stdClass Object ( [id] => 1356759 [title] => Splićani i Srbi u najvećoj mafijaškoj hobotnici na Balkanu: otkrivamo tko su Sale Mutavi, Robin Hood, Putin, Sablja... [alias] => splicani-i-srbi-u-najvecoj-mafijaskog-hobotnici-na-balkanu-otkrivamo-tko-su-sale-mutavi-robin-hood-putin-sablja [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na po četiri i pol godine zatvora osuđena su dva Hrvata te na četiri godine i deset mjeseci jedan Crnogorac koji su se udružili u nabavi marihuane u Albaniji te prijevozu preko Crne Gore u Hrvatsku, gdje su je prodavali. Tereti ih optužnica USKOK-a, a proglašeni su krivima nakon glavne rasprave na Županijskom sudu u Splitu. Hrvatski državljani su Marijo Zvjerković (44) i Mario Mijalić (29), oba iz Dubrovnika, dok je crnogorski Nikola Hot (30) iz Ulcinja.

Oni su u razdoblju od kraja 2015. do polovice 2016. godine iz Albanije u Hrvatsku preko Crne Gore prokrijumčarili najmanje 8,5 kilograma marihuane koju su nabavljali po cijeni od 2500 eura po kilogramu. Istom presudom dužni su vratiti zaradu stečenu dilanjem, po 9900 eura svaki. Presuda je, doduše, nepravomoćna te imaju mogućnost žalbe na nju, a ne bi bilo čudno ni da se i USKOK žali, tražeći još višu kaznu.

Naime, na zločinačke udruge koje se bave trgovinom drogom otpada veliki dio posla kojim se bavi Regionalni ured USKOK-a Split na svom području od Dubrovnika do Zadra. Slučaj trojice optuženika s početka teksta tek je mikropreslika situacije na narkotržištu. Iz samog činjeničnog opisa u optužnici jasno je da zločinačke organizacije pružaju svoje krakove izvan granica Hrvatske. Nabavu na vanjskim tržištima olakšavaju i ubrzavaju primajući u svoje redove kriminalce iz susjednih država.

Isto tako im, ako nemaju svog stalnog "čovjeka", ilegalnu robu iz regije dostavljaju kuriri, nižerangirani pripadnici mafijaških organizacija iz Crne Gore, Srbije i Bosne. Na području Splita, točnije na Klisu, prošlog tjedna je uhićen 60-godišnji Dejan B. iz Nikšića s 22,5 kilograma marihuane iza zadnjeg sjedišta Audija A7. Da mu nije prvi put da se bavi poslom prijevoza droge, pokazao je njegov dosje u kojem je stajala presuda od tri godine zatvora, kada je u jednoj od zemalja Europske unije uhićen također s narkoticima.

---

image

Na zločinačke udruge koje se bave trgovinom drogom otpada veliki dio posla kojim se bavi Regionalni ured USKOK-a Split na svom području od Dubrovnika do Zadra

Cropix/ Ilustracija
---

Nakon uhićenja izabrao je obranu šutnjom, te je nad njima određen istražni zatvor. Na isti način je postupio njegov sunarodnjak Nemanja Rončević (30) iz Podgorice, koji je uhićen u ljeto 2021. godine na Dalmatini na odmorištu Sitno, općina Prgomet, u bijelom Volkswagenu Passat u kojem je skrio 2,2 kilograma kokaina. Mladi Crnogorac branio se šutnjom. Ponudio je 50.000 eura jamčevine, koji nisu prihvaćeni, te je crnogorski državljanin smješten u splitski zatvor iz kojeg je izišao tek nakon odsluženja kazne od dvije godine i devet mjeseci zatvora.

Radili noževi i pendreci

Osim dostavljača droge, u Split dolaze i pripadnici krim miljea drugih država, koji ovdje borave te provode vrijeme s lokalnim junacima podzemlja. Ipak, najočitija potvrda tijesne povezanosti našeg s prekograničnim polusvijetom bio je posjet šestorice Splićana južnoj tribini stadiona u Beogradu na derbiju Partizana i Crvene Zvezde u prosincu 2017. godine. U 16. minuti "vječitog derbija", manja grupa s južne tribine stadiona u Humskoj zasula je bakljama drugu skupinu navijača, pripadnike frakcije Alcatraz, nakon čega su krenuli u napad. U prvoj fazi je napadačka skupina, u kojoj su svi bili u crno-bijelim hudicama i naoružani bakljama i remenjem, uspjela nadvladati i potisnuti drugu skupinu, iako je bila brojnija.

No, onda je netko iz Alcatrazove grupe viknuo: "Delije!", jer su pretpostavili da su napadači u stvari maskirani navijači Zvezde. U tom trenutku počinje brutalni protuudar brojno nadmoćnijih Grobara, koji su napadače pritisli uz ogradu stadiona i bestijalno ih mlatili. Boli su ih noževima, pekli bakljama, a kao dodatno poniženje, sukladno navijačkim običajima, skinuli su im majice s Partizanovim bojama. Uzeli su im osobne dokumente i satove da bi se u jednom trenutku dvojica, goli do pojasa i krvavi, uspjeli izvući iz raspomamljene mase i na atletsku stazu iznijeti trećega, teško ozlijeđenog. Uhićuje ih žandarmerija, koja tada upada na tribine i izvlači ostale iz napadačke skupine, čime im je doslovno spasila glave. Pritom su nemalo bili iznenađeni kada su kao odgovor na pitanja tko su i odakle su, od okrvavljenih istetoviranih muškaraca dobili odgovor: "Iz Splita!".

- Iz Splita? - čula se nevjerica u glasu policajca, koji je mislio da nije dobro čuo, na službenoj videosnimci uhićenja objavljenoj u medijima istog dana.

Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je ubrzo da su i hrvatski državljani sudjelovali u neredima u Beogradu: Ante Firić, Stjepan Mihovilović, Hrvoje Baković, Jakov Podrug, Damir Tovarović i Ivan Mišković. Najteže ozlijeđen bio je Firić, on je bio onaj muškarac iznesen na atletsku stazu, imao je ozbiljne ozljede, među kojima i kontuziju glave. Osim Hrvata, u skupini poraženih gerilaca bili su i Bugari i Grci. Iz neslužbenih izvora su ubrzo izronile tvrdnje da su frakcije Grobara, Young Boys i Južni front platili 50.000 eura šestorici Hrvata iz Splita da im pomognu nadvladati nadmoćniju frakciju Alcatraz. Uskoro su se objavila i nagađanja da je u pozadini svega posao s trgovinom narkoticima. Srpski mediji su objavili da je Filip Korać, jedan od glavnih ljudi beogradskog podzemlja, vođa tzv. novog zemunskog klana povezanog sa škaljarskim klanom iz Crne Gore, platio Splićanima da započnu tučnjavu na derbiju.

---

image

Uhićenje Veljka Belivuka zvanog Veljo Nevolja

AFP
---

Prema njima, Korać je namjeravao preko svojih suradnika u navijačkim krugovima preuzeti prevlast na tribinama kako bi izgurao Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, jednog od vođa navijača koji se popeo u hijerarhiji, nakon ubojstva Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi, čija desna ruka je bio.

Navijačko-dilerska organizacija

Osim što je bio vođa navijačke podgrupe Alcatraza zvane Janjičari, Belivuk je držao i kriminalnu skupinu koja je skrivala oružje i drogu u bunkerima ispod Južne tribine. Njegova navijačko-dilerska organizacija djelovala je pod patronatom crnogorskog kavačkog klana, koji je u krvavom rivalstvu sa škaljarskim klanom s kojim surađuje Filip Korać. Sukob na tribinama u svojoj srži bio je borba dva crnogorska klana za narkotržište u Srbiji. Nedugo nakon neslavno propalog pokušaja preuzimanja, otkrilo se kako su Splićani dospjeli u Beograd. U službenoj informaciji iz splitske policije u kolovozu 2017. godine, četiri mjeseca prije sukoba na beogradskom stadionu, objavljeno je:

---

image

Sudjenje pokojnom Tomislavu Sablji za iznudu 2022.godine
 

Davor Pongračić/Cropix
---

- Policijski službenici na području Solina pokušali su zaustaviti motocikl Suzuki kojim je upravljao 25-godišnjak, dok se kao putnik na motociklu nalazio 27-godišnjak. Tom prilikom 25-godišnjak se oglušio na svjetlosne i zvučne signale, odnosno upućene znakove za zaustavljanje, te je u jednom trenutku prilikom pokušaja obilaska službenog vozila Ford izgubio kontrolu nad vozilom i udario u njega. Nakon pada s motocikla kod njih je pronađeno ukupno 1,1 kilogram kokaina i jedan kg heroina.

Ono što policijska informacija nije sadržavala bilo je da je droga kupljena u Srbiji od Filipa Koraća, za hrvatsko tržište. Kada uzmemo u obzir podatak da je kilogram heroina u nabavi 25.000 eura, a kilogram kokaina 40.000 eura, jasno je da se pad motora u Solinu i "pad" dvojice dilera doslovno pretvorio u pad prve pločice domino efekta. Robu je, naime, trebalo platiti, a budući da je policijska zapljena onemogućila zaradu prodajom i otplatu u gotovini, posegnulo se za prihvatljivim aranžmanom - plaćeničkim poslom u Beogradu. Tako je okupljena ekipa koja je otišla preko granice.

Nije poznato u kolikoj mjeri su ostali, osim Ante Firića i Stjepana Mihovilovića, bili upućeni u pravu pozadinu. Nakon uhićenja svi su zadržani u Centralnom zatvoru u Beogradu. Na suđenju su dobili od četiri do šest mjeseci zatvora i izgon iz Srbije od tri do pet godina, ovisno o dosjeu koji su imali. Kazne su odslužili u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, nakon čega su deportirani iz Srbije. Ante Firić imao je 27 godina kada je poginuo u listopadu 2018. godine, nekoliko mjeseci nakon povratka iz Beograda, na autocesti A3, kraj Ivanić Grada u ranim jutarnjim satima, kada su na njega naletjela tri automobila.

---

image

Ante Firić osmrtnica

SCREENSHOT
---

Osmrtnica u Večernjim novostima

U srpskim Večernjim novostima je tada objavljena čitulja (osmrtnica, srbizam, op.a) u kojoj je stajalo "Počivaj u miru veliki brate Ante Firić", a ispod toga "ožalošćeni" te potpisi: Kimi, Rade, Roksi i Korać. Ispalo je da su upravo Rade Petrović, Miloš Radisavljević Kimi te Goran Veličković Goksi vođe navijača koji su 2017. godine uz pomoć Splićana za Koraćev račun htjeli preuzeti tribine od Veljinih. Nije poznato jesu li oni zaista dali osmrtnicu nakon pogiblje Ante Firića, ili je to bio još jedan način javnog izrugivanja od protivničke navijačko-dilerske skupine koja je to napravila u njihovo ime. Droga iz Srbije i Crne Gore ne dolazi samo na dalmatinsko tržište, kao ni "braća po oružju". U travnju 2022. godine uhićeni su u Hrvatskoj: Petar Ćosić, zvani Šarac iz Tomislavgrada, Manuel Vulić, Ante Vrcan, Marko Carević iz Poreča, Dragan Krička, Oliver Čokara, Anđelko Oršulić, Luka Jerković, Vjekoslav Junković i Goran Vuk.

