stdClass Object ( [id] => 216535 [title] => Ante Madunić: Kupce mojih stanova nitko neće izbaciti na ulicu! [alias] => ante-madunic-kupce-mojih-stanova-nitko-nece-izbaciti-na-ulicu [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Niti sam prevarant, niti sam pobjegao od zatvora u Bosnu i Hercegovinu, niti će kupce mojih stanova itko izbaciti na ulicu - sukus je podužeg teksta koji nam je poslao splitski poduzetnik Ante Madunić nakon što je umjesto na izdržavanje jednogodišnje zatvorske kazne, dosuđene mu na splitskom Županijskom sudu zbog prijevare Ive Cuzzija, otišao u susjednu državu.

Madunić ne poriče da je ostao dužan Cuzziju, niti da su stanovi koje je gradio i prodavao na splitskom Pazdigradu i dalje opterećeni hipotekama, ali se ne smatra prevarantom, nego žrtvom okolnosti.

Priča je počela kada je Cuzzi, prije četiri godine, zatražio raskid ugovora o kupnji stana. Maduniću je, dakle, vratio stan od pedesetak kvadrata, no poduzetnik mu nije vratio 140 tisuća eura. Nadalje, Madunića su tužili još neki kupci stanova na Pazdigradu: tvrde da su mu na račun tvrtke uplatili kupoprodajni iznos, no Hypo banka, s čijim je kreditom Madunić gradio, još uvijek drži hipoteku na stanovima.

Premda je pravomoćno osuđen, objavljujemo Madunićevo viđenje istine jer tvrdi da mu je ovo prvi i zadnji medijski istup. Nakon što nam je poslao pismo, uputili smo mu nekoliko potpitanja na koja je odgovorio mailom. Evo sažetka njegova viđenja problema.

Krizna vremena

Madunić se, najprije, pohvalio dvadesetogodišnjim radnim vijekom “prvenstveno u državnim službama”, uključivanjem u redove prvih hrvatskih redarstvenika i dragovoljaca Domovinskog rata, obnašanjem odgovornih zapovjednih i vodećih pozicija u MUP-u, te desetogodišnjim stažem “profesionalnog diplomata u europskim zemljama...”.

Potom piše kako se u građevinarstvo upustio neiskusan “u najkriznijim vremenima”, pa kako u objektima, koje je izgradila njegova tvrtka “Virgula” svi stanari, “odnosno uknjiženi vlasnici stanova”, koji su podnijeli kaznenu prijavu protiv njega “žive šest godina i nitko ih ne smeta, ne izbacuje na ulicu, niti je protiv njih pokrenut ikakav ovršni, niti bilo koji drugi postupak, te nisu pretrpjeli materijalnu štetu”.

Navodi i kako je nakon što su ga prijavili, više puta pozivan u splitsku Policijsku upravu gdje je “uz više usmenih i pisanih izjava predao svu traženu dokumentaciju i to prije osam mjeseci”. Od tada se, piše nam dalje Madunić, nije dogodilo ništa, “daljnjih upita od legitimnih institucija nisam imao, niti je do danas temeljem iste prijave podignuta optužnica”.

Prema njegovoj verziji, problemi su počeli kada je “Hypo banka, najprije Zagreb, a lani i Hypo Klagenfurt, u cilju osiguranja svojih potraživanja blokirala i pokrenula postupak prodaje cijele moje imovine, prvenstveno vlasničke udjele u ‘Eurodom trgovini’, odnosno Hotelu ‘Globo’ u Splitu, koje sam toj banci dobrovoljno dao u osiguranje da bi naplatila svoja potraživanja”.

Banka, veli Madunić, “unatoč tome, nije izbrisala niti jednu hipoteku kupcima stanova... Dakle, osigurala se 200 posto... Ja sam doslovce u podstanarstvu godinama, raseljen i odvojen od djece i obitelji upravo zahvaljujući ovom projektu i neuspjelim višegodišnjim pregovorima s Hypo bankom... sa svim blokiranim računima i bez ikakve slobodne imovine i nekretnine u vlasništvu. Prije svih ovrha sam predmetnim kupcima kao jedino moguće osiguranje izdao i osobna jamstva i mogućnost upisa na moju imovinu u slučaju crnog scenarija ili nepredviđenih dešavanja, kao znak dobre volje i odgovornosti, ali i mogućnost upisa u zaloge i prvenstvo reda prije banaka, što nisu učinili, a što mogu dokumentirati. Unatoč tome, ja sam prevarant...”, rezimira Madunić.

