stdClass Object ( [id] => 299851 [title] => "Razočarani smo što general Krstičević nije postao ministar" [alias] => razocarani-smo-sto-general-krsticevic-nije-postao-ministar [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => U operaciji Maslenica, u siječnju 1993. godine, hrvatske vojno-redarstvene snage u samo 72 sata oslobodile su bitne strateške točke. U prva tri dana akcije poginulo je 19 branitelja, a ranjeno ih je 70. No, u snažnim protunapadima srpskog agresora koji su uslijedili odmah nakon akcije, do 31. ožujka 1993. broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127.

Ovo su osnovni podaci o prvoj velikoj akciji hrvatskih snaga koja je označila preokret u Domovinskom ratu. Kao i svake godine, i 23. obljetnica akcije Maslenica obilježavala se više dana, na više lokacija, od Zadra do Velebita.

U petak su tako veterani Četvrte gardijske brigade, te svih ostalih gardijskih brigada, 72. bojne Vojne policije, Specijalne jedinice policije BATT-Split i Poskoci - Zadar, IX. bojne HOS-a, 6. domobranske pukovnije i pričuvnih postrojbi HV-a i MUP-a položili vijence i odali počast kod Zelenog hrasta u Islamu Latinskom te kod spomen-križa pokraj Masleničkog mosta. Potom su pripadnici specijalnih jedinica policije nazočili misi u crkvi sv. Frane u Podpragu, na obroncima Velebita, te obišli sve spomen-ploče poginulima na ovoj planini.

Pijetet umjesto politike

No, za razliku od lanjskih godina, na obilježavanju 23. obljetnice Maslenice među braniteljima se najviše govorilo o formiranju nove Vlade. Bilo je i onih koji za obilježavanja nisu htjeli govoriti o politici. Takav je bio Nikola Grmoja, glasnogovornik Mosta i zamjenik gradonačelnika Metkovića, kojega smo sreli u Islamu Latinskom.

– Ne, ništa o politici sada nećemo, mislim da poginuli zaslužuju pijetet, te da obljetnica akcije Maslenica nije mjesto gdje bismo se trebali baviti političkim temama – kazao nam je Grmoja.

On je na spomen-ploču kod Zelenog hrasta došao položiti vijenac u ime Grada Metkovića. U Islam Latinski stigao je s veteranima 4. gardijske brigade, podružnice Dubrovačko - neretvanske županije i prijateljima, Antom Peharom, Goranom Komazinom Mekom, Antom Marevićem, Danom Rendulićem, Matom Maslaćem i Brankom Markotom.

Ipak, većina branitelja nazočnih na obilježavanju 23. obljetnice Maslenice bila je razočarana činjenicom da umirovljeni general Damir Krstičević, legendarni zapovjednik Četvrte brigade, nije postao ministrom obrane.

– Razočarani smo što Damir Krstičević nije imenovan ministrom obrane. Baš razočarani! O tome se govorilo kao o gotovoj činjenici, jer je general Krstičević bio jedan od najzaslužnijih zapovjednika u Domovinskom ratu, vrhunski školovan, a onda se zadnja dva dana prije imenovanja nove Vlade više nije ni spomenuo – kazao nam je Ivan Bazina, predsjednik Udruge hrvatskih ratnih veterana grada Kaštela. S njima su pred Zeleni hrast iz Kaštela došli i članovi Udruge Joso Šarić, Jozo Orošnjak, Zlatko Topić, Damir Rajčić Šljivo, Ivo Dežančić, Ivo Bratinčević, Šimun Bogić i Ivica Pavelin.

Susrećemo i članove Udruge dragovoljaca i veterana grada Šibenika i šibenske Hvidre, Vodičane. Tu su predsjednik UDVDR-a Miljenko Poljičak, zamjenik Tonči Mrša, Ratko Despot, Petar Čičin-Šain, Goran Pešić, Vice Lambaša, Joško Vukorepa, Vice Bratić, Nikola Babić, Radoslav Juričev, Ivan Rupić, Mladenko Spahija, Rozario Vukičević...

