stdClass Object ( [id] => 1318023 [title] => Ministarstvo reteriralo: ‘Male maslinare nitko neće prisiljavati na upisivanje u Upisnik. Neće biti represije ni poreza‘ [alias] => ministarstvo-reteriralo-male-maslinare-nitko-nece-prisiljavati-na-upisivanje-u-upisnik-nece-biti-represije-ni-poreza [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ministarstvo poljoprivrede reteriralo je od stroge primjene Pravilnika o upisu maslinika, koji je stupio na snagu 1. kolovoza, a koji je već za ovu sezonu berbe i prerade maslina propisivao dodatna administrativna zaduženja proizvođačima i vlasnicima uljara.

Najvažnije od svega je da će Ante ili Mate moći mljeti masline bez obzira je li se upisao u upisnik. Drugim riječima, ako se mali maslinar ne želi upisivati, a ima manje od 20 maslina, nitko ga na to neće prisiljavati. Nema inspekcijskih kontrola ni novčanih kazni!

Oni koji se, pak, žele upisati u upisnik maslinika popunjavaju samo podatke koje ionako znaju (svoj OIB, e-mail, lokaciju i površinu maslinika, navodnjavaju li masline, je li maslinik 1/1 vlasništvo ili je u najmu). Ne trebaju nikakva nova saznanja ni informacije o maslinama i masliniku, pa tako ne moraju uzeti metar u ruke i mjeriti razmak između redova i maslina jer je to "nebitan" podatak, premda se u tabeli traži.

Reagiranje na ‘Slobodnu‘

Tako bi se ukratko mogla sažeti reakcija Ministarstva poljoprivrede nakon teksta u Slobodnoj Dalmaciji "Kontrola maslinara: Hoćeš u uljaru? Evidentiraj se!".

---

image

Berba po starome - ne treba vam metar, samo mriža, vriće, kašete...

Marijana Banko/Cropix
---

– Proizvođači maslina koji nisu evidentirani niti u jedan postojeći upisnik, to jest tzv. neevidentirani maslinari, pri dolasku u uljaru ispunit će jedan obrazac i odložiti ga na za to predviđeno mjesto. Iz navedenog obrasca razvidno je da je pregledan i da ga je vrlo jednostavno popuniti te je potrebno upisati mjesto u kojemu se nalazi maslinik, a ne i katastarsku česticu. Podaci o razmaku između i unutar redova nisu obvezni, već su poželjni ako ih maslinar može navesti. Zadatak uljare je da na kraju kampanje sve prikupljene popunjene obrasce poštom pošalje Agenciji za plaćanja. Dakle, postupak je jednostavan i ne traži od maslinara niti od uljara veliki angažman i puno vremena – pojasnili su nam iz Ministarstva poljoprivrede nakon našeg teksta.

Umiruju oni male maslinare i hobiste koji su se zabrinuli za budućnost svojih maslinika te ističu da ih nitko neće "izbrisati" kao proizvođače maslina i da će i dalje moći proizvoditi ulje.

– Odredbama ovoga Pravilnika se svi proizvođači, prerađivači, otkupljivači i trgovci maslinovim uljem i stolnim maslinama nastoje upisati u Upisnik maslinika. Budući da se u Upisnik maslinika mogu dobrovoljno upisati i oni koji imaju manje od 20 stabala maslina, neupisani bi mogli ostati jedino oni koji to zaista ne žele, a imaju manje od 20 stabala maslina. S obzirom na trenutno stanje evidentiranosti, za takve se maslinare neće ništa niti promijeniti te dalje mogu nastaviti proizvoditi maslinovo ulje za vlastite potrebe – pojasnili su.

---

image

Mali maslinari, nakon tumačenja iz Ministarstva poljoprivrede, ne moraju se brinuti. Mogu mirno spavati i pripremati se za berbu

Tom Dubravec/Cropix
---

Maslinari se tako ne trebaju bojati ni novog poreznog opterećenja ili porezne represije, premda se mnogi slažu da je cilj Pravilnika povećanje državnog proračuna oporezivanjem malih maslinara. Toga, na svu sreću, neće biti.

Neće biti represije, neće biti poreza

– Pravilnik se donosi isključivo u svrhu stvaranja baze podataka i uređenja sektora maslinarstva, ne uvodi represiju nad maslinarima niti donosi nova porezna opterećenja, što je jasno razvidno iz teksta Pravilnika. Evidentiranje u Upisniku maslinika ne povlači za sobom nikakve druge obaveze u smislu oporezivanja ili uređivanja imovinskopravnih odnosa, osim onih propisanih Zakonom o poljoprivredi.

