stdClass Object ( [id] => 1338232 [title] => Kako je Vukovar postao talac ambicija nesuđenog lidera desnice: ‘Škoro, vrati se, sve ti je oprošteno!‘ [alias] => kako-je-vukovar-postao-talac-ambicija-nesudenog-lidera-desnice-skoro-vrati-se-sve-ti-je-oprosteno [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Do neba tužnog osamnaestog dana mjeseca studenoga 1991. Ivan Penava imao je nepunih 17 godina. Dovoljno da se sjeća zla koje se sručilo na njegov rodni grad, na njegovo Borovo Naselje, i brutalno prekinulo bezbrižnost odrastanja jednog srednjoškolca, pretvorivši ga preko noći u prognanika.

Nije teško izračunati, u isto vrijeme 2013. Penava je bio na pragu svoga 39. rođendana. Dakle, imao je dovoljno godina da se jako dobro sjeća “dviju kolona” u Vukovaru, vjerojatno dosad najprizemnije politizacije sjećanja na grad heroj i Domovinski rat.

Tada je ekipa iz Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara – sjećate se valjda tog ad hoc formiranog tijela čiji naziv zaziva ratnu terminologiju – prkosno formirala svoju Kolonu sjećanja. Unatoč tome što je protokolom bilo predviđeno, kao i svake godine do tada, da se sudionici obilježavanja okupe u krugu bolnice odakle se u jedinstvenoj koloni sjećanja kretalo do Memorijalnog groblja, Stožer je formirao svoju kolonu. Taj je “paralelizam” na koncu doveo do toga da je državni vrh odustao od planirane rute prema Memorijalnom groblju nakon što su im aktivisti Stožera blokirali put i spriječili ih u njihovu naumu.

Poruke stožeraša

Veći incidenti su ipak izbjegnuti, ali poruka stožeraša, u čijem je radu utjecaj HDZ-ovaca bio neosporan, bila je vrlo jasna. (Uostalom, oni su te godine u kampanji uoči lokalnih izbora za gradonačelnika i Gradsko vijeće podržali koaliciju HDZ-HSP AS-DC-HSLS-BUZ, kritizirajući članove Stožera iz redova HDSSB-a što se nisu pridružili “hrvatskom bloku stranaka predvođenom HDZ-om”.)

Poruke iz Stožerove kolone sudionicima ove druge mogle bi se sažeti otprilike ovako: “Ovdje niste poželjni!”; “Mi ćemo odlučivati tko i kako ima pravo odati počast žrtvama obrane Vukovara od srpske agresije”; “Vi ste nenarodna vlast i nemate legitimitet za svojatanje žrtava Vukovara”... Drugim riječima, nešto kao – monopol na obilježavanje žrtve Vukovara je naš!

Zato je Zoran Milanović, danas predsjednik Republike, tada u ulozi premijera na čelu “kolone nepoželjnih”, lani u ovo vrijeme konstatirao kako u Vukovaru “nema dviju kolona” i “svi smo zajedno u koloni, osim kada je HDZ u oporbi”!

---

image

Dan tuge i ponosa, ali za neke očito i prigoda da se ‘ubere‘ koji glas birača

Marko Mrkonjic/Cropix
---

Danas HDZ, istina, nije u oporbi na nacionalnoj razini, ali ni Penava više nije u HDZ-u. Gradonačelnik je Vukovara u drugom mandatu i predsjednik Domovinskog pokreta, stranke koja se grozničavo bori za naklonost desnih birača pred superizbornu 2024. godinu. S jedne mu je strane rival HDZ, koji je odavno “pojeo” HSP i druge desne stranke koje su se pojavile u međuvremenu, a izravna mu je konkurencija i Most predizborno udružen s Hrvatskim suverenistima. Budući da ga je Most preduhitrio s prijedlogom slanja vojske na granice i tako “zajahao” val antimigrantskog raspoloženja koje u posljednje vrijeme “hrani” europsku desnicu, Penava je morao naći neku drugu predizbornu nišu, ako stvarno želi postati lider desnice. Pa je temu kojom kani mobilizirati birače odlučio pronaći – u vlastitu dvorištu. Ionako mu je čitavo vrijeme bila doslovno pred nosom. Jer u nekad okupiranim dijelovima Hrvatske neke teme očito ne zastarijevaju.

