stdClass Object ( [id] => 269207 [title] => Borna Rajić: Masa uvijek tapka u mraku dok ju osviješteni pojedinci ne usmjere u pozitivnom smjeru [alias] => borna-rajic-masa-uvijek-tapka-u-mraku-dok-ju-osvijesteni-pojedinci-ne-usmjere-u-pozitivnom-smjeru [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Poznata hrvatska modna dizajnerica s pariškom adresom, Borna Rajić, posljednjih tjedana plijeni pažnju javnosti osebujnim video blogovima u kojima svojoj sve brojnijoj publici dijeli savjete o životu i zdravlju, nudi recepte za sreću i naputke za bijeg iz siromaštva. Njene savjete mnogi su dočekali na nož, a ona im odgovara kako nisu spremni prihvatiti istinu koju im, kako se sama našalila, "propovjednica u štiklama" otkriva.

Pristupačna i neposredna, Borna na intervju za Slobodnu Dalmaciju pristaje bez velikog nagovaranja, ali već nakon prvog izmijenjenog e-maila postavlja jedan jedini uvjet za razgovor - potpisivanje sporazuma o autorizaciji u kojem se novinska kuća obvezuje na isplatu čak 100.000 kuna ako na bilo kakav način iskrivi njene riječi. Ne jer joj je, nemojte to ni na trenutak pomisliti, stalo do novca.

Naposljetku, ova uspješna dizajnerica šesteroznamenkaste cifre vjerojatno zaradi dok većina nas još nije ustala iz kreveta. Na svojoj novoj životnoj misiji Borni je stalo samo do jednog – da njene poruke do ljudi koji žele čuti dođu neiskrivljene ičijim (pogrešnim) tumačenjima.

Modna dizajnerica, majka, beauty blogerica, lifestyle vlogerica... Tko je danas Borna Rajić? Kako biste opisali sami sebe?


- U “Hadrijanovim memoarima”, književnom remek-djelu Margaret Yursinar, rimski car Hadrijan u pismu svom nasljedniku Marku Aureliju kaže: “Život mi je bio poput konja čijim sam se pokretima prilagodio, ali tek nakon što sam ga ukrotio najbolje što sam znao i umio”. Sada sam u toj životnoj fazi kada sam se nakon što sam isprobala sve što sam iz svoje male ljudske perspektive mislila da treba prepustila onoj istoj većoj mudrosti koja održava svemir u skladnoj cjelini da me vodi.

Tako da me to intuitivno vodstvo usmjerava i daje formu i sadržaj mojim danima i mom životu. Prenijeti poruku, pridonijeti ljepoti i skladu, pružiti podršku, podijeliti iskustvo, pokazati put sve to prožima moje majčinstvo, moja prijateljstva i moj kreativni rad. Različiti mediji u službi su iste poruke. Zovite me GLASNIKOM boljeg života.

Mnogi čitatelji vjerojatno ne znaju kako ste djetinjstvo proveli u Omišu s djedom i bakom. Sjećate li se tog perioda i kako je utjecao na vas?


- Da, kao malenu bebu od tri mjeseca “posvojili” su me djed i baka. Bila sam tiho, povučeno, samozatajno dijete, naučeno na društvo starijih i odraslih osoba. Moj je djed bio karizmatičan lik. Liječnik obljubljen medu pukom, kolekcionar umjetnina, mecena. Kroz našu kuću su defilirali gladni i siromašni, umjetnici i akademici. Zidovi kuće bili su ispunjeni slikama i knjigama. Spona između realnog i imaginarnog svijeta bila je virtualna. Moj djed bi postavljao dijagnozu prije podne, poslijepodne sadio kupus, a navečer vodio intelektualne polemike sa svojim suvremenicima i recitirao hrvatske pjesnike.

Domoljub i idealist usadio je u mene vjeru u Boga, život i čovjeka. Moja baka bila je vrsna domaćica, zahvaljujući njoj rano sam stekla vještinu pletenja, šivanja i dekoriranja. Odrasla sam na Vidrićevim i Kranjčevićevim stihovima koje je djed znao i volio. Jure Kaštelan me ninao na koljenu, a Ivan Raos me nježno nazivao marnom pčelom, hitrom lastavicom. Sav je taj šarolik, eklektičan svijet u meni ostavio neizbrisiv trag, i ja sam još uvijek negdje ta ista mala Omišanka.

Kako je malena djevojčica iz Omiša došla do uspješnog modnog brenda i luksuznog života u Parizu? Opišite nam ukratko taj životni put.


