stdClass Object ( [id] => 285729 [title] => Počelo suđenje za "Loru 2"; Odvjetnik Gulišija: Svi svjedoci kažu da se postupalo humano i po Ženevskoj konvenciji [alias] => pocelo-sudenje-za-loru-2-odvjetnik-gulisija-svi-svjedoci-kazu-da-se-postupalo-humano-i-po-zenevskoj-konvenciji [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => / Moje je ime spomenuo Mario Barišić u kontekstu da sam dolazio s njim u Vojno istražni zatvor Lora i da sam vidio to što je i on, vezano oko transporta zarobljenika. No, ja sam sto posto siguran da nisam tad dolazio u Loru, pa stoga niti ne mogu svjedočiti o tome. Milorada Paića poznajem, no s njim nikad nisam razgovarao o događajima u Lori - kazao je u srijedu Miroslav Karin (44), bivši pripadnik 72. bojne Vojne policije na početku suđenja u slučaju "Lora 2" u kojem se Tomislava Duića, bivšeg zapovjednika Vojno istražnog centra Lora, Tončija Vrkića (49), njegovog zamjenika te stražare Emilija Bungura, Antu Gudića i Anđelka Botića tereti za psihičko i fizičko zlostavljanje zarobljenih pripadnika JNA i srpskih paravojnih formacija zbog čega su mnogi ozlijeđeni, a trojica su, i to Dušan Jelić, Bojan Vesović i Vlade Savić umrli od posljedica premlaćivanja.

Karin je pozvan kao svjedok tužiteljstva isto kao i Damir Boršić, bivši zapovjednik vojnog zatvora Kuline u Šibeniku. On je, pak, kazao kako je došao s Barišićem i Paićem u "Loru" zato jer je zapovjednik postao Dujić (koji je jedini od okrivljenih još u bijegu - op.a.).

- Trebao sam ga uputiti u to što da radi. Kad smo došli, otišao sam s njim u njegovu kancelariju i predočio sam mu evidencije koje treba voditi te sam mu kazao da uredi prostorije u pritvoru jer nije u njima nije bilo kreveta. Vidio sam tad 20-ak zatvorenika na hodniku ispred soba, bili su svakako odjeveni, prljavi, no nisam vidio da je itko imao ikakve ozljede. Možda je bila na nekome pokoja modrica, ali nisam zagledao. Rekao sam Dujiću da zatvorenike treba obući, omogućiti im higijenu i da zove liječnika ako kome od njih treba. Nisam tad znao za blok C, Barišić je to spominjao, ali ja to nisam vidio - posvjedočio je Boršić dodajući kako je Loru, u istom društvu, posjetio i godinu i pol dana poslije povodom prebacivanja ratnih zarobljenika u Zadar.

No, kaže, ni tad nije vidio da je itko od njih 50-ak imao ikakve ozljede niti je vidio da je itko tukao ili zlostavljao zarobljenike kojima su ruke bile vezane na leđima.

Prvog dana suđenja trebali su još svjedočiti i Mario Barišić, nekadašnji vojni policajac te njegov kolega Ivica Livaja, no njima se nisu uspjeli uručiti pozivi.

Na početku suđenja pred vijećem u sastavu predsjednik Vladimir Živaljić te članovi suci Davor Svalina i Stanko Grbavac svi su se okrivljeni izjasnili da nisu krivi.

- Moj branjenik nije bio dozapovjednik zatvora Lora niti je sudjelovao u ranjama izvršenja kaznenih djela ratnog zločina. Nikoga on nije maltretirao, on je štitio integritet i osobnost svakog zatvorenika tijekom svog službovanja - kazao je Vrkićev odvjetnik Nediljko Ivančević u uvodnom govoru dok je njegov kolega Vinko Gulišija, koji brani Anđelka Botića kazao da njegov klijent nije bio u inkriminirano vrijeme u Lori.