---

image
Damjan Tadic/Cropix
---

“Malo ustašovanja i podgrijavanje antisrpskih tenzija uvijek pali!”, vjerojatno ga je netko od PR-ovskih genijalaca iz stranke i ohrabrio prije nego što je odlučio obznaniti tko je ove godine (ne)poželjan na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje u “njegovu” gradu. Njegov primjer vrlo su brzo slijedili i u Škabrnji, gdje je grupa branitelja krenula u prikupljanje potpisa za peticiju kojom traže da u Vladinoj delegaciji na godišnjicu masakra u njihovu mjestu ne bude HDZ-ovih koalicijskih partnera iz SDSS-a Milorada Pupovca. E da, njemu je Penava poručio da “više neće moći u Vukovaru baciti vijenac srpskim žrtvama, osim ako to ne misli napraviti skrivećki negdje, ali ne u centru grada jer je to sramotno”...

Serija negativnih reakcija

Sve ovo zapravo pokazuje da je Penava “slušao na nastavi”. Ali očito ipak samo površno! Usto, druga je tema koliko je inovativan u primjeni iskustava politiziranja iz vremena dviju kolona, 2013. godine, što ga očito itekako inspirira (uzgred, netko će kazati da je povijesna ironija da je HDZ sada u poziciji u kojoj je prije 10 godina bila “nenarodna vlast”). Nakon što je obznanio da će ove godine kolonu predvoditi pripadnici HOS-a, poručio je: “Neka ne dolaze članovi političkih stranaka kojima se ne sviđa i koji ne poštuju Domovinski rat i HOS, kao i oni kojima se ne sviđa ‘Za dom spremni’ u HOS-ovu grbu”. Uslijedila je serija negativnih reakcija. “On nema nikakvog prava privatizirati Vukovar i Dan sjećanja”, rezolutan je bio premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković. Koketiranjem s ustaštvom Penava, logično, nije pridobio ni simpatije HDZ-ovih političkih protivnika iz oporbe. “Sramotno je što se taj dan pokušava politizirati”, poručio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Oglasili su se i članovi Hrvatskoga generalskog zbora, usprotivivši se “pretvaranju obilježavanja ključnih događaja iz Domovinskog rata u besprizorna politička prepucavanja, pokušajima privatizacije Domovinskog rata i dijeljenja branitelja”. Negodovali su i iz Židovske općine Osijek... Međutim, Penava je istim žarom nastavio sa svojom igrom na “sve ali ništa”. Rat riječima zamijenjen je ratom plakatima.

---

image
Damjan Tadic/Cropix
---

Sve je počelo Penavinim plakatom na kojem je posebno upadljivi grafički tretman dobilo slovo “U”. (Na sve kritike zbog te “slučajnosti” Penava je, ne odustajući od jeftine politizacije, poručio: “Pokazalo se da mnogima u ovoj državi smeta HOS, da im u nazivu grada Vukovara smeta slovo U. Dobro je da smo se razotkrili i da vidimo tko stoji na kojoj poziciji!”) Vijeće za domovinski pijetet, zakonom zaduženo za utvrđivanje programa obilježavanja – a u čijem je radu Penava, iako je predstavnik Vukovara jedan od 17 članova tog tijela, ove godine odbio sudjelovati! – odlučilo je da im plakat na kojem je od svih postrojbi koje su branile Vukovar istaknut samo HOS – nije prihvatljiv. Pa su izradili vlastiti. Na njemu, kako se saznaje jer još nije predstavljen javnosti, dominira fotografija branitelja iz jedne od prethodnih kolona sa zastavama svih postrojbi, pa tako i HOS-a.

“Odluka o plakatima je na lokalnoj samoupravi. Bit će izvješen samo jedan, onaj koji je odobrio vukovarski Odbor za obilježavanje Dana sjećanja”, nadovezao se Penava, ostajući na početnim pozicijama “monopoliziranja” Dana sjećanja.

---

image
Damjan Tadic/Cropix
---

Tu treba primijetiti da vukovarski gradonačelnik ovim spušta čitavi program godišnjice na lokalnu razinu, iako je obilježavanje Dana sjećanja upravo zahvaljujući i njegovu zalaganju podignuto na nacionalnu razinu prije četiri godine!

Podsjetimo, u ožujku 2020. stupio je na snagu Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, kojim se propisuju i lokacije te nadležnosti u organizaciji odavanja počasti žrtvi grada heroja. Četiri godine kasnije Penavi bi očito više odgovaralo da on kao gradonačelnik može režirati čitav program.