Nakon što je USKOK otvorio istragu protiv navedene desetorice zbog sumnje da su prokrijumčarili u Hrvatsku i druge zemlje EU-a najmanje 609 kilograma kokaina, vrijednog više od 17 milijuna eura, u Beogradu je uhićen narkobos Darko Šarić, rođeni Crnogorac sa srpskim državljanstvom. Radilo se o međunarodnoj akciji u kojoj su otkrivene poslovne veze srbijanskog narkotrgovca s hrvatskom skupinom. Tjedan dana kasnije u Zagrebu se policiji sam predao Filip Korać, nad kojim je bila pokrenuta istraga zbog posjedovanja krivotvorene hrvatske putovnice te je Hrvatska za njim raspisala međunarodnu tjeralicu i europski uhidbeni nalog. Neslužbeni izvori nagađali su da se predao iz dva razloga. Prvi, uhićenje narkobosa Darka Šarića u Beogradu uz sve češće ulične obračune potaklo je Koraća da se pritaji u hrvatskom istražnom zatvoru.

---

image

Noćni klub ispred kojeg je ubijen Tomislav Sabljo, USKOK-ov optuženik u akciji Tebra

Ivana Nobilo/Cropix
---

Drugi, hrvatska tjeralica i uhidbeni nalog, koji vrijedi u zemljama EU-a, onemogućavali su mu slobodno kretanje te mu je bilo u interesu što prije okončati postupak. Nakon što je osuđen na uvjetnu kaznu, izišao je na slobodu da bi u listopadu 2023. bio uhićen u Mađarskoj po nalogu francuske policije, koja ga je tražila zbog trgovine drogom. Dokazi protiv njega su poruke koje je razmjenjivao preko Sky aplikacije, a za njim je tada već tragala i Bosna i Hercegovina, koja je također raspisala međunarodnu tjeralicu zbog trgovine drogom. Osim tijesnih poslovnih veza s ilegalnim tržištima Crne Gore i Srbije, pojedinci iz hrvatske mafije ne skrivaju fascinaciju njihovim stilom života. U Zagrebu je u prosincu 2021. godine uhićena zločinačka udruga na čelu s Leom Zdenjakom zvanim Kanada, Viktorom Milakovićem zvanim Putin i Darkom Jandrićem zvanim Robin Hood. Uskočki istražitelji su presreli njihove poruke na aplikaciji Anom, nakon što su postavili eksploziv pred stan Tomislava Sučića na zagrebačkom Laništu, gdje mu žive supruga i djeca. On je u to vrijeme bio u istražnom zatvoru, gdje je dospio nakon akcije "Tebra", a tijekom boravka u Remetincu sukobio se s Leom Zdenjakom. U obračun se umiješao i Sučićev kum Tomislav Sabljo, zvani Sablja. Pripadnici Zdenjakove skupine su sami sebe nazivali "Bratva", inspirirani jednom od najvećih mafijaških organizacija iz Rusije, Solntsevskayom Bratvom. Na zagrebačkim ulicama su ih nazivali "Srbi".

Naime, identificirali su se s bivšim zemunskim klanom koje su predvodili Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković. U tome su išli toliko daleko da Zdenjak i Milaković na tijelu imaju istetovirano: "Ideš u Kanadu", što je bio izraz zemunskog klana za ubojstva. Također su četvorica iz klana imala tetovaže na šakama, tigra s nožem i riječ "mir" na ćirilici. USKOK je nakon postupka za podmetanje eksploziva nad njima proširio istragu u kojoj su Milaković i Jandrić te njihovi suradnici osumnjičeni za krijumčarenje i preprodaju najmanje 761,5 kilograma marihuane, 15 kilograma amfetamina, 9,1 kilogram kokaina i 3000 tableta droge MDMA, na čemu su zaradili oko 593 tisuće eura. Očito, nije bitno govori li se "brate" ili "tebra", zarada je ista s obje strane granice.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRAĆA PO DROGI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => BRAĆA PO DROGI 2 0 12004 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-19 12:33:24 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => Katarina Marić Banje [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-20 09:06:50 [modified_by] => 3151 [publish_up] => 2024-01-19 20:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Splićani i Srbi u najvećoj mafijaškog hobotnici na Balkanu: otkrivamo tko su Sale Mutavi, Robin Hood, Putin, Sablja... page_title=Splićani i Srbi u najvećoj mafijaškog hobotnici na Balkanu: otkrivamo tko su Sale Mutavi, Robin Hood, Putin, Sablja... [metakey] => krijumčari droge, Škaljarski klan, veljo nevolja, Partizan - Crvena Zvezda, mafija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/19\/26404808.png","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/26403551.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/26404833.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/26403190.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/24746788.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/24747330.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/24746204.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/23615138.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","Cropix\/ Ilustracija","SCREENSHOT","Ivana Nobilo\/Cropix","Darko Toma\u0161\/Cropix","Cropix","Davor Pongra\u010di\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zlo\u010dina\u010dke udruge koje se bave trgovinom drogom pru\u017eaju svoje krakove izvan granica Hrvatske<\/p>","

Uhi\u0107enje Veljka Belivuka zvanog Veljo Nevolja<\/p>","

Na zlo\u010dina\u010dke udruge koje se bave trgovinom drogom otpada veliki dio posla kojim se bavi Regionalni ured USKOK-a Split na svom podru\u010dju od Dubrovnika do Zadra<\/p>","

Ante Firi\u0107 osmrtnica<\/p>","

No\u0107ni klub ispred kojeg je ubijen Tomislav Sabljo, USKOK-ov optu\u017eenik u akciji Tebra<\/p>","

No\u0107ni klub ispred kojeg je ubijen Tomislav Sabljo, USKOK-ov optu\u017eenik u akciji Tebra
\n\u00a0<\/p>","

Tomislav Sabljo<\/p>","