- Svi svjedoci kažu da se postupalo humano i po Ženevskoj konvenciji prema zatvorenicima, a optužnica se bazira na iskazima svjedoka koji su bili pripadnici agresorske vojske i imali su ideološki motiv da iskazuju kako su iskazivali - naglasio je Gulišija.

Zloglasni "blok C"

Optužnica koju je pročitala zamjenica ŽDO Vesna Beširević spominje zloglasni “blok C” u kojemu su bili neevidentirani zarobljenici koji su svakodnevno premlaćivani nogama, šakama, gumenim i bejzbolskim palicama. Priključivani su na poljske telefone te im je puštana struja, odvođeni na lažna strijeljanja, prisiljavani na bludne radnje, da kleče i laju kao psi, ustima skupljaju otpatke, a oni koji su bili ranjeni su namjerno šmrkovima polijevani i to baš u ta mjesta gdje su bile ozljede.

Burazer: Krši se zakon


Svi okrivljeni, osim Bungura, imaju odvjetnike po službenoj dužnosti. Njegov, pak, odvjetnik Vinko Burazer kazao je u uvodu da sud i dalje krši ustavna prava njegovog klijenta te da ne postoji rješenje optužnog vijeća o potvrenoj optužnici.

- Vijeće zanemaruje i olako prelazi preko toga da se ovdje krši zakon jer se sudi po zakonu (Osnovni krivični zakon RH) koji nije bio na snazi u inkriminirano vrijeme 1992 godine, a kojeg nikad službeno hrvatski Sabor nije donio - rekao je Burazer.

Piše Vladimir Urukalo
Foto: Nikola Vilić / CROPIX

Opet prosvjed: "Sramni pokušaj izvrtanja povijesti"

Pedesetak članova braniteljskih i stradalničkih udruga okupilo se na prosvjedu ispred splitskog Županijskog suda, gdje je u srijedu počelo suđenje za ratni zločin u slučaju Lora 2, za koji prosvjednici kažu da je sramni pokušaj izvrtanja povijesti i Domovinskog rata te uvreda za hrvatske branitelje i domoljube.

Za slučaj Lora 2, u kojemu se sudi petorici bivših hrvatskih vojnih policjaca optuženima za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima 1992. u tadašnjem vojno-istražnom centru Lora, iz koordinacije braniteljskih udruga Splita i županije navode kako protuzakonito i protuustavno zločince i teroriste, koji su ratovali protiv Hrvatske, pretvara u žrtve i oštećenike.

Tužitelje u tom procesu, počevši od bivšeg državnog odvjetnika Mladena Bajića do današnje tužiteljice Michele Squiccimarro, kao i suca Vladimira Živaljića prozivaju da vode montirani proces, "koji je izašao iz kuhinje Save Štrpca i drugih mrzitelja Hrvatske".

"Srpski teroristi i ratni zločinci Vojkan Živković, Goran Pantić i drugi u ovoj će se splitskoj palači pravde narugati svim hrvatskim žrtvama, majkama koje su izgubile sinove, ženama koje su izgubile muževe i djeci koja su izgubila roditelje. Gdje je pravda za pokojne Nenu Lunića Đirlića, Ankicu Buljubašić, Anđelku Romović, Anđu Ilić. Njihovi krvnici će umjesto dugogodišnje robije kao nagradu za svoja nedjela dobiti milijunske odštete kao naknadu za duševne boli. Sve to uz blagoslov onih koji su izabrani na svoje dužnosti kako bi štitili interese hrvatskih građana i države", kazao je predstavnik koordinacije Mirko Ramljak. Državne dužnosnike pozvao je da brane interese hrvatskih građana i države te obustave postupak za Loru 2.

Branitelj optuženog Emilia Bungura, velikogorički odvjetnik Vinko Burazer je prije odlaska u sudnicu izjavio kako hrvatsko pravosuđe i dalje krši ustavno-pravni poredak i "nemilosrdno gazi ljudska prava branitelja i stradalnika Domovinskog rata".