Prije svega, prikupljanje točnih podataka o sektoru maslinova ulja nužno je za unaprjeđenje sektora i razvoj strategije maslinarstva Republike Hrvatske, kakvu hrvatsko maslinarstvo zaslužuje. Ustrojstvo Upisnika maslinika i prikupljanje relevantnih podataka samo je prvi, nužan korak, kako za uređenje sektora maslinarstva, tako i za programiranje odgovarajućih mjera pomoći sektoru.

---

image

Nema straha za ulazak u uljaru

Duje Klarić/Cropix
---

Iz Ministarstva poljoprivrede naglašavaju kako je u postupku izrade Pravilnika ostvarena izvrsna suradnja s brojnim dionicima sektora, uključujući proizvođače maslina okupljene u Hrvatsku poljoprivrednu komoru, predstavnike uljara, otkupljivače ulja i stolnih maslina, trgovačke lance i druge, pri čemu su oni podržali donošenje Pravilnika, iskazali svjesnost o potrebi prikupljanja podataka radi konačnog uređenja sektora i mogućnosti programiranja odgovarajućih potpora sektoru, te iskazali spremnost sudjelovati u njihovu prikupljanju i dostavi, a predstavnici uljara spremnost na dodatan angažman.

Konačno, da bi sustav prikupljanja podataka, kako je propisan Pravilnikom, ostvario svoju pravu svrhu, nužna je iskrena suradnja i međusobno razumijevanje svih dionika u sustavu, a osobito uljara, koje su srce i ishodište ovoga sustava.

Ministarstvo poljoprivrede svjesno je veličine i značenja angažmana uljara u ovome sustavu, stoga ovim putem zahvaljuje svim dionicima na dosadašnjem angažmanu i poziva ih na daljnju iskrenu suradnju u provedbi ovoga Pravilnika u život, jer je to interes svakog dionika u sustavu, a osobit je interes hrvatskog maslinarstva u cjelini, navode iz Ministarstva.

Tako se dalmatinski mali maslinari, nakon tumačenja iz Ministarstva poljoprivrede, ne moraju brinuti. Mogu mirno spavati i pripremati se za berbu maslina. U maslinik će i dalje nositi standardni alat i opremu, kofe, cerade, mreže, tresače, gajbe. Metar im neće biti potreban da utvrde udaljenost između maslina.

Taj podatak za one koji su ga propisali nije toliko važan. U uljari će ih ipak na vratima ili nekom drugom vidljivom mjestu dočekati natpis da se prije mljevenja evidentiraju u upisniku. Ono što ne znaju ne moraju ispisati... Pa što će nam onda Upisnik maslinara? – pitaju se Ante i Mate.

---

image

Prerada maslina u uljari u Podstrani

Duje Klarić/Cropix
---

---

Upute uljarama:

– Obrazac obavijesti neevidentiranim maslinarima istaknuti na vidljivo mjesto u uljari na način da bude lako uočljiv njegov sadržaj (npr. nalijepiti na ulazu ili na više vidljivih mjesta u uljari).

– Pri ulazu u uljaru (ili na drugo odgovarajuće i vidljivo mjesto u uljari) staviti na raspolaganje neevidentiranim maslinarima dovoljan broj primjeraka obrazaca.

– Ponuditi maslinarima olovku za popunjavanje.

– Ponuditi maslinarima kutiju (ili drugi odgovarajući spremnik) za prikupljanje popunjenih obrazaca.

– Važno je da uljare navedene obrasce pravodobno preuzmu s mrežnih stranica Ministarstva i Agencije za plaćanja u dovoljnom broju (koji otprilike odgovara broju neevidentiranih proizvođača koji, prema dosadašnjem iskustvu uljara, koriste usluge prerade u pojedinoj uljari) – stoji u naputku uljarama.

---

---

Četiri radionice u rujnu

Ministarstvo poljoprivrede će tijekom rujna organizirati i četiri radionice u nekoliko primorskih županija, s namjerom jasnije interpretacije i komunikacije prvenstveno s maslinarima i uljarama, kako bi se stvorili uvjeti razumijevanja i sinergije za realizaciju ovog vrlo važnog projekta.

