stdClass Object ( [id] => 183103 [title] => Milanović: Donijeli smo odluku o novom šefu SOA-e i smijenili šefa Vijeća za nacionalnu sigurnost; Uhićen Klicin kum zbog kupovine tajnih informacija [alias] => milanovic-donijeli-smo-odluku-o-novom-sefu-soa-e-i-smijenili-sefa-vijeca-za-nacionalnu-sigurnost-uhicen-klicin-kum-zbog-kupovine-tajnih-informacija [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => NAJNOVIJE

U nastavku policijsko-uskočke akcije zbog sprečavanja curenja informacija iz policijsko-nacionalnog USKOK-a (PN USKOK) zbog čega su prije tri tjedna uhićeni policajci Marko Svalina i Vjekoslav Drnić policija je jučer navečer i danas ujutro uhitila poduzetnika Igora Mlinara te Vladu Rajića, kuma Vinka Žuljevća Klice.

Uz njih dvojicu uhićena je još jedna muška osoba čiji identitet nismo uspjeli doznati. Prema neslužbenim informacijama Rajić i Mlinar lišeni su slobode zbog sumnji da su od Svaline i Drnića dobavljali informacije iz najtajnijih USKOK-ovih strana protiv takozvanih nositelja organiziranog kiminala u Republici Hrvatskoj.

Leko: Promptna reakcija Josipovića i Milanovića ulijeva povjerenje

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko ocijenio je danas da promptna reakcija predsjednika države i Vlade Ive Josipovića i Zorana Milanovića na aferu nadzora izlista telefonskih poziva ulijeva povjerenje.

"Mogu sa zadovoljstvom reći da su dva dužnosnika reagirali kako se i očekuje, dakle promptno. Naravno da ne mogu govoriti o informacijama jer dužnost predsjednika Sabora ne prima informacije pa nema neposredan uvid, ali moram reći da mi se sviđa i da ulijeva povjerenje da predsjednici države i vlade iziđu pred javnost kad se dogode takve stvari i da kažu što misle, kako ocjenjuju i što će dalje", rekao je Leko u emisiji "S Markova trga" Hrvatskog radija.

Suglasio se s porukom da se od borbe protiv korupcije ne smije odustati te istaknuo da mu se sviđa što se od Sabora, odnosno od nadležnog Odbora za nacionalnu sigurnost traži da u ime tih građana provjeri sve što se događalo, kako bi javnost imala kontrolu nad sustavom.

Pozitivnim smatra i to što je ministar unutarnjih poslova zatražio nadzor Odbora za nacionalnu sigurnost. "To je dobar znak da se ne boji kontrole, nego da poziva kontrolu u Ministarstvo u nadzor mjera koje poduzimaju osobe koje se bave tajnim praćenjem", rekao je.

Na pitanje treba li drugačije postaviti civilni nadzor nad radom policije, Leko je odgovorio da svaka demokratska vlast mora biti kontrolirana, ali da treba paziti da potreba za nadzorom ne šteti borbi protiv kriminala.

"Imamo civilni nadzor, jedino ga treba možda ojačati, ali zahtjev da se bude efikasan u borbi protiv kriminala, zlih namjera i opstrukcija ne smije biti eliminiran željom da nadziremo sve i da sve imamo na dlanu. Tako ćemo otvoriti bokove i za one koji nisu dobronamjerni", rekao je Leko, ocijenivši da je Ostojić, pozivom saborskom odboru, našao pravu mjeru između tih dvaju zahtjeva.

Suglasje u Odboru za nacionalnu sigurnost oko imenovanja ravnatelja Sigurnosnoobavještajne agencije (SOA) Leko tumači kao znak da se respektiraju nacionalni interesi i nacionalna sigurnost kao vrijedan dio društvenog i političkog života, "posebno u dinamičnim uvjetima tranzicije, kad puno stvari još nije posloženo".

Na pitanje stoji li još kod prijedloga da se osigura nadzor nad radom glavnog državnog odvjetnika, Leko je rekao da nadzor nad njegovim radom provodi Sabor, ali da smatra da bi trebala postojati i institucija koja bi nadzirala je li glavni državni odvjetnik nešto propustio učiniti.

"Moja ideja je išla za tim da nema demokratske institucije koja nadzire što ne radi državni odvjetnik, a možda bi trebalo. To je velika razlika. Ono što radi državni odvjetnik zaista se kontrolira i javnost ima potpuni uvid i tu nema problema. Državni odvjetnik to zaista jako dobro radi i dobro prezentira, a ostaje problem, mi ne znamo zaista kad nešto ne napravi, a trebao je. Tražit ćemo rješenja, ona su moguća ili kroz rad određenih saborskih tijela, da se sve prijave evidentira i dobije na uvid. Vidjet ćemo. To nije baš jednostavno ni u jednoj, a kamoli u tranzicijskoj zemlji", rekao je Leko.