Bezidejna desnica

Istina, on je, gurajući HOS u prvi plan, dodao i kako ne trebaju doći ni oni koji bi u odorama HOS-a htjeli “mjeriti kukuruz”, ali time nije umanjio cjelokupni dojam politiziranja vukovarske godišnjice, nego je eventualno samo zbunio one koje je “kupio” i osokolio rečenicom: “Neka ne dolaze oni kojima smeta Za dom spremni u HOS-ovu grbu”... Ali Penava zna svoj cilj: dopasti se što većem broju desnih i birača ekstremne desnice po svaku cijenu. Manje mu je važno što ekstremizmom odbija od sebe i dio Vukovaraca, kao i dobar dio hrvatske javnosti koji drukčije zamišlja provedbu one famozne “Vukovar je iznad svega” u praksi. Da ne govorimo o vukovarskim Srbima, čiji je Penava također gradonačelnik... Njihovo povjerenje Penava sigurno neće dobiti koketiranjem sa slovom U, baš kao ni njegov stranački kolega i saborski zastupnik Stipo Mlinarić Ćipe, inače vukovarski branitelj, kad izjavljuje da “Plenković koalira s teroristima”, odnosno sa SDSS-om.

---

image

Kolona sjećanja, prošle godine u Vukovaru 

Marko Mrkonjic/Cropix
---

Zbog svega toga, prvi čovjek Vukovara i Domovinskog pokreta zapravo je prije svega oličenje bezidejnosti ovdašnje desnice. A ona u nedostatku uistinu pokretačkih politika tradicionalno poseže – za prošlošću. Mora da je poprilično frustrirajuće čitati o rastu rejtinga desnih opcija u nekim zapadnoeuropskim zemljama (npr. u Njemačkoj, gdje AfD po svim anketama bilježi svoj povijesni uspon; dok susjednu nam Italiju vodi desničarka Giorgia Meloni), a istodobno kod nas nitko s desnog pola političkog spektra ne uspijeva zabilježiti nešto slično!

Rekli bi neki s desnice, razočarani Penavinim političkim kapacitetima i s nostalgijom prema bivšem šefu Domovinskog pokreta i najvećem iznenađenju prošlih predsjedničkih izbora: "Vrati se, Škoro, sve ti je oprošteno!"

---

image
Ivan Peric/Cropix
---

---

image
Marko Mrkonjic/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => penava u kampanji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => penava u kampanji 2 0 8854 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-09 12:51:16 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-12 11:17:13 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-12 11:17:13 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Kako je Vukovar postao talac ambicija nesuđenog lidera desnice: 'Škoro, vrati se, sve ti je oprošteno!' page_title=Kako je Vukovar postao talac ambicija nesuđenog lidera desnice: 'Škoro, vrati se, sve ti je oprošteno!' [metakey] => Dan sjećanja, vukovar, Ivan Penava, Miroslav Škoro, domovinski pokret [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/09\/23414119.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/09\/13885494.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/09\/24237711.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/09\/24237717.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/09\/13766824.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/09\/23815394.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/09\/23814869.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/09\/23814448.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damjan Tadic\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Ivan Peric\/Cropix","Marko Mrkonjic\/Cropix","Marko Mrkonjic\/Cropix","Marko Mrkonjic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","

Kolona sje\u0107anja, pro\u0161le godine u Vukovaru\u00a0<\/p>","

