stdClass Object ( [id] => 221548 [title] => Tihomir Jakovina: Iduće godine krećemo u lov na više od milijardu kuna iz fondova EU-a [alias] => tihomir-jakovina-iduce-godine-krecemo-u-lov-na-vise-od-milijardu-kuna-iz-fondova-eu-a [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Promatrano kroz količinu novca koji Hrvatska može povući iz fondova Europske unije, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina najmoćniji je član Vlade. Unija oko 65 milijardi eura godišnje ili 40 posto svog proračuna izdvaja za poljoprivredu. Utoliko su medijske interpretacije da je došlo u pitanje prvih 332 milijuna eura iz EU namijenjenih našim poljoprivrednicima izazvale veliku pozornost javnosti. Što se događa s paketom od 322 milijuna eura i koliko će novca i kako naši ratari i ribari uopće povući iz fondova EU, teme su razgovora sa ministrom poljoprivrede.

U kojoj fazi je donošenje programa ruralnog razvoja kao temeljnog dokumenta za povlačenje 332 milijuna eura iz fondova Europske unije tijekom iduće godine?

- Nažalost, u proteklih nekoliko tjedana u dijelu naših medija pojavio se niz laži i zlonamjernih neistina o tome da je Bruxelles odbio naš Program ruralnog razvoja i da zbog toga nećemo moći koristiti značajna financijska sredstva u narednim godinama. To je nevjerojatna laž koja izaziva neopravdani strah i paniku i nanosi veliku štetu ne samo mom ministarstvu i Vladi RH, nego hrvatskoj poljoprivredi u cjelini.

Jesu li te, kako kažete, neistine posljedica neznanja ili krive interpretacije događaja?

- Cijeli reformski paket Zajedničke poljoprivredne politike EU za period 2014.-2020. usvojen je na Vijeću ministara tek 16. prosinca. Na njemu se zbog složenosti i važnosti radilo gotovo 3 godine, a u posljednje dvije godine u tome sam aktivno sudjelovao zajedno sa nizom stručnih osoba ministarstva kojem sam na čelu.

Jedna od usvojenih uredbi u cijelom reformskom paketu je i Uredba o ruralnom razvoju. Tek po usvajanju predmetne Uredbe i njene objave u Službenom listu EU, zemlje članice mogu svoje programe ruralnog razvoja završiti, verificirati ih na svojim vladama i tek tada slati na provjeru i potvrdu Europskoj komisiji.

Postupak potvrde programa od strane EK je složen proces u kojem programi moraju biti pozitivno ocijenjeni od svih Općih uprava Komisije i on traje oko šest mjeseci od slanja Programa na ocjenu.

Prema tome, ako Program još nismo niti mogli usvojiti na Vladi RH prije usvajanja Uredbe na nivou EU, niti isti poslati u EK, kako drugačije objasniti tvrdnje medija i nekih samozvanih stručnjaka da nam Program ruralnog razvoja četiri puta odbijen u Bruxellesu, da smo izgubili stotine milijuna eura, nego kao zlonamjerne, štetne i krajnje neprofesionalne. Čak je i glasnogovornik EK žurno reagirao i demantirao neistine o odbijanju Programa.

Prema tome, Ministarstvo poljoprivrede je izuzetno proaktivno u procesu donošenja Programa ruralnog razvoja i nema govora o nikakvom kašnjenju.

Napisi o Programu ruralnog razvoja nastavljeni su na one o Vašem boravku na Baliju na konferenciji Svjetske trgovinske organizacije koje je u dijelu medija prikazan kao preskup, gotovo i nepotreban, maltene da ste tamo išli privatno, za svoj gušt. Imate li osjećaj da nekome smetate?

- Često imam osjećaj duboke razočaranosti zbog neistine ali i površnosti u donošenju zaključaka koji su obilježje jednog dijela medijskog prostora Hrvatske. Prije svega, radim izuzetno odgovoran posao vodeći jedno do najsloženijih, najvećih i najvažnijih ministarstava u Vladi i kao političar svjestan sam velike izloženosti i interesa javnosti, a onda i kritičnosti spram onoga sto radim.

