stdClass Object ( [id] => 1006737 [title] => Ispovijest Dalmatinke: Muž me mlatio dok se ne bi umorio. Kad bih se branila, onda me šaketao jače, do krvi. Zato bih se prepustila i čekala da završi [alias] => ispovijest-dalmatinke-muz-me-mlatio-dok-se-ne-bi-umorio-kad-bih-se-branila-onda-me-saketao-jace-do-krvi-zato-bih-se-prepustila-i-cekala-da-zavrsi [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Svakoga dana diljem svijeta od ruke svojih muževa i partnera, te članova uže obitelji smrtno strada u prosjeku oko 140 žena. Ako će žena biti ubijena, to će navjerojatnije biti u vlastitom domu.

Zatražili smo od MUP-a da nam pošalju podatke, i to za svaku godinu napose, koliko je žena ubijeno od 2009. do kraja 2019.u Hrvatskoj.

U 2009. ih je ubijeno 23, u 2010. - 29, 2011. - 19, 2012. - 17, 2013.- 21, 2014. - 17, 2015. - 15, 2016. - 20, 2017.- 18, 2018. - 10, 2019. - 13. Dakle, u tih 11 godina ubijene su 202 žene.

Policiju smo upitali i tko najčešće ubija žene?

- Najzastupljeniji odnos između počinitelja i žrtve je partnerski odnos (bračni, izvanbračni i bivši supružnici te partneri). U posljednjih šest godina od ukupnog broja od 93 ubijene žene, njih 48 usmrtio je partner - kažu nam u policiji.

Baš u vrijeme pisanja ovog teksta policija je priopćila da sumnjiči jednog muškarca iz Dalmacije da je drškom sjekire izudarao suprugu po glavi. Srećom, preživjela je.

Stotine žena svake godine prijavi zlostavljanje,a među njima je i jedna Dalmatinka do koje smo došli uz pomoć Neve Tolle iz Autonomne ženke kuće Zagreb koja vodi i sklonište za zlostavljane žene i njihovu djecu.

Gospođa, koja danas mirno živi u Zagrebu, prisjetila se pakla koji je prošla.

Ovo je njezina priča:

- S njim sam se upoznala 1998. godine, u Splitu, odakle sam došla iz Hercegovine, živjela sam kod sestre. U Splitu sam se i zaposlila. U ljeto iste godine upoznajem njega, u kafiću u kojem sam radila kao konobarica. Svidio mi se, počeli smo izlaziti zajedno i tako je počela naša ljubavna veza. Nakon nekoliko mjeseci veze ostajem trudna i započinjem zajednički život s njim u podstanarskoj kući u Splitu - govori nam ta gospođa. Nije dugo trebalo da otkrije njegovu pravu narav.

---

Pazio gdje udara


“Tukao me je u trudnoći, ali je onda znao ponekad i pripaziti da me ne udara u predjelu trbuha, kasnije je znao paziti da me ne tuče tamo gdje bi mi bile vidljive masnice, pa me je najčešće tukao po rukama, leđima, nogama.

Kako se usavršavao u svojim napadima sve me je manje tukao po licu, a sve više po ostalim dijelovima tijela”, prisjeća se ta gospođa.

---

- S mojom trudnoćom i početkom zajedničkog života počeli su problemi; on je tada pio, stalno je bio pijan, znao je izlaziti vani i dolaziti kući nekad u ponoć, nekad u 5 ujutro, a kad bi se vratio u tako vidno alkoholiziranom stanju, odmah je počinjao s tučnjavom, vikao je „kurvaš se“, tukao me već tada po cijelom tijelu, gdje god je stigao, i otvorenim dlanom po licu me pljuskao.

Vrlo često me mlatio šakama po glavi, leđima. Nogama me znao udarati isto gdje god je stigao - govori ta gospođa.

I sada će se opet naći pametnjakovići i pitati zbog čega ga nije napustila? Nije imala posao, novca, nije se mogla vratiti kod svojih. Bilo je ili trpjeti batine ili ići na ulicu.