– Damir Krstičević je u jednom razdoblju bio i zapovjednik 113. brigade i mislimo da bi apsolutno bio izuzetno dobar izbor da je imenovan za ministra obrane. Također, mislim da je Mijo Crnoja, kojeg osobno poznajem, izuzetno dobar odabir za ministra hrvatskih branitelja, čovjek koji je bio branitelj, u svim je našim problemima, i siguran sam da će biti jako, jako dobar ministar – kazao nam je Tonči Mrša.

Miljenko Poljičak dodaje da od ove vlade očekuje "više sluha, da će imati razumijevanja prema najpotrebitijima, prema braniteljima, koji u ovom trenutku ostaju bez posla, koji su tržištu jednostavno nezanimljivi".

– Tražimo da se te ljude na neki način zaštiti. A ne da se prava šire, na način da opet dobiju oni koji imaju najviše, nego da dobiju oni koji su najpotrebitiji. Smatramo da će ova Vlada imati sasvim drugačiji odnos prema braniteljima. Želimo dijeliti sudbinu ovoga naroda, jer mi ne tražimo nemoguće – veli Poljičak.

Pred spomen-križ kod Masleničkog mosta počast su, među ostalim, došli odati i veterani 72. bojne Vojne policije iz Imotskoga, Splita i Zadra.

Moj brat Damir

Iz Splita su stigli Zlatko Čipčić, Marko Rogić, Dragan Krpo, Josip Bilojelić, Željko Bilić, Davor Banić, Zvonimir Škaro, Sveto Maretić, Brano i Igor Bulić, Ante Kušeta. Iz Imotskog su došli Ivica i Ivan Grančić, Vinko Brečić, Novica Šimić, Mate Piplica, Dražen Zakarija, Ante Tonči Brečić, Nediljko Zele Ribičić. Svi ne prestaju komentirati situaciju s Damirom Krstičevićem. Naročito jer je 72. bojna Vojne policije nastala iz Samostalne bojne VP 4. gardijske brigade.

– Damir Krstičević je moj brat i ostao sam šokiran što nije postao ministar obrane – kazao nam je emotivno Zlatko Čipčić Ćipe, predsjednik Udruge branitelja veterana Vojne policije Split.

– O tome se govorilo tjednima i navodno je sve bilo dogovoreno. Stav Koordinacije ratnih postrojbi grada Splita je bio da naš Damir bude ministar obrane. S njim i Antom Gotovinom, počevši od Maslenice preko ostalih akcija, pa sve od Oluje, stigli smo do veličanstvene pobjede u Domovinskom ratu – kaže Zlatko Čipčić te ističe:

– Uz Damira me vežu posebne emocije, jer smo skupa krenuli 1991. godine u Četvrtoj gardijskoj brigadi. Treba kazati da je Damir i nakon završetka Domovinskog rata nastavio raditi na vlastitoj vojnoj izobrazbi, a pokazao se i dokazao i kao gospodarstvenik. Nevezano uz to, kako se mi ne bavimo politikom, još jednom pozivamo sve da daju bezrezervnu podrušku novoj Vladi. Jer, očekujemo da se vrati dostojanstvo hrvatskim braniteljima i da prestanu podjele u hrvatskom društvu - kazao nam je Zlatko Čipčić.

S Masleničkog mosta na Velebit zaputili smo se s pripadnicima Udruge specijalne jedinice policije BATT Split, te nekolicinom aktivnih splitskih specijalaca, na čelu s Antonom Dražinom, zapovjednikom Specijalne jedinice policije BAAT Split. Na Velebitu je bio i Ivica Glavota, predsjednik Udruge specijalne policije BATT Split, koji je s još petoricom suboraca u siječnju 1993. godine osvojio Tulove grede, kotu s koje su srpski agresori kontrolirali Malenički most.

Da Ivica Glavota, Franjo Tokalić, Eugen Đuka, Slavko Rogić, Petar Maras i Mario Radan nisu uspješno završili akciju koju im je zapovjedio general Mladen Markač, bilo bi pitanje kako bi završila akcija Maslenica. O tome smo već pisali, pa smo Glavotu upitali za komentar neimenovanja generala Damira Krstičevića za ministra obrane u novoj Vladi.

