stdClass Object ( [id] => 473613 [title] => Livija Plančić, predsjednica udruge 'Bijeli krug Hrvatske' koja se jedina u Dalmaciji brine o žrtvama najrazličitijih nasilnih djela: Žene sedam godina trpe nasilje prije negoli ga se usude prijaviti [alias] => livija-plancic-predsjednica-udruge-bijeli-krug-hrvatske-koja-se-jedina-u-dalmaciji-brine-o-zrtvama-najrazlicitijih-nasilnih-djela-zene-sedam-godina-trpe-nasilje-prije-negoli-ga-se-usude-prijaviti [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ovoga tjedna širom svijeta i Europe, ali i u hrvatskim gradovima, obilježen je Međunarodni dan žena. Negdje sa cvijećem, negdje uz svijeće, ali taj dan je iskorišten da se još jednom upozori na različite oblike nasilja koje žene trpe. Udruga "Bijeli krug Hrvatske" jedina u Dalmaciji brine se o žrtvama najrazličitijih nasilnih djela počinjenih u kući i izvan kuće, a Livija Plančić, predsjedica ove udruge, članica je i Izvršnog odbora “Victim support Europe”, asocijacije udruga i pojedinaca koji se bave problematikom nasilja unutar cijele Europske unije.

Kakav je ove godine Dan žena bio za one koje se obraćaju vašoj udruzi?

- Nažalost, i taj je dan ove godine obilježen crnom statistikom i lošim kretanjima. Premda je broj prijavljenih prekršaja iz sfere obiteljskog nasilja u padu, bilježimo značajan, do sada nezabilježen rast broja počinjenih najtežih kaznenih djela na štetu žena. Govorim o dvadeset žena koje su prošle godine u Hrvatskoj ubijene. Dakle, po našim procjenama, čini se da ponovno imamo širenje tamnih brojki pri čemu statistika prekršaja i život ne idu istim tempom. Dojam je da žene sve rjeđe prijavljuju prekršaje na svoju štetu i zapravo... Z

apravo svjedočimo brutalizaciji nasilja u obitelji koje se prelijeva iz sfere prekršaja u sferu kaznene odgovornosti. Zato u prošloj godini bilježimo 20 ubijenih žena, odnosno imamo dvostruko više žena, žrtava najtežih kaznenih djela.

Sustav je spor

To zapravo znači da eventualne prethodne mjere i eventualne prijave za lakše oblike nasilja nisu urodile plodom?
- Apsolutno. Sustav ne prepoznaje žrtvu, nedovoljno učinkovito reagira i nedovoljno ozbiljno sankcionira počinitelje. Sustav je spor, nedovoljno učinkovito koristi zaštitne mjere koje su mu na raspolaganju, a one su predviđene i kroz prekršajni i kroz kazneni sustav...

Ne koje zaštitne mjere osobito mislite?

- Primjerice... Udaljenje iz doma i zabrana približavanja žrtvi, to su mjere koje se odmah mogu izreći, a postoje i mjere obveznog liječenja...

Kontrolira li uopće itko provođenje tih mjera?

- Trebala bi policija. Ako žrtva primijeti kršenje zaštitne mjere, recimo mjere približavanja, policija bi trebala reagirati na poziv. Odmah.

Što bi konkretno policija u tom slučaju trebala učiniti?

- Postoje kazne za kršenje izrečene zaštitne mjere i policija je ta koja je prva karika prema postupku izricanja kazne. Jer i za izricanje takve kazne predviđen je određeni postupak.

Funkcionira li to uopće? Ja nemam taj dojam.

- Nažalost, premda sam i sama zaposlena u Policijskoj upravi, moram reći da se događaju brojni propusti. Postoje čak i situacije u kojima sama žrtva nije upoznata da je mjera zabrane približavanja uopće izrečena ili da je ukinuta. Drugim riječima, sustav nedovoljno dobro informira žrtvu o svemu onome što ona ima pravo učiniti na vlastitoj zaštiti. Direktivom o pravima žrtava koju je donijelo Vijeće Europe 2012., svim je zemljama članicama EU-a naloženo da u nacionalno zakonodavstvo taj segment moraju implementirati. Riječ je o pravu žrtve na informaciju, na podršku, pravo na zaštitu i pravo na sudjelovanje u postupku. Upravo sad je, na temelju te direktive, i u Hrvatskoj u tijeku izmjena nekih zakona koji, između ostaloga, trebaju preciznije definirati žrtve, razgraničiti pojmove oštećenika i žrtve, pojam izravne i neizravne žrtve, i tako dalje. Treba utvrditi principe individualizacije žrtve s obzirom na njezine potrebe, na njezine osobine i osobine kaznenog djela počinjenog na njezinu štetu. I još puno toga.