I prije samog vjenčanja ju je tukao, ali ipak je rekla sudbonosno - da.

- Na dan vjenčanja ja sam već bila u osmom mjesecu trudnoće. Nakon ručka s kumovima, kad smo krenuli kući, ja sam iz restorana izišla prva, ispred njega. Kumovi su nas vozili kući pa putem nije ništa govorio, ali čim smo došli kući, bez riječi me udario šakom po licu svom snagom.

Od siline udarca sam pala na pod. Odjednom mi je počela šikljati krv iz nosa - govori nam ta gospođa. Nakon što ju je izmlatio, suznih očiju i krvave vjenčanice ga je upitala zašto je tuče. Odgovor ju je šokirao.

---

image
Izvor: MUP
Infografika Boško Vestić
---

- Doslovce mi je rekao „ti si sad moja žena i moraš ići pored mene, a ne ići ispred mene“. Bilo je još sličnih scena. Primjerice, za vrijeme trudnoće, ne sjećam se točno kada, ali 1998./1999. mi je jednom prilikom rekao da se okrenem njemu leđima, da će mi, kao, nešto pokazati, ja sam se okrenula, a on me nogom udario u predjelu vrata i potiljka i rekao mi: “htio sam ti pokazati kako se znam dobro tući i visoko dignuti nogu“.

Optuživao me od samog početka i bio je ljubomoran. Jednom mi je prilikom, kad sam trudna išla na pregled, rekao “pazi što radiš kod ginekologa“, aludirajući da ne bih imala s njim seksualni odnos. Jednom prilikom sam išla na kontrolu, imala sam masnice po nogama od njegovih batina. Ginekolog je to, naravno, vidio i pitao me od čega su te masnice. Ja sam rekla da sam pala niz stepenice - kaže ta gospođa, koja odgovara i na pitanje koliko puta ju je tukao.

- U trudnoći me je tukao gotovo svakodnevno. Pa, recimo, pet do šest puta tjedno. Nije bilo točno određeno vrijeme, nekad bi me počeo tući čim bi ušao kroz vrata, nekad bi bilo ujutro, a nekad kasno po noći. Nije bilo pravila - navodi zlostavljana žena, koja odgovara i na pitanje koliko je često pio.

---

Žene, potražite pomoć!


Nazovite Žensko savjetovalište i Sigurnu kuću radnim danom od 11 do 17 sati na
0800 55 44.

Pozivi su besplatni, a razgovori anonimni i povjerljivi. O svemu se možete informirati i na internetu na web stranici azkz.net.

---

- Stalno je bio pijan, gotovo svaki dan, pet do šest dana u tjednu je izlazio i vraćao se kući pijan i svaki put kad se vratio doma pijan, svaki, ali baš svaki put bi me tukao.

Zapravo, čim sam se uselila s njim pod isti krov, počele su svakodnevne batine, najčešće me optuživao da se kurvam, psovao me je često riječima „jebem ti majku“, znao me vrijeđati riječima „kravo, kučko, kurvo, glupa si...”.

Ja sam se prvih nekoliko puta kad me napadao znala i braniti, tako da sam ga znala odgurnuti, ili kad me tukao izgrebati po rukama, međutim to ga je samo još više razbjesnilo i onda me još više u svom bijesu znao tući i mučiti pa sam se s vremenom prestala braniti i pustila da me udara dok se ne umori - prisjeća se ta gospođa.

- Jednom mi je prilikom rekao da misli da naša kćer nije njegovo dijete. Od 1998. do oprilike 2003. on je pio, s tim da je 2003. prestajao s navikom odlaska u kafiće i pijenja po kafićima, a kod kuće uglavnom nikad nije pio te od 2003. više uopće ne pije. Nije išao ni na kakvo liječenje, nego je jednostavno osvijestio da mu alkohol više ne treba.

