stdClass Object ( [id] => 234985 [title] => Jovanović zaprijetio školama: Pogriješite li, platit ćete štetu [alias] => jovanovic-zaprijetio-skolama-pogrijesite-li-platit-cete-stetu [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Nema više pogrešaka na državnoj maturi o državnom trošku – ponovi li se ove godine situacija slična prošlogodišnjoj - kada je troje ispitnih koordinatora iz škola u Splitu, Senju i Đakovu, umjesto eseja, učenicima podijelilo testove iz hrvatskog jezika - troškove koji nastanu kao posljedica takvog propusta za koji je odgovorna škola, odnosno ravnatelj, snosit će sama škola.

Prošle godine je zbog te pogreške pomaknut datum testiranja iz hrvatskoga jezika, a tiskan je i novi ispitni materijal, što je porezne obveznike koštalo oko milijun kuna.

Stroža kazna za prepisivanje

Također, svi pristupnici na državnoj maturi koji budu uhvaćeni u prepisivanju mogu zaboraviti na maturu u ljetnom roku. Umjesto da ispit, kao dosad, pišu nekoliko dana poslije, prijestupnici će novu šansu za pristup maturi dobiti tek u jesenskom roku. Uz to, treba podsjetiti da će svi maturanti koji su zaboravili odjaviti neki od prijavljenih izbornih predmeta državne mature, a na njemu se ne pojave, morati ‘iskeširati’ 175 kuna po svakom neodjavljenom ispitu.

To su samo neka od novih pravila za provedbu ovogodišnje državne mature koje je školama ovih dana uputio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Uz pravila o pripremi, organizaciji i provođenju ispita, škole su, kao i dosadašnjih godina, dobile upute o protokolu u izvanrednim slučajevima tijekom provedbe ispita, to jest kako se ponašati u slučaju provale u školu noć prije državne mature, elementarne nepogode zbog koje učenici nisu stigli na ispit u dozvoljenom roku, za kašnjenje od 30 minuta ili ako tijekom provedbe ispita pozli učeniku ili nastavniku.

Pravila će ove godine obuhvatiti oko 40 tisuća pristupnika državne mature, od kojih su njih oko 32 tisuće maturanti iz redovitog sustava. Ovogodišnji ‘ispit zrelosti’ počinje idući tjedan, u utorak 20. svibnja, testovima iz psihologije i etike.

Nova pravila, osobito ona u kojima se školama i ravnateljima stavlja na teret podmirenje troškova u slučaju bilo kakve pogreške, nisu najbolje odjeknula u školama:

- Nejasno je na temelju kojeg propisa Nacionalni centar može kažnjavati škole, jer to ne propisuje ni pravilnik o polaganju državne mature, ni Zakon o NCVVO-u.

Osim toga, većina škola nema ni deset tisuća kuna na računima, a kamoli milijun kuna. Pretpostavljam da će to morati podmiriti osnivači – kaže Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja. Također, ističe, slanje tih pravila neposredno prije početka državne mature dodatno utječe na povećanje ionako visoke razine stresa.
Oni maturanti koji budu uhvaćeni da prepisuju moći će ponovo pristupiti testu tek na jesen / Paun Paunović / CROPIX

Povećano administriranje

- Mogli su naći drugi način kako bi to priopćili. Osim toga, nepotrebno se povećava administriranje, morat ćemo popunjavati tablice, odnosno listu s osam zadaća za postupanje s ispitnim materijalima uoči pisanja ispita. Ispred svake od tih zadaća morat će stajati potpis i ispitnog koordinatora i ravnatelja, i tako za svaki ispit, a njih je između 20 i 30 – prenosi Hitrec.

No, ne samo to. U velikom broju škola nastao je pravi ‘krkljanac’ jer NCVVO traži da se za ispite slušanja iz stranih jezika mora koristiti isključivo CD player.

U školama se tonski zapis u nastavi uglavnom prenosi putem I-Poda ili računala, a CD playeri se već smatraju zastarjelom opremom. Kako za ispit s reprodukcijom tonskog zapisa na maturi u isto vrijeme treba najmanje 20 CD playera, što brojne srednje škole nemaju, ovih su se dana morale ‘baciti’ u potragu za tim uređajima po drugim školama ili ih posuđuju od nastavnika i učenika!