Kako vi procjenjujete spremnost sustava da uopće prepozna žrtvu? Primjerice, muž fizički napadne ženu. To počne, naravno, verbalno. Prvo je šamaranje riječima, a onda i doslovno i naravno da se žena brani. I verbalno i doslovno. No kad policija dođe, stvar najčešće završava prijavom za remećenje javnog reda i mira za oboje, a nasilni muž ostaje doma. Ispada da je mir susjeda važniji od prava žrtve na zaštitu.

- Da, to je zapravo tipična situacija kad prijave idu i jednom i drugome i ta praksa je godinama funkcionirala. Policija nije imala dovoljno vremena da ulazi u dublju analizu situacije, da posluša što kažu ukućani, što kažu susjedi, i slično.

Zapravo se od žrtve, najčešće žene, očekuje da bude svetica i da se uopće ne brani kako bi bila žrtva po mjeri sustava?

- Pa da, takva je bila špranca.

Bila?

- U zadnje vrijeme su ipak stvari donekle maknute s mrtve točke pa su i policajci prošli jednu vrstu dodatne edukacije, a osobito od prošle godine. Cilj je bio dodatno podučiti policijske službenike kako razgovarati sa žrtvom obiteljskog nasilja, odnosno kako bez dodatne traumatizacije doći do istinitog i cjelovitog iskaza. Znalo se događati da žrtva dobije poruku tipa: izazivala si ga, zašto si ga izazivala, zašto si obukla tu haljinu ako njega to smeta, i slično.

Zar ne bi bilo mudrije da na takve intervencije ide muško-ženski policijski par?

- Pa naravno da bi bilo mudrije. No ima li MUP takve kapacitete? Mislim da trenutačno nema. Naprosto, policijskih službenika nedostaje, sustav noćnih dežurstava i vikend smjena je takav kakav može biti u danim okolnostima premda Kazneni zakon predviđa da ispitivanje žrtve kaznenog djela obavlja službenik istog spola. To nalaže i direktiva koju sam spomenula. Ukratko, potrebno je učiniti puno više kako bi se žrtva uopće odvažila na prijavu nasilnika, kako bi bila uvjerena da joj takva prijava neće nanijeti više štete nego koristi jer evo... Prosječno žrtva obiteljskog nasilja sedam godina trpi nasilje prije negoli prvi put nazove policiju i podnese prijavu.

Sedam godina?!

- Sedam godina! To potvrđuje i iskustvo naše udruge... Žene gaje nevjerojatne nade kako će se stvari promijeniti same od sebe, kako će nasilnik sam od sebe shvatiti da treba prestati s nasiljem, žene osjećaju veliku krivnju, traže u sebi grešku... Da večera nije zagorjela, da se nisam nasmijala, da mu nisam prigovorila zbog pića...
Jednom davno sam od jedne žene čula: Tuče me samo kad zaslužim.

- Da. To je upravo to. Mnoge žene, zbog izrazito patrijarhalnih okolnosti u kojima svi živimo, misle da se nasilje može 'zaslužiti'. Takve žene, nažalost, neće naći podršku niti u krugu svoje obitelji, često niti kod rođene majke. Zato su, uz jačanje državne potpore žrtvi, važne i nevladine udruge jer mnoge žrtve nemaju nikoga drugog tko bi im mogao pomoći da iziđu iz kruga nasilja.

Je li zakonodavac preambiciozno dao pravo policiji - a ona je prva na poprištu! - da utvrdi je li se desio prekršaj ili kazneno djelo?