U nastavku pisma navodi kako ne bi bio problem dokazati što su odvjetničke kuće iz Zagreba, Splita i Beča radile kako bi ishodile izdavanje “brisovnih očitovanja od strane Hypo banke u Klagenfurtu, a i Zagrebu, odnosno reprograme kredita i sprečavanje pokretanja ovršnih postupaka i blokade društva ‘Virgula’, kao i ostale imovine”.

Prema njegovim riječima, Hypo banka imala je “tijekom cijelog građenja nadzor, kako građevinski, tako i financijski nad uplaćenim novcem kupaca na račun ‘Virgule’ koji je bio u njihovoj banci u Splitu”. Kredit je bio u švicarskim francima što je “jedan od tri ključna razloga neprofitabilnosti ovog projekta, drugi je konstantno povećanje troškova građenja i saniranja šteta, te treći što je završetkom objekata nastupio epicentar krize na tržištu nekretnina”, pa se cijena “polovice posljednjih prodanih stanova spojila skoro s cijenom troška”. Uz to, upozorava i na pisanu potvrdu o dugovanju Grada Splita prema njegovoj “Virguli” u iznosu od 4,4 milijuna kuna.

Službena procjena

Zatim, Madunić se poziva na bančinu službenu procjenu da je “vrijednost izgrađenih objekata 5,5 milijuna eura, a cjelokupni kredit pretvoren u eure 2,6 milijuna eura”, pa tvrdi kako su ga 2009. godine “odgovorne osobe” u Klagenfurtu uputile na mogućnost dobivanja “brisovnih očitovanja” za “onaj broj stanova koji prolazi njihov kvocijent osiguranja koji je tada iznosio 1,40 od procijenjene vrijednosti”.

Unatoč tome, umjesto brisovnica ili reprograma dobiva “krajem 2010. godine otkaz kredita i prekid odnosa od strane Hypo Hrvatska”. Na koncu, tvrdi kako je u Njemačkoj angažirao odvjetnika “koji radi na rješavanju i pregovaranju s odgovornim osobama u Hypo banci i u toku je revizija cjelokupnog poslovanja i pronalazak adekvatnog rješenja ovog problema” u cilju osiguranja “brisovnih očitovanja, bilo naplatom od moje imovine, bilo reprogramom ili davanjem određenog roka ili eventualnim preuzimanjem obveze plaćanja od strane treće osobe”.

Na naš dodatni upit shvaća li kako se ljudi, koji su kupili stanove opterećene hipotekama osjećaju prevarenima, bez obzira na njegova objašnjenja, odgovorio nam je potvrdno i dodao da se “iskreno suživljava s njima. Vjerovali ili ne, jedina satisfakcija i utjeha je što do danas, izuzev straha i psihičkog opterećenja, nisu proživjeli nikakve sudske, pravne i materijalne gubitke, za razliku od mene i vjerujem u Boga da i neće”.

Pitali smo i kamo je otišao novac koji su mu vlasnici stanova platili? “Tamo gdje su ga i uplatili, odnosno u ‘Virguli’, a dalje je, sukladno svim evidencijama i knjigovodstvenim izvadcima iz računa banke, uplaćivan u materijal i rad izvođača radova, povrat kredita, kamata i plaćanje drugih obaveza, priključaka i ostalo, potrebnih za završetak objekata i useljenje kupaca. Projekt je financijski propao zbog nepredviđenih troškova kao što su kupnja zemljišta za cestu koju je Grad Split trebao osigurati i izgradnja te ceste što je također bila obveza Grada Splita, popravljanje znatnih šteta u milijunskim iznosima nastalim loše izvedenim građevinskim radovima”, pa zbog kredita u švicarskim francima, pada vrijednosti nekretnina, itd.

