stdClass Object ( [id] => 1338152 [title] => Što kada dijete nestane? ‘Zaboravite famozna 24 sata, prijavite odmah! Svi nestanci su rizični, a svaka sekunda bitna‘ [alias] => sto-kada-dijete-nestane-zaboravite-famozna-24-sata-prijavite-odmah-svi-nestanci-su-rizicni-a-svaka-sekunda-bitna [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Svaki put kad se javno objavi ili na drugi način javnost dozna da je nestalo neko dijete, posebice mlađe dobi, splitska policija "diže na noge" sve raspoložive snage. Posljednji takav slučaj je nedavni nestanak 12-godišnje djevojčice iz Trogira koja je, srećom, nakon nekoliko sati, zahvaljujući lociranju mobitela, pronađena živa i zdrava na splitskom području.

Odgovore na pitanja koliko su ovakve situacije česte, zašto maloljetnici nestaju, što policija radi kad se prijavi nestanak i je li potrebno do prijave policiji čekati "famozna" 24 sata te mnoga druga vezana za ovu problematiku potražili smo kod Ivana Bradarića, voditelja Službe općeg kriminaliteta splitskog PU-a, koji ističe da postoji nekoliko kategorija maloljetničkih nestanaka, odnosno udaljenja.

Kada se govori o nestancima maloljetnika, možemo ih svrstati u nekoliko kategorija, a to su maloljetnici koji se udalje iz svojih domova, maloljetnici koji se udaljuju iz institucija i ustanova i maloljetni migranti. Nažalost, najveći broj udaljenja maloljetnih osoba događa se iz ustanova za odgoj djece i mladeži, odnosno djece koja su iz raznih razloga smještena u domove, koja radi svojih obiteljskih problema i prošlosti nisu navikla ponašati se na određeni konvencionalan način.

Kod ove vrste udaljenja postoji, nažalost, još jedna vrsta opasnosti, a to je mogućnost da se vrbuju za izvršenje kaznenih djela ili da sami postanu žrtve kaznenih djela od osoba koje žele iskoristiti njihovu mladost, neznanje i nezavidnu situaciju. Kod takvih maloljetnika postoje oni koje samo žele pobjeći iz doma, koji će svaki put otići, koji ne prihvaćaju činjenicu da su smješteni u ustanovu i na taj način šalju poruku da tu ne žele biti. Dalje, postoje djeca koja su sklona avanturizmu, koja odu, budu dan, dva negdje i vrate se nazad, presvuku se, najedu i onda ponovno odu u nepoznato.

 

‘Svi nestanci su rizični‘

- Svi nestanci maloljetnika su rizični i mi im pristupamo krajnje ozbiljno, bez obzira u koju vrstu ili kategoriju udaljenja ili nestanaka oni spadaju - pojašnjava Bradarić.

Po njemu, situacije poput nestanka djevojčice u Trogiru su najrjeđe, no i tu postoje oni koji će za dan, dva doći natrag kući odakle su otišli jer ne žele poštivati roditeljska pravila, ili su loši u školi, ili su skloni činjenju kaznenih djela, a roditelji ne mogu njima "upravljati". Rijedak je broj slučajeva stvarnih nestanaka među ovom populacijom, a koji je uzrokovan nekim bolestima poput depresije i slično. No, svaki slučaj prijave nestanka djeteta uzima se vrlo ozbiljno.

---

image

Policija svakoj prijavi o nestanku pristupa krajnje ozbiljno

Ivan Brkić/Glas Podravine/Cropix/Cropix
---

Manji dio maloljetnika koji se udalji iz obiteljskog okružja sklon je avanturizmu, a još je "svjež" slučaj iz listopada prošle godine, kada su dvije djevojčice od desetak godina nestale u popodnevnim satima u Splitu. U početku je sve govorilo da bi se moglo raditi o vrlo ozbiljnom slučaju, nitko nije mogao utvrditi gdje su, do tada nisu imale probleme u smislu da se moglo detektirati radi li se o avanturizmu ili asocijalnom ponašanju. Postojala je i informacija da je kraj njih viđena neka osoba koja ih je možda otela, da idu prema Zagrebu, da su im mobiteli uzeti i bačeni...

