stdClass Object ( [id] => 1316730 [title] => Priprema li Vlada porez za male maslinare? Evo što ih ove godine očekuje kada dovezu masline u uljaru: ‘Čisti paradoks!‘ [alias] => priprema-li-vlada-porez-za-male-maslinare-evo-sto-ih-ove-godine-ocekuje-kada-dovezu-masline-u-uljaru-cisti-paradoks [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Maslinari koji obrađuju više od dvadeset stabala maslina i do sada nisu bili nigdje evidentirani, jer su proizvodili za vlastite potrebe i nisu primali poticaje, moraju svoje maslinike upisati u upisnik maslina.

Sve njih (a kojih nije zanemariv broj po Dalmaciji) papiri će dočekati na ulazu u uljare i bez tih evidencija oni neće moći svoje masline dati na preradu. Propisao je to novi Pravilnik o upisniku maslinika objavljen u Narodnim novinama, a koji je stupio na snagu prvog dana kolovoza.

Nova obveza uljare je da prilikom prerade maslina upisuju i evidentiraju proizvođača i količinu ulja. Protiv ove odredbe su se pobunili mali maslinari i hobisti, ali nisu uspjeli ništa značajno učiniti, njihove primjedbe je zakonodavac samo primio na znanje.

Što se to ove godine promijenilo za Antu ili Matu koji u dalmatinskim škrapama i dočićima uzgaja masline, bilo da ih je deset, dvadeset ili trideset komada razbacanih na više lokacija. Nije ih upisivao u ARKOD jer na njih ne prima poticaje, isključivo proizvodi za svoje osobne potrebe pa nije upisan u upisnik poljoprivrednih proizvođača. Nema tu ulja za prodaju, ako je dobra godina bude za kućanstvo, a ako je loša ni za to. Svake jeseni ih uredno bere, skuplja i na kraju nosi u uljaru, ali sada to više neće biti tako jednostavno.

Pogledajte što su sve smislili

Kada taj “mali” maslinar doveze masline u uljaru, na vratima ili nekom drugom vidljivom mjestu će ga dočekati natpis da se prije mljevenja mora evidentirati. Dobit će propisani obrazac koji mora ispuniti i odložiti u poseban spremnik ili kutiju za prikupljanje popunjenih obrazaca. Ovo mu sve mora osigurati uljara, a maslinar je dužan popuniti tabelu u koju unosi: ime, prezime, OIB, E-mail, broj telefona, lokaciju maslinika (upisuje sve lokacije ako se radi o više parcela), ukupnu površinu maslinika, podatke o vlasništvu parcele i podatke o navodnjavanju.

Obvezno se unosi i sorta maslina, površina sorte kao čiste kulture, broj stabala pojedine sorte, godina sadnje, razmak u redu između maslina i razmak između redova. Traže se i podaci o proizvodnji ulja, za vlastitu potrošnju i za tržište te zalihama, odnosno koliko ulja ima kod kuće. I tek kada to sve ispuni i potpiše svojim potpisom da “pod kaznenom i materijalnom odgovornošću jamči za istinitost i točnost svih podataka” može početi mljeti masline.

---

image

Hrvatska ne zna koliko ima maslina ni koliko proizvodi maslinova ulja, pa je prikupljanje tih podataka, što je direktiva EU-a, bilo najlakše prebaciti na uljare, kaže Mate Dragobratović, vlasnik uljare iz Opuzena

Niksa Stipaničev/Cropix
---

– Važno je da uljare navedene obrasce pravovremeno preuzmu s mrežnih stranica Ministarstva i Agencije za plaćanja u dovoljnom broju, koji otprilike odgovara broju neevidentiranih proizvođača koji, prema dosadašnjem iskustvu uljara, koriste usluge prerade u pojedinoj uljari. Uljare će ih na odgovarajući način čuvati do dovršetka kampanje prerade te do 15. veljače dostaviti Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju – poručili su iz Uprave za poljoprivredu svim registriranim uljarama.

Ovim pravilnikom se ništa ne mijenja za velike proizvođače koji imaju stotine i tisuće stabala maslina, oni su već upisani i evidentirani, primaju poticaje i registrirani su kao proizvođači maslina i ulja.

Ali manji proizvođači koji nisu upisani u Upisnik poljoprivrednika/Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i nemaju površine pod nasadom/nasadima maslina registrirane u ARKOD sustavu mogli bi se naći u problemu. Maslinari s kojima smo razgovarali drže da je pravilnik nedorečen i štetan za maslinare te će uništiti hrvatsko maslinarstvo i samo ojačati uvozni maslinarski lob.

