stdClass Object ( [id] => 1167261 [title] => ‘Halo? Nudimo vam posao života! Jeste čuli za Teslu? E, mi ćemo za vas otkupiti njihove dionice!‘; Lažni brokeri vrebaju sa svih strana, prijeteći da vam uzmu i zadnju kunu. Evo kad vam se treba upaliti znak za uzbunu [alias] => halo-nudimo-vam-posao-zivota-jeste-culi-za-teslu-e-mi-cemo-za-vas-otkupiti-njihove-dionice-lazni-brokeri-vrebaju-sa-svih-strana-prijeteci-da-vam-uzmu-i-zadnju-kunu-evo-kad-vam-se-treba-upaliti-znak-za-alarm [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Staro upozorenje da sve ono što djeluje predobro da bi bilo istinito najčešće i nije istinito vrijedi osobito kad vam netko nudi zaradu preko ušiju, gubitak kilograma za tren oka, ozdravljenje od svih boljetica s kojima se muče znanstvenici i medicina. Recimo, člana obitelji nazovu na telefon i ponude mu posao života. Predstaviše mu se kao brokeri koji će „da mu osiguraju lepu zaradu od koje će oni uzeti samo malčice neće ni da oseti, manje od jedan odsto, a na njemu je samo da plati učlanjenje odnosno naknadu i sluša njihove savete koji će da ga obogate”. Ovaj umjesto da odmah odbije, objasni ljudima da ne zna previše, ali ovi s druge strane ne odustaju tek tako "sve će da vas naučimo, nema problema, jeste li čuli za Teslu, znate li čime se oni bave, e mi će da vam kupimo njihove akcije”. Kakve akcije? „Ma dionice, pa ćemo da vam pomognemo da kupite sve takve firme koje će da vam donesu novac”. I vjerojatno bi još dan danas razgovarali, da ovaj naš nije morao prekinuti razgovor za kojeg su mu obećali da će uskoro da se ponovi.

Dok se ne ponovi, našem je sugovorniku u glavi ostalo da mu se muškarac koji ga je nazvao predstavio ali tako brzo da nije uspio zapamtiti ime, bio strpljiv i spreman rasvijetliti njegovo nepoznavanje materije. I telefonski broj pozivatelja je bio iz Hrvatske.

Iz Hanfe, Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, rekli su nam da je oprez potreban kod poziva i kontakata koje građani nisu sami inicirali već dolaze kao inicijativa s druge strane s obzirom na to da u praksi nije uobičajeno da registrirana brokerska društva pozivaju građane i nude im da ulože novac.

- Telefonska komunikacija registriranih brokera i klijenta je uobičajena, ali tek nakon što se već uspostavi poslovni odnos. Samo ona društva koja se nalaze u registru Hanfe smiju legalno pružati svoje investicijske usluge hrvatskim građanima – ističu iz Hanfe i savjetuju izbjegavanje neregistriranih društava. Dodaju da građani koji prime takve pozive trebaju uzeti sve kontakt podatke o društvu i pozivatelju i provjeriti na stranicama Hanfe ili slanjem upita je li riječ o društvu koje je registrirano za tu vrstu financijskih usluga.

- Hanfa je do sada objavila brojna upozorenja i putem medija i putem internetskih stranica Hanfe. Kontinuirano upozoravamo i educiramo građane da ne nasjedaju na takve pozive. Zapazili smo da broj upita od strane građana raste u posljednje dvije godine. Mjesečno se Hanfi javi 10-tak građana s pitanjima i provjerom jesu li investicijska društva koja su ih kontaktirala licencirana za rad u Hrvatskoj, što uvelike pomaže da do pojedine prijevare ne dođe – naglašavaju u Hanfi.

Na internetskoj stranici Hanfe i portala Novac za sutra ima brojne dostupne materijale putem kojih educira i informira građane o financijskim prevarama, znakovima kako prepoznati prevare te kome se kada obratiti u slučaju prevare. Čovjek može sate provesti iščitavajući njihova upozorenja, brošure iz kojih je jasno i jednostavno piše da je bolje puhati na hladno nego pristajati na sumnjive ponude.