Na pitanje slušatelja kako je moguće da dvojica osuđenih za ratni zločin silovanja pobjegnu u Srbiju, Leko je odgovorio da se nada da će službena hrvatska politika i njezina nadležna tijela zatražiti da se zločinci vrate pred lice pravde u Hrvatsku. "U to sam uvjeren da će se dogoditi. Ne sumnjam u to", naglasio je.

leko je izrazio zadovoljstvo funkcioniranjem novog saborskog Poslovnika. Izvijestio je da je probna faza završena i da će građani od početka sljedeće sjednice na saborskim internetskim stranicama moći pratiti gdje je koji zastupnik.

"U realnom političkom vremenu, svaki dan će javnost moći znati tko je u Bruxellesu, tko u Strasbourgu, tko ima politički skup u Slavonskom Brodu, tko je na radnom tijelu, a tko sjedi i radi na plenarnoj sjednici", poručio je Leko.


RANIJE


Predsjednici države i Vlade, Ivo Josipović i Zoran Milanović usuglasili su se danas, nakon razmatranja događaja o aferi nadzora izlista telefonskih razgovora, kako nije bilo kršenja zakona u primjeni određenih zakonskih mjera koje na raspolaganju ima represivni aparat.

"Mi smo u okviru svojih nadležnosti razmotrili konkretne događaje o kojima je bilo različitih izvješća i različitih stanovišta o onome što se dogodilo, i temeljem raspoloživih podataka zaključili smo da nije bilo kršenja zakona u primjeni određenih mjera koje zakon predviđa i stavlja na raspolaganje nadležnim državnim tijelima, posebice MUP-u", rekao je predsjednik Josipović na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj u Uredu predsjednika Republike.

Josipović je najavio da će se o konkretnom slučaju nadzora izlista telefonskih razgovora provesti nadzor prema hrvatskim propisima jer je, naglasio je, trajna briga državnih vlasti da mjere koje stoje na raspolaganju represivnom aparatu budu pod stalnim i učinkovitim nadzorom kako bi se spriječila svaka moguća ugroza ljudskih prava ili moguće nezakonitosti.

U tom smislu, dodao je Josipović, s premijerom Milanovićem dogovorio je odluke i kadrovske promjene potrebne da bi se sustav razvijao u duhu Ustava i zakona, te kako bi se primjenjivale sve mjere u borbi protiv organiziranog kriminala, te u zaštititi ljudskih prava i provedbi zakona.

Sukladno tim promjenama, Predsjednik i premijer ranije su se dogovorili o imenovanju novog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), a danas i o razrješenju predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Petra Miševića, najavivši pritom skoru odluku o imenovanju novog čelnika tog Ureda.

Premijer Milanović istaknuo je kako ovaj zajednički nastup i mjere koje će se poduzeti idu prema učvršćivanju povjerenja u hrvatsku državu i njezine službe.

"Otkad sam predsjednik Vlade od mene ste rijetko čuli da smo nekakvi vitezovi u borbi protiv korupcije. Oni koji obično o tome puno pričaju i puno galame, najčešće su sumnjivi. Mi ćemo učiniti sve da korupciju i organizirani kriminal prije svega učinimo nemogućima i teško ostvarivima u Hrvatskoj. Ali, oni postoje i postojat će i protiv toga ćemo se boriti uglavnom u tišini i efikasno, katkad malo glasnije, ali više ovo prvo nego ovo drugo, ovo što muči javnost s pravom i što ljudima nije jasno", kazao je Milanović.

I on je naglasio kako u konkretnom slučaju nisu utvrđene nikakve nezakonitosti te poručio da bi to pitanje trebao razmotriti saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

I Predsjednik i premijer istaknuli su razliku između mjera tajnog prisluškivanja i praćenja od nadzora izlista telefonskih razgovora kao blažeg oblika zadiranja državnog aparata u nečiju privatnost i prava, ali i najavili raspravu o tome treba li i taj segment doživjeti neke promjene odnosno treba li ga postrožiti.

Ostojić: Vjerujem da će se potvrditi ono što sam ja govorio

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić danas je u Valbandonu komentirajući aferu prisluškivanja kazao kako može samo ponoviti i potvrditi ono što je već jučer kazao, a to je da nikakvih dopisivanja na bilo kakve telefonske izliste nije bilo, te da policija nije nezakonito postupala.

"To je sve što mogu kazati. Postoji Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji ima pravo nadzora. Neka se sve pregleda i vidi i vjerujem da će potvrditi ono što sam ja govorio" - poručio je ministar Ranko Ostojić.

Glavni ravnatelj policije Vlado Dominić koji je također bio danas u Valbandonu na otvaranju međunarodnog tečaja UN-a za policijske službenike, istaknuo je kako je Zakon o policijskim poslovima i ovlastima dao ovlasti policiji da može tražiti izliste telefonskih poziva.

