stdClass Object ( [id] => 255359 [title] => Mijo Marić: Suđenje Perkoviću uvod je u lustraciju Hrvatske [alias] => mijo-maric-sudenje-perkovicu-uvod-je-u-lustraciju-hrvatske [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mijo Marić, donedavno predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa, čovjek koji je aktivno sudjelovao u oblikovanju ključnih strategija njemačke vlade glede migracije i integracije, u njemačkoj politici i javnosti ostavio je trag pravednosti zbog zauzimanja za procesuiranje svih Udbinih ubojstava na njemačkom teritoriju, kao i pokretanja incijative za oduzimanje ordena Josipu Brozu Titu.

Marić je bio jedan od hrabrijih mladih hrvatskih intelektualaca koji se prvoga dana pojavio na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Münchenu, te u njemačkim medijima otvoreno govorio o Udbinim žrtvama i značaju münchenskog procesa protiv bivših Udbinih čelnika, sa željom da se konačno u hrvatskom društvu provede pravedna lustracija.

Opstrukcije suda

Marić zbog takvih incijativa očito zamjerio određenim udbaškim strukturama, pa je nedavno smijenjem s mjesta predsjednika Hrvatskog svjetskog kongresa, te polako postao “persona non grata” za određene hrvatske institucije.

Zanimljivo je i kako naš sugovornik sada gleda na pokušaj opstrukcije njemačkog suda od strane udbaških struktura tijekom ponovnog suđenja Krunoslavu Pratesu, koji je ovih dana u Münchenu, prema ocjeni suda, iznio niz neistina, zbog čega mu je presjedavajući sudac Manfred Dauster više puta energično zaprijetio.

– Nedvojbeno je jasno, makar to ponekad zaboravljali čitajući izvještaje s ročišta, da je riječ o povijesnom suđenju, svojevrsnoj uvertiri u lustracijski proces u Hrvatskoj. Velika je sreća za mladu hrvatsku demokraciju što se takvo suđenje uopće dogodilo. Sramota je za Hrvatsku da Njemačka mora pomoći demokratizirati ovo naše društvo, rasvijetiliti mračnu totalitarnu prošlost jugoslavenske diktature.

Marić kaže kako je “Pratesov salto mortale mnoge iznenadio”.

– Njegova promjena iskaza vrlo je prozirna. Interpretiram je tako da se vrši pritisak na njega, morao je priznati redovite kontakte s Nobilom, da se boji, odnosno da se nada reviziji svog suđenja. No njegove se najnovije izjave toliko razlikuju od dosadašnjih da to sud očito ne može shvatiti ozbiljno, te je Pratesa morao upozoriti i na pravne posljedice koje ga očekuju nastavi li lagati – naglašava Marić i dodaje:

– Nekoliko njemačkih medija pisalo je da se vode istrage i o mnogim drugim ubojstvima počinjenima od početka šezdesetih do kraja osamdesetih godina, kada je u Njemačkoj ubijeno mnoštvo hrvatskih domoljuba samo zbog različitih političkih stavova. To je nedopustivo i nadajmo se da će se napokon istina doznati i o drugim žrtvama. Mi radimo već duže na tome da Hrvati ubijeni na njemačkom tlu, gdje to predstavlja najdužu neistraženu seriju ubojstava, napokon dobiju svoj spomenik, da se instalira pravobranitelj žrtava, da se uspostavi fond za žrtve, te da se procesuiraju sva ubojstva.

Oduzimanje odličja

Zbog svega toga potrebno je hitno provesti lustraciju, pa neka se dozna prava istina o svim tim događajima. Pohvalno je da je napokon i HDZ navijestio neku vrstu lustracije ako dođu na vlast. Svjedoci smo da se upravo one zemlje istočne Europe koje su adekvatno tretirale nasljedstvo komunističkih diktatura, odnosno provele lustraciju, danas znatno bolje politički, a posebno gospodarski razvijaju. To nam mora biti primjer i pokazatelj kako i kamo treba ići Hrvatska.

O napadima koje proživljava, Marić kaže kako su mu pojedine udbaške strukture, zbog zauzimanja za pravdu za žrtve Titove ubilačke mašinerije, kao i podržavanja zahtjeva da se Titu posthumno oduzme najveće odličje u Njemačkoj, počele pripisivati “veći utjecaj nego što ga uopće imam na njemačku Vladu u kontekstu lex Perkovic”.

