stdClass Object ( [id] => 205676 [title] => Radman nije dao ostavku: Dosta vama u dvorani, političarima u sjeni, klanovima...; Novinari napustili presicu [alias] => radman-nije-dao-ostavku-dosta-vama-u-dvorani-politicarima-u-sjeni-klanovima-novinari-napustili-presicu [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => NAJNOVIJE

Mnogi koji su nakon najave izvanredne konferencije za novinare glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana zaključili kako će to biti njegov oproštaj od ravnateljske funkcije, gadno su se prevarili. Dogodilo se upravo obratno.

Glavni ravnatelj s Prisavlja je krenuo u žestok protunapad u kojem je nasrnuo na novinare koji kritički o njemu pišu, 'političko podzemlje koje ga ruši' te 'interesne klanove koji unutar i izvan HRT-a podrivaju kuću'.

Nakon petominutnog monologa u kojem je ustvrdio kako novinari kontinuirano sudjeluju u obezvređivanju njega osobno i HRT-a i prenose zlo zbog čega je ugrožen njegov život i život zaposlenika, novinari su demonstrativno napustili dvoranu na Prisavlju.

Očite činjenice poput one da je odbijao podnijeti imovinsku karticu jer je tvrdio da nije dužnosnik, zbog čega ga je i nadležno Povjerenstvo kaznilo s 15.000 kuna, kao i otkriće da u imovinskoj kartici nije prijavio svoju imovinu hotel Vila Park na Bohinju, kao i da je bio u sukobu interesa zbog vlastite tvrtke u Radmanovim je očima obično zlonamjerno novinarsko piskaranje čega mu ne pada napamet podnositi ostavku.

- Postoje dani kada čovjek pukne film, ode po novine i više se ne vrati. Postoje dani kada čovjek doživi trenutke da mu se smrači i poželi otići na godišnji odmor i više se ne vratiti. Postoje dani kada se čovjeku čini da oko sebe ima samo nepravdu i nerazumijevanje za sve što čini, ali ne, danas nije taj dan. Danas je dan kada treba reći "dosta"!

- Dosta vama, kolege koji ste u dvorani, političarima u sjeni, zainteresiranim skupinama i klanovima koji podrivaju ovu kuću do te mjere da je to postalo neizdrživo. Svima njima i vama zajedno poručujemo: "To više nećemo trpjeti" - odmah je na početku poručio Radman kazavši kako će učiniti sve da to prestane, da se razotkriju svi akteri i unutar i izvan HRT-a koji u posljednjih 10 godina obezvrjeđuju HRT-a kao vodeću institucije hrvatskog novinarstva.

- U posljednjih sedam mjeseci kako sam došao na ovu funkciju, kontinuirano sam, i ja osobno, i HRT kao institucija, izložen  javnom sramoćenju. Svi koji čitaju vaše napise upotrijebit će svoju moć da bi zaprijetili našim životima. Nama, našim obiteljima i djeci koji bi i koristili vaše argumente da bi upadali u naše stanove, pljačkali našu imovinu i koristili javni poziv na linč. To više neće moći ići! – u dahu je izgovorio Radman.

Potom je smireno nastavio govoriti o planu restrukturiranju HRT-a da bi se vrlo brzo opet obratio prisutnim novinarima.

– Ova posljednja kampanja koja ide protiv mene osobno da se smijeni četvrti ravnatelj u četiri godine čini se kako bi se dokazalo da ova kuća nema smisla, perspektive ni budućnosti. To je nešto što nećemo prihvatiti. Obraćam se vama koji pronosite to zlo – kazao je Radman.

Nakon što su proglašeni nositeljima zla, novinari su napustili dvoranu, a na izlasku su mu poručili da nisu oni ti koji su ispunjavali njegovu imovinsku karticu.

Kako bi demonstrirao snagu, Radman pred novinare nije došao sam, nego se okružio sa 20-ak svojih suradnika, što iz uprave, što iz programskog vodstva.

Kako se moglo čuti na nešto prije održanom kolegiju zapravo im je naređeno da moraju doći na presicu. Isto tako iz neslužbenih izvora se doznaje kako je uoči ovog istupa, Radman imao dvosatni razgovor s predsjednikom Ivom Josipovićem.
 
"Imam još imovine u inozemstvu"  

Goran Radman je 2. srpnja od Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa zatražio mišljenje o tome mora li u imovinskoj kartici, koju je podnio 3. lipnja ove godine, navesti svu svoju imovinu.