Počinje raditi u jednom gradu nedaleko Splita, dolazio je vikendom kući, bio je terenac, dijete i ja smo ostali živjeti u Splitu - govori ta žena, koja je mislila da će s prestankom alkoholiziranja napokon prestati i fizičko nasilje, ali nije...

- Ne mogu točno procijeniti, ali čini mi se da su njegovi napadi na mene znali trajati po nekih pola sata. Počne me tući i ne prestaje dok se ne ohladi od udaranja. U 2007. smo se preselili k njemu u taj grad, da se na dvije strane ne plaća stanarina, režije i hrana...

Zadnje fizičko nasilje je bilo 2009., jer sam mu ja rekla da idem van, i onda kako sam krenula na vrata, on me s leđa zgrabio za jaknu i bacio me na kauč i počeo me tući dok sam ja ostala ležati na kauču, pljuskao me je po licu i vikao „ne ideš ti nikud“. Sve se to zbilo pred kćeri, dijete je već po navici reagiralo.

Jednostavno bi se, kako da to kažem, stisnulo i od straha potiho plakalo. Navikla je, jer joj to nije bio prvi put da gleda oca kako joj mlati majku.

Gotovo svi njegovi fizički napadi koji su bili od 1998. do zadnjeg 2009., su bili pred djetetom, a i psihičko nasilje je bilo pred djetetom. I dijete bi znao povremeno tući. Kad je saznao da kćer ima dečka, onda ju je ispljuskao i jedno vrijeme zatvorio u kuću - kaže nam ta gospođa, koju se ponovno vraća na činjenicu da je htjela pobjeći, ali...

---

‘Ubio nožem, ubio puškom, ubio...‘


Naslovi iz novina proteklih godina:

- Ubio suprugu pa sebe: 'Znao je pijan podići ruku na nju'

- 'Ubio svoju ženu i njezino tijelo bacio u septičku jamu'

- 'Zbog ljubomore ubio suprugu i njezina ljubavnika'

- 'Nožem ubio ženu i sina, a potom pokušao i sebe'

- 'Pomorac (64) ubio punca, ženu i sebe'

- 'Puškom ubio suprugu, pa djecu na spavanju, a potom i sebe'

- 'Ubio suprugu nožem u srce'

---

- Htjela sam otići, ali nisam mogla raspolagati novcem, za sve što sam morala imati u kućanstvu (hranu ili higijenske potrepštine) morala sam ga moliti. Često mi je prijetio, zadnjih dva mjeseca skoro svaki dan, i to pred kćeri, vidjela sam i po njoj da je i ona u strahu za naše živote.

Prijetio mi je riječima “ubit ću te, ali neću te ja ubiti, ja ću sa kćeri gledati u kući televiziju, a netko drugi će te ubiti, bit će te po cijeloj Hrvatskoj u komadićima, a ako me netko pita gdje si, reći ću da ne znam, da si spomenula da ideš negdje u Mađarsku“, „doći će mojih 5 minuta, vidjet ćeš i ti i svi koji zaslužuju“.

Slične stvari je govorio u više navrata i shvatila sam da je došlo vrijeme - sad ili nikad. Svoje prijetnje je ispunjavao i mislim da bi me ubio da sam ostala s njim.

- Znao mi je reći kad sam ga pitala zašto me napada da „mene je Bog poslao da uredim, da uredim ono što ne valja na tebi“.
Prijetio mi je „mogu te ubiti kad god hoću“ i stalno mi je govorio „ne daj Bože da ikome što kažeš“. Koliki je u meni strah bio od njega da jednostavno nisam mogla uzeti telefonsku slušalicu i nazvati policiju.

Kad sam imala masnice, sve sam skrivala puderom. Sramila sam se, bila sam jadna i sama - kaže ta gospođa koja je napokon, nakon godina i godina maltretiranja, skupila hrabrosti i nazvala 0800 55 44, broj Autonomne ženske kuće Zagreb.