– Zbog toga sam doživio mnoge neugodne napade, uvrede, diskreditiranja i prijetnje od nekoliko naših pojedinaca ovdje u Njemačkoj, za koje mi se čine da su u službi određenih interesnih skupina kojima smeta moje zauzimanje za žrtve Udbe, pritisak i podrška Njemačkoj da se procesuiraju ubojstva i zahtjevi za izručenja i traženje lustracije u RH.

Kancelarku Angelu Merkel i njezinu Kršćansko-demokratsku stranku CDU/CSU Marić je uvijek doživljavao kao velikog prijatelja Hrvatske i Hrvata u Njemačkoj.

Susret s Josipovićem

– Ona na sastancima s hrvatskim političarima naglašava pozitivnu ulogu vrlo dobro integriranih hrvatskih iseljenika u Njemačkoj, koji su most između Njemačke i Hrvatske. To prijateljstvo potvrđuju i politika CDU-a u 90-im godinama prema RH, i angažmani mnogih političara CDU-a pri ulasku RH u EU. Njemačka pozicija glede procesuiranja Udbinih ubojstava i inzistiranje na izručivanju osumnjičenih za ubojstva dokaz su da je Merkel veliki prijatelj Hrvatske. Uspješno smo u nekoliko projekata savjetovali državne institucije i aktivno sam sudjelovao u oblikovanju ključnih strategija njemačke vlade glede migracije i integracije. Taj naš kvalitetan rad je prepoznat, tako da sam pozvan u Savjet njemačke vlade za integraciju. Održao sam zajedničku press-konferenciju s kancelarkom, a jednom mjesečno tada sam išao i na sastanke u njezin Ured.

Ocjenjujući svoj susret s predsjednikom dr. Ivom Josipovićem, Marić kaže kako je prigodom zadnjeg sastanka na Pantovčaku, predsjedniku Josipoviću rekao, među ostalim, da je lex Perković velika pogreška i da šteti ugledu Hrvatske i Hrvata, ne samo u Njemačkoj, nego i u Europskoj uniji i u cijelom svijetu, te tražio da se procesuiraju zločini počinjeni za vrijeme jugoslavenske diktature.

– Izrazio sam mišljenje da osobe koje su bile dio represivnog aparata, u demokratskim sustavima nemaju pravo biti na kormilu moći. Odlučno sam tražio reciprocitet glede prava manjina - da RH traži ista prava od Srbije ili Slovenije za hrvatske manjine, kao što RH jamči njihovim manjinama u RH. Ukazao sam na veliki financijsko-monetarni doprinos iseljenika, kritizirao sam ograničavanje na tri sabornika za dijasporu, te tražio jači angažman predsjednika za Hrvate u BiH, dopisno glasovanje, ukidanje oporezivanja iseljeničkih mirovina.

Neki su mediji pisali da sam te kritike predsjedniku “rekao u brk”, međutim radilo se samo o primjerenom i legitimnom artikuliranju interesa hrvatskih iseljenika, odnosno kritici glede tretiranja totalitarne prošlosti, gdje iseljenici sa svojim dužim demokratskim iskustvom sigurno mogu nešto reći.

Svi smo svjesni nezavidnog položaja i djelomičnog diskriminiranja Hrvata u BiH, deficita daytonskog sustava te kompleksnosti političke situacije radi raznih interesa drugih zemalja. Trebamo udružiti snage u RH, Hrvata u BiH, iskoristiti članstvo u EU-u, strukture iseljenika diljem svijeta i u suradnji s našim saveznicima tražiti rješenje. Jer, postalo je jasno u međuvremenu da je ravnopravnost Hrvata, ključ za stabilnost u BiH – naglašava Mijo Marić, koji nije član ni jedne hrvatske poličke opcije. Njegova jedina partija je slobodna demokratska Hrvatska.
zoran paškov

Na suđenju svjedočenja o bravi

Pred Višim zemaljskim u Muenchenu svjedočenjem sudskih vještaka o spornoj bravi na vratima garaže u ponedjeljak je nastavljeno suđenje pripadnicima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću zbog sumnje u suučesništvo u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1983. u Njemačkoj.

Svjedoci Friedlein, Weilhammer, Kulzer i Lenzer, čija se imena u spisima ne navode imena nego samo prezimena, iz Zemaljskog kriminalističkog ureda (LKA) svjedočili su o stanju sporne brave koja se nalazila na vratima garaže u Wolfratshausenu pored Muenchena u kojoj je ubijen Đureković.

