna Zenić RAK

Bolnički karton

KBC Zagreb - ukupno devet uređaja
– Klinika za pedijatriju (ima jedan uređaj koji nije u funkciji, pa ga posuđuje s Klinike za kardijalnu kirurgiju) – od 2009. do studenog 2014. liječeno je 11 pedijatrijskih bolesnika, od kojih je njih četvero preživjelo.
– Klinika za kardijalnu kirurgiju (tri uređaja) – ukupno 75 odraslih bolesnika liječeno je od 2009., a 51 pacijent je preživio.
– Klinika za plućne bolesti “Jordanovac” (tri aparata) – od 2011. do studenog 2014. liječeno je pet bolesnika, a preživio je jedan.
– Klinika za bolesti srca i krvnih žila (dva aparata) – od 2012. su ECMO procedurom liječena 23 odrasla pacijenta, a preživio je samo jedan.

KBC Split - četiri uređaja
– Na Odjelu za kardijalnu kirurgiju je od 2012. ukupno liječeno 12 bolesnika, od kojih je njih četvero preživjelo.

KBC Rijeka - četiri uređaja
– Na Odjelu kardiokirurgije ukupno je od 2012. liječeno devetero bolesnika, a preživjelo je njih četvero.

KBC Osijek - tri uređaja
– Ukupno je od 2013. do studenog 2014. liječeno petero bolesnika, od kojih nitko nije preživio.

KBC “Sestre milosrdnice” - ukupno četiri ECMO uređaja u bolnici
– Od 2102. liječen je jedan pacijent, koji nije preživio.

KB Dubrava - tri uređaja
– Liječeno je od 2013. petero bolesnika, a tri su preživjela.

KB “Merkur” i KB “Sveti Duh” - po dva uređaja
– Od 2012. do studenog 2014. nije liječen ni jedan bolesnik.

Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” - četiri uređaja
– Od 2010. do studenog 2014. liječen je 51 bolesnik, a njih 30 je preživjelo.

Klinika za kardiovaskularne bolesti “Magdalena” - jedan uređaj
– U 16 godina liječena su četiri bolesnika, a preživio je jedan.

Opća bolnica “Dr. Josip Benčević”, Slavonski Brod - jedan uređaj
– Tri su bolesnika od 2013. postavljena na transportne ECMO uređaje i prevezeni su u druge ustanove – jedan je bolesnik preživio.

Opće bolnice Dubrovnik, Pula, Varaždin i Zadar - imaju po jedan ECMO uređaj
– Ni jedan bolesnik u tim četirima bolničkim ustanovama od 2012. do studenog 2014. godine, pokazala je analiza, nije liječen ECMO procedurom.

Tvrtke u vlasništvu bračnog para

Kao što je “Slobodna” već objavila, na javnom natječaju za novu isporuku 35 ECMO uređaja posao je dobila zagrebačka tvrtka M.T.F., koja ima 20.000 kuna temeljnoga kapitala, a nalazi se na istoj adresi kao i tvrtka “Medicom”, koja je nekad zastupala “General Electrics”. Tijekom javnog nadmetanja tvrtka “Medic” d.o.o. žalila se tvrdeći da je Ministarstvo tako napisalo tehničke karakteristike za ECMO uređaje da na natječaju može pobijediti jedino Maquet, koji M.T.F. zastupa. Komisija je njihovu žalbu odbila kao neosnovanu.