– Čisti je paradoks da uljare prikupljaju podatke o proizvedenoj količini maslinova ulja umjesto APPRRR-a (Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju) čija je to uloga do sada bila. To je neviđeni presedan da privatne firme preuzimaju ulogu državnih institucija – ističe “mali” maslinar Domagoj Mikulić koji se maslinama bavi iz hobija.

– Umjesto da ih se štiti, ovim pravilnikom se želi izbrisati male maslinare i potpuno ih isključiti iz sustava poticaja i donošenja bilo kakvih relevantnih odluka – rezolutan je Mikulić, koji ponovno ističe da se pravilnikom brišu svi manji maslinari, što je neviđeno i suprotno poštenoj poljoprivrednoj praksi.

Također je potrebno ukinuti dosadašnji sustav poticaja u maslinarstvu i uvesti ili poticaj po stablu ili po kupljenoj opremi bez PDV-a (primjerice za tresače, kašete, mreže, gnojivo i sredstva za prskanje, kosilice i trimere, freze i priključne uređaje, slično kao u pčelarstvu).

– Prerada maslina se novim Pravilnikom uopće ne dovodi u pitanje, bez obzira na to bio maslinar obveznik upisa, ili ne – pojašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Dvadeset stabala maslina ne odnosi se na jednu česticu/parcelu nego predstavlja zbirno broj stabala maslina na svim parcelama/ česticama pravne ili fizičke osobe koja iste posjeduje, unajmljuje ili na njima obavlja poljoprivrednu djelatnost na temelju nekog drugog pravno reguliranog odnosa. Maslinari koji imaju manje od 20 stabala maslina mogu se dragovoljno upisati u Upisnik maslinika, stav je Ministarstva poljoprivrede s kojim maslinari nisu zadovoljni.

---

image

Maslinari koji imaju manje od 20 stabala maslina mogu se dragovoljno upisati u Upisnik maslinika, stav je Ministarstva poljoprivrede s kojim maslinari nisu zadovoljni.

Tom Dubravec/Cropix
---

Vlasnici uljara: Mi to ne možemo raditi

Međutim, vlasnici uljara ističu da neće moći provesti pravilnik u praksi jer za takav obim administrativnog posla trebali bi zaposliti još jednog radnika, a to su dodatni troškovi.

Za ovu godinu im je naloženo dostaviti ukupno izvješće o količini prerađenih maslina i količini proizvedenog ulja i to im nije problem, pojašnjava Mate Dragobratović, vlasnik uljare Neretva iz Opuzena. No, već od iduće godine obveza je dostaviti izvješće za svakog pojedinačnog maslinara, što je uljarama nemoguće.

– Hrvatska ne zna koliko ima maslina ni koliko proizvodi maslinova ulja, pa je prikupljanje tih podataka, što je direktiva EU-a, bilo najlakše prebaciti na uljare – kaže Dragobratović.

Ovim pravilnikom pokušavaju se dobiti podaci o cjelokupnoj proizvodnji domaćeg maslinova ulja. Ostvarenje ovog cilja ovisi o dosljednosti uljara pri prikupljanju podataka. Međutim, Pravilnikom se ni na koji način ne motivira uljare, a ni maslinare da unose i predaju točne podatke, a to bi bilo jedino korektno od države, koja traži od privatnih tvrtki da odrade jedan dio njihova posla.

Prijetnje inspekcijama i kaznama potpuno su besmislene i neprovedive. Inspektori bi trebali boraviti u svakoj od 160 uljara danonoćno tri mjeseca u godini. Daleko povoljniji i kvalitetniji učinak bi imale refundacije ili druge financijske naknade uljarama za utrošeno vrijeme.

Pravilnik ne navodi kako će se maslinare motivirati na sudjelovanje, koji se ni do danas, uz cijenu odricanja od svih potpora, nisu htjeli ili nisu mogli prijavit u ARKOD sustav.

Pošto se i za njih represija navodi kao jedina mjera, mogao bi se stvorit dojam da je jedini cilj pravilnika povećanje državnog proračuna oporezivanjem malih maslinara, primjedba je Zlatko Burića, člana upravnog odbora maslinarske udruge “Zlatna Šoltanka”.

---

image

Mogao bi se stvoriti dojam da je jedini cilj pravilnika povećanje državnog proračuna oporezivanjem malih maslinara, primjedba je Zlatko Burića, člana upravnog odbora maslinarske udruge ‘Zlatna Šoltanka’

Jakov Prkić/Cropix
---

Što će postići? Ništa!

