stdClass Object ( [id] => 217279 [title] => Šantić: Ne možemo bez pomoći MMF-a [alias] => santic-ne-mozemo-bez-pomoci-mmf-a [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Zabluda je da će Međunarodni monetarni fond (MMF) nama biti jeftiniji izvor novca i kredita. To jednostavno nije tako. MMF se isključivo bavi vanjskom likvidnošću zemlje, novac kojeg će nam dati pomoći će deviznim pričuvama i likvidnosti te eventualno problemima s otplatom vanjskog duga, ali nećemo mi, kako se govori, zamijeniti naše skupe kredite jeftinijim zaduženjem kod MMF-a od dva, dva i pol posto. MMF nam može dati novac za olakšanje u javnim financijama, ali neće taj novac zamijeniti kredite.

Tako nam je ekonomist dr. Damir Novotny komentirao izjavu ministra financija Slavka Linića, koji je Globusu rekao, predviđajući da nas čeka vrlo teška 2014. godina, da nije isključeno da će se Vlada morati odlučiti za opciju MMF-a.

Na tom je tragu i sve više domaćih ekonomista koji ističu da nam je voda došla do grla i kad nismo mogli sami napraviti nužne rezove, da je onda bolje to učiniti uz pomoć MMF-a.

Da godina koja je pred nama nije laka, svjedoči i podatak o 44 milijarde kuna koliko nam dogodine teži proračunski deficit i sva zaduženja što nam dolaze na naplatu po računicama analitičara, a dogodine ćemo, prema procjenama Europske komisije, sa sadašnjeg proračunskog deficita od 5,4 posto BDP-a skočiti na 6,5 posto BDP-a. Procedura obuzdavanja prekomjernog deficita u EU-u se pokreće za zemlje kojima deficit prešiša tri posto.

- MMF, sve i da dođe, neće ministru financija izvrnuti na stol 44 milijarde kuna po dva posto kamata. Ipak, može utjecati na cijenu zaduživanja - objašnjava nam Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Kaže tako da će nama zaduživanje i dalje biti skupo no prednosti aranžmana s MMF-om su to što ćemo srediti javne financije, dobiti tehničku pomoć, ograničena sredstva koja možemo koristiti ako imamo problem s devizom likvidnošću, a taj problem nemamo, niti bi ga trebali imati, a sve to i naše poštovanje dogovorenog s MMF-om ipak treba donijeti pozitivan efekt i za cijenu zaduživanja koja bi se mogla smanjiti.

Šantić kaže da se kod nas od 2008. govori da treba zvati MMF i da je i onda bio za to jer su naši reformski kapaciteti skromni, a jedinu smo fiskalnu konsolidaciju i uštede ostvarili uz asistenciju MMF-a s kojim smo imali aranžmane.

- Govorili smo da možemo sami i sad vidimo koliko nas to košta, koliko nam je narastao javni dug koji će vrlo brzo preskočiti 60 posto BDP-a i koliko su nam porasle kamate. Treba vidjeti kako će funkcionirati procedura prekomjernog deficita, ali ni ona ne isključuje mogućnost poziva MMF-u.

Treba vidjeti kakve će efekte početkom iduće godine dati povećanje međustope PDV-a s 10 na 13 posto, smanjenje mirovina po posebnim propisima te hoće li biti gospodarskog rasta koji će popraviti prihode proračuna. Ne bude li toga, ne smijemo odbaciti opciju MMF-a premda je to teško političko pitanje – veli Zdeslav Šantić.

Posljednjih je godina MMF sjena koja se svako malo nadvija nad našim životima pa tako s današnjom naknadnom pameću bivši i sadašnji guverner HNB-a smatraju da ga je još 2009. trebalo pozvati i da bismo, slikovito rečeno, bili na konju i izvan krize koja nas tare pet godina zaredom.

Iskustva Srbije i BiH

MMF-a izaziva strah jer se povezuje s rezanjem plaća i mirovina, otpuštanjima u javnom sektoru, privatizacijom ono malo preostalog obiteljskog srebra...