No, zahvaljujući brzoj reakciji policije koja je bila spremna na sve te objavi njihovih fotografija u javnosti, nekoliko sati poslije jedan ih je građanin prepoznao u Solinu i odmah o tome obavijestio policiju. Pronađene djevojčice nemaju nikakve vidljive ozljede niti su bile svjesne da su na noge digle cijeli grad, a do drame je došlo jer jedna od njih tijekom popodneva poslala SOS poruku sa svog mobitela, a nakon toga se više nisu javljale.

‘Nestanak treba prijaviti odmah, čim je nešto sumnjivo‘

- Za prijavu nestanka osobe, ne samo maloljetnika, već svake osobe, ne postoji vrijeme čekanja kao što je nekako uvriježeno da se mora čekati 24 sata, to je zabluda. Ne, nestanak treba prijaviti odmah u trenutku kada vam je nešto sumnjivo, kada dijete nije napravilo ono što ste se dogovorili ili je promijenilo neki svoj ustaljeni raspored ili se do nje ili njega ne može doći niti je kontaktirati. Tada treba odmah nazvati 192 i doći u najbližu policijsku postaju te podnijeti prijavu o nestanku osobe.

U tom trenutku radi se procjena nestanka jer nije isto ako je osoba sklona da bježi svaka dva dana ili ako se dogodi da se učenik koji je sav "tip-top" navečer ne vrati iz škole. Prvo se traži lokacija mobitela, to je najbitnije, tu možemo vidjeti njegovo kretanje, vade se izlisti brojeva da se vidi s kim je bio ili jest u kontaktu, ima li nekoga tko će mu pomoći da negdje prenoći ili se negdje preveze.

Obavezan je razgovor s roditeljima, prijateljima ili nekom trećom osobom koja bi mogla imati korisna saznanja. Prate se društvene mreže, prikupljaju informacije gdje je zadnji put maloljetnik uočen, o tome ima li nekih mjesta na koja je navikao prije odlaziti, ima li djevojku u nekom drugom gradu... Objavljuju se fotografija i osobni podaci na stranici NENO (Nacionalna evidencija nestalih osoba), informacija o nestanku se šalje svim djelatnicima policije nakon što se provjeri je li osoba možda završila u bolnici ili je uhićena zbog krađe pa je u zatvoru - navodi naš sugovornik.

---

image

‘Najgore je vratiti vrijeme, vrijeme je najveći neprijatelj‘, naglašava Bradarić

Victor De Schwanberg/science Pho/Science Photo Library Via Afp
---

Prijava nestanka zaprima se u nadležnoj policijskoj postaji, a onda se time bavi osoba u postaji koja radi kriminalističke evidencije, a koja onda izvješćuje Službu općeg kriminaliteta PU-a. U splitskom PU-u u sklopu Službe općeg kriminaliteta rade četiri istražitelja koji se bave samo nestancima osoba.

- Podići ćete broj ljudi s obzirom na ozbiljnost situacije. Naš je stav da se nestancima općenito pridaje velika pozornost, da se ne čeka jer sa svakom sekundom koja prođe nama je teže raditi, i kod kaznenih djela, i kod bilo kojih istraživanja. Nije isto kad neku informaciju dobijete u roku sat ili dva i nakon dva, tri, pet dana, kada se potencijalni svjedoci možda neće niti sjetiti svega čega bi se sjetili da su odmah dali izjavu. Naše je pravilo bolje sto puta obaviti provjere negoli pogriješiti ili propustiti nešto.

‘Kombiji koji otimaju djecu‘

Kada me pitate o dojava vezanim uz kombije i djecu, svjesni ste da imamo periodično dojave o kombiju koji kruži i otima djecu. Iako u početku, s obzirom na dosadašnju praksu i utvrđene činjenice pretpostavljamo da su takve prijave lažne, mi im pristupamo krajnje ozbiljno i profesionalno. Od osnutka ove uprave pa do danas sve su takve dojave bile lažne. Također, u takvim situacijama morate umiriti javnost, i to konkretnim činjenicama. Tu se radi o dječici od osam, devet godina koja vole biti u centru pažnje, koja vide nešto što drukčije protumače nego odrasli...

No, sve se informacije uzimaju u obzir i analiziraju, bez obzira koliko se one možda beznačajne činile u početku. Priča ne završava kad se nestali maloljetnik pronađe jer tada "stupaju na scenu" policijski službenici za mladež. Imali smo nekoliko ozbiljnih kaznenih djela za koje su podignute prijave i u kojima su djeca štićenici doma bila zlostavljana i iskorištavana za krađe i prostituciju, a do rješavanja tih istraživanja došlo se radom policije i našom suradnjom s nadležnim institucijama - ističe voditelj Bradarić.