---

---

Ministarstvo: Sve su inicirali sami maslinari!

Prijedlog da se u evidenciju maslinara upisuju oni proizvođači maslina koji na bilo koji način uzgajaju 20 i više stabala maslina iniciran je upravo od strane proizvođača, odnosno Odbora za maslinarstvo i uljarstvo Hrvatske poljoprivredne komore.

Upis u Upisnik maslinika do sada neevidentiranih maslinara s više od 20 stabala maslina, kao i onih maslinara koji imaju manje od 20 stabala, a ne žele se evidentirati u Upisnik, nikako ne dovodi u pitanje pravo maslinara na preradu maslina – pojašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mogu odahnuti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => mogu odahnuti 2 0 5721 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-25 11:50:46 [created_by] => 3214 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-26 18:01:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-26 18:01:06 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ministarstvo reteriralo: 'Male maslinare nitko neće prisiljavati na upisivanje u Upisnik. Neće biti represije ni poreza' [metakey] => mali maslinari, Maslinari, uljare, ministartstvo poljoprivrede [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/25\/23631790.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/25\/25471904.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/25\/24335066.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/25\/23703660.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/25\/23703630.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Marijana Banko\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Pravilnik se donosi isklju\u010divo u svrhu stvaranja baze podataka i ure\u0111enja sektora maslinarstva
\n\u00a0<\/p>","

Mali maslinari, nakon tuma\u010denja iz Ministarstva poljoprivrede, ne moraju se brinuti. Mogu mirno spavati i pripremati se za berbu<\/p>","

Berba po starome - ne treba vam metar, samo mri\u017ea, vri\u0107e, ka\u0161ete...<\/p>","

Nema straha za ulazak u uljaru<\/p>","

