stdClass Object ( [id] => 197405 [title] => Vatrogasni stručnjak: DORH je zabranio podizanje kaznenih prijava protiv odgovornih osoba, da se Slavičina krivnja ne bi umanjila! [alias] => vatrogasni-strucnjak-dorh-je-zabranio-podizanje-kaznenih-prijava-protiv-odgovornih-osoba-da-se-slavicina-krivnja-ne-bi-umanjila [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Vatrogasni stručnjak Branko Šimara koji je bio dio interdisciplinarne skupine za razrješavanje okolnosti požara na Kornatu, u četvrtak je praktički optužio državno odvjetništvo za opstruiranje istrage vatrogasne tragedije na Kornatu.

U nastavku suđenja bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, Šimara je izjavio kako je državno odvjetništvo zabranilo podizanje kaznenih prijava protiv svih osoba koje su nizom propusta omogućile da se početni požar pretvori u najveću hrvatsku vatrogasnu tragediju.

- Dva puta mi je rečeno u MUP-u da se kaznene prijave nisu podizale jer je državno odvjetništvo zabranilo podnošenje kaznenih prijava koje bi umanjile krivnju Slavice. O tome sam, između ostalih,razgovarao sa načelnikom MUP-ovog Odjela općeg kriminala Gojkom Markovićem - posvjedočio je Šimara, koji je nakon niza neslaganja sa ekspertnim timom svoje mišljenje odvojio od ostatka skupine, a njegov je izvještaj također priložen u sudski spis u procesu protiv Dražena Slavice, jedinog optuženog za stradavanje 12 vatrogasaca na Kornatu.

- U ekspertnom timu, u koji sam pozvan nakon javnog istupa na televiziji, bilo je nekoliko stručnjaka Ministarstva obrane koji su smatrali su da nedolazak helikoptera sa Hvara na Kornat, kao izostanak kanadera i drugih zračnih snaga, nije predmet ovog postupka. Držali su da je Ministarstvo obrane učinilo sve u datom trenutku, s čime se nikako nisam mogao složiti - kazao je ovaj dipl. ing. elektrotehnike.

Pojasnio je kako je svoje mišljenje naknadno izdvojio jer smatra da je neodržavanje zračne flote koja je namjenski kupljena za gašenje požara u vrijeme ljetne sezone i kašnjenje rezervnih dijelova rezultat aljkavosti i neodgovornosti odgovornih osoba u MUP-u.

- Samo dva dana prije tragedije jedan kanader je poslan na remont, a drugi je bio prizemljen zbog kvara. Rezervni dijelovi su bili u dolasku čak dva dana, makar RH ima potpisan sporazum sa tvrtkom Bombardier da se dostava rezervnih dijelova obavi u roku 24 sata, osim u slučaju motora i elise. Treći kanader je pak dan prije, Vlada, na temelju mišljenja glavnih vatrogasnih zapovjednika uputila u Grčku. Tako smo u ratnim uvjetima ratovali sa 25 posto zračnih snaga, što je nedopustivo - izjavio je Šimara.

- Poznajem te strukture jer sam tamo radio, pa sam nakon tragedije pomno pratio što se događa. U vrlo kratkom vremenu došlo je do smjene generala Stojkovića i Begovića, čime je država neizravno priznala krivnju. U kratkom vremenu kupljena su i dva kanadera i četiri air traictora vrijedna oko 70 milijuna eura. Država je priznala i sve naknade čime je indirektno priznala greške - posvjedočio je Šimurina.

Dodao je kako je paradoks u cijeloj priči to što su tragediju mogle spriječiti samo dvije ili tri vodene bombe da su bačene na čelo požara.

- Da je kanader u 14.40 sati bio upućen na čelo požara, sa dvije do tri bombe bi ga zaustavio, i vjerojatno vatra ne bi nikada ni došla do kanjona. No, zapovjedniku požarišta nije prenesena informacija da mu dolazi kanader, što je strašno bitan podatak. Taj kanader je bacio 13 vodenih bombi, nakon čega je oko 15.20 prebačen na gašenje požara u Vodice - izjavio je.

