stdClass Object ( [id] => 500290 [title] => Prihvaćen prijedlog novog Zakona o braniteljima - lakše će u mirovinu i do stana, imat će veće penzije, uvodi se naknada za nezaposlene... [alias] => prihvacen-prijedlog-novog-zakona-o-braniteljima-lakse-ce-u-mirovinu-i-do-stana-imat-ce-vece-penzije-uvodi-se-naknada-za-nezaposlene [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

17:20 - Vlada je u petak na svečanoj sjednici u Kninu prihvatila  prijedlog novoga Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, za koji je premijer Andrej Plenković rekao da će na cjelovit i jednostavniji način regulirati sva njihova prava.

Plenković je istaknuo kako se novim zakonom rješavaju pitanja naknada za nezaposlene branitelje, viši iznos najniže mirovine, te strategija za očuvanje zdravlja branitelja, otvara se i  rok za priznavanje statusa hrvatskog branitelja te omogućava zaštita stečenih prava za pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO). 

Prijedlog novoga sveobuhvatnog zakona o hrvatskim braniteljima, na kojemu se radilo više od godinu dana, bila je središnja točka sjednice Vlade koja je, uoči Dana pobjede, u održana u Kninu. 

Ministar branitelja Tomo Medved predstavljajući novi zakon rekao je da će se njime najzaslužnijima za obranu pružiti sveobuhvatna skrb prilagođena njihovim potrebama.

Medved je ustvrdio kako je financijski učinak predviđenih mjera u 2018. godini - 219 milijuna i 200 tisuća kuna, što će se  financirati s pozicije Ministarstva branitelja te 64 milijuna kuna s pozicije Ministarstva rada i mirovinskog sustava, uz napomenu da se u 2019. na poziciji Minisatrstva rada i mirovinskog sustava planira povećanje u iznosu od 245 milijuna kuna.

Riječ je o jedinstvenom pravnom okviru kojim će se odati priznanje žrtvi svih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, istaknuo je Medved. 

Pritom je podsjetio na analizu koja je služila kao podloga za izradu zakona, a koja je pokazala kako je od ukupno evidentiranih 505.649 branitelja,  danas živo njih 442.710, te da trajna prava po važećem zakonu ostvaruje samo 56.562 branitelja koji imaju status hrvatskog ratnog vojnog invalida.

Istaknuo je i da je oko 82.000 branitelja nezaposleno i nemaju redovita primanja, te da  posebno zabrinjava činjenica da je više od 54.000 branitelja umrlo nakon Domovinskog rata, a svake godine umire ih sve više.

"Samo u 2017. umrlo je 1744 branitelja", istaknuo je Medved.

Analiza stanja je pokazala je stoga potrebu opsežnih promjena te se pristupilo donošenju novog jedinstvenog zakona kojim će se braniteljima i članovima obiteljima osigurati odgovarajuća skrb i prava uvažavajući njihovo zdravstveno i socioekonomsko stanje.

Njime je predviđeno uvođenje naknade za nezaposlene branitelje i članove obitelji, a iznos će ovisiti o duljini njihova sudjelovanja u obrani suvereniteta RH u borbenom sektoru.

Riječ je o mjeri koja  se uvodi i za djecu smrtno stradalih ili nestalih branitelja, nakon završetka školovanja, a za vrijeme nezaposlenosti.

Predviđeno je i otvaranje roka za priznavanje statusa branitelja iz Domovinskog rata i statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata, čime će se braniteljima omogućiti reguliranje odgovarajućeg statusa.

Predviđen je i viši iznos najniže mirovine, ovisno o duljini sudjelovanja u borbenom sektoru.

Snižava se i dobna granica za odlazak u starosnu mirovinu ovisno o duljini sudjelovanja u borbenom sektoru te se regulira pravo na obiteljsku mirovinu za bračne ili izvanbračne partnere te djecu umrlih branitelja i ratnih vojnih invalida pod povoljnijim uvjetima.

Predviđeni su i sistematski pregledi za branitelje, a u suradnji s Ministarstvom zdravstva donošenje strategije za zaštitu i očuvanje zdravlja hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata.

Uz ostalo, uvest će se i porezna olakšica za poslodavce koji zaposle djecu smrtno stradalih ili nestalih branitelja, omogućit će se i rad umirovljenih branitelja,  potpora za obrazovanje, a uspostavit će se i evidencija branitelja koja će se koristiti samo za službene svrhe te će se zaštititi i stečena prava pripadnika HVO-a i članova njihovih obitelji.

Ministar financija Zdravko Marić ustvrdio je kako je riječ o sveobuhvatnom zakonu, a sredstva su predviđena za razdoblje od 2018. do 2020. 

Odredbe vezane za ostvarivanje prava na najnižu mirovinu stupaju na snagu 1. ožujka 2018., a sve ostale odredbe vezane za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja - 1. siječnja 2019., rekao je Marić.