U zahtjevu je naveo da obrazac za popunjavanje imovine nije imao preciznijih uputa te da stoga pita mora li uvesti u karticu i imovinu u inozemstvu. Danas je dobio i odgovor Povjerenstva koje je zaključilo da je bio dužan navesti svu svoju imovinu, uključujući i hotel u Sloveniji.

- Svu imovinu koju sam stekao, stekao sam prije nego što sam došao na HRT. Činjenica da ju nisam objavio ne govori o mojoj nečasnosti. Činjenica da posjedujem imovinu me ne diskvalificira da upravljam HRT-om. Ako sam pogriješio, poštovat ću odluku Povjerenstva - rekao je Radman te objasnio da ima još imovine u inozemstvu, nije precizirao gdje.  

Ostavku zatražio i Vukšić

Nakon HNS-ova zastupnika Gorana Beusa Richembergha u petak je Radmanovu ostavku zatražio i laburist Branko Vukšić. On se ispričao javnosti što je uopće glasao za Radmanovo imenovanje. Radman je, kazao je Vukšić, trebao otići onog trena kada je uhvaćen u sukobu interesa.

"Uostalom, dao je riječ da će otići ako povjerenstvo donese za njega nepovoljan pravorijek. Umjesto da časno otiđe, ravnatelj kojeg sam smatrao najboljim od šest kandidata te za njega glasao, zbog čega se ispričavam javnosti, upetljava se iz afere u aferu. Kad se pogriješi treba priznat da se pogriješilo. Nije znao čak ni to da ne može biti ujedno član Nadzornog odbora Hypo banke i ravnatelj javnog servisa koji posluje s milijardu i 500 milijuna kuna. Ne zna treba li prijaviti imovinu u drugoj državi. Čini se da se gospodin Radman o tome savjetovao s gospodinom Sanaderom koji također nije prijavio silne milijune u stranim bankama, smatrajući valjda kao što to nekad reče gospodin Smiljko Sokol da novac nije imovina. Zbog potpunog gubitka vjerodostojnosti Radman već danas treba podnijeti ostavku – smatra Vukšić.

Duka: Sabor treba razriješiti Radmana

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka ocijenio je da bi Hrvatski sabor trebao razriješiti glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT) Gorana Radmana zbog nepotizma i "svih dosadašnjih slučajeva sukoba interesa", a kako bi se sačuvao javni HRT.

Nakon što su mediji otkrili da Radman u imovinskoj kartici nije prijavio vlasništvo hotela u Sloveniji te što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo da je to bio dužan učiniti Radman je kazao da se neće sam povući s HRT-a i poručio da neće tolerirati zavjeru protiv HRT-a za koju je optužio političare, interesne klanove i novinare.

"Nevjerojatno je da je čovjek koji je izabran za šefa javne televizije i radija na ovakav način kao Radman doživljava javne kritike. To što su novinari otkrili da nije deklarirao da ima hotel u vlasništvu on doživljava kao plan novinara da ugroze život njegove djece i njegovu imovinu. To je dosita bizarno razmišljanje. Zbog nepotizma i svih dosadašnjih slučajeva sukoba interesa g radmana bi sabor trebao razriješiti i to zato da b i se očuvao javni HRT, a ne da bi se uništio kako on to vidi", izjavio je Duka za Hinu.

ANITA BELAK KRILE, H

 

NAJAVA

Rotim ili Krmpotić umjesto Radmana

Goranu Radmanu ozbiljno se trese fotelja prvog čovjeka HRT-a. U ponedjeljak na sjednici Nadzornog odbora te javne medijske kuće dio se članova sprema zatražiti njegovu ostavku zbog afera kojima je posljednjih dana kompromitirao vlastitu poziciju.

Kao potencijalni Radmanovi nasljednici za sada se spominju Goran Rotim i Goran Krmpotić. Prvi je aktualni ravnatelj Programa HRT-a i jedan od Radmanovih najbližih suradnika, a drugi zamjenik predsjednika Nadzornog odbora, koji je do sada prilično žestoko kritizorao Radmanov rad.

Glavnom ravnatelju HRT-a na dušu se stavlja što u svojoj imovinskoj kartici Povjerenstvu za sukob interesa nije dostavio podatak da je vlasnik hotela u Bohinju, koji je 2003. kupio od SDP-a.