– Ne bih o ratu, jer rat nije ni postojao, pa tako ni o ičemu vezanom uz rat, jer su sve to izmišljotine. Pa rata nije ni bilo – ogorčeno će Glavota.

S Antonom Dražinom, Ivicom Glavotom, umirovljenim komodorom Ivicom Tolićem i suborcima, Velebit je u petak, preko Podgraga, Tulovih greda i Malog Alana, do Lovinca i Svetog Roka, obišao i umirovljeni bojnik Mario Tomasović, predsjednik splitske Hvidre i član Koordinacije udruga branitelja grada Splita. U Domovinskom ratu bio je pripadnik Četvrte gardijske brigade, suborac generala Damira Krstičevića, a za Oluje je bio pomoćnik zapovjednika Zbornog područja Split, generala Ante Gotovine.

Igra sudbine

– Kao čovjek i suborac Damira Krstičevića, smatram da je trebao dobiti šansu biti ministar obrane. Smatram da ako su bile kombinacije s umirovljenim generalom Krstičevićem za ministra obrane, da me njegovo neimenovanje nemalo iznenadilo, kao i dosta hrvatskih branitelja.

– Mislim da to nije pošteno i da se ne radi samo o njemu, nego da su time degradirani i hrvatski branitelji, koji su se rame uz rame s njim borili u Domovinskom ratu. Sve skupa, naravno, ne umanjujući autonomnu procjenu premijera Tihomira Oreškovića i političkih stranaka koje su kreirale novu hrvatsku Vladu, kao ni stručne reference novog ministra obrane Josipa Buljevića. Ali, ponavljam, general Krstičević, sa svim svojim domoljubnim, ratnim, stručnim i svim ostalim referencama, u svakom slučaju zaslužio je drugačiji treman, i to naprosto nije u redu! – kategorično će Tomasović. Te dodaje:

– Situacija oko umirovljenoga generala Damira Krstičevića nije usamljeni slučaj. Imamo sličnu situaciju s umirovljenim komodorom Ivicom Tolićem, koji je također jedan od naših najškolovanijih časnika, i ljudi koji su završili najviše civilne škole, završio je i NATO-ovu Školu obrane u Rimu.

Isto tako bio je svojedobno kandidat za Europski parlament. Sudbina se poigrala s njime kao i s Krstičevićem, i jedan i drugi nisu završili tamo gdje im je mjesto, da budu zastupljeni u institucijama hrvatske države na višim mjestima. Želim vjerovati da to nije pravilo, ne daj Bože, plan, nego stjecaj okolnosti. Ako je to, pak, dio plana, onda to nije dobro za hrvatske branitelje – za kraj će Mario Tomasović.

tekst i foto: Joško Dadić

Mario Adrinek: Očekujem obračun s lažnim braniteljima

U Svetom Roku susreli smo se i s Marijem Adrinekom, umirovljenim pripadnikom Specijalne jedinice policije Ris-Kutina, koji se također borio na Velebitu. Već godinama s obitelji živi u Udbini, začetnik je ideje o Udbini kao mjestu posebnog pijeteta. Evo nekoliko stvari koje Adrinek očekuje od nove Vlade:

– Konačni i definitivni obračun s kriminalom na razini jedinica lokalne uprave i samouprave. krenuvši od nepotizma, korupcije, zlouporaba položaja, nesavjesnog rada, a sve na štetu građana koje bi upravo ti predstavnici jedinica lokalne uprave i samouprave trebali zastupati.

– Sređivanje popisa birača kao osnove za provođenje demokratskih izbora i izjašnjavanja volje građana pa tako mogu navesti primjer općine Udbina, gdje imam tri izvoda o broju birača na području općine i sva tri se razlikuju, pa tako na stranici DIP-a stoji da je taj broj 1262, rješenjem ureda državne uprave l-s županije taj broj je 1756, a na upit DIP-u dobivam odgovor da taj broj iznosi 1696 birača. Ne treba ni naglašavati da te brojke ni približno ne odgovaraju stvarnom stanju, ali štite lokalne moćnike od bilo kakve građanske inicijative jer recimo lokalni referendum je moguće provesti samo teoretski, a praktično ne – upozorava Adrinek.