- S obzirom da sam od ranog djetinjstva većinu vremena provodila sama u nekom kutku sobe, zaokupljena svojom dječjom igrom od malena sam naučila u svojoj glavi kreirati imaginarni svijet koji je prevladavao granice meni tada poznatog života. Vidrićevi stihovi koje mi je djed recitirao prije spavanja prožeti prizorima iz antičkog svijeta razvijali su moju maštu.

Prikazi Danteova pakla na slikama Mirka Račkog budili su strahopoštovanje, obožavala sam perzijske bajke, posebno onu o princezi koja kad plače ne pušta suze već ruže i bisere. Sve se to na neki način formiralo u mojoj glavi kao referenca mog budućeg života, a ne imaginarni bijeg od njega. Tako, kada sada kažem "zatražite i dobit ćete", sjećam se i te male Borne iz malog Omiša koja je za sebe zamišljala život iz bajke i on mi se u najvećoj mjeri i ostvario.

Velik interes hrvatske javnosti izazvale su Vaše video kolumne u kojima gledateljicama i gledateljima dijelite korisne savjete o životu, zdravlju, modi, ljepoti... Odakle ideja da pokrenete video blog?


- Ideja mi se nametnula intuitivno, jer sam sada spremna čuti tihi unutarnji glas kad zbori da me vodi.

Jedan dio javnosti jako kritički nastrojen prema Vašim porukama, pogotovo kada govorite o siromaštvu. Kažu, lako je pričati o siromaštvu sa stotinama milijuna kuna na računu. Kako to komentirate?


- Najveći znak zrelosti je preuzeti odgovornost za vlastito stanje. Sav realitet koji nas okružuje je odraz našeg podsvjesnog mentalnog sklopa. Reakcija je očekivana jer je istina bolna. Tražiti dežurnog krivca samo je analgetik kratkog trajanja, on nikad ne donosi trajno izlječenje. Masa uvijek tapka u mraku dok ju osviješteni pojedinci ne usmjere u pozitivnom smjeru. Crno stanovništvo je dobilo pravo glasa u Americi kada je jedan čovjek osvijestio masu da oni to zaslužuju. Izmjena zakona bila je samo posljedica promjene svijesti. Manipulirati možete samo neznanjem, osviješten čovjek ne uzmiče sa svog puta.

Iz Vaših video kolumni vidljivo je kako za održavanje duha i tijela zdravim preferirate prirodne sastojke i alternativnu medicinu. Otkrivate i da se ne možete udebljati zbog tehnike kontrole skladištenja kalorija običnim limunovim sokom. Bojite li se da bi dijeljenjem ovih otkrića mogli izazvati bijes farmaceutskih kuća koje zgrću bogatstvo upravo na prodaji skupih preparata za mršavljenje?


- Istina se sigurno mnogima neće svidjeti, između ostalih ni farmaceutskim kućama ni njihovim lobijima. No, statistički je nepobitna činjenica da je u SAD-u treći uzrok smrti, nakon srčanih oboljenja i raka, posljedice medicinskih tretmana, te da se više novca u farmaceutskoj industriji koristi u marketinške svrhe nego u istraživanje!

Kao gotovo čudotvoran trik za smanjenje trbuha navodite vodu koja je minimalno 12 sati filtrirana na suncu, isključivo u plavoj boci i koju, za najbolji učinak, valja piti za mladog ili punog mjeseca. Radi se o vrlo specifičnom savjetu, kako ste do njega došli?


- Do utjecaja limuna na snižavanje inzulina u krvi i efekta koji to ima na sposobnost organizma za skladištenje kalorija došla sam osobnim traženjem i komparativnom usporedbom zajedničkog nazivnika svih najraširenijih nutricionističkih teorija. Način filtriranja vode u plavim bocama sam preuzela od holističkih učitelja nakon što sam se sama uvjerila da takvo filtriranje mijenja okus vode, te da se tako filtrirana okusom ne razlikuje od botiljirane. Također, test na kiselost pokazao je da takvo filtriranje povećava lužnatost vode što je osnovni pokazatelj njene kvalitete.


Postiti i piti velike količine vode uvijek će imati pozitivan učinak na organizam jer će mu pomoći izbaciti toksine, smanjiti kiselost i nivo masnoća. Kada se to sve radi u dane punog ili mladog mjeseca tisućljetno ljudsko iskustvo je pokazalo da će učinak biti uvećan, jer mjesečeve mijene utječu na ljudski organizam kao što utječu i na plimu i oseku, zahvaljujući velikom postotku kojim su tjelesne tekućine zastupljene u našem organizmu.

Žene koje su intuitivnije po prirodi od muškaraca još su više podložne mjesečevim mijenama pa tako i njihov menstrualni ciklus prati mjesečeve faze, zbog toga su i drevni ženski kultovi i simboli bili vezani za mjesec dok je muški princip simboliziran suncem. Od tuda i često prikazivanje Djevice Marije s polumjesecom pod nogama.