Dan tuge i ponosa, ali za neke o\u010dito i prigoda da se \u2018ubere\u2018 koji glas bira\u010da<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1262","hd_23414119_1920.jpg":"1920x1080","k_23414119_1280.jpg":"1280x1280","k_23414119_1024.jpg":"1024x1024","k_23414119_640.jpg":"640x640","k_23414119_480.jpg":"480x480","k_23414119_340.jpg":"340x340","k_23414119_220.jpg":"220x220","o_23414119_1280.jpg":"1280x841","o_23414119_1024.jpg":"1024x673","o_23414119_640.jpg":"640x420","o_23414119_480.jpg":"480x315","o_23414119_340.jpg":"340x223","o_23414119_220.jpg":"220x144","h_23414119_1280.jpg":"1280x854","h_23414119_1024.jpg":"1024x683","h_23414119_640.jpg":"640x427","h_23414119_480.jpg":"480x320","h_23414119_340.jpg":"340x227","h_23414119_220.jpg":"220x147","pp_23414119_1280.jpg":"1280x1628","pp_23414119_1024.jpg":"1024x1303","pp_23414119_640.jpg":"640x814","pp_23414119_480.jpg":"480x611","pp_23414119_340.jpg":"340x432","pp_23414119_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1201","hd_13885494_1920.jpg":"1920x1080","k_13885494_1280.jpg":"1280x1280","k_13885494_1024.jpg":"1024x1024","k_13885494_640.jpg":"640x640","k_13885494_480.jpg":"480x480","k_13885494_340.jpg":"340x340","k_13885494_220.jpg":"220x220","o_13885494_1280.jpg":"1280x800","o_13885494_1024.jpg":"1024x640","o_13885494_640.jpg":"640x400","o_13885494_480.jpg":"480x300","o_13885494_340.jpg":"340x212","o_13885494_220.jpg":"220x137","h_13885494_1280.jpg":"1280x854","h_13885494_1024.jpg":"1024x683","h_13885494_640.jpg":"640x427","h_13885494_480.jpg":"480x320","h_13885494_340.jpg":"340x227","h_13885494_220.jpg":"220x147","pp_13885494_1280.jpg":"1280x1628","pp_13885494_1024.jpg":"1024x1303","pp_13885494_640.jpg":"640x814","pp_13885494_480.jpg":"480x611","pp_13885494_340.jpg":"340x432","pp_13885494_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24237711_1920.jpg":"1920x1080","k_24237711_1280.jpg":"1280x1280","k_24237711_1024.jpg":"1024x1024","k_24237711_640.jpg":"640x640","k_24237711_480.jpg":"480x480","k_24237711_340.jpg":"340x340","k_24237711_220.jpg":"220x220","o_24237711_1280.jpg":"1280x853","o_24237711_1024.jpg":"1024x682","o_24237711_640.jpg":"640x426","o_24237711_480.jpg":"480x320","o_24237711_340.jpg":"340x226","o_24237711_220.jpg":"220x146","h_24237711_1280.jpg":"1280x854","h_24237711_1024.jpg":"1024x683","h_24237711_640.jpg":"640x427","h_24237711_480.jpg":"480x320","h_24237711_340.jpg":"340x227","h_24237711_220.jpg":"220x147","pp_24237711_1280.jpg":"1280x1628","pp_24237711_1024.jpg":"1024x1303","pp_24237711_640.jpg":"640x814","pp_24237711_480.jpg":"480x611","pp_24237711_340.jpg":"340x432","pp_24237711_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24237717_1920.jpg":"1920x1080","k_24237717_1280.jpg":"1280x1280","k_24237717_1024.jpg":"1024x1024","k_24237717_640.jpg":"640x640","k_24237717_480.jpg":"480x480","k_24237717_340.jpg":"340x340","k_24237717_220.jpg":"220x220","o_24237717_1280.jpg":"1280x853","o_24237717_1024.jpg":"1024x682","o_24237717_640.jpg":"640x426","o_24237717_480.jpg":"480x320","o_24237717_340.jpg":"340x226","o_24237717_220.jpg":"220x146","h_24237717_1280.jpg":"1280x854","h_24237717_1024.jpg":"1024x683","h_24237717_640.jpg":"640x427","h_24237717_480.jpg":"480x320","h_24237717_340.jpg":"340x227","h_24237717_220.jpg":"220x147","pp_24237717_1280.jpg":"1280x1628","pp_24237717_1024.jpg":"1024x1303","pp_24237717_640.jpg":"640x814","pp_24237717_480.jpg":"480x611","pp_24237717_340.jpg":"340x432","pp_24237717_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_13766824_1920.jpg":"1920x1080","k_13766824_1280.jpg":"1280x1280","k_13766824_1024.jpg":"1024x1024","k_13766824_640.jpg":"640x640","k_13766824_480.jpg":"480x480","k_13766824_340.jpg":"340x340","k_13766824_220.jpg":"220x220","o_13766824_1280.jpg":"1280x853","o_13766824_1024.jpg":"1024x682","o_13766824_640.jpg":"640x426","o_13766824_480.jpg":"480x320","o_13766824_340.jpg":"340x226","o_13766824_220.jpg":"220x146","h_13766824_1280.jpg":"1280x854","h_13766824_1024.jpg":"1024x683","h_13766824_640.jpg":"640x427","h_13766824_480.jpg":"480x320","h_13766824_340.jpg":"340x227","h_13766824_220.jpg":"220x147","pp_13766824_1280.jpg":"1280x1628","pp_13766824_1024.jpg":"1024x1303","pp_13766824_640.jpg":"640x814","pp_13766824_480.jpg":"480x611","pp_13766824_340.jpg":"340x432","pp_13766824_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23815394_1920.jpg":"1920x1080","k_23815394_1280.jpg":"1280x1280","k_23815394_1024.jpg":"1024x1024","k_23815394_640.jpg":"640x640","k_23815394_480.jpg":"480x480","k_23815394