Radi se o bravi za koju je kopiju ključa Krunoslav Prates, koji je već 2008. osuđen za suučesništvo u ubojstvu Stjepana Đurekovića, na proljeće 1983. prema optužnici predao Perkoviću koji ih je kasnije predao zasad nepoznatim osobama koje su ubile Đurekovića.

Vještak Weilhammer je ustvrdio kako je brava u jednom trenutku otključana kopijom ključa jer da za to postoje „tipični tragovi“ koje u bravi ostavi kopija ključa i koji se razlikuju od originala.

Nakon toga je vještak i kriminalistički inspektor Kulzer potvrdio kako „postoje tragovi“ iz kojih bi se moglo zaključiti da je brava na garaži u jednom trenutku i izmijenjena.

Krunoslav Prates, koji je prošli tjedan kao svjedok na ovom suđenju zanijekao da je Perkoviću ikad predao ključ, je tvrdio da je promijenio bravu na vratima garaže.

Po mišljenju obrane današnja izjava vještaka Kulzera potvrđuje tu priču.

Svjedok Armin Friedlein, koji je 1983. radio na slučaju Đurekovićevog ubojstva, je u jednom trenutku, kada ga je predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster upitao neka objasni zašto je priča oko ključa garaže važna, objasnio kako je sve i krenulo od intervjua koju je 1992. bivši djelatnik Službe državne sigurnosti i nekadašnji zamjenik Josipa Perkovića, Branko Traživuk dao beogradskom dnevniku Borba.

U tom intervjuu je Traživuk objasnio kako je 1983. bio u inozemstvu zajedno s Perkovićem kada je Prates Perkoviću predao ključ garaže. Na to ga je obrana upitala je li također svjestan da je u sklopu procesa Krunoslavu Pratesu Traživuk svjedočeći u Beogradu izjavio kako nikada nije s Perkovićem bio u inozemstvu, na što je svjedok odgovorio potvrdno.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo je izjavio kako je na današnjem suđenju svjedok Armin Friedlein svjedočio u korist obrane.

„Danas je dobar dan za obranu“, rekao je Nobilo koji je ustvrdio da je danas po prvi put javnosti postalo vidljivo kako su procesi protiv Pratesa a sada i protiv Perkovića i Mustača, pokrenuti na osnovu toga što je bivši hrvatski emigrant Bože Vukušić njemačkim vlastima pokazao Traživukov intervju Borbi, koje su nakon toga pokrenule istragu.

Odvjetnik sutužiteljice Gizele Đureković, Markus Meissner, smatra kako je cilj obrane diskreditirati izjavu Traživuka navodeći u sudnici kako je on boravio u zatvoru i kako se kao obavještajac borio protiv države Hrvatske.

„Na temu Traživuka ćemo se još vratiti u ovom procesu. I Prates je prošlog tjedna u potpunosti zanijekao svoju prijašnju izjavu pa ne vidim zašto to ne bi bio slučaj i s Traživukom. Vidjet ćemo na kraju komu će sud vjerovati“, izjavio je Meissner.

Suđenje se nastavlja u utorak, između ostalog, i svjedočenjem Luke Kraljevića na kojeg je kao hrvatskog emigranta Jugoslavenska tajna služba izvršila dva neuspjela atenatata.

(H) 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mijo Marić s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘Slobodna’ u Münchenu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-12-01 17:45:10 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-12-01 19:34:48 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-12-01 20:41:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4888 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/12/01/Novosti/Mijo_Maric_sa_njemackom_kancelarkom.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x557" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7454524 Threads: 2 Questions: 1600789206 Slow queries: 4751764 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110537618 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/mijo-maric-sudenje-perkovicu-uvod-je-u-lustraciju-hrvatske-255359 [printLink] => /vijesti/hrvatska/mijo-maric-sudenje-perkovicu-uvod-je-u-lustraciju-hrvatske-255359?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 207207 [name] => mijomarić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mijomaric [link] => /tag/mijomaric ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mijo Marić s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘Slobodna’ u Münchenu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mijo Marić: Suđenje Perkoviću uvod je u lustraciju Hrvatske [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-14-32-42-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/12/01/Novosti/Mijo_Maric_sa_njemackom_kancelarkom.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/12/01/Novosti/Mijo_Maric_sa_njemackom_kancelarkom.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mijo Marić, donedavno predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa, čovjek koji je aktivno sudjelovao u oblikovanju ključnih strategija njemačke vlade glede migracije i integracije, u njemačkoj politici i javnosti ostavio je trag pravednosti zbog zauzimanja za procesuiranje svih Udbinih ubojstava na njemačkom teritoriju, kao i pokretanja incijative za oduzimanje ordena Josipu Brozu Titu.