U kolumnama često naglašavate vjeru kao osnovu zdravog tijela i duha. Smatrate li se pripadnicom neke vjeroispovijesti? Što je za Vas Bog?


- Ja sam katoličke vjeroispovijesti. Bog je univerzalno iskustvo, no do njega kao istine vode različiti jednako legitimni teološki putevi. Moj put Bogu vodi po Kristu s Kristom i u Kristu.

Dugo sam mu se opirala, no u jednom trenutku, ako vas Krist zove sebi, životne okolnosti će se poklopiti i vi ćete mu se predati. Kao što Paulo Coelho kaže: "Istinu ne možemo u potpunosti prihvatiti ako je prije toga nismo zanijekali“. Predati se Duhu Svetom da me vodi putem Krista za mene je put bezbrižnosti i blagostanja. Njemu predajem sve svoje brige, strahove i iskušenja, a ja idem dalje u miru.

Iz vaših životnih savjeta primjetno je kako volite kombinirati new age holistički pristup sa znanstvenim istraživanjima. Primjerice, iznosite podatak kako većina svjetskog stanovništva na atomskom nivou vibrira na frekvencijama nižim od 200. Što to konkretno znači?


- To znači da je dugogodišnjim kineziološkim mjerenjima kombiniranim s mjerenjem elektromagnetskih polja čovjeka utvrđena skala s rasponom od 0 do 1000 na kojoj su raspoređene dominantne ljudske emocije koje odgovaraju i određenoj razini svijesti, a ista je u velikoj mjeri determinirana našim podsvjesnim uvjerenjima. Tako je utvrđena prosječna vrijednost za čovječanstvo i za pojedine zemlje, povijesne ličnosti itd. Ispod vrijednosti 200 su strah, ljutnja, ponos i hrabrost, 350 je prihvaćanje, 500 je ljubav i radost. Čisteći ograničavajuća podsvjesna uvjerenja podižemo svoju vibraciju. Svemir u kojem sve vibrira, i vlat trave i zvijezde, uvijek odgovara na našu osobnu vibraciju šaljući nam okolnosti koje su na istim valnim dužinama.

O vibracijskoj međusobnoj uvjetovanosti svega u svemiru govorili su i Tesla i Einstein, koji su intuitivno navijestili teoriju, poput današnje M- teorije, koju i Stephen Hawking smatra jedinim kandidatom za Teoriju svega jer jedina pruža okvir koji obuhvaća sve sile i svu tvar. Blagostanje u svim njegovim manifestacijama možete privući povećanjem vlastite frekvencije.

Znanost i duhovnost nikada prije u povijesti nisu bile bok uz bok kao sto je to slučaj u vremenu kojem živimo. Prosječna razina svijesti čovječanstva je u stalnom porastu što je potpuno suprotno manipulativnoj drami kojom se naviješta naš kraj. Prije se čini da čovječanstvo čeka “Kraljevstvo nebesko” na zemlji kada će naša razina svijesti dominantno rezonirati na frekvenciji ljubavi, na frekvenciji Krista.

Kao jednu od tajni uspješnog života navodite moć molitve i pogotovo moć traženja. "Zahvali se na nečemu što želiš prije nego što si to dobio i Bog će sasvim sigurno odraditi svoje“ kažete u jednoj kolumni. Imate li nekakav primjer, što ste Vi, konkretno, na ovaj način dobili?


- Ništa se ne može roditi u vašem srcu i u vašoj glavi što Svemir ne može isporučiti ako ste na pravoj frekvenciji. Poslužimo se radijom i frekvencijom na koju morate namjestiti svoj uređaj da biste mogli slušati određenu radio stanicu. Znači, ako želite okolnosti koje nose radost, morate vibrirati na frekvenciji radosti, ako ste tužni, ne možete privući radost. Zato koristimo autosugestiju, sugerirajući našoj podsvijesti da smo traženo već primili jer naš mozak ne zna razlikovati sintetiziranu sreću od one prouzročene vanjskom okolnošću i vibrirat će na istoj vibraciji u oba slučaja.

Ako nosite uvjerenje da je novac loš, nemoguće je na toj frekvenciji privući materijalno bogatstvo kao što ni onaj koji na podsvjesnom nivou nosi program da ne zaslužuje ljubav, zbog neke proživljene drame, uvijek će na sebe privlačiti partnere koji će ga još više povrijediti. Ja taj princip primjenjujem i u dnevnim sitnicama i u velikim stvarima. Recimo ako se želim s nekim čuti, više me zabavlja ako privučem tu osobu i njen poziv osjećajem da me ta osoba već nazvala nego da tu osobu ja nazovem. Ili pomislim kako želim ići u kazalište i zamislim da sam u loži i prijateljica me tada pozove da ima karte za filharmoniju.

