StoryEditorOCM
Crna kronikaMunjevito okončano

Presuda pijanom vozaču koji je usmrtio Ognjena Vitaića pokraj Omiša. ‘Molim te da mi oprostiš‘, ‘Opraštam vam...‘

Piše Mario Matana
27. veljače 2024. - 15:29

Na pet i pol godina zatvora osuđen je Dražen Komerički (50). jer je 2. listopada prošle godine alkoholiziran vozio Renault Twingo te na Jadranskoj magistrali u Dućama usmrtio 69-godišnjeg biciklista Ognjena Vitaića!

Presudom splitskog Županijskog suda nije pokazana milost prema pijanom vozaču jer je imao niz otegotnih okolnosti, dapače, boravak iza rešetaka nije jedina sankcija određena (nepravomoćnom) sudskom odlukom: određena mu je sigurnosna mjera obaveznog liječenja od ovisnosti, sigurnosna mjera zabrana upravljanja motornim vozilom svih kategorija u trajanju od deset godina te plaćanje sudskih troškova u iznosu nešto većem od tri tisuće eura.

image

OGNJEN VITAIĆ

/Slobodna Dalmacija, PA

Gotovo šokantna je i činjenica da je cijeli postupak okončan u nepunih pet mjeseci! Posebno je emotivno bilo saslušanje supruge te sina nastradalog muškarca, bivšeg nogometaša, dugogodišnjeg nogometnog suca i delegata, hrvatskog branitelja...

- Supruga okrivljenog me u više navrata kontaktirala, svaki put mi je izrazila žaljenje zbog smrti mog oca. - kazao je Ante Vitaić, sin žrtve i sam dugogodišnji nogometaš u Hajduku i brojnim našim i stranim klubovima.

- Nemam riječi kojima bih izrazio svoje žaljenje i kajanje, molim te da mi oprostiš za ono što sam napravio! - na rubu suza obratio se Komerički svjedoku.

- Prihvaćam ispriku, opraštam vam. Nisam u stanju kazati jesam li zainteresiran za kazneni progon okrivljenika, odluku prepuštam sudu. Jedino što mogu reći je da će nam u konačnici svima za ono što smo radili tijekom života suditi dragi Bog. - kazao je Ante Vitaić.

Upravo ovakav stav obitelji poginulog Ognjena Vitaića, kao i često izraženo kajanje i žaljenje optuženika zbog onoga što je napravio, bile su olakotne okolnosti. Međutim, brojne su bile otegotne...

Jer Komerički je osuđen zbog toga što je u dobrano alkoholiziranom stanju – 1,65 promila – Twingom, vozeći u smjeru Omiša, oko 19,45 sati te kobne večeri udario u 69-godišnjaka koji je pak vozio biciklu u suprotnom smjeru. To je napravio dok je pretjecao vozilo preko ‘pune crte‘, a onda je nakon udarca nastavio voziti (dakle pobjegao!) prema Omišu gdje ga je uhitio policajac u civilu, svjedok nesreće, koji ga je pratio od Duća

 Čak se i opirao uhićenju! Tada se branio da nije niti uočio da je udario nekoga, iako je vjetrobransko staklo njegovog automobila bilo uništeno. S pravnog aspekta je za optuženog čak povoljnija tragična činjenica da je Ognjen Vitaić preminuo na mjestu nesreće, zadobivši teške ozljede i prijelome po cijelom tijelu pa i glave, jer se nije mogao teretiti za bijeg s mjesta nesreće odnosno nepružanje pomoći unesrećenom. Takav je naime stav sudske prakse i viših sudova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 13:12