stdClass Object ( [id] => 1371421 [title] => Geodet iz Vrgorca punih sedam godina nije bio na popisu ovlaštenih geodeta. Svejedno je vještačio na sudu u Metkoviću! [alias] => geodet-iz-vrgorca-punih-sedam-godina-nije-bio-na-popisu-ovlastenih-geodeta-svejedno-je-vjestacio-na-sudu-u-metkovicu [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hrvatsko je pravosuđe tijekom svoga postojanja iznjedrilo mnoštvo bizarnih situacija, a jedna od njih svakako je i ona da se na Općinskom sudu u Metkoviću već godinama u sudskim parničnim postupcima tamošnji suci koriste vještačenjima Zlatana Polića, geodeta iz Vrgorca, iako on nije sudski vještak još od 2017. godine i od tada ga nema na popisu ovlaštenih sudskih vještaka Ministarstva pravosuđa.

A nema ga zato jer mu je Županijski sud u Splitu te godine odbio produljiti status vještaka smatrajući da to ne može biti s obzirom da ima završenu samo srednju školu za geodeta. Kako se zakon u međuvremenu izmijenio, takvo što više nije bilo moguće kao do tada.

Polić se žalio, Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je odluku splitskog suda pa je predmet otišao na Upravni sud. I tu se donosi odluka protiv Polića, no Visoki upravni sud je sva ta rješenja i odluke ukinuo i u srpnju 2019. godine svoju pravomoćnu presudu u korist vrgoračkoga geodeta dostavio Ministarstvu pravosuđa.

No ni oni, a ni Polić, po našim informacijama, nisu dostavili tu presudu nadležnom splitskom Županijskom sudu kako bi se po njoj donijelo novo rješenje o imenovanju, pa je cijela priča ostala "visiti u zraku". A ako formalno nema nove odluke, znači da ni Polić ne može službeno vještačiti ni potpisivati se kao sudski vještak.

---

image

Ante Šprlje, bivši ministar pravosuđa, bio je upozoren da Zlatan Polić nije na popisu sudskih vještaka

 

 

Darko Tomaš/Cropix
---

Kako je, dakle, moguće da se u raznim sudskim postupcima (a po neslužbenim informacijama ima ih više od 200 – op.a.) donose presude o, primjerice, utvrđivanju prava vlasništva na osnovu etažnog elaborata koji je izradio navedeni geodet i da se u njima navodi kako je "nekretnina prikazana u etažnom elaboratu stalnog sudskog vještaka za geodeziju Zlatana Polića..." (što podrazumijeva i korištenje službenog pečata), a da on uopće nije sudski vještak? Je li to dovođenje u zabludu? Tko ga angažira? Mogu li se na temelju njegovih vještava koje je sačinio u vrijeme dok nije bio vještak donositi pravovaljane sudske presude?

– Navedena osoba u navedenom periodu (2017. – 2024.) nije nijednom bila angažirana od strane suda, već je isključivo bila angažirana na prijedlog stranaka u postupku, i to pred onim sucima koji su predmet dobili u rad.

Iz sredstava proračuna ovog Suda gosp. Zlatanu Poliću ili tvrtci Polić j.d.o.o. u periodu od 2017. do 2024. godine nije isplaćena nijedna kuna, odnosno euro – odgovorio nam je Ivica Kuran, zamjenik glasnogovornika Općinskog suda u Metkoviću. Pitali smo i u predmetima kojih sudaca je najviše bio angažiran te mora li sudac koji vodi predmet obvezno provjeriti je li osoba koju se, na prijedlog stranaka, angažira kao vještaka u pojedinom predmetu na listi stalnih sudskih vještaka.

– Uredujući sudac u predmetu za koji je zadužen je neovisan u svom radu te samostalno donosi odluke, pa tako i odlučuje o ispravama priloženim spisu i odgovaran je za svoj rad – odgovorili su sa Suda u Metkoviću.

– Može stranka predložiti koga god hoće da joj obavi vještvo, ali sudac je taj koji donosi konačnu odluku o tome tko će vještačiti u predmetu, o tome donosi rješenje i potpisuje ga. Normalno bi bilo da pri svom odlučivanju provjeri nalazi li se taj vještak na listi sudskih vještaka – govori nam jedan iskusni splitski "parničar".