No problem nastaje kad tražimo veće stvari na koja su nakvačena kriva uvjerenja i tada ona uzrokuju velike smetnje na ovom prirodnom toku traženja i davanje jer ometaju slanje naših signala.

Što je za Vas smisao života?


- Radost!

Neki Vas danas nazivaju propovjednicom u štiklama. Kako biste nazvali filozofiju koju propovijedate?


- Ja sam se sama našalila na svoj račun nazvavši se propovjednicom u štiklama. Filozofija koju “propovijedam” je da je život u radosti ne samo sveto pravo već i obaveza svakog čovjeka.

Mnogi Hrvati danas nemaju posla ili ne primaju plaću, izrazito teško žive, nerijetko na samom rubu egzistencije. Da se Vi kojim slučajem nađete u takvoj nezavidnoj situaciji, što biste konkretno učinili da si osigurate bolji život?


- Prisjetila bih se Matejevog evanđelja i tražila! Matej 7/7: "Molite i dat će vam se; tražite i naći ćete; kucajte i otvorit će vam se!“ Matej 7/8: "Jer svaki, koji moli, prima; i tko traži nalazi; i onomu koji kuca otvorit će se!“

RAZGOVARAO mARIN KATUŠIĆ
FOTO PRIVATNI ALBUM

Seks bez ljubavi

Kao žena koja već godinama živi u zapadnoeuropskoj metropoli, kako gledate na homoseksualnost?

- Idem na misu, pričešćujem se, cijenim doprinos Crkve očuvanju vjere, no moje iskustvo Boga nije definirano ničijim zakonom, već samo ljubavlju prema Bogu sa svim srcem i dušom. Prihvaćam homoseksualnost kao jedan od oblika kroz koji ljudska bića izražavaju ljubav koju osjećaju. I dok razumijem homoseksualni odnos zasnovan na ljubavi puno mi je teže shvatiti seks bez ljubavi.


Sorbonne i Harvard

- Za vrijeme boravka u Švicarskoj pohađala sam Jungov institut za analitičku psihologiju u Kusnachtu. Jung mi je odškrinuo vrata onom aspektu života koji se ne može staviti u okvire osjetilne percepcije. Podsvijest, sinkronicitet, telepatija, vjera, astrologija, istočnjacka filozofija, simbolika alkemije; ono što je prije njega bio dio marginalne kulture, njegovim radom postalo je dio znanstvenog proučavanja. To je za mene bila ključna prekretnica u dotadašnjem poimanju svijeta, jer je za mene jaz između vjerskog učenja i znanstvenog poimanja svijeta do tada bio prevelik i bio mi je izvor osobnog egzistencijalnog raskola.

No, ni u Jungovome modelu shvaćanja života i čovjeka nisam našla sve odgovore. Dolaskom u Pariz upisala sam studij filozofije na Sorbonni, i odslušala dva semestra ne s namjerom da gradim akademsku karijeru na tom polju, već da proširim svoje razumijevanje života i čovjeka. U to vrijeme završila sam i dopisni tečaj na Harvardu iz metafizike. Cijeli moj život svakodnevno je posvećen učenju, prikupljanju novih informacija, što čitanjem, što preko snimljenih audio i video materijala, a nadasve praktičnom primjenom novostečenih spoznaja.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ekskluzivno [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-04-04 16:11:46 [created_by] => 37 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-04-05 20:10:04 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-04-05 20:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 40856 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/04/04/Spektar/borna00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x400" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7561765 Threads: 4 Questions: 1612060069 Slow queries: 4784778 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110812129 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/borna-rajic-masa-uvijek-tapka-u-mraku-dok-ju-osvijesteni-pojedinci-ne-usmjere-u-pozitivnom-smjeru-269207 [printLink] => /vijesti/hrvatska/borna-rajic-masa-uvijek-tapka-u-mraku-dok-ju-osvijesteni-pojedinci-ne-usmjere-u-pozitivnom-smjeru-269207?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 228998 [name] => bornarajić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bornarajic [link] => /tag/bornarajic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ekskluzivno [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Borna Rajić: Masa uvijek tapka u mraku dok ju osviješteni pojedinci ne usmjere u pozitivnom smjeru [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-20-20-02-37 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/04/04/Spektar/borna00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/04/04/Spektar/borna00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Poznata hrvatska modna dizajnerica s pariškom adresom, Borna Rajić, posljednjih tjedana plijeni pažnju javnosti osebujnim video blogovima u kojima svojoj sve brojnijoj publici dijeli savjete o životu i zdravlju, nudi recepte za sreću i naputke za bijeg iz siromaštva. Njene savjete mnogi su dočekali na nož, a ona im odgovara kako nisu spremni prihvatiti istinu koju im, kako se sama našalila, "propovjednica u štiklama" otkriva.