Stoga ne bi čudilo da se ovim pravilnikom ne postigne baš ništa. Uz pretpostavku da se dobiju korektni podaci o broju i sortama maslina, kao i domaćoj proizvodnji maslinova ulja, ostaje nejasno najvažnije pitanje, a to je količina, podrijetlo i kvaliteta uvezenog maslinova ulja.

U listi III tražite od uvoznika, trgovaca i proizvođača maslinova ulja podatak o količini maslinova ulja na zalihama na kraju rujna. Nedokučivo je kome treba i što nekome znači ovaj podatak? Nedokučivo je i to kakve veze ima zaliha maslinova ulja u određenom trenutku s ukupnom proizvodnjom, uvozom i prodanim količinama, što je za ukupnu sliku o hrvatskom tržištu maslinova ulja od presudne važnosti.

Stoga ovaj pravilnik o maslinicima nije dobar. Šteta, jer će donošenjem ovakvog pravilnika biti propuštena još jedna prilika da se prestane s muljanjem i konačno dobije prava slika o uvozu, trgovini i proizvodnji maslinova ulja u Hrvatskoj, rezolutan je bio Zlatko Burić u komentarima na e-savjetovanju o ovom u najmanju ruku čudnom Pravilniku, čije mišljenje dijeli većina dalmatinskih maslinara s kojima smo razgovarali.

Ustrojstvo Upisnika maslinika i prikupljanje relevantnih podataka samo je prvi, nužan korak i za uređenje sektora maslinarstva, i za programiranje odgovarajućih mjera pomoći sektoru, što nije moguće ostvariti bez relevantnih podataka – stav je Ministarstva poljoprivrede, s kojim se ne slažu mali maslinari. Oni smatraju da im je to nametanje dodatne birokracije, pa u konačnici i podloga za uvođenje poreza i nameta na proizvedeno maslinovo ulje koje nije namijenjeno tržištu već osobnoj potrošnji. •

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mali maslinari morat će u uljaru s hrpom papira da mogu sve upisati, a tek priprema, kolika je udaljenost jedne masline od druge, koliko je jedan red udaljen od drugoga, napisati sve lokacije, kvadraturu zemljišta, koliko ulja mu je još u kući (no, no, ne smije se lagati...) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => novi pravilnik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Mali maslinari morat će u uljaru s hrpom papira da mogu sve upisati, a tek priprema, kolika je udaljenost jedne masline od druge, koliko je jedan red udaljen od drugoga, napisati sve lokacije, kvadraturu zemljišta, koliko ulja mu je još u kući (no, no, ne smije se lagati...) novi pravilnik 2 0 8545 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-14 04:49:04 [created_by] => 3214 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-22 06:13:43 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-22 06:13:43 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Mali maslinari morat će u uljaru s hrpom papira da mogu sve upisati, a tek priprema, kolika je udaljenost jedne masline od druge, koliko je jedan red udaljen od drugoga, napisati sve lokacije, kvadraturu zemljišta, koliko ulja mu je još u kući (no, no, ne smije se lagati...) [metadata] => robots= author= title=Priprema li Vlada porez za male maslinare? Evo što ih ove godine očekuje kada dovezu masline u uljaru: 'Čisti paradoks!' [metakey] => Maslinari, mali maslinari, porez za maslinare, uljare [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/14\/23631802.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/14\/25411842.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/14\/20174594.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/14\/24810449.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Niksa Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u0160to se to ove godine promijenilo za Antu ili Matu koji u dalmatinskim \u0161krapama i do\u010di\u0107ima uzgaja masline, bilo da ih je deset, dvadeset ili trideset komada razbacanih na vi\u0161e lokacija?<\/p>","

Maslinari koji imaju manje od 20 stabala maslina mogu se dragovoljno upisati u Upisnik maslinika, stav je Ministarstva poljoprivrede s kojim maslinari nisu zadovoljni.<\/p>","

Mogao bi se stvoriti dojam da je jedini cilj pravilnika pove\u0107anje dr\u017eavnog prora\u010duna oporezivanjem malih maslinara, primjedba je Zlatko Buri\u0107a, \u010dlana upravnog odbora maslinarske udruge \u2018Zlatna \u0160oltanka\u2019<\/p>","