Ispričao je kako je kanaderu odobreno da se stavi na raspolaganje za četiri do pet bacanja na Kornatu, te da se nakon toga vrati na Hvar. Tu informaciju je VOC Šibenik proslijedio zamjeniku zapovjednika požarišta Jošku Klariću u 14.12 sati, što se vidi iz spisa.

Taj kanader je u 14.40 sati došao iznad Kornata izvršio nalijetanje i preko 9. kanala tražio upute zapovjednika gdje da baci vodene bombe. No kako nije dobio nikog od vatrogasaca, na temelju svoje prosudbe bacio je vodene bombe, samo dva do tri kilometara od mjesta gdje su se nalazili vatrogasci.

Šimarine izjave izazvale su žestoke reakcije zastupnika optužbe Zvonka Ivića, koji je, nakon što je neuspješno pokušao zabraniti nekoliko pitanja Slavičinu odjetniku Čedi Prodanoviću Šimaru kao svjedoka obrane, pokušao diskreditirati.

"Vi ste bili na 12. Sjednici Predsjedništva udruge profesionalnih vatrogasaca gdje je prihvaćena obrana Slavice. Što ste tamo radili", pitao je Šimaru zastupnik optužbe.

"Tamo sam bio zapsiničar i u tome nema ništa sporno", odgovorio je Šimara.

Helikopter nije došao

Iako je pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje Tomislav Vuko, Slavici javio da neće dobiti kanader, ali da će mu dati jedan helikopter za gašenje, taj helikopter nikada nije došao. Gdje je bio taj helikopter ne zna se, iako postoji pisana zapovijed o njegovu traženju od šibenskog VOS-a prema Ministarstvu obrane.

Sustav gašenja u NP Kornati zakazao

Prema MUP-ovom rješenju o zaštiti od požara u NP Kornati su u inkriminirano vrijeme u smjeni trebala biti tri profesionalna vatrogasca sa jednim djelatnikom za obranu i gašenje od požara. Osim toga, tamo je trebala biti vatrogasna oprema za gašenje požara, spremnici sa vodom od 55 kubika, osposobljeni djelatnici, te izgrađeni heliodromi, te dobri sustavi veza.

„Nisu imali profesionalne vatrogasce, a od opreme je bilo nešto malo plivajućih pumpi, no djelatnici parka nisu znali s njima rukovati. Nisu na vrijeme upalili vatrogasnu pumpu, nisu imali metlarice i požar se u roku od 10 minuta zbog jakog juga oteo kontroli i pobjegao sa mjesta nastanka", kazao je Šimara.

Pokojni Dino Klarić rukovodio kompletnom akcijom gašenja

- Svaki zapovjednik vatrogasne postrojbe odgovoran je za organiziranost i osposobljenost vatrogasne postrojbe kojom zapovijeda. Dužan je na intervenciju poslati osobu koja ispunjava sve zakonske odredbe od zaštitne odjeće do njegove osposobljenosti za gašenje požara na otvorenom. Zapovjednik postrojbe je onaj koji vodi čitavu intervenciju na mjestu događaja, u konkretnom slučaju zapovjednik smjene JVP-a Šibenik bio je pokojni Dino Klarić. Rukovodio je kompletnom akcijom gašenja i odgovoran je za vođenje cijele intervencije i osoba koje su mu potčinjene. Županijski Vatrogasni zapovjednik u ovom slučaju je druga razina. On ne može odgovarti za pojedinačne postrojbe. Svaka je postrojba samostalni pravni subjekt.

Sustav zaštite i spašavanja postojao je samo formalno na papiru


Spašavanje osoba od velikih događaja u ingerenciji je Stožera za zaštitu i spašavanje koji se formira na razini grada, županije, države.

„U ovom slučaju, u trenutku kada je Vatrogasno operativno središte u Šibeniku dobilo informaciju o nesreći velikih razmjera trebao je reagirati Stožer za zaštitu i spašavanje Šibensko-kninske županije. No Sustav zaštite i spašavanja postojao je samo formalno na papiru, a osobe koje su bile imenovane nisu ni znale da de se tamo nalaze - utvrdio je Branko Šimara.