Sudjenje pokojnom Tomislavu Sablji za iznudu 2022.godine
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"863x589","hd_26404808_1920.png":"1920x1080","k_26404808_1280.png":"1280x1280","k_26404808_1024.png":"1024x1024","k_26404808_640.png":"640x640","k_26404808_480.png":"480x480","k_26404808_340.png":"340x340","k_26404808_220.png":"220x220","o_26404808_1280.png":"1280x873","o_26404808_1024.png":"1024x698","o_26404808_640.png":"640x436","o_26404808_480.png":"480x327","o_26404808_340.png":"340x232","o_26404808_220.png":"220x150","h_26404808_1280.png":"1280x854","h_26404808_1024.png":"1024x683","h_26404808_640.png":"640x427","h_26404808_480.png":"480x320","h_26404808_340.png":"340x227","h_26404808_220.png":"220x147","pp_26404808_1280.png":"1280x1628","pp_26404808_1024.png":"1024x1303","pp_26404808_640.png":"640x814","pp_26404808_480.png":"480x611","pp_26404808_340.png":"340x432","pp_26404808_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26403551_1920.jpg":"1920x1080","k_26403551_1280.jpg":"1280x1280","k_26403551_1024.jpg":"1024x1024","k_26403551_640.jpg":"640x640","k_26403551_480.jpg":"480x480","k_26403551_340.jpg":"340x340","k_26403551_220.jpg":"220x220","o_26403551_1280.jpg":"1280x854","o_26403551_1024.jpg":"1024x683","o_26403551_640.jpg":"640x427","o_26403551_480.jpg":"480x320","o_26403551_340.jpg":"340x226","o_26403551_220.jpg":"220x146","h_26403551_1280.jpg":"1280x854","h_26403551_1024.jpg":"1024x683","h_26403551_640.jpg":"640x427","h_26403551_480.jpg":"480x320","h_26403551_340.jpg":"340x227","h_26403551_220.jpg":"220x147","pp_26403551_1280.jpg":"1280x1628","pp_26403551_1024.jpg":"1024x1303","pp_26403551_640.jpg":"640x814","pp_26403551_480.jpg":"480x611","pp_26403551_340.jpg":"340x432","pp_26403551_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1357","hd_26404833_1920.jpg":"1920x1080","k_26404833_1280.jpg":"1280x1280","k_26404833_1024.jpg":"1024x1024","k_26404833_640.jpg":"640x640","k_26404833_480.jpg":"480x480","k_26404833_340.jpg":"340x340","k_26404833_220.jpg":"220x220","o_26404833_1280.jpg":"1280x904","o_26404833_1024.jpg":"1024x723","o_26404833_640.jpg":"640x452","o_26404833_480.jpg":"480x339","o_26404833_340.jpg":"340x240","o_26404833_220.jpg":"220x155","h_26404833_1280.jpg":"1280x854","h_26404833_1024.jpg":"1024x683","h_26404833_640.jpg":"640x427","h_26404833_480.jpg":"480x320","h_26404833_340.jpg":"340x227","h_26404833_220.jpg":"220x147","pp_26404833_1280.jpg":"1280x1628","pp_26404833_1024.jpg":"1024x1303","pp_26404833_640.jpg":"640x814","pp_26404833_480.jpg":"480x611","pp_26404833_340.jpg":"340x432","pp_26404833_220.jpg":"220x280"},{"size0":"720x499","hd_26403190_1920.jpg":"1920x1080","k_26403190_1280.jpg":"1280x1280","k_26403190_1024.jpg":"1024x1024","k_26403190_640.jpg":"640x640","k_26403190_480.jpg":"480x480","k_26403190_340.jpg":"340x340","k_26403190_220.jpg":"220x220","o_26403190_1280.jpg":"1280x887","o_26403190_1024.jpg":"1024x709","o_26403190_640.jpg":"640x443","o_26403190_480.jpg":"480x332","o_26403190_340.jpg":"340x235","o_26403190_220.jpg":"220x152","h_26403190_1280.jpg":"1280x854","h_26403190_1024.jpg":"1024x683","h_26403190_640.jpg":"640x427","h_26403190_480.jpg":"480x320","h_26403190_340.jpg":"340x227","h_26403190_220.jpg":"220x147","pp_26403190_1280.jpg":"1280x1628","pp_26403190_1024.jpg":"1024x1303","pp_26403190_640.jpg":"640x814","pp_26403190_480.jpg":"480x611","pp_26403190_340.jpg":"340x432","pp_26403190_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24746788_1920.jpg":"1920x1080","k_24746788_1280.jpg":"1280x1280","k_24746788_1024.jpg":"1024x1024","k_24746788_640.jpg":"640x640","k_24746788_480.jpg":"480x480","k_24746788_340.jpg":"340x340","k_24746788_220.jpg":"220x220","o_24746788_1280.jpg":"1280x853","o_24746788_1024.jpg":"1024x682","o_24746788_640.jpg":"640x426","o_24746788_480.jpg":"480x320","o_24746788_340.jpg":"340x226","o_24746788_220.jpg":"220x146","h_24746788_1280.jpg":"1280x854","h_24746788_1024.jpg":"1024x683","h_24746788_640.jpg":"640x427","h_24746788_480.jpg":"480x320","h_24746788_340.jpg":"340x227","h_24746788_220.jpg":"220x147","pp_24746788_1280.jpg":"1280x1628","pp_24746788_1024.jpg":"1024x1303","pp_24746788_640.jpg":"640x814","pp_24746788_480.jpg":"480x611","pp_24746788_340.jpg":"340x432","pp_24746788_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_24747330_1920.jpg":"1920x1080","k_24747330_1280.jpg":"1280x1280","k_24747330_1024.jpg":"1024x1024","k_24747330_640.jpg":"640x640","k_24747330_480.jpg":"480x480","k_24747330_340.jpg":"340x340","k_24747330_220.jpg":"220x220","o_24747330_1280.jpg":"1280x854","o_24747330_1024.jpg":"1024x683","o_24747330_640.jpg":"640x427","o_24747330_480.jpg":"480x320","o_24747330_340.jpg":"340x227","o_24747330_220.jpg":"220x146","h_24747330_1280.jpg":"1280x854","h_24747330_1024.jpg":"1024x683","h_24747330_640.jpg":"640x427","h_24747330_480.jpg":"480x320","h_24747330_340.jpg":"340x227","h_24747330_220.jpg":"220x147","pp_24747330_1280.jpg":"1280x1628","pp_24747330_1024.jpg":"1024x1303","pp_24747330_640.jpg":"640x814","pp_24747330_480.jpg":"480x611","pp_24747330_340.jpg":"340x432","pp_24747330_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x670","hd_24746204_1920.jpg":"1920x1080","k_24746204_1280.jpg":"1280x1280","k_24746204_1024.jpg":"1024x1024","k_24746204_640.jpg":"640x640","k_24746204_480.jpg":"480x480","k_24746204_340.jpg":"340x340","k_24746204_220.jpg":"220x220","o_24746204_1280.jpg":"1280x670","o_24746204_1024.jpg":"1024x536","o_24746204_640.jpg":"640x335","o_24746204_480.jpg":"480x251","o_24746204_340.jpg":"340x177","o_24746204_220.jpg":"220x115","h_24746204_1280.jpg":"1280x854","h_24746204_1024.jpg":"1024x683","h_24746204_640.jpg":"640x427","h_24746204_480.jpg":"480x320","h_24746204_340.jpg":"340x227","h_24746204_220.jpg":"220x147","pp_24746204_1280.jpg":"1280x1628","pp_24746204_1024.jpg":"1024x1303","pp_24746204_640.jpg":"640x814","pp_24746204_480.jpg":"480x611","pp_24746204_340.jpg":"340x432","pp_24746204_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23615138_1920.jpg":"1920x1080","k_23615138_1280.jpg":"1280x1280","k_23615138_1024.jpg":"1024x1024","k_23615138_640.jpg":"640x640","k_23615138_480.jpg":"480x480","k_23615138_340.jpg":"340x340","k_23615138_220.jpg":"220x220","o_23615138_1280.jpg":"1280x853","o_23615138_1024.jpg":"1024x682","o_23615138_640.jpg":"640x426","o_23615138_480.jpg":"480x320","o_23615138_340.jpg":"340x226","o_23615138_220.jpg":"220x146","h_23615138_1280.jpg":"1280x854","h_23615138_1024.jpg":"1024x683","h_23615138_640.jpg":"640x427","h_23615138_480.jpg":"480x320","h_23615138_340.jpg":"340x227","h_23615138_220.jpg":"220x147","pp_23615138_1280.jpg":"1280x1628","pp_23615138_1024.jpg":"1024x1303","pp_23615138_640.jpg":"640x814","pp_23615138_480.jpg":"480x611","pp_23615138_340.jpg":"340x432","pp_23615138_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4091342 Threads: 3 Questions: 122302477 Slow queries: 53422 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3723793 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/splicani-i-srbi-u-najvecoj-mafijaskog-hobotnici-na-balkanu-otkrivamo-tko-su-sale-mutavi-robin-hood-putin-sablja-1356759 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/splicani-i-srbi-u-najvecoj-mafijaskog-hobotnici-na-balkanu-otkrivamo-tko-su-sale-mutavi-robin-hood-putin-sablja-1356759?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 603391 [name] => krijumčari droge [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-10 13:08:32 [main_article_id] => 0 [alias] => krijumcari-droge [link] => /tag/krijumcari-droge ) [1] => stdClass Object ( [id] => 520747 [name] => Škaljarski klan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skaljarski-klan [link] => /tag/skaljarski-klan ) [2] => stdClass Object ( [id] => 744724 [name] => veljo nevolja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-19 15:21:28 [main_article_id] => 0 [alias] => veljo-nevolja [link] => /tag/veljo-nevolja ) [3] => stdClass Object ( [id] => 727844 [name] => Partizan - Crvena Zvezda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-26 16:58:58 [main_article_id] => 0 [alias] => partizan-crvena-zvezda [link] => /tag/partizan-crvena-zvezda ) [4] => stdClass Object ( [id] => 488904 [name] => mafija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mafija [link] => /tag/mafija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRAĆA PO DROGI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splićani i Srbi u najvećoj mafijaškoj hobotnici na Balkanu: otkrivamo tko su Sale Mutavi, Robin Hood, Putin, Sablja... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/26404808.png [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