Osim toga, ulje na vatru dolila je i informacija da je Radman u HTV-ov Dnevnik pokušao progurati priču o nagradi koju dodjeljuje “Microsoft”, tvrtka u kojoj je do prije koju godinu sam bio regionalni direktor.

- Kad je bio biran za ravnatelja, Goran Radman se predstavio kao Superman. Pritom je naveo da će se držati moralnosti i etičnosti, koje očito trebaju vrijediti za sve nas, no ne i za njega – kratko je u izjavi za Slobodnu Dalmaciju čitav slučaj komentirala predsjednica ogranka Hrvatskog novinarskog društva na HTV-u Elizabeta Gojan.

Javno i otvoreno Radmanovu ostavku zatražio je HNS-ovac Goran Beus Richemberg, član saborskog Odbora za medije koje mora amenovati smjenu starog i izbor novog ravnatelja HRT-a.

Moguće čekanje jeseni

- Kritična masa je tolika da bi bilo najbolje da Radman u ponedjeljak sam ponudi svoju ostavku – smatra ovaj zastupnik narodnjaka. Druga opcija je da Nadzorni odbor pokrene postupak njegova razrješenja, Odbor za medije to pitanje raspravi i dostavi ga Saboru, te da se imenuje v.d. ravnatelja. Sve to trebalo bi se obaviti do konca idućeg tjedna, do kada traje sjednica hrvatskog parlamenta u čijoj je ovlasti imenovanje ravnatelja HRT-a.

Drugi scenarij predviđa da se rješavanje Radmanova slučaja odgodi do jeseni i podnošenja njegova godišnjeg izvješća u parlamentu. Radman bi tako dobio vremena da do studenog korigira nepravilnosti i regulira svoj status sukladno Zakonu o sukobu interesa, te pristupi prvim koracima u restrukturiranju najveće medijske kuće u zemlji opterećene viškom nezaposlenih, lošim poslovnim rezultatima i velikim dugovanjima.

U oba slučaja mnogo toga će ovisiti o ponašanju samoga Radmana. Iako je predsjednik Ivo Josipović tijekom izbora novog vodstva HRT-a često o Radmanu govorio kao o kvalitetnom kandidatu, najnovije informacije upućuju na to da se predsjednik Republike neće miješati u pitanje Radmanove daljnje karijere.

Od podzemnih bitaka na Prisavlju podalje se za sada drži i premijer Zoran Milanović, pa će o njegovoj sudbini odlučivati odnos snaga na HRT-u. A on, sudeći po većini signala, sada nije na Radmanovoj strani.

MARINA KARLOVIĆ SABOLIĆ

 

Povjerenstvo: Morao je znati da u karticu ide i imovina izvan Hrvatske

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman mora u imovinsku karticu prijaviti i imovinu koju ima izvan Hrvatske - zaključak je Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je na današnjoj sjednici opet raspravljalo o prvom čovjeku javne televizije. Ovaj put na njegov zahtjev.

Povjerenstvo smatra kako je Radman morao znati da u karticu mora unijeti i imovinu koju posjeduje izvan Hrvatske.

- Obveza dužnosnika o podnošenju imovinske kartice propisana je člancima 8. i 9. Zakona o sprečavanju sukoba interesa i iz njih se ne može zaključiti da se to odnosi samo na imovinu u Hrvatskoj - objasnila je predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

Radman je naime, svoj zahtjev Povjerenstvu kojim traži tumačanje mora li prijaviti imovinu izvan Hrvatske obrazložio time što u zakonu nije precizirano koje podatke mora unijeti u imovinsku karticu.

Takav je zahtjev Radman inače podnio mjesec dana nakon što je predao svoju imovinsku karticu i isti dan kada su novinari Jutarnjeg lista otkrili da ima hotel na Bohinju koji je zatajio u kartici. Stoga je Radman brže, bolje, vjerojatno kako bi sanirao štetu poslao zahtjev Povjerenstvu da se očituje o tome mora li prijaviti imovinu koju posjeduje u inozemstvu.

Nije se recimo Radman to sjetio pitati prije nego što je predao karticu već tek kada je njegovu vrijednu nekretninu u Sloveniji otkrio Jutarnji list. Da je tome tako svjedoče i podaci koje je iznijela predsjednica Povjerenstva.