Po njegovim riječima to trenutno može zatražiti 24 policijskih službenika na čelu s načelnikom krim policije koji daje ovlast načelnicima Policijskih uprava koji se bave krim poslovima.

Na upit kome se dostavljaju izvješća o takvom postupanju, Dominić je odgovorio kako je to ovlast policije.

                                                                                                                                                                          PSD, H

RANIJE

Je li Josipović pokazao zube Milanoviću?

Obavještajna afera u kojoj je Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) u nadzornom postupku utvrdio kako je policija zloupotrijebila sustav tajnog prikupljanja podataka tako što su na službeni zahtjev za izlist telefonskih kontakata samovoljno dodali još nekoliko imena dužnosnika Sigurnosno-obavještajne agencije i čelnika Agrokora, otvorila je čitav niz pitanja i dilema.

Prvo pitanje jest tko je izvršilac, a tko naredbodavac tog čina? Ako je zbilja bila riječ o zloupotrebi, trebali bi biti smijenjeni svi oni koji su izravno i neizravno sudjelovali u čitavom “poslu”, a ako taj lanac vodi i do političara, uključujući i samog ministra policije Ranka Ostojića, onda je Hrvatska dobila svoj “Watergate”.

Drugi aspekt je djelomično naznačio već Večernji list koji je prvi objavio ovu priču, a koji se odnosi na mogućnost da su djelatnici Policijskog USKOK-a (tijela koji se bavi nadležnostima USKOK-a, a u nadležnosti je Ravnateljstva policije), provodili istragu o nekim kaznenim djelima u koja su bile uključene osobe za koje su tražili izlist mimo propisa.

U tom slučaju se može zaključiti kako su policajci željeli izbjeći da SOA o tome išta dozna, pa su ih zaobilaznim putem pokušali špijunirati, ali su “na vrijeme” otkriveni.

Tu dolazimo do treće i četvrte “razine” ove afere. Naime, od 2006. i tadašnjih zakonskih izmjena, postoji relativno veći nadzor nad obavještajnim službama, a manji nad nekim postupcima policije koji se tiču prisluškivanja i izlista kontakata. Jednako tako postoji i veliki deficit kontrole rada Operativno-tehničkog centra (OTC) za nadzor telekomunikacija koji upravlja mjerama nadzora telekomunikacijskih usluga, stoga je ovaj slučaj došao kao “naručen” da se konačno poveća ta kontrola potrebnim zakonskim izmjenama koje su nužno potrebne.

Međutim, istodobno i gotovo apsurdno ovaj slučaj pokazuje kako sustavna kontrola nad OTC-om i policijom funkcionira besprijekorno: riječ je o tome da je, kako je pokazao nadzor UVNS-a, policija zahtjev za tim ispisima kontakata zatražila unatrag najviše sedam dana.

Dakle, u roku od sedam dana UVNS je proveo hitnu kontrolu OTC-a (ne znamo na osnovi čega je baš tada proveden nadzor, odnosno je li postojala dojava iz OTC-a da se nešto sumnjivo događa?), sastavio izvješće i poslao ga premijeru i predsjedniku države, a najkasnije sedmog dana je čitav slučaj dospio i u medije. Osim što ovo curenje u medije možemo proglasiti slabošću obavještajnog sustava, čitav postupak jasno pokazuje kako kontrola rada policije i OTC-a funkcionira “kak vurica”.

Kadrovi HDZ-a

A takva brzina nadzornog postupka i tajming njegova dospijeća u medije otvara niz spekulacija koje se zdravorazumsko postavljaju.

Prvo pitanje se odnosi na možebitni rat između policije i SOA-e ili unutar obavještajne zajednice, kao što je bio slučaj devedesetih i početkom 2000-ih. Druga spekulacija cilja, pak, na činjenicu da su unutar obavještajne zajednice i policije ostali većinom kadrovi HDZ-a i da se ovako nastoji podmetati i diskreditirati novu vlast. Podsjetimo, sve se to događa i u trenutku kada je zbog prestanka mandata s pozicije šefa SOA-e 10. listopada s te funkcije otišao Josip Buljević, a na njegovo mjesto došao Dragan Lozančić, kojeg je podupirao premijer Zoran Milanović, dok za njega baš i nije bio predsjednik države Ivo Josipović.

Idućeg tjedna saborski Odbor za medije donosi odluku o tome kojeg će kandidata za ravnatelja HRT-a predložiti Hrvatskom saboru, a tu se također vodi žestoka lobistička bitka između SDP-a i Josipovića. Navodno je Milanović stao na stranu Domagoja Novokmeta, sadašnjeg v.d. ravnatelja HRT-a, dok Josipović i dalje forsira Gorana Radmana, bivšeg čelnika hrvatskog Microsofta.