Marić je bio jedan od hrabrijih mladih hrvatskih intelektualaca koji se prvoga dana pojavio na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Münchenu, te u njemačkim medijima otvoreno govorio o Udbinim žrtvama i značaju münchenskog procesa protiv bivših Udbinih čelnika, sa željom da se konačno u hrvatskom društvu provede pravedna lustracija.

Opstrukcije suda

Marić zbog takvih incijativa očito zamjerio određenim udbaškim strukturama, pa je nedavno smijenjem s mjesta predsjednika Hrvatskog svjetskog kongresa, te polako postao “persona non grata” za određene hrvatske institucije.

Zanimljivo je i kako naš sugovornik sada gleda na pokušaj opstrukcije njemačkog suda od strane udbaških struktura tijekom ponovnog suđenja Krunoslavu Pratesu, koji je ovih dana u Münchenu, prema ocjeni suda, iznio niz neistina, zbog čega mu je presjedavajući sudac Manfred Dauster više puta energično zaprijetio.

– Nedvojbeno je jasno, makar to ponekad zaboravljali čitajući izvještaje s ročišta, da je riječ o povijesnom suđenju, svojevrsnoj uvertiri u lustracijski proces u Hrvatskoj. Velika je sreća za mladu hrvatsku demokraciju što se takvo suđenje uopće dogodilo. Sramota je za Hrvatsku da Njemačka mora pomoći demokratizirati ovo naše društvo, rasvijetiliti mračnu totalitarnu prošlost jugoslavenske diktature.

Marić kaže kako je “Pratesov salto mortale mnoge iznenadio”.

– Njegova promjena iskaza vrlo je prozirna. Interpretiram je tako da se vrši pritisak na njega, morao je priznati redovite kontakte s Nobilom, da se boji, odnosno da se nada reviziji svog suđenja. No njegove se najnovije izjave toliko razlikuju od dosadašnjih da to sud očito ne može shvatiti ozbiljno, te je Pratesa morao upozoriti i na pravne posljedice koje ga očekuju nastavi li lagati – naglašava Marić i dodaje:

– Nekoliko njemačkih medija pisalo je da se vode istrage i o mnogim drugim ubojstvima počinjenima od početka šezdesetih do kraja osamdesetih godina, kada je u Njemačkoj ubijeno mnoštvo hrvatskih domoljuba samo zbog različitih političkih stavova. To je nedopustivo i nadajmo se da će se napokon istina doznati i o drugim žrtvama. Mi radimo već duže na tome da Hrvati ubijeni na njemačkom tlu, gdje to predstavlja najdužu neistraženu seriju ubojstava, napokon dobiju svoj spomenik, da se instalira pravobranitelj žrtava, da se uspostavi fond za žrtve, te da se procesuiraju sva ubojstva.

Oduzimanje odličja

Zbog svega toga potrebno je hitno provesti lustraciju, pa neka se dozna prava istina o svim tim događajima. Pohvalno je da je napokon i HDZ navijestio neku vrstu lustracije ako dođu na vlast. Svjedoci smo da se upravo one zemlje istočne Europe koje su adekvatno tretirale nasljedstvo komunističkih diktatura, odnosno provele lustraciju, danas znatno bolje politički, a posebno gospodarski razvijaju. To nam mora biti primjer i pokazatelj kako i kamo treba ići Hrvatska.

O napadima koje proživljava, Marić kaže kako su mu pojedine udbaške strukture, zbog zauzimanja za pravdu za žrtve Titove ubilačke mašinerije, kao i podržavanja zahtjeva da se Titu posthumno oduzme najveće odličje u Njemačkoj, počele pripisivati “veći utjecaj nego što ga uopće imam na njemačku Vladu u kontekstu lex Perkovic”.

– Zbog toga sam doživio mnoge neugodne napade, uvrede, diskreditiranja i prijetnje od nekoliko naših pojedinaca ovdje u Njemačkoj, za koje mi se čine da su u službi određenih interesnih skupina kojima smeta moje zauzimanje za žrtve Udbe, pritisak i podrška Njemačkoj da se procesuiraju ubojstva i zahtjevi za izručenja i traženje lustracije u RH.

