stdClass Object ( [id] => 425407 [title] => Radioaktivni paket Poljakinja našla na plaži u Banićima, količina radija dovoljna je za trovanje izvora ili izradu 'prljave bombe' [alias] => radioaktivni-paket-poljakinja-nasla-na-plazi-u-banicima-kolicina-radija-dovoljna-je-za-trovanje-izvora-ili-izradu-prljave-bombe [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Toyota corolla poljskih registracija pristupila je graničnom prijelazu točno u 12 sati i 53 minute u masi vozila na uvijek zakrčenom graničnom prelazu između Hrvatske i Crne Gore.
Kad se vozilo našlo na dijelu kolnika predviđenom za mjerenje radioaktivnosti, u kućici granične službe upalilo se alarmno svjetlo. Uređaj je registrirao radioaktivnost točno u tom vozilu i ono je zaustavljeno. Dok su granični službenici prilazili, uočili su da vozačica nešto gura pod svoje sjedalo. Pregled je trajao kratko jer su ispod vozačeva sjedala odmah pronašli sumnjivi predmet. Bio je to manji kontejner od olova. Na istome mjestu bilo je i nešto žala vjerojatno prikupljenog na nekoj od plaža.

Kod sumnje na zračenje odmah se preko MUP-ovih kanala poziva tim iz Instituta "Ruđer Bošković", što su službenici i napravili. Vozačica s poljskom putovnicomViktorija Barinova odmah je stavljena pod policijski nadzor. U ovakvim situacijama mjerenje posebnog uređaja ne ostavlja mjesta dvojbi. Registrirano je zračenje, zna se kakva je daljnja procedura.

Granični prijelaz u Karasovićima, inače hrvatski rekorder po zapljenama droge, opremljen je najsuvremenijom tehnikom i detektorima na sve moguće vrste krijumčarenja, radilo se o ljudima, drogi ili nuklearnim tvarima. Policajci koji kontroliraju vozila na remenu imaju ručne detektore, ali signal nije došao s mini detektora, nego je reagirao posebni uređen osjetljiv na najmanji signal. Taj su uređaj svojevremeno na osjetljivu granicu Hrvatske i Crne Gore postavile američke specijalizirane službe, ne samo u Karasovićima nego i u luci Ploče, te nekim drugim njima zanimljivim pozicijama.

Zanimljivo je da nije riječ o vidljivom detektoru, nego su osjetljivi instrumenti smješteni u željeznoj konstrukcijj prijelaza i tako su potpuno maskirani. Vozilo u jednom odsječku prolazi pokraj njih i ne može se dogoditi da zračenje ne bude registrirano, ma koliko slabo bilo. Nažalost, većina manjih uređaja nema takve performanse.

Viktorija Barinova suočena je sa istražnim sucem nakon što je u policijskoj pratnji sprovedena u Dubrovnik. Visoka, vitka plavuša rođena 1971. godine s boravištem u Korytnici šezdesetak kilometara od Varšave, po zanimanju glavna knjigovotkinja u jednoj privatnoj kompaniji, ispričala je neobičnu priču.

Na pitanje gdje je rođena rekla je Krim Rusija, na što su se inspektori zgledali pitajući se je li Krim dio Ukrajine ili Rusije. Što je radila u Hrvatskoj? Bila na proputovanju, a ovamo je stigla iz Italije preko graničnog prijelaza na Pasjaku.

Na najvažnije pitanje kako se u vozilu našao zračeći olovni kontejner dala je vrlo neobično tumačenje. Putujući kroz Hrvatsku dužobalno sama u vozilu, stigla je do idilične uvale i kampa pred Banićima, gdje je odlučila prespavati. Nije tražila smještaj nego je ostala u toyoti preko noći. Ujutro se pošla okupati na plažu i dok je prilazila moru, vidjela je neobični predmet koji ju je zaintrigirao. Prije nego što će krenuti dalje uzela ga je, navodno, kao suvenir i stavila u pretinac u lijevim vratima.

Barinova se predstavila kao žena u problemima usred mučnog bračnog razvoda. Također i kao pristaša zdravog života i veganske prehrane, pa je tijekom razgovora zatražila da joj se donese nešto svježeg voća. Uglavnom oni koji su s njom razgovarali stekli su dojam da spada među osobenjake.