Ova spekulacija može djelovati previše i paranoidno, ali ako se zna koliko je interesno “težak” HRT, ne bi bilo čudno ni da je ova policijsko-obavještajna afera poslužila predsjedniku države da premijeru “pokaže zube” i pošalje poruku kako se u lobiranju za šefa HRT-a neće predati bez borbe. Riječ je o tome da premijer zbog puta u Bruxeless nije stigao proučiti izvješće o nadzoru UVNS-a, tako da ta spekulacija govori kako je u medije izvješće mogao plasirati samo predsjednik države ili netko iz UVNS-a, odnosno netko iz obavještajne zajednice povezan s ekipom iz UVNS-a.

Jasan sud

Uglavnom, sve dok se o svemu ne očituju premijer i predsjednik, ali i dok se ne provedu daljnje institucionalne analize i istrage, teško će se moći donijeti sud o pojedinostima ove afere. A i tada će vjerojatno mnogo toga ostati bez odgovora. Baš zbog toga bi bilo dobro da Sabor i Vlada oforme neovisno povjerenstvo koje bi provelo svoju istragu.

 FRENKI LAUŠIĆ
ANITA BELAK KRILE
HAJDI KARAKAŠ JAKUBIN

Čačić: Vjerujem Ostojiću, ali nadzor nije dobro postavljen

- Ministru Ranku Ostojiću vjerujem u potpunosti, ali nadzor nad policijsko-obavještajnim sustavom sasvim sigurno nije dovoljno dobro postavljen, rekao je danas prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić upitan smatra li da je nadzor obavještajnog sustava dobro postavljen te vjeruje li ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću kada kaže da nije bilo nezakonitih prisluškivanja.

Na pitanje je li moguće prisluškivanje gospodarstvenika, odgovorio je da je to moguće i vjerojatno te da postoje zakonski standardi kad se i koga može prisluškivati, ali da se u Hrvatskoj ti standardi često nisu primjenjivali.

Kaže da za sebe sasvim pouzdano zna da ga se prisluškuje zadnjih 35 godina i da je sve izvještaje o tome dobijao - najprije prilikom oslobađanja varaždinske vojarne 1991., kad je dobio arhiv KOS-a, a potom mu je 2000. kad je lijeva koalicija osvojila vlast i kad mu je ponuđeno da pregleda arhive hrvatskih obavještajnih službi. No, oba puta to mi se nije dalo, kaže Čačić.

Čačić smatra da problem zloupotreba obavještajnih instrumenata koji su nužni u svakoj pravnoj državi, u Hrvatskoj postoji trajno te da to nije samo problem Hrvatske.

U slučaju navodnog prisluškivanja gospodarstvenika, čini se da je manje u pitanju zloupotreba, a više interne igre ljudi koji su sami bili na rukovodećim mjestima u tim službama ili sudjelovali u njihovom radu, ocjenjuje Čačić.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić jučer je odbacio medijske navode u kojima se tvrdi da je policija nelegalno pratila telefone tajnih službi i vrha Agrokora. Ostojić je rekao da na temelju analize svih izvješća dobivenih od policije odgovorno tvrdi da policajci nisu napravili nikakvu zloporabu, te da kao ministar stoji iza zakonitog rada policije.

 

(H)


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'Hrvatski Watergate' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-10-22 12:28:01 [created_by] => 36 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-10-22 17:01:40 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-10-22 14:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8744 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/10/22/alka28-050812_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x744" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7971474 Threads: 5 Questions: 1591965254 Slow queries: 4864106 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112328934 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/milanovic-donijeli-smo-odluku-o-novom-sefu-soa-e-i-smijenili-sefa-vijeca-za-nacionalnu-sigurnost-uhicen-klicin-kum-zbog-kupovine-tajnih-informacija-183103 [printLink] => /vijesti/hrvatska/milanovic-donijeli-smo-odluku-o-novom-sefu-soa-e-i-smijenili-sefa-vijeca-za-nacionalnu-sigurnost-uhicen-klicin-kum-zbog-kupovine-tajnih-informacija-183103?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233238 [name] => soa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => soa [link] => /tag/soa ) [1] => stdClass Object ( [id] => 233082 [name] => rankoostojić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rankoostojic [link] => /tag/rankoostojic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 166860 [name] => hrvatskiwatergate [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatskiwatergate [link] => /tag/hrvatskiwatergate ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'Hrvatski Watergate' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Milanović: Donijeli smo odluku o novom šefu SOA-e i smijenili šefa Vijeća za nacionalnu sigurnost; Uhićen Klicin kum zbog kupovine tajnih informacija [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-13-33-28-36 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/10/22/alka28-050812_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/10/22/alka28-050812_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}NAJNOVIJE

U nastavku policijsko-uskočke akcije zbog sprečavanja curenja informacija iz policijsko-nacionalnog USKOK-a (PN USKOK) zbog čega su prije tri tjedna uhićeni policajci Marko Svalina i Vjekoslav Drnić policija je jučer navečer i danas ujutro uhitila poduzetnika Igora Mlinara te Vladu Rajića, kuma Vinka Žuljevća Klice.