---

image

Bizaran slučaj iz Vrgorca

Duje Klarić/Cropix
---

U jednom predmetu utvrđivanja vlasništva stambene zgrade u Vrgorcu, a u kojem je etažiranje provodio baš geodet Polić, sudsku presudu donio je bivši Mostov ministar pravosuđa, sudac Ante Šprlje. Kada mu je nezadovoljna stranka pismeno prigovorila da još uvijek nepravomoćnu presudu temelji na elaboratu za etažiranje koji je izradio nepostojeći sudski vještak, sudac Šprlje joj je odgovorio kako ona nije stranka u postupku te kako njezini zahtjevi za "poništenjem" presude nemaju utjecaja na sam sudski proces u ovoj fazi postupka.

– S druge strane Vas upozoravam da je prisila ili prijetnja prema pravosudnom dužnosniku kazneno djelo po čl. 312. Kaznenog zakona, za koje je predviđena zatvorska kazna u trajanju od 6 mjeseci do 5 godina te ću u slučaju nastavka prijetećih poruka kojim želite prisiliti suca na nezakonito djelovanje podnijeti kaznenu prijavu za navedeno kazneno djelo, a ako saznam da ima i poticatelja za navedeno djelo, onda i njega/njih. Na daljnje Vaše poruke/e-mailove neću odgovarati, već ću u slučaju nastavka istih s istim ciljem podnijeti protiv Vas kaznenu prijavu i priložiti iste – odgovorio joj je sudac Šprlje.

Nama je, pak, odgovorio da ne može davati službene izjave ni govoriti o konkretnom predmetu. No iz neformalnog razgovora nije bilo teško zaključiti da smatra kako u tome što je uvažio Polićevo vještvo, iako on službeno nije na listi vještaka, ne vidi ništa sporno.

Ovim će se slučajem, a nakon što se ista nezadovoljna stranka koja "nije stranka" obratila Glavnom državnom odvjetništvu, sada (po naputku iz Zagreba) pozabaviti i nadležni ŽDO Dubrovnik, koji bi trebao utvrditi ima li u cijeloj priči ikakvih elemenata kaznenog djela.

Iz Ministarstva pravosuđa potvrdili su nam kako "se osoba koju navodite u svojem upitu ne nalazi na Popisu stalnih sudskih vještaka Ministarstva pravosuđa i uprave" te da "Zakon o parničnom postupku propisuje da se vještaci u prvom redu određuju iz reda stalnih sudskih vještaka za određenu vrstu vještačenja".

– Koje će činjenice biti uzete kao dokazne odlučuje sud prema svom uvjerenju na temelju savjesne i brižljive ocjene svakog dokaza zasebno i svih dokaza zajedno, kao i na temelju rezultata cjelokupnog postupka – odgovorili su nam.

Neki sugovornici su pravdali Polićev angažman tvrdeći da stručnjaka iz njegove struke nema dovoljno na području Vrgorca. Po popisu, na području Dubrovačko-neretvanske županije upisano je šest vještaka geodezije, po jedan iz Mokošice, Zatona, Dubrovnika, Metkovića, Orašca i Zvekovice. Na području Splitsko-dalmatinske županije, pak, na službenom popisu nalazi se 41 vještak geodetske struke.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Naposljetku, pitali smo i samog Polića što kaže na sve ovo.

– Najprije, u startu ste u krivu jer to nema veze sa sudskim vještačenjima, nego ima veze s utvrđivanjem samostalnih uporabnih cjelina u odnosu na tu određenu stambenu zgradu, takvo uvjerenje, odnosno potvrdu, izdaje nadležni ured za urbanizam.

Što se tiče zakona, Uredu za urbanizam može, da tako kažem, i babaroga dostaviti prijedlog za utvrđivanje samostalnih cjelina, a oni provjere jesu li ti stanovi ili bilo kakve druge prostorije takve i na terenu i donesu potvrdu da jesu, ako jesu. Zakon nigdje nije propisao da to obavlja bilo kakav ovlašteni sudski vještak...