Kao branitelj, dragovoljac i HRVI iz Domovinskog rata od novog ministra hrvatskih branitelja očekujem sređivanje registra branitelja i obračun s onima koji imaju lažne statuse branitelja i ratnih vojnih invalida, a znamo da ih ima. Nadalje očekujem sasvim drugačiji pristup braniteljskoj populaciji na način da se konačno krene u reviziju zdravstvenog stanja svih branitelja i HRVI zbog alarmantne smrtnosti braniteljske populacije.
Očekujem i vraćanje naših branitelja koji su pogrešnom politikom prethodne Vlade s opskrbnina Ministarstva branitelja, koje su ionako mizerne, završili u socijali, gdje su im one smanjene za dodatnih 350 kuna i sada iznose oko 800 kuna, što je samo po sebi još jedan okidač za suicidalno ponašanje branitelja – ističe Mario Adrinek.

Mario Tomasović: Siti smo ideologija

Slušajući prijenos Hrvatskog sabora, ražalostila me činjenica da se ponovno umjesto gorućih gospodarskih i socijalnih tema, iz naftalina vadi ideološko oružje kojima prvenstveno takozvana ljevica tuče po tek imenovanim ministrima – kaže Mario Tomasović, te ističe:

– Smatram da je to još jedan dokaz koliko su ti ljudi na jedan način zlonamjerni, politički nepismeni, nekorektni i kako zapravo onemogućuju hrvatskoj državi normalan razvoj.

Hrvatski branitelji ne žele živjeti u prošlosti, hrvatski branitelji su se borili za demokratsku, pluralnu, samostalnu Republiku Hrvatsku, u kojoj će svi građani biti jednaki, neovisno o bilo kakvoj orijentaciji, vjerskoj, nacionalnoj, ideološkoj i spolnoj pripadnosti.

S ovog mjesta, iz Ravnih kotara, želim naglasiti i reći u ime branitelja, i u svoje osobno ime, da nam je dosta ideoloških podjela, dosta nam je fašista i takozvanih antifašista. Jer, to nisu pravi antifašisti, da su oni pravi, izvorni antifašisti, oni ne bi koristili svaki trenutak da napadnu svaku promjenu i želju da hrvatskoj državi bude bolje. Moram primijetiti da ljudi koji su izgubili izbore ne mogu podnijeti taj politički poraz dostojanstveno i prepustiti vlast da svima bude bolje, našoj djeci, svima zajedno – kaže Mario Tomasović.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Veterani 72. bojne Vojne policije iz Splita i Imotskog pred spomen-križem kod Masleničkog mosta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gorčina branitelja s maslenice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-01-23 20:43:59 [created_by] => 37 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-01-24 21:23:14 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-01-24 11:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9782 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2016\/01\/24\/Novosti\/maslenica00.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/24\/Novosti\/maslenica\/IMG_0008.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/24\/Novosti\/maslenica\/IMG_0012.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/24\/Novosti\/maslenica\/IMG_0019.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/24\/Novosti\/maslenica\/IMG_0026.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/24\/Novosti\/maslenica\/IMG_6779.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/01\/24\/Novosti\/maslenica\/vijenci_maslenica2-220116.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"680x400"},{"size0":"800x600"},{"size0":"800x600"},{"size0":"800x600"},{"size0":"800x600"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x532"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8059115 Threads: 3 Questions: 1669648455 Slow queries: 4969176 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112223303 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/razocarani-smo-sto-general-krsticevic-nije-postao-ministar-299851 [printLink] => /vijesti/hrvatska/razocarani-smo-sto-general-krsticevic-nije-postao-ministar-299851?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 284869 [name] => maslenica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => maslenica [link] => /tag/maslenica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 232964 [name] => damirkrstičević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => damirkrsticevic [link] => /tag/damirkrsticevic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Veterani 72. bojne Vojne policije iz Splita i Imotskog pred spomen-križem kod Masleničkog mosta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gorčina branitelja s maslenice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => "Razočarani smo što general Krstičević nije postao ministar" [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-14-29-12-37 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2016/01/24/Novosti/maslenica00.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2016/01/24/Novosti/maslenica00.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/24/Novosti/maslenica/IMG_0008.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/24/Novosti/maslenica/IMG_0012.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/24/Novosti/maslenica/IMG_0019.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/24/Novosti/maslenica/IMG_0026.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/24/Novosti/maslenica/IMG_6779.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/01/24/Novosti/maslenica/vijenci_maslenica2-220116.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}U operaciji Maslenica, u siječnju 1993. godine, hrvatske vojno-redarstvene snage u samo 72 sata oslobodile su bitne strateške točke. U prva tri dana akcije poginulo je 19 branitelja, a ranjeno ih je 70. No, u snažnim protunapadima srpskog agresora koji su uslijedili odmah nakon akcije, do 31. ožujka 1993. broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127.