Poručio je kako će tužiteljstvo nastaviti optuživati, a sud suditi na temelju optužnice koja nije utemeljena na zakonu. "Mi u ovom trenutku imamo situaciju da je Emilio Bungur protupravno zatvoren, jer njegovo rješenje o izdržavanju kazne nije pravomoćno. On se ovdje dovodi radi suđenja, međutim optužno vijeće nije donijelo rješenje o njegovoj optužnici, što znači da nema status optuženika nego okrivljenika", istaknuo je Burazer. Ustvrdio je kako, po Zakonu o kaznenom postupku, sudsko vijeće mora ukinuti pravomoćnu presudu i postupak žurno pokrenuti iz početka.

Jagoda Bungur izrazila je ogorčenje jer je njezin suprug Emilio Bungur "u rukama pete kolone koja djeluje u hrvatskom pravnom sustavu", izrazivši i bojazan za njegov život u splitskom zatvoru.

Emilio Bungur se od 2005. nalazio u bijegu, a krajem kolovoza je uhićen na šibenskom području. Ovoga tjedna mu je na Županijskom sudu zakazano ročište na kojemu mu se sudi zajedno s bivšim upraviteljem istražnog centra Tomislavom Duićem, koji je još u bijegu, njegovim tadašnjim zamjenikom Tončijem Vrkićem, te stražarima Anđelkom Botićem i Antom Gudićem. Svi su već pravomoćno osuđeni u prethodnom postupku Lora 1, gdje im se sudilo za ratni zločin nad civilima.

Duić je tada osuđen na osam godina zatvora, Vrkić na sedam godina, dok su Botić, Bungur i Gudić svaki dobili po šest godina zatvora.

(H)

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zlostavljanje ratnih zarobljenika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-09-09 12:19:54 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-09-09 12:22:38 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-09-09 12:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6947 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2015\/09\/09\/lora\/sudjenje_lora4-090915.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/09\/09\/lora\/sudjenje_lora9-090915.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/09\/09\/lora\/sudjenje_lora1-090915.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/09\/09\/lora\/sudjenje_lora2-090915.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/09\/09\/lora\/sudjenje_lora3-090915.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/09\/09\/lora\/sudjenje_lora4-090915.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/09\/09\/lora\/sudjenje_lora5-090915.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/09\/09\/lora\/sudjenje_lora6-090915.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/09\/09\/lora\/sudjenje_lora7-090915.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/09\/09\/lora\/sudjenje_lora8-090915.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"800x534"},{"size0":"800x559"},{"size0":"800x544"},{"size0":"420x629"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x534"},{"size0":"420x629"},{"size0":"420x629"},{"size0":"420x629"},{"size0":"420x629"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14938178 Threads: 1 Questions: 3144430547 Slow queries: 7010972 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234847903 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/pocelo-sudenje-za-loru-2-odvjetnik-gulisija-svi-svjedoci-kazu-da-se-postupalo-humano-i-po-zenevskoj-konvenciji-285729 [printLink] => /vijesti/hrvatska/pocelo-sudenje-za-loru-2-odvjetnik-gulisija-svi-svjedoci-kazu-da-se-postupalo-humano-i-po-zenevskoj-konvenciji-285729?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233542 [name] => lora2 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lora2 [link] => /tag/lora2 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zlostavljanje ratnih zarobljenika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Počelo suđenje za "Loru 2"; Odvjetnik Gulišija: Svi svjedoci kažu da se postupalo humano i po Ženevskoj konvenciji [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-06-40-33-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/09/09/lora/sudjenje_lora4-090915.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/09/09/lora/sudjenje_lora4-090915.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/09/09/lora/sudjenje_lora9-090915.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/09/09/lora/sudjenje_lora1-090915.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/09/09/lora/sudjenje_lora2-090915.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/09/09/lora/sudjenje_lora3-090915.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/09/09/lora/sudjenje_lora4-090915.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/09/09/lora/sudjenje_lora5-090915.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/09/09/lora/sudjenje_lora6-090915.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/09/09/lora/sudjenje_lora7-090915.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/09/09/lora/sudjenje_lora8-090915.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}/ Moje je ime spomenuo Mario Barišić u kontekstu da sam dolazio s njim u Vojno istražni zatvor Lora i da sam vidio to što je i on, vezano oko transporta zarobljenika. No, ja sam sto posto siguran da nisam tad dolazio u Loru, pa stoga niti ne mogu svjedočiti o tome. Milorada Paića poznajem, no s njim nikad nisam razgovarao o događajima u Lori - kazao je u srijedu Miroslav Karin (44), bivši pripadnik 72. bojne Vojne policije na početku suđenja u slučaju "Lora 2" u kojem se Tomislava Duića, bivšeg zapovjednika Vojno istražnog centra Lora, Tončija Vrkića (49), njegovog zamjenika te stražare Emilija Bungura, Antu Gudića i Anđelka Botića tereti za psihičko i fizičko zlostavljanje zarobljenih pripadnika JNA i srpskih paravojnih formacija zbog čega su mnogi ozlijeđeni, a trojica su, i to Dušan Jelić, Bojan Vesović i Vlade Savić umrli od posljedica premlaćivanja.