Prerada maslina u uljari u Podstrani<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1111","hd_23631790_1920.jpg":"1920x1080","k_23631790_1280.jpg":"1280x1280","k_23631790_1024.jpg":"1024x1024","k_23631790_640.jpg":"640x640","k_23631790_480.jpg":"480x480","k_23631790_340.jpg":"340x340","k_23631790_220.jpg":"220x220","o_23631790_1280.jpg":"1280x740","o_23631790_1024.jpg":"1024x592","o_23631790_640.jpg":"640x370","o_23631790_480.jpg":"480x277","o_23631790_340.jpg":"340x196","o_23631790_220.jpg":"220x127","h_23631790_1280.jpg":"1280x854","h_23631790_1024.jpg":"1024x683","h_23631790_640.jpg":"640x427","h_23631790_480.jpg":"480x320","h_23631790_340.jpg":"340x227","h_23631790_220.jpg":"220x147","pp_23631790_1280.jpg":"1280x1628","pp_23631790_1024.jpg":"1024x1303","pp_23631790_640.jpg":"640x814","pp_23631790_480.jpg":"480x611","pp_23631790_340.jpg":"340x432","pp_23631790_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1182","hd_25471904_1920.jpg":"1920x1080","k_25471904_1280.jpg":"1280x1280","k_25471904_1024.jpg":"1024x1024","k_25471904_640.jpg":"640x640","k_25471904_480.jpg":"480x480","k_25471904_340.jpg":"340x340","k_25471904_220.jpg":"220x220","o_25471904_1280.jpg":"1280x788","o_25471904_1024.jpg":"1024x630","o_25471904_640.jpg":"640x394","o_25471904_480.jpg":"480x295","o_25471904_340.jpg":"340x209","o_25471904_220.jpg":"220x135","h_25471904_1280.jpg":"1280x854","h_25471904_1024.jpg":"1024x683","h_25471904_640.jpg":"640x427","h_25471904_480.jpg":"480x320","h_25471904_340.jpg":"340x227","h_25471904_220.jpg":"220x147","pp_25471904_1280.jpg":"1280x1628","pp_25471904_1024.jpg":"1024x1303","pp_25471904_640.jpg":"640x814","pp_25471904_480.jpg":"480x611","pp_25471904_340.jpg":"340x432","pp_25471904_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24335066_1920.jpg":"1920x1080","k_24335066_1280.jpg":"1280x1280","k_24335066_1024.jpg":"1024x1024","k_24335066_640.jpg":"640x640","k_24335066_480.jpg":"480x480","k_24335066_340.jpg":"340x340","k_24335066_220.jpg":"220x220","o_24335066_1280.jpg":"1280x853","o_24335066_1024.jpg":"1024x682","o_24335066_640.jpg":"640x426","o_24335066_480.jpg":"480x320","o_24335066_340.jpg":"340x226","o_24335066_220.jpg":"220x146","h_24335066_1280.jpg":"1280x854","h_24335066_1024.jpg":"1024x683","h_24335066_640.jpg":"640x427","h_24335066_480.jpg":"480x320","h_24335066_340.jpg":"340x227","h_24335066_220.jpg":"220x147","pp_24335066_1280.jpg":"1280x1628","pp_24335066_1024.jpg":"1024x1303","pp_24335066_640.jpg":"640x814","pp_24335066_480.jpg":"480x611","pp_24335066_340.jpg":"340x432","pp_24335066_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_23703660_1920.jpg":"1920x1080","k_23703660_1280.jpg":"1280x1280","k_23703660_1024.jpg":"1024x1024","k_23703660_640.jpg":"640x640","k_23703660_480.jpg":"480x480","k_23703660_340.jpg":"340x340","k_23703660_220.jpg":"220x220","o_23703660_1280.jpg":"1280x852","o_23703660_1024.jpg":"1024x681","o_23703660_640.jpg":"640x426","o_23703660_480.jpg":"480x319","o_23703660_340.jpg":"340x226","o_23703660_220.jpg":"220x146","h_23703660_1280.jpg":"1280x854","h_23703660_1024.jpg":"1024x683","h_23703660_640.jpg":"640x427","h_23703660_480.jpg":"480x320","h_23703660_340.jpg":"340x227","h_23703660_220.jpg":"220x147","pp_23703660_1280.jpg":"1280x1628","pp_23703660_1024.jpg":"1024x1303","pp_23703660_640.jpg":"640x814","pp_23703660_480.jpg":"480x611","pp_23703660_340.jpg":"340x432","pp_23703660_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1251","hd_23703630_1920.jpg":"1920x1080","k_23703630_1280.jpg":"1280x1280","k_23703630_1024.jpg":"1024x1024","k_23703630_640.jpg":"640x640","k_23703630_480.jpg":"480x480","k_23703630_340.jpg":"340x340","k_23703630_220.jpg":"220x220","o_23703630_1280.jpg":"1280x834","o_23703630_1024.jpg":"1024x667","o_23703630_640.jpg":"640x417","o_23703630_480.jpg":"480x312","o_23703630_340.jpg":"340x221","o_23703630_220.jpg":"220x143","h_23703630_1280.jpg":"1280x854","h_23703630_1024.jpg":"1024x683","h_23703630_640.jpg":"640x427","h_23703630_480.jpg":"480x320","h_23703630_340.jpg":"340x227","h_23703630_220.jpg":"220x147","pp_23703630_1280.jpg":"1280x1628","pp_23703630_1024.jpg":"1024x1303","pp_23703630_640.jpg":"640x814","pp_23703630_480.jpg":"480x611","pp_23703630_340.jpg":"340x432","pp_23703630_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4133076 Threads: 3 Questions: 124732660 Slow queries: 54315 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3786526 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/ministarstvo-reteriralo-male-maslinare-nitko-nece-prisiljavati-na-upisivanje-u-upisnik-nece-biti-represije-ni-poreza-1318023 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ministarstvo-reteriralo-male-maslinare-nitko-nece-prisiljavati-na-upisivanje-u-upisnik-nece-biti-represije-ni-poreza-1318023?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 727274 [name] => mali maslinari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-22 08:13:57 [main_article_id] => 0 [alias] => mali-maslinari [link] => /tag/mali-maslinari ) [1] => stdClass Object ( [id] => 325801 [name] => maslinari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => maslinari [link] => /tag/maslinari ) [2] => stdClass Object ( [id] => 617358 [name] => uljare [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-10 14:34:16 [main_article_id] => 0 [alias] => uljare [link] => /tag/uljare ) [3] => stdClass Object ( [id] => 727857 [name] => ministartstvo poljoprivrede [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-26 20:01:37 [main_article_id] => 0 [alias] => ministartstvo-poljoprivrede [link] => /tag/ministartstvo-poljoprivrede ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mogu odahnuti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ministarstvo reteriralo: ‘Male maslinare nitko neće prisiljavati na upisivanje u Upisnik. Neće biti represije ni poreza‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3214 [name] => Stanislav Soldo [username] => stanislav-soldo [email] => stanislav-soldo@sd.hr [password] => $2y$10$I3.UNlVIn8895nQXBcB4meZugZcK6L4FDanEKSV8Eo6znTy4qY98q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/stanislav-soldo-3214 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1732 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/b65bebf668f001d6dd5ad0bb95b909ba?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/25/23631790.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikša Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] =>