A sada, o slučaju Cuzzi. Naš je sugovornik, po vlastitu priznanju, na raskid kupoprodajnog ugovora pristao zbog zajedničkih prijatelja koji su ih povezali. Cuzzi je, piše Madunić, ušao u posjed stana nakon što je platio 140 tisuća eura “s rokom otplate ostatka cijene od 60 tisuća eura na rok od oko dvije godine bez kamate, formalno i pravno s nikakvim osiguranjem”. Iz privatnih razloga, Cuzzi je nakon godine dana, 2009. godine, zatražio raskid ugovora.

Madunić kaže kako je Ivo predlagao da “Virgula” zadrži kaparu od 20 tisuća eura, “a nudio je i plaćanje troškova korištenja stana”, no “ja sam rekao da će ‘Virgula’, kada bude imala uvjete, vratiti cijeli iznos”. Madunić je, priznaje, stan namijenjen Cuzziju kasnije prodao drugom kupcu i to “za 80 tisuća eura manje zbog pada vrijednosti nekretnina”. Zašto taj novac niste isplatili Cuzziju?

“Kupac je inzistirao da tim iznosom podmiri banku i ishoduje brisovnicu za hipoteku na tom stanu. Taj novac, stvarno, ‘Virgula’ nije nikada ni imala da bih ga mogao vratiti Cuzziju”. Madunić ne dovodi u pitanje Cuzzijevo potraživanje, ali kaže kako vjerovnik nije “pristajao na ponuđene kompromise”. Ističe i kako se loše spremao za suđenja, pa je zbog toga “bez ijednog izvedenog dokaza” osuđen na 2 godine za prijevaru Cuzzija, da bi viši sud kaznu umanjio na godinu dana. Sada planira tražiti “obnovu postupka”, jer “nije želio prevariti Cuzzija”.

VLADIMIR MATIJANIĆ
FOTO: BOŽIDAR VUKIČEVIĆ / CROPIX

Gdje je novac?

“Tamo gdje su ga i uplatili, odnosno u “Virguli”, a dalje je, sukladno svim evidencijama i knjigovodstvenim izvadcima iz računa banke, uplaćivan u materijal i rad izvođača radova, povrat kredita, kamata i plaćanje drugih obaveza, priključaka i ostalo, potrebnih za završetak objekata i useljenje kupaca. Projekt je financijski propao zbog nepredviđenih troškova kao što su kupnja zemljišta za cestu koju je Grad Split trebao osigurati”.

Od čega živi u BiH?

“Od rada”, napisao je, pa se pozvao na “dugogodišnja provjerena poznanstva”, na to što je “diplomirani pravnik s dugogodišnjim diplomatskim iskustvom” i na znanje “više jezika” što mu, kaže, olakšava nalaženje posla u BiH, “prepunoj međunarodnih predstavništava i tvrtki”.

O bijegu u BiH

“Otputovao sam, a ne prebjegao”, te je “u postupku ostvarivanja svojih prava dobivanja prebivališta odnosno državljanstva” odlučio ostati i zahtijevati “prebacivanje izvršenja kazne zatvora u BiH” sukladno pravu i međudržavnim sporazumima.

‘Uspjeli smo skinuti hipoteku s vrata’

- Odvjetnik genijalac Miro Šarić se sjetio da novac za otplatu hipoteke Hypo banke Klagenfurt, upisane na stan moje kćeri, umjesto da uplatimo tvrtki “Virgula” Ante Madunića koja je zgradu izgradila, položimo kod javnog bilježnika jer onda ne odgovaramo za kamate.

Tek tada je Hypo banka Klagenfurt, uz suglasnost “Virgule”, pristala da joj direktno uplatimo novac dok je par mjeseci ranije to odbijala i obračunavala zatezne kamate. Tako smo uspjeli da nam banka izbiše hipoteku sa stana. Još samo dvije obitelji koji su od “Virgule” kupile stan na Pazdigradu su isto uspjele, za razliku od desetaka drugih – ispričao je prof. dr. Šimun Anđelinović u srijedu na Trgovačkom sudu u Splitu.