Ovo su osnovni podaci o prvoj velikoj akciji hrvatskih snaga koja je označila preokret u Domovinskom ratu. Kao i svake godine, i 23. obljetnica akcije Maslenica obilježavala se više dana, na više lokacija, od Zadra do Velebita.

U petak su tako veterani Četvrte gardijske brigade, te svih ostalih gardijskih brigada, 72. bojne Vojne policije, Specijalne jedinice policije BATT-Split i Poskoci - Zadar, IX. bojne HOS-a, 6. domobranske pukovnije i pričuvnih postrojbi HV-a i MUP-a položili vijence i odali počast kod Zelenog hrasta u Islamu Latinskom te kod spomen-križa pokraj Masleničkog mosta. Potom su pripadnici specijalnih jedinica policije nazočili misi u crkvi sv. Frane u Podpragu, na obroncima Velebita, te obišli sve spomen-ploče poginulima na ovoj planini.

Pijetet umjesto politike

No, za razliku od lanjskih godina, na obilježavanju 23. obljetnice Maslenice među braniteljima se najviše govorilo o formiranju nove Vlade. Bilo je i onih koji za obilježavanja nisu htjeli govoriti o politici. Takav je bio Nikola Grmoja, glasnogovornik Mosta i zamjenik gradonačelnika Metkovića, kojega smo sreli u Islamu Latinskom.

– Ne, ništa o politici sada nećemo, mislim da poginuli zaslužuju pijetet, te da obljetnica akcije Maslenica nije mjesto gdje bismo se trebali baviti političkim temama – kazao nam je Grmoja.

On je na spomen-ploču kod Zelenog hrasta došao položiti vijenac u ime Grada Metkovića. U Islam Latinski stigao je s veteranima 4. gardijske brigade, podružnice Dubrovačko - neretvanske županije i prijateljima, Antom Peharom, Goranom Komazinom Mekom, Antom Marevićem, Danom Rendulićem, Matom Maslaćem i Brankom Markotom.

Ipak, većina branitelja nazočnih na obilježavanju 23. obljetnice Maslenice bila je razočarana činjenicom da umirovljeni general Damir Krstičević, legendarni zapovjednik Četvrte brigade, nije postao ministrom obrane.

– Razočarani smo što Damir Krstičević nije imenovan ministrom obrane. Baš razočarani! O tome se govorilo kao o gotovoj činjenici, jer je general Krstičević bio jedan od najzaslužnijih zapovjednika u Domovinskom ratu, vrhunski školovan, a onda se zadnja dva dana prije imenovanja nove Vlade više nije ni spomenuo – kazao nam je Ivan Bazina, predsjednik Udruge hrvatskih ratnih veterana grada Kaštela. S njima su pred Zeleni hrast iz Kaštela došli i članovi Udruge Joso Šarić, Jozo Orošnjak, Zlatko Topić, Damir Rajčić Šljivo, Ivo Dežančić, Ivo Bratinčević, Šimun Bogić i Ivica Pavelin.

Susrećemo i članove Udruge dragovoljaca i veterana grada Šibenika i šibenske Hvidre, Vodičane. Tu su predsjednik UDVDR-a Miljenko Poljičak, zamjenik Tonči Mrša, Ratko Despot, Petar Čičin-Šain, Goran Pešić, Vice Lambaša, Joško Vukorepa, Vice Bratić, Nikola Babić, Radoslav Juričev, Ivan Rupić, Mladenko Spahija, Rozario Vukičević...