Ozbiljna i licencirana društva u Hrvatskoj, a licencu im izdaju nacionalni regulatori, u našem slučaju Hanfa, najčešće vas neće nazivati na telefon, ali njih ćete najčešće moći naći i na nekoj fizičkoj adresi. Hanfi se moraju javiti i u registar prijaviti sva društva koja posluju na području EU i žele raditi u Hrvatskoj, dok oni koji nisu s područja Europske unije u Hrvatskoj legalno mogu poslovati samo preko podružnica koje moraju otvori na području Hrvatske.

Pitamo Hanfu što za građane, potencijalne male ulagače i njihovu zaštitu, znači da neko brokersko društvo jest ili da nije u registru Hanfe.

- Ako se društvo ne nalazi u registru Hanfe, ulagatelj nema nikakav stupanj zaštite. Kod društava koji se nalaze u registru Hanfe u slučaju bilo kakvih prijepora s društvom moguće se obratiti regulatoru (Hanfi ili ako je riječ o društvu čiji je matični regulator u drugoj državi EU, tada direktno njima), s obzirom na to da postoji sustav zaštite malih ulagatelja. Kod prevara često uopće nije riječ o brokerskim/licenciranim društvima, već se oni samo takvima predstavljaju – kažu u iz Hanfe i ističu da preporučuju svima onima koji žele koristiti usluge brokera i baviti se investiranjem svoje ušteđevine da se prije toga dobro educiraju i informiraju, da ne ulažu u ono što ne razumiju, te da donose samo dobro promišljene i racionalne odluke.

- Obećanja o brzoj i velikoj zaradi nisu realna i najčešće su znak da je riječ o prijevari, a ne o ulaganju – ističu.

U priči o poslovanju s dionicama i raznim financijskih instrumentima, uz legalne ovlaštene brokere i legalne poslove, mnogo je mutnih tipova i prevaranta i cijeli spektar muljanja.

Prvo, može se raditi o klasičnoj prevari. Netko će se predstaviti kao broker a cilj mu je izvući novac od vas i nestati. Tako je lani splitska policija objavila da je stariji građanin prijavio da je uplatio gotovo 20 tisuća kuna na račun navodnog zastupništva grupe za trgovanje dionicama putem interneta, a nakon njegove uplate izbrisana je e mail adresa osobe s kojem je kontaktirao te se ispostavilo da su stranice za trgovanje dionicama te grupe lažne kao i burzovni podaci o kretanju dionica...

Nije dionica sve što u takvim ponudama građanima nazovi brokeri nazivaju dionicama. Najčešće dionicama pogrešno nazivaju trgovanje CFD-ovima, ugovorima za razlike, kojima se trguje razlikama između kupovne i prodajne cijene dionica, nafte, zlata, valuta, indeksa... Nisu to nezakoniti poslovi, nego visoko rizični kao da se vatrom igrate u blizini svog novca. No oni koji vas u njih uvode neće vam o tome govoriti niti reći da onaj tko u to uloži novac u CFD-ove na dionice ne postaje vlasnik tih dionica. Riječ je o vrlo složenim financijskim instrumentima pa iz Hanfe savjetuju da se u to ne upuštate ako sami nemate znanja i vještina da znate u kojem smjeru bi se mogla kretati cijena CFD-a i ako bi vaše odluke o trgovanju ovisile isključivo o tuđim uputama.

