StoryEditorOCM
Hrvatskašto je točno mislio?

Plenković komentirao izjavu Zelenskog o ratu na Balkanu: ‘Takvih žarišta u našem neposrednom susjedstvu može biti više‘

Piše Hina
16. studenog 2023. - 19:12

Zapadni Balkan će biti sigurniji samo proširenjem Europske unije, rekli su u četvrtak premijer Andrej Plenković i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao kako Rusija planira pokrenuti rat dviju država u toj regiji. 

Zelenskij je u četvrtak u razgovoru s afričkim novinarima rekao da Moskva nakon rata na Bliskom istoku planira započeti rat između dviju država i na Balkanu te da Kijev ima „informacije” o tome. 

Plenković je kazao da takvih žarišta u neposrednom susjedstvu Hrvatske „nažalost može biti više” te da ne može „dešifrirati” na što je ukrajinski šef države točno mislio. 

„Samo čvrsto sidrenje zemalja u našem susjedstvu u europski proces jamči mir i sigurnost”, rekao je Plenković, istaknuvši da Hrvatska stoga čini maksimalne napore da se međunarodna zajednica angažira na zapadnom Balkanu. 

„Zadnje što EU treba je još jedna kriza, još neki rat, još jedno žarište”, zaključio je Plenković. 

Michel, koji boravi u Zagrebu povodom radnog sastanka o novom Strateškom programu EU-a, komentirao je Zelenskijevu izjavu riječima da će proširenje Europsku uniju učiniti „sigurnijom i prosperitetnijom” te da se ne može odbaciti da će druge države poput Rusije to pokušati poremetiti. 

Nakon susreta Michela i Plenkovića u Zagreb na radnu večeru stižu i talijanska premijerka Giorgia Meloni, malteški premijer Robert Abela i poljski premijer Mateusz Morawiecki. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 09:17