Hrvatska ne zna koliko ima maslina ni koliko proizvodi maslinova ulja, pa je prikupljanje tih podataka, \u0161to je direktiva EU-a, bilo najlak\u0161e prebaciti na uljare, ka\u017ee Mate Dragobratovi\u0107, vlasnik uljare iz Opuzena<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23631802_1920.jpg":"1920x1080","k_23631802_1280.jpg":"1280x1280","k_23631802_1024.jpg":"1024x1024","k_23631802_640.jpg":"640x640","k_23631802_480.jpg":"480x480","k_23631802_340.jpg":"340x340","k_23631802_220.jpg":"220x220","o_23631802_1280.jpg":"1280x853","o_23631802_1024.jpg":"1024x682","o_23631802_640.jpg":"640x426","o_23631802_480.jpg":"480x320","o_23631802_340.jpg":"340x226","o_23631802_220.jpg":"220x146","h_23631802_1280.jpg":"1280x854","h_23631802_1024.jpg":"1024x683","h_23631802_640.jpg":"640x427","h_23631802_480.jpg":"480x320","h_23631802_340.jpg":"340x227","h_23631802_220.jpg":"220x147","pp_23631802_1280.jpg":"1280x1628","pp_23631802_1024.jpg":"1024x1303","pp_23631802_640.jpg":"640x814","pp_23631802_480.jpg":"480x611","pp_23631802_340.jpg":"340x432","pp_23631802_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x964","hd_25411842_1920.jpg":"1920x1080","k_25411842_1280.jpg":"1280x1280","k_25411842_1024.jpg":"1024x1024","k_25411842_640.jpg":"640x640","k_25411842_480.jpg":"480x480","k_25411842_340.jpg":"340x340","k_25411842_220.jpg":"220x220","o_25411842_1280.jpg":"1280x642","o_25411842_1024.jpg":"1024x514","o_25411842_640.jpg":"640x321","o_25411842_480.jpg":"480x241","o_25411842_340.jpg":"340x170","o_25411842_220.jpg":"220x110","h_25411842_1280.jpg":"1280x854","h_25411842_1024.jpg":"1024x683","h_25411842_640.jpg":"640x427","h_25411842_480.jpg":"480x320","h_25411842_340.jpg":"340x227","h_25411842_220.jpg":"220x147","pp_25411842_1280.jpg":"1280x1628","pp_25411842_1024.jpg":"1024x1303","pp_25411842_640.jpg":"640x814","pp_25411842_480.jpg":"480x611","pp_25411842_340.jpg":"340x432","pp_25411842_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1261","hd_20174594_1920.jpg":"1920x1080","k_20174594_1280.jpg":"1280x1280","k_20174594_1024.jpg":"1024x1024","k_20174594_640.jpg":"640x640","k_20174594_480.jpg":"480x480","k_20174594_340.jpg":"340x340","k_20174594_220.jpg":"220x220","o_20174594_1280.jpg":"1280x840","o_20174594_1024.jpg":"1024x672","o_20174594_640.jpg":"640x420","o_20174594_480.jpg":"480x315","o_20174594_340.jpg":"340x223","o_20174594_220.jpg":"220x144","h_20174594_1280.jpg":"1280x854","h_20174594_1024.jpg":"1024x683","h_20174594_640.jpg":"640x427","h_20174594_480.jpg":"480x320","h_20174594_340.jpg":"340x227","h_20174594_220.jpg":"220x147","pp_20174594_1280.jpg":"1280x1628","pp_20174594_1024.jpg":"1024x1303","pp_20174594_640.jpg":"640x814","pp_20174594_480.jpg":"480x611","pp_20174594_340.jpg":"340x432","pp_20174594_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1111","hd_24810449_1920.jpg":"1920x1080","k_24810449_1280.jpg":"1280x1280","k_24810449_1024.jpg":"1024x1024","k_24810449_640.jpg":"640x640","k_24810449_480.jpg":"480x480","k_24810449_340.jpg":"340x340","k_24810449_220.jpg":"220x220","o_24810449_1280.jpg":"1280x740","o_24810449_1024.jpg":"1024x592","o_24810449_640.jpg":"640x370","o_24810449_480.jpg":"480x277","o_24810449_340.jpg":"340x196","o_24810449_220.jpg":"220x127","h_24810449_1280.jpg":"1280x854","h_24810449_1024.jpg":"1024x683","h_24810449_640.jpg":"640x427","h_24810449_480.jpg":"480x320","h_24810449_340.jpg":"340x227","h_24810449_220.jpg":"220x147","pp_24810449_1280.jpg":"1280x1628","pp_24810449_1024.jpg":"1024x1303","pp_24810449_640.jpg":"640x814","pp_24810449_480.jpg":"480x611","pp_24810449_340.jpg":"340x432","pp_24810449_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38128889 Threads: 3 Questions: 7081880836 Slow queries: 3296922 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607943426 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/priprema-li-vlada-porez-za-male-maslinare-evo-sto-ih-ove-godine-ocekuje-kada-dovezu-masline-u-uljaru-cisti-paradoks-1316730 [printLink] => /vijesti/hrvatska/priprema-li-vlada-porez-za-male-maslinare-evo-sto-ih-ove-godine-ocekuje-kada-dovezu-masline-u-uljaru-cisti-paradoks-1316730?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 325801 [name] => maslinari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => maslinari [link] => /tag/maslinari ) [1] => stdClass Object ( [id] => 727274 [name] => mali maslinari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-22 08:13:57 [main_article_id] => 0 [alias] => mali-maslinari [link] => /tag/mali-maslinari ) [2] => stdClass Object ( [id] => 727275 [name] => porez za maslinare [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-22 08:13:57 [main_article_id] => 0 [alias] => porez-za-maslinare [link] => /tag/porez-za-maslinare ) [3] => stdClass Object ( [id] => 617358 [name] => uljare [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-10 14:34:16 [main_article_id] => 0 [alias] => uljare [link] => /tag/uljare ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mali maslinari morat će u uljaru s hrpom papira da mogu sve upisati, a tek priprema, kolika je udaljenost jedne masline od druge, koliko je jedan red udaljen od drugoga, napisati sve lokacije, kvadraturu zemljišta, koliko ulja mu je još u kući (no, no, ne smije se lagati...) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => novi pravilnik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Priprema li Vlada porez za male maslinare? Evo što ih ove godine očekuje kada dovezu masline u uljaru: ‘Čisti paradoks!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3214 [name] => Stanislav Soldo [username] => stanislav-soldo [email] => stanislav-soldo@sd.hr [password] => $2y$10$I3.UNlVIn8895nQXBcB4meZugZcK6L4FDanEKSV8Eo6znTy4qY98q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/stanislav-soldo-3214 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1732 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/b65bebf668f001d6dd5ad0bb95b909ba?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/14/23631802.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikša Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] =>