- Gospodin Radman je zahtjev za mišljenje uputio 2. srpnja, ali kako je djelatnicima koji zaprimaju poštu prestalo radno vrijeme, Povjerenstvo ga je zaprimilo 3. srpnja - rekla je Orešković iz čega je i više nego jasno da je zahtjev poslao kasno poslijepodne i tek nakon što je o hotelu na Bohinju dobio upit iz Jutarnjeg lista.

Povjerenstvo je ovaj slučaj Radman iskoristilo kako bi još jednom upozorili da su dužnosnisnici dužni prijaviti svu imovinu bez obzira gdje se ona nalazila uključujući i udjele koje imaju u stranim trgovačkim društvima.

- Smisao sprečavanja sukoba interesa bi bio osujećen kada bi se prijavljivanje imovine odnosilo samo na onu u Hrvatskoj. Prijavljivanje imovine je naime, propisano kao korektiv koji služi tome da bi se vidjelo da li je neki dužnosnik svoju dužnost koristio za osobni probitak jer se imovinska kartica podnosi na početku i na kraju mandata te kod svake promjene – naglasila je Orešković.

I u Saboru o Radmanu: 'Kako je kupio hotel?'

Ante Babić (HDZ) kaže da nije važno je li Radman hotel na Bohinjskom jezeru prijavio u imovinskoj kartici, nego od koga ga je kupio, čime ga je platio i je li za to platio porez.

"Ministar Linić se ovih dana voli slikati i davati izjave o svojoj vjerodostojnosti, principijelnosti i legalizmu kada je u pitanju fiskalizacija na zelenim tržnicama, ali isto tako bi trebao javno obznaniti i prodaju SDP-ove nekretnine u Nazorovoj i je li i kada za tu nekretninu plaćen porez", rekao je Babić.

I Sunčana Glavak (HDZ) problematizira istu nekretninu, podsjeća da se HDZ protivio novom Zakonu o HRT-u, da je upozoravao da će HRT biti Kukuriku televizija, a glavni ravnatelj gospodar života i smrti. (Radmanu) su u ruke dali deset milijuna kuna, prije mjesec dana podignuo je novi kredit koji će, možda zaboraviti vratiti, kazala je Glavak.

(JL/H)

U SDP-u zavjet šutnje

Činjenicu da je luksuzni hotel na Bohinjskom jezeru Radmanova tvrtka kupila od SDP-a u četvrtak nitko od dužnosnika socijaldemokrata nije želio komentirati. Predsjednik Sabora Josip Leko, koji je u to vrijeme bio poslovni direktor SDP-a, poručio je samo da se ne sjeća detalja čitavog slučaja. Misterij je ostao i tko je u ime SDP-a potpisao kupoprodajni ugovor.

Svi Radmanovi grijesi

1. Svojeg kuma postavio na mjesto glavnog urednika

2. U imovinskoj kartici nije naveo da je vlasnik hotela u Bohinju

3. U Dnevnik pokušao objaviti priču o ‘Microsoftu’, u kojemu je bio direktor

4. Plan restrukturiranja HRT-a još nije gotov

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Radman je u kratkom roku nakupio lijepi niz afera. Hoće li ga koštati fotelje? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nadzorni odbor u ponedjeljak o šefu hrt-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-07-05 10:50:04 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-07-05 16:53:48 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-07-05 12:48:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5754 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/07/05/PSD/rad00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38765582 Threads: 6 Questions: 7123111065 Slow queries: 3309613 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609003443 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/radman-nije-dao-ostavku-dosta-vama-u-dvorani-politicarima-u-sjeni-klanovima-novinari-napustili-presicu-205676 [printLink] => /vijesti/hrvatska/radman-nije-dao-ostavku-dosta-vama-u-dvorani-politicarima-u-sjeni-klanovima-novinari-napustili-presicu-205676?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 215851 [name] => GoranRadman [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => goranradman [link] => /tag/goranradman ) [1] => stdClass Object ( [id] => 323271 [name] => HRT [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrt [link] => /tag/hrt ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Radman je u kratkom roku nakupio lijepi niz afera. Hoće li ga koštati fotelje? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nadzorni odbor u ponedjeljak o šefu hrt-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Radman nije dao ostavku: Dosta vama u dvorani, političarima u sjeni, klanovima...; Novinari napustili presicu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-03-45-01-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/07/05/PSD/rad00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/07/05/PSD/rad00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}NAJNOVIJE

Mnogi koji su nakon najave izvanredne konferencije za novinare glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana zaključili kako će to biti njegov oproštaj od ravnateljske funkcije, gadno su se prevarili. Dogodilo se upravo obratno.