Iskustva zemalja koja imaju aranžman s MMF-om su šarolika jer nije svaka zemlja u istoj poziciji i nije svaki aranžman isti. Neke su ga sklapale za slučaj ako im zatreba novac, a nisu nikad povukle sredstva, a nekima je voda bila došla do grla.

- Dvije zemlje u regiji, BiH i Srbija imaju aranžmane s MMF-om. Srbija je napravila plan reformi i štednji u javnom sektoru kojeg je MMF prihvatio.

Još nisu imali otpuštanja u javnom sektoru kojem su smanjili plaće za 30 posto. BiH nema mnogo zaposlenih u javnom sektoru, od njih je MMF tražio bolju naplatu poreza i povećanje PDV-a, što kod nas ne dolazi u obzir. MMF je čak BiH odobrio novac za fondove iz kojih se isključivo kreditiraju poduzeća u privatnom sektoru.

U Portugalu, Irskoj i Španjolskoj koje su imale aranžmane s fondom, tamošnje su vlade u suradnji s Europskom komisijom napravile planove reformi u javnom sektoru.

Portugal je uštedio 14 milijardi eura u javnom sektoru, a Irska i Španjolska su izašle iz krize – veli dr. Novotny. Prema njegovim riječima, i u Grčkoj su koja je imala niz prosvjeda, plaće službenika u javnom sektoru smanjene s 2500 eura na 1300 eura pa ističe primjer vozača gradskog prijevoznika u Ateni koji je imao 2500 eura plaće što je više od njegovog kolege u njemačkim gradovima.

SANJA STAPIĆ

Što su nam preporučili

Prije točno godinu dana MMF je Vladi bio preporučio dodatno povišenje dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina, više fleksibilnosti na tržištu rada, da od prvog siječnja ove godine kad nam je ukinuta nulta stopa PDV-a za kruh, mlijeko, lijekove... uvede stopu od 10 posto. MMF je još bio preporučio da se ambicioznije u javnom sektoru racionalizira previsoka zaposlenost i plaće, da se revidiraju mirovinski i zdravstveni sustavi, rezanje troškova u bolnicama koje stvaraju gubitke, racionalizaciju bolničke mreže i ograničavanje izuzeća od participacije...

Mađarski recept

Mađarska je 2008. od MMF-a i EU-a dobila kredit od 20 milijardi eura i tako se spasila od insolventnosti. Vlada se više puta sukobljavala s MMF-om, a ovog je ljeta Mađarska prije vremena otplatila 2,2 milijardi eura kredita i predložila MMF-u da zatvore ured u Budimpešti. Mađarska je novac potražila unutar svojih granica pa je povećala opću stopu PDV-a na 27 posto po čemu je rekorderka u EU-u, a međustopa joj teži 18 posto, uvela je poseban porez za banke i osiguranja, smanjila je porez na male tvrtke i privremeno povećala porez na velike tvrtke...  U Rumunjskoj, koja je 2009. dogovorila pomoć od MMF-a, EU-a, Svjetske banke i EBRD-a od 20 milijardi eura, samo je u prve dvije godine aranžmana otpušteno 200.000 ljudi koji su primali plaću iz proračuna. U Rumunjskoj je u javnom sektoru zaposleno oko 6 posto stanovništva. Deficit proračuna pao je s devet posto u 2009. na tri posto BDP-a u u prošloj godini.

Povukli smo i otplatili 217,8 milijuna dolara

Hrvatska je u proteklih 21 godinu, koliko je članica MMF-a, od njega povukla i otplatila 217,8 milijuna dolara. Bilo joj je odobravano više novca nego je povlačila, a mnogi aranžmani koje je potpisivala bili su aranžmani opreza bez povlačenja odobrenog novca. Prvi klasični stand by aranžman sklopila je 1994. i povukla jednu tranšu od 16,5 milijuna dolara, te još 165 milijuna dolara olakšice za pretvorbu gospodarskog sustava, 1997. sklopila je prošireni aranžman s MMF-om i povukla jednu tranšu od 36,3 milijuna dolara. Svi ostali aranžmani, a bilo ih je još tri: 2001., 2003. i 2004. bili su dogovoreni kao mjera opreza, s namjerom da se odobrena sredstva ne povlače i kao takvi su i okončani.