Što se tiče stambene zgrade, za sud je važna potvrda koju izdaje Ured za urbanizam i koji je utvrdio sam svojim očevidom da su ti stanovi takvi, a tu je sudjelovala i RH i dala je apsolutno zeleno svjetlo da se ono knjiži onako kako je predloženo... A što se tiče sudskog vještačenja, imam odluku Visokog upravnog suda gdje me sud trebao staviti na listu – govori nam Polić.

Pitamo ga zna li da ipak nije na listi.

– To je komunikacija između Ministarstva pravosuđa i Visokog upravnog suda, koji je poništio sva njihova rješenja što se tiče mog statusa vještaka. Oni su mene trebali staviti na listu.

Ne mogu ja nekome narediti da me stavi na listu, moram li ja umrit zato jer oni ne komuniciraju među sobom? Ne mogu ja prestati raditi zato što oni nisu nešto iskomunicirali... U svim tim mojim dokumentima nema nikakvog krivog podatka. Čist sam i što se tiče dokumenata i što se tiče savjesti i posla koji radim – zaključio je geodet Polić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SUPERPRAVOSUĐE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => SUPERPRAVOSUĐE 2 0 7438 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-20 10:26:13 [created_by] => 3229 [created_by_alias] => Vladimir Urukalo [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-11 20:30:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-11 20:29:45 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Geodet iz Vrgorca punih sedam godina nije bio na popisu ovlaštenih geodeta. Svejedno je vještačio na sudu u Metkoviću! page_title=Geodet iz Vrgorca punih sedam godina nije bio na popisu ovlaštenih geodeta. Svejedno je vještačio na sudu u Metkoviću! [metakey] => sudski vještak, Zlatan Polić, vještvo, vrgorac [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/20\/25539831.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/20\/24727748.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/20\/24211435.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/20\/25539829.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Darko Toma\u0161\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u0160to \u0107e biti s predmetima koji su rije\u0161eni uz vje\u0161tvo vje\u0161taka koji to nije<\/p>","