U početku razgovora djelovala je hladno i smireno, ali nakon što joj je rečeno da će sljedećih mjesec dana provesti u pritvoru, a prijeti joj i trogodišnja zatvorska kazna, navodno se slomila i zaplakala. Kako je rekla, zabrinuta je da će zbog pritvora u Hrvatskoj u Poljskoj izgubiti posao.
Provjera granične evidencije s Pasjaka potvrdila je njezine navode o itineraru putovanja. Namjeravala je navodno preko Crne Gore i Albanije stići do Grčke. Je li riječ o naivnoj čudakinji u osobnim problemima, ili proračunatoj osobi svjesnoj da prevozi opasni materijal? Činjenica je da ni ona ni njezino vozilo nisu ozračeni, što samo znači da olovni kontejner navodno iz Banića sigurno nije otvarala iako ju je zainteresirao kao suvenir.

Nađeni materijal preuzeli su stručnjaci "Ruđera Boškovića" koji su na Karasoviće stigli u kombiju. Otvoren je tek nakon što je dopremljen u Zagreb u kontrolirane uvjete Instituta. Po našim informacijama riječ je o radiju 226 kakav je dugo korišten u tretiranju raka, ali je koncem devedesetih izbačen iz upotrebe – zbog opasnih nuspojava. Razne vrste radija cijelu prvu polovinu dvadesetog stoljeća primjenjivao se kao spasonosni lijek za razne bolesti, pa čak i iza impotenciju, i to obliku supozitorija. Pedesetih godina prošlog stoljeća prodavao se slobodno u raznim formama prilagođenim masovnoj upotrebi, da bi se s vremenom pokazalo kako je štetnost neupitna.

Riječ je o vrlo opasnom materijalu, jednom od mogućnih sastojaka WMD, odnosno oružja za masovno uništenje. Nađeni materijal kod Poljakinje je u obliku praha u manjoj tegli veličine tegle s krastavcima. Olovna obloga poslužila je kao zaštita od radijacije.

Kolika je količina i koliko je opasna? Po jednom od uključenih stručnjaka, količina nađenog radija 226 bila bi dovoljna za kontaminaciju ograničenog izvora vode ili bi mogla poslužiti za trovanje i likvidaciju jedne ili više ciljanih osoba. Po njemu trovanje javnog vodovoda ne bi imalo efekta. To je poveznica s mogućim terorističkim ciljevima.

Slučaj bivšeg KGB agenta Aleksandra Litvinenka koji je u egzilu u Londonu otrovan visokoradioaktivnim polonijem da bi potom umirao u dugotrajnim mukama skrenuo je pažnju na korištenje manjih količina radioaktivnih tvari u političkih likvidacijama. Slučaj Litvinenko zavadio je London i Moskvu. Iz Londona optužuju Vladimira Putina i njegove službe, dok iz Moskve odgovaraju da je riječ o takozvanoj false flag operaciji s ciljem optuživanja Rusije.

Drugi oblik mogućeg korištenja radioaktivnog materijala je izrada takozvane prljave bombe. Ukratko, radioaktivni sadržaj uz pomoć eksploziva raspršuje se na određenom području i izaziva teško zagađenje. To je, pak, noćna mora svih država pod terorističkom prijetnjom. Iako stručnjaci upozoravaju da su efekti neusporedivo manji od klasične nuklearne eksplozije, gustoća naseljenosti i sklonost zapadnjaka masovnim okupljanjima mogla bi izazvati katastrofalne posljedice.

Prljava bomba, koliko je poznato, nigdje dosad nije aktivirana, pa čak ni na Bliskom istoku, ali to ne znači da teroristi ne rade na tome.

Od raspada Sovjetskog Saveza bezbrojni su primjeri šverca nuklearnog materijala, najčešće po zemljama tog bivšeg imperija. U Hrvatskoj je prvi put pala takva pošiljka. Što to znači? Je li Poljakinja iz toyote jedina koja je u zemlju ubacila opasni materijal ili se radi o nečemu širih razmjera? Je li se u Hrvatskoj istovremeno našlo više pošiljki radija, polonija ili nekog drugog materijala iz arsenala sredstava za masovno uništenje to ne zna nitko.

Na koncu, je li Viktorija iz Korytnice znala što prevozi? S obzirom na to da nije čačkala po svom "suveniru iz Banića“ i da nije ozračena, reklo bi se da jest. Prosječno oprezni turist ne bi uzeo mali olovni kontejner, nego bi došao do recepcije kampa uz plažu i tražio da pozovu policiju.