Kritike moraju biti argumentirane kroz analitički pristup u pisanju i izvještavanju medija, a ne plasiranje tendencioznih tvrdnji, neprovjerenih informacija iz „neimenovanih izvora iz ministarstva“ ili podmetanja od strane političkih oponenata. Kritiku sam uvijek spreman prihvatiti, ali mora biti osnovana i utemeljena.

U svakom slučaju, odlučili smo se na provođenje cijelog niza nužnih reformi, u ministarstvo i agencije uvodimo red, rad i odgovornost, sustav potpora i raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem i proizvodnim kvotama učinili smo transparentnim i poštenim. Naravno da se tako neizostavno zamjeramo velikom broju interesnih skupina koje gube povlastice, te velike i nezaslužene zarade.

Otuda i pritisci i toliko negativnih tekstova, ali sve to me neće pokolebati- Dalmatinci imaju zgodan izraz dišpet, moji Slavonci bi rekli inat - da s još više energije prionem poslu. Uostalom, nisam došao na ovu poziciju da bi bih bio ministar simpatičnosti sa slabim rezultatima.

Izmišljanje afera koje spominjete najčešće ima političku pozadinu, odnosno diskreditiranje Vlade i mene osobno. To me ne brine toliko, jer se vrlo brzo uvidi neistinost istih i te afere idu „na dušu“ i odgovornost onih koji ih plasiraju.

Problem je kada se izmišljanjem i potenciranjem afera narušava ugled i nanosi konkretna materijalna šteta našoj prehrambenoj industriji i poljoprivrednim proizvođačima. Primjeri su afere sa aflatoksinima u mlijeku i izmišljanje trgovinskog rata sa Bosnom i Hercegovinom koji su uzrokovali pad proizvodnje i prodaje mlijeka, a koji smo malo taktičnijim pristupom mogli izbjeći.

Kako smo dosada koristili novac Unije koji nam je bio na raspolaganju za poljoprivredu?

- Pretpristupni fondovi trebali su poslužiti hrvatskim poljoprivrednicima kao priprema za fondove EU-a koji nam sada stoje na raspolaganju. Nažalost, to smo vrlo slabo iskoristili iz više razloga – procedure pripreme i dobivanja EU sredstava su značajno složenije i zahtjevnije, pa se velik dio poljoprivrednika za investicije, potpuno krivo, okretao sredstvima koja su bila dostupna iz domaćeg proračuna ili komercijalnim bankarskim kreditima.

Nadalje, krive javne politike i loš rad ministarstva i agencija, kao i krivo programiranje dinamike i povlačenja sredstava po godinama. Primjerice, za fond IPARD je za svaku godinu provedbe ispregovarana ista vrijednost omotnice od 26 milijuna eura, što je potpuno nelogično.

Kao ilustraciju lošeg rada mojih prethodnika i nisku realizaciju povlačenja EU sredstava navest ću iskorištenje predpristupnog fonda IPARD. Za cijelu 2010. i 2011. zajedno imali smo iskorištenje od samo 25 milijuna kuna, što znači da 50 milijuna eura raspoloživih sredstava nismo iskoristili i vratili smo ih u proračun Unije.

S druge strane, već u prvoj godini mog mandata na čelu Ministarstva poljoprivrede iskoristili smo 125 milijuna kuna. Ove godine očekujemo iskoristivost od 210 milijuna kuna. O ovim podacima ne da se polemizirati, oni su neosporive činjenice.

Tijekom iduće i 2015. godine iz IPARD-a ćemo imati iskoristivost 100 posto. To govori o ozbiljnosti rada Ministarstva, o kvaliteti naše potpore poljoprivrednim proizvođačima, obrtima, poduzećima i jedinicama lokalne samouprave koji u stvari trebaju aplicirati za sredstva EU proračuna i povlačiti ih. A interes itekako postoji.