Svjedočili Čop i dr. Ercegović Razić


Stalni sudski vještak za zračni promet i zrakoplovne nesreće Miljenko Čop, koji je vještačio helikopter kojim su vatrogasci prevezeni na Kornat, rekao je kako na letjelici nije bilo oštećenja koja bi dovela do curenja goriva, niti je bilo popravaka na sustavima opskrbe helikoptera kerozinom.

Dr. Sanja Ercegovic-Razić, vještačila je pak vatrogasnu odjeću, koja joj je dostavljena iz JVP-a Šibenik. Kazala je kako su hlače i jakne bile vatrootporne, ali da nije vještačila odjeću koju su nosili stradali vatrogasci.

Božana Sviličić
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dražen Slavica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nastavak suđenja za kornatsku tragediju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-03-28 17:04:35 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-03-28 21:40:07 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-03-28 17:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6973 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/03/28/AAA/slavittca_sudjenje2-280313_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "698x408" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7509484 Threads: 1 Questions: 1606425619 Slow queries: 4767745 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110666881 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/crna-kronika/vatrogasni-strucnjak-dorh-je-zabranio-podizanje-kaznenih-prijava-protiv-odgovornih-osoba-da-se-slavicina-krivnja-ne-bi-umanjila-197405 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/vatrogasni-strucnjak-dorh-je-zabranio-podizanje-kaznenih-prijava-protiv-odgovornih-osoba-da-se-slavicina-krivnja-ne-bi-umanjila-197405?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 301781 [name] => draženslavica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drazenslavica [link] => /tag/drazenslavica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 221309 [name] => kornatskatragedija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kornatskatragedija [link] => /tag/kornatskatragedija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 173398 [name] => brankošimara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brankosimara [link] => /tag/brankosimara ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dražen Slavica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nastavak suđenja za kornatsku tragediju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vatrogasni stručnjak: DORH je zabranio podizanje kaznenih prijava protiv odgovornih osoba, da se Slavičina krivnja ne bi umanjila! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-05-48-42-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/03/28/AAA/slavittca_sudjenje2-280313_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/03/28/AAA/slavittca_sudjenje2-280313_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Vatrogasni stručnjak Branko Šimara koji je bio dio interdisciplinarne skupine za razrješavanje okolnosti požara na Kornatu, u četvrtak je praktički optužio državno odvjetništvo za opstruiranje istrage vatrogasne tragedije na Kornatu.

U nastavku suđenja bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, Šimara je izjavio kako je državno odvjetništvo zabranilo podizanje kaznenih prijava protiv svih osoba koje su nizom propusta omogućile da se početni požar pretvori u najveću hrvatsku vatrogasnu tragediju.

- Dva puta mi je rečeno u MUP-u da se kaznene prijave nisu podizale jer je državno odvjetništvo zabranilo podnošenje kaznenih prijava koje bi umanjile krivnju Slavice. O tome sam, između ostalih,razgovarao sa načelnikom MUP-ovog Odjela općeg kriminala Gojkom Markovićem - posvjedočio je Šimara, koji je nakon niza neslaganja sa ekspertnim timom svoje mišljenje odvojio od ostatka skupine, a njegov je izvještaj također priložen u sudski spis u procesu protiv Dražena Slavice, jedinog optuženog za stradavanje 12 vatrogasaca na Kornatu.

- U ekspertnom timu, u koji sam pozvan nakon javnog istupa na televiziji, bilo je nekoliko stručnjaka Ministarstva obrane koji su smatrali su da nedolazak helikoptera sa Hvara na Kornat, kao izostanak kanadera i drugih zračnih snaga, nije predmet ovog postupka. Držali su da je Ministarstvo obrane učinilo sve u datom trenutku, s čime se nikako nisam mogao složiti - kazao je ovaj dipl. ing. elektrotehnike.

Pojasnio je kako je svoje mišljenje naknadno izdvojio jer smatra da je neodržavanje zračne flote koja je namjenski kupljena za gašenje požara u vrijeme ljetne sezone i kašnjenje rezervnih dijelova rezultat aljkavosti i neodgovornosti odgovornih osoba u MUP-u.