– Damir Krstičević je u jednom razdoblju bio i zapovjednik 113. brigade i mislimo da bi apsolutno bio izuzetno dobar izbor da je imenovan za ministra obrane. Također, mislim da je Mijo Crnoja, kojeg osobno poznajem, izuzetno dobar odabir za ministra hrvatskih branitelja, čovjek koji je bio branitelj, u svim je našim problemima, i siguran sam da će biti jako, jako dobar ministar – kazao nam je Tonči Mrša.

Miljenko Poljičak dodaje da od ove vlade očekuje "više sluha, da će imati razumijevanja prema najpotrebitijima, prema braniteljima, koji u ovom trenutku ostaju bez posla, koji su tržištu jednostavno nezanimljivi".

– Tražimo da se te ljude na neki način zaštiti. A ne da se prava šire, na način da opet dobiju oni koji imaju najviše, nego da dobiju oni koji su najpotrebitiji. Smatramo da će ova Vlada imati sasvim drugačiji odnos prema braniteljima. Želimo dijeliti sudbinu ovoga naroda, jer mi ne tražimo nemoguće – veli Poljičak.

Pred spomen-križ kod Masleničkog mosta počast su, među ostalim, došli odati i veterani 72. bojne Vojne policije iz Imotskoga, Splita i Zadra.

Moj brat Damir

Iz Splita su stigli Zlatko Čipčić, Marko Rogić, Dragan Krpo, Josip Bilojelić, Željko Bilić, Davor Banić, Zvonimir Škaro, Sveto Maretić, Brano i Igor Bulić, Ante Kušeta. Iz Imotskog su došli Ivica i Ivan Grančić, Vinko Brečić, Novica Šimić, Mate Piplica, Dražen Zakarija, Ante Tonči Brečić, Nediljko Zele Ribičić. Svi ne prestaju komentirati situaciju s Damirom Krstičevićem. Naročito jer je 72. bojna Vojne policije nastala iz Samostalne bojne VP 4. gardijske brigade.

– Damir Krstičević je moj brat i ostao sam šokiran što nije postao ministar obrane – kazao nam je emotivno Zlatko Čipčić Ćipe, predsjednik Udruge branitelja veterana Vojne policije Split.

– O tome se govorilo tjednima i navodno je sve bilo dogovoreno. Stav Koordinacije ratnih postrojbi grada Splita je bio da naš Damir bude ministar obrane. S njim i Antom Gotovinom, počevši od Maslenice preko ostalih akcija, pa sve od Oluje, stigli smo do veličanstvene pobjede u Domovinskom ratu – kaže Zlatko Čipčić te ističe:

– Uz Damira me vežu posebne emocije, jer smo skupa krenuli 1991. godine u Četvrtoj gardijskoj brigadi. Treba kazati da je Damir i nakon završetka Domovinskog rata nastavio raditi na vlastitoj vojnoj izobrazbi, a pokazao se i dokazao i kao gospodarstvenik. Nevezano uz to, kako se mi ne bavimo politikom, još jednom pozivamo sve da daju bezrezervnu podrušku novoj Vladi. Jer, očekujemo da se vrati dostojanstvo hrvatskim braniteljima i da prestanu podjele u hrvatskom društvu - kazao nam je Zlatko Čipčić.

S Masleničkog mosta na Velebit zaputili smo se s pripadnicima Udruge specijalne jedinice policije BATT Split, te nekolicinom aktivnih splitskih specijalaca, na čelu s Antonom Dražinom, zapovjednikom Specijalne jedinice policije BAAT Split. Na Velebitu je bio i Ivica Glavota, predsjednik Udruge specijalne policije BATT Split, koji je s još petoricom suboraca u siječnju 1993. godine osvojio Tulove grede, kotu s koje su srpski agresori kontrolirali Malenički most.

Da Ivica Glavota, Franjo Tokalić, Eugen Đuka, Slavko Rogić, Petar Maras i Mario Radan nisu uspješno završili akciju koju im je zapovjedio general Mladen Markač, bilo bi pitanje kako bi završila akcija Maslenica. O tome smo već pisali, pa smo Glavotu upitali za komentar neimenovanja generala Damira Krstičevića za ministra obrane u novoj Vladi.