Pristupačna i neposredna, Borna na intervju za Slobodnu Dalmaciju pristaje bez velikog nagovaranja, ali već nakon prvog izmijenjenog e-maila postavlja jedan jedini uvjet za razgovor - potpisivanje sporazuma o autorizaciji u kojem se novinska kuća obvezuje na isplatu čak 100.000 kuna ako na bilo kakav način iskrivi njene riječi. Ne jer joj je, nemojte to ni na trenutak pomisliti, stalo do novca.

Naposljetku, ova uspješna dizajnerica šesteroznamenkaste cifre vjerojatno zaradi dok većina nas još nije ustala iz kreveta. Na svojoj novoj životnoj misiji Borni je stalo samo do jednog – da njene poruke do ljudi koji žele čuti dođu neiskrivljene ičijim (pogrešnim) tumačenjima.

Modna dizajnerica, majka, beauty blogerica, lifestyle vlogerica... Tko je danas Borna Rajić? Kako biste opisali sami sebe?


- U “Hadrijanovim memoarima”, književnom remek-djelu Margaret Yursinar, rimski car Hadrijan u pismu svom nasljedniku Marku Aureliju kaže: “Život mi je bio poput konja čijim sam se pokretima prilagodio, ali tek nakon što sam ga ukrotio najbolje što sam znao i umio”. Sada sam u toj životnoj fazi kada sam se nakon što sam isprobala sve što sam iz svoje male ljudske perspektive mislila da treba prepustila onoj istoj većoj mudrosti koja održava svemir u skladnoj cjelini da me vodi.

Tako da me to intuitivno vodstvo usmjerava i daje formu i sadržaj mojim danima i mom životu. Prenijeti poruku, pridonijeti ljepoti i skladu, pružiti podršku, podijeliti iskustvo, pokazati put sve to prožima moje majčinstvo, moja prijateljstva i moj kreativni rad. Različiti mediji u službi su iste poruke. Zovite me GLASNIKOM boljeg života.

Mnogi čitatelji vjerojatno ne znaju kako ste djetinjstvo proveli u Omišu s djedom i bakom. Sjećate li se tog perioda i kako je utjecao na vas?


- Da, kao malenu bebu od tri mjeseca “posvojili” su me djed i baka. Bila sam tiho, povučeno, samozatajno dijete, naučeno na društvo starijih i odraslih osoba. Moj je djed bio karizmatičan lik. Liječnik obljubljen medu pukom, kolekcionar umjetnina, mecena. Kroz našu kuću su defilirali gladni i siromašni, umjetnici i akademici. Zidovi kuće bili su ispunjeni slikama i knjigama. Spona između realnog i imaginarnog svijeta bila je virtualna. Moj djed bi postavljao dijagnozu prije podne, poslijepodne sadio kupus, a navečer vodio intelektualne polemike sa svojim suvremenicima i recitirao hrvatske pjesnike.

Domoljub i idealist usadio je u mene vjeru u Boga, život i čovjeka. Moja baka bila je vrsna domaćica, zahvaljujući njoj rano sam stekla vještinu pletenja, šivanja i dekoriranja. Odrasla sam na Vidrićevim i Kranjčevićevim stihovima koje je djed znao i volio. Jure Kaštelan me ninao na koljenu, a Ivan Raos me nježno nazivao marnom pčelom, hitrom lastavicom. Sav je taj šarolik, eklektičan svijet u meni ostavio neizbrisiv trag, i ja sam još uvijek negdje ta ista mala Omišanka.

Kako je malena djevojčica iz Omiša došla do uspješnog modnog brenda i luksuznog života u Parizu? Opišite nam ukratko taj životni put.


- S obzirom da sam od ranog djetinjstva većinu vremena provodila sama u nekom kutku sobe, zaokupljena svojom dječjom igrom od malena sam naučila u svojoj glavi kreirati imaginarni svijet koji je prevladavao granice meni tada poznatog života. Vidrićevi stihovi koje mi je djed recitirao prije spavanja prožeti prizorima iz antičkog svijeta razvijali su moju maštu.

Prikazi Danteova pakla na slikama Mirka Račkog budili su strahopoštovanje, obožavala sam perzijske bajke, posebno onu o princezi koja kad plače ne pušta suze već ruže i bisere. Sve se to na neki način formiralo u mojoj glavi kao referenca mog budućeg života, a ne imaginarni bijeg od njega. Tako, kada sada kažem "zatražite i dobit ćete", sjećam se i te male Borne iz malog Omiša koja je za sebe zamišljala život iz bajke i on mi se u najvećoj mjeri i ostvario.