Protiv Madunića je, podsjetimo, dio kupaca stanova na Pazdigradu podigao kaznenu prijavu za prijevaru, jer su kupovinu uplatili “Virguli”, a hipoteke sa nekretnina im nisu izbrisane. Tako Ante Ćavar, vlasnik tvrtke “IGT Graditelj”, od “Virgule” potražuje oko 650 tisuća kuna, te je sudu ispričao kako ga je to koštalo zdravlja. T. Gattin Zebić
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Madunić tvrdi da je banka blokirala njegovu imovinu radi naplate potraživanja, ali zauzvrat nije izbrisala hipoteke sa stanova na Pazdigradu / Fotomontaža: PSD [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => "Ne bježim od zatvora" [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-10-31 09:25:16 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-10-31 22:39:30 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-10-31 22:57:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 12306 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/10/31/PSD/mad00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38779479 Threads: 7 Questions: 7124247014 Slow queries: 3310080 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609028598 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/ante-madunic-kupce-mojih-stanova-nitko-nece-izbaciti-na-ulicu-216535 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ante-madunic-kupce-mojih-stanova-nitko-nece-izbaciti-na-ulicu-216535?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 223803 [name] => antemadunić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => antemadunic [link] => /tag/antemadunic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Madunić tvrdi da je banka blokirala njegovu imovinu radi naplate potraživanja, ali zauzvrat nije izbrisala hipoteke sa stanova na Pazdigradu / Fotomontaža: PSD [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => "Ne bježim od zatvora" [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ante Madunić: Kupce mojih stanova nitko neće izbaciti na ulicu! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-07-36-38-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/10/31/PSD/mad00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/10/31/PSD/mad00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Niti sam prevarant, niti sam pobjegao od zatvora u Bosnu i Hercegovinu, niti će kupce mojih stanova itko izbaciti na ulicu - sukus je podužeg teksta koji nam je poslao splitski poduzetnik Ante Madunić nakon što je umjesto na izdržavanje jednogodišnje zatvorske kazne, dosuđene mu na splitskom Županijskom sudu zbog prijevare Ive Cuzzija, otišao u susjednu državu.

Madunić ne poriče da je ostao dužan Cuzziju, niti da su stanovi koje je gradio i prodavao na splitskom Pazdigradu i dalje opterećeni hipotekama, ali se ne smatra prevarantom, nego žrtvom okolnosti.

Priča je počela kada je Cuzzi, prije četiri godine, zatražio raskid ugovora o kupnji stana. Maduniću je, dakle, vratio stan od pedesetak kvadrata, no poduzetnik mu nije vratio 140 tisuća eura. Nadalje, Madunića su tužili još neki kupci stanova na Pazdigradu: tvrde da su mu na račun tvrtke uplatili kupoprodajni iznos, no Hypo banka, s čijim je kreditom Madunić gradio, još uvijek drži hipoteku na stanovima.

Premda je pravomoćno osuđen, objavljujemo Madunićevo viđenje istine jer tvrdi da mu je ovo prvi i zadnji medijski istup. Nakon što nam je poslao pismo, uputili smo mu nekoliko potpitanja na koja je odgovorio mailom. Evo sažetka njegova viđenja problema.

Krizna vremena

Madunić se, najprije, pohvalio dvadesetogodišnjim radnim vijekom “prvenstveno u državnim službama”, uključivanjem u redove prvih hrvatskih redarstvenika i dragovoljaca Domovinskog rata, obnašanjem odgovornih zapovjednih i vodećih pozicija u MUP-u, te desetogodišnjim stažem “profesionalnog diplomata u europskim zemljama...”.

Potom piše kako se u građevinarstvo upustio neiskusan “u najkriznijim vremenima”, pa kako u objektima, koje je izgradila njegova tvrtka “Virgula” svi stanari, “odnosno uknjiženi vlasnici stanova”, koji su podnijeli kaznenu prijavu protiv njega “žive šest godina i nitko ih ne smeta, ne izbacuje na ulicu, niti je protiv njih pokrenut ikakav ovršni, niti bilo koji drugi postupak, te nisu pretrpjeli materijalnu štetu”.