- Samo dva dana prije tragedije jedan kanader je poslan na remont, a drugi je bio prizemljen zbog kvara. Rezervni dijelovi su bili u dolasku čak dva dana, makar RH ima potpisan sporazum sa tvrtkom Bombardier da se dostava rezervnih dijelova obavi u roku 24 sata, osim u slučaju motora i elise. Treći kanader je pak dan prije, Vlada, na temelju mišljenja glavnih vatrogasnih zapovjednika uputila u Grčku. Tako smo u ratnim uvjetima ratovali sa 25 posto zračnih snaga, što je nedopustivo - izjavio je Šimara.

- Poznajem te strukture jer sam tamo radio, pa sam nakon tragedije pomno pratio što se događa. U vrlo kratkom vremenu došlo je do smjene generala Stojkovića i Begovića, čime je država neizravno priznala krivnju. U kratkom vremenu kupljena su i dva kanadera i četiri air traictora vrijedna oko 70 milijuna eura. Država je priznala i sve naknade čime je indirektno priznala greške - posvjedočio je Šimurina.

Dodao je kako je paradoks u cijeloj priči to što su tragediju mogle spriječiti samo dvije ili tri vodene bombe da su bačene na čelo požara.

- Da je kanader u 14.40 sati bio upućen na čelo požara, sa dvije do tri bombe bi ga zaustavio, i vjerojatno vatra ne bi nikada ni došla do kanjona. No, zapovjedniku požarišta nije prenesena informacija da mu dolazi kanader, što je strašno bitan podatak. Taj kanader je bacio 13 vodenih bombi, nakon čega je oko 15.20 prebačen na gašenje požara u Vodice - izjavio je.

Ispričao je kako je kanaderu odobreno da se stavi na raspolaganje za četiri do pet bacanja na Kornatu, te da se nakon toga vrati na Hvar. Tu informaciju je VOC Šibenik proslijedio zamjeniku zapovjednika požarišta Jošku Klariću u 14.12 sati, što se vidi iz spisa.

Taj kanader je u 14.40 sati došao iznad Kornata izvršio nalijetanje i preko 9. kanala tražio upute zapovjednika gdje da baci vodene bombe. No kako nije dobio nikog od vatrogasaca, na temelju svoje prosudbe bacio je vodene bombe, samo dva do tri kilometara od mjesta gdje su se nalazili vatrogasci.

Šimarine izjave izazvale su žestoke reakcije zastupnika optužbe Zvonka Ivića, koji je, nakon što je neuspješno pokušao zabraniti nekoliko pitanja Slavičinu odjetniku Čedi Prodanoviću Šimaru kao svjedoka obrane, pokušao diskreditirati.

"Vi ste bili na 12. Sjednici Predsjedništva udruge profesionalnih vatrogasaca gdje je prihvaćena obrana Slavice. Što ste tamo radili", pitao je Šimaru zastupnik optužbe.

"Tamo sam bio zapsiničar i u tome nema ništa sporno", odgovorio je Šimara.

Helikopter nije došao

Iako je pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje Tomislav Vuko, Slavici javio da neće dobiti kanader, ali da će mu dati jedan helikopter za gašenje, taj helikopter nikada nije došao. Gdje je bio taj helikopter ne zna se, iako postoji pisana zapovijed o njegovu traženju od šibenskog VOS-a prema Ministarstvu obrane.

Sustav gašenja u NP Kornati zakazao

Prema MUP-ovom rješenju o zaštiti od požara u NP Kornati su u inkriminirano vrijeme u smjeni trebala biti tri profesionalna vatrogasca sa jednim djelatnikom za obranu i gašenje od požara. Osim toga, tamo je trebala biti vatrogasna oprema za gašenje požara, spremnici sa vodom od 55 kubika, osposobljeni djelatnici, te izgrađeni heliodromi, te dobri sustavi veza.

„Nisu imali profesionalne vatrogasce, a od opreme je bilo nešto malo plivajućih pumpi, no djelatnici parka nisu znali s njima rukovati. Nisu na vrijeme upalili vatrogasnu pumpu, nisu imali metlarice i požar se u roku od 10 minuta zbog jakog juga oteo kontroli i pobjegao sa mjesta nastanka", kazao je Šimara.