Zločinačke udruge koje se bave trgovinom drogom pružaju svoje krakove izvan granica Hrvatske

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/26404808.png [title] =>

Zločinačke udruge koje se bave trgovinom drogom pružaju svoje krakove izvan granica Hrvatske

AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/26403551.jpg [title] =>

Uhićenje Veljka Belivuka zvanog Veljo Nevolja

AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/26404833.jpg [title] =>

Na zločinačke udruge koje se bave trgovinom drogom otpada veliki dio posla kojim se bavi Regionalni ured USKOK-a Split na svom području od Dubrovnika do Zadra

Cropix/ Ilustracija ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/26403190.jpg [title] =>

Ante Firić osmrtnica

SCREENSHOT ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/24746788.jpg [title] =>

Noćni klub ispred kojeg je ubijen Tomislav Sabljo, USKOK-ov optuženik u akciji Tebra

Ivana Nobilo/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/24747330.jpg [title] =>

Noćni klub ispred kojeg je ubijen Tomislav Sabljo, USKOK-ov optuženik u akciji Tebra
 

Darko Tomaš/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/24746204.jpg [title] =>

Tomislav Sabljo

Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/23615138.jpg [title] =>

Sudjenje pokojnom Tomislavu Sablji za iznudu 2022.godine
 

Davor Pongračić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Na po četiri i pol godine zatvora osuđena su dva Hrvata te na četiri godine i deset mjeseci jedan Crnogorac koji su se udružili u nabavi marihuane u Albaniji te prijevozu preko Crne Gore u Hrvatsku, gdje su je prodavali. Tereti ih optužnica USKOK-a, a proglašeni su krivima nakon glavne rasprave na Županijskom sudu u Splitu. Hrvatski državljani su Marijo Zvjerković (44) i Mario Mijalić (29), oba iz Dubrovnika, dok je crnogorski Nikola Hot (30) iz Ulcinja.