No, ako je riječ o specijalnoj operaciji ubacivanja opasnog materijala u Crnu Goru, novu članicu NATO saveza s ciljem likvidacije nekog političkog protivnika, nevjerojatno je da je izabran granični prijelaz opremljen vrlo osjetljivim američkim senzorima. U razmaku od desetak kilometara bilo je nekoliko puno sigurnijih opcija. Nije isključeno da je slanje radiokativnog materijala trebalo poslužiti kao uvod u neku sljedeću priču.

Ako je na Karasovićima pao radij 226, to je znak da balkanskom rutom kruže opasne tvari. Ujedno i opravdanje neke buduće terorističke prljave bombe na balkanskom trusnom području. Ako dođe do aktivacije prljave bombe, medijska reakcija teroristima će donijeti više efekta od neposrednog učinka. Otvorit će se potpuno novo poglavlje globalnog terorizma.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TERORISTIČKI AKT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-09-16 21:05:48 [created_by] => 39435 [created_by_alias] => Antun Masle [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-09-16 21:09:07 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-09-16 21:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 32565 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2016/09/16/radij00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "radij00" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1120x840" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4697139 Threads: 6 Questions: 158892045 Slow queries: 68757 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4700659 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/radioaktivni-paket-poljakinja-nasla-na-plazi-u-banicima-kolicina-radija-dovoljna-je-za-trovanje-izvora-ili-izradu-prljave-bombe-425407 [printLink] => /vijesti/hrvatska/radioaktivni-paket-poljakinja-nasla-na-plazi-u-banicima-kolicina-radija-dovoljna-je-za-trovanje-izvora-ili-izradu-prljave-bombe-425407?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 255346 [name] => prljava bomba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prljava-bomba [link] => /tag/prljava-bomba ) [1] => stdClass Object ( [id] => 255347 [name] => radioaktivni radij [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => radioaktivni-radij [link] => /tag/radioaktivni-radij ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TERORISTIČKI AKT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Radioaktivni paket Poljakinja našla na plaži u Banićima, količina radija dovoljna je za trovanje izvora ili izradu 'prljave bombe' [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-11-13-42-39435 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/09/16/radij00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => radij00 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/09/16/radij00.jpg [title] => radij00 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Toyota corolla poljskih registracija pristupila je graničnom prijelazu točno u 12 sati i 53 minute u masi vozila na uvijek zakrčenom graničnom prelazu između Hrvatske i Crne Gore.
Kad se vozilo našlo na dijelu kolnika predviđenom za mjerenje radioaktivnosti, u kućici granične službe upalilo se alarmno svjetlo. Uređaj je registrirao radioaktivnost točno u tom vozilu i ono je zaustavljeno. Dok su granični službenici prilazili, uočili su da vozačica nešto gura pod svoje sjedalo. Pregled je trajao kratko jer su ispod vozačeva sjedala odmah pronašli sumnjivi predmet. Bio je to manji kontejner od olova. Na istome mjestu bilo je i nešto žala vjerojatno prikupljenog na nekoj od plaža.

Kod sumnje na zračenje odmah se preko MUP-ovih kanala poziva tim iz Instituta "Ruđer Bošković", što su službenici i napravili. Vozačica s poljskom putovnicomViktorija Barinova odmah je stavljena pod policijski nadzor. U ovakvim situacijama mjerenje posebnog uređaja ne ostavlja mjesta dvojbi. Registrirano je zračenje, zna se kakva je daljnja procedura.

Granični prijelaz u Karasovićima, inače hrvatski rekorder po zapljenama droge, opremljen je najsuvremenijom tehnikom i detektorima na sve moguće vrste krijumčarenja, radilo se o ljudima, drogi ili nuklearnim tvarima. Policajci koji kontroliraju vozila na remenu imaju ručne detektore, ali signal nije došao s mini detektora, nego je reagirao posebni uređen osjetljiv na najmanji signal. Taj su uređaj svojevremeno na osjetljivu granicu Hrvatske i Crne Gore postavile američke specijalizirane službe, ne samo u Karasovićima nego i u luci Ploče, te nekim drugim njima zanimljivim pozicijama.

Zanimljivo je da nije riječ o vidljivom detektoru, nego su osjetljivi instrumenti smješteni u željeznoj konstrukcijj prijelaza i tako su potpuno maskirani. Vozilo u jednom odsječku prolazi pokraj njih i ne može se dogoditi da zračenje ne bude registrirano, ma koliko slabo bilo. Nažalost, većina manjih uređaja nema takve performanse.

Viktorija Barinova suočena je sa istražnim sucem nakon što je u policijskoj pratnji sprovedena u Dubrovnik. Visoka, vitka plavuša rođena 1971. godine s boravištem u Korytnici šezdesetak kilometara od Varšave, po zanimanju glavna knjigovotkinja u jednoj privatnoj kompaniji, ispričala je neobičnu priču.