Nije ni svatko tko se predstavi kao broker zaista broker, mnogo je onih koji vas ne bi smjeli zvati poput zaposlenika marketinških agencija ili nekih društava koji za račun nekog stranog inozemnog društva telefonski nagovaraju na trgovanje. Strana brokerska društva koja ih angažiraju ne odgovaraju za njihove postupke, a znaju nagovarati na trgovanje obećavajući osobu koja će im pomoći ili „osobnog mentora“ od kojih će građani primati upute što da kupuju, u koje vrijeme i po kojoj cijeni. S vremenom će klijent otvarati sve veće i rizičnije pozicije temeljem kojih društvo uzima veće provizije za sebe... To „mentorstvo” nisu brokerske usluge jer brokeri rade samo ono što im klijent naloži, nego je to investicijsko savjetovanje koje bi trebalo biti jasno ugovorena usluga, no u ovakvim slučajevima se to izbjegava kako bi se moglo odbacivati odgovornost ako klijent izgubi novac.

U svim ovim slojevima sivog i mutnog, dijelom nezakonitog, dijelom zakonitog, prevara, navođenja, istina i poluistina, nije lako plivati pa bio bilo dobro shvatiti ozbiljno Hanfina upozorenja. Ako vam je teško informirati se i uložiti vrijeme u edukaciju i provjeru, ako vam se ne kocka svojim novcem, onda odbacujte ponude koje će vam stići na svim mogućim jezicima telefonom, mobitelom, e mailom, društvenim mrežama...