Velik interes hrvatske javnosti izazvale su Vaše video kolumne u kojima gledateljicama i gledateljima dijelite korisne savjete o životu, zdravlju, modi, ljepoti... Odakle ideja da pokrenete video blog?


- Ideja mi se nametnula intuitivno, jer sam sada spremna čuti tihi unutarnji glas kad zbori da me vodi.

Jedan dio javnosti jako kritički nastrojen prema Vašim porukama, pogotovo kada govorite o siromaštvu. Kažu, lako je pričati o siromaštvu sa stotinama milijuna kuna na računu. Kako to komentirate?


- Najveći znak zrelosti je preuzeti odgovornost za vlastito stanje. Sav realitet koji nas okružuje je odraz našeg podsvjesnog mentalnog sklopa. Reakcija je očekivana jer je istina bolna. Tražiti dežurnog krivca samo je analgetik kratkog trajanja, on nikad ne donosi trajno izlječenje. Masa uvijek tapka u mraku dok ju osviješteni pojedinci ne usmjere u pozitivnom smjeru. Crno stanovništvo je dobilo pravo glasa u Americi kada je jedan čovjek osvijestio masu da oni to zaslužuju. Izmjena zakona bila je samo posljedica promjene svijesti. Manipulirati možete samo neznanjem, osviješten čovjek ne uzmiče sa svog puta.

Iz Vaših video kolumni vidljivo je kako za održavanje duha i tijela zdravim preferirate prirodne sastojke i alternativnu medicinu. Otkrivate i da se ne možete udebljati zbog tehnike kontrole skladištenja kalorija običnim limunovim sokom. Bojite li se da bi dijeljenjem ovih otkrića mogli izazvati bijes farmaceutskih kuća koje zgrću bogatstvo upravo na prodaji skupih preparata za mršavljenje?


- Istina se sigurno mnogima neće svidjeti, između ostalih ni farmaceutskim kućama ni njihovim lobijima. No, statistički je nepobitna činjenica da je u SAD-u treći uzrok smrti, nakon srčanih oboljenja i raka, posljedice medicinskih tretmana, te da se više novca u farmaceutskoj industriji koristi u marketinške svrhe nego u istraživanje!

Kao gotovo čudotvoran trik za smanjenje trbuha navodite vodu koja je minimalno 12 sati filtrirana na suncu, isključivo u plavoj boci i koju, za najbolji učinak, valja piti za mladog ili punog mjeseca. Radi se o vrlo specifičnom savjetu, kako ste do njega došli?


- Do utjecaja limuna na snižavanje inzulina u krvi i efekta koji to ima na sposobnost organizma za skladištenje kalorija došla sam osobnim traženjem i komparativnom usporedbom zajedničkog nazivnika svih najraširenijih nutricionističkih teorija. Način filtriranja vode u plavim bocama sam preuzela od holističkih učitelja nakon što sam se sama uvjerila da takvo filtriranje mijenja okus vode, te da se tako filtrirana okusom ne razlikuje od botiljirane. Također, test na kiselost pokazao je da takvo filtriranje povećava lužnatost vode što je osnovni pokazatelj njene kvalitete.


Postiti i piti velike količine vode uvijek će imati pozitivan učinak na organizam jer će mu pomoći izbaciti toksine, smanjiti kiselost i nivo masnoća. Kada se to sve radi u dane punog ili mladog mjeseca tisućljetno ljudsko iskustvo je pokazalo da će učinak biti uvećan, jer mjesečeve mijene utječu na ljudski organizam kao što utječu i na plimu i oseku, zahvaljujući velikom postotku kojim su tjelesne tekućine zastupljene u našem organizmu.

Žene koje su intuitivnije po prirodi od muškaraca još su više podložne mjesečevim mijenama pa tako i njihov menstrualni ciklus prati mjesečeve faze, zbog toga su i drevni ženski kultovi i simboli bili vezani za mjesec dok je muški princip simboliziran suncem. Od tuda i često prikazivanje Djevice Marije s polumjesecom pod nogama.

U kolumnama često naglašavate vjeru kao osnovu zdravog tijela i duha. Smatrate li se pripadnicom neke vjeroispovijesti? Što je za Vas Bog?


- Ja sam katoličke vjeroispovijesti. Bog je univerzalno iskustvo, no do njega kao istine vode različiti jednako legitimni teološki putevi. Moj put Bogu vodi po Kristu s Kristom i u Kristu.