No, moram reći da realizacija ponuđenih sredstava Europske unije za Program ruralnog razvoja neće ovisiti isključivo o radu Ministarstva, jer ono ne piše pojedinačne programe i projekte i ne kandidira se za dodjelu novca.

Realizacija će prvenstveno ovisiti o poljoprivrednim proizvođačima i konzultantima s kojima će surađivati na povlačenju novca iz EU.

Koji će sve fondovi biti na raspolaganju hrvatskim poljoprivrednicima i ribarima?

- Gotovo 40 posto proračuna Europske unije ide u poljoprivredu i ribarstvo. Zbog toga su Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva najvažnija i najredovitija vijeća i zbog toga su Zajednička poljoprivredna politika i Zajednička ribarstvena politika praktički uređene do najsitnijih detalja. Reformski paket za poljoprivredu o kojem sam govorio trilateralno se usvaja, od strane Vijeća, Komisije i Europskog parlamenta, koji na kraju izglasava financijsku omotnicu za poljoprivredu i ribarstvo.

Članicama Unije na raspolaganju je sada više fondova za poljoprivredu. U prvom redu tu je jamstveni fond za izravne potpore, gdje su nam na raspolaganju sredstva neovisno o tome imamo li projekte. Znači, iz jamstvenog fonda dobivamo novac za potpore našim poljoprivrednicima. Iz tog izvora imamo već u prvom tromjesečju iduće godine 770 milijuna kuna.

Zatim imamo Fond za ruralni razvoj prema kojem se mora aplicirati projektima. Zato postoji Program ruralnog razvoja s točno definiranim mjerama po kojima korisnici pripremaju projekte i u određenom postotku dobivaju bespovratna sredstva iz EU proračuna. Postoji još Nacionalni program za pomoć sektoru vina gdje povlačimo 11,9 milijuna eura godišnje, omotnica za razminiranje od gotovo 10 milijuna eura godišnje, te posebni fond za ribarstvo sa raspoloživih 40 milijuna eura godišnje.

Jesu li naši poljoprivredni proizvođači spremni za prihvat novca iz Europske unije?

- Nažalost, u deset godina prethodne Vlade krivom politikom potpora i subvencija i neprovođenjem potrebnih reformi propuštena je prilika da se naši poljoprivrednici i ribari dodatno osnaže i pripreme da bi što konkurentniji dočekali sve izazove i mogućnosti ulaska u EU. Kroz nekontrolirani i krivo postavljeni sustav potpora kroz u koji je utrošeno gotovo 40 milijardi kuna ostvarivali su se neki drugi ciljevi, a ne osposobljavanje naše proizvodnje za borbu sa konkurencijom iz EU.

Bježalo se od reformi, novim i novim potporama i subvencijama kupovao se socijalni mir i namirivala stabilna glasačka mašinerija. Zajednička poljoprivredna politika nalaže da nema više dodatnih subvencija iz domaćeg proračuna, nego se moramo ponašati po pravilima koja vrijede za sve farmere u Europi.

Siguran sam da naši poljoprivredni proizvođači i ribari imaju i znanje i sposobnosti, uz tradiciju i kvalitetne uvjete proizvodnje da u sljedećem razdoblju iskoriste sve mogućnosti koje će im pružiti fondovi EU-a. Potrebna je veća vjera u sebe i puno više rada, jer baviti se poljoprivredom ili ribarstvom predstavlja ozbiljno poduzetništvo, ali iz svakodnevnih kontakata s proizvođačima uvjeren sam da sve reforme koje radimo u tom smjeru i partnerstvo ministarstva, agencija i savjetodavne službe s realnim sektorom predstavlja model koji ce polučiti uspjeh.

Najavljujete velika ulaganja u vodoopskrbu i odvodnju od četiri milijarde eura i 500 milijuna eura. Navodnjavanje je stara tema hrvatske poljoprivrede, hoće li će taj problem sada biti riješen? Evo i HDZ kao prioritet svojih gospodarskih smjernica navodi upravo investicije u navodnjavanje.

