stdClass Object ( [id] => 1371993 [title] => Ukidanje ‘robovlasničkih ugovora‘ - smrtni udarac javnom zdravstu, privatnici trljaju ruke. Ovako to rješavaju u svijetu [alias] => ukidanje-robovlasnickih-ugovora-smrtni-udarac-javnom-zdravstu-privatnici-trljaju-ruke-ovako-to-rjesavaju-u-svijetu [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Početak kraja javnog zdravstva, početak kraja mogućnosti građana u manjim sredinama da dođu do odgovarajuće zdravstvene skrbi - sve su to omogućile izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim se za specijalizante ukidaju kolokvijalno zvani "robovlasnički ugovori". Strašno. Saborski zastupnici podržali su te izmjene u Saboru, no, eto, i upozorili na problem zadržavanja mladih liječnika u manjim, ruralnim sredinama. Pa upravo ste, dame i gospodo, taj problem doveli do maksimuma.

Dosad je liječnik u slučaju ranijeg raskida ugovora o radu s ustanovom koja ga je poslala na specijalizaciju bio obvezan vratiti troškove koji su dosezali 100 i više tisuća eura, a sada će morati nadoknaditi samo troškove edukacije, oko 7000 eura, ili će troškove platiti bolnica u koju idu raditi ako ima suglasnost Ministarstva zdravstva (MIZ).

Na ovaj način sadašnja vlast želi što više mladih liječnika zadržati u Hrvatskoj, a ovakvu su odluku donijeli u predizborno vrijeme, vjerojatno sa željom da ovom "liječničkom olakšicom" pridobiju što više glasova.

Privatnici trljaju ruke...

- Ova je odluka odlična za privatne klinike koje će dobivati besplatno mlade specijaliste, koje će nakon specijalizacije "privući" puno boljim plaćama nego u javnom zdravstvu, a koji će u velikim bolnicama specijalizirati o trošku poreznih obveznika. Te privatne klinike neće o trošku privatnika specijalizirati, odnosno neće uložiti ni centa, a dobit će gratis ili gotovo gratis nove specijaliste. Ova odluka ide i na ruku tih velikih bolnica jer će mladi specijalisti ostati raditi kod njih.

Ovom odlukom uštedjet će i "pametne" male bolnice i "pametni" domovi zdravlja, jer više neće trošiti novce na specijalizante, za koje znaju da ih više neće moći zadržati, jer će se nakon završetka specijalizacije, kao i do sada zahvaliti Domu zdravlja na plaćenoj "specijalizaciji" i otići, a građane će ostaviti bez liječnika, isti ti građani koji su izdvajanjima za zdravstvo plaćali specijalizaciju i čekali da je njihov budući liječnik okonča.  Drugim riječima ovom odlukom, koja će imati dalekosežne posljedice za hrvatsko zdravstvo i ljude, pogotovo u manjim mjestima, ministar koji je predložio zakon time je valjda i preuzeo odgovornost za osiguravanje kadrova i u manjim bolnicama i domovima zdravlja. Kako je Sabor ovom odlukom mogao preuzeti odgovornost za onemogućavanje osiguravanja kadrova u manjim bolnicama i domovima zdravlja nikako mi nije jasno - rekao je dr. Dragomir Petric, bivši ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

---

image

Dr. Dragomir Petric: Pokušao bih za ‘svoj‘ Dom zdravlja na tržištu naći gotove specijaliste, ako bi ih našao, a ako ne, pisao bih ministru zdravstva da on riješi problem

Mario Todorić/Cropix
---

Da ste kojim slučajem još uvijek ravnatelj DZ SDŽ, a ne umirovljenik, kako biste postupali u ovoj novoj situaciji, pitamo dr. Petrica.

- Ne bih slao na specijalizaciju za "moj" Dom zdravlja ni pedijatre, ni ginekologe, ni radiologe, ni okuliste, ni kardiologe, jer bi mi oni "pobjegli" nakon završene specijalizacije u neku od bolnica, a ja bih odgovarao za organizaciju rada "mog" Doma zdravlja i pitali bi me kako to da nisam zadržao liječnike, a potrošio sam novac. Umjesto toga pokušao bih na tržištu naći gotove specijaliste, ako bi ih našao, a ako ne, pisao bih ministru zdravstva da on riješi problem. Jedino bih slao na specijalizacije obiteljske liječnike, koji su ionako temelj sustava primarne zdravstvene zaštite - rekao je dr. Petric.