Kancelarku Angelu Merkel i njezinu Kršćansko-demokratsku stranku CDU/CSU Marić je uvijek doživljavao kao velikog prijatelja Hrvatske i Hrvata u Njemačkoj.

Susret s Josipovićem

– Ona na sastancima s hrvatskim političarima naglašava pozitivnu ulogu vrlo dobro integriranih hrvatskih iseljenika u Njemačkoj, koji su most između Njemačke i Hrvatske. To prijateljstvo potvrđuju i politika CDU-a u 90-im godinama prema RH, i angažmani mnogih političara CDU-a pri ulasku RH u EU. Njemačka pozicija glede procesuiranja Udbinih ubojstava i inzistiranje na izručivanju osumnjičenih za ubojstva dokaz su da je Merkel veliki prijatelj Hrvatske. Uspješno smo u nekoliko projekata savjetovali državne institucije i aktivno sam sudjelovao u oblikovanju ključnih strategija njemačke vlade glede migracije i integracije. Taj naš kvalitetan rad je prepoznat, tako da sam pozvan u Savjet njemačke vlade za integraciju. Održao sam zajedničku press-konferenciju s kancelarkom, a jednom mjesečno tada sam išao i na sastanke u njezin Ured.

Ocjenjujući svoj susret s predsjednikom dr. Ivom Josipovićem, Marić kaže kako je prigodom zadnjeg sastanka na Pantovčaku, predsjedniku Josipoviću rekao, među ostalim, da je lex Perković velika pogreška i da šteti ugledu Hrvatske i Hrvata, ne samo u Njemačkoj, nego i u Europskoj uniji i u cijelom svijetu, te tražio da se procesuiraju zločini počinjeni za vrijeme jugoslavenske diktature.

– Izrazio sam mišljenje da osobe koje su bile dio represivnog aparata, u demokratskim sustavima nemaju pravo biti na kormilu moći. Odlučno sam tražio reciprocitet glede prava manjina - da RH traži ista prava od Srbije ili Slovenije za hrvatske manjine, kao što RH jamči njihovim manjinama u RH. Ukazao sam na veliki financijsko-monetarni doprinos iseljenika, kritizirao sam ograničavanje na tri sabornika za dijasporu, te tražio jači angažman predsjednika za Hrvate u BiH, dopisno glasovanje, ukidanje oporezivanja iseljeničkih mirovina.

Neki su mediji pisali da sam te kritike predsjedniku “rekao u brk”, međutim radilo se samo o primjerenom i legitimnom artikuliranju interesa hrvatskih iseljenika, odnosno kritici glede tretiranja totalitarne prošlosti, gdje iseljenici sa svojim dužim demokratskim iskustvom sigurno mogu nešto reći.

Svi smo svjesni nezavidnog položaja i djelomičnog diskriminiranja Hrvata u BiH, deficita daytonskog sustava te kompleksnosti političke situacije radi raznih interesa drugih zemalja. Trebamo udružiti snage u RH, Hrvata u BiH, iskoristiti članstvo u EU-u, strukture iseljenika diljem svijeta i u suradnji s našim saveznicima tražiti rješenje. Jer, postalo je jasno u međuvremenu da je ravnopravnost Hrvata, ključ za stabilnost u BiH – naglašava Mijo Marić, koji nije član ni jedne hrvatske poličke opcije. Njegova jedina partija je slobodna demokratska Hrvatska.
zoran paškov

Na suđenju svjedočenja o bravi

Pred Višim zemaljskim u Muenchenu svjedočenjem sudskih vještaka o spornoj bravi na vratima garaže u ponedjeljak je nastavljeno suđenje pripadnicima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću zbog sumnje u suučesništvo u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1983. u Njemačkoj.

Svjedoci Friedlein, Weilhammer, Kulzer i Lenzer, čija se imena u spisima ne navode imena nego samo prezimena, iz Zemaljskog kriminalističkog ureda (LKA) svjedočili su o stanju sporne brave koja se nalazila na vratima garaže u Wolfratshausenu pored Muenchena u kojoj je ubijen Đureković.

Radi se o bravi za koju je kopiju ključa Krunoslav Prates, koji je već 2008. osuđen za suučesništvo u ubojstvu Stjepana Đurekovića, na proljeće 1983. prema optužnici predao Perkoviću koji ih je kasnije predao zasad nepoznatim osobama koje su ubile Đurekovića.

Vještak Weilhammer je ustvrdio kako je brava u jednom trenutku otključana kopijom ključa jer da za to postoje „tipični tragovi“ koje u bravi ostavi kopija ključa i koji se razlikuju od originala.