Državna tajnica Majda Burić iz Ministartva rada i mirovinskog sustava istaknula je da je riječ o integralnom, održivom i sveobuhvatnom prijedlogu zakona koji je u konačnici optimalan u odnosu na pokušaje prethodnih vlada.

"Rješenja na području rada i mirovinskog sustava uzima u obzir psihofizičke posljedice koje je Domovinski rat ostavio na branitelje i članove njihovih obitelji. Ublažavaju se kriteriji za stjecanje mirovina, uzimajući u obzir pobol brranitelja i prosječni životni vijek od svega 52 godine, branitelja koji su sudjelovali u borbenom sektoru.

Po prvi puta ovim prijedlogom su obuhvaćeni i naoružani pripadnici narodne zaštite koje prijašnje vlade nisu priznavale, a koji su velikim dijelom bili dragovoljci. Obuhvaćen je i dio zaboravljenih pripadnika HVO-a koji su također pridonijeli našoj slobodi. Uvode se povoljniji uvjeti za ostvarivanje određenih prava i za povoljniji izračun mirovina u odnosu na postojeći zakon", pojasnila je Burić.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić naglasio je da se svim braniteljima i članovima njihovih obitelji osiguravaju prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja, kao i prava na nadstandarde zdravstvene zaštite, oslobađanje od particijpacije, pravo na preventivne sistematske preglede i dostupnost programu nacionalnog centra za psihotraumu.

16:45 - Vlada je u petak na svečanoj sjednici u Kninu donijela niz zaključaka kojima se želi gospodarski pomoći Kninu kako bi se spriječio odlazak stanovnika iz toga grada, povećala kvaliteta života i poboljšala prometna povezanost toga grada.

Vlada je prihvatila prijedlog nabave respiratora kojima će se unaprijediti skrb i kvaliteta zdravstvene zaštite pacijentima ovisnima o trajnoj mehaničkoj ventilaciji u Općoj i veteranskoj bolnici "Hrvatski ponos" Knin u okviru djelatnosti palijativne skrbi i dugotrajnog liječenja.

Cilj je da teški bolesnici koji su ovisni o umjetnim plućima budu izmješteni u Knin čime bi ta bolnica preuzela obvezu i razvitak tog dijela zdravstvene usluge. Za opremu, respiratore i monitore bit će izdvojeno više od milijun kuna iz državnog proračuna.

Vlada je prihvatila i  zaključak o darovanju nekretnina Gradu Kninu u svrhu ostvarivanja projekata za potrebe Nacionalnog parka Krka, kao i odluku o darovanju Gradu Kninu nekretnina u k.o. Knin, koje u naravi predstavljaju zemljište veličine 9400 kvadratnih metara na kojem je izgrađen Dječji vrtić Cvrčak s pratećim sadržajima.

Prihvaćena je i odluka o davanju suglasnosti i ovlaštenja za prijenos prava vlasništva i vlasničkih ovlasti na poslovnim prostorima u vlasništvu Republike Hrvatske Gradu Kninu u vrijednosti više od 35 milijuna kuna.

Donesen je i zaključak u vezi s postupkom osnivanja zemljišne knjige za k.o. Knin. To je projekt koji je počeo 2008. ali je stao 2015. a sada se nastavlja. Do sada je odrađeno 16 posto posla.

Usvojen je zaključak u vezi s prijebojem obveza Grada Knina prema Republici Hrvatskoj nastalih temeljem Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.                                          

Prihvaćen je i zaključak o iskazivanju interesa za osiguranje stanova za djelatne vojne osobe s rasporedom službe na području Grada Knina, budući da veliki broj pripadnika Oružanih snaga koji su raspoređeni u Kninu živi u mjestima koja su više od 50 kilometara udaljena od Knina. 

Donesen je i zaključak o pokretanju projekta o suradnji s Javnom ustanovom „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ radi posjećivanja učenika osnovnih škola Gradu Kninu i stjecanja znanja o Domovinskom ratu, kao i zaključak o ustupanju pješačkog oružja i eksponata Kninskom muzeju. 

Prihvaćen je i zaključak u vezi s inicijativom za uspostavu jedinstvenog kontaktnog centra za potrebe društva Hrvatska elektroprivreda d.d. u Gradu Kninu  te zaključak o podržavanju izgradnje atletske staze u Gradu Kninu.

15:50 - Premijer Andrej Plenković rekao je u petak da će pola sjednice Vlade u Kninu biti posvećeno raznim projektima važnima za taj grad i Šibensko-kninsko županiju istaknuvši kako će biti potpisano 14 ugovora u vrijednosti više od 180 milijuna kuna.

"Praktično pola sjednice bit će posvećeno raznim projektima važnima za taj grad i Šibensko-kninsko županiju - za gospodarski rast, za stambeno zbrinjavanje, za razvoj", rekao je Plenković novinarima prije početka sjednice Vlade u Kninu.