Navodi i kako je nakon što su ga prijavili, više puta pozivan u splitsku Policijsku upravu gdje je “uz više usmenih i pisanih izjava predao svu traženu dokumentaciju i to prije osam mjeseci”. Od tada se, piše nam dalje Madunić, nije dogodilo ništa, “daljnjih upita od legitimnih institucija nisam imao, niti je do danas temeljem iste prijave podignuta optužnica”.

Prema njegovoj verziji, problemi su počeli kada je “Hypo banka, najprije Zagreb, a lani i Hypo Klagenfurt, u cilju osiguranja svojih potraživanja blokirala i pokrenula postupak prodaje cijele moje imovine, prvenstveno vlasničke udjele u ‘Eurodom trgovini’, odnosno Hotelu ‘Globo’ u Splitu, koje sam toj banci dobrovoljno dao u osiguranje da bi naplatila svoja potraživanja”.

Banka, veli Madunić, “unatoč tome, nije izbrisala niti jednu hipoteku kupcima stanova... Dakle, osigurala se 200 posto... Ja sam doslovce u podstanarstvu godinama, raseljen i odvojen od djece i obitelji upravo zahvaljujući ovom projektu i neuspjelim višegodišnjim pregovorima s Hypo bankom... sa svim blokiranim računima i bez ikakve slobodne imovine i nekretnine u vlasništvu. Prije svih ovrha sam predmetnim kupcima kao jedino moguće osiguranje izdao i osobna jamstva i mogućnost upisa na moju imovinu u slučaju crnog scenarija ili nepredviđenih dešavanja, kao znak dobre volje i odgovornosti, ali i mogućnost upisa u zaloge i prvenstvo reda prije banaka, što nisu učinili, a što mogu dokumentirati. Unatoč tome, ja sam prevarant...”, rezimira Madunić.

U nastavku pisma navodi kako ne bi bio problem dokazati što su odvjetničke kuće iz Zagreba, Splita i Beča radile kako bi ishodile izdavanje “brisovnih očitovanja od strane Hypo banke u Klagenfurtu, a i Zagrebu, odnosno reprograme kredita i sprečavanje pokretanja ovršnih postupaka i blokade društva ‘Virgula’, kao i ostale imovine”.

Prema njegovim riječima, Hypo banka imala je “tijekom cijelog građenja nadzor, kako građevinski, tako i financijski nad uplaćenim novcem kupaca na račun ‘Virgule’ koji je bio u njihovoj banci u Splitu”. Kredit je bio u švicarskim francima što je “jedan od tri ključna razloga neprofitabilnosti ovog projekta, drugi je konstantno povećanje troškova građenja i saniranja šteta, te treći što je završetkom objekata nastupio epicentar krize na tržištu nekretnina”, pa se cijena “polovice posljednjih prodanih stanova spojila skoro s cijenom troška”. Uz to, upozorava i na pisanu potvrdu o dugovanju Grada Splita prema njegovoj “Virguli” u iznosu od 4,4 milijuna kuna.

Službena procjena

Zatim, Madunić se poziva na bančinu službenu procjenu da je “vrijednost izgrađenih objekata 5,5 milijuna eura, a cjelokupni kredit pretvoren u eure 2,6 milijuna eura”, pa tvrdi kako su ga 2009. godine “odgovorne osobe” u Klagenfurtu uputile na mogućnost dobivanja “brisovnih očitovanja” za “onaj broj stanova koji prolazi njihov kvocijent osiguranja koji je tada iznosio 1,40 od procijenjene vrijednosti”.

Unatoč tome, umjesto brisovnica ili reprograma dobiva “krajem 2010. godine otkaz kredita i prekid odnosa od strane Hypo Hrvatska”. Na koncu, tvrdi kako je u Njemačkoj angažirao odvjetnika “koji radi na rješavanju i pregovaranju s odgovornim osobama u Hypo banci i u toku je revizija cjelokupnog poslovanja i pronalazak adekvatnog rješenja ovog problema” u cilju osiguranja “brisovnih očitovanja, bilo naplatom od moje imovine, bilo reprogramom ili davanjem određenog roka ili eventualnim preuzimanjem obveze plaćanja od strane treće osobe”.