- Ne bih pridavao važnost najavama iz HDZ-a, jer oni nemaju gospodarski program već politički pamflet. Ono što oni sada govore, mi već odavno radimo. Ulaskom u Europsku uniju pružaju nam se velike mogućnosti ulaganja u vodno gospodarstvo, s ciljem dostizanja visokih standarda zaštite i upravljanja vodama što će za posljedicu imati puno bolju uslugu svim našim stanovnicima uz dodatnu zaštitu okoliša. Moramo osigurati da svako naselje s više od 50 stanovnika ima pitku vodu, a svako naselje sa više od 2000 stanovnika mora imati sustav odvodnje.

Za to ćemo do 2023. godine imati na raspolaganju tri milijarde eura koje ćemo moći povući iz EU fondova, dok 1,5 milijardi eura moramo sami osigurati. Ako ne uspijemo, plaćati ćemo visoke penale/kazne u proračun EU, a projekte financirati isključivo iz vlastitih sredstava.

Vedran Marjanović
Snimio Goran Mehkek / cropix

Što možemo dobiti

770 Iz jamstvenog fonda dobivamo novac za potpore našim poljoprivrednicima. Iz tog izvora imamo već u prvom tromjesečju iduće godine 770 milijuna kuna.

11,9 Postoji Nacionalni program za pomoć sektoru vina gdje povlačimo 11,9 milijuna eura

40
Dostupan nam je posebni fond za ribarstvo sa raspoloživih 40 milijuna eura godišnje.

HDZ nema program nego pamflet

- Ne bih pridavao važnost najavama iz HDZ-a, jer oni nemaju gospodarski program već politički pamflet. Ono što oni sada govore, mi već odavno radimo. Uostalom, imali su prilike osam godina raditi na tim projektima ali oni su se bavili pljačkom.

Ulaganja u vodno gospodarstvo se već događaju, ona kroz razne projekte Hrvatskih voda iznose preko četiri milijarde kuna u 2012. i 2013. godini.

Pitka voda za naselje veće od 50 stanovnika

- Ulaskom u Europsku uniju pružaju nam se velike mogućnosti ulaganja u vodno gospodarstvo, s ciljem dostizanja visokih standarda zaštite i upravljanja vodama što će za posljedicu imati puno bolju uslugu svim našim stanovnicima uz dodatnu zaštitu okoliša. Moramo osigurati da svako naselje s više od 50 stanovnika ima pitku vodu, a svako naselje sa više od 2000 stanovnika mora imati sustav odvodnje.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U deset godina prethodne Vlade krivom politikom potpora i subvencija i neprovođenjem potrebnih reformi propuštena je prilika za rast poljoprivrede [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ruralni razvoj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-12-27 09:54:30 [created_by] => 37 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-12-27 19:09:24 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-12-27 16:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3551 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/12/27/Novosti/jakovina00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7846349 Threads: 6 Questions: 1576495422 Slow queries: 4810584 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111917148 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/tihomir-jakovina-iduce-godine-krecemo-u-lov-na-vise-od-milijardu-kuna-iz-fondova-eu-a-221548 [printLink] => /vijesti/hrvatska/tihomir-jakovina-iduce-godine-krecemo-u-lov-na-vise-od-milijardu-kuna-iz-fondova-eu-a-221548?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 221660 [name] => tihomirjakovina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tihomirjakovina [link] => /tag/tihomirjakovina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U deset godina prethodne Vlade krivom politikom potpora i subvencija i neprovođenjem potrebnih reformi propuštena je prilika za rast poljoprivrede [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ruralni razvoj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tihomir Jakovina: Iduće godine krećemo u lov na više od milijardu kuna iz fondova EU-a [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-02-48-04-37 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/12/27/Novosti/jakovina00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/12/27/Novosti/jakovina00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Promatrano kroz količinu novca koji Hrvatska može povući iz fondova Europske unije, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina najmoćniji je član Vlade. Unija oko 65 milijardi eura godišnje ili 40 posto svog proračuna izdvaja za poljoprivredu. Utoliko su medijske interpretacije da je došlo u pitanje prvih 332 milijuna eura iz EU namijenjenih našim poljoprivrednicima izazvale veliku pozornost javnosti. Što se događa s paketom od 322 milijuna eura i koliko će novca i kako naši ratari i ribari uopće povući iz fondova EU, teme su razgovora sa ministrom poljoprivrede.