Što se to ove godine promijenilo za Antu ili Matu koji u dalmatinskim škrapama i dočićima uzgaja masline, bilo da ih je deset, dvadeset ili trideset komada razbacanih na više lokacija?

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/14/23631802.jpg [title] =>

Što se to ove godine promijenilo za Antu ili Matu koji u dalmatinskim škrapama i dočićima uzgaja masline, bilo da ih je deset, dvadeset ili trideset komada razbacanih na više lokacija?

Nikša Stipaničev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/14/25411842.jpg [title] =>

Maslinari koji imaju manje od 20 stabala maslina mogu se dragovoljno upisati u Upisnik maslinika, stav je Ministarstva poljoprivrede s kojim maslinari nisu zadovoljni.

Tom Dubravec/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/14/20174594.jpg [title] =>

Mogao bi se stvoriti dojam da je jedini cilj pravilnika povećanje državnog proračuna oporezivanjem malih maslinara, primjedba je Zlatko Burića, člana upravnog odbora maslinarske udruge ‘Zlatna Šoltanka’

Jakov Prkić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/14/24810449.jpg [title] =>

Hrvatska ne zna koliko ima maslina ni koliko proizvodi maslinova ulja, pa je prikupljanje tih podataka, što je direktiva EU-a, bilo najlakše prebaciti na uljare, kaže Mate Dragobratović, vlasnik uljare iz Opuzena

Niksa Stipaničev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Maslinari koji obrađuju više od dvadeset stabala maslina i do sada nisu bili nigdje evidentirani, jer su proizvodili za vlastite potrebe i nisu primali poticaje, moraju svoje maslinike upisati u upisnik maslina.

Sve njih (a kojih nije zanemariv broj po Dalmaciji) papiri će dočekati na ulazu u uljare i bez tih evidencija oni neće moći svoje masline dati na preradu. Propisao je to novi Pravilnik o upisniku maslinika objavljen u Narodnim novinama, a koji je stupio na snagu prvog dana kolovoza.

Nova obveza uljare je da prilikom prerade maslina upisuju i evidentiraju proizvođača i količinu ulja. Protiv ove odredbe su se pobunili mali maslinari i hobisti, ali nisu uspjeli ništa značajno učiniti, njihove primjedbe je zakonodavac samo primio na znanje.