Cijela ova priča završila je i na sudu jer je bivši ministar dr. Ostojić podnio privatnu tužbu protiv dr. Trpimira Golože, prvog čovjeka HUBOL-a, koji je na konferenciji za novinare u rujnu prošle godine ukazao na moguće pogodovanje i potencijalno nanošenje štete državnom proračunu. HUBOL je, naime, ukazao na četiri javna nadmetanja u Ostojićevu mandatu (nabava ECMO uređaja “pokriva” dva nadmetanja) “teška” 104 milijuna kuna, na kojima su prošle dvije tvrtke, smještene na istoj adresi, kojima su vlasnici bračni par (ne navodeći imena tvrtki).
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ECMO uređaj u središnjem operacijskom bloku bolnice na Firulama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠTO ĆE NAM 41 ECMO? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-02-06 09:06:58 [created_by] => 37 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-02-06 20:01:12 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-02-06 12:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7670 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/02/06/Novosti/ecmo00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x400" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38841927 Threads: 4 Questions: 7129219854 Slow queries: 3312238 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609152936 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/umjetna-pluca-pod-istragom-imamo-ih-najvise-na-svijetu-a-pacijenti-masovno-umiru-262580 [printLink] => /vijesti/hrvatska/umjetna-pluca-pod-istragom-imamo-ih-najvise-na-svijetu-a-pacijenti-masovno-umiru-262580?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 211988 [name] => ecmo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ecmo [link] => /tag/ecmo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 211989 [name] => umjetnapluća [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => umjetnapluca [link] => /tag/umjetnapluca ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ECMO uređaj u središnjem operacijskom bloku bolnice na Firulama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠTO ĆE NAM 41 ECMO? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Umjetna pluća pod istragom: imamo ih najviše na svijetu, a pacijenti masovno umiru! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-00-57-26-37 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/02/06/Novosti/ecmo00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/02/06/Novosti/ecmo00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}U Hrvatskoj postoji 41 uređaj za izvantjelesnu plućnu oksigenaciju i srčanu cirkulaciju (ECMO), koji su raspoređeni u 15 bolničkih ustanova. Međutim, samo su Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” i Klinika za kardiokirurgiju KBC-a Zagreb koristile uređaje sukladno stručnim smjernicama organizacije ELSO (Extracorporeal Life Support Organisation), vodećeg svjetskog autoriteta za ECMO potporu. Pokazatelji o iskorištavanju uređaja i ishodima liječenja u ostalim su bolnicama zabrinjavajući, a u nekima čak i alarmantni.

Utvrđeno je, naime, da u posljednje dvije godine čak 11 uređaja, koji su poznati i kao “umjetna pluća”, uopće nije korišteno, dok ih je sedam upotrijebljeno manje od tri puta, što je značajno manje od propisanog minimuma za stručno i za pacijente sigurno provođenje ove složene terapijske procedure.

Primjerice, u Klinici za kardiovaskularne bolesti “Magdalena”, bolnici visoko specijaliziranoj za bolesti srca i krvnih žila, u čijem se sastavu nalazi i Klinika za kardiokirurgiju, u 16 godina djelovanja samo su četiri bolesnika liječena ECMO procedurom, a samo je jedan preživio!

Poražavajući rezultati

Također, u dvije bolnice utvrđen je iznimno mali postotak uspješnog liječenja – na Klinici za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb od 23 obavljene ECMO procedure preživio je samo jedan bolesnik, dok je u KBC-u Osijek svih pet tretiranih bolesnika preminulo. Sumirano, od ukupno 41 ECMO uređaja proteklih je godina upotrebljavano njih 30, tretirano je 148 bolesnika, a njih 67 je preživjelo.

Do takvih je podataka došla Radna skupina koju je, radi analize opremljenosti i potreba bolničkih zdravstvenih ustanova ECMO uređajima, osnovao ministar zdravlja dr. Siniša Varga. Tu analizu tek treba predstaviti javnosti, no iz podataka koje je Slobodna Dalmacija dobila iz izvora u Ministarstvu evidentno je da su rezultati poražavajući, te da bi Ministarstvo moralo poduzeti određene korake.

ECMO procedura, podsjetimo, primjenjuje se kod najtežih neonatoloških, pedijatrijskih i odraslih bolesnika s teškim akutnim zatajenjem srčane i/ili plućne funkcije kojima standardna terapija ne pomaže. Priča o tim uređajima aktualizirana je, podsjetimo i to, u svibnju prošle godine, kad je Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) na konferenciji za novinare upozorila kako je u mandatu bivšeg ministra dr. Rajka Ostojića u dva navrata kupljeno čak 35 ECMO uređaja, koji zajedno s održavanjem i servisom stoje čak 36,9 milijuna kuna.