Glavni ravnatelj s Prisavlja je krenuo u žestok protunapad u kojem je nasrnuo na novinare koji kritički o njemu pišu, 'političko podzemlje koje ga ruši' te 'interesne klanove koji unutar i izvan HRT-a podrivaju kuću'.

Nakon petominutnog monologa u kojem je ustvrdio kako novinari kontinuirano sudjeluju u obezvređivanju njega osobno i HRT-a i prenose zlo zbog čega je ugrožen njegov život i život zaposlenika, novinari su demonstrativno napustili dvoranu na Prisavlju.

Očite činjenice poput one da je odbijao podnijeti imovinsku karticu jer je tvrdio da nije dužnosnik, zbog čega ga je i nadležno Povjerenstvo kaznilo s 15.000 kuna, kao i otkriće da u imovinskoj kartici nije prijavio svoju imovinu hotel Vila Park na Bohinju, kao i da je bio u sukobu interesa zbog vlastite tvrtke u Radmanovim je očima obično zlonamjerno novinarsko piskaranje čega mu ne pada napamet podnositi ostavku.

- Postoje dani kada čovjek pukne film, ode po novine i više se ne vrati. Postoje dani kada čovjek doživi trenutke da mu se smrači i poželi otići na godišnji odmor i više se ne vratiti. Postoje dani kada se čovjeku čini da oko sebe ima samo nepravdu i nerazumijevanje za sve što čini, ali ne, danas nije taj dan. Danas je dan kada treba reći "dosta"!

- Dosta vama, kolege koji ste u dvorani, političarima u sjeni, zainteresiranim skupinama i klanovima koji podrivaju ovu kuću do te mjere da je to postalo neizdrživo. Svima njima i vama zajedno poručujemo: "To više nećemo trpjeti" - odmah je na početku poručio Radman kazavši kako će učiniti sve da to prestane, da se razotkriju svi akteri i unutar i izvan HRT-a koji u posljednjih 10 godina obezvrjeđuju HRT-a kao vodeću institucije hrvatskog novinarstva.

- U posljednjih sedam mjeseci kako sam došao na ovu funkciju, kontinuirano sam, i ja osobno, i HRT kao institucija, izložen  javnom sramoćenju. Svi koji čitaju vaše napise upotrijebit će svoju moć da bi zaprijetili našim životima. Nama, našim obiteljima i djeci koji bi i koristili vaše argumente da bi upadali u naše stanove, pljačkali našu imovinu i koristili javni poziv na linč. To više neće moći ići! – u dahu je izgovorio Radman.

Potom je smireno nastavio govoriti o planu restrukturiranju HRT-a da bi se vrlo brzo opet obratio prisutnim novinarima.

– Ova posljednja kampanja koja ide protiv mene osobno da se smijeni četvrti ravnatelj u četiri godine čini se kako bi se dokazalo da ova kuća nema smisla, perspektive ni budućnosti. To je nešto što nećemo prihvatiti. Obraćam se vama koji pronosite to zlo – kazao je Radman.

Nakon što su proglašeni nositeljima zla, novinari su napustili dvoranu, a na izlasku su mu poručili da nisu oni ti koji su ispunjavali njegovu imovinsku karticu.

Kako bi demonstrirao snagu, Radman pred novinare nije došao sam, nego se okružio sa 20-ak svojih suradnika, što iz uprave, što iz programskog vodstva.

Kako se moglo čuti na nešto prije održanom kolegiju zapravo im je naređeno da moraju doći na presicu. Isto tako iz neslužbenih izvora se doznaje kako je uoči ovog istupa, Radman imao dvosatni razgovor s predsjednikom Ivom Josipovićem.
 
"Imam još imovine u inozemstvu"  

Goran Radman je 2. srpnja od Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa zatražio mišljenje o tome mora li u imovinskoj kartici, koju je podnio 3. lipnja ove godine, navesti svu svoju imovinu.

U zahtjevu je naveo da obrazac za popunjavanje imovine nije imao preciznijih uputa te da stoga pita mora li uvesti u karticu i imovinu u inozemstvu. Danas je dobio i odgovor Povjerenstva koje je zaključilo da je bio dužan navesti svu svoju imovinu, uključujući i hotel u Sloveniji.