Karin je pozvan kao svjedok tužiteljstva isto kao i Damir Boršić, bivši zapovjednik vojnog zatvora Kuline u Šibeniku. On je, pak, kazao kako je došao s Barišićem i Paićem u "Loru" zato jer je zapovjednik postao Dujić (koji je jedini od okrivljenih još u bijegu - op.a.).

- Trebao sam ga uputiti u to što da radi. Kad smo došli, otišao sam s njim u njegovu kancelariju i predočio sam mu evidencije koje treba voditi te sam mu kazao da uredi prostorije u pritvoru jer nije u njima nije bilo kreveta. Vidio sam tad 20-ak zatvorenika na hodniku ispred soba, bili su svakako odjeveni, prljavi, no nisam vidio da je itko imao ikakve ozljede. Možda je bila na nekome pokoja modrica, ali nisam zagledao. Rekao sam Dujiću da zatvorenike treba obući, omogućiti im higijenu i da zove liječnika ako kome od njih treba. Nisam tad znao za blok C, Barišić je to spominjao, ali ja to nisam vidio - posvjedočio je Boršić dodajući kako je Loru, u istom društvu, posjetio i godinu i pol dana poslije povodom prebacivanja ratnih zarobljenika u Zadar.

No, kaže, ni tad nije vidio da je itko od njih 50-ak imao ikakve ozljede niti je vidio da je itko tukao ili zlostavljao zarobljenike kojima su ruke bile vezane na leđima.

Prvog dana suđenja trebali su još svjedočiti i Mario Barišić, nekadašnji vojni policajac te njegov kolega Ivica Livaja, no njima se nisu uspjeli uručiti pozivi.

Na početku suđenja pred vijećem u sastavu predsjednik Vladimir Živaljić te članovi suci Davor Svalina i Stanko Grbavac svi su se okrivljeni izjasnili da nisu krivi.

- Moj branjenik nije bio dozapovjednik zatvora Lora niti je sudjelovao u ranjama izvršenja kaznenih djela ratnog zločina. Nikoga on nije maltretirao, on je štitio integritet i osobnost svakog zatvorenika tijekom svog službovanja - kazao je Vrkićev odvjetnik Nediljko Ivančević u uvodnom govoru dok je njegov kolega Vinko Gulišija, koji brani Anđelka Botića kazao da njegov klijent nije bio u inkriminirano vrijeme u Lori.

- Svi svjedoci kažu da se postupalo humano i po Ženevskoj konvenciji prema zatvorenicima, a optužnica se bazira na iskazima svjedoka koji su bili pripadnici agresorske vojske i imali su ideološki motiv da iskazuju kako su iskazivali - naglasio je Gulišija.

