StoryEditorOCM
Crna kronikamađarska letjelica

Srušio se vojni helikopter kod Drniša, pronađena dva tijela. Banožić: ‘Očekujemo skoru istragu...‘

Piše Vijesti SD, I.Ma., V.U.
21. lipnja 2023. - 16:45

NOVIJE

“Očekujemo da uskoro započne sama istraga koja će dati detalje kako je došlo do ovoga”, rekao je ministar Banožić te je izrazio sućut obiteljima.

“Dat ćemo potpunu podršku u svemu što je potrebno dok su ovdje u boravku u RH, i kroz istragu i ostale aktivnosti. Još jednom iskrena sućut svima”, rekao je Banožić, a prenosi N1

Na konferencije je dalje priopćeno da se “ovaj nesretni događaj se zbio tijekom obučnog događaja”.

Riječ je o obuci u planinskom letenju, to je dio obuke u međunarodnom planu”, rekao je Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera.

“Očekujemo da se našim istražiteljima pridruže i mađarski istražitelji.”

“Ovaj tragični događaj rješavat ćemo prioritetno. Istraga će pokazati sve vezano za uzroke ove tragedije. Nažalost, događa se”, rekao je Michael Križanec, šef HRZ-a.

“Nema informacija o tome što je uzrok udesa, nije se desio u pilotežnoj zoni nego na povratku. Pustimo istražnim tijelima da naprave istragu i da dođu do završnih rezultata”, priopćeno je dalje na konferenciji.

“Nema informacija o tome što je uzrok udesa, nije se desio u pilotežnoj zoni nego na povratku. Pustimo istražnim tijelima da naprave istragu i da dođu do završnih rezultata”, kazao je pukovnik Tomislav Pušnik.

Ne možemo prstom upirati ni u koga. Pravilo je ‘vidi i izbjegni bilo kakvu prepreku‘”, rekao je Križanec i dodao kako “na visinama manjim od 300 metara ne možeš biti siguran da ništa nije u zraku”. Istaknuo je da ažuriraju karte.

“Vojni helikopteri nemaju crne kutije, imaju uređaje koji prate parametre leta helikoptera koji prate rad motora i transmisije. Ako nju pronađu to će uzeti kao jedna od relevantnih stvari za analizu”, dodao je Pušnik.

------------

 Mađarski helikopter nalazio se na obuci u Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku

Mađarski helikopter Griffon koji se nalazio na obuci u Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Programme Training Center – MSAP TC) u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić”, srušio se u srijedu 21. lipnja 2023., oko 12 sati u blizini Drniša, kod Pakovog Sela, na povratku sa zadaće na matični aerodrom u Zemuniku Donjem.

U padu helikoptera smrtno su stradala dva člana posade, a za trećim se još uvijek traga.

U akciju potrage su odmah upućeni avion Pilatus PC-9 i helikopter Mi-171Sh Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s timom za traganje.

Ministarstvo obrane izražava najdublje izraze sućuti obiteljima, kolegama i prijateljima poginulih pripadnika mađarskih oružanih snaga, poručili su iz MORH-a. 

Putem svoje Facebook stranice sućut je izrazio i ministar Mario Banožić. 

Helikopter je udario u žicu ziplinea preko kanjona Čikole te se potom srušio, javlja Telegram pozivajući se na više izvora. Još nije jasno zašto je helikopter letio tako nisko. Srušio se neposredno prije ušća Čikole u rijeku Krku.

Na području Pakova sela u Šibensko kninskoj županiji se srušio vojni helikopter, javlja N1 i dodaje da nije riječ o helikopteru Oružanih snaga RH. Pronađen je helikopter i dva tijela, a traje potraga za trećim članom posade.

Riječ je o helikopteru mađarskih oružanih snaga koji se u Hrvatskoj nalazi na obuci. Pročelnik HGSS-a Josip Brozičević potvrdio je za N1 da se vidi dim na protupožarnim kamerama.

Helikopter Mi-171 Sh iz Divulja i avion Pilatus Hrvatskog ratnog zrakoplovstva uključili su se danas u potragu za srušenim helikopterom, dodaje N1.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji, pilot nije uočio žicu od ‘ziplinea‘ te je zapeo za nju. Letjelica je pala i odmah se zapalila.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

O padu helikoptera u kanjonu Čikole na području Pakova Sela pitali smo i glasnogovornika PU šibensko-kninske, ali nismo mogli dobiti službenu informaciju osim da su i policijske ekipe na terenu.

- Nadležne službe će dati priopćenje kad budu raspolagali informacijom, to je sve što Vam zasad mogu reći - rekao nam je Šime Pavić.

Inače, MORH je danas objavio i priopćenje da se u sklopu priprema za vojnu vježbu ocjenjivanja borbene spremnosti, "Strong Bastion 2023." od 20. do 30. lipnja očekuje pojačan promet vojnih vozila u oba smjera od graničnog prijelaza s Mađarskom Letenye-Goričan do vojarne "7. gardijske brigade Puma" u Varaždinu, priopćio je MORH.

"Strong Bastion 2023." distribuirana je računalno potpomognuta vježba koja se provodi u organizaciji Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva - Centar (Multinational Division Centar – MND-C) na dvije lokacije u Hrvatskoj i Mađarskoj, u Varaždinu i Székesfehérváru, naveli su u utorak iz Ministarstva obrane RH.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Tijekom vježbe planirano je izmještanje prednjega zapovjednog mjesta iz Mađarske u Hrvatsku, s ciljem ocjenjivanja Stožera MND-C tijekom izmještanja prednjeg zapovjednog mjesta. Hrvatska vojska sudjeluje u vježbi temeljem Odluke Vlade RH o prelasku granice Republike Hrvatske oružanih snaga država saveznica i Oružanih snaga RH radi sudjelovanja na zajedničkoj obuci i vježbama u 2023.

Nije stoga poznato je li navedeni helikopter bio dio sustava oružanih snaga koji sudjeluje u navedenoj vježbi ili je dio nekog drugog programa vojne suradnje Mađarske i Hrvatske.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 23:49