_340.jpg":"340x340","k_23815394_220.jpg":"220x220","o_23815394_1280.jpg":"1280x853","o_23815394_1024.jpg":"1024x682","o_23815394_640.jpg":"640x426","o_23815394_480.jpg":"480x320","o_23815394_340.jpg":"340x226","o_23815394_220.jpg":"220x146","h_23815394_1280.jpg":"1280x854","h_23815394_1024.jpg":"1024x683","h_23815394_640.jpg":"640x427","h_23815394_480.jpg":"480x320","h_23815394_340.jpg":"340x227","h_23815394_220.jpg":"220x147","pp_23815394_1280.jpg":"1280x1628","pp_23815394_1024.jpg":"1024x1303","pp_23815394_640.jpg":"640x814","pp_23815394_480.jpg":"480x611","pp_23815394_340.jpg":"340x432","pp_23815394_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23814869_1920.jpg":"1920x1080","k_23814869_1280.jpg":"1280x1280","k_23814869_1024.jpg":"1024x1024","k_23814869_640.jpg":"640x640","k_23814869_480.jpg":"480x480","k_23814869_340.jpg":"340x340","k_23814869_220.jpg":"220x220","o_23814869_1280.jpg":"1280x853","o_23814869_1024.jpg":"1024x682","o_23814869_640.jpg":"640x426","o_23814869_480.jpg":"480x320","o_23814869_340.jpg":"340x226","o_23814869_220.jpg":"220x146","h_23814869_1280.jpg":"1280x854","h_23814869_1024.jpg":"1024x683","h_23814869_640.jpg":"640x427","h_23814869_480.jpg":"480x320","h_23814869_340.jpg":"340x227","h_23814869_220.jpg":"220x147","pp_23814869_1280.jpg":"1280x1628","pp_23814869_1024.jpg":"1024x1303","pp_23814869_640.jpg":"640x814","pp_23814869_480.jpg":"480x611","pp_23814869_340.jpg":"340x432","pp_23814869_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23814448_1920.jpg":"1920x1080","k_23814448_1280.jpg":"1280x1280","k_23814448_1024.jpg":"1024x1024","k_23814448_640.jpg":"640x640","k_23814448_480.jpg":"480x480","k_23814448_340.jpg":"340x340","k_23814448_220.jpg":"220x220","o_23814448_1280.jpg":"1280x853","o_23814448_1024.jpg":"1024x682","o_23814448_640.jpg":"640x426","o_23814448_480.jpg":"480x320","o_23814448_340.jpg":"340x226","o_23814448_220.jpg":"220x146","h_23814448_1280.jpg":"1280x854","h_23814448_1024.jpg":"1024x683","h_23814448_640.jpg":"640x427","h_23814448_480.jpg":"480x320","h_23814448_340.jpg":"340x227","h_23814448_220.jpg":"220x147","pp_23814448_1280.jpg":"1280x1628","pp_23814448_1024.jpg":"1024x1303","pp_23814448_640.jpg":"640x814","pp_23814448_480.jpg":"480x611","pp_23814448_340.jpg":"340x432","pp_23814448_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7501772 Threads: 3 Questions: 1605625059 Slow queries: 4765852 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110649712 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/kako-je-vukovar-postao-talac-ambicija-nesudenog-lidera-desnice-skoro-vrati-se-sve-ti-je-oprosteno-1338232 [printLink] => /vijesti/hrvatska/kako-je-vukovar-postao-talac-ambicija-nesudenog-lidera-desnice-skoro-vrati-se-sve-ti-je-oprosteno-1338232?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 355057 [name] => dan sjećanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dan-sjecanja [link] => /tag/dan-sjecanja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 286237 [name] => vukovar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vukovar [link] => /tag/vukovar ) [2] => stdClass Object ( [id] => 478649 [name] => ivan penava [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-penava [link] => /tag/ivan-penava ) [3] => stdClass Object ( [id] => 514230 [name] => Miroslav Škoro [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miroslav-skoro [link] => /tag/miroslav-skoro ) [4] => stdClass Object ( [id] => 605391 [name] => domovinski pokret [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-04 09:35:54 [main_article_id] => 0 [alias] => domovinski-pokret [link] => /tag/domovinski-pokret ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => penava u kampanji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako je Vukovar postao talac ambicija nesuđenog lidera desnice: ‘Škoro, vrati se, sve ti je oprošteno!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/23414119.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damjan Tadic/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/23414119.jpg [title] => Damjan Tadic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/13885494.jpg [title] => Damjan Tadic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/24237711.jpg [title] => Damjan Tadic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/24237717.jpg [title] => Damjan Tadic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/13766824.jpg [title] => Ivan Peric/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/23815394.jpg [title] =>