U kojoj fazi je donošenje programa ruralnog razvoja kao temeljnog dokumenta za povlačenje 332 milijuna eura iz fondova Europske unije tijekom iduće godine?

- Nažalost, u proteklih nekoliko tjedana u dijelu naših medija pojavio se niz laži i zlonamjernih neistina o tome da je Bruxelles odbio naš Program ruralnog razvoja i da zbog toga nećemo moći koristiti značajna financijska sredstva u narednim godinama. To je nevjerojatna laž koja izaziva neopravdani strah i paniku i nanosi veliku štetu ne samo mom ministarstvu i Vladi RH, nego hrvatskoj poljoprivredi u cjelini.

Jesu li te, kako kažete, neistine posljedica neznanja ili krive interpretacije događaja?

- Cijeli reformski paket Zajedničke poljoprivredne politike EU za period 2014.-2020. usvojen je na Vijeću ministara tek 16. prosinca. Na njemu se zbog složenosti i važnosti radilo gotovo 3 godine, a u posljednje dvije godine u tome sam aktivno sudjelovao zajedno sa nizom stručnih osoba ministarstva kojem sam na čelu.

Jedna od usvojenih uredbi u cijelom reformskom paketu je i Uredba o ruralnom razvoju. Tek po usvajanju predmetne Uredbe i njene objave u Službenom listu EU, zemlje članice mogu svoje programe ruralnog razvoja završiti, verificirati ih na svojim vladama i tek tada slati na provjeru i potvrdu Europskoj komisiji.

Postupak potvrde programa od strane EK je složen proces u kojem programi moraju biti pozitivno ocijenjeni od svih Općih uprava Komisije i on traje oko šest mjeseci od slanja Programa na ocjenu.

Prema tome, ako Program još nismo niti mogli usvojiti na Vladi RH prije usvajanja Uredbe na nivou EU, niti isti poslati u EK, kako drugačije objasniti tvrdnje medija i nekih samozvanih stručnjaka da nam Program ruralnog razvoja četiri puta odbijen u Bruxellesu, da smo izgubili stotine milijuna eura, nego kao zlonamjerne, štetne i krajnje neprofesionalne. Čak je i glasnogovornik EK žurno reagirao i demantirao neistine o odbijanju Programa.

Prema tome, Ministarstvo poljoprivrede je izuzetno proaktivno u procesu donošenja Programa ruralnog razvoja i nema govora o nikakvom kašnjenju.

Napisi o Programu ruralnog razvoja nastavljeni su na one o Vašem boravku na Baliju na konferenciji Svjetske trgovinske organizacije koje je u dijelu medija prikazan kao preskup, gotovo i nepotreban, maltene da ste tamo išli privatno, za svoj gušt. Imate li osjećaj da nekome smetate?

- Često imam osjećaj duboke razočaranosti zbog neistine ali i površnosti u donošenju zaključaka koji su obilježje jednog dijela medijskog prostora Hrvatske. Prije svega, radim izuzetno odgovoran posao vodeći jedno do najsloženijih, najvećih i najvažnijih ministarstava u Vladi i kao političar svjestan sam velike izloženosti i interesa javnosti, a onda i kritičnosti spram onoga sto radim.

Kritike moraju biti argumentirane kroz analitički pristup u pisanju i izvještavanju medija, a ne plasiranje tendencioznih tvrdnji, neprovjerenih informacija iz „neimenovanih izvora iz ministarstva“ ili podmetanja od strane političkih oponenata. Kritiku sam uvijek spreman prihvatiti, ali mora biti osnovana i utemeljena.