Ovo je pozitivan iskorak u smislu slobode kretanja, ali bit će izazov za sve ravnatelje malih bolnica da osiguraju zdravstvenu skrb u ruralnim područjima, rečeno je u Saboru.

I sada, kada znamo kako će hrvatski porezni obveznici i dalje plaćati specijalizacije za liječnike koji će nakon toga odlaziti raditi u Njemačku, Nizozemsku, SAD, Norvešku... željeli smo doznati kako se specijalizacije "dijele" po drugim svjetskim državama. Kako se uvijek volimo "mjeriti" sa SAD-om, odnosno sa zapadnim svijetom, željeli smo doznati kako je to kod njih i kako kod njih specijaliziraju mladi liječnici.

SAD: Specijalizacija nije i radno mjesto

- U SAD-u mladi liječnik koji želi specijalizaciju dobiva tu specijalizaciju, ali ne dobiva, kao u Hrvatskoj i radno mjesto uz tu specijalizaciju - kaže nam doc. dr. sc. Mate Petričević, šef splitskih kardiokirurga koji je u svojoj dosadašnjoj karijeri radio u Australiji u Sveučilišnoj bolnici Royal Melbourne Hospital, koja je najveća tercijarna bolnica na južnoj zemljinoj polutci, na KBC-u Rebro, a bio je i godinu dana stipendist na Sveučilištu Michigan sa stručnim usavršavanjem na Klinici za kardiokirurgiju Sveučilišta Michigan.

- Kada u SAD-u student završi Medicinski fakultet može se za specijalizaciju, recimo iz kardiokirurgije prijaviti u sve američke bolnice. I ako je taj student studirao na Harvardu, vjerujte da će dobiti specijalizaciju u nekoj od najboljih američkih bolnica. No, ako je on završio lošiji medicinski fakultet, odnosno ako je bio lošiji student, tada će dobiti specijalizaciju u lošijoj bolnici, recimo u Iowi ili Wayomingu, gdje je manje atraktivno raditi i živjeti. Nije isto šest godina specijalizirati u Los Angelesu, Bostonu, New Yorku... ili u City of Iowa - kaže dr. Petričević.

---

image

Dr. Mate Petričević: U Australiji i Americi se ne dobiva radno mjesto sa specijalizacijom

Jakov Prkić/Cropix
---

Što se u SAD-u događa kada mladi čovjek završi specijalizaciju?

- Tog trenutka on nema zaposlenja jer mu specijalizacija u nekoj bolnici nije osigurala i radno mjesto u toj bolnici. Ako je specijalizant završio specijalizaciju u nekoj od boljih, prestižnih bolnica u SAD-u može biti siguran da će, upravo u nekoj od tih bolnica dobiti i stalno zaposlenje - kaže dr. Petričević.

Što se događa ako specijalizant "na pola" specijalizacije odluči prekinuti tu specijalizaciju?

- Ta činjenica odmah ide u CV specijalizanta i to mu u njegovim dokumentima ostaje kao trajni stručni poraz. Pitate kakve su plaće specijalizantima i općenito liječnicima u SAD-u? Nisu iste, različite su i razlikuju se od države do države, no u velikim i najboljim bolnicama su plaće najizdašnije - kaže dr. Petričević.

Kakvo je stanje sa specijalizacijama u Australiji?

- Vrlo sličan model kao i u SAD-u. Ni tamo se ne dobiva radno mjesto sa specijalizacijom. Kod njih je ugovor između bolnice i specijalizanta jasan i po tom ugovoru, specijalizanti rade u bolnici dok specijaliziraju i kada završe specijalizaciju oni su nezaposleni. Nitko od njih nema prednosti pri zapošljavanju, jedino ako se pokaže kao vrhunski radnik jer još stručnjak ne može biti budući da je tek završio specijalizaciju, onda će dobiti odmah posao. Ako je timski igrač, ako je pouzdan, ako nije problematičan karakter, ako se javlja 24 sata na mobitel i uvijek je bolnici na dispoziciji i ako bolnica treba specijalista njegova profila, tada će ga vrlo brzo zaposliti - kaže dr. Petričević.

---

image
Afp
---

A, što se zbiva ako bolnici ne treba taj profil specijalista, a specijalizant je bio vrhunski tijekom specijalizacije?