Istaknuo je i da će bit potpisano 14 ugovora u vrijednosti više  od 180 milijuna kuna što je, kako je kazao, jasan signal da njegova vlada ne želi ove sjednice održavati u drugim gradovima (Vukovar, Sisak, Knin) samo u simboličnom smislu već da to bude prilika da one krajeve zemlje koji su deprivirani zbog različitih razloga stave visoko na dnevni red i potiču ravnomjerni razvoj Hrvatske.

"Ovo je poruka Kninu i jedan ozbiljan signal hrvatske Vlade na tragu provedbe recentno usvojene Strategije regionalnog razvoja", kazao je.

Upitan koliko će koštati novi Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, Plenković je rekao da je njegov cilj popuniti određene praznine i korigirati određene nepravde koje su do sada postojale.

Podsjetio je i da su u međuresornoj koordinaciji osigurali puni konsenzus između Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva financija te Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Premijer je istaknuo i da sve mjere iz novog zakona ne idu odjedanput već od iduće godine, već su neke predviđene i za 2019. godinu.

"Sve analize su pokazale da je ovakav zakon kvalitetan i svojim sadržajem, a fiskalno održiv", naglasio je. 

Plenković je, na novinarski upit vezan uz otkup MOL-ova udjela u Ini te prodaju više od 25 posto dionica HEP-a, ponovio da Vlada ne odustaje od otkupa MOL-ovog udjela u Ini. Vezano uz prodaju više od 25 posto dionica Hrvatske elektroprivrede (HEP), odgovorio je kako prodaja 25 posto dionica HEP-a ona intencija koja je bila na dnevnom redu
prije nekoliko mjeseci i još uvijek je jedna od intencija. No, dodao je, o tome će Vlada donijeti svoje zaključke.

Na pitanje očekuje li sutra na proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja" doalazak predstavnika srpske nacionalne manjine, rekao je da će SDSS, koji je dio parlamentarne većine, putem Srpskog narodnog vijeća dati izjavu koja se odnosi na sjećanja s aspekta na način kako oni to vide. 

15:00 - Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak je na početku sjednice Vlade u Kninu izrazio zadovoljstvo što će se na njoj usvojiti prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. 

"Posebno mi je drago da ćemo nakon velikog truda svih resora, a posebno ministra branitelja Tome Medveda i svih ostalih, usvojiti prijedlog zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. To je više od simbolike. To je rezultat našeg programa ali i želje za pravičnim, cjelovitim zakonom koji će fiskalno održivo regulirati prava branitelja i njihovih obitelji", rekao je Plenković.

Istaknuo je kako će se novim zakonom popuniti praznine i korigirati nedostaci ii nepravde koje su dosad postojale.
Plenković je također zahvalio brojnim vatrogascima, pripadnicima Oružanih snaga, Crvenom križu i svima drugima koji su u vrijeme velikih vrućina nesebično gasili požare i spasili ljudske živote i doprinijeli da nijedan infrastrukrutni objekt nije nastradao.

Najavio je da će se najesen napraviti analize i izvući pouke kako bi u tom segmentu u budućnosti bili učinkovitiji, brži i koordiniraniji.

Također je čestitao vateprolistima na osvojenom naslovu svjetkih prvaka te najavio primjereno nagrađivanje i njih i svih ostalih koji promoviraju Hrvatsku.

Spomenuo je i uspjeh mladih hrvatskih robotičara, kao nositelja budućnosti razvoja Hrvatske te je dodao da će im najesen pripremiti prijem u Vladi.

Župan Goran Pauk zahvalio je premijeru na tome što se sjednica održava u Kninu, naglasivši da Šibensko-kninska županija ravnomjereno raste u svim područjima te da njezina bogata raznovrsnost nudi predispozicije za daljnji razvoj. 

Napomeno je da nije uvijek bilo lako, budući da je ta županija bila jedna od onih koje su najviše bile pogođene ratom.
"Međutim, rast je takav da ga više nitko ne može zaustaviti. BDP je s 29.000 kuna po glavi stanovnika 2000. godine narastao na 61.500 kuna, a index razivjenosti narastao je sa 63 na 81 posto", rekao je.

Dodao je kako je u infrastrukturu uloženo preko 10 milijuna kuna, a da je prioritet izgbradnja brze ceste Šibenik - Drniš - Knin, te je u tom smislu zamolio pomoć jer je to žila kucavica za tu županiju. 

Uz ostalo, pohvalio se i izvanrednim turističkim rezultatima i porast od 17 posto u dolascima u odnosu na prošlu godinu.

Dan uoči proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Vlada  u petak u Kninu održava posebnu, tematsku sjednicu koja je velikim dijelom posvećena tom gradu i problemima stanovnika Knina i Šibensko-kninske županije.

Na zadnjoj sjednici Vlade, prije ljetnog odmora, predviđene su 22 točke dnevnog reda, a među ostalima na njoj će se naći i Izvješće o dosad učinjenom i o budućim projektima u Gradu Kninu i Šibensko-kninskoj županiji.