Zloglasni "blok C"

Optužnica koju je pročitala zamjenica ŽDO Vesna Beširević spominje zloglasni “blok C” u kojemu su bili neevidentirani zarobljenici koji su svakodnevno premlaćivani nogama, šakama, gumenim i bejzbolskim palicama. Priključivani su na poljske telefone te im je puštana struja, odvođeni na lažna strijeljanja, prisiljavani na bludne radnje, da kleče i laju kao psi, ustima skupljaju otpatke, a oni koji su bili ranjeni su namjerno šmrkovima polijevani i to baš u ta mjesta gdje su bile ozljede.

Burazer: Krši se zakon


Svi okrivljeni, osim Bungura, imaju odvjetnike po službenoj dužnosti. Njegov, pak, odvjetnik Vinko Burazer kazao je u uvodu da sud i dalje krši ustavna prava njegovog klijenta te da ne postoji rješenje optužnog vijeća o potvrenoj optužnici.

- Vijeće zanemaruje i olako prelazi preko toga da se ovdje krši zakon jer se sudi po zakonu (Osnovni krivični zakon RH) koji nije bio na snazi u inkriminirano vrijeme 1992 godine, a kojeg nikad službeno hrvatski Sabor nije donio - rekao je Burazer.

Piše Vladimir Urukalo
Foto: Nikola Vilić / CROPIX

Opet prosvjed: "Sramni pokušaj izvrtanja povijesti"

Pedesetak članova braniteljskih i stradalničkih udruga okupilo se na prosvjedu ispred splitskog Županijskog suda, gdje je u srijedu počelo suđenje za ratni zločin u slučaju Lora 2, za koji prosvjednici kažu da je sramni pokušaj izvrtanja povijesti i Domovinskog rata te uvreda za hrvatske branitelje i domoljube.

Za slučaj Lora 2, u kojemu se sudi petorici bivših hrvatskih vojnih policjaca optuženima za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima 1992. u tadašnjem vojno-istražnom centru Lora, iz koordinacije braniteljskih udruga Splita i županije navode kako protuzakonito i protuustavno zločince i teroriste, koji su ratovali protiv Hrvatske, pretvara u žrtve i oštećenike.

Tužitelje u tom procesu, počevši od bivšeg državnog odvjetnika Mladena Bajića do današnje tužiteljice Michele Squiccimarro, kao i suca Vladimira Živaljića prozivaju da vode montirani proces, "koji je izašao iz kuhinje Save Štrpca i drugih mrzitelja Hrvatske".

"Srpski teroristi i ratni zločinci Vojkan Živković, Goran Pantić i drugi u ovoj će se splitskoj palači pravde narugati svim hrvatskim žrtvama, majkama koje su izgubile sinove, ženama koje su izgubile muževe i djeci koja su izgubila roditelje. Gdje je pravda za pokojne Nenu Lunića Đirlića, Ankicu Buljubašić, Anđelku Romović, Anđu Ilić. Njihovi krvnici će umjesto dugogodišnje robije kao nagradu za svoja nedjela dobiti milijunske odštete kao naknadu za duševne boli. Sve to uz blagoslov onih koji su izabrani na svoje dužnosti kako bi štitili interese hrvatskih građana i države", kazao je predstavnik koordinacije Mirko Ramljak. Državne dužnosnike pozvao je da brane interese hrvatskih građana i države te obustave postupak za Loru 2.

Branitelj optuženog Emilia Bungura, velikogorički odvjetnik Vinko Burazer je prije odlaska u sudnicu izjavio kako hrvatsko pravosuđe i dalje krši ustavno-pravni poredak i "nemilosrdno gazi ljudska prava branitelja i stradalnika Domovinskog rata".