Potaknuti vlastiti biznis

Dr. Novotny smatra da je hrvatski problem to što moramo napraviti uštede u javnom sektoru i potaknuti privatna ulaganja. Kod nas bi, kako kaže, oko 30.000 zaposlenih u javnom sektoru trebalo naći posao u privatnom sektoru. Ljude bi trebalo potaknuti na pokretanje vlastitih biznisa značajnim poticajima, kako su to radile neke druge zemlje pa spominje Njemačku koja je po kućanstvu dodjeljivala za te svrhe i po 500.000 eura, a u svom je javnom sektoru štedjela i tako da je smanjivala broj radnih sati te poticala službenike da polovinu radnog vremena rade u privatnih poslodavaca...
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Christine Lagarde, predsjednica MMF-a očekuje poziv iz Zagreba [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZOVITE WASHINGTON [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-11-08 10:47:07 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-11-08 19:13:02 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-11-08 19:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6087 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/11/08/Novosti/santic.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x397" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4699303 Threads: 7 Questions: 159022243 Slow queries: 68845 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4704275 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/santic-ne-mozemo-bez-pomoci-mmf-a-217279 [printLink] => /vijesti/hrvatska/santic-ne-mozemo-bez-pomoci-mmf-a-217279?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 209787 [name] => zdeslavšantić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdeslavsantic [link] => /tag/zdeslavsantic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 233227 [name] => mmf [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mmf [link] => /tag/mmf ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Christine Lagarde, predsjednica MMF-a očekuje poziv iz Zagreba [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZOVITE WASHINGTON [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Šantić: Ne možemo bez pomoći MMF-a [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-11-49-46-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/11/08/Novosti/santic.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/11/08/Novosti/santic.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Zabluda je da će Međunarodni monetarni fond (MMF) nama biti jeftiniji izvor novca i kredita. To jednostavno nije tako. MMF se isključivo bavi vanjskom likvidnošću zemlje, novac kojeg će nam dati pomoći će deviznim pričuvama i likvidnosti te eventualno problemima s otplatom vanjskog duga, ali nećemo mi, kako se govori, zamijeniti naše skupe kredite jeftinijim zaduženjem kod MMF-a od dva, dva i pol posto. MMF nam može dati novac za olakšanje u javnim financijama, ali neće taj novac zamijeniti kredite.

Tako nam je ekonomist dr. Damir Novotny komentirao izjavu ministra financija Slavka Linića, koji je Globusu rekao, predviđajući da nas čeka vrlo teška 2014. godina, da nije isključeno da će se Vlada morati odlučiti za opciju MMF-a.

Na tom je tragu i sve više domaćih ekonomista koji ističu da nam je voda došla do grla i kad nismo mogli sami napraviti nužne rezove, da je onda bolje to učiniti uz pomoć MMF-a.

Da godina koja je pred nama nije laka, svjedoči i podatak o 44 milijarde kuna koliko nam dogodine teži proračunski deficit i sva zaduženja što nam dolaze na naplatu po računicama analitičara, a dogodine ćemo, prema procjenama Europske komisije, sa sadašnjeg proračunskog deficita od 5,4 posto BDP-a skočiti na 6,5 posto BDP-a. Procedura obuzdavanja prekomjernog deficita u EU-u se pokreće za zemlje kojima deficit prešiša tri posto.

- MMF, sve i da dođe, neće ministru financija izvrnuti na stol 44 milijarde kuna po dva posto kamata. Ipak, može utjecati na cijenu zaduživanja - objašnjava nam Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Kaže tako da će nama zaduživanje i dalje biti skupo no prednosti aranžmana s MMF-om su to što ćemo srediti javne financije, dobiti tehničku pomoć, ograničena sredstva koja možemo koristiti ako imamo problem s devizom likvidnošću, a taj problem nemamo, niti bi ga trebali imati, a sve to i naše poštovanje dogovorenog s MMF-om ipak treba donijeti pozitivan efekt i za cijenu zaduživanja koja bi se mogla smanjiti.