Uz njih dvojicu uhićena je još jedna muška osoba čiji identitet nismo uspjeli doznati. Prema neslužbenim informacijama Rajić i Mlinar lišeni su slobode zbog sumnji da su od Svaline i Drnića dobavljali informacije iz najtajnijih USKOK-ovih strana protiv takozvanih nositelja organiziranog kiminala u Republici Hrvatskoj.

Leko: Promptna reakcija Josipovića i Milanovića ulijeva povjerenje

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko ocijenio je danas da promptna reakcija predsjednika države i Vlade Ive Josipovića i Zorana Milanovića na aferu nadzora izlista telefonskih poziva ulijeva povjerenje.

"Mogu sa zadovoljstvom reći da su dva dužnosnika reagirali kako se i očekuje, dakle promptno. Naravno da ne mogu govoriti o informacijama jer dužnost predsjednika Sabora ne prima informacije pa nema neposredan uvid, ali moram reći da mi se sviđa i da ulijeva povjerenje da predsjednici države i vlade iziđu pred javnost kad se dogode takve stvari i da kažu što misle, kako ocjenjuju i što će dalje", rekao je Leko u emisiji "S Markova trga" Hrvatskog radija.

Suglasio se s porukom da se od borbe protiv korupcije ne smije odustati te istaknuo da mu se sviđa što se od Sabora, odnosno od nadležnog Odbora za nacionalnu sigurnost traži da u ime tih građana provjeri sve što se događalo, kako bi javnost imala kontrolu nad sustavom.

Pozitivnim smatra i to što je ministar unutarnjih poslova zatražio nadzor Odbora za nacionalnu sigurnost. "To je dobar znak da se ne boji kontrole, nego da poziva kontrolu u Ministarstvo u nadzor mjera koje poduzimaju osobe koje se bave tajnim praćenjem", rekao je.

Na pitanje treba li drugačije postaviti civilni nadzor nad radom policije, Leko je odgovorio da svaka demokratska vlast mora biti kontrolirana, ali da treba paziti da potreba za nadzorom ne šteti borbi protiv kriminala.

"Imamo civilni nadzor, jedino ga treba možda ojačati, ali zahtjev da se bude efikasan u borbi protiv kriminala, zlih namjera i opstrukcija ne smije biti eliminiran željom da nadziremo sve i da sve imamo na dlanu. Tako ćemo otvoriti bokove i za one koji nisu dobronamjerni", rekao je Leko, ocijenivši da je Ostojić, pozivom saborskom odboru, našao pravu mjeru između tih dvaju zahtjeva.

Suglasje u Odboru za nacionalnu sigurnost oko imenovanja ravnatelja Sigurnosnoobavještajne agencije (SOA) Leko tumači kao znak da se respektiraju nacionalni interesi i nacionalna sigurnost kao vrijedan dio društvenog i političkog života, "posebno u dinamičnim uvjetima tranzicije, kad puno stvari još nije posloženo".

Na pitanje stoji li još kod prijedloga da se osigura nadzor nad radom glavnog državnog odvjetnika, Leko je rekao da nadzor nad njegovim radom provodi Sabor, ali da smatra da bi trebala postojati i institucija koja bi nadzirala je li glavni državni odvjetnik nešto propustio učiniti.

"Moja ideja je išla za tim da nema demokratske institucije koja nadzire što ne radi državni odvjetnik, a možda bi trebalo. To je velika razlika. Ono što radi državni odvjetnik zaista se kontrolira i javnost ima potpuni uvid i tu nema problema. Državni odvjetnik to zaista jako dobro radi i dobro prezentira, a ostaje problem, mi ne znamo zaista kad nešto ne napravi, a trebao je. Tražit ćemo rješenja, ona su moguća ili kroz rad određenih saborskih tijela, da se sve prijave evidentira i dobije na uvid. Vidjet ćemo. To nije baš jednostavno ni u jednoj, a kamoli u tranzicijskoj zemlji", rekao je Leko.

Na pitanje slušatelja kako je moguće da dvojica osuđenih za ratni zločin silovanja pobjegnu u Srbiju, Leko je odgovorio da se nada da će službena hrvatska politika i njezina nadležna tijela zatražiti da se zločinci vrate pred lice pravde u Hrvatsku. "U to sam uvjeren da će se dogoditi. Ne sumnjam u to", naglasio je.

leko je izrazio zadovoljstvo funkcioniranjem novog saborskog Poslovnika. Izvijestio je da je probna faza završena i da će građani od početka sljedeće sjednice na saborskim internetskim stranicama moći pratiti gdje je koji zastupnik.