Poručio je kako će tužiteljstvo nastaviti optuživati, a sud suditi na temelju optužnice koja nije utemeljena na zakonu. "Mi u ovom trenutku imamo situaciju da je Emilio Bungur protupravno zatvoren, jer njegovo rješenje o izdržavanju kazne nije pravomoćno. On se ovdje dovodi radi suđenja, međutim optužno vijeće nije donijelo rješenje o njegovoj optužnici, što znači da nema status optuženika nego okrivljenika", istaknuo je Burazer. Ustvrdio je kako, po Zakonu o kaznenom postupku, sudsko vijeće mora ukinuti pravomoćnu presudu i postupak žurno pokrenuti iz početka.

Jagoda Bungur izrazila je ogorčenje jer je njezin suprug Emilio Bungur "u rukama pete kolone koja djeluje u hrvatskom pravnom sustavu", izrazivši i bojazan za njegov život u splitskom zatvoru.

Emilio Bungur se od 2005. nalazio u bijegu, a krajem kolovoza je uhićen na šibenskom području. Ovoga tjedna mu je na Županijskom sudu zakazano ročište na kojemu mu se sudi zajedno s bivšim upraviteljem istražnog centra Tomislavom Duićem, koji je još u bijegu, njegovim tadašnjim zamjenikom Tončijem Vrkićem, te stražarima Anđelkom Botićem i Antom Gudićem. Svi su već pravomoćno osuđeni u prethodnom postupku Lora 1, gdje im se sudilo za ratni zločin nad civilima.

Duić je tada osuđen na osam godina zatvora, Vrkić na sedam godina, dok su Botić, Bungur i Gudić svaki dobili po šest godina zatvora.

(H)

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>










[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/pocelo-sudenje-za-loru-2-odvjetnik-gulisija-svi-svjedoci-kazu-da-se-postupalo-humano-i-po-zenevskoj-konvenciji-285729 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=10ae19715a34f6f08830a61b16e7f605cf87670a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Po%C4%8Delo+su%C4%91enje+za+%26quot%3BLoru+2%26quot%3B%3B+Odvjetnik+Guli%C5%A1ija%3A+Svi+svjedoci+ka%C5%BEu+da+se+postupalo+humano+i+po+%C5%BDenevskoj+konvenciji&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpocelo-sudenje-za-loru-2-odvjetnik-gulisija-svi-svjedoci-kazu-da-se-postupalo-humano-i-po-zenevskoj-konvenciji-285729 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpocelo-sudenje-za-loru-2-odvjetnik-gulisija-svi-svjedoci-kazu-da-se-postupalo-humano-i-po-zenevskoj-konvenciji-285729 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zlostavljanje ratnih zarobljenika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskazlostavljanje ratnih zarobljenika

Počelo suđenje za "Loru 2"; Odvjetnik Gulišija: Svi svjedoci kažu da se postupalo humano i po Ženevskoj konvenciji

Piše PSD.
9. rujna 2015. - 14:18
/ Moje je ime spomenuo Mario Barišić u kontekstu da sam dolazio s njim u Vojno istražni zatvor Lora i da sam vidio to što je i on, vezano oko transporta zarobljenika. No, ja sam sto posto siguran da nisam tad dolazio u Loru, pa stoga niti ne mogu svjedočiti o tome. Milorada Paića poznajem, no s njim nikad nisam razgovarao o događajima u Lori - kazao je u srijedu Miroslav Karin (44), bivši pripadnik 72. bojne Vojne policije na početku suđenja u slučaju "Lora 2" u kojem se Tomislava Duića, bivšeg zapovjednika Vojno istražnog centra Lora, Tončija Vrkića (49), njegovog zamjenika te stražare Emilija Bungura, Antu Gudića i Anđelka Botića tereti za psihičko i fizičko zlostavljanje zarobljenih pripadnika JNA i srpskih paravojnih formacija zbog čega su mnogi ozlijeđeni, a trojica su, i to Dušan ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 08:40