Dugo sam mu se opirala, no u jednom trenutku, ako vas Krist zove sebi, životne okolnosti će se poklopiti i vi ćete mu se predati. Kao što Paulo Coelho kaže: "Istinu ne možemo u potpunosti prihvatiti ako je prije toga nismo zanijekali“. Predati se Duhu Svetom da me vodi putem Krista za mene je put bezbrižnosti i blagostanja. Njemu predajem sve svoje brige, strahove i iskušenja, a ja idem dalje u miru.

Iz vaših životnih savjeta primjetno je kako volite kombinirati new age holistički pristup sa znanstvenim istraživanjima. Primjerice, iznosite podatak kako većina svjetskog stanovništva na atomskom nivou vibrira na frekvencijama nižim od 200. Što to konkretno znači?


- To znači da je dugogodišnjim kineziološkim mjerenjima kombiniranim s mjerenjem elektromagnetskih polja čovjeka utvrđena skala s rasponom od 0 do 1000 na kojoj su raspoređene dominantne ljudske emocije koje odgovaraju i određenoj razini svijesti, a ista je u velikoj mjeri determinirana našim podsvjesnim uvjerenjima. Tako je utvrđena prosječna vrijednost za čovječanstvo i za pojedine zemlje, povijesne ličnosti itd. Ispod vrijednosti 200 su strah, ljutnja, ponos i hrabrost, 350 je prihvaćanje, 500 je ljubav i radost. Čisteći ograničavajuća podsvjesna uvjerenja podižemo svoju vibraciju. Svemir u kojem sve vibrira, i vlat trave i zvijezde, uvijek odgovara na našu osobnu vibraciju šaljući nam okolnosti koje su na istim valnim dužinama.

O vibracijskoj međusobnoj uvjetovanosti svega u svemiru govorili su i Tesla i Einstein, koji su intuitivno navijestili teoriju, poput današnje M- teorije, koju i Stephen Hawking smatra jedinim kandidatom za Teoriju svega jer jedina pruža okvir koji obuhvaća sve sile i svu tvar. Blagostanje u svim njegovim manifestacijama možete privući povećanjem vlastite frekvencije.

Znanost i duhovnost nikada prije u povijesti nisu bile bok uz bok kao sto je to slučaj u vremenu kojem živimo. Prosječna razina svijesti čovječanstva je u stalnom porastu što je potpuno suprotno manipulativnoj drami kojom se naviješta naš kraj. Prije se čini da čovječanstvo čeka “Kraljevstvo nebesko” na zemlji kada će naša razina svijesti dominantno rezonirati na frekvenciji ljubavi, na frekvenciji Krista.

Kao jednu od tajni uspješnog života navodite moć molitve i pogotovo moć traženja. "Zahvali se na nečemu što želiš prije nego što si to dobio i Bog će sasvim sigurno odraditi svoje“ kažete u jednoj kolumni. Imate li nekakav primjer, što ste Vi, konkretno, na ovaj način dobili?


- Ništa se ne može roditi u vašem srcu i u vašoj glavi što Svemir ne može isporučiti ako ste na pravoj frekvenciji. Poslužimo se radijom i frekvencijom na koju morate namjestiti svoj uređaj da biste mogli slušati određenu radio stanicu. Znači, ako želite okolnosti koje nose radost, morate vibrirati na frekvenciji radosti, ako ste tužni, ne možete privući radost. Zato koristimo autosugestiju, sugerirajući našoj podsvijesti da smo traženo već primili jer naš mozak ne zna razlikovati sintetiziranu sreću od one prouzročene vanjskom okolnošću i vibrirat će na istoj vibraciji u oba slučaja.

Ako nosite uvjerenje da je novac loš, nemoguće je na toj frekvenciji privući materijalno bogatstvo kao što ni onaj koji na podsvjesnom nivou nosi program da ne zaslužuje ljubav, zbog neke proživljene drame, uvijek će na sebe privlačiti partnere koji će ga još više povrijediti. Ja taj princip primjenjujem i u dnevnim sitnicama i u velikim stvarima. Recimo ako se želim s nekim čuti, više me zabavlja ako privučem tu osobu i njen poziv osjećajem da me ta osoba već nazvala nego da tu osobu ja nazovem. Ili pomislim kako želim ići u kazalište i zamislim da sam u loži i prijateljica me tada pozove da ima karte za filharmoniju.

No problem nastaje kad tražimo veće stvari na koja su nakvačena kriva uvjerenja i tada ona uzrokuju velike smetnje na ovom prirodnom toku traženja i davanje jer ometaju slanje naših signala.

Što je za Vas smisao života?


- Radost!

Neki Vas danas nazivaju propovjednicom u štiklama. Kako biste nazvali filozofiju koju propovijedate?


- Ja sam se sama našalila na svoj račun nazvavši se propovjednicom u štiklama. Filozofija koju “propovijedam” je da je život u radosti ne samo sveto pravo već i obaveza svakog čovjeka.