---

U Hanfinim brošurama upozoravaju na znakove vjerojatnih prevara:
- Uvjeravaju vas u sigurnu zaradu i da je „sada prilika koja se događa jednom u životu“ da trgujete i zaradite.
- Govore da trenutno imaju „akciju“ koju „trebate iskoristiti odmah“ jer kratko traje.
- Nagovaraju vas da uplatite manji iznos sredstava i da se na svoju ruku uvjerite kako je „jednostavno zaraditi“.
- Nagovaraju vas na trgovanje neovisno o tome što vi nemate nikakvog iskustva u trgovanju jer ćete „dobiti svojeg mentora“ koji će vam pomagati prilikom trgovanja.
- Vrlo su uporni, zovu vas po nekoliko puta dnevno i ne prihvaćaju „ne“ za odgovor.
- Osobe se predstavljaju imenima i prezimenima koja su česta i teško se mogu provjeriti.
- Govore vam da je „vrlo jednostavno trgovati“ i da ćete trgovati „dionicama“, a zapravo prešućuju da ćete trgovati kompleksnim izvedenicama odnosno financijskim instrumentima koje vjerojatno ne razumijete.
- Govore vam da ćete trgovati na „burzi“ i da imaju sve potrebne licence Hanfe ili nekog drugog regulatora.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘zarada zagarantirana‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ‘zarada zagarantirana‘ 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-05 12:03:51 [created_by] => 3204 [created_by_alias] => Sanja Stapić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-13 10:05:48 [modified_by] => 3204 [publish_up] => 2022-02-13 09:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2417 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/05\/20896104.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/05\/20896102.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ilustracija\/Shutterstock",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_20896104_1920.jpg":"1920x1080","k_20896104_1280.jpg":"1280x1280","k_20896104_1024.jpg":"1024x1024","k_20896104_640.jpg":"640x640","k_20896104_480.jpg":"480x480","k_20896104_340.jpg":"340x340","k_20896104_220.jpg":"220x220","o_20896104_1280.jpg":"1280x854","o_20896104_1024.jpg":"1024x683","o_20896104_640.jpg":"640x427","o_20896104_480.jpg":"480x320","o_20896104_340.jpg":"340x226","o_20896104_220.jpg":"220x146","h_20896104_1280.jpg":"1280x854","h_20896104_1024.jpg":"1024x683","h_20896104_640.jpg":"640x427","h_20896104_480.jpg":"480x320","h_20896104_340.jpg":"340x227","h_20896104_220.jpg":"220x147","pp_20896104_1280.jpg":"1006x1280","pp_20896104_1024.jpg":"805x1024","pp_20896104_640.jpg":"503x640","pp_20896104_480.jpg":"377x480","pp_20896104_340.jpg":"267x340","pp_20896104_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_20896102_1920.jpg":"1920x1080","k_20896102_1280.jpg":"1280x1280","k_20896102_1024.jpg":"1024x1024","k_20896102_640.jpg":"640x640","k_20896102_480.jpg":"480x480","k_20896102_340.jpg":"340x340","k_20896102_220.jpg":"220x220","o_20896102_1280.jpg":"1280x854","o_20896102_1024.jpg":"1024x683","o_20896102_640.jpg":"640x427","o_20896102_480.jpg":"480x320","o_20896102_340.jpg":"340x227","o_20896102_220.jpg":"220x146","h_20896102_1280.jpg":"1280x854","h_20896102_1024.jpg":"1024x683","h_20896102_640.jpg":"640x427","h_20896102_480.jpg":"480x320","h_20896102_340.jpg":"340x227","h_20896102_220.jpg":"220x147","pp_20896102_1280.jpg":"1006x1280","pp_20896102_1024.jpg":"805x1024","pp_20896102_640.jpg":"503x640","pp_20896102_480.jpg":"377x480","pp_20896102_340.jpg":"267x340","pp_20896102_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7438144 Threads: 3 Questions: 1532754767 Slow queries: 4660291 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110709107 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/halo-nudimo-vam-posao-zivota-jeste-culi-za-teslu-e-mi-cemo-za-vas-otkupiti-njihove-dionice-lazni-brokeri-vrebaju-sa-svih-strana-prijeteci-da-vam-uzmu-i-zadnju-kunu-evo-kad-vam-se-treba-upaliti-znak-za-alarm-1167261 [printLink] => /vijesti/hrvatska/halo-nudimo-vam-posao-zivota-jeste-culi-za-teslu-e-mi-cemo-za-vas-otkupiti-njihove-dionice-lazni-brokeri-vrebaju-sa-svih-strana-prijeteci-da-vam-uzmu-i-zadnju-kunu-evo-kad-vam-se-treba-upaliti-znak-za-alarm-1167261?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 89927 [name] => brokeri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brokeri [link] => /tag/brokeri ) [1] => stdClass Object ( [id] => 279129 [name] => prevara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prevara [link] => /tag/prevara ) [2] => stdClass Object ( [id] => 343135 [name] => dionice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dionice [link] => /tag/dionice ) [3] => stdClass Object ( [id] => 426365 [name] => Hanfa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hanfa [link] => /tag/hanfa ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘zarada zagarantirana‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Halo? Nudimo vam posao života! Jeste čuli za Teslu? E, mi ćemo za vas otkupiti njihove dionice!‘; Lažni brokeri vrebaju sa svih strana, prijeteći da vam uzmu i zadnju kunu. Evo kad vam se treba upaliti znak za uzbunu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3204 [name] => Sanja Stapić [username] => sanja-stapi [email] => sanja-stapi@sd.hr [password] => $2y$10$1bAjVN/BzqUJYUgXQ68QIOyPHSf8duONePCJCfzotwWS5BgSDEtOm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sanja-stapic-3204 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1722 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a42fa1bbe7de54264e3b40d69134d435?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/05/20896104.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ilustracija/Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/05/20896104.jpg [title] => Ilustracija/Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/05/20896102.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Staro upozorenje da sve ono što djeluje predobro da bi bilo istinito najčešće i nije istinito vrijedi osobito kad vam netko nudi zaradu preko ušiju, gubitak kilograma za tren oka, ozdravljenje od svih boljetica s kojima se muče znanstvenici i medicina. Recimo, člana obitelji nazovu na telefon i ponude mu posao života. Predstaviše mu se kao brokeri koji će „da mu osiguraju lepu zaradu od koje će oni uzeti samo malčice neće ni da oseti, manje od jedan odsto, a na njemu je samo da plati učlanjenje odnosno naknadu i sluša njihove savete koji će da ga obogate”. Ovaj umjesto da odmah odbije, objasni ljudima da ne zna previše, ali ovi s druge strane ne odustaju tek tako "sve će da vas naučimo, nema problema, jeste li čuli za Teslu, znate li čime se oni bave, e mi će da vam kupimo njihove akcije”. Kakve akcije? „Ma dionice, pa ćemo da vam pomognemo da kupite sve takve firme koje će da vam donesu novac”. I vjerojatno bi još dan danas razgovarali, da ovaj naš nije morao prekinuti razgovor za kojeg su mu obećali da će uskoro da se ponovi.