- Većina obiteljskog nasilja se podvodi pod prekršaj, osobito ako je riječ o prvoj prijavi, ako preteže verbalno nasilje, ako nije rezultiralo teškom tjelesnom ozljedom, ranjavanjem, pokušajem ubojstva.., i jasno da policija ide na prekršajnu prijavu. Zakonodavac je također izabrao prekršajni postupak jer je on u principu brži i trebao bi dati rezultate već u roku od 24 sata. Međutim, s druge strane, prekršajne kazne za počinitelja su preblage, jako često novčane, koje u finalu plaća čitava obitelj. Pritom, počinitelj eventualno bude pritvoren na jednu noć, do otrježnjenja najčešće ili ni to. Žrtva i počinitelj ostaju pod istim krovom što ne pridonosi ohrabrivanju niti osnaživanju žrtve.
Ostaje zapravo dojam da sustav čeka da žrtva bude ili ubijena ili vrlo ozbiljno ozlijeđena prije negoli poduzme nešto efikasno. Pritom je i definicija teške tjelesne ozljede vrlo maglovita...

- Pa evo, najnovija presuda koja je na Sudu za ljudska prava u Strasbourgu izrečena Italiji, može biti upozorenje i nama. Trebala bi biti upozorenje. Obiteljsko nasilje je kontinuirano trajalo, žrtva je to prijavljivala, počinitelj je prijetio, čak i oružjem, pa je pritvaran, puštan, kršio je zabranu prilaska, to se nije nadziralo usprkos opetovanim prijavama žrtve... U jednom takvom trenutku povratka kući, počinitelj je nožem ubio svog sina, a ženu je više puta ranio nožem, no ona je preživjela. Sustav nije reagirao ni dovoljno dobro ni dovoljno brzo i zato je država Italija osuđena. To je presedanska presuda, ali presuda o kojoj bi i Hrvatska morala razmisliti.

U Zagrebu je nedavno mladić ubio svoju bivšu djevojku po vrlo sličnom obrascu.

- Tako je. Država mora učiniti sve da na vrijeme onemogući, ili makar oteža nasilnika u njegovu naumu jer u suprotnom, baš kao u talijanskom slučaju, kako piše u presudi, daje poruku nasilnicima da je nasilje u redu. Žrtvi daje poruku da nije bitna, da nije žrtva, da nije ozbiljna. Sve dok ne bude mrtva. Zato i imamo pad broja prijavljenih prekršaja iz sfere obiteljskog nasilja - žene su u državu izgubile povjerenje! Ako im treba sedam godina da se odvaže na prijavu, a i tada sustav iznevjeri... Onda ne čudi što šutnja i trpljenje traje.

No društvena i sustavna šutnja se treba prekinuti.

- Morat će se. Hrvatska već sad trpi posljedice ignoriranja direktive Vijeća Europe iz 2012. i evo, sad je promjena zakonodavstva u tijeku.

Austrijski model

U kojem smjeru vi mislite da Zakon o kaznenom postupku, ali i Zakon o policiji i drugi zakoni trebaju žurno krenuti?

- Mislim da bi trebalo razmisliti o implementaciji rješenja iz, primjerice, Austrije. Na Austriju se Hrvatska i ugledavala u brojnim rješenjima, ali nedovoljno dosljedno. U Austriji policija ima ovlasti odmah, prilikom intervencije, izdvojiti nasilnika iz doma. Odmah! Nasilnik odmah u pratnji policije napušta stan, bez obzira čiji je stan, i žrtva dobiva i sigurnost i priliku da bez dodatne viktimizacije i iscrpljujućeg dokazivanja da ona jest žrtva, krene u postupak.
Kamo odvode nasilnika?

- U jednu vrstu centara za takve prijestupnike.

U sabirni centar?

- Baš! Dobar izraz. Možda je to kod nas preambiciozno očekivati, ali... U Velikoj Britaniji, primjerice, u slučajevima nekih oblika nasilja, ne samo obiteljskoga, pripadnici nevladina sektora asistiraju policiji i pravosuđu, a sve u cilju osnaživanja žrtve.

Primjerice?