Što se to ove godine promijenilo za Antu ili Matu koji u dalmatinskim škrapama i dočićima uzgaja masline, bilo da ih je deset, dvadeset ili trideset komada razbacanih na više lokacija. Nije ih upisivao u ARKOD jer na njih ne prima poticaje, isključivo proizvodi za svoje osobne potrebe pa nije upisan u upisnik poljoprivrednih proizvođača. Nema tu ulja za prodaju, ako je dobra godina bude za kućanstvo, a ako je loša ni za to. Svake jeseni ih uredno bere, skuplja i na kraju nosi u uljaru, ali sada to više neće biti tako jednostavno.

Pogledajte što su sve smislili

Kada taj “mali” maslinar doveze masline u uljaru, na vratima ili nekom drugom vidljivom mjestu će ga dočekati natpis da se prije mljevenja mora evidentirati. Dobit će propisani obrazac koji mora ispuniti i odložiti u poseban spremnik ili kutiju za prikupljanje popunjenih obrazaca. Ovo mu sve mora osigurati uljara, a maslinar je dužan popuniti tabelu u koju unosi: ime, prezime, OIB, E-mail, broj telefona, lokaciju maslinika (upisuje sve lokacije ako se radi o više parcela), ukupnu površinu maslinika, podatke o vlasništvu parcele i podatke o navodnjavanju.

Obvezno se unosi i sorta maslina, površina sorte kao čiste kulture, broj stabala pojedine sorte, godina sadnje, razmak u redu između maslina i razmak između redova. Traže se i podaci o proizvodnji ulja, za vlastitu potrošnju i za tržište te zalihama, odnosno koliko ulja ima kod kuće. I tek kada to sve ispuni i potpiše svojim potpisom da “pod kaznenom i materijalnom odgovornošću jamči za istinitost i točnost svih podataka” može početi mljeti masline.

---

image

Hrvatska ne zna koliko ima maslina ni koliko proizvodi maslinova ulja, pa je prikupljanje tih podataka, što je direktiva EU-a, bilo najlakše prebaciti na uljare, kaže Mate Dragobratović, vlasnik uljare iz Opuzena

Niksa Stipaničev/Cropix
---

– Važno je da uljare navedene obrasce pravovremeno preuzmu s mrežnih stranica Ministarstva i Agencije za plaćanja u dovoljnom broju, koji otprilike odgovara broju neevidentiranih proizvođača koji, prema dosadašnjem iskustvu uljara, koriste usluge prerade u pojedinoj uljari. Uljare će ih na odgovarajući način čuvati do dovršetka kampanje prerade te do 15. veljače dostaviti Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju – poručili su iz Uprave za poljoprivredu svim registriranim uljarama.

Ovim pravilnikom se ništa ne mijenja za velike proizvođače koji imaju stotine i tisuće stabala maslina, oni su već upisani i evidentirani, primaju poticaje i registrirani su kao proizvođači maslina i ulja.

Ali manji proizvođači koji nisu upisani u Upisnik poljoprivrednika/Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i nemaju površine pod nasadom/nasadima maslina registrirane u ARKOD sustavu mogli bi se naći u problemu. Maslinari s kojima smo razgovarali drže da je pravilnik nedorečen i štetan za maslinare te će uništiti hrvatsko maslinarstvo i samo ojačati uvozni maslinarski lob.

– Čisti je paradoks da uljare prikupljaju podatke o proizvedenoj količini maslinova ulja umjesto APPRRR-a (Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju) čija je to uloga do sada bila. To je neviđeni presedan da privatne firme preuzimaju ulogu državnih institucija – ističe “mali” maslinar Domagoj Mikulić koji se maslinama bavi iz hobija.

– Umjesto da ih se štiti, ovim pravilnikom se želi izbrisati male maslinare i potpuno ih isključiti iz sustava poticaja i donošenja bilo kakvih relevantnih odluka – rezolutan je Mikulić, koji ponovno ističe da se pravilnikom brišu svi manji maslinari, što je neviđeno i suprotno poštenoj poljoprivrednoj praksi.

Također je potrebno ukinuti dosadašnji sustav poticaja u maslinarstvu i uvesti ili poticaj po stablu ili po kupljenoj opremi bez PDV-a (primjerice za tresače, kašete, mreže, gnojivo i sredstva za prskanje, kosilice i trimere, freze i priključne uređaje, slično kao u pčelarstvu).