Šantić kaže da se kod nas od 2008. govori da treba zvati MMF i da je i onda bio za to jer su naši reformski kapaciteti skromni, a jedinu smo fiskalnu konsolidaciju i uštede ostvarili uz asistenciju MMF-a s kojim smo imali aranžmane.

- Govorili smo da možemo sami i sad vidimo koliko nas to košta, koliko nam je narastao javni dug koji će vrlo brzo preskočiti 60 posto BDP-a i koliko su nam porasle kamate. Treba vidjeti kako će funkcionirati procedura prekomjernog deficita, ali ni ona ne isključuje mogućnost poziva MMF-u.

Treba vidjeti kakve će efekte početkom iduće godine dati povećanje međustope PDV-a s 10 na 13 posto, smanjenje mirovina po posebnim propisima te hoće li biti gospodarskog rasta koji će popraviti prihode proračuna. Ne bude li toga, ne smijemo odbaciti opciju MMF-a premda je to teško političko pitanje – veli Zdeslav Šantić.

Posljednjih je godina MMF sjena koja se svako malo nadvija nad našim životima pa tako s današnjom naknadnom pameću bivši i sadašnji guverner HNB-a smatraju da ga je još 2009. trebalo pozvati i da bismo, slikovito rečeno, bili na konju i izvan krize koja nas tare pet godina zaredom.

Iskustva Srbije i BiH

MMF-a izaziva strah jer se povezuje s rezanjem plaća i mirovina, otpuštanjima u javnom sektoru, privatizacijom ono malo preostalog obiteljskog srebra...

Iskustva zemalja koja imaju aranžman s MMF-om su šarolika jer nije svaka zemlja u istoj poziciji i nije svaki aranžman isti. Neke su ga sklapale za slučaj ako im zatreba novac, a nisu nikad povukle sredstva, a nekima je voda bila došla do grla.

- Dvije zemlje u regiji, BiH i Srbija imaju aranžmane s MMF-om. Srbija je napravila plan reformi i štednji u javnom sektoru kojeg je MMF prihvatio.

Još nisu imali otpuštanja u javnom sektoru kojem su smanjili plaće za 30 posto. BiH nema mnogo zaposlenih u javnom sektoru, od njih je MMF tražio bolju naplatu poreza i povećanje PDV-a, što kod nas ne dolazi u obzir. MMF je čak BiH odobrio novac za fondove iz kojih se isključivo kreditiraju poduzeća u privatnom sektoru.

U Portugalu, Irskoj i Španjolskoj koje su imale aranžmane s fondom, tamošnje su vlade u suradnji s Europskom komisijom napravile planove reformi u javnom sektoru.

Portugal je uštedio 14 milijardi eura u javnom sektoru, a Irska i Španjolska su izašle iz krize – veli dr. Novotny. Prema njegovim riječima, i u Grčkoj su koja je imala niz prosvjeda, plaće službenika u javnom sektoru smanjene s 2500 eura na 1300 eura pa ističe primjer vozača gradskog prijevoznika u Ateni koji je imao 2500 eura plaće što je više od njegovog kolege u njemačkim gradovima.

SANJA STAPIĆ

Što su nam preporučili

Prije točno godinu dana MMF je Vladi bio preporučio dodatno povišenje dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina, više fleksibilnosti na tržištu rada, da od prvog siječnja ove godine kad nam je ukinuta nulta stopa PDV-a za kruh, mlijeko, lijekove... uvede stopu od 10 posto. MMF je još bio preporučio da se ambicioznije u javnom sektoru racionalizira previsoka zaposlenost i plaće, da se revidiraju mirovinski i zdravstveni sustavi, rezanje troškova u bolnicama koje stvaraju gubitke, racionalizaciju bolničke mreže i ograničavanje izuzeća od participacije...