"U realnom političkom vremenu, svaki dan će javnost moći znati tko je u Bruxellesu, tko u Strasbourgu, tko ima politički skup u Slavonskom Brodu, tko je na radnom tijelu, a tko sjedi i radi na plenarnoj sjednici", poručio je Leko.


RANIJE


Predsjednici države i Vlade, Ivo Josipović i Zoran Milanović usuglasili su se danas, nakon razmatranja događaja o aferi nadzora izlista telefonskih razgovora, kako nije bilo kršenja zakona u primjeni određenih zakonskih mjera koje na raspolaganju ima represivni aparat.

"Mi smo u okviru svojih nadležnosti razmotrili konkretne događaje o kojima je bilo različitih izvješća i različitih stanovišta o onome što se dogodilo, i temeljem raspoloživih podataka zaključili smo da nije bilo kršenja zakona u primjeni određenih mjera koje zakon predviđa i stavlja na raspolaganje nadležnim državnim tijelima, posebice MUP-u", rekao je predsjednik Josipović na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj u Uredu predsjednika Republike.

Josipović je najavio da će se o konkretnom slučaju nadzora izlista telefonskih razgovora provesti nadzor prema hrvatskim propisima jer je, naglasio je, trajna briga državnih vlasti da mjere koje stoje na raspolaganju represivnom aparatu budu pod stalnim i učinkovitim nadzorom kako bi se spriječila svaka moguća ugroza ljudskih prava ili moguće nezakonitosti.

U tom smislu, dodao je Josipović, s premijerom Milanovićem dogovorio je odluke i kadrovske promjene potrebne da bi se sustav razvijao u duhu Ustava i zakona, te kako bi se primjenjivale sve mjere u borbi protiv organiziranog kriminala, te u zaštititi ljudskih prava i provedbi zakona.

Sukladno tim promjenama, Predsjednik i premijer ranije su se dogovorili o imenovanju novog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), a danas i o razrješenju predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Petra Miševića, najavivši pritom skoru odluku o imenovanju novog čelnika tog Ureda.

Premijer Milanović istaknuo je kako ovaj zajednički nastup i mjere koje će se poduzeti idu prema učvršćivanju povjerenja u hrvatsku državu i njezine službe.

"Otkad sam predsjednik Vlade od mene ste rijetko čuli da smo nekakvi vitezovi u borbi protiv korupcije. Oni koji obično o tome puno pričaju i puno galame, najčešće su sumnjivi. Mi ćemo učiniti sve da korupciju i organizirani kriminal prije svega učinimo nemogućima i teško ostvarivima u Hrvatskoj. Ali, oni postoje i postojat će i protiv toga ćemo se boriti uglavnom u tišini i efikasno, katkad malo glasnije, ali više ovo prvo nego ovo drugo, ovo što muči javnost s pravom i što ljudima nije jasno", kazao je Milanović.

I on je naglasio kako u konkretnom slučaju nisu utvrđene nikakve nezakonitosti te poručio da bi to pitanje trebao razmotriti saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

I Predsjednik i premijer istaknuli su razliku između mjera tajnog prisluškivanja i praćenja od nadzora izlista telefonskih razgovora kao blažeg oblika zadiranja državnog aparata u nečiju privatnost i prava, ali i najavili raspravu o tome treba li i taj segment doživjeti neke promjene odnosno treba li ga postrožiti.

Ostojić: Vjerujem da će se potvrditi ono što sam ja govorio

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić danas je u Valbandonu komentirajući aferu prisluškivanja kazao kako može samo ponoviti i potvrditi ono što je već jučer kazao, a to je da nikakvih dopisivanja na bilo kakve telefonske izliste nije bilo, te da policija nije nezakonito postupala.

"To je sve što mogu kazati. Postoji Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji ima pravo nadzora. Neka se sve pregleda i vidi i vjerujem da će potvrditi ono što sam ja govorio" - poručio je ministar Ranko Ostojić.

Glavni ravnatelj policije Vlado Dominić koji je također bio danas u Valbandonu na otvaranju međunarodnog tečaja UN-a za policijske službenike, istaknuo je kako je Zakon o policijskim poslovima i ovlastima dao ovlasti policiji da može tražiti izliste telefonskih poziva.

Po njegovim riječima to trenutno može zatražiti 24 policijskih službenika na čelu s načelnikom krim policije koji daje ovlast načelnicima Policijskih uprava koji se bave krim poslovima.

Na upit kome se dostavljaju izvješća o takvom postupanju, Dominić je odgovorio kako je to ovlast policije.

                                                                                                                                                                          PSD, H

RANIJE

Je li Josipović pokazao zube Milanoviću?

Obavještajna afera u kojoj je Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) u nadzornom postupku utvrdio kako je policija zloupotrijebila sustav tajnog prikupljanja podataka tako što su na službeni zahtjev za izlist telefonskih kontakata samovoljno dodali još nekoliko imena dužnosnika Sigurnosno-obavještajne agencije i čelnika Agrokora, otvorila je čitav niz pitanja i dilema.