– Prerada maslina se novim Pravilnikom uopće ne dovodi u pitanje, bez obzira na to bio maslinar obveznik upisa, ili ne – pojašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Dvadeset stabala maslina ne odnosi se na jednu česticu/parcelu nego predstavlja zbirno broj stabala maslina na svim parcelama/ česticama pravne ili fizičke osobe koja iste posjeduje, unajmljuje ili na njima obavlja poljoprivrednu djelatnost na temelju nekog drugog pravno reguliranog odnosa. Maslinari koji imaju manje od 20 stabala maslina mogu se dragovoljno upisati u Upisnik maslinika, stav je Ministarstva poljoprivrede s kojim maslinari nisu zadovoljni.

---

image

Maslinari koji imaju manje od 20 stabala maslina mogu se dragovoljno upisati u Upisnik maslinika, stav je Ministarstva poljoprivrede s kojim maslinari nisu zadovoljni.

Tom Dubravec/Cropix
---

Vlasnici uljara: Mi to ne možemo raditi

Međutim, vlasnici uljara ističu da neće moći provesti pravilnik u praksi jer za takav obim administrativnog posla trebali bi zaposliti još jednog radnika, a to su dodatni troškovi.

Za ovu godinu im je naloženo dostaviti ukupno izvješće o količini prerađenih maslina i količini proizvedenog ulja i to im nije problem, pojašnjava Mate Dragobratović, vlasnik uljare Neretva iz Opuzena. No, već od iduće godine obveza je dostaviti izvješće za svakog pojedinačnog maslinara, što je uljarama nemoguće.

– Hrvatska ne zna koliko ima maslina ni koliko proizvodi maslinova ulja, pa je prikupljanje tih podataka, što je direktiva EU-a, bilo najlakše prebaciti na uljare – kaže Dragobratović.

Ovim pravilnikom pokušavaju se dobiti podaci o cjelokupnoj proizvodnji domaćeg maslinova ulja. Ostvarenje ovog cilja ovisi o dosljednosti uljara pri prikupljanju podataka. Međutim, Pravilnikom se ni na koji način ne motivira uljare, a ni maslinare da unose i predaju točne podatke, a to bi bilo jedino korektno od države, koja traži od privatnih tvrtki da odrade jedan dio njihova posla.

Prijetnje inspekcijama i kaznama potpuno su besmislene i neprovedive. Inspektori bi trebali boraviti u svakoj od 160 uljara danonoćno tri mjeseca u godini. Daleko povoljniji i kvalitetniji učinak bi imale refundacije ili druge financijske naknade uljarama za utrošeno vrijeme.

Pravilnik ne navodi kako će se maslinare motivirati na sudjelovanje, koji se ni do danas, uz cijenu odricanja od svih potpora, nisu htjeli ili nisu mogli prijavit u ARKOD sustav.

Pošto se i za njih represija navodi kao jedina mjera, mogao bi se stvorit dojam da je jedini cilj pravilnika povećanje državnog proračuna oporezivanjem malih maslinara, primjedba je Zlatko Burića, člana upravnog odbora maslinarske udruge “Zlatna Šoltanka”.

---

image

Mogao bi se stvoriti dojam da je jedini cilj pravilnika povećanje državnog proračuna oporezivanjem malih maslinara, primjedba je Zlatko Burića, člana upravnog odbora maslinarske udruge ‘Zlatna Šoltanka’

Jakov Prkić/Cropix
---

Što će postići? Ništa!

Stoga ne bi čudilo da se ovim pravilnikom ne postigne baš ništa. Uz pretpostavku da se dobiju korektni podaci o broju i sortama maslina, kao i domaćoj proizvodnji maslinova ulja, ostaje nejasno najvažnije pitanje, a to je količina, podrijetlo i kvaliteta uvezenog maslinova ulja.

U listi III tražite od uvoznika, trgovaca i proizvođača maslinova ulja podatak o količini maslinova ulja na zalihama na kraju rujna. Nedokučivo je kome treba i što nekome znači ovaj podatak? Nedokučivo je i to kakve veze ima zaliha maslinova ulja u određenom trenutku s ukupnom proizvodnjom, uvozom i prodanim količinama, što je za ukupnu sliku o hrvatskom tržištu maslinova ulja od presudne važnosti.

Stoga ovaj pravilnik o maslinicima nije dobar. Šteta, jer će donošenjem ovakvog pravilnika biti propuštena još jedna prilika da se prestane s muljanjem i konačno dobije prava slika o uvozu, trgovini i proizvodnji maslinova ulja u Hrvatskoj, rezolutan je bio Zlatko Burić u komentarima na e-savjetovanju o ovom u najmanju ruku čudnom Pravilniku, čije mišljenje dijeli većina dalmatinskih maslinara s kojima smo razgovarali.