- Primjerice kod kaznenog djela silovanja. U nas je to izuzetak. Naša je udruga imala situaciju koja se pokazala kao primjer kako se to može i ovdje. Zahvaljujući tome što je "Bijeli krug" prepoznat od Ministarstva pravosuđa kao udruga koja i hoće i može pomoći i koja, uostalom, jedina na ovom području radi sa žrtvama u najširem smislu, dobili smo priliku pomoći u jednom postupku za kazneno djelo silovanja. Žrtva, naime, nije bila u stanju dati iskaz, bila je toliko traumatizirana da bi se u sudnici jednostavno slomila i postupak je ušao u slijepu ulicu. Onda su nam se sa suda obratili i naša je psihologinja radila sa silovanom ženom, ali je bila s njom i tijekom svjedočenja te joj, kad bi vidjela da je u krizi, intervenirala. Pokazalo se da neke žrtve, žrtve nekih kaznenih djela, lakše komuniciraju s nevladinim sektorom, i držim da taj potencijal treba iskoristiti i potaknuti udruge i u drugim sredinama da se možda uključe u ovaj težak i ponekad i opasan posao, a država bi te udruge trebala animirati na stvaranje suradničke mreže s institucijama.

Osim obiteljskog nasilja, kažete da radite i s drugim oblicima nasilja. Kojim?

- Radimo sa žrtvama različitih kaznenih i kažnjivih djela. I svuda uočavamo problem statusa žrtve. Žrtvi se ne vjeruje, žrtva mora stalno dokazivati da je žrtva, nju se gleda s podozrenjem... Recimo, imamo evidentan porast broja žrtava razbojstava. I to su najčešće žene. Čak i poslodavci često ne vjeruju da blagajnica kojoj je netko uz prijetnju nožem oteo dnevni inkas, nije mogla ništa učiniti. Tako je ona ne samo žrtva razbojnika nego i žrtva sumnje svoga poslodavca, a to je nedopustivo.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Teror iza četiri zida [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-03-13 21:45:24 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-03-21 13:01:15 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-03-09 12:07:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1694 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/03\/13\/livija_plancic12-070317.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/03\/13\/livija_plancic13-070317.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/03\/13\/livija_plancic2-070317.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/03\/13\/livija_plancic4-070317.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/03\/13\/livija_plancic6-070317.JPG"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["livija_plancic12-070317.JPG","livija_plancic13-070317.JPG","livija_plancic2-070317.JPG","livija_plancic4-070317.JPG","livija_plancic6-070317.JPG"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x838"},{"size0":"598x840"},{"size0":"642x840"},{"size0":"1268x840"},{"size0":"589x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38679325 Threads: 4 Questions: 7116706911 Slow queries: 3306564 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608845055 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/livija-plancic-predsjednica-udruge-bijeli-krug-hrvatske-koja-se-jedina-u-dalmaciji-brine-o-zrtvama-najrazlicitijih-nasilnih-djela-zene-sedam-godina-trpe-nasilje-prije-negoli-ga-se-usude-prijaviti-473613 [printLink] => /vijesti/hrvatska/livija-plancic-predsjednica-udruge-bijeli-krug-hrvatske-koja-se-jedina-u-dalmaciji-brine-o-zrtvama-najrazlicitijih-nasilnih-djela-zene-sedam-godina-trpe-nasilje-prije-negoli-ga-se-usude-prijaviti-473613?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 259941 [name] => Nasilje nad ženama [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nasilje-nad-zenama [link] => /tag/nasilje-nad-zenama ) [1] => stdClass Object ( [id] => 302507 [name] => Livija Plančić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => livija-plancic [link] => /tag/livija-plancic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Teror iza četiri zida [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Livija Plančić, predsjednica udruge 'Bijeli krug Hrvatske' koja se jedina u Dalmaciji brine o žrtvama najrazličitijih nasilnih djela: Žene sedam godina trpe nasilje prije negoli ga se usude prijaviti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/03/13/livija_plancic12-070317.JPG [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => livija_plancic12-070317.JPG [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/03/13/livija_plancic12-070317.JPG [title] => livija_plancic12-070317.JPG ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/03/13/livija_plancic13-070317.JPG [title] => livija_plancic13-070317.JPG ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/03/13/livija_plancic2-070317.JPG [title] => livija_plancic2-070317.JPG ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/03/13/livija_plancic4-070317.JPG [title] => livija_plancic4-070317.JPG ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/03/13/livija_plancic6-070317.JPG [title] => livija_plancic6-070317.JPG ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ovoga tjedna širom svijeta i Europe, ali i u hrvatskim gradovima, obilježen je Međunarodni dan žena. Negdje sa cvijećem, negdje uz svijeće, ali taj dan je iskorišten da se još jednom upozori na različite oblike nasilja koje žene trpe. Udruga "Bijeli krug Hrvatske" jedina u Dalmaciji brine se o žrtvama najrazličitijih nasilnih djela počinjenih u kući i izvan kuće, a Livija Plančić, predsjedica ove udruge, članica je i Izvršnog odbora “Victim support Europe”, asocijacije udruga i pojedinaca koji se bave problematikom nasilja unutar cijele Europske unije.