Pokojni Dino Klarić rukovodio kompletnom akcijom gašenja

- Svaki zapovjednik vatrogasne postrojbe odgovoran je za organiziranost i osposobljenost vatrogasne postrojbe kojom zapovijeda. Dužan je na intervenciju poslati osobu koja ispunjava sve zakonske odredbe od zaštitne odjeće do njegove osposobljenosti za gašenje požara na otvorenom. Zapovjednik postrojbe je onaj koji vodi čitavu intervenciju na mjestu događaja, u konkretnom slučaju zapovjednik smjene JVP-a Šibenik bio je pokojni Dino Klarić. Rukovodio je kompletnom akcijom gašenja i odgovoran je za vođenje cijele intervencije i osoba koje su mu potčinjene. Županijski Vatrogasni zapovjednik u ovom slučaju je druga razina. On ne može odgovarti za pojedinačne postrojbe. Svaka je postrojba samostalni pravni subjekt.

Sustav zaštite i spašavanja postojao je samo formalno na papiru


Spašavanje osoba od velikih događaja u ingerenciji je Stožera za zaštitu i spašavanje koji se formira na razini grada, županije, države.

„U ovom slučaju, u trenutku kada je Vatrogasno operativno središte u Šibeniku dobilo informaciju o nesreći velikih razmjera trebao je reagirati Stožer za zaštitu i spašavanje Šibensko-kninske županije. No Sustav zaštite i spašavanja postojao je samo formalno na papiru, a osobe koje su bile imenovane nisu ni znale da de se tamo nalaze - utvrdio je Branko Šimara.

Svjedočili Čop i dr. Ercegović Razić


Stalni sudski vještak za zračni promet i zrakoplovne nesreće Miljenko Čop, koji je vještačio helikopter kojim su vatrogasci prevezeni na Kornat, rekao je kako na letjelici nije bilo oštećenja koja bi dovela do curenja goriva, niti je bilo popravaka na sustavima opskrbe helikoptera kerozinom.

Dr. Sanja Ercegovic-Razić, vještačila je pak vatrogasnu odjeću, koja joj je dostavljena iz JVP-a Šibenik. Kazala je kako su hlače i jakne bile vatrootporne, ali da nije vještačila odjeću koju su nosili stradali vatrogasci.

Božana Sviličić
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/vatrogasni-strucnjak-dorh-je-zabranio-podizanje-kaznenih-prijava-protiv-odgovornih-osoba-da-se-slavicina-krivnja-ne-bi-umanjila-197405 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0a17f0583de5c40068888c80e9875afa189a9cc1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vatrogasni+stru%C4%8Dnjak%3A+DORH+je+zabranio+podizanje+kaznenih+prijava+protiv+odgovornih+osoba%2C+da+se+Slavi%C4%8Dina+krivnja+ne+bi+umanjila%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fvatrogasni-strucnjak-dorh-je-zabranio-podizanje-kaznenih-prijava-protiv-odgovornih-osoba-da-se-slavicina-krivnja-ne-bi-umanjila-197405 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fvatrogasni-strucnjak-dorh-je-zabranio-podizanje-kaznenih-prijava-protiv-odgovornih-osoba-da-se-slavicina-krivnja-ne-bi-umanjila-197405 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dražen Slavica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nastavak suđenja za kornatsku tragediju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaNastavak suđenja za kornatsku tragediju

Vatrogasni stručnjak: DORH je zabranio podizanje kaznenih prijava protiv odgovornih osoba, da se Slavičina krivnja ne bi umanjila!

Piše PSD.
28. ožujka 2013. - 18:19
Vatrogasni stručnjak Branko Šimara koji je bio dio interdisciplinarne skupine za razrješavanje okolnosti požara na Kornatu, u četvrtak je praktički optužio državno odvjetništvo za opstruiranje istrage vatrogasne tragedije na Kornatu.

U nastavku suđenja bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, Šimara je izjavio kako je državno odvjetništvo zabranilo podizanje kaznenih prijava protiv svih osoba koje su nizom propusta omogućile da se početni požar pretvori u najveću hrvatsku vatrogasnu tragediju.

- Dva puta mi je rečeno u MUP-u da se kaznene prijave nisu podizale jer je državno odvjetništvo zabranilo podnošenje kaznenih prijava koje bi umanjile krivnju Slavice. O tome sam, između ostalih,razgovarao sa načelnikom MUP-ovog Odjela općeg kriminala G...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 07:48