- U Sigurnoj kući u Zagrebu prvi put nakon dugo vremena mogla sam mirno zaspati. Prvu noć u skloništu nazvala sam radnicu skloništa oko 2 sata ujutro na mobitel pitati je li ona sigurna da me muž ovdje ne može pronaći. U tolikom sam strahu bila. Nakon izlaska iz skloništa, moja kćerka i ja smo unajmile stan u Zagrebu, ja sam dobila ugovor na neodređeno na poslu, a ona je upisala fakultet - zaključuje svoju priču gospođa.

---

Ne shvaćaju ozbiljno žene koje prijavljuju nasilje


Neva Tolle iz Autonomne ženke kuće Zagreb nam komentira gore dostavljene podatke.

- Iako je u 2019. prema tim podacima ubijeno manje žena nego proteklih godina, to nije razlog ni za kakvo zadovoljstvo jer i jedna ubijena žena je previše.

Po svim podacima, oko 50 posto svih ubojstava nad ženama počine njihovi bivši ili sadašnji partneri. Dio tih ubojstava se sasvim sigurno mogao spriječiti da su institucije ranije reagirale. Većinu žena njihovi partneri sustavno zlostavljaju, nekad i godinama, prije nego što ih ubiju.

Međutim, institucije sporo reagiraju, ne uzimaju zaozbiljno vapaj žene - kaže nam Tolle. 

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MUČNA PRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [extra_fields_search] => MUČNA PRIČA 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-02-21 18:34:29 [created_by] => 3205 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-03-03 13:58:50 [modified_by] => 3205 [publish_up] => 2020-03-02 19:56:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 20905 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/02\/21\/13129182.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["58:97"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1331","k_13129182_1280.jpg":"1280x1280","k_13129182_1024.jpg":"1024x1024","k_13129182_640.jpg":"640x640","k_13129182_480.jpg":"480x480","k_13129182_340.jpg":"340x340","k_13129182_220.jpg":"220x220","o_13129182_1280.jpg":"1280x887","o_13129182_1024.jpg":"1024x709","o_13129182_640.jpg":"640x443","o_13129182_480.jpg":"480x332","o_13129182_340.jpg":"340x235","o_13129182_220.jpg":"220x152","h_13129182_1280.jpg":"1280x854","h_13129182_1024.jpg":"1024x683","h_13129182_640.jpg":"640x427","h_13129182_480.jpg":"480x320","h_13129182_340.jpg":"340x227","h_13129182_220.jpg":"220x147","pp_13129182_1280.jpg":"1006x1280","pp_13129182_1024.jpg":"805x1024","pp_13129182_640.jpg":"503x640","pp_13129182_480.jpg":"377x480","pp_13129182_340.jpg":"267x340","pp_13129182_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4361809 Threads: 2 Questions: 137672957 Slow queries: 58817 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4117498 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/ispovijest-dalmatinke-muz-me-mlatio-dok-se-ne-bi-umorio-kad-bih-se-branila-onda-me-saketao-jace-do-krvi-zato-bih-se-prepustila-i-cekala-da-zavrsi-1006737 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ispovijest-dalmatinke-muz-me-mlatio-dok-se-ne-bi-umorio-kad-bih-se-branila-onda-me-saketao-jace-do-krvi-zato-bih-se-prepustila-i-cekala-da-zavrsi-1006737?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 353366 [name] => zlostavljanje žena [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zlostavljanje-zena [link] => /tag/zlostavljanje-zena ) [1] => stdClass Object ( [id] => 601130 [name] => Neva Tolle [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => neva-tolle [link] => /tag/neva-tolle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 396757 [name] => obiteljsko nasilje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => obiteljsko-nasilje [link] => /tag/obiteljsko-nasilje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MUČNA PRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ispovijest Dalmatinke: Muž me mlatio dok se ne bi umorio. Kad bih se branila, onda me šaketao jače, do krvi. Zato bih se prepustila i čekala da završi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3205 [name] => Saša Jadrijević Tomas [username] => sa-a-jadrijevi-tomas [email] => sa-a-jadrijevi-tomas@sd.hr [password] => $2y$10$oeN8gyModa7.4Q7iQNTLl.qX9WmdDC3q2vlAkhBWAyF1XI0DJGCkC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-jadrijevic-tomas-3205 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1723 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7734430a6167a6a5f56f794220c00ad0?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/21/13129182.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/21/13129182.jpg [title] => Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Svakoga dana diljem svijeta od ruke svojih muževa i partnera, te članova uže obitelji smrtno strada u prosjeku oko 140 žena. Ako će žena biti ubijena, to će navjerojatnije biti u vlastitom domu.