Kakav je ove godine Dan žena bio za one koje se obraćaju vašoj udruzi?

- Nažalost, i taj je dan ove godine obilježen crnom statistikom i lošim kretanjima. Premda je broj prijavljenih prekršaja iz sfere obiteljskog nasilja u padu, bilježimo značajan, do sada nezabilježen rast broja počinjenih najtežih kaznenih djela na štetu žena. Govorim o dvadeset žena koje su prošle godine u Hrvatskoj ubijene. Dakle, po našim procjenama, čini se da ponovno imamo širenje tamnih brojki pri čemu statistika prekršaja i život ne idu istim tempom. Dojam je da žene sve rjeđe prijavljuju prekršaje na svoju štetu i zapravo... Z

apravo svjedočimo brutalizaciji nasilja u obitelji koje se prelijeva iz sfere prekršaja u sferu kaznene odgovornosti. Zato u prošloj godini bilježimo 20 ubijenih žena, odnosno imamo dvostruko više žena, žrtava najtežih kaznenih djela.

Sustav je spor

To zapravo znači da eventualne prethodne mjere i eventualne prijave za lakše oblike nasilja nisu urodile plodom?
- Apsolutno. Sustav ne prepoznaje žrtvu, nedovoljno učinkovito reagira i nedovoljno ozbiljno sankcionira počinitelje. Sustav je spor, nedovoljno učinkovito koristi zaštitne mjere koje su mu na raspolaganju, a one su predviđene i kroz prekršajni i kroz kazneni sustav...

Ne koje zaštitne mjere osobito mislite?

- Primjerice... Udaljenje iz doma i zabrana približavanja žrtvi, to su mjere koje se odmah mogu izreći, a postoje i mjere obveznog liječenja...

Kontrolira li uopće itko provođenje tih mjera?

- Trebala bi policija. Ako žrtva primijeti kršenje zaštitne mjere, recimo mjere približavanja, policija bi trebala reagirati na poziv. Odmah.

Što bi konkretno policija u tom slučaju trebala učiniti?

- Postoje kazne za kršenje izrečene zaštitne mjere i policija je ta koja je prva karika prema postupku izricanja kazne. Jer i za izricanje takve kazne predviđen je određeni postupak.

Funkcionira li to uopće? Ja nemam taj dojam.

- Nažalost, premda sam i sama zaposlena u Policijskoj upravi, moram reći da se događaju brojni propusti. Postoje čak i situacije u kojima sama žrtva nije upoznata da je mjera zabrane približavanja uopće izrečena ili da je ukinuta. Drugim riječima, sustav nedovoljno dobro informira žrtvu o svemu onome što ona ima pravo učiniti na vlastitoj zaštiti. Direktivom o pravima žrtava koju je donijelo Vijeće Europe 2012., svim je zemljama članicama EU-a naloženo da u nacionalno zakonodavstvo taj segment moraju implementirati. Riječ je o pravu žrtve na informaciju, na podršku, pravo na zaštitu i pravo na sudjelovanje u postupku. Upravo sad je, na temelju te direktive, i u Hrvatskoj u tijeku izmjena nekih zakona koji, između ostaloga, trebaju preciznije definirati žrtve, razgraničiti pojmove oštećenika i žrtve, pojam izravne i neizravne žrtve, i tako dalje. Treba utvrditi principe individualizacije žrtve s obzirom na njezine potrebe, na njezine osobine i osobine kaznenog djela počinjenog na njezinu štetu. I još puno toga.