Ustrojstvo Upisnika maslinika i prikupljanje relevantnih podataka samo je prvi, nužan korak i za uređenje sektora maslinarstva, i za programiranje odgovarajućih mjera pomoći sektoru, što nije moguće ostvariti bez relevantnih podataka – stav je Ministarstva poljoprivrede, s kojim se ne slažu mali maslinari. Oni smatraju da im je to nametanje dodatne birokracije, pa u konačnici i podloga za uvođenje poreza i nameta na proizvedeno maslinovo ulje koje nije namijenjeno tržištu već osobnoj potrošnji. •

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikša Stipaničev/Cropix Tom Dubravec/Cropix Jakov Prkić/Cropix Niksa Stipaničev/Cropix
Nikša Stipaničev/Cropix

Što se to ove godine promijenilo za Antu ili Matu koji u dalmatinskim škrapama i dočićima uzgaja masline, bilo da ih je deset, dvadeset ili trideset komada razbacanih na više lokacija?

Tom Dubravec/Cropix

Maslinari koji imaju manje od 20 stabala maslina mogu se dragovoljno upisati u Upisnik maslinika, stav je Ministarstva poljoprivrede s kojim maslinari nisu zadovoljni.

Jakov Prkić/Cropix

Mogao bi se stvoriti dojam da je jedini cilj pravilnika povećanje državnog proračuna oporezivanjem malih maslinara, primjedba je Zlatko Burića, člana upravnog odbora maslinarske udruge ‘Zlatna Šoltanka’

Niksa Stipaničev/Cropix

Hrvatska ne zna koliko ima maslina ni koliko proizvodi maslinova ulja, pa je prikupljanje tih podataka, što je direktiva EU-a, bilo najlakše prebaciti na uljare, kaže Mate Dragobratović, vlasnik uljare iz Opuzena

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/priprema-li-vlada-porez-za-male-maslinare-evo-sto-ih-ove-godine-ocekuje-kada-dovezu-masline-u-uljaru-cisti-paradoks-1316730 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=689e925a3cde6433efcf457a85cc72bdbf9b7fb8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Priprema+li+Vlada+porez+za+male+maslinare%3F+Evo+%C5%A1to+ih+ove+godine+o%C4%8Dekuje+kada+dovezu+masline+u+uljaru%3A+%E2%80%98%C4%8Cisti+paradoks%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpriprema-li-vlada-porez-za-male-maslinare-evo-sto-ih-ove-godine-ocekuje-kada-dovezu-masline-u-uljaru-cisti-paradoks-1316730 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpriprema-li-vlada-porez-za-male-maslinare-evo-sto-ih-ove-godine-ocekuje-kada-dovezu-masline-u-uljaru-cisti-paradoks-1316730 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mali maslinari morat će u uljaru s hrpom papira da mogu sve upisati, a tek priprema, kolika je udaljenost jedne masline od druge, koliko je jedan red udaljen od drugoga, napisati sve lokacije, kvadraturu zemljišta, koliko ulja mu je još u kući (no, no, ne smije se lagati...) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => novi pravilnik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskanovi pravilnik

Priprema li Vlada porez za male maslinare? Evo što ih ove godine očekuje kada dovezu masline u uljaru: ‘Čisti paradoks!‘

22. kolovoza 2023. - 08:13
Što se to ove godine promijenilo za Antu ili Matu koji u dalmatinskim škrapama i dočićima uzgaja masline, bilo da ih je deset, dvadeset ili trideset komada razbacanih na više lokacija?Nikša Stipaničev/Cropix

Maslinari koji obrađuju više od dvadeset stabala maslina i do sada nisu bili nigdje evidentirani, jer su proizvodili za vlastite potrebe i nisu primali poticaje, moraju svoje maslinike upisati u upisnik maslina.

Sve njih (a kojih nije zanemariv broj po Dalmaciji) papiri će dočekati na ulazu u uljare i bez tih evidencija oni neće moći svoje masline dati na preradu. Propisao je to novi Pravilnik o upisniku maslinika objavljen u Narodnim novinama, a koji je stupio na snagu prvog dana kolovoza.

Nova obveza uljare je da prilikom prerade maslina upisuju i evidentiraju proizvođača i količinu ulja. Protiv ove odredbe su se pobunili mali maslinari i hobisti, ali nisu uspjeli ništa značajno učiniti, njihove primjedbe je zakonodavac samo primio na znanje.

Što se to ove godine promijenilo ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 20:53