StoryEditorOCM
HrvatskaANALITIČAR UVJEREN

Relković: ‘Milanović sada treba samo ubaciti u ler te se kroz zeleni val odvesti do lagane pobjede‘

Piše Vinko Vuković
15. ožujka 2024. - 18:18
Čisto sumnjam da bi se Milanović upuštao u ovakvu ekshibiciju bez da je prije toga sve pravno i ustavno provjerio - kaže RelkovićTom Dubravec/Cropix

"Izbori su završeni. Sve što Zoran Milanović sada treba jest ubaciti u ler te se kroz zeleni val odvesti do lagane pobjede."

Riječi su to Ivice Relkovića, političkog analitičara koji je u petak poslijepodne, nakon što su potez predsjednika države i najava njegove kandidature na parlamentarnim izborima izazvali tektonski poremećaj na hrvatskoj političkoj sceni, za "Slobodnu" prognozirao kako Andrej Plenković i njegov HDZ protiv ovako moitviranog i organiziranog protivnika nemaju šanse.

‘Ovo itekako ima rezona‘

- Koliko god ovo što je Milanović napravio bilo neobično, toliko itekako ima rezona, jer u potpunosti mijenja situaciju na izborima. Ako je, naime, SDP s koalicijskim partnerima prema posljednjim anketama imao 22 posto podrške birača, uz 18 posto neodlučenih, s Milanovićem kao premijerskim kandidatom ništa od tih 22 posto neće izgubiti, dok će od onih18 posto dobiti njih sve. Ukratko, ovo je bio pobjednički potez - tvrdi Relković.

Po njemu, ustavno ne bi trebalo biti ništa sporno u činjenici što Milanović s Pantovčaka ide u utrku za Banske dvore. I što će kao prisegom obvezani predsjednik svih građana u kampanji mahati zastavom jedne stranke.

- Milanović nas je navikao na iznenađenja, tako da je i ovo jedno od njih. Ustavni stručnjaci bi trebali razjasniti ovu situaciju, tako da je ne bih mogao komentirati, iako čisto sumnjam da bi se Milanović upuštao u ovakvu ekshibiciju bez da je prije toga sve pravno i ustavno provjerio - kaže Relković.

S obzirom da Milanović, u slučaju izborne pobjede, najavljuje vladu nacionalnog jedinstva, očito je, smatra naš sugovornik, kako odluku nije donio preko noći i kako se ovaj potez već neko vrijeme priprema, tako da ni SDP-ovi koalicijski partneri ne bi trebali biti iznenađeni.

- Jasno je da su Milanovićevi najbliži suradnici znali što se sprema, pri čemu nedavno najavljena koalicija SDP-a s partnerskim strankama centra i ljevice tek sada, s Milanovićem kao kandidatom za premijera, dobiva puni smisao - smatra Relković.

‘Izlaznost će biti rekordna‘

Kampanja će, u to nema nikakve dileme, biti maksimalno personalizirana, bit će to face to face dvoboj Milanovića i Plenkovića, pri čemu su, uvjerava Relković, aktualnom premijeru svi aduti izbijeni iz ruku.

- Plenković je, svojim postupcima i načinom vladavine, pripremio teren za Milanovićevu kandidaturu, odnosno za kandidaturu čovjeka kojega nije očekivao. Mislio je kako nema nikakav izazov i kako će kampanja biti dosadna i grdno se prevario. A s obzirom da je do izbora ostalo još jako malo, neće imati vremene išta promijeniti - veli Relković.

Izlaznost će, uvjerava, biti rekordna. Poglavito što se tiče izbora nakon smti Franje Tuđmana i ukidanja polupredsjedničkog sustava.

- Određujući neobičan dan i datum izbora Milanović je povukao snajperski precizan potez. I dok je do sada veća izlasnost u pravilu išla na ruku HDZ-u, sada će to, baš zbog Milanovića, ići u korist SDP-a i njegovih partnera. Što više, naime, HDZ izvuče glasača na birališta, to će i birači sadašnje oporbe biti još mobiliziraniji. Naprosto neće propustiti priliku da skinu HDZ s vlasti - objašnjava Relković.

Ponavlja kako lista s Milanovićem na čelu ne može izgubiti ove izbore.

- Sad smo na početku, sve se briše, više niti jedna anketa ne vrijedi. A HDZ više od 27 posto, koliko je imao do sada, uljuljkan u pobjedu i bez Milanovića kao Plenkovićeva protukandidata, ne može ići, to im je bio plafon - ističe Relković.

Ujedinjenje desnice nije, kaže, moguće. Niti kao protuteža savezu okupljenom oko Milanovića.

- HDZ ne može okupiti široku koaliciju, a pogotovo ne može uza se vezati Domovinski pokret, pogotovo ne prije izbora, jer bi to bio politički kraj za Ivana Penavu. Da Penava to napravi, izgubio bi pola biračkog tijela. A ne zaboravimo i da je Milanović kao predsjednik izgradio takvu osobnost da ga je prihvatio i jedan dio desne publike - tumači Relković.

image

Relković: Milanović je sada najveći neprijatelj sam sebi. Ukoliko kroz idućih mjesec dana bude mogao kontrolirati svoj karakter i jezik, pobjeda mu neće izmaći

Tom Dubravec/Cropix

‘Neće ga ni okrznuti‘

Milanoviću, dodaje, ne može nauditi ni činjenica što je jednom već bio premijer, i to ne baš osobito uspješan..

- Ako je to jedino što će HDZ u kampanji koristiti, onda je to ništa, Milanovića to neće niti okrznuti - kaže Relković.

Ukoliko pak izgubi izbore...

- To se neće dogoditi, ali hipotetski, ako se dogodi, onda njegov daljnji politički angažman više ne bi bio smislen. Ukratko, ovo je potez za pobjedu ili za mirovinu - sažimlje Relković.

Milanović je sada najveći neprijatelj sam sebi. Ukoliko kroz idućih mjesec dana bude mogao kontrolirati svoj karakter i jezik, pobjeda mu, ponavlja naš sugovornik, neće izmaći.

- On je sve rekao što je imao. Retorički više ne treba ići u rizike, on je sad u situaciji da vozi u leru kroz zeleni val, nema portrebe dodavati gas - zaključuje Relković.

A što biti s malim strankama, onima koje se nadaju prelasku izbornog praga i nekolicini zastupnika?

- Milanovićeva kandidatura sve mijenja, ovo je promjena u dinamici stranačkih snaga, pri čemu od petka više ne postoje liste od pet do deset posto, ovo je njihov kraj - smatra Relković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 17:43