Kolona sjećanja, prošle godine u Vukovaru 

Marko Mrkonjic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/23814869.jpg [title] =>

Dan tuge i ponosa, ali za neke očito i prigoda da se ‘ubere‘ koji glas birača

Marko Mrkonjic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/23814448.jpg [title] => Marko Mrkonjic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Do neba tužnog osamnaestog dana mjeseca studenoga 1991. Ivan Penava imao je nepunih 17 godina. Dovoljno da se sjeća zla koje se sručilo na njegov rodni grad, na njegovo Borovo Naselje, i brutalno prekinulo bezbrižnost odrastanja jednog srednjoškolca, pretvorivši ga preko noći u prognanika.

Nije teško izračunati, u isto vrijeme 2013. Penava je bio na pragu svoga 39. rođendana. Dakle, imao je dovoljno godina da se jako dobro sjeća “dviju kolona” u Vukovaru, vjerojatno dosad najprizemnije politizacije sjećanja na grad heroj i Domovinski rat.

Tada je ekipa iz Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara – sjećate se valjda tog ad hoc formiranog tijela čiji naziv zaziva ratnu terminologiju – prkosno formirala svoju Kolonu sjećanja. Unatoč tome što je protokolom bilo predviđeno, kao i svake godine do tada, da se sudionici obilježavanja okupe u krugu bolnice odakle se u jedinstvenoj koloni sjećanja kretalo do Memorijalnog groblja, Stožer je formirao svoju kolonu. Taj je “paralelizam” na koncu doveo do toga da je državni vrh odustao od planirane rute prema Memorijalnom groblju nakon što su im aktivisti Stožera blokirali put i spriječili ih u njihovu naumu.

Poruke stožeraša

Veći incidenti su ipak izbjegnuti, ali poruka stožeraša, u čijem je radu utjecaj HDZ-ovaca bio neosporan, bila je vrlo jasna. (Uostalom, oni su te godine u kampanji uoči lokalnih izbora za gradonačelnika i Gradsko vijeće podržali koaliciju HDZ-HSP AS-DC-HSLS-BUZ, kritizirajući članove Stožera iz redova HDSSB-a što se nisu pridružili “hrvatskom bloku stranaka predvođenom HDZ-om”.)

Poruke iz Stožerove kolone sudionicima ove druge mogle bi se sažeti otprilike ovako: “Ovdje niste poželjni!”; “Mi ćemo odlučivati tko i kako ima pravo odati počast žrtvama obrane Vukovara od srpske agresije”; “Vi ste nenarodna vlast i nemate legitimitet za svojatanje žrtava Vukovara”... Drugim riječima, nešto kao – monopol na obilježavanje žrtve Vukovara je naš!

Zato je Zoran Milanović, danas predsjednik Republike, tada u ulozi premijera na čelu “kolone nepoželjnih”, lani u ovo vrijeme konstatirao kako u Vukovaru “nema dviju kolona” i “svi smo zajedno u koloni, osim kada je HDZ u oporbi”!

---

image

Dan tuge i ponosa, ali za neke očito i prigoda da se ‘ubere‘ koji glas birača

Marko Mrkonjic/Cropix
---

Danas HDZ, istina, nije u oporbi na nacionalnoj razini, ali ni Penava više nije u HDZ-u. Gradonačelnik je Vukovara u drugom mandatu i predsjednik Domovinskog pokreta, stranke koja se grozničavo bori za naklonost desnih birača pred superizbornu 2024. godinu. S jedne mu je strane rival HDZ, koji je odavno “pojeo” HSP i druge desne stranke koje su se pojavile u međuvremenu, a izravna mu je konkurencija i Most predizborno udružen s Hrvatskim suverenistima. Budući da ga je Most preduhitrio s prijedlogom slanja vojske na granice i tako “zajahao” val antimigrantskog raspoloženja koje u posljednje vrijeme “hrani” europsku desnicu, Penava je morao naći neku drugu predizbornu nišu, ako stvarno želi postati lider desnice. Pa je temu kojom kani mobilizirati birače odlučio pronaći – u vlastitu dvorištu. Ionako mu je čitavo vrijeme bila doslovno pred nosom. Jer u nekad okupiranim dijelovima Hrvatske neke teme očito ne zastarijevaju.