Oni su u razdoblju od kraja 2015. do polovice 2016. godine iz Albanije u Hrvatsku preko Crne Gore prokrijumčarili najmanje 8,5 kilograma marihuane koju su nabavljali po cijeni od 2500 eura po kilogramu. Istom presudom dužni su vratiti zaradu stečenu dilanjem, po 9900 eura svaki. Presuda je, doduše, nepravomoćna te imaju mogućnost žalbe na nju, a ne bi bilo čudno ni da se i USKOK žali, tražeći još višu kaznu.

Naime, na zločinačke udruge koje se bave trgovinom drogom otpada veliki dio posla kojim se bavi Regionalni ured USKOK-a Split na svom području od Dubrovnika do Zadra. Slučaj trojice optuženika s početka teksta tek je mikropreslika situacije na narkotržištu. Iz samog činjeničnog opisa u optužnici jasno je da zločinačke organizacije pružaju svoje krakove izvan granica Hrvatske. Nabavu na vanjskim tržištima olakšavaju i ubrzavaju primajući u svoje redove kriminalce iz susjednih država.

Isto tako im, ako nemaju svog stalnog "čovjeka", ilegalnu robu iz regije dostavljaju kuriri, nižerangirani pripadnici mafijaških organizacija iz Crne Gore, Srbije i Bosne. Na području Splita, točnije na Klisu, prošlog tjedna je uhićen 60-godišnji Dejan B. iz Nikšića s 22,5 kilograma marihuane iza zadnjeg sjedišta Audija A7. Da mu nije prvi put da se bavi poslom prijevoza droge, pokazao je njegov dosje u kojem je stajala presuda od tri godine zatvora, kada je u jednoj od zemalja Europske unije uhićen također s narkoticima.

---

image

Na zločinačke udruge koje se bave trgovinom drogom otpada veliki dio posla kojim se bavi Regionalni ured USKOK-a Split na svom području od Dubrovnika do Zadra

Cropix/ Ilustracija
---

Nakon uhićenja izabrao je obranu šutnjom, te je nad njima određen istražni zatvor. Na isti način je postupio njegov sunarodnjak Nemanja Rončević (30) iz Podgorice, koji je uhićen u ljeto 2021. godine na Dalmatini na odmorištu Sitno, općina Prgomet, u bijelom Volkswagenu Passat u kojem je skrio 2,2 kilograma kokaina. Mladi Crnogorac branio se šutnjom. Ponudio je 50.000 eura jamčevine, koji nisu prihvaćeni, te je crnogorski državljanin smješten u splitski zatvor iz kojeg je izišao tek nakon odsluženja kazne od dvije godine i devet mjeseci zatvora.

Radili noževi i pendreci

Osim dostavljača droge, u Split dolaze i pripadnici krim miljea drugih država, koji ovdje borave te provode vrijeme s lokalnim junacima podzemlja. Ipak, najočitija potvrda tijesne povezanosti našeg s prekograničnim polusvijetom bio je posjet šestorice Splićana južnoj tribini stadiona u Beogradu na derbiju Partizana i Crvene Zvezde u prosincu 2017. godine. U 16. minuti "vječitog derbija", manja grupa s južne tribine stadiona u Humskoj zasula je bakljama drugu skupinu navijača, pripadnike frakcije Alcatraz, nakon čega su krenuli u napad. U prvoj fazi je napadačka skupina, u kojoj su svi bili u crno-bijelim hudicama i naoružani bakljama i remenjem, uspjela nadvladati i potisnuti drugu skupinu, iako je bila brojnija.

No, onda je netko iz Alcatrazove grupe viknuo: "Delije!", jer su pretpostavili da su napadači u stvari maskirani navijači Zvezde. U tom trenutku počinje brutalni protuudar brojno nadmoćnijih Grobara, koji su napadače pritisli uz ogradu stadiona i bestijalno ih mlatili. Boli su ih noževima, pekli bakljama, a kao dodatno poniženje, sukladno navijačkim običajima, skinuli su im majice s Partizanovim bojama. Uzeli su im osobne dokumente i satove da bi se u jednom trenutku dvojica, goli do pojasa i krvavi, uspjeli izvući iz raspomamljene mase i na atletsku stazu iznijeti trećega, teško ozlijeđenog. Uhićuje ih žandarmerija, koja tada upada na tribine i izvlači ostale iz napadačke skupine, čime im je doslovno spasila glave. Pritom su nemalo bili iznenađeni kada su kao odgovor na pitanja tko su i odakle su, od okrvavljenih istetoviranih muškaraca dobili odgovor: "Iz Splita!".

- Iz Splita? - čula se nevjerica u glasu policajca, koji je mislio da nije dobro čuo, na službenoj videosnimci uhićenja objavljenoj u medijima istog dana.

Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je ubrzo da su i hrvatski državljani sudjelovali u neredima u Beogradu: Ante Firić, Stjepan Mihovilović, Hrvoje Baković, Jakov Podrug, Damir Tovarović i Ivan Mišković. Najteže ozlijeđen bio je Firić, on je bio onaj muškarac iznesen na atletsku stazu, imao je ozbiljne ozljede, među kojima i kontuziju glave. Osim Hrvata, u skupini poraženih gerilaca bili su i Bugari i Grci. Iz neslužbenih izvora su ubrzo izronile tvrdnje da su frakcije Grobara, Young Boys i Južni front platili 50.000 eura šestorici Hrvata iz Splita da im pomognu nadvladati nadmoćniju frakciju Alcatraz. Uskoro su se objavila i nagađanja da je u pozadini svega posao s trgovinom narkoticima. Srpski mediji su objavili da je Filip Korać, jedan od glavnih ljudi beogradskog podzemlja, vođa tzv. novog zemunskog klana povezanog sa škaljarskim klanom iz Crne Gore, platio Splićanima da započnu tučnjavu na derbiju.