Stava je da policija nikad i nikako ne smije dopustiti da joj ulica vodi traganje jer javnost može prikupljati informacije, ali "mi odlučujemo".

- Mi sve informacije moramo prikupiti i analizirati ih i tada odlučiti što i kako. Ako netko bježi iz obitelji, mora postojati neki razlog, a mi ga ne znamo u početku i moramo u obzir uzeti sve moguće scenarije. Početna analiza je dosta bitna. Primjerice, ako se nestali maloljetnik prvi put pojavljuje u tom svojstvu, a nema iza sebe problematičnu prošlost, to je odmah alarm koji nas navodi na to da poduzimamo sve mjere. Bolje poduzeti sto stvari uzaludno nego da se utvrdi sutra da smo mogli poduzeti jednu, a nismo. Nama je najveći neprijatelj protek vremena, kod nestanaka je uvijek utrka s vremenom - iskreno govori policajac Bradarić.

---

image

Nestanak treba prijaviti odmah u trenutku kada vam je nešto sumnjivo

Volkmar Heinz/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

‘Vodite računa što djeca rade na internetu‘

Ističe kako je važno da roditelji vode računa o tome što njihova djeca rade na internetu, s kim se dopisuju, šalju fotografije i slično.

Prisjećamo se i slučaja 16-godišnjakinje koja je bila uzorno dijete u svakom pogledu, no njezini roditelji nisu znali da se dopisuje s jednim profesorom iz Velike Britanije u kojeg se "zaljubila" i kojem je lagala o tome koliko ima godina. On je došao u Hrvatsku zbog nje, a sve se sasvim slučajno doznalo jer je FBI otkrio mrežu pedofila u koju je djevojčica upala. Možemo samo zamisliti što bi bilo da je otišla u inozemstvo.

- Moj savjet roditeljima je da sve sumnjivo odmah treba prijaviti, nema čekanja. Trebaju prikupiti sve moguće podatke koji će policiji pomoći, noviju fotografiju djeteta koja najbolje odgovara trenutnom izgledu, podatke o tome koju je odjeću imao na sebi, što je nosio, možda šifre profila na društvenim mrežama. I ništa nije glupo, ako se roditelj boji za sigurnost svog djeteta, prvi koji mogu pomoći je policija. Ni društvene mreže niti itko drugi nego policija. Najgore je vratiti vrijeme, vrijeme je najveći neprijatelj - zaključuje naš sugovornik.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Što kada dijete - nestane? ‘Zaboravite famozna 24 sata, prijavite odmah! A ovakve situacije pale nam posebne alarme‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => savjeti kriminalista [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Što kada dijete - nestane? ‘Zaboravite famozna 24 sata, prijavite odmah! A ovakve situacije pale nam posebne alarme‘ savjeti kriminalista 2 0 9095 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-10 10:18:46 [created_by] => 3229 [created_by_alias] => Vladimir Urukalo [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-11 21:25:08 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-11 21:25:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Što kada dijete - nestane? 'Zaboravite famozna 24 sata, prijavite odmah! A ovakve situacije pale nam posebne alarme' [metadata] => robots= author= title=Što kada dijete nestane? 'Zaboravite famozna 24 sata, prijavite odmah! Svi nestanci su rizični, a svaka sekunda bitna' page_title=Što kada dijete nestane? 'Zaboravite famozna 24 sata, prijavite odmah! Svi nestanci su rizični, a svaka sekunda bitna' [metakey] => ivan bradarić, nestanci maloljetnika, nestale osobe, nestala djeca [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26029610.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26029669.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/25581608.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26029580.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix, ilustracija\/AFP","Victor De Schwanberg\/science Pho\/Science Photo Library Via Afp","Ivan Brki\u0107\/Glas Podravine\/Cropix\/Cropix","Volkmar Heinz\/Dpa Picture-alliance Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u0160to policija radi kad se prijavi nestanak djeteta i je li potrebno do prijave policiji \u010dekati \u2018famozna\u2018 24 sata?<\/p>","

\u2018Najgore je vratiti vrijeme, vrijeme je najve\u0107i neprijatelj\u2018, nagla\u0161ava Bradari\u0107<\/p>","