Zatražili smo od MUP-a da nam pošalju podatke, i to za svaku godinu napose, koliko je žena ubijeno od 2009. do kraja 2019.u Hrvatskoj.

U 2009. ih je ubijeno 23, u 2010. - 29, 2011. - 19, 2012. - 17, 2013.- 21, 2014. - 17, 2015. - 15, 2016. - 20, 2017.- 18, 2018. - 10, 2019. - 13. Dakle, u tih 11 godina ubijene su 202 žene.

Policiju smo upitali i tko najčešće ubija žene?

- Najzastupljeniji odnos između počinitelja i žrtve je partnerski odnos (bračni, izvanbračni i bivši supružnici te partneri). U posljednjih šest godina od ukupnog broja od 93 ubijene žene, njih 48 usmrtio je partner - kažu nam u policiji.

Baš u vrijeme pisanja ovog teksta policija je priopćila da sumnjiči jednog muškarca iz Dalmacije da je drškom sjekire izudarao suprugu po glavi. Srećom, preživjela je.

Stotine žena svake godine prijavi zlostavljanje,a među njima je i jedna Dalmatinka do koje smo došli uz pomoć Neve Tolle iz Autonomne ženke kuće Zagreb koja vodi i sklonište za zlostavljane žene i njihovu djecu.

Gospođa, koja danas mirno živi u Zagrebu, prisjetila se pakla koji je prošla.

Ovo je njezina priča:

- S njim sam se upoznala 1998. godine, u Splitu, odakle sam došla iz Hercegovine, živjela sam kod sestre. U Splitu sam se i zaposlila. U ljeto iste godine upoznajem njega, u kafiću u kojem sam radila kao konobarica. Svidio mi se, počeli smo izlaziti zajedno i tako je počela naša ljubavna veza. Nakon nekoliko mjeseci veze ostajem trudna i započinjem zajednički život s njim u podstanarskoj kući u Splitu - govori nam ta gospođa. Nije dugo trebalo da otkrije njegovu pravu narav.

---

Pazio gdje udara


“Tukao me je u trudnoći, ali je onda znao ponekad i pripaziti da me ne udara u predjelu trbuha, kasnije je znao paziti da me ne tuče tamo gdje bi mi bile vidljive masnice, pa me je najčešće tukao po rukama, leđima, nogama.

Kako se usavršavao u svojim napadima sve me je manje tukao po licu, a sve više po ostalim dijelovima tijela”, prisjeća se ta gospođa.

---

- S mojom trudnoćom i početkom zajedničkog života počeli su problemi; on je tada pio, stalno je bio pijan, znao je izlaziti vani i dolaziti kući nekad u ponoć, nekad u 5 ujutro, a kad bi se vratio u tako vidno alkoholiziranom stanju, odmah je počinjao s tučnjavom, vikao je „kurvaš se“, tukao me već tada po cijelom tijelu, gdje god je stigao, i otvorenim dlanom po licu me pljuskao.

Vrlo često me mlatio šakama po glavi, leđima. Nogama me znao udarati isto gdje god je stigao - govori ta gospođa.