- Svu imovinu koju sam stekao, stekao sam prije nego što sam došao na HRT. Činjenica da ju nisam objavio ne govori o mojoj nečasnosti. Činjenica da posjedujem imovinu me ne diskvalificira da upravljam HRT-om. Ako sam pogriješio, poštovat ću odluku Povjerenstva - rekao je Radman te objasnio da ima još imovine u inozemstvu, nije precizirao gdje.  

Ostavku zatražio i Vukšić

Nakon HNS-ova zastupnika Gorana Beusa Richembergha u petak je Radmanovu ostavku zatražio i laburist Branko Vukšić. On se ispričao javnosti što je uopće glasao za Radmanovo imenovanje. Radman je, kazao je Vukšić, trebao otići onog trena kada je uhvaćen u sukobu interesa.

"Uostalom, dao je riječ da će otići ako povjerenstvo donese za njega nepovoljan pravorijek. Umjesto da časno otiđe, ravnatelj kojeg sam smatrao najboljim od šest kandidata te za njega glasao, zbog čega se ispričavam javnosti, upetljava se iz afere u aferu. Kad se pogriješi treba priznat da se pogriješilo. Nije znao čak ni to da ne može biti ujedno član Nadzornog odbora Hypo banke i ravnatelj javnog servisa koji posluje s milijardu i 500 milijuna kuna. Ne zna treba li prijaviti imovinu u drugoj državi. Čini se da se gospodin Radman o tome savjetovao s gospodinom Sanaderom koji također nije prijavio silne milijune u stranim bankama, smatrajući valjda kao što to nekad reče gospodin Smiljko Sokol da novac nije imovina. Zbog potpunog gubitka vjerodostojnosti Radman već danas treba podnijeti ostavku – smatra Vukšić.

Duka: Sabor treba razriješiti Radmana

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka ocijenio je da bi Hrvatski sabor trebao razriješiti glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT) Gorana Radmana zbog nepotizma i "svih dosadašnjih slučajeva sukoba interesa", a kako bi se sačuvao javni HRT.

Nakon što su mediji otkrili da Radman u imovinskoj kartici nije prijavio vlasništvo hotela u Sloveniji te što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo da je to bio dužan učiniti Radman je kazao da se neće sam povući s HRT-a i poručio da neće tolerirati zavjeru protiv HRT-a za koju je optužio političare, interesne klanove i novinare.

"Nevjerojatno je da je čovjek koji je izabran za šefa javne televizije i radija na ovakav način kao Radman doživljava javne kritike. To što su novinari otkrili da nije deklarirao da ima hotel u vlasništvu on doživljava kao plan novinara da ugroze život njegove djece i njegovu imovinu. To je dosita bizarno razmišljanje. Zbog nepotizma i svih dosadašnjih slučajeva sukoba interesa g radmana bi sabor trebao razriješiti i to zato da b i se očuvao javni HRT, a ne da bi se uništio kako on to vidi", izjavio je Duka za Hinu.

ANITA BELAK KRILE, H

 

NAJAVA

Rotim ili Krmpotić umjesto Radmana

Goranu Radmanu ozbiljno se trese fotelja prvog čovjeka HRT-a. U ponedjeljak na sjednici Nadzornog odbora te javne medijske kuće dio se članova sprema zatražiti njegovu ostavku zbog afera kojima je posljednjih dana kompromitirao vlastitu poziciju.

Kao potencijalni Radmanovi nasljednici za sada se spominju Goran Rotim i Goran Krmpotić. Prvi je aktualni ravnatelj Programa HRT-a i jedan od Radmanovih najbližih suradnika, a drugi zamjenik predsjednika Nadzornog odbora, koji je do sada prilično žestoko kritizorao Radmanov rad.

Glavnom ravnatelju HRT-a na dušu se stavlja što u svojoj imovinskoj kartici Povjerenstvu za sukob interesa nije dostavio podatak da je vlasnik hotela u Bohinju, koji je 2003. kupio od SDP-a.

Osim toga, ulje na vatru dolila je i informacija da je Radman u HTV-ov Dnevnik pokušao progurati priču o nagradi koju dodjeljuje “Microsoft”, tvrtka u kojoj je do prije koju godinu sam bio regionalni direktor.

- Kad je bio biran za ravnatelja, Goran Radman se predstavio kao Superman. Pritom je naveo da će se držati moralnosti i etičnosti, koje očito trebaju vrijediti za sve nas, no ne i za njega – kratko je u izjavi za Slobodnu Dalmaciju čitav slučaj komentirala predsjednica ogranka Hrvatskog novinarskog društva na HTV-u Elizabeta Gojan.