- Tada dobiva preporuku šefa Klinike na kojoj je specijalizirao i s tom preporukom se može zaposliti gdje god hoće. Ta preporuka je sve, a ne samo forma i takve se preporuke ne pišu olako. Recimo, ako je mladi liječnik dobio preporuku od šefa Klinike za kardiokirurgiju iz Melbournea, ta mu preporuka "otvara vrata" svugdje u svijetu - kaže dr. Petričević.

Tri godine u primarnoj, pa specijalizacija

Što uraditi u Hrvatskoj da specijalizacije više ne budu pitanje političkih "ratova"?

- Prije svega, da se mene pita, nitko u Hrvatskoj ne bi mogao dobiti specijalizaciju tko nije radio tri godine nakon završetka Medicinskog fakulteta u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Na taj bi način zaštitili i primarnu zdravstvenu zaštitu. Također, mora postojati ugovor po kojemu se specijalizant, nakon završene specijalizacije, mora vratiti u javnozdravstvenu ustanovu koja ga je poslala na specijalizaciju i tamo odraditi isti broj godina koliko je trajala specijalizacija i koliko mu je godina ta javnozdravstvena ustanova, recimo Dom zdravlja, plaćala tu specijalizaciju - kaže dr. Petričević.

Treba li postojati i ugovor po kojemu bi bolnica sebe zaštitila, ako na kraju specijalizacije nekog liječnika nije zadovoljna njegovim odnosom prema poslu, radom, zalaganjem... i kako bi mogla s njime, bez posljedica prekinuti "zagarantirani radni odnos"?

- Treba postojati ugovor na određeno vrijeme između bolnice i specijalizanta, po kojoj će on biti zaposlenik bolnice dok specijalizira i to zaposlenje prestaje završetkom specijalizacije.

---

image
Afp
---

Naime, ako Direktiva o slobodnom kretanju daje mogućnost da mladi specijalist ide nakon specijalizacije raditi gdje god hoće, tada se i bolnici mora dati mogućnost da odluči hoće li ili neće i dalje zapošljavati toga mladog specijalista, a što će ovisiti o njegovim karakteristikama i rezultatima tijekom specijalizacije. Tako bi onemogućili da nam u bolnici ostaju cijeli svoj radni vijek raditi liječnici koji su bili prosječni ili loši tijekom svoje specijalizacije. Na taj bi način postigli izvrsnost u zdravstvu - zaključio je doc. dr. sc. Mate Petričević.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBUČI SE I BJEŽI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => OBUČI SE I BJEŽI 2 0 8888 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-13 10:11:43 [created_by] => 3133 [created_by_alias] => Ivica Marković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-13 17:57:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-13 17:57:07 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ukidanje 'robovlasničkih ugovora' - smrtni udarac javnom zdravstu, privatnici trljaju ruke. Ovako to rješavaju u svijetu page_title=Ukidanje 'robovlasničkih ugovora' - smrtni udarac javnom zdravstu, privatnici trljaju ruke. Ovako to rješavaju u svijetu [metakey] => javno zdravstvo, bolnice, Dom zdravlja, specijalizacije [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/13\/26678356.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/13\/24469526.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/13\/25296196.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/13\/5848601.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/13\/26764751.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Afp","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Mario Todori\u0107\/Cropix","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Lije\u010dnik koji odbije raditi u ustanovi koja ga je poslala na specijalizaciju, platit \u0107e \u2018robovlasni\u010dki ugovor\u2018 samo 7000 eura. Kakvi robovi!<\/p>","","

Dr. Mate Petri\u010devi\u0107: U Australiji i Americi se ne dobiva radno mjesto sa specijalizacijom<\/p>","