– Ne bih o ratu, jer rat nije ni postojao, pa tako ni o ičemu vezanom uz rat, jer su sve to izmišljotine. Pa rata nije ni bilo – ogorčeno će Glavota.

S Antonom Dražinom, Ivicom Glavotom, umirovljenim komodorom Ivicom Tolićem i suborcima, Velebit je u petak, preko Podgraga, Tulovih greda i Malog Alana, do Lovinca i Svetog Roka, obišao i umirovljeni bojnik Mario Tomasović, predsjednik splitske Hvidre i član Koordinacije udruga branitelja grada Splita. U Domovinskom ratu bio je pripadnik Četvrte gardijske brigade, suborac generala Damira Krstičevića, a za Oluje je bio pomoćnik zapovjednika Zbornog područja Split, generala Ante Gotovine.

Igra sudbine

– Kao čovjek i suborac Damira Krstičevića, smatram da je trebao dobiti šansu biti ministar obrane. Smatram da ako su bile kombinacije s umirovljenim generalom Krstičevićem za ministra obrane, da me njegovo neimenovanje nemalo iznenadilo, kao i dosta hrvatskih branitelja.

– Mislim da to nije pošteno i da se ne radi samo o njemu, nego da su time degradirani i hrvatski branitelji, koji su se rame uz rame s njim borili u Domovinskom ratu. Sve skupa, naravno, ne umanjujući autonomnu procjenu premijera Tihomira Oreškovića i političkih stranaka koje su kreirale novu hrvatsku Vladu, kao ni stručne reference novog ministra obrane Josipa Buljevića. Ali, ponavljam, general Krstičević, sa svim svojim domoljubnim, ratnim, stručnim i svim ostalim referencama, u svakom slučaju zaslužio je drugačiji treman, i to naprosto nije u redu! – kategorično će Tomasović. Te dodaje:

– Situacija oko umirovljenoga generala Damira Krstičevića nije usamljeni slučaj. Imamo sličnu situaciju s umirovljenim komodorom Ivicom Tolićem, koji je također jedan od naših najškolovanijih časnika, i ljudi koji su završili najviše civilne škole, završio je i NATO-ovu Školu obrane u Rimu.

Isto tako bio je svojedobno kandidat za Europski parlament. Sudbina se poigrala s njime kao i s Krstičevićem, i jedan i drugi nisu završili tamo gdje im je mjesto, da budu zastupljeni u institucijama hrvatske države na višim mjestima. Želim vjerovati da to nije pravilo, ne daj Bože, plan, nego stjecaj okolnosti. Ako je to, pak, dio plana, onda to nije dobro za hrvatske branitelje – za kraj će Mario Tomasović.

tekst i foto: Joško Dadić

Mario Adrinek: Očekujem obračun s lažnim braniteljima

U Svetom Roku susreli smo se i s Marijem Adrinekom, umirovljenim pripadnikom Specijalne jedinice policije Ris-Kutina, koji se također borio na Velebitu. Već godinama s obitelji živi u Udbini, začetnik je ideje o Udbini kao mjestu posebnog pijeteta. Evo nekoliko stvari koje Adrinek očekuje od nove Vlade:

– Konačni i definitivni obračun s kriminalom na razini jedinica lokalne uprave i samouprave. krenuvši od nepotizma, korupcije, zlouporaba položaja, nesavjesnog rada, a sve na štetu građana koje bi upravo ti predstavnici jedinica lokalne uprave i samouprave trebali zastupati.

– Sređivanje popisa birača kao osnove za provođenje demokratskih izbora i izjašnjavanja volje građana pa tako mogu navesti primjer općine Udbina, gdje imam tri izvoda o broju birača na području općine i sva tri se razlikuju, pa tako na stranici DIP-a stoji da je taj broj 1262, rješenjem ureda državne uprave l-s županije taj broj je 1756, a na upit DIP-u dobivam odgovor da taj broj iznosi 1696 birača. Ne treba ni naglašavati da te brojke ni približno ne odgovaraju stvarnom stanju, ali štite lokalne moćnike od bilo kakve građanske inicijative jer recimo lokalni referendum je moguće provesti samo teoretski, a praktično ne – upozorava Adrinek.