Ante \u0160prlje, biv\u0161i ministar pravosu\u0111a, bio je upozoren da Zlatan Poli\u0107 nije na popisu sudskih vje\u0161taka<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Bizaran slu\u010daj iz Vrgorca<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25539831_1920.jpg":"1920x1080","k_25539831_1280.jpg":"1280x1280","k_25539831_1024.jpg":"1024x1024","k_25539831_640.jpg":"640x640","k_25539831_480.jpg":"480x480","k_25539831_340.jpg":"340x340","k_25539831_220.jpg":"220x220","o_25539831_1280.jpg":"1280x853","o_25539831_1024.jpg":"1024x682","o_25539831_640.jpg":"640x426","o_25539831_480.jpg":"480x320","o_25539831_340.jpg":"340x226","o_25539831_220.jpg":"220x146","h_25539831_1280.jpg":"1280x854","h_25539831_1024.jpg":"1024x683","h_25539831_640.jpg":"640x427","h_25539831_480.jpg":"480x320","h_25539831_340.jpg":"340x227","h_25539831_220.jpg":"220x147","pp_25539831_1280.jpg":"1280x1628","pp_25539831_1024.jpg":"1024x1303","pp_25539831_640.jpg":"640x814","pp_25539831_480.jpg":"480x611","pp_25539831_340.jpg":"340x432","pp_25539831_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24727748_1920.jpg":"1920x1080","k_24727748_1280.jpg":"1280x1280","k_24727748_1024.jpg":"1024x1024","k_24727748_640.jpg":"640x640","k_24727748_480.jpg":"480x480","k_24727748_340.jpg":"340x340","k_24727748_220.jpg":"220x220","o_24727748_1280.jpg":"1280x853","o_24727748_1024.jpg":"1024x682","o_24727748_640.jpg":"640x426","o_24727748_480.jpg":"480x320","o_24727748_340.jpg":"340x226","o_24727748_220.jpg":"220x146","h_24727748_1280.jpg":"1280x854","h_24727748_1024.jpg":"1024x683","h_24727748_640.jpg":"640x427","h_24727748_480.jpg":"480x320","h_24727748_340.jpg":"340x227","h_24727748_220.jpg":"220x147","pp_24727748_1280.jpg":"1280x1628","pp_24727748_1024.jpg":"1024x1303","pp_24727748_640.jpg":"640x814","pp_24727748_480.jpg":"480x611","pp_24727748_340.jpg":"340x432","pp_24727748_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1272","hd_24211435_1920.jpg":"1920x1080","k_24211435_1280.jpg":"1280x1280","k_24211435_1024.jpg":"1024x1024","k_24211435_640.jpg":"640x640","k_24211435_480.jpg":"480x480","k_24211435_340.jpg":"340x340","k_24211435_220.jpg":"220x220","o_24211435_1280.jpg":"1280x848","o_24211435_1024.jpg":"1024x678","o_24211435_640.jpg":"640x424","o_24211435_480.jpg":"480x318","o_24211435_340.jpg":"340x225","o_24211435_220.jpg":"220x145","h_24211435_1280.jpg":"1280x854","h_24211435_1024.jpg":"1024x683","h_24211435_640.jpg":"640x427","h_24211435_480.jpg":"480x320","h_24211435_340.jpg":"340x227","h_24211435_220.jpg":"220x147","pp_24211435_1280.jpg":"1280x1628","pp_24211435_1024.jpg":"1024x1303","pp_24211435_640.jpg":"640x814","pp_24211435_480.jpg":"480x611","pp_24211435_340.jpg":"340x432","pp_24211435_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x949","hd_25539829_1920.jpg":"1920x1080","k_25539829_1280.jpg":"1280x1280","k_25539829_1024.jpg":"1024x1024","k_25539829_640.jpg":"640x640","k_25539829_480.jpg":"480x480","k_25539829_340.jpg":"340x340","k_25539829_220.jpg":"220x220","o_25539829_1280.jpg":"1280x632","o_25539829_1024.jpg":"1024x506","o_25539829_640.jpg":"640x316","o_25539829_480.jpg":"480x237","o_25539829_340.jpg":"340x168","o_25539829_220.jpg":"220x108","h_25539829_1280.jpg":"1280x854","h_25539829_1024.jpg":"1024x683","h_25539829_640.jpg":"640x427","h_25539829_480.jpg":"480x320","h_25539829_340.jpg":"340x227","h_25539829_220.jpg":"220x147","pp_25539829_1280.jpg":"1280x1628","pp_25539829_1024.jpg":"1024x1303","pp_25539829_640.jpg":"640x814","pp_25539829_480.jpg":"480x611","pp_25539829_340.jpg":"340x432","pp_25539829_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14823646 Threads: 2 Questions: 3134005282 Slow queries: 6979729 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234648469 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/geodet-iz-vrgorca-punih-sedam-godina-nije-bio-na-popisu-ovlastenih-geodeta-svejedno-je-vjestacio-na-sudu-u-metkovicu-1371421 [printLink] => /vijesti/hrvatska/geodet-iz-vrgorca-punih-sedam-godina-nije-bio-na-popisu-ovlastenih-geodeta-svejedno-je-vjestacio-na-sudu-u-metkovicu-1371421?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 401367 [name] => sudski vještak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sudski-vjestak [link] => /tag/sudski-vjestak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 751382 [name] => Zlatan Polić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-11 21:30:18 [main_article_id] => 0 [alias] => zlatan-polic [link] => /tag/zlatan-polic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 751383 [name] => vještvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-11 21:30:18 [main_article_id] => 0 [alias] => vjestvo [link] => /tag/vjestvo ) [3] => stdClass Object ( [id] => 444808 [name] => vrgorac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vrgorac [link] => /tag/vrgorac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SUPERPRAVOSUĐE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Geodet iz Vrgorca punih sedam godina nije bio na popisu ovlaštenih geodeta. Svejedno je vještačio na sudu u Metkoviću! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3229 [name] => Vladimir Urukalo [username] => vladimir-urukalo [email] => vladimir-urukalo@sd.hr [password] => $2y$10$rgyq3xZ1UxSvAtwZX451CONOsVI0fxhUfQE/LUPcv7rt8nYMmDiny [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vladimir-urukalo-3229 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1747 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c92d4ffb88f6f09a6d26e581b1556f3e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/20/25539831.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] =>