Policija svakoj prijavi o nestanku pristupa krajnje ozbiljno<\/p>","

Nestanak treba prijaviti odmah u trenutku kada vam je ne\u0161to sumnjivo<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_26029610_1920.jpg":"1920x1080","k_26029610_1280.jpg":"1280x1280","k_26029610_1024.jpg":"1024x1024","k_26029610_640.jpg":"640x640","k_26029610_480.jpg":"480x480","k_26029610_340.jpg":"340x340","k_26029610_220.jpg":"220x220","o_26029610_1280.jpg":"1280x853","o_26029610_1024.jpg":"1024x682","o_26029610_640.jpg":"640x426","o_26029610_480.jpg":"480x320","o_26029610_340.jpg":"340x226","o_26029610_220.jpg":"220x146","h_26029610_1280.jpg":"1280x854","h_26029610_1024.jpg":"1024x683","h_26029610_640.jpg":"640x427","h_26029610_480.jpg":"480x320","h_26029610_340.jpg":"340x227","h_26029610_220.jpg":"220x147","pp_26029610_1280.jpg":"1280x1628","pp_26029610_1024.jpg":"1024x1303","pp_26029610_640.jpg":"640x814","pp_26029610_480.jpg":"480x611","pp_26029610_340.jpg":"340x432","pp_26029610_220.jpg":"220x280"},{"size0":"682x1024","hd_26029669_1920.jpg":"1920x1080","k_26029669_1280.jpg":"1280x1280","k_26029669_1024.jpg":"1024x1024","k_26029669_640.jpg":"640x640","k_26029669_480.jpg":"480x480","k_26029669_340.jpg":"340x340","k_26029669_220.jpg":"220x220","o_26029669_1280.jpg":"1280x1921","o_26029669_1024.jpg":"1024x1537","o_26029669_640.jpg":"640x960","o_26029669_480.jpg":"480x720","o_26029669_340.jpg":"340x510","o_26029669_220.jpg":"220x330","h_26029669_1280.jpg":"1280x854","h_26029669_1024.jpg":"1024x683","h_26029669_640.jpg":"640x427","h_26029669_480.jpg":"480x320","h_26029669_340.jpg":"340x227","h_26029669_220.jpg":"220x147","pp_26029669_1280.jpg":"1280x1628","pp_26029669_1024.jpg":"1024x1303","pp_26029669_640.jpg":"640x814","pp_26029669_480.jpg":"480x611","pp_26029669_340.jpg":"340x432","pp_26029669_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1276","hd_25581608_1920.jpg":"1920x1080","k_25581608_1280.jpg":"1280x1280","k_25581608_1024.jpg":"1024x1024","k_25581608_640.jpg":"640x640","k_25581608_480.jpg":"480x480","k_25581608_340.jpg":"340x340","k_25581608_220.jpg":"220x220","o_25581608_1280.jpg":"1280x850","o_25581608_1024.jpg":"1024x680","o_25581608_640.jpg":"640x425","o_25581608_480.jpg":"480x319","o_25581608_340.jpg":"340x225","o_25581608_220.jpg":"220x146","h_25581608_1280.jpg":"1280x854","h_25581608_1024.jpg":"1024x683","h_25581608_640.jpg":"640x427","h_25581608_480.jpg":"480x320","h_25581608_340.jpg":"340x227","h_25581608_220.jpg":"220x147","pp_25581608_1280.jpg":"1280x1628","pp_25581608_1024.jpg":"1024x1303","pp_25581608_640.jpg":"640x814","pp_25581608_480.jpg":"480x611","pp_25581608_340.jpg":"340x432","pp_25581608_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x680","hd_26029580_1920.jpg":"1920x1080","k_26029580_1280.jpg":"1280x1280","k_26029580_1024.jpg":"1024x1024","k_26029580_640.jpg":"640x640","k_26029580_480.jpg":"480x480","k_26029580_340.jpg":"340x340","k_26029580_220.jpg":"220x220","o_26029580_1280.jpg":"1280x850","o_26029580_1024.jpg":"1024x680","o_26029580_640.jpg":"640x425","o_26029580_480.jpg":"480x318","o_26029580_340.jpg":"340x225","o_26029580_220.jpg":"220x146","h_26029580_1280.jpg":"1280x854","h_26029580_1024.jpg":"1024x683","h_26029580_640.jpg":"640x427","h_26029580_480.jpg":"480x320","h_26029580_340.jpg":"340x227","h_26029580_220.jpg":"220x147","pp_26029580_1280.jpg":"1280x1628","pp_26029580_1024.jpg":"1024x1303","pp_26029580_640.jpg":"640x814","pp_26029580_480.jpg":"480x611","pp_26029580_340.jpg":"340x432","pp_26029580_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4737982 Threads: 5 Questions: 162133548 Slow queries: 70446 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4785290 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/sto-kada-dijete-nestane-zaboravite-famozna-24-sata-prijavite-odmah-svi-nestanci-su-rizicni-a-svaka-sekunda-bitna-1338152 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/sto-kada-dijete-nestane-zaboravite-famozna-24-sata-prijavite-odmah-svi-nestanci-su-rizicni-a-svaka-sekunda-bitna-1338152?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 736293 [name] => ivan bradarić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-10 16:09:12 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-bradaric-0 [link] => /tag/ivan-bradaric-0 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 736294 [name] => nestanci maloljetnika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-10 16:09:12 [main_article_id] => 0 [alias] => nestanci-maloljetnika [link] => /tag/nestanci-maloljetnika ) [2] => stdClass Object ( [id] => 321669 [name] => nestale osobe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nestale-osobe [link] => /tag/nestale-osobe ) [3] => stdClass Object ( [id] => 657844 [name] => nestala djeca [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-26 18:07:49 [main_article_id] => 0 [alias] => nestala-djeca [link] => /tag/nestala-djeca ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Što kada dijete - nestane? ‘Zaboravite famozna 24 sata, prijavite odmah! A ovakve situacije pale nam posebne alarme‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => savjeti kriminalista [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što kada dijete nestane? ‘Zaboravite famozna 24 sata, prijavite odmah! Svi nestanci su rizični, a svaka sekunda bitna‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3229 [name] => Vladimir Urukalo [username] => vladimir-urukalo [email] => vladimir-urukalo@sd.hr [password] => $2y$10$rgyq3xZ1UxSvAtwZX451CONOsVI0fxhUfQE/LUPcv7rt8nYMmDiny [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vladimir-urukalo-3229 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1747 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c92d4ffb88f6f09a6d26e581b1556f3e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26029610.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix, ilustracija/AFP [mainImageDesc] =>