Kako vi procjenjujete spremnost sustava da uopće prepozna žrtvu? Primjerice, muž fizički napadne ženu. To počne, naravno, verbalno. Prvo je šamaranje riječima, a onda i doslovno i naravno da se žena brani. I verbalno i doslovno. No kad policija dođe, stvar najčešće završava prijavom za remećenje javnog reda i mira za oboje, a nasilni muž ostaje doma. Ispada da je mir susjeda važniji od prava žrtve na zaštitu.

- Da, to je zapravo tipična situacija kad prijave idu i jednom i drugome i ta praksa je godinama funkcionirala. Policija nije imala dovoljno vremena da ulazi u dublju analizu situacije, da posluša što kažu ukućani, što kažu susjedi, i slično.

Zapravo se od žrtve, najčešće žene, očekuje da bude svetica i da se uopće ne brani kako bi bila žrtva po mjeri sustava?

- Pa da, takva je bila špranca.

Bila?

- U zadnje vrijeme su ipak stvari donekle maknute s mrtve točke pa su i policajci prošli jednu vrstu dodatne edukacije, a osobito od prošle godine. Cilj je bio dodatno podučiti policijske službenike kako razgovarati sa žrtvom obiteljskog nasilja, odnosno kako bez dodatne traumatizacije doći do istinitog i cjelovitog iskaza. Znalo se događati da žrtva dobije poruku tipa: izazivala si ga, zašto si ga izazivala, zašto si obukla tu haljinu ako njega to smeta, i slično.

Zar ne bi bilo mudrije da na takve intervencije ide muško-ženski policijski par?

- Pa naravno da bi bilo mudrije. No ima li MUP takve kapacitete? Mislim da trenutačno nema. Naprosto, policijskih službenika nedostaje, sustav noćnih dežurstava i vikend smjena je takav kakav može biti u danim okolnostima premda Kazneni zakon predviđa da ispitivanje žrtve kaznenog djela obavlja službenik istog spola. To nalaže i direktiva koju sam spomenula. Ukratko, potrebno je učiniti puno više kako bi se žrtva uopće odvažila na prijavu nasilnika, kako bi bila uvjerena da joj takva prijava neće nanijeti više štete nego koristi jer evo... Prosječno žrtva obiteljskog nasilja sedam godina trpi nasilje prije negoli prvi put nazove policiju i podnese prijavu.

Sedam godina?!

- Sedam godina! To potvrđuje i iskustvo naše udruge... Žene gaje nevjerojatne nade kako će se stvari promijeniti same od sebe, kako će nasilnik sam od sebe shvatiti da treba prestati s nasiljem, žene osjećaju veliku krivnju, traže u sebi grešku... Da večera nije zagorjela, da se nisam nasmijala, da mu nisam prigovorila zbog pića...
Jednom davno sam od jedne žene čula: Tuče me samo kad zaslužim.

- Da. To je upravo to. Mnoge žene, zbog izrazito patrijarhalnih okolnosti u kojima svi živimo, misle da se nasilje može 'zaslužiti'. Takve žene, nažalost, neće naći podršku niti u krugu svoje obitelji, često niti kod rođene majke. Zato su, uz jačanje državne potpore žrtvi, važne i nevladine udruge jer mnoge žrtve nemaju nikoga drugog tko bi im mogao pomoći da iziđu iz kruga nasilja.

Je li zakonodavac preambiciozno dao pravo policiji - a ona je prva na poprištu! - da utvrdi je li se desio prekršaj ili kazneno djelo?

- Većina obiteljskog nasilja se podvodi pod prekršaj, osobito ako je riječ o prvoj prijavi, ako preteže verbalno nasilje, ako nije rezultiralo teškom tjelesnom ozljedom, ranjavanjem, pokušajem ubojstva.., i jasno da policija ide na prekršajnu prijavu. Zakonodavac je također izabrao prekršajni postupak jer je on u principu brži i trebao bi dati rezultate već u roku od 24 sata. Međutim, s druge strane, prekršajne kazne za počinitelja su preblage, jako često novčane, koje u finalu plaća čitava obitelj. Pritom, počinitelj eventualno bude pritvoren na jednu noć, do otrježnjenja najčešće ili ni to. Žrtva i počinitelj ostaju pod istim krovom što ne pridonosi ohrabrivanju niti osnaživanju žrtve.
Ostaje zapravo dojam da sustav čeka da žrtva bude ili ubijena ili vrlo ozbiljno ozlijeđena prije negoli poduzme nešto efikasno. Pritom je i definicija teške tjelesne ozljede vrlo maglovita...