Na pitanje gdje je rođena rekla je Krim Rusija, na što su se inspektori zgledali pitajući se je li Krim dio Ukrajine ili Rusije. Što je radila u Hrvatskoj? Bila na proputovanju, a ovamo je stigla iz Italije preko graničnog prijelaza na Pasjaku.

Na najvažnije pitanje kako se u vozilu našao zračeći olovni kontejner dala je vrlo neobično tumačenje. Putujući kroz Hrvatsku dužobalno sama u vozilu, stigla je do idilične uvale i kampa pred Banićima, gdje je odlučila prespavati. Nije tražila smještaj nego je ostala u toyoti preko noći. Ujutro se pošla okupati na plažu i dok je prilazila moru, vidjela je neobični predmet koji ju je zaintrigirao. Prije nego što će krenuti dalje uzela ga je, navodno, kao suvenir i stavila u pretinac u lijevim vratima.

Barinova se predstavila kao žena u problemima usred mučnog bračnog razvoda. Također i kao pristaša zdravog života i veganske prehrane, pa je tijekom razgovora zatražila da joj se donese nešto svježeg voća. Uglavnom oni koji su s njom razgovarali stekli su dojam da spada među osobenjake.

U početku razgovora djelovala je hladno i smireno, ali nakon što joj je rečeno da će sljedećih mjesec dana provesti u pritvoru, a prijeti joj i trogodišnja zatvorska kazna, navodno se slomila i zaplakala. Kako je rekla, zabrinuta je da će zbog pritvora u Hrvatskoj u Poljskoj izgubiti posao.
Provjera granične evidencije s Pasjaka potvrdila je njezine navode o itineraru putovanja. Namjeravala je navodno preko Crne Gore i Albanije stići do Grčke. Je li riječ o naivnoj čudakinji u osobnim problemima, ili proračunatoj osobi svjesnoj da prevozi opasni materijal? Činjenica je da ni ona ni njezino vozilo nisu ozračeni, što samo znači da olovni kontejner navodno iz Banića sigurno nije otvarala iako ju je zainteresirao kao suvenir.

Nađeni materijal preuzeli su stručnjaci "Ruđera Boškovića" koji su na Karasoviće stigli u kombiju. Otvoren je tek nakon što je dopremljen u Zagreb u kontrolirane uvjete Instituta. Po našim informacijama riječ je o radiju 226 kakav je dugo korišten u tretiranju raka, ali je koncem devedesetih izbačen iz upotrebe – zbog opasnih nuspojava. Razne vrste radija cijelu prvu polovinu dvadesetog stoljeća primjenjivao se kao spasonosni lijek za razne bolesti, pa čak i iza impotenciju, i to obliku supozitorija. Pedesetih godina prošlog stoljeća prodavao se slobodno u raznim formama prilagođenim masovnoj upotrebi, da bi se s vremenom pokazalo kako je štetnost neupitna.

Riječ je o vrlo opasnom materijalu, jednom od mogućnih sastojaka WMD, odnosno oružja za masovno uništenje. Nađeni materijal kod Poljakinje je u obliku praha u manjoj tegli veličine tegle s krastavcima. Olovna obloga poslužila je kao zaštita od radijacije.

Kolika je količina i koliko je opasna? Po jednom od uključenih stručnjaka, količina nađenog radija 226 bila bi dovoljna za kontaminaciju ograničenog izvora vode ili bi mogla poslužiti za trovanje i likvidaciju jedne ili više ciljanih osoba. Po njemu trovanje javnog vodovoda ne bi imalo efekta. To je poveznica s mogućim terorističkim ciljevima.

Slučaj bivšeg KGB agenta Aleksandra Litvinenka koji je u egzilu u Londonu otrovan visokoradioaktivnim polonijem da bi potom umirao u dugotrajnim mukama skrenuo je pažnju na korištenje manjih količina radioaktivnih tvari u političkih likvidacijama. Slučaj Litvinenko zavadio je London i Moskvu. Iz Londona optužuju Vladimira Putina i njegove službe, dok iz Moskve odgovaraju da je riječ o takozvanoj false flag operaciji s ciljem optuživanja Rusije.