Marijana Cvrtila

NOVOSTI OVOGODIŠNJE MATURE:

_ škole će same morate podmiriti, pa i milijunske, troškove ako na državnoj maturi skrive pogreške u okviru njihovih odgovornosti, poput prošlogodišnjih kada su ispitni koordinatori triju škola zamijenili testove iz hrvatskog jezika

- maturant koji bude uhvaćen u prepisivanju neće moći ispite polagati nekoliko dana kasnije, nego tek u jesenskom roku

- svaki prijavljeni ispit izbornog predmeta koji niste na vrijeme odjavili, a ne pojavite se na polaganju, plaćate 175 kuna;

Što uraditi u slučaju...

Ako je dan (noć ili par sati) uoči ispita u školu izvršena provala?

- Ako je provaljeno u sef s ispitnim materijalom i ako je utvrđeno da nedostaje makar jedna sigurnosna vrećica, odmah javiti NCVVO-u i slijediti daljnje upute; ako ispitni materijal nije predmet provale i ništa nije otuđeno, ispit se može održati;

- Ako se uoči ispita dogodila elementarna nepogoda i učenici nisu uspjeli stići na ispitna mjesta u dozvoljenom roku za kašnjenje od 30 minuta:

- Koordinator odmah obavještava NCVVO i dobiva daljnje naputke; ako se kašnjenje s ispitom produži na više od 30 minuta, Centar odlučuje hoće li se nastaviti provedba ispita u toj školi;

Ako tijekom ispita učeniku naglo pozli:

- Dežurni nastavnik poziva ispitnog koordinatora i učenika izvode iz ispitne prostorije; ispitni koordinator ili predsjednik školskog ispitnog povjerenstva poziva liječnika; ako liječnik utvrdi da je nesposoban za daljnje polaganje ispita, školsko povjerenstvo donosi odluku o opravdanom izostanku te prekidu ispita ili dijela ispita;

Ako tijekom ispita pozli nastavniku:
- Drugi dežurni nastavnik izlazi iz ispitne prostorije i dežurnom nastavniku u hodniku javlja da o tome odmah izvijesti ispitnog koordinatora; ovaj u ispitnu prostoriju upućuje rezervnog dežurnog nastavnika; ako nastavnik kojemu je pozlilo sam može izaći iz prostorije, dežurstvo se zamijeni u tišini i bez međusobne komunikacije; ako je riječ o nesvjestici i slično, učenici prekidaju ispit dok se ne pomogne nastavniku; novi dežurni nastavnik učenicima se ispričava na prekidu i nastavljaju pisati test, uz produžetak za vrijeme koliko je trajao događaj.

Pravila za vrijeme pisanja ispita:

ZA UČENIKE:

- za vrijeme pisanja ispita na stolu smiju imati: samo osobnu iskaznicu (na desnom rubu stola), pribor za pisanje propisan ispitnim katalogom za svaki predmet, bočicu s vodom u plastičnoj, prozirnoj ambalaži bez naljepnice, ispitne materijale;
- ispitu mogu pristupiti učenici koji zakasne manje od 30 minuta, ali im se vrijeme polaganja ne produžuje;
- ako su uhvaćeni u prepisivanju, na maturu mogu ponovno tek u jesenskom roku.

ZA VODITELJE I DEŽURNE NASTAVNIKE:

- za vrijeme dežurstva ne smiju međusobno razgovarati, koristiti mobilne uređaje, čitati tiskovine, raditi na računalu i sl.
- za vrijeme ispita ne smiju odgovarati na pitanja koja se odnose na sadržaj ispita. Ne smiju davati nikakve specifične informacije, odgovore ili upute za pitanje postavljeno u testu. Najbolji odgovor koji mogu dati u situaciji kad učenik postavi takav upit jest: „Žao mi je, ne mogu odgovoriti na to pitanje. Odgovori najbolje što znaš“.

ZAVRŠETAK ISPITA:

- učenici napuštaju ispitnu prostoriju u tišini, a dežurni nastavnici prate ih do izlaska iz škole.