Javno i otvoreno Radmanovu ostavku zatražio je HNS-ovac Goran Beus Richemberg, član saborskog Odbora za medije koje mora amenovati smjenu starog i izbor novog ravnatelja HRT-a.

Moguće čekanje jeseni

- Kritična masa je tolika da bi bilo najbolje da Radman u ponedjeljak sam ponudi svoju ostavku – smatra ovaj zastupnik narodnjaka. Druga opcija je da Nadzorni odbor pokrene postupak njegova razrješenja, Odbor za medije to pitanje raspravi i dostavi ga Saboru, te da se imenuje v.d. ravnatelja. Sve to trebalo bi se obaviti do konca idućeg tjedna, do kada traje sjednica hrvatskog parlamenta u čijoj je ovlasti imenovanje ravnatelja HRT-a.

Drugi scenarij predviđa da se rješavanje Radmanova slučaja odgodi do jeseni i podnošenja njegova godišnjeg izvješća u parlamentu. Radman bi tako dobio vremena da do studenog korigira nepravilnosti i regulira svoj status sukladno Zakonu o sukobu interesa, te pristupi prvim koracima u restrukturiranju najveće medijske kuće u zemlji opterećene viškom nezaposlenih, lošim poslovnim rezultatima i velikim dugovanjima.

U oba slučaja mnogo toga će ovisiti o ponašanju samoga Radmana. Iako je predsjednik Ivo Josipović tijekom izbora novog vodstva HRT-a često o Radmanu govorio kao o kvalitetnom kandidatu, najnovije informacije upućuju na to da se predsjednik Republike neće miješati u pitanje Radmanove daljnje karijere.

Od podzemnih bitaka na Prisavlju podalje se za sada drži i premijer Zoran Milanović, pa će o njegovoj sudbini odlučivati odnos snaga na HRT-u. A on, sudeći po većini signala, sada nije na Radmanovoj strani.

MARINA KARLOVIĆ SABOLIĆ

 

Povjerenstvo: Morao je znati da u karticu ide i imovina izvan Hrvatske

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman mora u imovinsku karticu prijaviti i imovinu koju ima izvan Hrvatske - zaključak je Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je na današnjoj sjednici opet raspravljalo o prvom čovjeku javne televizije. Ovaj put na njegov zahtjev.

Povjerenstvo smatra kako je Radman morao znati da u karticu mora unijeti i imovinu koju posjeduje izvan Hrvatske.

- Obveza dužnosnika o podnošenju imovinske kartice propisana je člancima 8. i 9. Zakona o sprečavanju sukoba interesa i iz njih se ne može zaključiti da se to odnosi samo na imovinu u Hrvatskoj - objasnila je predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

Radman je naime, svoj zahtjev Povjerenstvu kojim traži tumačanje mora li prijaviti imovinu izvan Hrvatske obrazložio time što u zakonu nije precizirano koje podatke mora unijeti u imovinsku karticu.

Takav je zahtjev Radman inače podnio mjesec dana nakon što je predao svoju imovinsku karticu i isti dan kada su novinari Jutarnjeg lista otkrili da ima hotel na Bohinju koji je zatajio u kartici. Stoga je Radman brže, bolje, vjerojatno kako bi sanirao štetu poslao zahtjev Povjerenstvu da se očituje o tome mora li prijaviti imovinu koju posjeduje u inozemstvu.

Nije se recimo Radman to sjetio pitati prije nego što je predao karticu već tek kada je njegovu vrijednu nekretninu u Sloveniji otkrio Jutarnji list. Da je tome tako svjedoče i podaci koje je iznijela predsjednica Povjerenstva.

- Gospodin Radman je zahtjev za mišljenje uputio 2. srpnja, ali kako je djelatnicima koji zaprimaju poštu prestalo radno vrijeme, Povjerenstvo ga je zaprimilo 3. srpnja - rekla je Orešković iz čega je i više nego jasno da je zahtjev poslao kasno poslijepodne i tek nakon što je o hotelu na Bohinju dobio upit iz Jutarnjeg lista.

Povjerenstvo je ovaj slučaj Radman iskoristilo kako bi još jednom upozorili da su dužnosnisnici dužni prijaviti svu imovinu bez obzira gdje se ona nalazila uključujući i udjele koje imaju u stranim trgovačkim društvima.