Što će biti s predmetima koji su riješeni uz vještvo vještaka koji to nije

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/20/25539831.jpg [title] =>

Što će biti s predmetima koji su riješeni uz vještvo vještaka koji to nije

Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/20/24727748.jpg [title] =>

Ante Šprlje, bivši ministar pravosuđa, bio je upozoren da Zlatan Polić nije na popisu sudskih vještaka

 

 

Darko Tomaš/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/20/24211435.jpg [title] =>

Bizaran slučaj iz Vrgorca

Duje Klarić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/20/25539829.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hrvatsko je pravosuđe tijekom svoga postojanja iznjedrilo mnoštvo bizarnih situacija, a jedna od njih svakako je i ona da se na Općinskom sudu u Metkoviću već godinama u sudskim parničnim postupcima tamošnji suci koriste vještačenjima Zlatana Polića, geodeta iz Vrgorca, iako on nije sudski vještak još od 2017. godine i od tada ga nema na popisu ovlaštenih sudskih vještaka Ministarstva pravosuđa.

A nema ga zato jer mu je Županijski sud u Splitu te godine odbio produljiti status vještaka smatrajući da to ne može biti s obzirom da ima završenu samo srednju školu za geodeta. Kako se zakon u međuvremenu izmijenio, takvo što više nije bilo moguće kao do tada.

Polić se žalio, Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je odluku splitskog suda pa je predmet otišao na Upravni sud. I tu se donosi odluka protiv Polića, no Visoki upravni sud je sva ta rješenja i odluke ukinuo i u srpnju 2019. godine svoju pravomoćnu presudu u korist vrgoračkoga geodeta dostavio Ministarstvu pravosuđa.

No ni oni, a ni Polić, po našim informacijama, nisu dostavili tu presudu nadležnom splitskom Županijskom sudu kako bi se po njoj donijelo novo rješenje o imenovanju, pa je cijela priča ostala "visiti u zraku". A ako formalno nema nove odluke, znači da ni Polić ne može službeno vještačiti ni potpisivati se kao sudski vještak.

---

image

Ante Šprlje, bivši ministar pravosuđa, bio je upozoren da Zlatan Polić nije na popisu sudskih vještaka

 

 

Darko Tomaš/Cropix
---

Kako je, dakle, moguće da se u raznim sudskim postupcima (a po neslužbenim informacijama ima ih više od 200 – op.a.) donose presude o, primjerice, utvrđivanju prava vlasništva na osnovu etažnog elaborata koji je izradio navedeni geodet i da se u njima navodi kako je "nekretnina prikazana u etažnom elaboratu stalnog sudskog vještaka za geodeziju Zlatana Polića..." (što podrazumijeva i korištenje službenog pečata), a da on uopće nije sudski vještak? Je li to dovođenje u zabludu? Tko ga angažira? Mogu li se na temelju njegovih vještava koje je sačinio u vrijeme dok nije bio vještak donositi pravovaljane sudske presude?

– Navedena osoba u navedenom periodu (2017. – 2024.) nije nijednom bila angažirana od strane suda, već je isključivo bila angažirana na prijedlog stranaka u postupku, i to pred onim sucima koji su predmet dobili u rad.

Iz sredstava proračuna ovog Suda gosp. Zlatanu Poliću ili tvrtci Polić j.d.o.o. u periodu od 2017. do 2024. godine nije isplaćena nijedna kuna, odnosno euro – odgovorio nam je Ivica Kuran, zamjenik glasnogovornika Općinskog suda u Metkoviću. Pitali smo i u predmetima kojih sudaca je najviše bio angažiran te mora li sudac koji vodi predmet obvezno provjeriti je li osoba koju se, na prijedlog stranaka, angažira kao vještaka u pojedinom predmetu na listi stalnih sudskih vještaka.