Dok se ne ponovi, našem je sugovorniku u glavi ostalo da mu se muškarac koji ga je nazvao predstavio ali tako brzo da nije uspio zapamtiti ime, bio strpljiv i spreman rasvijetliti njegovo nepoznavanje materije. I telefonski broj pozivatelja je bio iz Hrvatske.

Iz Hanfe, Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, rekli su nam da je oprez potreban kod poziva i kontakata koje građani nisu sami inicirali već dolaze kao inicijativa s druge strane s obzirom na to da u praksi nije uobičajeno da registrirana brokerska društva pozivaju građane i nude im da ulože novac.

- Telefonska komunikacija registriranih brokera i klijenta je uobičajena, ali tek nakon što se već uspostavi poslovni odnos. Samo ona društva koja se nalaze u registru Hanfe smiju legalno pružati svoje investicijske usluge hrvatskim građanima – ističu iz Hanfe i savjetuju izbjegavanje neregistriranih društava. Dodaju da građani koji prime takve pozive trebaju uzeti sve kontakt podatke o društvu i pozivatelju i provjeriti na stranicama Hanfe ili slanjem upita je li riječ o društvu koje je registrirano za tu vrstu financijskih usluga.

- Hanfa je do sada objavila brojna upozorenja i putem medija i putem internetskih stranica Hanfe. Kontinuirano upozoravamo i educiramo građane da ne nasjedaju na takve pozive. Zapazili smo da broj upita od strane građana raste u posljednje dvije godine. Mjesečno se Hanfi javi 10-tak građana s pitanjima i provjerom jesu li investicijska društva koja su ih kontaktirala licencirana za rad u Hrvatskoj, što uvelike pomaže da do pojedine prijevare ne dođe – naglašavaju u Hanfi.

Na internetskoj stranici Hanfe i portala Novac za sutra ima brojne dostupne materijale putem kojih educira i informira građane o financijskim prevarama, znakovima kako prepoznati prevare te kome se kada obratiti u slučaju prevare. Čovjek može sate provesti iščitavajući njihova upozorenja, brošure iz kojih je jasno i jednostavno piše da je bolje puhati na hladno nego pristajati na sumnjive ponude.

Ozbiljna i licencirana društva u Hrvatskoj, a licencu im izdaju nacionalni regulatori, u našem slučaju Hanfa, najčešće vas neće nazivati na telefon, ali njih ćete najčešće moći naći i na nekoj fizičkoj adresi. Hanfi se moraju javiti i u registar prijaviti sva društva koja posluju na području EU i žele raditi u Hrvatskoj, dok oni koji nisu s područja Europske unije u Hrvatskoj legalno mogu poslovati samo preko podružnica koje moraju otvori na području Hrvatske.

Pitamo Hanfu što za građane, potencijalne male ulagače i njihovu zaštitu, znači da neko brokersko društvo jest ili da nije u registru Hanfe.

- Ako se društvo ne nalazi u registru Hanfe, ulagatelj nema nikakav stupanj zaštite. Kod društava koji se nalaze u registru Hanfe u slučaju bilo kakvih prijepora s društvom moguće se obratiti regulatoru (Hanfi ili ako je riječ o društvu čiji je matični regulator u drugoj državi EU, tada direktno njima), s obzirom na to da postoji sustav zaštite malih ulagatelja. Kod prevara često uopće nije riječ o brokerskim/licenciranim društvima, već se oni samo takvima predstavljaju – kažu u iz Hanfe i ističu da preporučuju svima onima koji žele koristiti usluge brokera i baviti se investiranjem svoje ušteđevine da se prije toga dobro educiraju i informiraju, da ne ulažu u ono što ne razumiju, te da donose samo dobro promišljene i racionalne odluke.