---

image

Uhićenje Veljka Belivuka zvanog Veljo Nevolja

AFP
---

Prema njima, Korać je namjeravao preko svojih suradnika u navijačkim krugovima preuzeti prevlast na tribinama kako bi izgurao Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, jednog od vođa navijača koji se popeo u hijerarhiji, nakon ubojstva Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi, čija desna ruka je bio.

Navijačko-dilerska organizacija

Osim što je bio vođa navijačke podgrupe Alcatraza zvane Janjičari, Belivuk je držao i kriminalnu skupinu koja je skrivala oružje i drogu u bunkerima ispod Južne tribine. Njegova navijačko-dilerska organizacija djelovala je pod patronatom crnogorskog kavačkog klana, koji je u krvavom rivalstvu sa škaljarskim klanom s kojim surađuje Filip Korać. Sukob na tribinama u svojoj srži bio je borba dva crnogorska klana za narkotržište u Srbiji. Nedugo nakon neslavno propalog pokušaja preuzimanja, otkrilo se kako su Splićani dospjeli u Beograd. U službenoj informaciji iz splitske policije u kolovozu 2017. godine, četiri mjeseca prije sukoba na beogradskom stadionu, objavljeno je:

---

image

Sudjenje pokojnom Tomislavu Sablji za iznudu 2022.godine
 

Davor Pongračić/Cropix
---

- Policijski službenici na području Solina pokušali su zaustaviti motocikl Suzuki kojim je upravljao 25-godišnjak, dok se kao putnik na motociklu nalazio 27-godišnjak. Tom prilikom 25-godišnjak se oglušio na svjetlosne i zvučne signale, odnosno upućene znakove za zaustavljanje, te je u jednom trenutku prilikom pokušaja obilaska službenog vozila Ford izgubio kontrolu nad vozilom i udario u njega. Nakon pada s motocikla kod njih je pronađeno ukupno 1,1 kilogram kokaina i jedan kg heroina.

Ono što policijska informacija nije sadržavala bilo je da je droga kupljena u Srbiji od Filipa Koraća, za hrvatsko tržište. Kada uzmemo u obzir podatak da je kilogram heroina u nabavi 25.000 eura, a kilogram kokaina 40.000 eura, jasno je da se pad motora u Solinu i "pad" dvojice dilera doslovno pretvorio u pad prve pločice domino efekta. Robu je, naime, trebalo platiti, a budući da je policijska zapljena onemogućila zaradu prodajom i otplatu u gotovini, posegnulo se za prihvatljivim aranžmanom - plaćeničkim poslom u Beogradu. Tako je okupljena ekipa koja je otišla preko granice.

Nije poznato u kolikoj mjeri su ostali, osim Ante Firića i Stjepana Mihovilovića, bili upućeni u pravu pozadinu. Nakon uhićenja svi su zadržani u Centralnom zatvoru u Beogradu. Na suđenju su dobili od četiri do šest mjeseci zatvora i izgon iz Srbije od tri do pet godina, ovisno o dosjeu koji su imali. Kazne su odslužili u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, nakon čega su deportirani iz Srbije. Ante Firić imao je 27 godina kada je poginuo u listopadu 2018. godine, nekoliko mjeseci nakon povratka iz Beograda, na autocesti A3, kraj Ivanić Grada u ranim jutarnjim satima, kada su na njega naletjela tri automobila.

---

image

Ante Firić osmrtnica

SCREENSHOT
---

Osmrtnica u Večernjim novostima

U srpskim Večernjim novostima je tada objavljena čitulja (osmrtnica, srbizam, op.a) u kojoj je stajalo "Počivaj u miru veliki brate Ante Firić", a ispod toga "ožalošćeni" te potpisi: Kimi, Rade, Roksi i Korać. Ispalo je da su upravo Rade Petrović, Miloš Radisavljević Kimi te Goran Veličković Goksi vođe navijača koji su 2017. godine uz pomoć Splićana za Koraćev račun htjeli preuzeti tribine od Veljinih. Nije poznato jesu li oni zaista dali osmrtnicu nakon pogiblje Ante Firića, ili je to bio još jedan način javnog izrugivanja od protivničke navijačko-dilerske skupine koja je to napravila u njihovo ime. Droga iz Srbije i Crne Gore ne dolazi samo na dalmatinsko tržište, kao ni "braća po oružju". U travnju 2022. godine uhićeni su u Hrvatskoj: Petar Ćosić, zvani Šarac iz Tomislavgrada, Manuel Vulić, Ante Vrcan, Marko Carević iz Poreča, Dragan Krička, Oliver Čokara, Anđelko Oršulić, Luka Jerković, Vjekoslav Junković i Goran Vuk.

Nakon što je USKOK otvorio istragu protiv navedene desetorice zbog sumnje da su prokrijumčarili u Hrvatsku i druge zemlje EU-a najmanje 609 kilograma kokaina, vrijednog više od 17 milijuna eura, u Beogradu je uhićen narkobos Darko Šarić, rođeni Crnogorac sa srpskim državljanstvom. Radilo se o međunarodnoj akciji u kojoj su otkrivene poslovne veze srbijanskog narkotrgovca s hrvatskom skupinom. Tjedan dana kasnije u Zagrebu se policiji sam predao Filip Korać, nad kojim je bila pokrenuta istraga zbog posjedovanja krivotvorene hrvatske putovnice te je Hrvatska za njim raspisala međunarodnu tjeralicu i europski uhidbeni nalog. Neslužbeni izvori nagađali su da se predao iz dva razloga. Prvi, uhićenje narkobosa Darka Šarića u Beogradu uz sve češće ulične obračune potaklo je Koraća da se pritaji u hrvatskom istražnom zatvoru.