– Uredujući sudac u predmetu za koji je zadužen je neovisan u svom radu te samostalno donosi odluke, pa tako i odlučuje o ispravama priloženim spisu i odgovaran je za svoj rad – odgovorili su sa Suda u Metkoviću.

– Može stranka predložiti koga god hoće da joj obavi vještvo, ali sudac je taj koji donosi konačnu odluku o tome tko će vještačiti u predmetu, o tome donosi rješenje i potpisuje ga. Normalno bi bilo da pri svom odlučivanju provjeri nalazi li se taj vještak na listi sudskih vještaka – govori nam jedan iskusni splitski "parničar".

---

image

Bizaran slučaj iz Vrgorca

Duje Klarić/Cropix
---

U jednom predmetu utvrđivanja vlasništva stambene zgrade u Vrgorcu, a u kojem je etažiranje provodio baš geodet Polić, sudsku presudu donio je bivši Mostov ministar pravosuđa, sudac Ante Šprlje. Kada mu je nezadovoljna stranka pismeno prigovorila da još uvijek nepravomoćnu presudu temelji na elaboratu za etažiranje koji je izradio nepostojeći sudski vještak, sudac Šprlje joj je odgovorio kako ona nije stranka u postupku te kako njezini zahtjevi za "poništenjem" presude nemaju utjecaja na sam sudski proces u ovoj fazi postupka.

– S druge strane Vas upozoravam da je prisila ili prijetnja prema pravosudnom dužnosniku kazneno djelo po čl. 312. Kaznenog zakona, za koje je predviđena zatvorska kazna u trajanju od 6 mjeseci do 5 godina te ću u slučaju nastavka prijetećih poruka kojim želite prisiliti suca na nezakonito djelovanje podnijeti kaznenu prijavu za navedeno kazneno djelo, a ako saznam da ima i poticatelja za navedeno djelo, onda i njega/njih. Na daljnje Vaše poruke/e-mailove neću odgovarati, već ću u slučaju nastavka istih s istim ciljem podnijeti protiv Vas kaznenu prijavu i priložiti iste – odgovorio joj je sudac Šprlje.

Nama je, pak, odgovorio da ne može davati službene izjave ni govoriti o konkretnom predmetu. No iz neformalnog razgovora nije bilo teško zaključiti da smatra kako u tome što je uvažio Polićevo vještvo, iako on službeno nije na listi vještaka, ne vidi ništa sporno.

Ovim će se slučajem, a nakon što se ista nezadovoljna stranka koja "nije stranka" obratila Glavnom državnom odvjetništvu, sada (po naputku iz Zagreba) pozabaviti i nadležni ŽDO Dubrovnik, koji bi trebao utvrditi ima li u cijeloj priči ikakvih elemenata kaznenog djela.

Iz Ministarstva pravosuđa potvrdili su nam kako "se osoba koju navodite u svojem upitu ne nalazi na Popisu stalnih sudskih vještaka Ministarstva pravosuđa i uprave" te da "Zakon o parničnom postupku propisuje da se vještaci u prvom redu određuju iz reda stalnih sudskih vještaka za određenu vrstu vještačenja".

– Koje će činjenice biti uzete kao dokazne odlučuje sud prema svom uvjerenju na temelju savjesne i brižljive ocjene svakog dokaza zasebno i svih dokaza zajedno, kao i na temelju rezultata cjelokupnog postupka – odgovorili su nam.

Neki sugovornici su pravdali Polićev angažman tvrdeći da stručnjaka iz njegove struke nema dovoljno na području Vrgorca. Po popisu, na području Dubrovačko-neretvanske županije upisano je šest vještaka geodezije, po jedan iz Mokošice, Zatona, Dubrovnika, Metkovića, Orašca i Zvekovice. Na području Splitsko-dalmatinske županije, pak, na službenom popisu nalazi se 41 vještak geodetske struke.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Naposljetku, pitali smo i samog Polića što kaže na sve ovo.

– Najprije, u startu ste u krivu jer to nema veze sa sudskim vještačenjima, nego ima veze s utvrđivanjem samostalnih uporabnih cjelina u odnosu na tu određenu stambenu zgradu, takvo uvjerenje, odnosno potvrdu, izdaje nadležni ured za urbanizam.