---

image
Damjan Tadic/Cropix
---

“Malo ustašovanja i podgrijavanje antisrpskih tenzija uvijek pali!”, vjerojatno ga je netko od PR-ovskih genijalaca iz stranke i ohrabrio prije nego što je odlučio obznaniti tko je ove godine (ne)poželjan na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje u “njegovu” gradu. Njegov primjer vrlo su brzo slijedili i u Škabrnji, gdje je grupa branitelja krenula u prikupljanje potpisa za peticiju kojom traže da u Vladinoj delegaciji na godišnjicu masakra u njihovu mjestu ne bude HDZ-ovih koalicijskih partnera iz SDSS-a Milorada Pupovca. E da, njemu je Penava poručio da “više neće moći u Vukovaru baciti vijenac srpskim žrtvama, osim ako to ne misli napraviti skrivećki negdje, ali ne u centru grada jer je to sramotno”...

Serija negativnih reakcija

Sve ovo zapravo pokazuje da je Penava “slušao na nastavi”. Ali očito ipak samo površno! Usto, druga je tema koliko je inovativan u primjeni iskustava politiziranja iz vremena dviju kolona, 2013. godine, što ga očito itekako inspirira (uzgred, netko će kazati da je povijesna ironija da je HDZ sada u poziciji u kojoj je prije 10 godina bila “nenarodna vlast”). Nakon što je obznanio da će ove godine kolonu predvoditi pripadnici HOS-a, poručio je: “Neka ne dolaze članovi političkih stranaka kojima se ne sviđa i koji ne poštuju Domovinski rat i HOS, kao i oni kojima se ne sviđa ‘Za dom spremni’ u HOS-ovu grbu”. Uslijedila je serija negativnih reakcija. “On nema nikakvog prava privatizirati Vukovar i Dan sjećanja”, rezolutan je bio premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković. Koketiranjem s ustaštvom Penava, logično, nije pridobio ni simpatije HDZ-ovih političkih protivnika iz oporbe. “Sramotno je što se taj dan pokušava politizirati”, poručio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Oglasili su se i članovi Hrvatskoga generalskog zbora, usprotivivši se “pretvaranju obilježavanja ključnih događaja iz Domovinskog rata u besprizorna politička prepucavanja, pokušajima privatizacije Domovinskog rata i dijeljenja branitelja”. Negodovali su i iz Židovske općine Osijek... Međutim, Penava je istim žarom nastavio sa svojom igrom na “sve ali ništa”. Rat riječima zamijenjen je ratom plakatima.

---

image
Damjan Tadic/Cropix
---

Sve je počelo Penavinim plakatom na kojem je posebno upadljivi grafički tretman dobilo slovo “U”. (Na sve kritike zbog te “slučajnosti” Penava je, ne odustajući od jeftine politizacije, poručio: “Pokazalo se da mnogima u ovoj državi smeta HOS, da im u nazivu grada Vukovara smeta slovo U. Dobro je da smo se razotkrili i da vidimo tko stoji na kojoj poziciji!”) Vijeće za domovinski pijetet, zakonom zaduženo za utvrđivanje programa obilježavanja – a u čijem je radu Penava, iako je predstavnik Vukovara jedan od 17 članova tog tijela, ove godine odbio sudjelovati! – odlučilo je da im plakat na kojem je od svih postrojbi koje su branile Vukovar istaknut samo HOS – nije prihvatljiv. Pa su izradili vlastiti. Na njemu, kako se saznaje jer još nije predstavljen javnosti, dominira fotografija branitelja iz jedne od prethodnih kolona sa zastavama svih postrojbi, pa tako i HOS-a.

“Odluka o plakatima je na lokalnoj samoupravi. Bit će izvješen samo jedan, onaj koji je odobrio vukovarski Odbor za obilježavanje Dana sjećanja”, nadovezao se Penava, ostajući na početnim pozicijama “monopoliziranja” Dana sjećanja.

---

image
Damjan Tadic/Cropix
---

Tu treba primijetiti da vukovarski gradonačelnik ovim spušta čitavi program godišnjice na lokalnu razinu, iako je obilježavanje Dana sjećanja upravo zahvaljujući i njegovu zalaganju podignuto na nacionalnu razinu prije četiri godine!

Podsjetimo, u ožujku 2020. stupio je na snagu Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, kojim se propisuju i lokacije te nadležnosti u organizaciji odavanja počasti žrtvi grada heroja. Četiri godine kasnije Penavi bi očito više odgovaralo da on kao gradonačelnik može režirati čitav program.