Što policija radi kad se prijavi nestanak djeteta i je li potrebno do prijave policiji čekati ‘famozna‘ 24 sata?

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26029610.jpg [title] =>

Što policija radi kad se prijavi nestanak djeteta i je li potrebno do prijave policiji čekati ‘famozna‘ 24 sata?

Tom Dubravec/Cropix, ilustracija/AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26029669.jpg [title] =>

‘Najgore je vratiti vrijeme, vrijeme je najveći neprijatelj‘, naglašava Bradarić

Victor De Schwanberg/science Pho/Science Photo Library Via Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/25581608.jpg [title] =>

Policija svakoj prijavi o nestanku pristupa krajnje ozbiljno

Ivan Brkić/Glas Podravine/Cropix/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26029580.jpg [title] =>

Nestanak treba prijaviti odmah u trenutku kada vam je nešto sumnjivo

Volkmar Heinz/Dpa Picture-alliance Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Svaki put kad se javno objavi ili na drugi način javnost dozna da je nestalo neko dijete, posebice mlađe dobi, splitska policija "diže na noge" sve raspoložive snage. Posljednji takav slučaj je nedavni nestanak 12-godišnje djevojčice iz Trogira koja je, srećom, nakon nekoliko sati, zahvaljujući lociranju mobitela, pronađena živa i zdrava na splitskom području.

Odgovore na pitanja koliko su ovakve situacije česte, zašto maloljetnici nestaju, što policija radi kad se prijavi nestanak i je li potrebno do prijave policiji čekati "famozna" 24 sata te mnoga druga vezana za ovu problematiku potražili smo kod Ivana Bradarića, voditelja Službe općeg kriminaliteta splitskog PU-a, koji ističe da postoji nekoliko kategorija maloljetničkih nestanaka, odnosno udaljenja.

Kada se govori o nestancima maloljetnika, možemo ih svrstati u nekoliko kategorija, a to su maloljetnici koji se udalje iz svojih domova, maloljetnici koji se udaljuju iz institucija i ustanova i maloljetni migranti. Nažalost, najveći broj udaljenja maloljetnih osoba događa se iz ustanova za odgoj djece i mladeži, odnosno djece koja su iz raznih razloga smještena u domove, koja radi svojih obiteljskih problema i prošlosti nisu navikla ponašati se na određeni konvencionalan način.