Dr. Dragomir Petric: Poku\u0161ao bih za \u2018svoj\u2018 Dom zdravlja na tr\u017ei\u0161tu na\u0107i gotove specijaliste, ako bi ih na\u0161ao, a ako ne, pisao bih ministru zdravstva da on rije\u0161i problem<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","hd_26678356_1920.jpg":"1920x1080","k_26678356_1280.jpg":"1280x1280","k_26678356_1024.jpg":"1024x1024","k_26678356_640.jpg":"640x640","k_26678356_480.jpg":"480x480","k_26678356_340.jpg":"340x340","k_26678356_220.jpg":"220x220","o_26678356_1280.jpg":"1280x851","o_26678356_1024.jpg":"1024x681","o_26678356_640.jpg":"640x425","o_26678356_480.jpg":"480x319","o_26678356_340.jpg":"340x226","o_26678356_220.jpg":"220x146","h_26678356_1280.jpg":"1280x854","h_26678356_1024.jpg":"1024x683","h_26678356_640.jpg":"640x427","h_26678356_480.jpg":"480x320","h_26678356_340.jpg":"340x227","h_26678356_220.jpg":"220x147","pp_26678356_1280.jpg":"1280x1628","pp_26678356_1024.jpg":"1024x1303","pp_26678356_640.jpg":"640x814","pp_26678356_480.jpg":"480x611","pp_26678356_340.jpg":"340x432","pp_26678356_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24469526_1920.jpg":"1920x1080","k_24469526_1280.jpg":"1280x1280","k_24469526_1024.jpg":"1024x1024","k_24469526_640.jpg":"640x640","k_24469526_480.jpg":"480x480","k_24469526_340.jpg":"340x340","k_24469526_220.jpg":"220x220","o_24469526_1280.jpg":"1280x853","o_24469526_1024.jpg":"1024x682","o_24469526_640.jpg":"640x426","o_24469526_480.jpg":"480x320","o_24469526_340.jpg":"340x226","o_24469526_220.jpg":"220x146","h_24469526_1280.jpg":"1280x854","h_24469526_1024.jpg":"1024x683","h_24469526_640.jpg":"640x427","h_24469526_480.jpg":"480x320","h_24469526_340.jpg":"340x227","h_24469526_220.jpg":"220x147","pp_24469526_1280.jpg":"1280x1628","pp_24469526_1024.jpg":"1024x1303","pp_24469526_640.jpg":"640x814","pp_24469526_480.jpg":"480x611","pp_24469526_340.jpg":"340x432","pp_24469526_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1292","hd_25296196_1920.jpg":"1920x1080","k_25296196_1280.jpg":"1280x1280","k_25296196_1024.jpg":"1024x1024","k_25296196_640.jpg":"640x640","k_25296196_480.jpg":"480x480","k_25296196_340.jpg":"340x340","k_25296196_220.jpg":"220x220","o_25296196_1280.jpg":"1280x861","o_25296196_1024.jpg":"1024x689","o_25296196_640.jpg":"640x430","o_25296196_480.jpg":"480x323","o_25296196_340.jpg":"340x228","o_25296196_220.jpg":"220x148","h_25296196_1280.jpg":"1280x854","h_25296196_1024.jpg":"1024x683","h_25296196_640.jpg":"640x427","h_25296196_480.jpg":"480x320","h_25296196_340.jpg":"340x227","h_25296196_220.jpg":"220x147","pp_25296196_1280.jpg":"1280x1628","pp_25296196_1024.jpg":"1024x1303","pp_25296196_640.jpg":"640x814","pp_25296196_480.jpg":"480x611","pp_25296196_340.jpg":"340x432","pp_25296196_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1276","hd_5848601_1920.jpg":"1920x1080","k_5848601_1280.jpg":"1280x1280","k_5848601_1024.jpg":"1024x1024","k_5848601_640.jpg":"640x640","k_5848601_480.jpg":"480x480","k_5848601_340.jpg":"340x340","k_5848601_220.jpg":"220x220","o_5848601_1280.jpg":"1280x850","o_5848601_1024.jpg":"1024x680","o_5848601_640.jpg":"640x425","o_5848601_480.jpg":"480x319","o_5848601_340.jpg":"340x225","o_5848601_220.jpg":"220x146","h_5848601_1280.jpg":"1280x854","h_5848601_1024.jpg":"1024x683","h_5848601_640.jpg":"640x427","h_5848601_480.jpg":"480x320","h_5848601_340.jpg":"340x227","h_5848601_220.jpg":"220x147","pp_5848601_1280.jpg":"1280x1628","pp_5848601_1024.jpg":"1024x1303","pp_5848601_640.jpg":"640x814","pp_5848601_480.jpg":"480x611","pp_5848601_340.jpg":"340x432","pp_5848601_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26764751_1920.jpg":"1920x1080","k_26764751_1280.jpg":"1280x1280","k_26764751_1024.jpg":"1024x1024","k_26764751_640.jpg":"640x640","k_26764751_480.jpg":"480x480","k_26764751_340.jpg":"340x340","k_26764751_220.jpg":"220x220","o_26764751_1280.jpg":"1280x853","o_26764751_1024.jpg":"1024x682","o_26764751_640.jpg":"640x426","o_26764751_480.jpg":"480x320","o_26764751_340.jpg":"340x226","o_26764751_220.jpg":"220x146","h_26764751_1280.jpg":"1280x854","h_26764751_1024.jpg":"1024x683","h_26764751_640.jpg":"640x427","h_26764751_480.jpg":"480x320","h_26764751_340.jpg":"340x227","h_26764751_220.jpg":"220x147","pp_26764751_1280.jpg":"1280x1628","pp_26764751_1024.jpg":"1024x1303","pp_26764751_640.jpg":"640x814","pp_26764751_480.jpg":"480x611","pp_26764751_340.jpg":"340x432","pp_26764751_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6122430 Threads: 91 Questions: 1109251172 Slow queries: 0 Opens: 205209 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 181.178 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9947744 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/ukidanje-robovlasnickih-ugovora-smrtni-udarac-javnom-zdravstu-privatnici-trljaju-ruke-ovako-to-rjesavaju-u-svijetu-1371993 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ukidanje-robovlasnickih-ugovora-smrtni-udarac-javnom-zdravstu-privatnici-trljaju-ruke-ovako-to-rjesavaju-u-svijetu-1371993?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 623479 [name] => javno zdravstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-20 12:02:58 [main_article_id] => 0 [alias] => javno-zdravstvo [link] => /tag/javno-zdravstvo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 331234 [name] => bolnice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bolnice [link] => /tag/bolnice ) [2] => stdClass Object ( [id] => 411581 [name] => Dom zdravlja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dom-zdravlja [link] => /tag/dom-zdravlja ) [3] => stdClass Object ( [id] => 283075 [name] => specijalizacije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => specijalizacije [link] => /tag/specijalizacije ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBUČI SE I BJEŽI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ukidanje ‘robovlasničkih ugovora‘ - smrtni udarac javnom zdravstu, privatnici trljaju ruke. Ovako to rješavaju u svijetu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3133 [name] => Ivica Marković [username] => ivica-markovi [email] => ivica-markovi@sd.hr [password] => $2y$10$lrAXSSjJUS0pOCcDJyDIZOPsmJ7CMXcMub16BZuaKfnzhEcsuPBDi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-markovic-3133 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1651 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ef9e55f5f0e0b80f21a59d07440a9897?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/13/26678356.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Liječnik koji odbije raditi u ustanovi koja ga je poslala na specijalizaciju, platit će ‘robovlasnički ugovor‘ samo 7000 eura. Kakvi robovi!