Ministarstvo: ‘To je samo podizanje stupnja opreznosti’

Nije riječ o novim pravilima, nego o podizanju na višu razinu stupnja opreznosti, kako nam se ne bi ponovio slučaj iz prošle godine. Uputili smo dopis školama u želji da ovogodišnji ispiti državne mature prođu bez poteškoća i nepredviđenih situacija – tvrdi Alenka Buntić-Rogić, načelnica Službe općih poslova i odnosa s javnošću Nacionalnog centra.

Na opasku da prošle godine trošak pogreške otvaranja krivih ispita nisu snosile škole, nego država, odgovara:

- Prvi put dogodila se greška i školama je oprošteno, pa možemo reći da su tada dobile opomenu. No drugi put takvi se propusti neće tolerirati i škole će morati same platiti svaki dodatni trošak – kaže A. Buntić-Rogić.
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ministar Željko Jovanović upozorio je škole da pripaze što rade / Ronald Goršić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DRŽAVNA TORTURA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-05-16 09:18:51 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-05-16 22:16:26 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-05-16 22:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5498 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/05/16/PSD/jov00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x400" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38040685 Threads: 5 Questions: 7076955486 Slow queries: 3296035 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607817143 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/jovanovic-zaprijetio-skolama-pogrijesite-li-platit-cete-stetu-234985 [printLink] => /vijesti/hrvatska/jovanovic-zaprijetio-skolama-pogrijesite-li-platit-cete-stetu-234985?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233166 [name] => željkojovanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljkojovanovic [link] => /tag/zeljkojovanovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 195419 [name] => ministarstvoobrazovanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ministarstvoobrazovanja [link] => /tag/ministarstvoobrazovanja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ministar Željko Jovanović upozorio je škole da pripaze što rade / Ronald Goršić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DRŽAVNA TORTURA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jovanović zaprijetio školama: Pogriješite li, platit ćete štetu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-18-23-24-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/05/16/PSD/jov00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/05/16/PSD/jov00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Nema više pogrešaka na državnoj maturi o državnom trošku – ponovi li se ove godine situacija slična prošlogodišnjoj - kada je troje ispitnih koordinatora iz škola u Splitu, Senju i Đakovu, umjesto eseja, učenicima podijelilo testove iz hrvatskog jezika - troškove koji nastanu kao posljedica takvog propusta za koji je odgovorna škola, odnosno ravnatelj, snosit će sama škola.

Prošle godine je zbog te pogreške pomaknut datum testiranja iz hrvatskoga jezika, a tiskan je i novi ispitni materijal, što je porezne obveznike koštalo oko milijun kuna.

Stroža kazna za prepisivanje

Također, svi pristupnici na državnoj maturi koji budu uhvaćeni u prepisivanju mogu zaboraviti na maturu u ljetnom roku. Umjesto da ispit, kao dosad, pišu nekoliko dana poslije, prijestupnici će novu šansu za pristup maturi dobiti tek u jesenskom roku. Uz to, treba podsjetiti da će svi maturanti koji su zaboravili odjaviti neki od prijavljenih izbornih predmeta državne mature, a na njemu se ne pojave, morati ‘iskeširati’ 175 kuna po svakom neodjavljenom ispitu.

To su samo neka od novih pravila za provedbu ovogodišnje državne mature koje je školama ovih dana uputio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Uz pravila o pripremi, organizaciji i provođenju ispita, škole su, kao i dosadašnjih godina, dobile upute o protokolu u izvanrednim slučajevima tijekom provedbe ispita, to jest kako se ponašati u slučaju provale u školu noć prije državne mature, elementarne nepogode zbog koje učenici nisu stigli na ispit u dozvoljenom roku, za kašnjenje od 30 minuta ili ako tijekom provedbe ispita pozli učeniku ili nastavniku.

Pravila će ove godine obuhvatiti oko 40 tisuća pristupnika državne mature, od kojih su njih oko 32 tisuće maturanti iz redovitog sustava. Ovogodišnji ‘ispit zrelosti’ počinje idući tjedan, u utorak 20. svibnja, testovima iz psihologije i etike.

Nova pravila, osobito ona u kojima se školama i ravnateljima stavlja na teret podmirenje troškova u slučaju bilo kakve pogreške, nisu najbolje odjeknula u školama:

- Nejasno je na temelju kojeg propisa Nacionalni centar može kažnjavati škole, jer to ne propisuje ni pravilnik o polaganju državne mature, ni Zakon o NCVVO-u.