Što se tiče zakona, Uredu za urbanizam može, da tako kažem, i babaroga dostaviti prijedlog za utvrđivanje samostalnih cjelina, a oni provjere jesu li ti stanovi ili bilo kakve druge prostorije takve i na terenu i donesu potvrdu da jesu, ako jesu. Zakon nigdje nije propisao da to obavlja bilo kakav ovlašteni sudski vještak...

Što se tiče stambene zgrade, za sud je važna potvrda koju izdaje Ured za urbanizam i koji je utvrdio sam svojim očevidom da su ti stanovi takvi, a tu je sudjelovala i RH i dala je apsolutno zeleno svjetlo da se ono knjiži onako kako je predloženo... A što se tiče sudskog vještačenja, imam odluku Visokog upravnog suda gdje me sud trebao staviti na listu – govori nam Polić.

Pitamo ga zna li da ipak nije na listi.

– To je komunikacija između Ministarstva pravosuđa i Visokog upravnog suda, koji je poništio sva njihova rješenja što se tiče mog statusa vještaka. Oni su mene trebali staviti na listu.

Ne mogu ja nekome narediti da me stavi na listu, moram li ja umrit zato jer oni ne komuniciraju među sobom? Ne mogu ja prestati raditi zato što oni nisu nešto iskomunicirali... U svim tim mojim dokumentima nema nikakvog krivog podatka. Čist sam i što se tiče dokumenata i što se tiče savjesti i posla koji radim – zaključio je geodet Polić.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Darko Tomaš/Cropix Duje Klarić/Cropix Vojko Bašić/Cropix
Vojko Bašić/Cropix

Što će biti s predmetima koji su riješeni uz vještvo vještaka koji to nije

Darko Tomaš/Cropix

Ante Šprlje, bivši ministar pravosuđa, bio je upozoren da Zlatan Polić nije na popisu sudskih vještaka

 

 

Duje Klarić/Cropix

Bizaran slučaj iz Vrgorca

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/geodet-iz-vrgorca-punih-sedam-godina-nije-bio-na-popisu-ovlastenih-geodeta-svejedno-je-vjestacio-na-sudu-u-metkovicu-1371421 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d69008bd0cad29ec86cdd9b35818f01978639d06 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Geodet+iz+Vrgorca+punih+sedam+godina+nije+bio+na+popisu+ovla%C5%A1tenih+geodeta.+Svejedno+je+vje%C5%A1ta%C4%8Dio+na+sudu+u+Metkovi%C4%87u%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fgeodet-iz-vrgorca-punih-sedam-godina-nije-bio-na-popisu-ovlastenih-geodeta-svejedno-je-vjestacio-na-sudu-u-metkovicu-1371421 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fgeodet-iz-vrgorca-punih-sedam-godina-nije-bio-na-popisu-ovlastenih-geodeta-svejedno-je-vjestacio-na-sudu-u-metkovicu-1371421 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SUPERPRAVOSUĐE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaSUPERPRAVOSUĐE

Geodet iz Vrgorca punih sedam godina nije bio na popisu ovlaštenih geodeta. Svejedno je vještačio na sudu u Metkoviću!

Piše Vladimir Urukalo
11. ožujka 2024. - 21:29

Hrvatsko je pravosuđe tijekom svoga postojanja iznjedrilo mnoštvo bizarnih situacija, a jedna od njih svakako je i ona da se na Općinskom sudu u Metkoviću već godinama u sudskim parničnim postupcima tamošnji suci koriste vještačenjima Zlatana Polića, geodeta iz Vrgorca, iako on nije sudski vještak još od 2017. godine i od tada ga nema na popisu ovlaštenih sudskih vještaka Ministarstva pravosuđa.

A nema ga zato jer mu je Županijski sud u Splitu te godine odbio produljiti status vještaka smatrajući da to ne može biti s obzirom da ima završenu samo srednju školu za geodeta. Kako se zakon u međuvremenu izmijenio, takvo što više nije bilo moguće kao do tada.

Polić se žalio, Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je odluku splitskog suda pa je predmet otišao na Upravni sud. I...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 00:51