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/13/26678356.jpg [title] =>

Liječnik koji odbije raditi u ustanovi koja ga je poslala na specijalizaciju, platit će ‘robovlasnički ugovor‘ samo 7000 eura. Kakvi robovi!

Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/13/24469526.jpg [title] => Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/13/25296196.jpg [title] =>

Dr. Mate Petričević: U Australiji i Americi se ne dobiva radno mjesto sa specijalizacijom

Jakov Prkić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/13/5848601.jpg [title] =>

Dr. Dragomir Petric: Pokušao bih za ‘svoj‘ Dom zdravlja na tržištu naći gotove specijaliste, ako bi ih našao, a ako ne, pisao bih ministru zdravstva da on riješi problem

Mario Todorić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/13/26764751.jpg [title] => Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Početak kraja javnog zdravstva, početak kraja mogućnosti građana u manjim sredinama da dođu do odgovarajuće zdravstvene skrbi - sve su to omogućile izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim se za specijalizante ukidaju kolokvijalno zvani "robovlasnički ugovori". Strašno. Saborski zastupnici podržali su te izmjene u Saboru, no, eto, i upozorili na problem zadržavanja mladih liječnika u manjim, ruralnim sredinama. Pa upravo ste, dame i gospodo, taj problem doveli do maksimuma.

Dosad je liječnik u slučaju ranijeg raskida ugovora o radu s ustanovom koja ga je poslala na specijalizaciju bio obvezan vratiti troškove koji su dosezali 100 i više tisuća eura, a sada će morati nadoknaditi samo troškove edukacije, oko 7000 eura, ili će troškove platiti bolnica u koju idu raditi ako ima suglasnost Ministarstva zdravstva (MIZ).