Prvo pitanje jest tko je izvršilac, a tko naredbodavac tog čina? Ako je zbilja bila riječ o zloupotrebi, trebali bi biti smijenjeni svi oni koji su izravno i neizravno sudjelovali u čitavom “poslu”, a ako taj lanac vodi i do političara, uključujući i samog ministra policije Ranka Ostojića, onda je Hrvatska dobila svoj “Watergate”.

Drugi aspekt je djelomično naznačio već Večernji list koji je prvi objavio ovu priču, a koji se odnosi na mogućnost da su djelatnici Policijskog USKOK-a (tijela koji se bavi nadležnostima USKOK-a, a u nadležnosti je Ravnateljstva policije), provodili istragu o nekim kaznenim djelima u koja su bile uključene osobe za koje su tražili izlist mimo propisa.

U tom slučaju se može zaključiti kako su policajci željeli izbjeći da SOA o tome išta dozna, pa su ih zaobilaznim putem pokušali špijunirati, ali su “na vrijeme” otkriveni.

Tu dolazimo do treće i četvrte “razine” ove afere. Naime, od 2006. i tadašnjih zakonskih izmjena, postoji relativno veći nadzor nad obavještajnim službama, a manji nad nekim postupcima policije koji se tiču prisluškivanja i izlista kontakata. Jednako tako postoji i veliki deficit kontrole rada Operativno-tehničkog centra (OTC) za nadzor telekomunikacija koji upravlja mjerama nadzora telekomunikacijskih usluga, stoga je ovaj slučaj došao kao “naručen” da se konačno poveća ta kontrola potrebnim zakonskim izmjenama koje su nužno potrebne.

Međutim, istodobno i gotovo apsurdno ovaj slučaj pokazuje kako sustavna kontrola nad OTC-om i policijom funkcionira besprijekorno: riječ je o tome da je, kako je pokazao nadzor UVNS-a, policija zahtjev za tim ispisima kontakata zatražila unatrag najviše sedam dana.

Dakle, u roku od sedam dana UVNS je proveo hitnu kontrolu OTC-a (ne znamo na osnovi čega je baš tada proveden nadzor, odnosno je li postojala dojava iz OTC-a da se nešto sumnjivo događa?), sastavio izvješće i poslao ga premijeru i predsjedniku države, a najkasnije sedmog dana je čitav slučaj dospio i u medije. Osim što ovo curenje u medije možemo proglasiti slabošću obavještajnog sustava, čitav postupak jasno pokazuje kako kontrola rada policije i OTC-a funkcionira “kak vurica”.

Kadrovi HDZ-a

A takva brzina nadzornog postupka i tajming njegova dospijeća u medije otvara niz spekulacija koje se zdravorazumsko postavljaju.

Prvo pitanje se odnosi na možebitni rat između policije i SOA-e ili unutar obavještajne zajednice, kao što je bio slučaj devedesetih i početkom 2000-ih. Druga spekulacija cilja, pak, na činjenicu da su unutar obavještajne zajednice i policije ostali većinom kadrovi HDZ-a i da se ovako nastoji podmetati i diskreditirati novu vlast. Podsjetimo, sve se to događa i u trenutku kada je zbog prestanka mandata s pozicije šefa SOA-e 10. listopada s te funkcije otišao Josip Buljević, a na njegovo mjesto došao Dragan Lozančić, kojeg je podupirao premijer Zoran Milanović, dok za njega baš i nije bio predsjednik države Ivo Josipović.

Idućeg tjedna saborski Odbor za medije donosi odluku o tome kojeg će kandidata za ravnatelja HRT-a predložiti Hrvatskom saboru, a tu se također vodi žestoka lobistička bitka između SDP-a i Josipovića. Navodno je Milanović stao na stranu Domagoja Novokmeta, sadašnjeg v.d. ravnatelja HRT-a, dok Josipović i dalje forsira Gorana Radmana, bivšeg čelnika hrvatskog Microsofta.

Ova spekulacija može djelovati previše i paranoidno, ali ako se zna koliko je interesno “težak” HRT, ne bi bilo čudno ni da je ova policijsko-obavještajna afera poslužila predsjedniku države da premijeru “pokaže zube” i pošalje poruku kako se u lobiranju za šefa HRT-a neće predati bez borbe. Riječ je o tome da premijer zbog puta u Bruxeless nije stigao proučiti izvješće o nadzoru UVNS-a, tako da ta spekulacija govori kako je u medije izvješće mogao plasirati samo predsjednik države ili netko iz UVNS-a, odnosno netko iz obavještajne zajednice povezan s ekipom iz UVNS-a.