HUBOL je tu nabavu ocijenio stručno neutemeljenom, megalomanskom i uvelike predimenzioniranom u odnosu na potrebe hrvatskog zdravstva, te je izrazio sumnju da je njome značajno oštećen državni proračun.

Hrvatska je s 41 ECMO uređajem postala jedna od država s najvećim brojem takvih aparata u svijetu po broju stanovnika, budući da jedan uređaj kod nas dolazi na 110.000 stanovnika, dok u Švedskoj raspolažu s jednim aparatom na 250.000 stanovnika, u Japanu s jednim na 333.000 stanovnika, a u Njemačkoj s jednim ECMO-om na 365.000 stanovnika.

Potrošni materijal

Slobodna Dalmacija o svemu je iscrpno izvještavala i prva donijela informaciju kako je premijer Milanović zatražio očitovanje ministra Ostojića o nabavi 35 aparata.

Novi ministar dr. Varga je najavio osnivanje Radne skupine koja će sve to analizirati, ističući pri tome kako mu je cilj da ECMO aparati budu dobro iskorišteni, s obzirom na to da svaki od njih iziskuje i održavanje, i skup potrošni materijal i edukaciju djelatnika.

S obzirom na to da podaci do kojih smo došli dokazuju kako je kupljen neprimjereno velik broj uređaja, evidentno je da će i Ministarstvo to morati priznati, kao i što će morati navesti što planira s prekobrojnom aparaturom i na koji će način umanjiti počinjenu financijsku štetu.

Zapravo, vidjet ćemo hoće li ministar Varga ponovno ustuknuti pred nepobitnim činjenicama ili će povući konkretan potez, odnosno nastaviti istragu i utvrditi odgovornost.

Divna Zenić RAK

Bolnički karton

KBC Zagreb - ukupno devet uređaja
– Klinika za pedijatriju (ima jedan uređaj koji nije u funkciji, pa ga posuđuje s Klinike za kardijalnu kirurgiju) – od 2009. do studenog 2014. liječeno je 11 pedijatrijskih bolesnika, od kojih je njih četvero preživjelo.
– Klinika za kardijalnu kirurgiju (tri uređaja) – ukupno 75 odraslih bolesnika liječeno je od 2009., a 51 pacijent je preživio.
– Klinika za plućne bolesti “Jordanovac” (tri aparata) – od 2011. do studenog 2014. liječeno je pet bolesnika, a preživio je jedan.
– Klinika za bolesti srca i krvnih žila (dva aparata) – od 2012. su ECMO procedurom liječena 23 odrasla pacijenta, a preživio je samo jedan.

KBC Split - četiri uređaja
– Na Odjelu za kardijalnu kirurgiju je od 2012. ukupno liječeno 12 bolesnika, od kojih je njih četvero preživjelo.

KBC Rijeka - četiri uređaja
– Na Odjelu kardiokirurgije ukupno je od 2012. liječeno devetero bolesnika, a preživjelo je njih četvero.

KBC Osijek - tri uređaja
– Ukupno je od 2013. do studenog 2014. liječeno petero bolesnika, od kojih nitko nije preživio.

KBC “Sestre milosrdnice” - ukupno četiri ECMO uređaja u bolnici
– Od 2102. liječen je jedan pacijent, koji nije preživio.

KB Dubrava - tri uređaja
– Liječeno je od 2013. petero bolesnika, a tri su preživjela.

KB “Merkur” i KB “Sveti Duh” - po dva uređaja
– Od 2012. do studenog 2014. nije liječen ni jedan bolesnik.

Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” - četiri uređaja
– Od 2010. do studenog 2014. liječen je 51 bolesnik, a njih 30 je preživjelo.