Na ovaj način sadašnja vlast želi što više mladih liječnika zadržati u Hrvatskoj, a ovakvu su odluku donijeli u predizborno vrijeme, vjerojatno sa željom da ovom "liječničkom olakšicom" pridobiju što više glasova.

Privatnici trljaju ruke...

- Ova je odluka odlična za privatne klinike koje će dobivati besplatno mlade specijaliste, koje će nakon specijalizacije "privući" puno boljim plaćama nego u javnom zdravstvu, a koji će u velikim bolnicama specijalizirati o trošku poreznih obveznika. Te privatne klinike neće o trošku privatnika specijalizirati, odnosno neće uložiti ni centa, a dobit će gratis ili gotovo gratis nove specijaliste. Ova odluka ide i na ruku tih velikih bolnica jer će mladi specijalisti ostati raditi kod njih.

Ovom odlukom uštedjet će i "pametne" male bolnice i "pametni" domovi zdravlja, jer više neće trošiti novce na specijalizante, za koje znaju da ih više neće moći zadržati, jer će se nakon završetka specijalizacije, kao i do sada zahvaliti Domu zdravlja na plaćenoj "specijalizaciji" i otići, a građane će ostaviti bez liječnika, isti ti građani koji su izdvajanjima za zdravstvo plaćali specijalizaciju i čekali da je njihov budući liječnik okonča.  Drugim riječima ovom odlukom, koja će imati dalekosežne posljedice za hrvatsko zdravstvo i ljude, pogotovo u manjim mjestima, ministar koji je predložio zakon time je valjda i preuzeo odgovornost za osiguravanje kadrova i u manjim bolnicama i domovima zdravlja. Kako je Sabor ovom odlukom mogao preuzeti odgovornost za onemogućavanje osiguravanja kadrova u manjim bolnicama i domovima zdravlja nikako mi nije jasno - rekao je dr. Dragomir Petric, bivši ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

---

image

Dr. Dragomir Petric: Pokušao bih za ‘svoj‘ Dom zdravlja na tržištu naći gotove specijaliste, ako bi ih našao, a ako ne, pisao bih ministru zdravstva da on riješi problem

Mario Todorić/Cropix
---

Da ste kojim slučajem još uvijek ravnatelj DZ SDŽ, a ne umirovljenik, kako biste postupali u ovoj novoj situaciji, pitamo dr. Petrica.

- Ne bih slao na specijalizaciju za "moj" Dom zdravlja ni pedijatre, ni ginekologe, ni radiologe, ni okuliste, ni kardiologe, jer bi mi oni "pobjegli" nakon završene specijalizacije u neku od bolnica, a ja bih odgovarao za organizaciju rada "mog" Doma zdravlja i pitali bi me kako to da nisam zadržao liječnike, a potrošio sam novac. Umjesto toga pokušao bih na tržištu naći gotove specijaliste, ako bi ih našao, a ako ne, pisao bih ministru zdravstva da on riješi problem. Jedino bih slao na specijalizacije obiteljske liječnike, koji su ionako temelj sustava primarne zdravstvene zaštite - rekao je dr. Petric.

Ovo je pozitivan iskorak u smislu slobode kretanja, ali bit će izazov za sve ravnatelje malih bolnica da osiguraju zdravstvenu skrb u ruralnim područjima, rečeno je u Saboru.

I sada, kada znamo kako će hrvatski porezni obveznici i dalje plaćati specijalizacije za liječnike koji će nakon toga odlaziti raditi u Njemačku, Nizozemsku, SAD, Norvešku... željeli smo doznati kako se specijalizacije "dijele" po drugim svjetskim državama. Kako se uvijek volimo "mjeriti" sa SAD-om, odnosno sa zapadnim svijetom, željeli smo doznati kako je to kod njih i kako kod njih specijaliziraju mladi liječnici.