I sada će se opet naći pametnjakovići i pitati zbog čega ga nije napustila? Nije imala posao, novca, nije se mogla vratiti kod svojih. Bilo je ili trpjeti batine ili ići na ulicu.

I prije samog vjenčanja ju je tukao, ali ipak je rekla sudbonosno - da.

- Na dan vjenčanja ja sam već bila u osmom mjesecu trudnoće. Nakon ručka s kumovima, kad smo krenuli kući, ja sam iz restorana izišla prva, ispred njega. Kumovi su nas vozili kući pa putem nije ništa govorio, ali čim smo došli kući, bez riječi me udario šakom po licu svom snagom.

Od siline udarca sam pala na pod. Odjednom mi je počela šikljati krv iz nosa - govori nam ta gospođa. Nakon što ju je izmlatio, suznih očiju i krvave vjenčanice ga je upitala zašto je tuče. Odgovor ju je šokirao.

---

image
Izvor: MUP
Infografika Boško Vestić
---

- Doslovce mi je rekao „ti si sad moja žena i moraš ići pored mene, a ne ići ispred mene“. Bilo je još sličnih scena. Primjerice, za vrijeme trudnoće, ne sjećam se točno kada, ali 1998./1999. mi je jednom prilikom rekao da se okrenem njemu leđima, da će mi, kao, nešto pokazati, ja sam se okrenula, a on me nogom udario u predjelu vrata i potiljka i rekao mi: “htio sam ti pokazati kako se znam dobro tući i visoko dignuti nogu“.

Optuživao me od samog početka i bio je ljubomoran. Jednom mi je prilikom, kad sam trudna išla na pregled, rekao “pazi što radiš kod ginekologa“, aludirajući da ne bih imala s njim seksualni odnos. Jednom prilikom sam išla na kontrolu, imala sam masnice po nogama od njegovih batina. Ginekolog je to, naravno, vidio i pitao me od čega su te masnice. Ja sam rekla da sam pala niz stepenice - kaže ta gospođa, koja odgovara i na pitanje koliko puta ju je tukao.

- U trudnoći me je tukao gotovo svakodnevno. Pa, recimo, pet do šest puta tjedno. Nije bilo točno određeno vrijeme, nekad bi me počeo tući čim bi ušao kroz vrata, nekad bi bilo ujutro, a nekad kasno po noći. Nije bilo pravila - navodi zlostavljana žena, koja odgovara i na pitanje koliko je često pio.

---

Žene, potražite pomoć!


Nazovite Žensko savjetovalište i Sigurnu kuću radnim danom od 11 do 17 sati na
0800 55 44.

Pozivi su besplatni, a razgovori anonimni i povjerljivi. O svemu se možete informirati i na internetu na web stranici azkz.net.

---

- Stalno je bio pijan, gotovo svaki dan, pet do šest dana u tjednu je izlazio i vraćao se kući pijan i svaki put kad se vratio doma pijan, svaki, ali baš svaki put bi me tukao.

Zapravo, čim sam se uselila s njim pod isti krov, počele su svakodnevne batine, najčešće me optuživao da se kurvam, psovao me je često riječima „jebem ti majku“, znao me vrijeđati riječima „kravo, kučko, kurvo, glupa si...”.

Ja sam se prvih nekoliko puta kad me napadao znala i braniti, tako da sam ga znala odgurnuti, ili kad me tukao izgrebati po rukama, međutim to ga je samo još više razbjesnilo i onda me još više u svom bijesu znao tući i mučiti pa sam se s vremenom prestala braniti i pustila da me udara dok se ne umori - prisjeća se ta gospođa.

- Jednom mi je prilikom rekao da misli da naša kćer nije njegovo dijete. Od 1998. do oprilike 2003. on je pio, s tim da je 2003. prestajao s navikom odlaska u kafiće i pijenja po kafićima, a kod kuće uglavnom nikad nije pio te od 2003. više uopće ne pije. Nije išao ni na kakvo liječenje, nego je jednostavno osvijestio da mu alkohol više ne treba.