Vlada time želi poslati poruku  da je tim krajevima potrebna posebna pomoć u rješavanju gospodarskih, socijalnih, razvojnih i infrastrukturnih pitanja. Riječ je o trećoj sjednici Vlade u mandatu predsjednika Andreja Plenkovića koja se održava izvan Zagreba.

Nakon sjednice, bit će potpisano 14 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, u vrijednosti većoj od 180 milijuna kuna, za projekte važne za gospodarski razvoj Grada Knina i Šibensko-kninske županije. 

Bespovratna sredstva dodjeljuju se  Centru za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut, Rekonstrukciji i opremanje poduzetničke poslovne infrastrukture "Adriatic Business Centre – ABC", te projektu  "Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke". 

Bespovratna sredstva dodjeljuju se i za energetsku obnovu niza škola, dječjih vrtića i stambenih zgrada u Šibeniku, Drnišu, Kistanju i Kninu, osiguravaju se  sredstva za osnivanja zemljišne knjige u Kninu te za izmjene Prostornog plana tog grada.

Na posebnoj sjednici Vlade, održanoj u zgradi Studentskog doma Veleučilišta "Marko Marulić" , bit će usvojen prijedlog novoga Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji objedinjuje statusna i materijalna prava svih branitelja i stradalnika.

Na dnevnom redu je i nacrt prijedloga zakona o poljoprivrednom zemljištu, nacrt prijedloga zakona o akvakulturi, kao i prijedlog uredbe o izmjenama Uredbe o osnivanju Državnog arhiva u Šibeniku.

Nakon sjednice Vlade predviđena je izjava za medije premijera Plenkovića.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sjednica Vlade u Kninu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-08-04 14:50:30 [created_by] => 3126 [created_by_alias] => H [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-08-04 17:32:07 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-08-04 17:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 41530 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/08\/04\/sjednica_vlade13-040817.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/08\/04\/sjednica_vlade11-040817.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/08\/04\/sjednica_vlade12-040817.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/08\/04\/sjednica_vlade15-040817.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/08\/04\/sjednica_vlade16-040817.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/08\/04\/sjednica_vlade17-040817.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/08\/04\/sjednica_vlade18-040817.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/08\/04\/sjednica_vlade19-040817.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/08\/04\/sjednica_vlade20-040817.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/08\/04\/sjednica_vlade21-040817.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/08\/04\/sjednica_vlade22-040817.JPG"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["sjednica_vlade13-040817.JPG","sjednica_vlade11-040817.JPG","sjednica_vlade12-040817.JPG","sjednica_vlade15-040817.JPG","sjednica_vlade16-040817.JPG","sjednica_vlade17-040817.JPG","sjednica_vlade18-040817.JPG","sjednica_vlade19-040817.JPG","sjednica_vlade20-040817.JPG","sjednica_vlade21-040817.JPG","sjednica_vlade22-040817.JPG"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x778"},{"size0":"1280x783"},{"size0":"1280x817"},{"size0":"1263x840"},{"size0":"1263x840"},{"size0":"1263x840"},{"size0":"1265x840"},{"size0":"1263x840"},{"size0":"1280x739"},{"size0":"1263x840"},{"size0":"1263x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38764832 Threads: 4 Questions: 7123051951 Slow queries: 3309579 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609002118 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/prihvacen-prijedlog-novog-zakona-o-braniteljima-lakse-ce-u-mirovinu-i-do-stana-imat-ce-vece-penzije-uvodi-se-naknada-za-nezaposlene-500290 [printLink] => /vijesti/hrvatska/prihvacen-prijedlog-novog-zakona-o-braniteljima-lakse-ce-u-mirovinu-i-do-stana-imat-ce-vece-penzije-uvodi-se-naknada-za-nezaposlene-500290?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 685 [name] => VLADA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vlada [link] => /tag/vlada ) [1] => stdClass Object ( [id] => 703 [name] => KNIN [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => knin [link] => /tag/knin ) [2] => stdClass Object ( [id] => 292135 [name] => zakon o braniteljima [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zakon-o-braniteljima [link] => /tag/zakon-o-braniteljima ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sjednica Vlade u Kninu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prihvaćen prijedlog novog Zakona o braniteljima - lakše će u mirovinu i do stana, imat će veće penzije, uvodi se naknada za nezaposlene... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3126 [name] => Hina [username] => hina [email] => hina@sd.hr [password] => $2y$10$P7lYw6PCgzwz42YfCkI7ROEdPBrtMrSzCBlQHrbuDVWbduDdUz96y [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hina-3126 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1644 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/e903af0c78b05bd682a4e75b05422a06?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/08/04/sjednica_vlade13-040817.JPG [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => sjednica_vlade13-040817.JPG [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/08/04/sjednica_vlade13-040817.JPG [title] => sjednica_vlade13-040817.JPG ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/08/04/sjednica_vlade11-040817.JPG [title] => sjednica_vlade11-040817.JPG ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/08/04/sjednica_vlade12-040817.JPG [title] => sjednica_vlade12-040817.JPG ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/08/04/sjednica_vlade15-040817.JPG [title] => sjednica_vlade15-040817.JPG ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/08/04/sjednica_vlade16-040817.JPG [title] => sjednica_vlade16-040817.JPG ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/08/04/sjednica_vlade17-040817.JPG [title] => sjednica_vlade17-040817.JPG ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/08/04/sjednica_vlade18-040817.JPG [title] => sjednica_vlade18-040817.JPG ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/08/04/sjednica_vlade19-040817.JPG [title] => sjednica_vlade19-040817.JPG ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/08/04/sjednica_vlade20-040817.JPG [title] => sjednica_vlade20-040817.JPG ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/08/04/sjednica_vlade21-040817.JPG [title] => sjednica_vlade21-040817.JPG ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/08/04/sjednica_vlade22-040817.JPG [title] => sjednica_vlade22-040817.JPG ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