SAD: Specijalizacija nije i radno mjesto

- U SAD-u mladi liječnik koji želi specijalizaciju dobiva tu specijalizaciju, ali ne dobiva, kao u Hrvatskoj i radno mjesto uz tu specijalizaciju - kaže nam doc. dr. sc. Mate Petričević, šef splitskih kardiokirurga koji je u svojoj dosadašnjoj karijeri radio u Australiji u Sveučilišnoj bolnici Royal Melbourne Hospital, koja je najveća tercijarna bolnica na južnoj zemljinoj polutci, na KBC-u Rebro, a bio je i godinu dana stipendist na Sveučilištu Michigan sa stručnim usavršavanjem na Klinici za kardiokirurgiju Sveučilišta Michigan.

- Kada u SAD-u student završi Medicinski fakultet može se za specijalizaciju, recimo iz kardiokirurgije prijaviti u sve američke bolnice. I ako je taj student studirao na Harvardu, vjerujte da će dobiti specijalizaciju u nekoj od najboljih američkih bolnica. No, ako je on završio lošiji medicinski fakultet, odnosno ako je bio lošiji student, tada će dobiti specijalizaciju u lošijoj bolnici, recimo u Iowi ili Wayomingu, gdje je manje atraktivno raditi i živjeti. Nije isto šest godina specijalizirati u Los Angelesu, Bostonu, New Yorku... ili u City of Iowa - kaže dr. Petričević.

---

image

Dr. Mate Petričević: U Australiji i Americi se ne dobiva radno mjesto sa specijalizacijom

Jakov Prkić/Cropix
---

Što se u SAD-u događa kada mladi čovjek završi specijalizaciju?

- Tog trenutka on nema zaposlenja jer mu specijalizacija u nekoj bolnici nije osigurala i radno mjesto u toj bolnici. Ako je specijalizant završio specijalizaciju u nekoj od boljih, prestižnih bolnica u SAD-u može biti siguran da će, upravo u nekoj od tih bolnica dobiti i stalno zaposlenje - kaže dr. Petričević.

Što se događa ako specijalizant "na pola" specijalizacije odluči prekinuti tu specijalizaciju?

- Ta činjenica odmah ide u CV specijalizanta i to mu u njegovim dokumentima ostaje kao trajni stručni poraz. Pitate kakve su plaće specijalizantima i općenito liječnicima u SAD-u? Nisu iste, različite su i razlikuju se od države do države, no u velikim i najboljim bolnicama su plaće najizdašnije - kaže dr. Petričević.

Kakvo je stanje sa specijalizacijama u Australiji?

- Vrlo sličan model kao i u SAD-u. Ni tamo se ne dobiva radno mjesto sa specijalizacijom. Kod njih je ugovor između bolnice i specijalizanta jasan i po tom ugovoru, specijalizanti rade u bolnici dok specijaliziraju i kada završe specijalizaciju oni su nezaposleni. Nitko od njih nema prednosti pri zapošljavanju, jedino ako se pokaže kao vrhunski radnik jer još stručnjak ne može biti budući da je tek završio specijalizaciju, onda će dobiti odmah posao. Ako je timski igrač, ako je pouzdan, ako nije problematičan karakter, ako se javlja 24 sata na mobitel i uvijek je bolnici na dispoziciji i ako bolnica treba specijalista njegova profila, tada će ga vrlo brzo zaposliti - kaže dr. Petričević.

---

image
Afp
---

A, što se zbiva ako bolnici ne treba taj profil specijalista, a specijalizant je bio vrhunski tijekom specijalizacije?

- Tada dobiva preporuku šefa Klinike na kojoj je specijalizirao i s tom preporukom se može zaposliti gdje god hoće. Ta preporuka je sve, a ne samo forma i takve se preporuke ne pišu olako. Recimo, ako je mladi liječnik dobio preporuku od šefa Klinike za kardiokirurgiju iz Melbournea, ta mu preporuka "otvara vrata" svugdje u svijetu - kaže dr. Petričević.

Tri godine u primarnoj, pa specijalizacija

Što uraditi u Hrvatskoj da specijalizacije više ne budu pitanje političkih "ratova"?

- Prije svega, da se mene pita, nitko u Hrvatskoj ne bi mogao dobiti specijalizaciju tko nije radio tri godine nakon završetka Medicinskog fakulteta u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Na taj bi način zaštitili i primarnu zdravstvenu zaštitu. Također, mora postojati ugovor po kojemu se specijalizant, nakon završene specijalizacije, mora vratiti u javnozdravstvenu ustanovu koja ga je poslala na specijalizaciju i tamo odraditi isti broj godina koliko je trajala specijalizacija i koliko mu je godina ta javnozdravstvena ustanova, recimo Dom zdravlja, plaćala tu specijalizaciju - kaže dr. Petričević.