Osim toga, većina škola nema ni deset tisuća kuna na računima, a kamoli milijun kuna. Pretpostavljam da će to morati podmiriti osnivači – kaže Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja. Također, ističe, slanje tih pravila neposredno prije početka državne mature dodatno utječe na povećanje ionako visoke razine stresa.
Oni maturanti koji budu uhvaćeni da prepisuju moći će ponovo pristupiti testu tek na jesen / Paun Paunović / CROPIX

Povećano administriranje

- Mogli su naći drugi način kako bi to priopćili. Osim toga, nepotrebno se povećava administriranje, morat ćemo popunjavati tablice, odnosno listu s osam zadaća za postupanje s ispitnim materijalima uoči pisanja ispita. Ispred svake od tih zadaća morat će stajati potpis i ispitnog koordinatora i ravnatelja, i tako za svaki ispit, a njih je između 20 i 30 – prenosi Hitrec.

No, ne samo to. U velikom broju škola nastao je pravi ‘krkljanac’ jer NCVVO traži da se za ispite slušanja iz stranih jezika mora koristiti isključivo CD player.

U školama se tonski zapis u nastavi uglavnom prenosi putem I-Poda ili računala, a CD playeri se već smatraju zastarjelom opremom. Kako za ispit s reprodukcijom tonskog zapisa na maturi u isto vrijeme treba najmanje 20 CD playera, što brojne srednje škole nemaju, ovih su se dana morale ‘baciti’ u potragu za tim uređajima po drugim školama ili ih posuđuju od nastavnika i učenika!

Marijana Cvrtila

NOVOSTI OVOGODIŠNJE MATURE:

_ škole će same morate podmiriti, pa i milijunske, troškove ako na državnoj maturi skrive pogreške u okviru njihovih odgovornosti, poput prošlogodišnjih kada su ispitni koordinatori triju škola zamijenili testove iz hrvatskog jezika

- maturant koji bude uhvaćen u prepisivanju neće moći ispite polagati nekoliko dana kasnije, nego tek u jesenskom roku

- svaki prijavljeni ispit izbornog predmeta koji niste na vrijeme odjavili, a ne pojavite se na polaganju, plaćate 175 kuna;

Što uraditi u slučaju...

Ako je dan (noć ili par sati) uoči ispita u školu izvršena provala?

- Ako je provaljeno u sef s ispitnim materijalom i ako je utvrđeno da nedostaje makar jedna sigurnosna vrećica, odmah javiti NCVVO-u i slijediti daljnje upute; ako ispitni materijal nije predmet provale i ništa nije otuđeno, ispit se može održati;

- Ako se uoči ispita dogodila elementarna nepogoda i učenici nisu uspjeli stići na ispitna mjesta u dozvoljenom roku za kašnjenje od 30 minuta:

- Koordinator odmah obavještava NCVVO i dobiva daljnje naputke; ako se kašnjenje s ispitom produži na više od 30 minuta, Centar odlučuje hoće li se nastaviti provedba ispita u toj školi;

Ako tijekom ispita učeniku naglo pozli:

- Dežurni nastavnik poziva ispitnog koordinatora i učenika izvode iz ispitne prostorije; ispitni koordinator ili predsjednik školskog ispitnog povjerenstva poziva liječnika; ako liječnik utvrdi da je nesposoban za daljnje polaganje ispita, školsko povjerenstvo donosi odluku o opravdanom izostanku te prekidu ispita ili dijela ispita;

Ako tijekom ispita pozli nastavniku:
- Drugi dežurni nastavnik izlazi iz ispitne prostorije i dežurnom nastavniku u hodniku javlja da o tome odmah izvijesti ispitnog koordinatora; ovaj u ispitnu prostoriju upućuje rezervnog dežurnog nastavnika; ako nastavnik kojemu je pozlilo sam može izaći iz prostorije, dežurstvo se zamijeni u tišini i bez međusobne komunikacije; ako je riječ o nesvjestici i slično, učenici prekidaju ispit dok se ne pomogne nastavniku; novi dežurni nastavnik učenicima se ispričava na prekidu i nastavljaju pisati test, uz produžetak za vrijeme koliko je trajao događaj.