17:20 - Vlada je u petak na svečanoj sjednici u Kninu prihvatila  prijedlog novoga Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, za koji je premijer Andrej Plenković rekao da će na cjelovit i jednostavniji način regulirati sva njihova prava.

Plenković je istaknuo kako se novim zakonom rješavaju pitanja naknada za nezaposlene branitelje, viši iznos najniže mirovine, te strategija za očuvanje zdravlja branitelja, otvara se i  rok za priznavanje statusa hrvatskog branitelja te omogućava zaštita stečenih prava za pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO). 

Prijedlog novoga sveobuhvatnog zakona o hrvatskim braniteljima, na kojemu se radilo više od godinu dana, bila je središnja točka sjednice Vlade koja je, uoči Dana pobjede, u održana u Kninu. 

Ministar branitelja Tomo Medved predstavljajući novi zakon rekao je da će se njime najzaslužnijima za obranu pružiti sveobuhvatna skrb prilagođena njihovim potrebama.

Medved je ustvrdio kako je financijski učinak predviđenih mjera u 2018. godini - 219 milijuna i 200 tisuća kuna, što će se  financirati s pozicije Ministarstva branitelja te 64 milijuna kuna s pozicije Ministarstva rada i mirovinskog sustava, uz napomenu da se u 2019. na poziciji Minisatrstva rada i mirovinskog sustava planira povećanje u iznosu od 245 milijuna kuna.

Riječ je o jedinstvenom pravnom okviru kojim će se odati priznanje žrtvi svih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, istaknuo je Medved. 

Pritom je podsjetio na analizu koja je služila kao podloga za izradu zakona, a koja je pokazala kako je od ukupno evidentiranih 505.649 branitelja,  danas živo njih 442.710, te da trajna prava po važećem zakonu ostvaruje samo 56.562 branitelja koji imaju status hrvatskog ratnog vojnog invalida.

Istaknuo je i da je oko 82.000 branitelja nezaposleno i nemaju redovita primanja, te da  posebno zabrinjava činjenica da je više od 54.000 branitelja umrlo nakon Domovinskog rata, a svake godine umire ih sve više.

"Samo u 2017. umrlo je 1744 branitelja", istaknuo je Medved.

Analiza stanja je pokazala je stoga potrebu opsežnih promjena te se pristupilo donošenju novog jedinstvenog zakona kojim će se braniteljima i članovima obiteljima osigurati odgovarajuća skrb i prava uvažavajući njihovo zdravstveno i socioekonomsko stanje.

Njime je predviđeno uvođenje naknade za nezaposlene branitelje i članove obitelji, a iznos će ovisiti o duljini njihova sudjelovanja u obrani suvereniteta RH u borbenom sektoru.

Riječ je o mjeri koja  se uvodi i za djecu smrtno stradalih ili nestalih branitelja, nakon završetka školovanja, a za vrijeme nezaposlenosti.

Predviđeno je i otvaranje roka za priznavanje statusa branitelja iz Domovinskog rata i statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata, čime će se braniteljima omogućiti reguliranje odgovarajućeg statusa.

Predviđen je i viši iznos najniže mirovine, ovisno o duljini sudjelovanja u borbenom sektoru.

Snižava se i dobna granica za odlazak u starosnu mirovinu ovisno o duljini sudjelovanja u borbenom sektoru te se regulira pravo na obiteljsku mirovinu za bračne ili izvanbračne partnere te djecu umrlih branitelja i ratnih vojnih invalida pod povoljnijim uvjetima.

Predviđeni su i sistematski pregledi za branitelje, a u suradnji s Ministarstvom zdravstva donošenje strategije za zaštitu i očuvanje zdravlja hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata.