Nakon toga je vještak i kriminalistički inspektor Kulzer potvrdio kako „postoje tragovi“ iz kojih bi se moglo zaključiti da je brava na garaži u jednom trenutku i izmijenjena.

Krunoslav Prates, koji je prošli tjedan kao svjedok na ovom suđenju zanijekao da je Perkoviću ikad predao ključ, je tvrdio da je promijenio bravu na vratima garaže.

Po mišljenju obrane današnja izjava vještaka Kulzera potvrđuje tu priču.

Svjedok Armin Friedlein, koji je 1983. radio na slučaju Đurekovićevog ubojstva, je u jednom trenutku, kada ga je predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster upitao neka objasni zašto je priča oko ključa garaže važna, objasnio kako je sve i krenulo od intervjua koju je 1992. bivši djelatnik Službe državne sigurnosti i nekadašnji zamjenik Josipa Perkovića, Branko Traživuk dao beogradskom dnevniku Borba.

U tom intervjuu je Traživuk objasnio kako je 1983. bio u inozemstvu zajedno s Perkovićem kada je Prates Perkoviću predao ključ garaže. Na to ga je obrana upitala je li također svjestan da je u sklopu procesa Krunoslavu Pratesu Traživuk svjedočeći u Beogradu izjavio kako nikada nije s Perkovićem bio u inozemstvu, na što je svjedok odgovorio potvrdno.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo je izjavio kako je na današnjem suđenju svjedok Armin Friedlein svjedočio u korist obrane.

„Danas je dobar dan za obranu“, rekao je Nobilo koji je ustvrdio da je danas po prvi put javnosti postalo vidljivo kako su procesi protiv Pratesa a sada i protiv Perkovića i Mustača, pokrenuti na osnovu toga što je bivši hrvatski emigrant Bože Vukušić njemačkim vlastima pokazao Traživukov intervju Borbi, koje su nakon toga pokrenule istragu.

Odvjetnik sutužiteljice Gizele Đureković, Markus Meissner, smatra kako je cilj obrane diskreditirati izjavu Traživuka navodeći u sudnici kako je on boravio u zatvoru i kako se kao obavještajac borio protiv države Hrvatske.

„Na temu Traživuka ćemo se još vratiti u ovom procesu. I Prates je prošlog tjedna u potpunosti zanijekao svoju prijašnju izjavu pa ne vidim zašto to ne bi bio slučaj i s Traživukom. Vidjet ćemo na kraju komu će sud vjerovati“, izjavio je Meissner.

Suđenje se nastavlja u utorak, između ostalog, i svjedočenjem Luke Kraljevića na kojeg je kao hrvatskog emigranta Jugoslavenska tajna služba izvršila dva neuspjela atenatata.

(H) 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/mijo-maric-sudenje-perkovicu-uvod-je-u-lustraciju-hrvatske-255359 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=db264fac4898784aef1243b8e22d167a3990831c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mijo+Mari%C4%87%3A+Su%C4%91enje+Perkovi%C4%87u+uvod+je+u+lustraciju+Hrvatske&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmijo-maric-sudenje-perkovicu-uvod-je-u-lustraciju-hrvatske-255359 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmijo-maric-sudenje-perkovicu-uvod-je-u-lustraciju-hrvatske-255359 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mijo Marić s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘Slobodna’ u Münchenu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatska‘Slobodna’ u Münchenu

Mijo Marić: Suđenje Perkoviću uvod je u lustraciju Hrvatske

Piše PSD.
1. prosinca 2014. - 21:41

Mijo Marić, donedavno predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa, čovjek koji je aktivno sudjelovao u oblikovanju ključnih strategija njemačke vlade glede migracije i integracije, u njemačkoj politici i javnosti ostavio je trag pravednosti zbog zauzimanja za procesuiranje svih Udbinih ubojstava na njemačkom teritoriju, kao i pokretanja incijative za oduzimanje ordena Josipu Brozu Titu.

Marić je bio jedan od hrabrijih mladih hrvatskih intelektualaca koji se prvoga dana pojavio na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Münchenu, te u njemačkim medijima otvoreno govorio o Udbinim žrtvama i značaju münchenskog procesa protiv bivših Udbinih čelnika, sa željom da se konačno u hrvatskom društvu provede pravedna lustracija.

Opstrukcije suda

Marić zbog takvih incijativa očit...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 16:32