Kod ove vrste udaljenja postoji, nažalost, još jedna vrsta opasnosti, a to je mogućnost da se vrbuju za izvršenje kaznenih djela ili da sami postanu žrtve kaznenih djela od osoba koje žele iskoristiti njihovu mladost, neznanje i nezavidnu situaciju. Kod takvih maloljetnika postoje oni koje samo žele pobjeći iz doma, koji će svaki put otići, koji ne prihvaćaju činjenicu da su smješteni u ustanovu i na taj način šalju poruku da tu ne žele biti. Dalje, postoje djeca koja su sklona avanturizmu, koja odu, budu dan, dva negdje i vrate se nazad, presvuku se, najedu i onda ponovno odu u nepoznato.

 

‘Svi nestanci su rizični‘

- Svi nestanci maloljetnika su rizični i mi im pristupamo krajnje ozbiljno, bez obzira u koju vrstu ili kategoriju udaljenja ili nestanaka oni spadaju - pojašnjava Bradarić.

Po njemu, situacije poput nestanka djevojčice u Trogiru su najrjeđe, no i tu postoje oni koji će za dan, dva doći natrag kući odakle su otišli jer ne žele poštivati roditeljska pravila, ili su loši u školi, ili su skloni činjenju kaznenih djela, a roditelji ne mogu njima "upravljati". Rijedak je broj slučajeva stvarnih nestanaka među ovom populacijom, a koji je uzrokovan nekim bolestima poput depresije i slično. No, svaki slučaj prijave nestanka djeteta uzima se vrlo ozbiljno.

---

image

Policija svakoj prijavi o nestanku pristupa krajnje ozbiljno

Ivan Brkić/Glas Podravine/Cropix/Cropix
---

Manji dio maloljetnika koji se udalji iz obiteljskog okružja sklon je avanturizmu, a još je "svjež" slučaj iz listopada prošle godine, kada su dvije djevojčice od desetak godina nestale u popodnevnim satima u Splitu. U početku je sve govorilo da bi se moglo raditi o vrlo ozbiljnom slučaju, nitko nije mogao utvrditi gdje su, do tada nisu imale probleme u smislu da se moglo detektirati radi li se o avanturizmu ili asocijalnom ponašanju. Postojala je i informacija da je kraj njih viđena neka osoba koja ih je možda otela, da idu prema Zagrebu, da su im mobiteli uzeti i bačeni...

No, zahvaljujući brzoj reakciji policije koja je bila spremna na sve te objavi njihovih fotografija u javnosti, nekoliko sati poslije jedan ih je građanin prepoznao u Solinu i odmah o tome obavijestio policiju. Pronađene djevojčice nemaju nikakve vidljive ozljede niti su bile svjesne da su na noge digle cijeli grad, a do drame je došlo jer jedna od njih tijekom popodneva poslala SOS poruku sa svog mobitela, a nakon toga se više nisu javljale.

‘Nestanak treba prijaviti odmah, čim je nešto sumnjivo‘

- Za prijavu nestanka osobe, ne samo maloljetnika, već svake osobe, ne postoji vrijeme čekanja kao što je nekako uvriježeno da se mora čekati 24 sata, to je zabluda. Ne, nestanak treba prijaviti odmah u trenutku kada vam je nešto sumnjivo, kada dijete nije napravilo ono što ste se dogovorili ili je promijenilo neki svoj ustaljeni raspored ili se do nje ili njega ne može doći niti je kontaktirati. Tada treba odmah nazvati 192 i doći u najbližu policijsku postaju te podnijeti prijavu o nestanku osobe.

U tom trenutku radi se procjena nestanka jer nije isto ako je osoba sklona da bježi svaka dva dana ili ako se dogodi da se učenik koji je sav "tip-top" navečer ne vrati iz škole. Prvo se traži lokacija mobitela, to je najbitnije, tu možemo vidjeti njegovo kretanje, vade se izlisti brojeva da se vidi s kim je bio ili jest u kontaktu, ima li nekoga tko će mu pomoći da negdje prenoći ili se negdje preveze.