Uz ostalo, uvest će se i porezna olakšica za poslodavce koji zaposle djecu smrtno stradalih ili nestalih branitelja, omogućit će se i rad umirovljenih branitelja,  potpora za obrazovanje, a uspostavit će se i evidencija branitelja koja će se koristiti samo za službene svrhe te će se zaštititi i stečena prava pripadnika HVO-a i članova njihovih obitelji.

Ministar financija Zdravko Marić ustvrdio je kako je riječ o sveobuhvatnom zakonu, a sredstva su predviđena za razdoblje od 2018. do 2020. 

Odredbe vezane za ostvarivanje prava na najnižu mirovinu stupaju na snagu 1. ožujka 2018., a sve ostale odredbe vezane za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja - 1. siječnja 2019., rekao je Marić.

Državna tajnica Majda Burić iz Ministartva rada i mirovinskog sustava istaknula je da je riječ o integralnom, održivom i sveobuhvatnom prijedlogu zakona koji je u konačnici optimalan u odnosu na pokušaje prethodnih vlada.

"Rješenja na području rada i mirovinskog sustava uzima u obzir psihofizičke posljedice koje je Domovinski rat ostavio na branitelje i članove njihovih obitelji. Ublažavaju se kriteriji za stjecanje mirovina, uzimajući u obzir pobol brranitelja i prosječni životni vijek od svega 52 godine, branitelja koji su sudjelovali u borbenom sektoru.

Po prvi puta ovim prijedlogom su obuhvaćeni i naoružani pripadnici narodne zaštite koje prijašnje vlade nisu priznavale, a koji su velikim dijelom bili dragovoljci. Obuhvaćen je i dio zaboravljenih pripadnika HVO-a koji su također pridonijeli našoj slobodi. Uvode se povoljniji uvjeti za ostvarivanje određenih prava i za povoljniji izračun mirovina u odnosu na postojeći zakon", pojasnila je Burić.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić naglasio je da se svim braniteljima i članovima njihovih obitelji osiguravaju prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja, kao i prava na nadstandarde zdravstvene zaštite, oslobađanje od particijpacije, pravo na preventivne sistematske preglede i dostupnost programu nacionalnog centra za psihotraumu.

16:45 - Vlada je u petak na svečanoj sjednici u Kninu donijela niz zaključaka kojima se želi gospodarski pomoći Kninu kako bi se spriječio odlazak stanovnika iz toga grada, povećala kvaliteta života i poboljšala prometna povezanost toga grada.

Vlada je prihvatila prijedlog nabave respiratora kojima će se unaprijediti skrb i kvaliteta zdravstvene zaštite pacijentima ovisnima o trajnoj mehaničkoj ventilaciji u Općoj i veteranskoj bolnici "Hrvatski ponos" Knin u okviru djelatnosti palijativne skrbi i dugotrajnog liječenja.

Cilj je da teški bolesnici koji su ovisni o umjetnim plućima budu izmješteni u Knin čime bi ta bolnica preuzela obvezu i razvitak tog dijela zdravstvene usluge. Za opremu, respiratore i monitore bit će izdvojeno više od milijun kuna iz državnog proračuna.

Vlada je prihvatila i  zaključak o darovanju nekretnina Gradu Kninu u svrhu ostvarivanja projekata za potrebe Nacionalnog parka Krka, kao i odluku o darovanju Gradu Kninu nekretnina u k.o. Knin, koje u naravi predstavljaju zemljište veličine 9400 kvadratnih metara na kojem je izgrađen Dječji vrtić Cvrčak s pratećim sadržajima.

Prihvaćena je i odluka o davanju suglasnosti i ovlaštenja za prijenos prava vlasništva i vlasničkih ovlasti na poslovnim prostorima u vlasništvu Republike Hrvatske Gradu Kninu u vrijednosti više od 35 milijuna kuna.

Donesen je i zaključak u vezi s postupkom osnivanja zemljišne knjige za k.o. Knin. To je projekt koji je počeo 2008. ali je stao 2015. a sada se nastavlja. Do sada je odrađeno 16 posto posla.

Usvojen je zaključak u vezi s prijebojem obveza Grada Knina prema Republici Hrvatskoj nastalih temeljem Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.                                          

Prihvaćen je i zaključak o iskazivanju interesa za osiguranje stanova za djelatne vojne osobe s rasporedom službe na području Grada Knina, budući da veliki broj pripadnika Oružanih snaga koji su raspoređeni u Kninu živi u mjestima koja su više od 50 kilometara udaljena od Knina. 

Donesen je i zaključak o pokretanju projekta o suradnji s Javnom ustanovom „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ radi posjećivanja učenika osnovnih škola Gradu Kninu i stjecanja znanja o Domovinskom ratu, kao i zaključak o ustupanju pješačkog oružja i eksponata Kninskom muzeju. 

Prihvaćen je i zaključak u vezi s inicijativom za uspostavu jedinstvenog kontaktnog centra za potrebe društva Hrvatska elektroprivreda d.d. u Gradu Kninu  te zaključak o podržavanju izgradnje atletske staze u Gradu Kninu.