Pravila za vrijeme pisanja ispita:

ZA UČENIKE:

- za vrijeme pisanja ispita na stolu smiju imati: samo osobnu iskaznicu (na desnom rubu stola), pribor za pisanje propisan ispitnim katalogom za svaki predmet, bočicu s vodom u plastičnoj, prozirnoj ambalaži bez naljepnice, ispitne materijale;
- ispitu mogu pristupiti učenici koji zakasne manje od 30 minuta, ali im se vrijeme polaganja ne produžuje;
- ako su uhvaćeni u prepisivanju, na maturu mogu ponovno tek u jesenskom roku.

ZA VODITELJE I DEŽURNE NASTAVNIKE:

- za vrijeme dežurstva ne smiju međusobno razgovarati, koristiti mobilne uređaje, čitati tiskovine, raditi na računalu i sl.
- za vrijeme ispita ne smiju odgovarati na pitanja koja se odnose na sadržaj ispita. Ne smiju davati nikakve specifične informacije, odgovore ili upute za pitanje postavljeno u testu. Najbolji odgovor koji mogu dati u situaciji kad učenik postavi takav upit jest: „Žao mi je, ne mogu odgovoriti na to pitanje. Odgovori najbolje što znaš“.

ZAVRŠETAK ISPITA:

- učenici napuštaju ispitnu prostoriju u tišini, a dežurni nastavnici prate ih do izlaska iz škole.

Ministarstvo: ‘To je samo podizanje stupnja opreznosti’

Nije riječ o novim pravilima, nego o podizanju na višu razinu stupnja opreznosti, kako nam se ne bi ponovio slučaj iz prošle godine. Uputili smo dopis školama u želji da ovogodišnji ispiti državne mature prođu bez poteškoća i nepredviđenih situacija – tvrdi Alenka Buntić-Rogić, načelnica Službe općih poslova i odnosa s javnošću Nacionalnog centra.

Na opasku da prošle godine trošak pogreške otvaranja krivih ispita nisu snosile škole, nego država, odgovara:

- Prvi put dogodila se greška i školama je oprošteno, pa možemo reći da su tada dobile opomenu. No drugi put takvi se propusti neće tolerirati i škole će morati same platiti svaki dodatni trošak – kaže A. Buntić-Rogić.
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/jovanovic-zaprijetio-skolama-pogrijesite-li-platit-cete-stetu-234985 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ca5dec93c23dd2f17952e08188e908a28b45dc2e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jovanovi%C4%87+zaprijetio+%C5%A1kolama%3A+Pogrije%C5%A1ite+li%2C+platit+%C4%87ete+%C5%A1tetu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fjovanovic-zaprijetio-skolama-pogrijesite-li-platit-cete-stetu-234985 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fjovanovic-zaprijetio-skolama-pogrijesite-li-platit-cete-stetu-234985 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ministar Željko Jovanović upozorio je škole da pripaze što rade / Ronald Goršić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DRŽAVNA TORTURA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaDRŽAVNA TORTURA

Jovanović zaprijetio školama: Pogriješite li, platit ćete štetu

Piše PSD.
17. svibnja 2014. - 00:31
Nema više pogrešaka na državnoj maturi o državnom trošku – ponovi li se ove godine situacija slična prošlogodišnjoj - kada je troje ispitnih koordinatora iz škola u Splitu, Senju i Đakovu, umjesto eseja, učenicima podijelilo testove iz hrvatskog jezika - troškove koji nastanu kao posljedica takvog propusta za koji je odgovorna škola, odnosno ravnatelj, snosit će sama škola.

Prošle godine je zbog te pogreške pomaknut datum testiranja iz hrvatskoga jezika, a tiskan je i novi ispitni materijal, što je porezne obveznike koštalo oko milijun kuna.

Stroža kazna za prepisivanje

Također, svi pristupnici na državnoj maturi koji budu uhvaćeni u prepisivanju mogu zaboraviti na maturu u ljetnom roku. Umjesto da ispit, kao dosad, pišu nekoliko dana poslije, prijestupnici će novu š...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 20:23