- Smisao sprečavanja sukoba interesa bi bio osujećen kada bi se prijavljivanje imovine odnosilo samo na onu u Hrvatskoj. Prijavljivanje imovine je naime, propisano kao korektiv koji služi tome da bi se vidjelo da li je neki dužnosnik svoju dužnost koristio za osobni probitak jer se imovinska kartica podnosi na početku i na kraju mandata te kod svake promjene – naglasila je Orešković.

I u Saboru o Radmanu: 'Kako je kupio hotel?'

Ante Babić (HDZ) kaže da nije važno je li Radman hotel na Bohinjskom jezeru prijavio u imovinskoj kartici, nego od koga ga je kupio, čime ga je platio i je li za to platio porez.

"Ministar Linić se ovih dana voli slikati i davati izjave o svojoj vjerodostojnosti, principijelnosti i legalizmu kada je u pitanju fiskalizacija na zelenim tržnicama, ali isto tako bi trebao javno obznaniti i prodaju SDP-ove nekretnine u Nazorovoj i je li i kada za tu nekretninu plaćen porez", rekao je Babić.

I Sunčana Glavak (HDZ) problematizira istu nekretninu, podsjeća da se HDZ protivio novom Zakonu o HRT-u, da je upozoravao da će HRT biti Kukuriku televizija, a glavni ravnatelj gospodar života i smrti. (Radmanu) su u ruke dali deset milijuna kuna, prije mjesec dana podignuo je novi kredit koji će, možda zaboraviti vratiti, kazala je Glavak.

(JL/H)

U SDP-u zavjet šutnje

Činjenicu da je luksuzni hotel na Bohinjskom jezeru Radmanova tvrtka kupila od SDP-a u četvrtak nitko od dužnosnika socijaldemokrata nije želio komentirati. Predsjednik Sabora Josip Leko, koji je u to vrijeme bio poslovni direktor SDP-a, poručio je samo da se ne sjeća detalja čitavog slučaja. Misterij je ostao i tko je u ime SDP-a potpisao kupoprodajni ugovor.

Svi Radmanovi grijesi

1. Svojeg kuma postavio na mjesto glavnog urednika

2. U imovinskoj kartici nije naveo da je vlasnik hotela u Bohinju

3. U Dnevnik pokušao objaviti priču o ‘Microsoftu’, u kojemu je bio direktor

4. Plan restrukturiranja HRT-a još nije gotov

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/radman-nije-dao-ostavku-dosta-vama-u-dvorani-politicarima-u-sjeni-klanovima-novinari-napustili-presicu-205676 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6e5f53cb41026a3623c3b991d1cb8d64c6a4176c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Radman+nije+dao+ostavku%3A+Dosta+vama+u+dvorani%2C+politi%C4%8Darima+u+sjeni%2C+klanovima...%3B+Novinari+napustili+presicu+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fradman-nije-dao-ostavku-dosta-vama-u-dvorani-politicarima-u-sjeni-klanovima-novinari-napustili-presicu-205676 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fradman-nije-dao-ostavku-dosta-vama-u-dvorani-politicarima-u-sjeni-klanovima-novinari-napustili-presicu-205676 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Radman je u kratkom roku nakupio lijepi niz afera. Hoće li ga koštati fotelje? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nadzorni odbor u ponedjeljak o šefu hrt-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskanadzorni odbor u ponedjeljak o šefu hrt-a

Radman nije dao ostavku: Dosta vama u dvorani, političarima u sjeni, klanovima...; Novinari napustili presicu

Piše PSD.
5. srpnja 2013. - 14:48
NAJNOVIJE

Mnogi koji su nakon najave izvanredne konferencije za novinare glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana zaključili kako će to biti njegov oproštaj od ravnateljske funkcije, gadno su se prevarili. Dogodilo se upravo obratno.

Glavni ravnatelj s Prisavlja je krenuo u žestok protunapad u kojem je nasrnuo na novinare koji kritički o njemu pišu, 'političko podzemlje koje ga ruši' te 'interesne klanove koji unutar i izvan HRT-a podrivaju kuću'.

Nakon petominutnog monologa u kojem je ustvrdio kako novinari kontinuirano sudjeluju u obezvređivanju njega osobno i HRT-a i prenose zlo zbog čega je ugrožen njegov život i život zaposlenika, novinari su demonstrativno napustili dvoranu na Prisavlju.

Očite činjenice poput one da je odbijao podnijeti imovinsku karticu jer je tvrdio ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 05:45