Kao branitelj, dragovoljac i HRVI iz Domovinskog rata od novog ministra hrvatskih branitelja očekujem sređivanje registra branitelja i obračun s onima koji imaju lažne statuse branitelja i ratnih vojnih invalida, a znamo da ih ima. Nadalje očekujem sasvim drugačiji pristup braniteljskoj populaciji na način da se konačno krene u reviziju zdravstvenog stanja svih branitelja i HRVI zbog alarmantne smrtnosti braniteljske populacije.
Očekujem i vraćanje naših branitelja koji su pogrešnom politikom prethodne Vlade s opskrbnina Ministarstva branitelja, koje su ionako mizerne, završili u socijali, gdje su im one smanjene za dodatnih 350 kuna i sada iznose oko 800 kuna, što je samo po sebi još jedan okidač za suicidalno ponašanje branitelja – ističe Mario Adrinek.

Mario Tomasović: Siti smo ideologija

Slušajući prijenos Hrvatskog sabora, ražalostila me činjenica da se ponovno umjesto gorućih gospodarskih i socijalnih tema, iz naftalina vadi ideološko oružje kojima prvenstveno takozvana ljevica tuče po tek imenovanim ministrima – kaže Mario Tomasović, te ističe:

– Smatram da je to još jedan dokaz koliko su ti ljudi na jedan način zlonamjerni, politički nepismeni, nekorektni i kako zapravo onemogućuju hrvatskoj državi normalan razvoj.

Hrvatski branitelji ne žele živjeti u prošlosti, hrvatski branitelji su se borili za demokratsku, pluralnu, samostalnu Republiku Hrvatsku, u kojoj će svi građani biti jednaki, neovisno o bilo kakvoj orijentaciji, vjerskoj, nacionalnoj, ideološkoj i spolnoj pripadnosti.

S ovog mjesta, iz Ravnih kotara, želim naglasiti i reći u ime branitelja, i u svoje osobno ime, da nam je dosta ideoloških podjela, dosta nam je fašista i takozvanih antifašista. Jer, to nisu pravi antifašisti, da su oni pravi, izvorni antifašisti, oni ne bi koristili svaki trenutak da napadnu svaku promjenu i želju da hrvatskoj državi bude bolje. Moram primijetiti da ljudi koji su izgubili izbore ne mogu podnijeti taj politički poraz dostojanstveno i prepustiti vlast da svima bude bolje, našoj djeci, svima zajedno – kaže Mario Tomasović.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>







[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/razocarani-smo-sto-general-krsticevic-nije-postao-ministar-299851 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=80ea6312bd50be2ba1b06054e053f9d0c18b1f5e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%26quot%3BRazo%C4%8Darani+smo+%C5%A1to+general+Krsti%C4%8Devi%C4%87+nije+postao+ministar%26quot%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Frazocarani-smo-sto-general-krsticevic-nije-postao-ministar-299851 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Frazocarani-smo-sto-general-krsticevic-nije-postao-ministar-299851 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Veterani 72. bojne Vojne policije iz Splita i Imotskog pred spomen-križem kod Masleničkog mosta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gorčina branitelja s maslenice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskagorčina branitelja s maslenice

"Razočarani smo što general Krstičević nije postao ministar"

Piše PSD.
24. siječnja 2016. - 12:44
U operaciji Maslenica, u siječnju 1993. godine, hrvatske vojno-redarstvene snage u samo 72 sata oslobodile su bitne strateške točke. U prva tri dana akcije poginulo je 19 branitelja, a ranjeno ih je 70. No, u snažnim protunapadima srpskog agresora koji su uslijedili odmah nakon akcije, do 31. ožujka 1993. broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127.

Ovo su osnovni podaci o prvoj velikoj akciji hrvatskih snaga koja je označila preokret u Domovinskom ratu. Kao i svake godine, i 23. obljetnica akcije Maslenica obilježavala se više dana, na više lokacija, od Zadra do Velebita.

U petak su tako veterani Četvrte gardijske brigade, te svih ostalih gardijskih brigada, 72. bojne Vojne policije, Specijalne jedinice policije BATT-Split i Poskoci - Zadar, IX. bojne HOS-a, 6. domobran...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 16:29