15:50 - Premijer Andrej Plenković rekao je u petak da će pola sjednice Vlade u Kninu biti posvećeno raznim projektima važnima za taj grad i Šibensko-kninsko županiju istaknuvši kako će biti potpisano 14 ugovora u vrijednosti više od 180 milijuna kuna.

"Praktično pola sjednice bit će posvećeno raznim projektima važnima za taj grad i Šibensko-kninsko županiju - za gospodarski rast, za stambeno zbrinjavanje, za razvoj", rekao je Plenković novinarima prije početka sjednice Vlade u Kninu.

Istaknuo je i da će bit potpisano 14 ugovora u vrijednosti više  od 180 milijuna kuna što je, kako je kazao, jasan signal da njegova vlada ne želi ove sjednice održavati u drugim gradovima (Vukovar, Sisak, Knin) samo u simboličnom smislu već da to bude prilika da one krajeve zemlje koji su deprivirani zbog različitih razloga stave visoko na dnevni red i potiču ravnomjerni razvoj Hrvatske.

"Ovo je poruka Kninu i jedan ozbiljan signal hrvatske Vlade na tragu provedbe recentno usvojene Strategije regionalnog razvoja", kazao je.

Upitan koliko će koštati novi Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, Plenković je rekao da je njegov cilj popuniti određene praznine i korigirati određene nepravde koje su do sada postojale.

Podsjetio je i da su u međuresornoj koordinaciji osigurali puni konsenzus između Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva financija te Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Premijer je istaknuo i da sve mjere iz novog zakona ne idu odjedanput već od iduće godine, već su neke predviđene i za 2019. godinu.

"Sve analize su pokazale da je ovakav zakon kvalitetan i svojim sadržajem, a fiskalno održiv", naglasio je. 

Plenković je, na novinarski upit vezan uz otkup MOL-ova udjela u Ini te prodaju više od 25 posto dionica HEP-a, ponovio da Vlada ne odustaje od otkupa MOL-ovog udjela u Ini. Vezano uz prodaju više od 25 posto dionica Hrvatske elektroprivrede (HEP), odgovorio je kako prodaja 25 posto dionica HEP-a ona intencija koja je bila na dnevnom redu
prije nekoliko mjeseci i još uvijek je jedna od intencija. No, dodao je, o tome će Vlada donijeti svoje zaključke.

Na pitanje očekuje li sutra na proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja" doalazak predstavnika srpske nacionalne manjine, rekao je da će SDSS, koji je dio parlamentarne većine, putem Srpskog narodnog vijeća dati izjavu koja se odnosi na sjećanja s aspekta na način kako oni to vide. 

15:00 - Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak je na početku sjednice Vlade u Kninu izrazio zadovoljstvo što će se na njoj usvojiti prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. 

"Posebno mi je drago da ćemo nakon velikog truda svih resora, a posebno ministra branitelja Tome Medveda i svih ostalih, usvojiti prijedlog zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. To je više od simbolike. To je rezultat našeg programa ali i želje za pravičnim, cjelovitim zakonom koji će fiskalno održivo regulirati prava branitelja i njihovih obitelji", rekao je Plenković.

Istaknuo je kako će se novim zakonom popuniti praznine i korigirati nedostaci ii nepravde koje su dosad postojale.
Plenković je također zahvalio brojnim vatrogascima, pripadnicima Oružanih snaga, Crvenom križu i svima drugima koji su u vrijeme velikih vrućina nesebično gasili požare i spasili ljudske živote i doprinijeli da nijedan infrastrukrutni objekt nije nastradao.

Najavio je da će se najesen napraviti analize i izvući pouke kako bi u tom segmentu u budućnosti bili učinkovitiji, brži i koordiniraniji.

Također je čestitao vateprolistima na osvojenom naslovu svjetkih prvaka te najavio primjereno nagrađivanje i njih i svih ostalih koji promoviraju Hrvatsku.

Spomenuo je i uspjeh mladih hrvatskih robotičara, kao nositelja budućnosti razvoja Hrvatske te je dodao da će im najesen pripremiti prijem u Vladi.

Župan Goran Pauk zahvalio je premijeru na tome što se sjednica održava u Kninu, naglasivši da Šibensko-kninska županija ravnomjereno raste u svim područjima te da njezina bogata raznovrsnost nudi predispozicije za daljnji razvoj. 

Napomeno je da nije uvijek bilo lako, budući da je ta županija bila jedna od onih koje su najviše bile pogođene ratom.
"Međutim, rast je takav da ga više nitko ne može zaustaviti. BDP je s 29.000 kuna po glavi stanovnika 2000. godine narastao na 61.500 kuna, a index razivjenosti narastao je sa 63 na 81 posto", rekao je.

Dodao je kako je u infrastrukturu uloženo preko 10 milijuna kuna, a da je prioritet izgbradnja brze ceste Šibenik - Drniš - Knin, te je u tom smislu zamolio pomoć jer je to žila kucavica za tu županiju. 