Klinika za kardiovaskularne bolesti “Magdalena” - jedan uređaj
– U 16 godina liječena su četiri bolesnika, a preživio je jedan.

Opća bolnica “Dr. Josip Benčević”, Slavonski Brod - jedan uređaj
– Tri su bolesnika od 2013. postavljena na transportne ECMO uređaje i prevezeni su u druge ustanove – jedan je bolesnik preživio.

Opće bolnice Dubrovnik, Pula, Varaždin i Zadar - imaju po jedan ECMO uređaj
– Ni jedan bolesnik u tim četirima bolničkim ustanovama od 2012. do studenog 2014. godine, pokazala je analiza, nije liječen ECMO procedurom.

Tvrtke u vlasništvu bračnog para

Kao što je “Slobodna” već objavila, na javnom natječaju za novu isporuku 35 ECMO uređaja posao je dobila zagrebačka tvrtka M.T.F., koja ima 20.000 kuna temeljnoga kapitala, a nalazi se na istoj adresi kao i tvrtka “Medicom”, koja je nekad zastupala “General Electrics”. Tijekom javnog nadmetanja tvrtka “Medic” d.o.o. žalila se tvrdeći da je Ministarstvo tako napisalo tehničke karakteristike za ECMO uređaje da na natječaju može pobijediti jedino Maquet, koji M.T.F. zastupa. Komisija je njihovu žalbu odbila kao neosnovanu.

Cijela ova priča završila je i na sudu jer je bivši ministar dr. Ostojić podnio privatnu tužbu protiv dr. Trpimira Golože, prvog čovjeka HUBOL-a, koji je na konferenciji za novinare u rujnu prošle godine ukazao na moguće pogodovanje i potencijalno nanošenje štete državnom proračunu. HUBOL je, naime, ukazao na četiri javna nadmetanja u Ostojićevu mandatu (nabava ECMO uređaja “pokriva” dva nadmetanja) “teška” 104 milijuna kuna, na kojima su prošle dvije tvrtke, smještene na istoj adresi, kojima su vlasnici bračni par (ne navodeći imena tvrtki).
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/umjetna-pluca-pod-istragom-imamo-ih-najvise-na-svijetu-a-pacijenti-masovno-umiru-262580 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7bdc9ef7c56afd29301be53ac2728dfa15233a80 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Umjetna+plu%C4%87a+pod+istragom%3A+imamo+ih+najvi%C5%A1e+na+svijetu%2C+a+pacijenti+masovno+umiru%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fumjetna-pluca-pod-istragom-imamo-ih-najvise-na-svijetu-a-pacijenti-masovno-umiru-262580 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fumjetna-pluca-pod-istragom-imamo-ih-najvise-na-svijetu-a-pacijenti-masovno-umiru-262580 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ECMO uređaj u središnjem operacijskom bloku bolnice na Firulama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠTO ĆE NAM 41 ECMO? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaŠTO ĆE NAM 41 ECMO?

Umjetna pluća pod istragom: imamo ih najviše na svijetu, a pacijenti masovno umiru!

Piše PSD.
6. veljače 2015. - 13:19
U Hrvatskoj postoji 41 uređaj za izvantjelesnu plućnu oksigenaciju i srčanu cirkulaciju (ECMO), koji su raspoređeni u 15 bolničkih ustanova. Međutim, samo su Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” i Klinika za kardiokirurgiju KBC-a Zagreb koristile uređaje sukladno stručnim smjernicama organizacije ELSO (Extracorporeal Life Support Organisation), vodećeg svjetskog autoriteta za ECMO potporu. Pokazatelji o iskorištavanju uređaja i ishodima liječenja u ostalim su bolnicama zabrinjavajući, a u nekima čak i alarmantni.

Utvrđeno je, naime, da u posljednje dvije godine čak 11 uređaja, koji su poznati i kao “umjetna pluća”, uopće nije korišteno, dok ih je sedam upotrijebljeno manje od tri puta, što je značajno manje od propisanog minimuma za stručno i za pacijent...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 02:57