Pravilnik se donosi isključivo u svrhu stvaranja baze podataka i uređenja sektora maslinarstva
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/25/23631790.jpg [title] =>

Pravilnik se donosi isključivo u svrhu stvaranja baze podataka i uređenja sektora maslinarstva
 

Nikša Stipaničev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/25/25471904.jpg [title] =>

Mali maslinari, nakon tumačenja iz Ministarstva poljoprivrede, ne moraju se brinuti. Mogu mirno spavati i pripremati se za berbu

Tom Dubravec/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/25/24335066.jpg [title] =>

Berba po starome - ne treba vam metar, samo mriža, vriće, kašete...

Marijana Banko/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/25/23703660.jpg [title] =>

Nema straha za ulazak u uljaru

Duje Klarić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/25/23703630.jpg [title] =>

Prerada maslina u uljari u Podstrani

Duje Klarić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ministarstvo poljoprivrede reteriralo je od stroge primjene Pravilnika o upisu maslinika, koji je stupio na snagu 1. kolovoza, a koji je već za ovu sezonu berbe i prerade maslina propisivao dodatna administrativna zaduženja proizvođačima i vlasnicima uljara.

Najvažnije od svega je da će Ante ili Mate moći mljeti masline bez obzira je li se upisao u upisnik. Drugim riječima, ako se mali maslinar ne želi upisivati, a ima manje od 20 maslina, nitko ga na to neće prisiljavati. Nema inspekcijskih kontrola ni novčanih kazni!

Oni koji se, pak, žele upisati u upisnik maslinika popunjavaju samo podatke koje ionako znaju (svoj OIB, e-mail, lokaciju i površinu maslinika, navodnjavaju li masline, je li maslinik 1/1 vlasništvo ili je u najmu). Ne trebaju nikakva nova saznanja ni informacije o maslinama i masliniku, pa tako ne moraju uzeti metar u ruke i mjeriti razmak između redova i maslina jer je to "nebitan" podatak, premda se u tabeli traži.

Reagiranje na ‘Slobodnu‘

Tako bi se ukratko mogla sažeti reakcija Ministarstva poljoprivrede nakon teksta u Slobodnoj Dalmaciji "Kontrola maslinara: Hoćeš u uljaru? Evidentiraj se!".

---

image

Berba po starome - ne treba vam metar, samo mriža, vriće, kašete...

Marijana Banko/Cropix
---

– Proizvođači maslina koji nisu evidentirani niti u jedan postojeći upisnik, to jest tzv. neevidentirani maslinari, pri dolasku u uljaru ispunit će jedan obrazac i odložiti ga na za to predviđeno mjesto. Iz navedenog obrasca razvidno je da je pregledan i da ga je vrlo jednostavno popuniti te je potrebno upisati mjesto u kojemu se nalazi maslinik, a ne i katastarsku česticu. Podaci o razmaku između i unutar redova nisu obvezni, već su poželjni ako ih maslinar može navesti. Zadatak uljare je da na kraju kampanje sve prikupljene popunjene obrasce poštom pošalje Agenciji za plaćanja. Dakle, postupak je jednostavan i ne traži od maslinara niti od uljara veliki angažman i puno vremena – pojasnili su nam iz Ministarstva poljoprivrede nakon našeg teksta.

Umiruju oni male maslinare i hobiste koji su se zabrinuli za budućnost svojih maslinika te ističu da ih nitko neće "izbrisati" kao proizvođače maslina i da će i dalje moći proizvoditi ulje.

– Odredbama ovoga Pravilnika se svi proizvođači, prerađivači, otkupljivači i trgovci maslinovim uljem i stolnim maslinama nastoje upisati u Upisnik maslinika. Budući da se u Upisnik maslinika mogu dobrovoljno upisati i oni koji imaju manje od 20 stabala maslina, neupisani bi mogli ostati jedino oni koji to zaista ne žele, a imaju manje od 20 stabala maslina. S obzirom na trenutno stanje evidentiranosti, za takve se maslinare neće ništa niti promijeniti te dalje mogu nastaviti proizvoditi maslinovo ulje za vlastite potrebe – pojasnili su.