U svakom slučaju, odlučili smo se na provođenje cijelog niza nužnih reformi, u ministarstvo i agencije uvodimo red, rad i odgovornost, sustav potpora i raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem i proizvodnim kvotama učinili smo transparentnim i poštenim. Naravno da se tako neizostavno zamjeramo velikom broju interesnih skupina koje gube povlastice, te velike i nezaslužene zarade.

Otuda i pritisci i toliko negativnih tekstova, ali sve to me neće pokolebati- Dalmatinci imaju zgodan izraz dišpet, moji Slavonci bi rekli inat - da s još više energije prionem poslu. Uostalom, nisam došao na ovu poziciju da bi bih bio ministar simpatičnosti sa slabim rezultatima.

Izmišljanje afera koje spominjete najčešće ima političku pozadinu, odnosno diskreditiranje Vlade i mene osobno. To me ne brine toliko, jer se vrlo brzo uvidi neistinost istih i te afere idu „na dušu“ i odgovornost onih koji ih plasiraju.

Problem je kada se izmišljanjem i potenciranjem afera narušava ugled i nanosi konkretna materijalna šteta našoj prehrambenoj industriji i poljoprivrednim proizvođačima. Primjeri su afere sa aflatoksinima u mlijeku i izmišljanje trgovinskog rata sa Bosnom i Hercegovinom koji su uzrokovali pad proizvodnje i prodaje mlijeka, a koji smo malo taktičnijim pristupom mogli izbjeći.

Kako smo dosada koristili novac Unije koji nam je bio na raspolaganju za poljoprivredu?

- Pretpristupni fondovi trebali su poslužiti hrvatskim poljoprivrednicima kao priprema za fondove EU-a koji nam sada stoje na raspolaganju. Nažalost, to smo vrlo slabo iskoristili iz više razloga – procedure pripreme i dobivanja EU sredstava su značajno složenije i zahtjevnije, pa se velik dio poljoprivrednika za investicije, potpuno krivo, okretao sredstvima koja su bila dostupna iz domaćeg proračuna ili komercijalnim bankarskim kreditima.

Nadalje, krive javne politike i loš rad ministarstva i agencija, kao i krivo programiranje dinamike i povlačenja sredstava po godinama. Primjerice, za fond IPARD je za svaku godinu provedbe ispregovarana ista vrijednost omotnice od 26 milijuna eura, što je potpuno nelogično.

Kao ilustraciju lošeg rada mojih prethodnika i nisku realizaciju povlačenja EU sredstava navest ću iskorištenje predpristupnog fonda IPARD. Za cijelu 2010. i 2011. zajedno imali smo iskorištenje od samo 25 milijuna kuna, što znači da 50 milijuna eura raspoloživih sredstava nismo iskoristili i vratili smo ih u proračun Unije.

S druge strane, već u prvoj godini mog mandata na čelu Ministarstva poljoprivrede iskoristili smo 125 milijuna kuna. Ove godine očekujemo iskoristivost od 210 milijuna kuna. O ovim podacima ne da se polemizirati, oni su neosporive činjenice.

Tijekom iduće i 2015. godine iz IPARD-a ćemo imati iskoristivost 100 posto. To govori o ozbiljnosti rada Ministarstva, o kvaliteti naše potpore poljoprivrednim proizvođačima, obrtima, poduzećima i jedinicama lokalne samouprave koji u stvari trebaju aplicirati za sredstva EU proračuna i povlačiti ih. A interes itekako postoji.

No, moram reći da realizacija ponuđenih sredstava Europske unije za Program ruralnog razvoja neće ovisiti isključivo o radu Ministarstva, jer ono ne piše pojedinačne programe i projekte i ne kandidira se za dodjelu novca.

Realizacija će prvenstveno ovisiti o poljoprivrednim proizvođačima i konzultantima s kojima će surađivati na povlačenju novca iz EU.

Koji će sve fondovi biti na raspolaganju hrvatskim poljoprivrednicima i ribarima?