Počinje raditi u jednom gradu nedaleko Splita, dolazio je vikendom kući, bio je terenac, dijete i ja smo ostali živjeti u Splitu - govori ta žena, koja je mislila da će s prestankom alkoholiziranja napokon prestati i fizičko nasilje, ali nije...

- Ne mogu točno procijeniti, ali čini mi se da su njegovi napadi na mene znali trajati po nekih pola sata. Počne me tući i ne prestaje dok se ne ohladi od udaranja. U 2007. smo se preselili k njemu u taj grad, da se na dvije strane ne plaća stanarina, režije i hrana...

Zadnje fizičko nasilje je bilo 2009., jer sam mu ja rekla da idem van, i onda kako sam krenula na vrata, on me s leđa zgrabio za jaknu i bacio me na kauč i počeo me tući dok sam ja ostala ležati na kauču, pljuskao me je po licu i vikao „ne ideš ti nikud“. Sve se to zbilo pred kćeri, dijete je već po navici reagiralo.

Jednostavno bi se, kako da to kažem, stisnulo i od straha potiho plakalo. Navikla je, jer joj to nije bio prvi put da gleda oca kako joj mlati majku.

Gotovo svi njegovi fizički napadi koji su bili od 1998. do zadnjeg 2009., su bili pred djetetom, a i psihičko nasilje je bilo pred djetetom. I dijete bi znao povremeno tući. Kad je saznao da kćer ima dečka, onda ju je ispljuskao i jedno vrijeme zatvorio u kuću - kaže nam ta gospođa, koju se ponovno vraća na činjenicu da je htjela pobjeći, ali...

---

‘Ubio nožem, ubio puškom, ubio...‘


Naslovi iz novina proteklih godina:

- Ubio suprugu pa sebe: 'Znao je pijan podići ruku na nju'

- 'Ubio svoju ženu i njezino tijelo bacio u septičku jamu'

- 'Zbog ljubomore ubio suprugu i njezina ljubavnika'

- 'Nožem ubio ženu i sina, a potom pokušao i sebe'

- 'Pomorac (64) ubio punca, ženu i sebe'

- 'Puškom ubio suprugu, pa djecu na spavanju, a potom i sebe'

- 'Ubio suprugu nožem u srce'

---

- Htjela sam otići, ali nisam mogla raspolagati novcem, za sve što sam morala imati u kućanstvu (hranu ili higijenske potrepštine) morala sam ga moliti. Često mi je prijetio, zadnjih dva mjeseca skoro svaki dan, i to pred kćeri, vidjela sam i po njoj da je i ona u strahu za naše živote.

Prijetio mi je riječima “ubit ću te, ali neću te ja ubiti, ja ću sa kćeri gledati u kući televiziju, a netko drugi će te ubiti, bit će te po cijeloj Hrvatskoj u komadićima, a ako me netko pita gdje si, reći ću da ne znam, da si spomenula da ideš negdje u Mađarsku“, „doći će mojih 5 minuta, vidjet ćeš i ti i svi koji zaslužuju“.

Slične stvari je govorio u više navrata i shvatila sam da je došlo vrijeme - sad ili nikad. Svoje prijetnje je ispunjavao i mislim da bi me ubio da sam ostala s njim.

- Znao mi je reći kad sam ga pitala zašto me napada da „mene je Bog poslao da uredim, da uredim ono što ne valja na tebi“.
Prijetio mi je „mogu te ubiti kad god hoću“ i stalno mi je govorio „ne daj Bože da ikome što kažeš“. Koliki je u meni strah bio od njega da jednostavno nisam mogla uzeti telefonsku slušalicu i nazvati policiju.

Kad sam imala masnice, sve sam skrivala puderom. Sramila sam se, bila sam jadna i sama - kaže ta gospođa koja je napokon, nakon godina i godina maltretiranja, skupila hrabrosti i nazvala 0800 55 44, broj Autonomne ženske kuće Zagreb.

