StoryEditorOCM
HrvatskaZvonko Bede

Drago Hedl o vlasniku izgorjele tvornice: Upropastio je nekoliko osječkih firmi, u jednom požaru poginula je radnica

Piše Vijesti sd
7. listopada 2023. - 08:55

Veliki požar u tvornici Drava International donio je velike probleme stanovnicima Osijeka i okolice. Trojica vatragasaca su ozlijeđena, od kojih jedan teže. Gusti, otrovni crni dim natjerao ih je da ponovno stave maske, zatvore se u stanove, da djeca ne idu u školu. Voće i povrće s polja i vrtova nije za konzumaciju, a pitanje je što će biti sa pčelama koje je teško držati u košnicama.

Vrlo brzo nakon izbijanja požara vlasnik tvornice Zvonko Bede ustvrdio je da je požar podmetnut, doj je osječko-baranjski župan Ivan Anušić odgovornost prebacio na njegovu stranu. Danas su se okupili radnici tvornice Drava International da izvrijeđaju župana Anušića te da izraze podršku vlasniku, koji je, sa suzama u očima, rekao da on nije organizirao skup potpore.

I dok se javnost pita tko je od njih dvojice u pravu, iskusni i nagrađivani osječki novinar i pisac Drago Hedl napisao je insajderski portret Zvonka Bedea, "kralja plastike".

image

U gašenju požara ozlijeđena su tri vatrogasca

Vlado Kos/Cropix

Bedeov doprinos industrijskoj kataklizmi Osijeka pozamašan je i devastirajući. Stavio je ključ u bravu Tvornice žigica Drava, Grafičke tvornice Litokarton, a potom je upropastio i osječku Namu, koju je pretvorio o kojekakve mini-butike, revizorske i odvjetničke urede i samoposlugu koju je na kraju prodao Konzumu u vrijeme carevanja Ivice Todorića, piše Drago Hedl za Telegram.

Kad se pogleda Sudski registar, naći će se još tri upropaštene tvrtke koje su čedo njegovih poduzetničkih poduhvata i ambicija koje su završile u ambisu. To su tvrtke Doseg, Plasteks i Eko-Slavonija.

image

Zoran Gobac bio je među osnivačima tvrtke Drava International

Damir Krajač/Cropix

Doseg je završio u stečaju i iz Sudskog registra izbrisan 30. svibnja 2008. godine, ostavši Poreznoj upravi dužan 19.007.880 kuna, a carinskoj ispostavi još 973.095 kuna. I ona se bavila reciklažom plastike, pa kad je završila u stečaju, ostavši dužna dobavljačima i bankama oko 13 milijuna kuna (plus onaj spomenuti dug državi) Bede u travnju 2005. osniva tvrtku Drava International. Među osnivačima bili su Zoran Gobac i Višeslav Vukojević.

kredit hbor-a unatoč milijunskim dugovima

Strojevi Dosega bili su opterećeni hipotekom tadašnje Slavonske banke, pa ih banka preuzima u stečaju i potom prodaje na dražbi, a u novoosnovanu tvrtku Drava International došli su tako što ih je kupio Bede! Ni ogroman dug državi, ni repovi prema bankama i dobavljačima, vlasniku Drava Internationala nisu bili prepreka za dobivanje povoljnih kredita HBOR-a, a Vladimir Šeks, tadašnji predsjednik Hrvatskog sabora, koji je Bedeove pogone posjetio 27. veljače 2010., rekao je kako će ti krediti biti iskorišteni za proširenje proizvodnje i novo zapošljavanje. Drava International ubrzo će zauzeti 86 hektara nekadašnjih pogona u međuvremenu također propale Osječke ljevaonice. To je lokacija današnjeg požarišta.

"Razvoj i zapošljavanje" floskula koja je poduzetnicima, pa tako i Bedeu, omogućavala ne samo da uništavaju i kontaminiraju okoliš, već i da devastiraju urbani prostor – bila je važan dio te priče. Nevjerojatno je na što danas sliče zgrade, spomenici industrijske arhitekture s početka 20. stoljeća, prostor nekadašnje Tvornice žigice Drava.

image

Vladimir Šeks kao predsjednik Hrvatskog sabora založio se da Bede dobije kredit HBOR-a

Lucija Očko/Cropix

Upravo u toj tvornici, dok je bila pod Bedeovom upravom, poginula je 32-godišnja radnica, a tri su bile ozlijeđene. One su radile na čišćenju tog prostora i naišle na kantu u kojoj je bila smjesa za izradu šibica koja je eksplodirala. Za smrt te mlade žene i ozljede njenih kolegica nitko nije odgovarao.

Kao što nitko nije odgovarao ni za dva ranija požara u Dravi Internationalu, 2015. i 2016. godine. Na sreću, ti požari bili su brzo ugašeni, ali nitko iz toga nije izvukao pouku, najmanje vlasnik tvornice, piše Drago Hedl za Telegram.

Navedeni podaci dodatno osvjetljavaju i aktualni požar u tvornici Drava International i svakako bi trebali biti razmotreni u istrazi okolnosti aktualnoga požara koji je utjecao na sve građane Osijeka. Takvo nešto zaista se nikad više ne bi smjelo ponoviti.

image

Zbog dima Osječani nisu mogli izaći iz kuća, takvo nešto više se ne smije ponoviti

Vlado Kos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:56