Na naš dodatni upit shvaća li kako se ljudi, koji su kupili stanove opterećene hipotekama osjećaju prevarenima, bez obzira na njegova objašnjenja, odgovorio nam je potvrdno i dodao da se “iskreno suživljava s njima. Vjerovali ili ne, jedina satisfakcija i utjeha je što do danas, izuzev straha i psihičkog opterećenja, nisu proživjeli nikakve sudske, pravne i materijalne gubitke, za razliku od mene i vjerujem u Boga da i neće”.

Pitali smo i kamo je otišao novac koji su mu vlasnici stanova platili? “Tamo gdje su ga i uplatili, odnosno u ‘Virguli’, a dalje je, sukladno svim evidencijama i knjigovodstvenim izvadcima iz računa banke, uplaćivan u materijal i rad izvođača radova, povrat kredita, kamata i plaćanje drugih obaveza, priključaka i ostalo, potrebnih za završetak objekata i useljenje kupaca. Projekt je financijski propao zbog nepredviđenih troškova kao što su kupnja zemljišta za cestu koju je Grad Split trebao osigurati i izgradnja te ceste što je također bila obveza Grada Splita, popravljanje znatnih šteta u milijunskim iznosima nastalim loše izvedenim građevinskim radovima”, pa zbog kredita u švicarskim francima, pada vrijednosti nekretnina, itd.

A sada, o slučaju Cuzzi. Naš je sugovornik, po vlastitu priznanju, na raskid kupoprodajnog ugovora pristao zbog zajedničkih prijatelja koji su ih povezali. Cuzzi je, piše Madunić, ušao u posjed stana nakon što je platio 140 tisuća eura “s rokom otplate ostatka cijene od 60 tisuća eura na rok od oko dvije godine bez kamate, formalno i pravno s nikakvim osiguranjem”. Iz privatnih razloga, Cuzzi je nakon godine dana, 2009. godine, zatražio raskid ugovora.

Madunić kaže kako je Ivo predlagao da “Virgula” zadrži kaparu od 20 tisuća eura, “a nudio je i plaćanje troškova korištenja stana”, no “ja sam rekao da će ‘Virgula’, kada bude imala uvjete, vratiti cijeli iznos”. Madunić je, priznaje, stan namijenjen Cuzziju kasnije prodao drugom kupcu i to “za 80 tisuća eura manje zbog pada vrijednosti nekretnina”. Zašto taj novac niste isplatili Cuzziju?

“Kupac je inzistirao da tim iznosom podmiri banku i ishoduje brisovnicu za hipoteku na tom stanu. Taj novac, stvarno, ‘Virgula’ nije nikada ni imala da bih ga mogao vratiti Cuzziju”. Madunić ne dovodi u pitanje Cuzzijevo potraživanje, ali kaže kako vjerovnik nije “pristajao na ponuđene kompromise”. Ističe i kako se loše spremao za suđenja, pa je zbog toga “bez ijednog izvedenog dokaza” osuđen na 2 godine za prijevaru Cuzzija, da bi viši sud kaznu umanjio na godinu dana. Sada planira tražiti “obnovu postupka”, jer “nije želio prevariti Cuzzija”.

VLADIMIR MATIJANIĆ
FOTO: BOŽIDAR VUKIČEVIĆ / CROPIX

Gdje je novac?

“Tamo gdje su ga i uplatili, odnosno u “Virguli”, a dalje je, sukladno svim evidencijama i knjigovodstvenim izvadcima iz računa banke, uplaćivan u materijal i rad izvođača radova, povrat kredita, kamata i plaćanje drugih obaveza, priključaka i ostalo, potrebnih za završetak objekata i useljenje kupaca. Projekt je financijski propao zbog nepredviđenih troškova kao što su kupnja zemljišta za cestu koju je Grad Split trebao osigurati”.