- Gotovo 40 posto proračuna Europske unije ide u poljoprivredu i ribarstvo. Zbog toga su Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva najvažnija i najredovitija vijeća i zbog toga su Zajednička poljoprivredna politika i Zajednička ribarstvena politika praktički uređene do najsitnijih detalja. Reformski paket za poljoprivredu o kojem sam govorio trilateralno se usvaja, od strane Vijeća, Komisije i Europskog parlamenta, koji na kraju izglasava financijsku omotnicu za poljoprivredu i ribarstvo.

Članicama Unije na raspolaganju je sada više fondova za poljoprivredu. U prvom redu tu je jamstveni fond za izravne potpore, gdje su nam na raspolaganju sredstva neovisno o tome imamo li projekte. Znači, iz jamstvenog fonda dobivamo novac za potpore našim poljoprivrednicima. Iz tog izvora imamo već u prvom tromjesečju iduće godine 770 milijuna kuna.

Zatim imamo Fond za ruralni razvoj prema kojem se mora aplicirati projektima. Zato postoji Program ruralnog razvoja s točno definiranim mjerama po kojima korisnici pripremaju projekte i u određenom postotku dobivaju bespovratna sredstva iz EU proračuna. Postoji još Nacionalni program za pomoć sektoru vina gdje povlačimo 11,9 milijuna eura godišnje, omotnica za razminiranje od gotovo 10 milijuna eura godišnje, te posebni fond za ribarstvo sa raspoloživih 40 milijuna eura godišnje.

Jesu li naši poljoprivredni proizvođači spremni za prihvat novca iz Europske unije?

- Nažalost, u deset godina prethodne Vlade krivom politikom potpora i subvencija i neprovođenjem potrebnih reformi propuštena je prilika da se naši poljoprivrednici i ribari dodatno osnaže i pripreme da bi što konkurentniji dočekali sve izazove i mogućnosti ulaska u EU. Kroz nekontrolirani i krivo postavljeni sustav potpora kroz u koji je utrošeno gotovo 40 milijardi kuna ostvarivali su se neki drugi ciljevi, a ne osposobljavanje naše proizvodnje za borbu sa konkurencijom iz EU.

Bježalo se od reformi, novim i novim potporama i subvencijama kupovao se socijalni mir i namirivala stabilna glasačka mašinerija. Zajednička poljoprivredna politika nalaže da nema više dodatnih subvencija iz domaćeg proračuna, nego se moramo ponašati po pravilima koja vrijede za sve farmere u Europi.

Siguran sam da naši poljoprivredni proizvođači i ribari imaju i znanje i sposobnosti, uz tradiciju i kvalitetne uvjete proizvodnje da u sljedećem razdoblju iskoriste sve mogućnosti koje će im pružiti fondovi EU-a. Potrebna je veća vjera u sebe i puno više rada, jer baviti se poljoprivredom ili ribarstvom predstavlja ozbiljno poduzetništvo, ali iz svakodnevnih kontakata s proizvođačima uvjeren sam da sve reforme koje radimo u tom smjeru i partnerstvo ministarstva, agencija i savjetodavne službe s realnim sektorom predstavlja model koji ce polučiti uspjeh.

Najavljujete velika ulaganja u vodoopskrbu i odvodnju od četiri milijarde eura i 500 milijuna eura. Navodnjavanje je stara tema hrvatske poljoprivrede, hoće li će taj problem sada biti riješen? Evo i HDZ kao prioritet svojih gospodarskih smjernica navodi upravo investicije u navodnjavanje.

- Ne bih pridavao važnost najavama iz HDZ-a, jer oni nemaju gospodarski program već politički pamflet. Ono što oni sada govore, mi već odavno radimo. Ulaskom u Europsku uniju pružaju nam se velike mogućnosti ulaganja u vodno gospodarstvo, s ciljem dostizanja visokih standarda zaštite i upravljanja vodama što će za posljedicu imati puno bolju uslugu svim našim stanovnicima uz dodatnu zaštitu okoliša. Moramo osigurati da svako naselje s više od 50 stanovnika ima pitku vodu, a svako naselje sa više od 2000 stanovnika mora imati sustav odvodnje.