Mađarski recept

Mađarska je 2008. od MMF-a i EU-a dobila kredit od 20 milijardi eura i tako se spasila od insolventnosti. Vlada se više puta sukobljavala s MMF-om, a ovog je ljeta Mađarska prije vremena otplatila 2,2 milijardi eura kredita i predložila MMF-u da zatvore ured u Budimpešti. Mađarska je novac potražila unutar svojih granica pa je povećala opću stopu PDV-a na 27 posto po čemu je rekorderka u EU-u, a međustopa joj teži 18 posto, uvela je poseban porez za banke i osiguranja, smanjila je porez na male tvrtke i privremeno povećala porez na velike tvrtke...  U Rumunjskoj, koja je 2009. dogovorila pomoć od MMF-a, EU-a, Svjetske banke i EBRD-a od 20 milijardi eura, samo je u prve dvije godine aranžmana otpušteno 200.000 ljudi koji su primali plaću iz proračuna. U Rumunjskoj je u javnom sektoru zaposleno oko 6 posto stanovništva. Deficit proračuna pao je s devet posto u 2009. na tri posto BDP-a u u prošloj godini.

Povukli smo i otplatili 217,8 milijuna dolara

Hrvatska je u proteklih 21 godinu, koliko je članica MMF-a, od njega povukla i otplatila 217,8 milijuna dolara. Bilo joj je odobravano više novca nego je povlačila, a mnogi aranžmani koje je potpisivala bili su aranžmani opreza bez povlačenja odobrenog novca. Prvi klasični stand by aranžman sklopila je 1994. i povukla jednu tranšu od 16,5 milijuna dolara, te još 165 milijuna dolara olakšice za pretvorbu gospodarskog sustava, 1997. sklopila je prošireni aranžman s MMF-om i povukla jednu tranšu od 36,3 milijuna dolara. Svi ostali aranžmani, a bilo ih je još tri: 2001., 2003. i 2004. bili su dogovoreni kao mjera opreza, s namjerom da se odobrena sredstva ne povlače i kao takvi su i okončani.

Potaknuti vlastiti biznis

Dr. Novotny smatra da je hrvatski problem to što moramo napraviti uštede u javnom sektoru i potaknuti privatna ulaganja. Kod nas bi, kako kaže, oko 30.000 zaposlenih u javnom sektoru trebalo naći posao u privatnom sektoru. Ljude bi trebalo potaknuti na pokretanje vlastitih biznisa značajnim poticajima, kako su to radile neke druge zemlje pa spominje Njemačku koja je po kućanstvu dodjeljivala za te svrhe i po 500.000 eura, a u svom je javnom sektoru štedjela i tako da je smanjivala broj radnih sati te poticala službenike da polovinu radnog vremena rade u privatnih poslodavaca...
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/santic-ne-mozemo-bez-pomoci-mmf-a-217279 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=abc813acc6c524fcade9c521b60de1f7be87ae0b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0anti%C4%87%3A+Ne+mo%C5%BEemo+bez+pomo%C4%87i+MMF-a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsantic-ne-mozemo-bez-pomoci-mmf-a-217279 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsantic-ne-mozemo-bez-pomoci-mmf-a-217279 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Christine Lagarde, predsjednica MMF-a očekuje poziv iz Zagreba [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZOVITE WASHINGTON [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaZOVITE WASHINGTON

Šantić: Ne možemo bez pomoći MMF-a

Piše PSD.
8. studenog 2013. - 20:44
Zabluda je da će Međunarodni monetarni fond (MMF) nama biti jeftiniji izvor novca i kredita. To jednostavno nije tako. MMF se isključivo bavi vanjskom likvidnošću zemlje, novac kojeg će nam dati pomoći će deviznim pričuvama i likvidnosti te eventualno problemima s otplatom vanjskog duga, ali nećemo mi, kako se govori, zamijeniti naše skupe kredite jeftinijim zaduženjem kod MMF-a od dva, dva i pol posto. MMF nam može dati novac za olakšanje u javnim financijama, ali neće taj novac zamijeniti kredite.

Tako nam je ekonomist dr. Damir Novotny komentirao izjavu ministra financija Slavka Linića, koji je Globusu rekao, predviđajući da nas čeka vrlo teška 2014. godina, da nije isključeno da će se Vlada morati odlučiti za opciju MMF-a.

Na tom je tragu i sve više domaćih eko...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 13:49