Mnogi Hrvati danas nemaju posla ili ne primaju plaću, izrazito teško žive, nerijetko na samom rubu egzistencije. Da se Vi kojim slučajem nađete u takvoj nezavidnoj situaciji, što biste konkretno učinili da si osigurate bolji život?


- Prisjetila bih se Matejevog evanđelja i tražila! Matej 7/7: "Molite i dat će vam se; tražite i naći ćete; kucajte i otvorit će vam se!“ Matej 7/8: "Jer svaki, koji moli, prima; i tko traži nalazi; i onomu koji kuca otvorit će se!“

RAZGOVARAO mARIN KATUŠIĆ
FOTO PRIVATNI ALBUM

Seks bez ljubavi

Kao žena koja već godinama živi u zapadnoeuropskoj metropoli, kako gledate na homoseksualnost?

- Idem na misu, pričešćujem se, cijenim doprinos Crkve očuvanju vjere, no moje iskustvo Boga nije definirano ničijim zakonom, već samo ljubavlju prema Bogu sa svim srcem i dušom. Prihvaćam homoseksualnost kao jedan od oblika kroz koji ljudska bića izražavaju ljubav koju osjećaju. I dok razumijem homoseksualni odnos zasnovan na ljubavi puno mi je teže shvatiti seks bez ljubavi.


Sorbonne i Harvard

- Za vrijeme boravka u Švicarskoj pohađala sam Jungov institut za analitičku psihologiju u Kusnachtu. Jung mi je odškrinuo vrata onom aspektu života koji se ne može staviti u okvire osjetilne percepcije. Podsvijest, sinkronicitet, telepatija, vjera, astrologija, istočnjacka filozofija, simbolika alkemije; ono što je prije njega bio dio marginalne kulture, njegovim radom postalo je dio znanstvenog proučavanja. To je za mene bila ključna prekretnica u dotadašnjem poimanju svijeta, jer je za mene jaz između vjerskog učenja i znanstvenog poimanja svijeta do tada bio prevelik i bio mi je izvor osobnog egzistencijalnog raskola.

No, ni u Jungovome modelu shvaćanja života i čovjeka nisam našla sve odgovore. Dolaskom u Pariz upisala sam studij filozofije na Sorbonni, i odslušala dva semestra ne s namjerom da gradim akademsku karijeru na tom polju, već da proširim svoje razumijevanje života i čovjeka. U to vrijeme završila sam i dopisni tečaj na Harvardu iz metafizike. Cijeli moj život svakodnevno je posvećen učenju, prikupljanju novih informacija, što čitanjem, što preko snimljenih audio i video materijala, a nadasve praktičnom primjenom novostečenih spoznaja.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/borna-rajic-masa-uvijek-tapka-u-mraku-dok-ju-osvijesteni-pojedinci-ne-usmjere-u-pozitivnom-smjeru-269207 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4925944059743b1b26c983d3fea32830bb64134f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Borna+Raji%C4%87%3A+Masa+uvijek+tapka+u+mraku+dok+ju+osvije%C5%A1teni+pojedinci+ne+usmjere+u+pozitivnom+smjeru&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fborna-rajic-masa-uvijek-tapka-u-mraku-dok-ju-osvijesteni-pojedinci-ne-usmjere-u-pozitivnom-smjeru-269207 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fborna-rajic-masa-uvijek-tapka-u-mraku-dok-ju-osvijesteni-pojedinci-ne-usmjere-u-pozitivnom-smjeru-269207 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ekskluzivno [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaekskluzivno

Borna Rajić: Masa uvijek tapka u mraku dok ju osviješteni pojedinci ne usmjere u pozitivnom smjeru

Piše PSD.
5. travnja 2015. - 22:19
Poznata hrvatska modna dizajnerica s pariškom adresom, Borna Rajić, posljednjih tjedana plijeni pažnju javnosti osebujnim video blogovima u kojima svojoj sve brojnijoj publici dijeli savjete o životu i zdravlju, nudi recepte za sreću i naputke za bijeg iz siromaštva. Njene savjete mnogi su dočekali na nož, a ona im odgovara kako nisu spremni prihvatiti istinu koju im, kako se sama našalila, "propovjednica u štiklama" otkriva.

Pristupačna i neposredna, Borna na intervju za Slobodnu Dalmaciju pristaje bez velikog nagovaranja, ali već nakon prvog izmijenjenog e-maila postavlja jedan jedini uvjet za razgovor - potpisivanje sporazuma o autorizaciji u kojem se novinska kuća obvezuje na isplatu čak 100.000 kuna ako na bilo kakav način iskrivi njene riječi. Ne jer joj je, nemojte to ni...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 22:20