---

image

Mali maslinari, nakon tumačenja iz Ministarstva poljoprivrede, ne moraju se brinuti. Mogu mirno spavati i pripremati se za berbu

Tom Dubravec/Cropix
---

Maslinari se tako ne trebaju bojati ni novog poreznog opterećenja ili porezne represije, premda se mnogi slažu da je cilj Pravilnika povećanje državnog proračuna oporezivanjem malih maslinara. Toga, na svu sreću, neće biti.

Neće biti represije, neće biti poreza

– Pravilnik se donosi isključivo u svrhu stvaranja baze podataka i uređenja sektora maslinarstva, ne uvodi represiju nad maslinarima niti donosi nova porezna opterećenja, što je jasno razvidno iz teksta Pravilnika. Evidentiranje u Upisniku maslinika ne povlači za sobom nikakve druge obaveze u smislu oporezivanja ili uređivanja imovinskopravnih odnosa, osim onih propisanih Zakonom o poljoprivredi.

Prije svega, prikupljanje točnih podataka o sektoru maslinova ulja nužno je za unaprjeđenje sektora i razvoj strategije maslinarstva Republike Hrvatske, kakvu hrvatsko maslinarstvo zaslužuje. Ustrojstvo Upisnika maslinika i prikupljanje relevantnih podataka samo je prvi, nužan korak, kako za uređenje sektora maslinarstva, tako i za programiranje odgovarajućih mjera pomoći sektoru.

---

image

Nema straha za ulazak u uljaru

Duje Klarić/Cropix
---

Iz Ministarstva poljoprivrede naglašavaju kako je u postupku izrade Pravilnika ostvarena izvrsna suradnja s brojnim dionicima sektora, uključujući proizvođače maslina okupljene u Hrvatsku poljoprivrednu komoru, predstavnike uljara, otkupljivače ulja i stolnih maslina, trgovačke lance i druge, pri čemu su oni podržali donošenje Pravilnika, iskazali svjesnost o potrebi prikupljanja podataka radi konačnog uređenja sektora i mogućnosti programiranja odgovarajućih potpora sektoru, te iskazali spremnost sudjelovati u njihovu prikupljanju i dostavi, a predstavnici uljara spremnost na dodatan angažman.

Konačno, da bi sustav prikupljanja podataka, kako je propisan Pravilnikom, ostvario svoju pravu svrhu, nužna je iskrena suradnja i međusobno razumijevanje svih dionika u sustavu, a osobito uljara, koje su srce i ishodište ovoga sustava.

Ministarstvo poljoprivrede svjesno je veličine i značenja angažmana uljara u ovome sustavu, stoga ovim putem zahvaljuje svim dionicima na dosadašnjem angažmanu i poziva ih na daljnju iskrenu suradnju u provedbi ovoga Pravilnika u život, jer je to interes svakog dionika u sustavu, a osobit je interes hrvatskog maslinarstva u cjelini, navode iz Ministarstva.

Tako se dalmatinski mali maslinari, nakon tumačenja iz Ministarstva poljoprivrede, ne moraju brinuti. Mogu mirno spavati i pripremati se za berbu maslina. U maslinik će i dalje nositi standardni alat i opremu, kofe, cerade, mreže, tresače, gajbe. Metar im neće biti potreban da utvrde udaljenost između maslina.

Taj podatak za one koji su ga propisali nije toliko važan. U uljari će ih ipak na vratima ili nekom drugom vidljivom mjestu dočekati natpis da se prije mljevenja evidentiraju u upisniku. Ono što ne znaju ne moraju ispisati... Pa što će nam onda Upisnik maslinara? – pitaju se Ante i Mate.

---

image

Prerada maslina u uljari u Podstrani

Duje Klarić/Cropix
---

---

Upute uljarama:

– Obrazac obavijesti neevidentiranim maslinarima istaknuti na vidljivo mjesto u uljari na način da bude lako uočljiv njegov sadržaj (npr. nalijepiti na ulazu ili na više vidljivih mjesta u uljari).

– Pri ulazu u uljaru (ili na drugo odgovarajuće i vidljivo mjesto u uljari) staviti na raspolaganje neevidentiranim maslinarima dovoljan broj primjeraka obrazaca.

– Ponuditi maslinarima olovku za popunjavanje.