- Obećanja o brzoj i velikoj zaradi nisu realna i najčešće su znak da je riječ o prijevari, a ne o ulaganju – ističu.

U priči o poslovanju s dionicama i raznim financijskih instrumentima, uz legalne ovlaštene brokere i legalne poslove, mnogo je mutnih tipova i prevaranta i cijeli spektar muljanja.

Prvo, može se raditi o klasičnoj prevari. Netko će se predstaviti kao broker a cilj mu je izvući novac od vas i nestati. Tako je lani splitska policija objavila da je stariji građanin prijavio da je uplatio gotovo 20 tisuća kuna na račun navodnog zastupništva grupe za trgovanje dionicama putem interneta, a nakon njegove uplate izbrisana je e mail adresa osobe s kojem je kontaktirao te se ispostavilo da su stranice za trgovanje dionicama te grupe lažne kao i burzovni podaci o kretanju dionica...

Nije dionica sve što u takvim ponudama građanima nazovi brokeri nazivaju dionicama. Najčešće dionicama pogrešno nazivaju trgovanje CFD-ovima, ugovorima za razlike, kojima se trguje razlikama između kupovne i prodajne cijene dionica, nafte, zlata, valuta, indeksa... Nisu to nezakoniti poslovi, nego visoko rizični kao da se vatrom igrate u blizini svog novca. No oni koji vas u njih uvode neće vam o tome govoriti niti reći da onaj tko u to uloži novac u CFD-ove na dionice ne postaje vlasnik tih dionica. Riječ je o vrlo složenim financijskim instrumentima pa iz Hanfe savjetuju da se u to ne upuštate ako sami nemate znanja i vještina da znate u kojem smjeru bi se mogla kretati cijena CFD-a i ako bi vaše odluke o trgovanju ovisile isključivo o tuđim uputama.

Nije ni svatko tko se predstavi kao broker zaista broker, mnogo je onih koji vas ne bi smjeli zvati poput zaposlenika marketinških agencija ili nekih društava koji za račun nekog stranog inozemnog društva telefonski nagovaraju na trgovanje. Strana brokerska društva koja ih angažiraju ne odgovaraju za njihove postupke, a znaju nagovarati na trgovanje obećavajući osobu koja će im pomoći ili „osobnog mentora“ od kojih će građani primati upute što da kupuju, u koje vrijeme i po kojoj cijeni. S vremenom će klijent otvarati sve veće i rizičnije pozicije temeljem kojih društvo uzima veće provizije za sebe... To „mentorstvo” nisu brokerske usluge jer brokeri rade samo ono što im klijent naloži, nego je to investicijsko savjetovanje koje bi trebalo biti jasno ugovorena usluga, no u ovakvim slučajevima se to izbjegava kako bi se moglo odbacivati odgovornost ako klijent izgubi novac.

U svim ovim slojevima sivog i mutnog, dijelom nezakonitog, dijelom zakonitog, prevara, navođenja, istina i poluistina, nije lako plivati pa bio bilo dobro shvatiti ozbiljno Hanfina upozorenja. Ako vam je teško informirati se i uložiti vrijeme u edukaciju i provjeru, ako vam se ne kocka svojim novcem, onda odbacujte ponude koje će vam stići na svim mogućim jezicima telefonom, mobitelom, e mailom, društvenim mrežama...