---

image

Noćni klub ispred kojeg je ubijen Tomislav Sabljo, USKOK-ov optuženik u akciji Tebra

Ivana Nobilo/Cropix
---

Drugi, hrvatska tjeralica i uhidbeni nalog, koji vrijedi u zemljama EU-a, onemogućavali su mu slobodno kretanje te mu je bilo u interesu što prije okončati postupak. Nakon što je osuđen na uvjetnu kaznu, izišao je na slobodu da bi u listopadu 2023. bio uhićen u Mađarskoj po nalogu francuske policije, koja ga je tražila zbog trgovine drogom. Dokazi protiv njega su poruke koje je razmjenjivao preko Sky aplikacije, a za njim je tada već tragala i Bosna i Hercegovina, koja je također raspisala međunarodnu tjeralicu zbog trgovine drogom. Osim tijesnih poslovnih veza s ilegalnim tržištima Crne Gore i Srbije, pojedinci iz hrvatske mafije ne skrivaju fascinaciju njihovim stilom života. U Zagrebu je u prosincu 2021. godine uhićena zločinačka udruga na čelu s Leom Zdenjakom zvanim Kanada, Viktorom Milakovićem zvanim Putin i Darkom Jandrićem zvanim Robin Hood. Uskočki istražitelji su presreli njihove poruke na aplikaciji Anom, nakon što su postavili eksploziv pred stan Tomislava Sučića na zagrebačkom Laništu, gdje mu žive supruga i djeca. On je u to vrijeme bio u istražnom zatvoru, gdje je dospio nakon akcije "Tebra", a tijekom boravka u Remetincu sukobio se s Leom Zdenjakom. U obračun se umiješao i Sučićev kum Tomislav Sabljo, zvani Sablja. Pripadnici Zdenjakove skupine su sami sebe nazivali "Bratva", inspirirani jednom od najvećih mafijaških organizacija iz Rusije, Solntsevskayom Bratvom. Na zagrebačkim ulicama su ih nazivali "Srbi".

Naime, identificirali su se s bivšim zemunskim klanom koje su predvodili Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković. U tome su išli toliko daleko da Zdenjak i Milaković na tijelu imaju istetovirano: "Ideš u Kanadu", što je bio izraz zemunskog klana za ubojstva. Također su četvorica iz klana imala tetovaže na šakama, tigra s nožem i riječ "mir" na ćirilici. USKOK je nakon postupka za podmetanje eksploziva nad njima proširio istragu u kojoj su Milaković i Jandrić te njihovi suradnici osumnjičeni za krijumčarenje i preprodaju najmanje 761,5 kilograma marihuane, 15 kilograma amfetamina, 9,1 kilogram kokaina i 3000 tableta droge MDMA, na čemu su zaradili oko 593 tisuće eura. Očito, nije bitno govori li se "brate" ili "tebra", zarada je ista s obje strane granice.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP Cropix/ Ilustracija SCREENSHOT Ivana Nobilo/Cropix Darko Tomaš/Cropix Cropix Davor Pongračić/Cropix
AFP

Zločinačke udruge koje se bave trgovinom drogom pružaju svoje krakove izvan granica Hrvatske

AFP

Uhićenje Veljka Belivuka zvanog Veljo Nevolja

Cropix/ Ilustracija

Na zločinačke udruge koje se bave trgovinom drogom otpada veliki dio posla kojim se bavi Regionalni ured USKOK-a Split na svom području od Dubrovnika do Zadra

SCREENSHOT

Ante Firić osmrtnica

Ivana Nobilo/Cropix

Noćni klub ispred kojeg je ubijen Tomislav Sabljo, USKOK-ov optuženik u akciji Tebra

Darko Tomaš/Cropix

Noćni klub ispred kojeg je ubijen Tomislav Sabljo, USKOK-ov optuženik u akciji Tebra
 

Cropix

Tomislav Sabljo

Davor Pongračić/Cropix

Sudjenje pokojnom Tomislavu Sablji za iznudu 2022.godine
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/splicani-i-srbi-u-najvecoj-mafijaskog-hobotnici-na-balkanu-otkrivamo-tko-su-sale-mutavi-robin-hood-putin-sablja-1356759 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b5a8f97f5fc5f86d945aa06246f36fb34a06c34e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Spli%C4%87ani+i+Srbi+u+najve%C4%87oj+mafija%C5%A1koj+hobotnici+na+Balkanu%3A+otkrivamo+tko+su+Sale+Mutavi%2C+Robin+Hood%2C+Putin%2C+Sablja...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fsplicani-i-srbi-u-najvecoj-mafijaskog-hobotnici-na-balkanu-otkrivamo-tko-su-sale-mutavi-robin-hood-putin-sablja-1356759 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fsplicani-i-srbi-u-najvecoj-mafijaskog-hobotnici-na-balkanu-otkrivamo-tko-su-sale-mutavi-robin-hood-putin-sablja-1356759 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRAĆA PO DROGI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaBRAĆA PO DROGI

Splićani i Srbi u najvećoj mafijaškoj hobotnici na Balkanu: otkrivamo tko su Sale Mutavi, Robin Hood, Putin, Sablja...

Piše Katarina Marić Banje
19. siječnja 2024. - 21:36

Na po četiri i pol godine zatvora osuđena su dva Hrvata te na četiri godine i deset mjeseci jedan Crnogorac koji su se udružili u nabavi marihuane u Albaniji te prijevozu preko Crne Gore u Hrvatsku, gdje su je prodavali. Tereti ih optužnica USKOK-a, a proglašeni su krivima nakon glavne rasprave na Županijskom sudu u Splitu. Hrvatski državljani su Marijo Zvjerković (44) i Mario Mijalić (29), oba iz Dubrovnika, dok je crnogorski Nikola Hot (30) iz Ulcinja.

Oni su u razdoblju od kraja 2015. do polovice 2016. godine iz Albanije u Hrvatsku preko Crne Gore prokrijumčarili najmanje 8,5 kilograma marihuane koju su nabavljali po cijeni od 2500 eura po kilogramu. Istom presudom dužni su vratiti zaradu stečenu dilanjem, po 9900 eura svaki. Presuda je, doduše, nepravomoćna te imaju mogućno...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 12:57