– Ponuditi maslinarima kutiju (ili drugi odgovarajući spremnik) za prikupljanje popunjenih obrazaca.

– Važno je da uljare navedene obrasce pravodobno preuzmu s mrežnih stranica Ministarstva i Agencije za plaćanja u dovoljnom broju (koji otprilike odgovara broju neevidentiranih proizvođača koji, prema dosadašnjem iskustvu uljara, koriste usluge prerade u pojedinoj uljari) – stoji u naputku uljarama.

---

---

Četiri radionice u rujnu

Ministarstvo poljoprivrede će tijekom rujna organizirati i četiri radionice u nekoliko primorskih županija, s namjerom jasnije interpretacije i komunikacije prvenstveno s maslinarima i uljarama, kako bi se stvorili uvjeti razumijevanja i sinergije za realizaciju ovog vrlo važnog projekta.

---

---

Ministarstvo: Sve su inicirali sami maslinari!

Prijedlog da se u evidenciju maslinara upisuju oni proizvođači maslina koji na bilo koji način uzgajaju 20 i više stabala maslina iniciran je upravo od strane proizvođača, odnosno Odbora za maslinarstvo i uljarstvo Hrvatske poljoprivredne komore.

Upis u Upisnik maslinika do sada neevidentiranih maslinara s više od 20 stabala maslina, kao i onih maslinara koji imaju manje od 20 stabala, a ne žele se evidentirati u Upisnik, nikako ne dovodi u pitanje pravo maslinara na preradu maslina – pojašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikša Stipaničev/Cropix Tom Dubravec/Cropix Marijana Banko/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix
Nikša Stipaničev/Cropix

Pravilnik se donosi isključivo u svrhu stvaranja baze podataka i uređenja sektora maslinarstva
 

Tom Dubravec/Cropix

Mali maslinari, nakon tumačenja iz Ministarstva poljoprivrede, ne moraju se brinuti. Mogu mirno spavati i pripremati se za berbu

Marijana Banko/Cropix

Berba po starome - ne treba vam metar, samo mriža, vriće, kašete...

Duje Klarić/Cropix

Nema straha za ulazak u uljaru

Duje Klarić/Cropix

Prerada maslina u uljari u Podstrani

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ministarstvo-reteriralo-male-maslinare-nitko-nece-prisiljavati-na-upisivanje-u-upisnik-nece-biti-represije-ni-poreza-1318023 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=56c78647689aca3038ee6e9d297b17413401eeb5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ministarstvo+reteriralo%3A+%E2%80%98Male+maslinare+nitko+ne%C4%87e+prisiljavati+na+upisivanje+u+Upisnik.+Ne%C4%87e+biti+represije+ni+poreza%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fministarstvo-reteriralo-male-maslinare-nitko-nece-prisiljavati-na-upisivanje-u-upisnik-nece-biti-represije-ni-poreza-1318023 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fministarstvo-reteriralo-male-maslinare-nitko-nece-prisiljavati-na-upisivanje-u-upisnik-nece-biti-represije-ni-poreza-1318023 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mogu odahnuti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskamogu odahnuti

Ministarstvo reteriralo: ‘Male maslinare nitko neće prisiljavati na upisivanje u Upisnik. Neće biti represije ni poreza‘

26. kolovoza 2023. - 20:01
Pravilnik se donosi isključivo u svrhu stvaranja baze podataka i uređenja sektora maslinarstva  Nikša Stipaničev/Cropix

Ministarstvo poljoprivrede reteriralo je od stroge primjene Pravilnika o upisu maslinika, koji je stupio na snagu 1. kolovoza, a koji je već za ovu sezonu berbe i prerade maslina propisivao dodatna administrativna zaduženja proizvođačima i vlasnicima uljara.

Najvažnije od svega je da će Ante ili Mate moći mljeti masline bez obzira je li se upisao u upisnik. Drugim riječima, ako se mali maslinar ne želi upisivati, a ima manje od 20 maslina, nitko ga na to neće prisiljavati. Nema inspekcijskih kontrola ni novčanih kazni!

Oni koji se, pak, žele upisati u upisnik maslinika popunjavaju samo podatke koje ionako znaju (svoj OIB, e-mail, lokaciju i površinu maslinika, navodnjavaju li masline, je li maslinik 1/1 vlasništvo ili je u najmu). Ne trebaju nikakva nova saznanja ni informacije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 00:32