Za to ćemo do 2023. godine imati na raspolaganju tri milijarde eura koje ćemo moći povući iz EU fondova, dok 1,5 milijardi eura moramo sami osigurati. Ako ne uspijemo, plaćati ćemo visoke penale/kazne u proračun EU, a projekte financirati isključivo iz vlastitih sredstava.

Vedran Marjanović
Snimio Goran Mehkek / cropix

Što možemo dobiti

770 Iz jamstvenog fonda dobivamo novac za potpore našim poljoprivrednicima. Iz tog izvora imamo već u prvom tromjesečju iduće godine 770 milijuna kuna.

11,9 Postoji Nacionalni program za pomoć sektoru vina gdje povlačimo 11,9 milijuna eura

40
Dostupan nam je posebni fond za ribarstvo sa raspoloživih 40 milijuna eura godišnje.

HDZ nema program nego pamflet

- Ne bih pridavao važnost najavama iz HDZ-a, jer oni nemaju gospodarski program već politički pamflet. Ono što oni sada govore, mi već odavno radimo. Uostalom, imali su prilike osam godina raditi na tim projektima ali oni su se bavili pljačkom.

Ulaganja u vodno gospodarstvo se već događaju, ona kroz razne projekte Hrvatskih voda iznose preko četiri milijarde kuna u 2012. i 2013. godini.

Pitka voda za naselje veće od 50 stanovnika

- Ulaskom u Europsku uniju pružaju nam se velike mogućnosti ulaganja u vodno gospodarstvo, s ciljem dostizanja visokih standarda zaštite i upravljanja vodama što će za posljedicu imati puno bolju uslugu svim našim stanovnicima uz dodatnu zaštitu okoliša. Moramo osigurati da svako naselje s više od 50 stanovnika ima pitku vodu, a svako naselje sa više od 2000 stanovnika mora imati sustav odvodnje.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/tihomir-jakovina-iduce-godine-krecemo-u-lov-na-vise-od-milijardu-kuna-iz-fondova-eu-a-221548 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3a6583473c54ca728f65c0e44758f3e4b550c65a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tihomir+Jakovina%3A+Idu%C4%87e+godine+kre%C4%87emo+u+lov+na+vi%C5%A1e+od+milijardu+kuna+iz+fondova+EU-a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Ftihomir-jakovina-iduce-godine-krecemo-u-lov-na-vise-od-milijardu-kuna-iz-fondova-eu-a-221548 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Ftihomir-jakovina-iduce-godine-krecemo-u-lov-na-vise-od-milijardu-kuna-iz-fondova-eu-a-221548 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U deset godina prethodne Vlade krivom politikom potpora i subvencija i neprovođenjem potrebnih reformi propuštena je prilika za rast poljoprivrede [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ruralni razvoj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaruralni razvoj

Tihomir Jakovina: Iduće godine krećemo u lov na više od milijardu kuna iz fondova EU-a

Piše PSD.
27. prosinca 2013. - 17:29
Promatrano kroz količinu novca koji Hrvatska može povući iz fondova Europske unije, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina najmoćniji je član Vlade. Unija oko 65 milijardi eura godišnje ili 40 posto svog proračuna izdvaja za poljoprivredu. Utoliko su medijske interpretacije da je došlo u pitanje prvih 332 milijuna eura iz EU namijenjenih našim poljoprivrednicima izazvale veliku pozornost javnosti. Što se događa s paketom od 322 milijuna eura i koliko će novca i kako naši ratari i ribari uopće povući iz fondova EU, teme su razgovora sa ministrom poljoprivrede.

U kojoj fazi je donošenje programa ruralnog razvoja kao temeljnog dokumenta za povlačenje 332 milijuna eura iz fondova Europske unije tijekom iduće godine?

- Nažalost, u proteklih nekoliko tjedana u dijelu naših me...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 04:48