Obavezan je razgovor s roditeljima, prijateljima ili nekom trećom osobom koja bi mogla imati korisna saznanja. Prate se društvene mreže, prikupljaju informacije gdje je zadnji put maloljetnik uočen, o tome ima li nekih mjesta na koja je navikao prije odlaziti, ima li djevojku u nekom drugom gradu... Objavljuju se fotografija i osobni podaci na stranici NENO (Nacionalna evidencija nestalih osoba), informacija o nestanku se šalje svim djelatnicima policije nakon što se provjeri je li osoba možda završila u bolnici ili je uhićena zbog krađe pa je u zatvoru - navodi naš sugovornik.

---

image

‘Najgore je vratiti vrijeme, vrijeme je najveći neprijatelj‘, naglašava Bradarić

Victor De Schwanberg/science Pho/Science Photo Library Via Afp
---

Prijava nestanka zaprima se u nadležnoj policijskoj postaji, a onda se time bavi osoba u postaji koja radi kriminalističke evidencije, a koja onda izvješćuje Službu općeg kriminaliteta PU-a. U splitskom PU-u u sklopu Službe općeg kriminaliteta rade četiri istražitelja koji se bave samo nestancima osoba.

- Podići ćete broj ljudi s obzirom na ozbiljnost situacije. Naš je stav da se nestancima općenito pridaje velika pozornost, da se ne čeka jer sa svakom sekundom koja prođe nama je teže raditi, i kod kaznenih djela, i kod bilo kojih istraživanja. Nije isto kad neku informaciju dobijete u roku sat ili dva i nakon dva, tri, pet dana, kada se potencijalni svjedoci možda neće niti sjetiti svega čega bi se sjetili da su odmah dali izjavu. Naše je pravilo bolje sto puta obaviti provjere negoli pogriješiti ili propustiti nešto.

‘Kombiji koji otimaju djecu‘

Kada me pitate o dojava vezanim uz kombije i djecu, svjesni ste da imamo periodično dojave o kombiju koji kruži i otima djecu. Iako u početku, s obzirom na dosadašnju praksu i utvrđene činjenice pretpostavljamo da su takve prijave lažne, mi im pristupamo krajnje ozbiljno i profesionalno. Od osnutka ove uprave pa do danas sve su takve dojave bile lažne. Također, u takvim situacijama morate umiriti javnost, i to konkretnim činjenicama. Tu se radi o dječici od osam, devet godina koja vole biti u centru pažnje, koja vide nešto što drukčije protumače nego odrasli...

No, sve se informacije uzimaju u obzir i analiziraju, bez obzira koliko se one možda beznačajne činile u početku. Priča ne završava kad se nestali maloljetnik pronađe jer tada "stupaju na scenu" policijski službenici za mladež. Imali smo nekoliko ozbiljnih kaznenih djela za koje su podignute prijave i u kojima su djeca štićenici doma bila zlostavljana i iskorištavana za krađe i prostituciju, a do rješavanja tih istraživanja došlo se radom policije i našom suradnjom s nadležnim institucijama - ističe voditelj Bradarić.

Stava je da policija nikad i nikako ne smije dopustiti da joj ulica vodi traganje jer javnost može prikupljati informacije, ali "mi odlučujemo".

- Mi sve informacije moramo prikupiti i analizirati ih i tada odlučiti što i kako. Ako netko bježi iz obitelji, mora postojati neki razlog, a mi ga ne znamo u početku i moramo u obzir uzeti sve moguće scenarije. Početna analiza je dosta bitna. Primjerice, ako se nestali maloljetnik prvi put pojavljuje u tom svojstvu, a nema iza sebe problematičnu prošlost, to je odmah alarm koji nas navodi na to da poduzimamo sve mjere. Bolje poduzeti sto stvari uzaludno nego da se utvrdi sutra da smo mogli poduzeti jednu, a nismo. Nama je najveći neprijatelj protek vremena, kod nestanaka je uvijek utrka s vremenom - iskreno govori policajac Bradarić.

---

image

Nestanak treba prijaviti odmah u trenutku kada vam je nešto sumnjivo

Volkmar Heinz/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

‘Vodite računa što djeca rade na internetu‘

Ističe kako je važno da roditelji vode računa o tome što njihova djeca rade na internetu, s kim se dopisuju, šalju fotografije i slično.