Bezidejna desnica

Istina, on je, gurajući HOS u prvi plan, dodao i kako ne trebaju doći ni oni koji bi u odorama HOS-a htjeli “mjeriti kukuruz”, ali time nije umanjio cjelokupni dojam politiziranja vukovarske godišnjice, nego je eventualno samo zbunio one koje je “kupio” i osokolio rečenicom: “Neka ne dolaze oni kojima smeta Za dom spremni u HOS-ovu grbu”... Ali Penava zna svoj cilj: dopasti se što većem broju desnih i birača ekstremne desnice po svaku cijenu. Manje mu je važno što ekstremizmom odbija od sebe i dio Vukovaraca, kao i dobar dio hrvatske javnosti koji drukčije zamišlja provedbu one famozne “Vukovar je iznad svega” u praksi. Da ne govorimo o vukovarskim Srbima, čiji je Penava također gradonačelnik... Njihovo povjerenje Penava sigurno neće dobiti koketiranjem sa slovom U, baš kao ni njegov stranački kolega i saborski zastupnik Stipo Mlinarić Ćipe, inače vukovarski branitelj, kad izjavljuje da “Plenković koalira s teroristima”, odnosno sa SDSS-om.

---

image

Kolona sjećanja, prošle godine u Vukovaru 

Marko Mrkonjic/Cropix
---

Zbog svega toga, prvi čovjek Vukovara i Domovinskog pokreta zapravo je prije svega oličenje bezidejnosti ovdašnje desnice. A ona u nedostatku uistinu pokretačkih politika tradicionalno poseže – za prošlošću. Mora da je poprilično frustrirajuće čitati o rastu rejtinga desnih opcija u nekim zapadnoeuropskim zemljama (npr. u Njemačkoj, gdje AfD po svim anketama bilježi svoj povijesni uspon; dok susjednu nam Italiju vodi desničarka Giorgia Meloni), a istodobno kod nas nitko s desnog pola političkog spektra ne uspijeva zabilježiti nešto slično!

Rekli bi neki s desnice, razočarani Penavinim političkim kapacitetima i s nostalgijom prema bivšem šefu Domovinskog pokreta i najvećem iznenađenju prošlih predsjedničkih izbora: "Vrati se, Škoro, sve ti je oprošteno!"

---

image
Ivan Peric/Cropix
---

---

image
Marko Mrkonjic/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damjan Tadic/Cropix Damjan Tadic/Cropix Damjan Tadic/Cropix Damjan Tadic/Cropix Ivan Peric/Cropix Marko Mrkonjic/Cropix Marko Mrkonjic/Cropix Marko Mrkonjic/Cropix
Marko Mrkonjic/Cropix

Kolona sjećanja, prošle godine u Vukovaru 

Marko Mrkonjic/Cropix

Dan tuge i ponosa, ali za neke očito i prigoda da se ‘ubere‘ koji glas birača

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/kako-je-vukovar-postao-talac-ambicija-nesudenog-lidera-desnice-skoro-vrati-se-sve-ti-je-oprosteno-1338232 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a17a1700967f4c236754b86b41acad13ea8ea6a4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+je+Vukovar+postao+talac+ambicija+nesu%C4%91enog+lidera+desnice%3A+%E2%80%98%C5%A0koro%2C+vrati+se%2C+sve+ti+je+opro%C5%A1teno%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkako-je-vukovar-postao-talac-ambicija-nesudenog-lidera-desnice-skoro-vrati-se-sve-ti-je-oprosteno-1338232 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkako-je-vukovar-postao-talac-ambicija-nesudenog-lidera-desnice-skoro-vrati-se-sve-ti-je-oprosteno-1338232 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => penava u kampanji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskapenava u kampanji

Kako je Vukovar postao talac ambicija nesuđenog lidera desnice: ‘Škoro, vrati se, sve ti je oprošteno!‘

12. studenog 2023. - 12:17

Do neba tužnog osamnaestog dana mjeseca studenoga 1991. Ivan Penava imao je nepunih 17 godina. Dovoljno da se sjeća zla koje se sručilo na njegov rodni grad, na njegovo Borovo Naselje, i brutalno prekinulo bezbrižnost odrastanja jednog srednjoškolca, pretvorivši ga preko noći u prognanika.

Nije teško izračunati, u isto vrijeme 2013. Penava je bio na pragu svoga 39. rođendana. Dakle, imao je dovoljno godina da se jako dobro sjeća “dviju kolona” u Vukovaru, vjerojatno dosad najprizemnije politizacije sjećanja na grad heroj i Domovinski rat.

Tada je ekipa iz Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara – sjećate se valjda tog ad hoc formiranog tijela čiji naziv zaziva ratnu terminologiju – prkosno formirala svoju Kolonu sjećanja. Unatoč tome što je protokolom bilo predviđeno, kao i ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 05:40