Treba li postojati i ugovor po kojemu bi bolnica sebe zaštitila, ako na kraju specijalizacije nekog liječnika nije zadovoljna njegovim odnosom prema poslu, radom, zalaganjem... i kako bi mogla s njime, bez posljedica prekinuti "zagarantirani radni odnos"?

- Treba postojati ugovor na određeno vrijeme između bolnice i specijalizanta, po kojoj će on biti zaposlenik bolnice dok specijalizira i to zaposlenje prestaje završetkom specijalizacije.

---

image
Afp
---

Naime, ako Direktiva o slobodnom kretanju daje mogućnost da mladi specijalist ide nakon specijalizacije raditi gdje god hoće, tada se i bolnici mora dati mogućnost da odluči hoće li ili neće i dalje zapošljavati toga mladog specijalista, a što će ovisiti o njegovim karakteristikama i rezultatima tijekom specijalizacije. Tako bi onemogućili da nam u bolnici ostaju cijeli svoj radni vijek raditi liječnici koji su bili prosječni ili loši tijekom svoje specijalizacije. Na taj bi način postigli izvrsnost u zdravstvu - zaključio je doc. dr. sc. Mate Petričević.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Afp Jakov Prkić/Cropix Mario Todorić/Cropix Afp
Afp

Liječnik koji odbije raditi u ustanovi koja ga je poslala na specijalizaciju, platit će ‘robovlasnički ugovor‘ samo 7000 eura. Kakvi robovi!

Afp
Jakov Prkić/Cropix

Dr. Mate Petričević: U Australiji i Americi se ne dobiva radno mjesto sa specijalizacijom

Mario Todorić/Cropix

Dr. Dragomir Petric: Pokušao bih za ‘svoj‘ Dom zdravlja na tržištu naći gotove specijaliste, ako bi ih našao, a ako ne, pisao bih ministru zdravstva da on riješi problem

Afp
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ukidanje-robovlasnickih-ugovora-smrtni-udarac-javnom-zdravstu-privatnici-trljaju-ruke-ovako-to-rjesavaju-u-svijetu-1371993 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=acc6fe5a56c59a8940ef14d33c3b1b342aa2c3f0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ukidanje+%E2%80%98robovlasni%C4%8Dkih+ugovora%E2%80%98+-+smrtni+udarac+javnom+zdravstu%2C+privatnici+trljaju+ruke.+Ovako+to+rje%C5%A1avaju+u+svijetu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fukidanje-robovlasnickih-ugovora-smrtni-udarac-javnom-zdravstu-privatnici-trljaju-ruke-ovako-to-rjesavaju-u-svijetu-1371993 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fukidanje-robovlasnickih-ugovora-smrtni-udarac-javnom-zdravstu-privatnici-trljaju-ruke-ovako-to-rjesavaju-u-svijetu-1371993 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBUČI SE I BJEŽI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaOBUČI SE I BJEŽI

Ukidanje ‘robovlasničkih ugovora‘ - smrtni udarac javnom zdravstu, privatnici trljaju ruke. Ovako to rješavaju u svijetu

Piše Ivica Marković
13. ožujka 2024. - 18:57
Liječnik koji odbije raditi u ustanovi koja ga je poslala na specijalizaciju, platit će ‘robovlasnički ugovor‘ samo 7000 eura. Kakvi robovi!Afp

Početak kraja javnog zdravstva, početak kraja mogućnosti građana u manjim sredinama da dođu do odgovarajuće zdravstvene skrbi - sve su to omogućile izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim se za specijalizante ukidaju kolokvijalno zvani "robovlasnički ugovori". Strašno. Saborski zastupnici podržali su te izmjene u Saboru, no, eto, i upozorili na problem zadržavanja mladih liječnika u manjim, ruralnim sredinama. Pa upravo ste, dame i gospodo, taj problem doveli do maksimuma.

Dosad je liječnik u slučaju ranijeg raskida ugovora o radu s ustanovom koja ga je poslala na specijalizaciju bio obvezan vratiti troškove koji su dosezali 100 i više tisuća eura, a sada će morati nadoknaditi samo troškove edukacije, oko 7000 eura, ili će troškove platiti bolnica u koju idu raditi ako i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 22:45