Prisjećamo se i slučaja 16-godišnjakinje koja je bila uzorno dijete u svakom pogledu, no njezini roditelji nisu znali da se dopisuje s jednim profesorom iz Velike Britanije u kojeg se "zaljubila" i kojem je lagala o tome koliko ima godina. On je došao u Hrvatsku zbog nje, a sve se sasvim slučajno doznalo jer je FBI otkrio mrežu pedofila u koju je djevojčica upala. Možemo samo zamisliti što bi bilo da je otišla u inozemstvo.

- Moj savjet roditeljima je da sve sumnjivo odmah treba prijaviti, nema čekanja. Trebaju prikupiti sve moguće podatke koji će policiji pomoći, noviju fotografiju djeteta koja najbolje odgovara trenutnom izgledu, podatke o tome koju je odjeću imao na sebi, što je nosio, možda šifre profila na društvenim mrežama. I ništa nije glupo, ako se roditelj boji za sigurnost svog djeteta, prvi koji mogu pomoći je policija. Ni društvene mreže niti itko drugi nego policija. Najgore je vratiti vrijeme, vrijeme je najveći neprijatelj - zaključuje naš sugovornik.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix, ilustracija/AFP Victor De Schwanberg/science Pho/Science Photo Library Via Afp Ivan Brkić/Glas Podravine/Cropix/Cropix Volkmar Heinz/Dpa Picture-alliance Via Afp
Tom Dubravec/Cropix, ilustracija/AFP

Što policija radi kad se prijavi nestanak djeteta i je li potrebno do prijave policiji čekati ‘famozna‘ 24 sata?

Victor De Schwanberg/science Pho/Science Photo Library Via Afp

‘Najgore je vratiti vrijeme, vrijeme je najveći neprijatelj‘, naglašava Bradarić

Ivan Brkić/Glas Podravine/Cropix/Cropix

Policija svakoj prijavi o nestanku pristupa krajnje ozbiljno

Volkmar Heinz/Dpa Picture-alliance Via Afp

Nestanak treba prijaviti odmah u trenutku kada vam je nešto sumnjivo

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/sto-kada-dijete-nestane-zaboravite-famozna-24-sata-prijavite-odmah-svi-nestanci-su-rizicni-a-svaka-sekunda-bitna-1338152 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c8345bfe80b3f328d27291332b839a29fe520d43 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+kada+dijete+nestane%3F+%E2%80%98Zaboravite+famozna+24+sata%2C+prijavite+odmah%21+Svi+nestanci+su+rizi%C4%8Dni%2C+a+svaka+sekunda+bitna%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fsto-kada-dijete-nestane-zaboravite-famozna-24-sata-prijavite-odmah-svi-nestanci-su-rizicni-a-svaka-sekunda-bitna-1338152 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fsto-kada-dijete-nestane-zaboravite-famozna-24-sata-prijavite-odmah-svi-nestanci-su-rizicni-a-svaka-sekunda-bitna-1338152 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Što kada dijete - nestane? ‘Zaboravite famozna 24 sata, prijavite odmah! A ovakve situacije pale nam posebne alarme‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => savjeti kriminalista [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikasavjeti kriminalista

Što kada dijete nestane? ‘Zaboravite famozna 24 sata, prijavite odmah! Svi nestanci su rizični, a svaka sekunda bitna‘

Piše Vladimir Urukalo
11. studenog 2023. - 22:25
Što policija radi kad se prijavi nestanak djeteta i je li potrebno do prijave policiji čekati ‘famozna‘ 24 sata?Tom Dubravec/Cropix, ilustracija/AFP

Svaki put kad se javno objavi ili na drugi način javnost dozna da je nestalo neko dijete, posebice mlađe dobi, splitska policija "diže na noge" sve raspoložive snage. Posljednji takav slučaj je nedavni nestanak 12-godišnje djevojčice iz Trogira koja je, srećom, nakon nekoliko sati, zahvaljujući lociranju mobitela, pronađena živa i zdrava na splitskom području.

Odgovore na pitanja koliko su ovakve situacije česte, zašto maloljetnici nestaju, što policija radi kad se prijavi nestanak i je li potrebno do prijave policiji čekati "famozna" 24 sata te mnoga druga vezana za ovu problematiku potražili smo kod Ivana Bradarića, voditelja Službe općeg kriminaliteta splitskog PU-a, koji ističe da postoji nekoliko kategorija maloljetničkih nestanaka, odnosno udaljenja.

Kada se go...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 00:34