- U Sigurnoj kući u Zagrebu prvi put nakon dugo vremena mogla sam mirno zaspati. Prvu noć u skloništu nazvala sam radnicu skloništa oko 2 sata ujutro na mobitel pitati je li ona sigurna da me muž ovdje ne može pronaći. U tolikom sam strahu bila. Nakon izlaska iz skloništa, moja kćerka i ja smo unajmile stan u Zagrebu, ja sam dobila ugovor na neodređeno na poslu, a ona je upisala fakultet - zaključuje svoju priču gospođa.

---

Ne shvaćaju ozbiljno žene koje prijavljuju nasilje


Neva Tolle iz Autonomne ženke kuće Zagreb nam komentira gore dostavljene podatke.

- Iako je u 2019. prema tim podacima ubijeno manje žena nego proteklih godina, to nije razlog ni za kakvo zadovoljstvo jer i jedna ubijena žena je previše.

Po svim podacima, oko 50 posto svih ubojstava nad ženama počine njihovi bivši ili sadašnji partneri. Dio tih ubojstava se sasvim sigurno mogao spriječiti da su institucije ranije reagirale. Većinu žena njihovi partneri sustavno zlostavljaju, nekad i godinama, prije nego što ih ubiju.

Međutim, institucije sporo reagiraju, ne uzimaju zaozbiljno vapaj žene - kaže nam Tolle. 

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ispovijest-dalmatinke-muz-me-mlatio-dok-se-ne-bi-umorio-kad-bih-se-branila-onda-me-saketao-jace-do-krvi-zato-bih-se-prepustila-i-cekala-da-zavrsi-1006737 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=366add5a4b5df522cef5011b6b7594735de10ac0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ispovijest+Dalmatinke%3A+Mu%C5%BE+me+mlatio+dok+se+ne+bi+umorio.+Kad+bih+se+branila%2C+onda+me+%C5%A1aketao+ja%C4%8De%2C+do+krvi.+Zato+bih+se+prepustila+i+%C4%8Dekala+da+zavr%C5%A1i&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fispovijest-dalmatinke-muz-me-mlatio-dok-se-ne-bi-umorio-kad-bih-se-branila-onda-me-saketao-jace-do-krvi-zato-bih-se-prepustila-i-cekala-da-zavrsi-1006737 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fispovijest-dalmatinke-muz-me-mlatio-dok-se-ne-bi-umorio-kad-bih-se-branila-onda-me-saketao-jace-do-krvi-zato-bih-se-prepustila-i-cekala-da-zavrsi-1006737 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MUČNA PRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaMUČNA PRIČA

Ispovijest Dalmatinke: Muž me mlatio dok se ne bi umorio. Kad bih se branila, onda me šaketao jače, do krvi. Zato bih se prepustila i čekala da završi

2. ožujka 2020. - 20:56

Svakoga dana diljem svijeta od ruke svojih muževa i partnera, te članova uže obitelji smrtno strada u prosjeku oko 140 žena. Ako će žena biti ubijena, to će navjerojatnije biti u vlastitom domu.

Zatražili smo od MUP-a da nam pošalju podatke, i to za svaku godinu napose, koliko je žena ubijeno od 2009. do kraja 2019.u Hrvatskoj.

U 2009. ih je ubijeno 23, u 2010. - 29, 2011. - 19, 2012. - 17, 2013.- 21, 2014. - 17, 2015. - 15, 2016. - 20, 2017.- 18, 2018. - 10, 2019. - 13. Dakle, u tih 11 godina ubijene su 202 žene.

Policiju smo upitali i tko najčešće ubija žene?

- Najzastupljeniji odnos između počinitelja i žrtve je partnerski odnos (bračni, izvanbračni i bivši supružnici te partneri). U posljednjih šest godina od ukupnog broja od 93 ubijene žene, njih 48 usmrtio je partner - ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 16:04