- Pa evo, najnovija presuda koja je na Sudu za ljudska prava u Strasbourgu izrečena Italiji, može biti upozorenje i nama. Trebala bi biti upozorenje. Obiteljsko nasilje je kontinuirano trajalo, žrtva je to prijavljivala, počinitelj je prijetio, čak i oružjem, pa je pritvaran, puštan, kršio je zabranu prilaska, to se nije nadziralo usprkos opetovanim prijavama žrtve... U jednom takvom trenutku povratka kući, počinitelj je nožem ubio svog sina, a ženu je više puta ranio nožem, no ona je preživjela. Sustav nije reagirao ni dovoljno dobro ni dovoljno brzo i zato je država Italija osuđena. To je presedanska presuda, ali presuda o kojoj bi i Hrvatska morala razmisliti.

U Zagrebu je nedavno mladić ubio svoju bivšu djevojku po vrlo sličnom obrascu.

- Tako je. Država mora učiniti sve da na vrijeme onemogući, ili makar oteža nasilnika u njegovu naumu jer u suprotnom, baš kao u talijanskom slučaju, kako piše u presudi, daje poruku nasilnicima da je nasilje u redu. Žrtvi daje poruku da nije bitna, da nije žrtva, da nije ozbiljna. Sve dok ne bude mrtva. Zato i imamo pad broja prijavljenih prekršaja iz sfere obiteljskog nasilja - žene su u državu izgubile povjerenje! Ako im treba sedam godina da se odvaže na prijavu, a i tada sustav iznevjeri... Onda ne čudi što šutnja i trpljenje traje.

No društvena i sustavna šutnja se treba prekinuti.

- Morat će se. Hrvatska već sad trpi posljedice ignoriranja direktive Vijeća Europe iz 2012. i evo, sad je promjena zakonodavstva u tijeku.

Austrijski model

U kojem smjeru vi mislite da Zakon o kaznenom postupku, ali i Zakon o policiji i drugi zakoni trebaju žurno krenuti?

- Mislim da bi trebalo razmisliti o implementaciji rješenja iz, primjerice, Austrije. Na Austriju se Hrvatska i ugledavala u brojnim rješenjima, ali nedovoljno dosljedno. U Austriji policija ima ovlasti odmah, prilikom intervencije, izdvojiti nasilnika iz doma. Odmah! Nasilnik odmah u pratnji policije napušta stan, bez obzira čiji je stan, i žrtva dobiva i sigurnost i priliku da bez dodatne viktimizacije i iscrpljujućeg dokazivanja da ona jest žrtva, krene u postupak.
Kamo odvode nasilnika?

- U jednu vrstu centara za takve prijestupnike.

U sabirni centar?

- Baš! Dobar izraz. Možda je to kod nas preambiciozno očekivati, ali... U Velikoj Britaniji, primjerice, u slučajevima nekih oblika nasilja, ne samo obiteljskoga, pripadnici nevladina sektora asistiraju policiji i pravosuđu, a sve u cilju osnaživanja žrtve.

Primjerice?

- Primjerice kod kaznenog djela silovanja. U nas je to izuzetak. Naša je udruga imala situaciju koja se pokazala kao primjer kako se to može i ovdje. Zahvaljujući tome što je "Bijeli krug" prepoznat od Ministarstva pravosuđa kao udruga koja i hoće i može pomoći i koja, uostalom, jedina na ovom području radi sa žrtvama u najširem smislu, dobili smo priliku pomoći u jednom postupku za kazneno djelo silovanja. Žrtva, naime, nije bila u stanju dati iskaz, bila je toliko traumatizirana da bi se u sudnici jednostavno slomila i postupak je ušao u slijepu ulicu. Onda su nam se sa suda obratili i naša je psihologinja radila sa silovanom ženom, ali je bila s njom i tijekom svjedočenja te joj, kad bi vidjela da je u krizi, intervenirala. Pokazalo se da neke žrtve, žrtve nekih kaznenih djela, lakše komuniciraju s nevladinim sektorom, i držim da taj potencijal treba iskoristiti i potaknuti udruge i u drugim sredinama da se možda uključe u ovaj težak i ponekad i opasan posao, a država bi te udruge trebala animirati na stvaranje suradničke mreže s institucijama.