---

U Hanfinim brošurama upozoravaju na znakove vjerojatnih prevara:
- Uvjeravaju vas u sigurnu zaradu i da je „sada prilika koja se događa jednom u životu“ da trgujete i zaradite.
- Govore da trenutno imaju „akciju“ koju „trebate iskoristiti odmah“ jer kratko traje.
- Nagovaraju vas da uplatite manji iznos sredstava i da se na svoju ruku uvjerite kako je „jednostavno zaraditi“.
- Nagovaraju vas na trgovanje neovisno o tome što vi nemate nikakvog iskustva u trgovanju jer ćete „dobiti svojeg mentora“ koji će vam pomagati prilikom trgovanja.
- Vrlo su uporni, zovu vas po nekoliko puta dnevno i ne prihvaćaju „ne“ za odgovor.
- Osobe se predstavljaju imenima i prezimenima koja su česta i teško se mogu provjeriti.
- Govore vam da je „vrlo jednostavno trgovati“ i da ćete trgovati „dionicama“, a zapravo prešućuju da ćete trgovati kompleksnim izvedenicama odnosno financijskim instrumentima koje vjerojatno ne razumijete.
- Govore vam da ćete trgovati na „burzi“ i da imaju sve potrebne licence Hanfe ili nekog drugog regulatora.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ilustracija/Shutterstock

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/halo-nudimo-vam-posao-zivota-jeste-culi-za-teslu-e-mi-cemo-za-vas-otkupiti-njihove-dionice-lazni-brokeri-vrebaju-sa-svih-strana-prijeteci-da-vam-uzmu-i-zadnju-kunu-evo-kad-vam-se-treba-upaliti-znak-za-alarm-1167261 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=49f6dbe7dbf6b9ee747d0bc69295cd1ec7595fcc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Halo%3F+Nudimo+vam+posao+%C5%BEivota%21+Jeste+%C4%8Duli+za+Teslu%3F+E%2C+mi+%C4%87emo+za+vas+otkupiti+njihove+dionice%21%E2%80%98%3B+La%C5%BEni+brokeri+vrebaju+sa+svih+strana%2C+prijete%C4%87i+da+vam+uzmu+i+zadnju+kunu.+Evo+kad+vam+se+treba+upaliti+znak+za+uzbunu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fhalo-nudimo-vam-posao-zivota-jeste-culi-za-teslu-e-mi-cemo-za-vas-otkupiti-njihove-dionice-lazni-brokeri-vrebaju-sa-svih-strana-prijeteci-da-vam-uzmu-i-zadnju-kunu-evo-kad-vam-se-treba-upaliti-znak-za-alarm-1167261 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fhalo-nudimo-vam-posao-zivota-jeste-culi-za-teslu-e-mi-cemo-za-vas-otkupiti-njihove-dionice-lazni-brokeri-vrebaju-sa-svih-strana-prijeteci-da-vam-uzmu-i-zadnju-kunu-evo-kad-vam-se-treba-upaliti-znak-za-alarm-1167261 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘zarada zagarantirana‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatska‘zarada zagarantirana‘

‘Halo? Nudimo vam posao života! Jeste čuli za Teslu? E, mi ćemo za vas otkupiti njihove dionice!‘; Lažni brokeri vrebaju sa svih strana, prijeteći da vam uzmu i zadnju kunu. Evo kad vam se treba upaliti znak za uzbunu

Piše Sanja Stapić
13. veljače 2022. - 10:55

Staro upozorenje da sve ono što djeluje predobro da bi bilo istinito najčešće i nije istinito vrijedi osobito kad vam netko nudi zaradu preko ušiju, gubitak kilograma za tren oka, ozdravljenje od svih boljetica s kojima se muče znanstvenici i medicina. Recimo, člana obitelji nazovu na telefon i ponude mu posao života. Predstaviše mu se kao brokeri koji će „da mu osiguraju lepu zaradu od koje će oni uzeti samo malčice neće ni da oseti, manje od jedan odsto, a na njemu je samo da plati učlanjenje odnosno naknadu i sluša njihove savete koji će da ga obogate”. Ovaj umjesto da odmah odbije, objasni ljudima da ne zna previše, ali ovi s druge strane ne odustaju tek tako "sve će da vas naučimo, nema problema, jeste li čuli za Teslu, znate li čime se oni bave, e mi će da vam kupimo njihove akcij...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 11:24