Od čega živi u BiH?

“Od rada”, napisao je, pa se pozvao na “dugogodišnja provjerena poznanstva”, na to što je “diplomirani pravnik s dugogodišnjim diplomatskim iskustvom” i na znanje “više jezika” što mu, kaže, olakšava nalaženje posla u BiH, “prepunoj međunarodnih predstavništava i tvrtki”.

O bijegu u BiH

“Otputovao sam, a ne prebjegao”, te je “u postupku ostvarivanja svojih prava dobivanja prebivališta odnosno državljanstva” odlučio ostati i zahtijevati “prebacivanje izvršenja kazne zatvora u BiH” sukladno pravu i međudržavnim sporazumima.

‘Uspjeli smo skinuti hipoteku s vrata’

- Odvjetnik genijalac Miro Šarić se sjetio da novac za otplatu hipoteke Hypo banke Klagenfurt, upisane na stan moje kćeri, umjesto da uplatimo tvrtki “Virgula” Ante Madunića koja je zgradu izgradila, položimo kod javnog bilježnika jer onda ne odgovaramo za kamate.

Tek tada je Hypo banka Klagenfurt, uz suglasnost “Virgule”, pristala da joj direktno uplatimo novac dok je par mjeseci ranije to odbijala i obračunavala zatezne kamate. Tako smo uspjeli da nam banka izbiše hipoteku sa stana. Još samo dvije obitelji koji su od “Virgule” kupile stan na Pazdigradu su isto uspjele, za razliku od desetaka drugih – ispričao je prof. dr. Šimun Anđelinović u srijedu na Trgovačkom sudu u Splitu.

Protiv Madunića je, podsjetimo, dio kupaca stanova na Pazdigradu podigao kaznenu prijavu za prijevaru, jer su kupovinu uplatili “Virguli”, a hipoteke sa nekretnina im nisu izbrisane. Tako Ante Ćavar, vlasnik tvrtke “IGT Graditelj”, od “Virgule” potražuje oko 650 tisuća kuna, te je sudu ispričao kako ga je to koštalo zdravlja. T. Gattin Zebić
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ante-madunic-kupce-mojih-stanova-nitko-nece-izbaciti-na-ulicu-216535 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=95a7e142d2df61e4d7ce500fcae63e64dbd244aa [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ante+Maduni%C4%87%3A+Kupce+mojih+stanova+nitko+ne%C4%87e+izbaciti+na+ulicu%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fante-madunic-kupce-mojih-stanova-nitko-nece-izbaciti-na-ulicu-216535 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fante-madunic-kupce-mojih-stanova-nitko-nece-izbaciti-na-ulicu-216535 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Madunić tvrdi da je banka blokirala njegovu imovinu radi naplate potraživanja, ali zauzvrat nije izbrisala hipoteke sa stanova na Pazdigradu / Fotomontaža: PSD [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => "Ne bježim od zatvora" [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatska"Ne bježim od zatvora"

Ante Madunić: Kupce mojih stanova nitko neće izbaciti na ulicu!

Piše PSD.
31. listopada 2013. - 23:57
Niti sam prevarant, niti sam pobjegao od zatvora u Bosnu i Hercegovinu, niti će kupce mojih stanova itko izbaciti na ulicu - sukus je podužeg teksta koji nam je poslao splitski poduzetnik Ante Madunić nakon što je umjesto na izdržavanje jednogodišnje zatvorske kazne, dosuđene mu na splitskom Županijskom sudu zbog prijevare Ive Cuzzija, otišao u susjednu državu.

Madunić ne poriče da je ostao dužan Cuzziju, niti da su stanovi koje je gradio i prodavao na splitskom Pazdigradu i dalje opterećeni hipotekama, ali se ne smatra prevarantom, nego žrtvom okolnosti.

Priča je počela kada je Cuzzi, prije četiri godine, zatražio raskid ugovora o kupnji stana. Maduniću je, dakle, vratio stan od pedesetak kvadrata, no poduzetnik mu nije vratio 140 tisuća eura. Nadalje, Madunića su tužili j...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 09:36