Osim obiteljskog nasilja, kažete da radite i s drugim oblicima nasilja. Kojim?

- Radimo sa žrtvama različitih kaznenih i kažnjivih djela. I svuda uočavamo problem statusa žrtve. Žrtvi se ne vjeruje, žrtva mora stalno dokazivati da je žrtva, nju se gleda s podozrenjem... Recimo, imamo evidentan porast broja žrtava razbojstava. I to su najčešće žene. Čak i poslodavci često ne vjeruju da blagajnica kojoj je netko uz prijetnju nožem oteo dnevni inkas, nije mogla ništa učiniti. Tako je ona ne samo žrtva razbojnika nego i žrtva sumnje svoga poslodavca, a to je nedopustivo.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
livija_plancic12-070317.JPG livija_plancic13-070317.JPG livija_plancic2-070317.JPG livija_plancic4-070317.JPG livija_plancic6-070317.JPG
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/livija-plancic-predsjednica-udruge-bijeli-krug-hrvatske-koja-se-jedina-u-dalmaciji-brine-o-zrtvama-najrazlicitijih-nasilnih-djela-zene-sedam-godina-trpe-nasilje-prije-negoli-ga-se-usude-prijaviti-473613 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ee5a3348d09ce484f3c1f1bf052eaab846910a13 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Livija+Plan%C4%8Di%C4%87%2C+predsjednica+udruge+%26%23039%3BBijeli+krug+Hrvatske%26%23039%3B+koja+se+jedina+u+Dalmaciji+brine+o+%C5%BErtvama+najrazli%C4%8Ditijih+nasilnih+djela%3A+%C5%BDene+sedam+godina+trpe+nasilje+prije+negoli+ga+se+usude+prijaviti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Flivija-plancic-predsjednica-udruge-bijeli-krug-hrvatske-koja-se-jedina-u-dalmaciji-brine-o-zrtvama-najrazlicitijih-nasilnih-djela-zene-sedam-godina-trpe-nasilje-prije-negoli-ga-se-usude-prijaviti-473613 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Flivija-plancic-predsjednica-udruge-bijeli-krug-hrvatske-koja-se-jedina-u-dalmaciji-brine-o-zrtvama-najrazlicitijih-nasilnih-djela-zene-sedam-godina-trpe-nasilje-prije-negoli-ga-se-usude-prijaviti-473613 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Teror iza četiri zida [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaTeror iza četiri zida

Livija Plančić, predsjednica udruge 'Bijeli krug Hrvatske' koja se jedina u Dalmaciji brine o žrtvama najrazličitijih nasilnih djela: Žene sedam godina trpe nasilje prije negoli ga se usude prijaviti

9. ožujka 2017. - 13:07
livija_plancic12-070317.JPG

Ovoga tjedna širom svijeta i Europe, ali i u hrvatskim gradovima, obilježen je Međunarodni dan žena. Negdje sa cvijećem, negdje uz svijeće, ali taj dan je iskorišten da se još jednom upozori na različite oblike nasilja koje žene trpe. Udruga "Bijeli krug Hrvatske" jedina u Dalmaciji brine se o žrtvama najrazličitijih nasilnih djela počinjenih u kući i izvan kuće, a Livija Plančić, predsjedica ove udruge, članica je i Izvršnog odbora “Victim support Europe”, asocijacije udruga i pojedinaca koji se bave problematikom nasilja unutar cijele Europske unije.

Kakav je ove godine Dan žena bio za one koje se obraćaju vašoj udruzi?

- Nažalost, i taj je dan ove godine obilježen crnom statistikom i lošim kretanjima. Premda je broj prijavljenih prekršaja iz sfere obiteljskog nasi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 05:47