Uz ostalo, pohvalio se i izvanrednim turističkim rezultatima i porast od 17 posto u dolascima u odnosu na prošlu godinu.

Dan uoči proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Vlada  u petak u Kninu održava posebnu, tematsku sjednicu koja je velikim dijelom posvećena tom gradu i problemima stanovnika Knina i Šibensko-kninske županije.

Na zadnjoj sjednici Vlade, prije ljetnog odmora, predviđene su 22 točke dnevnog reda, a među ostalima na njoj će se naći i Izvješće o dosad učinjenom i o budućim projektima u Gradu Kninu i Šibensko-kninskoj županiji.

Vlada time želi poslati poruku  da je tim krajevima potrebna posebna pomoć u rješavanju gospodarskih, socijalnih, razvojnih i infrastrukturnih pitanja. Riječ je o trećoj sjednici Vlade u mandatu predsjednika Andreja Plenkovića koja se održava izvan Zagreba.

Nakon sjednice, bit će potpisano 14 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, u vrijednosti većoj od 180 milijuna kuna, za projekte važne za gospodarski razvoj Grada Knina i Šibensko-kninske županije. 

Bespovratna sredstva dodjeljuju se  Centru za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut, Rekonstrukciji i opremanje poduzetničke poslovne infrastrukture "Adriatic Business Centre – ABC", te projektu  "Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke". 

Bespovratna sredstva dodjeljuju se i za energetsku obnovu niza škola, dječjih vrtića i stambenih zgrada u Šibeniku, Drnišu, Kistanju i Kninu, osiguravaju se  sredstva za osnivanja zemljišne knjige u Kninu te za izmjene Prostornog plana tog grada.

Na posebnoj sjednici Vlade, održanoj u zgradi Studentskog doma Veleučilišta "Marko Marulić" , bit će usvojen prijedlog novoga Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji objedinjuje statusna i materijalna prava svih branitelja i stradalnika.

Na dnevnom redu je i nacrt prijedloga zakona o poljoprivrednom zemljištu, nacrt prijedloga zakona o akvakulturi, kao i prijedlog uredbe o izmjenama Uredbe o osnivanju Državnog arhiva u Šibeniku.

Nakon sjednice Vlade predviđena je izjava za medije premijera Plenkovića.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
sjednica_vlade13-040817.JPG sjednica_vlade11-040817.JPG sjednica_vlade12-040817.JPG sjednica_vlade15-040817.JPG sjednica_vlade16-040817.JPG sjednica_vlade17-040817.JPG sjednica_vlade18-040817.JPG sjednica_vlade19-040817.JPG sjednica_vlade20-040817.JPG sjednica_vlade21-040817.JPG sjednica_vlade22-040817.JPG
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/prihvacen-prijedlog-novog-zakona-o-braniteljima-lakse-ce-u-mirovinu-i-do-stana-imat-ce-vece-penzije-uvodi-se-naknada-za-nezaposlene-500290 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a90b36738c5e06603fddea82f6d63b8a806db4be [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prihva%C4%87en+prijedlog+novog+Zakona+o+braniteljima+-+lak%C5%A1e+%C4%87e+u+mirovinu+i+do+stana%2C+imat+%C4%87e+ve%C4%87e+penzije%2C+uvodi+se+naknada+za+nezaposlene...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fprihvacen-prijedlog-novog-zakona-o-braniteljima-lakse-ce-u-mirovinu-i-do-stana-imat-ce-vece-penzije-uvodi-se-naknada-za-nezaposlene-500290 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fprihvacen-prijedlog-novog-zakona-o-braniteljima-lakse-ce-u-mirovinu-i-do-stana-imat-ce-vece-penzije-uvodi-se-naknada-za-nezaposlene-500290 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sjednica Vlade u Kninu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskasjednica Vlade u Kninu

Prihvaćen prijedlog novog Zakona o braniteljima - lakše će u mirovinu i do stana, imat će veće penzije, uvodi se naknada za nezaposlene...

Piše H
4. kolovoza 2017. - 19:20
sjednica_vlade13-040817.JPG

17:20 - Vlada je u petak na svečanoj sjednici u Kninu prihvatila  prijedlog novoga Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, za koji je premijer Andrej Plenković rekao da će na cjelovit i jednostavniji način regulirati sva njihova prava.

Plenković je istaknuo kako se novim zakonom rješavaju pitanja naknada za nezaposlene branitelje, viši iznos najniže mirovine, te strategija za očuvanje zdravlja branitelja, otvara se i  rok za priznavanje statusa hrvatskog branitelja te omogućava zaštita stečenih prava za pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO). 

Prijedlog novoga sveobuhvatnog zakona o hrvatskim braniteljima, na kojemu se radilo više od godinu dana, bila je središnja točka sjednice Vlade koja je, uoči Dana pobjede, u održana u Kninu.&n...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 05:32