Drugi oblik mogućeg korištenja radioaktivnog materijala je izrada takozvane prljave bombe. Ukratko, radioaktivni sadržaj uz pomoć eksploziva raspršuje se na određenom području i izaziva teško zagađenje. To je, pak, noćna mora svih država pod terorističkom prijetnjom. Iako stručnjaci upozoravaju da su efekti neusporedivo manji od klasične nuklearne eksplozije, gustoća naseljenosti i sklonost zapadnjaka masovnim okupljanjima mogla bi izazvati katastrofalne posljedice.

Prljava bomba, koliko je poznato, nigdje dosad nije aktivirana, pa čak ni na Bliskom istoku, ali to ne znači da teroristi ne rade na tome.

Od raspada Sovjetskog Saveza bezbrojni su primjeri šverca nuklearnog materijala, najčešće po zemljama tog bivšeg imperija. U Hrvatskoj je prvi put pala takva pošiljka. Što to znači? Je li Poljakinja iz toyote jedina koja je u zemlju ubacila opasni materijal ili se radi o nečemu širih razmjera? Je li se u Hrvatskoj istovremeno našlo više pošiljki radija, polonija ili nekog drugog materijala iz arsenala sredstava za masovno uništenje to ne zna nitko.

Na koncu, je li Viktorija iz Korytnice znala što prevozi? S obzirom na to da nije čačkala po svom "suveniru iz Banića“ i da nije ozračena, reklo bi se da jest. Prosječno oprezni turist ne bi uzeo mali olovni kontejner, nego bi došao do recepcije kampa uz plažu i tražio da pozovu policiju.

No, ako je riječ o specijalnoj operaciji ubacivanja opasnog materijala u Crnu Goru, novu članicu NATO saveza s ciljem likvidacije nekog političkog protivnika, nevjerojatno je da je izabran granični prijelaz opremljen vrlo osjetljivim američkim senzorima. U razmaku od desetak kilometara bilo je nekoliko puno sigurnijih opcija. Nije isključeno da je slanje radiokativnog materijala trebalo poslužiti kao uvod u neku sljedeću priču.

Ako je na Karasovićima pao radij 226, to je znak da balkanskom rutom kruže opasne tvari. Ujedno i opravdanje neke buduće terorističke prljave bombe na balkanskom trusnom području. Ako dođe do aktivacije prljave bombe, medijska reakcija teroristima će donijeti više efekta od neposrednog učinka. Otvorit će se potpuno novo poglavlje globalnog terorizma.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
radij00
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/radioaktivni-paket-poljakinja-nasla-na-plazi-u-banicima-kolicina-radija-dovoljna-je-za-trovanje-izvora-ili-izradu-prljave-bombe-425407 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=36d38b3b7f1db566fc771432c26f845444a12db0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Radioaktivni+paket+Poljakinja+na%C5%A1la+na+pla%C5%BEi+u+Bani%C4%87ima%2C+koli%C4%8Dina+radija+dovoljna+je+za+trovanje+izvora+ili+izradu+%26%23039%3Bprljave+bombe%26%23039%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fradioaktivni-paket-poljakinja-nasla-na-plazi-u-banicima-kolicina-radija-dovoljna-je-za-trovanje-izvora-ili-izradu-prljave-bombe-425407 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fradioaktivni-paket-poljakinja-nasla-na-plazi-u-banicima-kolicina-radija-dovoljna-je-za-trovanje-izvora-ili-izradu-prljave-bombe-425407 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TERORISTIČKI AKT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaTERORISTIČKI AKT

Radioaktivni paket Poljakinja našla na plaži u Banićima, količina radija dovoljna je za trovanje izvora ili izradu 'prljave bombe'

Piše Antun Masle
16. rujna 2016. - 23:02
radij00

Toyota corolla poljskih registracija pristupila je graničnom prijelazu točno u 12 sati i 53 minute u masi vozila na uvijek zakrčenom graničnom prelazu između Hrvatske i Crne Gore.
Kad se vozilo našlo na dijelu kolnika predviđenom za mjerenje radioaktivnosti, u kućici granične službe upalilo se alarmno svjetlo. Uređaj je registrirao radioaktivnost točno u tom vozilu i ono je zaustavljeno. Dok su granični službenici prilazili, uočili su da vozačica nešto gura pod svoje sjedalo. Pregled je trajao kratko jer su ispod vozačeva sjedala odmah pronašli sumnjivi predmet. Bio je to manji kontejner od olova. Na istome mjestu bilo je i nešto žala vjerojatno prikupljenog na nekoj od plaža.

Kod sumnje na zračenje odmah se preko MUP-ovih kanala poziva tim iz Instituta "Ruđer Boškov...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 13:13