Jasan sud

Uglavnom, sve dok se o svemu ne očituju premijer i predsjednik, ali i dok se ne provedu daljnje institucionalne analize i istrage, teško će se moći donijeti sud o pojedinostima ove afere. A i tada će vjerojatno mnogo toga ostati bez odgovora. Baš zbog toga bi bilo dobro da Sabor i Vlada oforme neovisno povjerenstvo koje bi provelo svoju istragu.

 FRENKI LAUŠIĆ
ANITA BELAK KRILE
HAJDI KARAKAŠ JAKUBIN

Čačić: Vjerujem Ostojiću, ali nadzor nije dobro postavljen

- Ministru Ranku Ostojiću vjerujem u potpunosti, ali nadzor nad policijsko-obavještajnim sustavom sasvim sigurno nije dovoljno dobro postavljen, rekao je danas prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić upitan smatra li da je nadzor obavještajnog sustava dobro postavljen te vjeruje li ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću kada kaže da nije bilo nezakonitih prisluškivanja.

Na pitanje je li moguće prisluškivanje gospodarstvenika, odgovorio je da je to moguće i vjerojatno te da postoje zakonski standardi kad se i koga može prisluškivati, ali da se u Hrvatskoj ti standardi često nisu primjenjivali.

Kaže da za sebe sasvim pouzdano zna da ga se prisluškuje zadnjih 35 godina i da je sve izvještaje o tome dobijao - najprije prilikom oslobađanja varaždinske vojarne 1991., kad je dobio arhiv KOS-a, a potom mu je 2000. kad je lijeva koalicija osvojila vlast i kad mu je ponuđeno da pregleda arhive hrvatskih obavještajnih službi. No, oba puta to mi se nije dalo, kaže Čačić.

Čačić smatra da problem zloupotreba obavještajnih instrumenata koji su nužni u svakoj pravnoj državi, u Hrvatskoj postoji trajno te da to nije samo problem Hrvatske.

U slučaju navodnog prisluškivanja gospodarstvenika, čini se da je manje u pitanju zloupotreba, a više interne igre ljudi koji su sami bili na rukovodećim mjestima u tim službama ili sudjelovali u njihovom radu, ocjenjuje Čačić.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić jučer je odbacio medijske navode u kojima se tvrdi da je policija nelegalno pratila telefone tajnih službi i vrha Agrokora. Ostojić je rekao da na temelju analize svih izvješća dobivenih od policije odgovorno tvrdi da policajci nisu napravili nikakvu zloporabu, te da kao ministar stoji iza zakonitog rada policije.

 

(H)


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/milanovic-donijeli-smo-odluku-o-novom-sefu-soa-e-i-smijenili-sefa-vijeca-za-nacionalnu-sigurnost-uhicen-klicin-kum-zbog-kupovine-tajnih-informacija-183103 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4ffabc5d2fed0dc874e0f145731697c4c4a2452f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Milanovi%C4%87%3A+Donijeli+smo+odluku+o+novom+%C5%A1efu++SOA-e+i+smijenili+%C5%A1efa+Vije%C4%87a+za+nacionalnu+sigurnost%3B+Uhi%C4%87en+Klicin+kum+zbog+kupovine+tajnih+informacija&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmilanovic-donijeli-smo-odluku-o-novom-sefu-soa-e-i-smijenili-sefa-vijeca-za-nacionalnu-sigurnost-uhicen-klicin-kum-zbog-kupovine-tajnih-informacija-183103 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmilanovic-donijeli-smo-odluku-o-novom-sefu-soa-e-i-smijenili-sefa-vijeca-za-nacionalnu-sigurnost-uhicen-klicin-kum-zbog-kupovine-tajnih-informacija-183103 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'Hrvatski Watergate' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatska'Hrvatski Watergate'

Milanović: Donijeli smo odluku o novom šefu SOA-e i smijenili šefa Vijeća za nacionalnu sigurnost; Uhićen Klicin kum zbog kupovine tajnih informacija

Piše PSD.
22. listopada 2012. - 16:02
NAJNOVIJE

U nastavku policijsko-uskočke akcije zbog sprečavanja curenjainformacija iz policijsko-nacionalnog USKOK-a (PN USKOK) zbog čega suprije tri tjedna uhićeni policajci Marko Svalina i Vjekoslav Drnić policija je jučer navečer i danas ujutro uhitila poduzetnika Igora Mlinara te Vladu Rajića, kuma Vinka Žuljevća Klice.

Uz njih dvojicu uhićena je još jedna muška osoba čiji identitet nismouspjeli doznati. Prema neslužbenim informacijama Rajić i Mlinar lišenisu slobode zbog sumnji da su od Svaline i Drnića dobavljali informacijeiz najtajnijih USKOK-ovih strana protiv takozvanih nositeljaorganiziranog kiminala u Republici Hrvatskoj.

Leko: Promptna reakcija Josipovića i Milanovića ulijeva povjerenje

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko ocijenio je danas da promptnarea...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 15:33