stdClass Object ( [id] => 293817 [title] => Otkrivamo sličnosti ubojstva Antonije Bilić sa slučajevima Anđele Bešlić i Kristine Šušnjare [alias] => otkrivamo-slicnosti-ubojstva-antonije-bilic-sa-slucajevima-andele-beslic-i-kristine-susnjare [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Treće suđenje Draganu Paravinji provest će se na Županijskom sudu u Splitu te će peteročlana porota od tri suca profesionalca i dva civila moratI ponovno provesti sve dokaze o smrti maloljetne Antonije Bilić. Zadatak koji je pred njih stavljen suočit će ih s dilemama koje su se na istom sudu provlačile u još dva jednako mučna procesa, ubojstva Anđele Bešlić i Kristine Šušnjare. Odluka koju će morati donIjeti može u konačnici značiti i upola manju kaznu za Dragana Paravinju.

Postupak će se provesti prema odluci Vrhovnog suda koji je u svom rješenju uputio novo sudsko vijeće na što treba posebno obratiti pažnju. Nisu sporni dokazi koji su provedeni na prva dva suđenja već zaključak koji je donesen i na kojem se temelji osuđujuća presuda od 40 godina zatvora.

Županijski sud u Šibeniku ocijenio je kako je Dragan Paravinja ubio Antoniju Bilić kako bi prikrio pokušaj silovanja, što predstavlja tzv. kvalificirani oblik kaznenog djela i kažnjiv je dugotrajnom kaznom zatvora. Vrhovni su smatra da se njihov stav ne može prihvatiti jer podrazumijeva da je usmrćivanje djevojke na neki način odvojeno od pokušaja spolnog zlostavljanja.

Međutim, u svojoj uputi za novo vijeće o načinu na koji se trebaju evaluirati utvrđene okolnosti, Vrhovni sud ostavlja tri smjera u koja može ići konačni zaključak o krivnji, a koji se razlikuju po rasponu kazne u čak dvadeset godina. U scenariju koji bi bio najpovoljniji za Dragana Paravinju može se dogoditi da mu kazna od 40 godina bude doslovno prepolovljena.

Vrhovni sud navodi kako šibenski sud nije pravilno razmotrio činjenice o kojima ovisi zaključak radi li se samo o kaznenom djelu ubojstva u osnovnom obliku ili o stjecaju kaznenog djela pokušaja silovanja i ubojstva u osnovnom obliku ili o teškom ubojstvu radi počinjenja silovanja. Za prvu verziju ubojstva u osnovnom obliku tzv. običnog ubojstva zapriječena je kazna od 5 do 20 godina zatvora. S obzirom na prijašnju osuđivanost, Dragan Paravinja bi mogao dobiti i najvišu kaznu, ali i u tom slučaju je ona 20 godina manja od ove na koju je bio osuđen u prošloj presudi.

Taj razvoj događaja moguć je u slučaju da se ponovnim razmatranjem okolnosti koje proizlaze iz iskaza Dragana Paravinje ocijeni kako nije dokazano da je pokušao silovati. Paravinjino priznanje policiji Republike Srpske koje je dao nakon uhićenja poslije kratkog bijega, kad je rekao kako je djevojku ubio jer ga je vrijeđala, a pokušaj silovanja ne spominje. Materijalni dokazi spolnog nasilja nisu mogli biti nađeni jer su tek godinu i pol nakon zločina pronađeni posmrtni ostaci nesretnice.

Takva situacija dogodila se na suđenju tada 42-godišnjem Ivanu Bulju iz Sinja za ubojstvo Anđele Bešlić kada je on osuđen za njeno usmrćenje u ožujku 2002. godine, ali i oslobođen optužbe za silovanje. Glavnu raspravu u tom postupku vodilo je sudsko vijeće pod predsjedanjem Zorana Matulovića, suca Županijskog suda u Splitu. Osim po visokoj zatvorskoj kazni od 27 godina koja je u to vrijeme u hrvatskom pravosuđu bila rijetka za počinjenje jednog kazneog djela, presuda Ivanu Bulju razlikovala se i po tome što je u nedostatku materijalnih dokaza donesena na temelju zatvorenog kruga indicija.

Što se tiče pretpostavke da ju je oteo kako bi je silovao, sud je imao više teškoća s dokazivanjem. Policija je Anđelu tražila mjesec dana, a tijelo je otkriveno u nepristupačnom kamenjaru. Posmrtni ostaci bili su u lošem stanju, pa su djevojku identificirali pomoću otiska prsta. Zbog istog razloga nisu se mogli naći biološki tragovi silovanja koje je moguće pronaći na žrtvi do 72 sata nakon zločina. Ivan Bulj pokušaj silovanja nije nikada priznao na sudu, a policijskih djelatnici u Sinju su u travnju 2002. napravili dvije teške pogreške. Prvu kad su priznanje Ivana Bulja saslušali bez nazočnosti bilo kojeg odvjetnika iz Sinja u ulozi njegovog branitelja i drugu kad su Ivana Bulja odveli na mjesto događaja i snimili na videokaseti njegovo priznanje ponovno bez branitelja i bez nazočnosti državnog odvjetnika.

Sudsko vijeće se odlučilo na izmijenjenu formulaciju optužnice da je Anđelu odvezao u namjeri da je liši života, što je bilo dovoljno za izricanje kazne od 27 godina.

Prema tadašnjem Kaznenom zakonu činjenica da se radi o maloljetnoj žrtvi svrstava zločin u teško ubojstvo za koje je predviđena kazna zatvora od najmanje osam godina do dugotrajnog zatvora do 40 godina. Bulj je tada dobio 27 godina zatvora što mu je kasnije Vrhovni sud smanjio na 22 godine.

U slučaju da se dogodi da Draganu Paravinji otpadne inkriminacija pokušaja silovanja i ostane samo obično ubojstvo ne može dobiti ni toliko. Prema sadašnjem kaznenom zakonu ubojstvo maloljetne osobe nije automatski teško ubojstvo već tzv. obično te je najviša kazna koju može za njega dobiti 20 godina.

Drugi smjer u kojem se mogu iskristalizirati dokazi jest da se radi o običnom ubojstvu i pokušaju silovanja u stjecaju. Sam Paravinja je kazao kako se nabacivao nesretnoj Antoniji Bilić kada ju je ukrcao u kamion i opisao kako ga je nekoliko puta odgurnula od sebe. Izjavio je da je pokušala u jednom trenutku proći pokraj njega glasno ga psujući, nakon čega je on izgubio živce i uhvatio je za vrat dok više nije pružala otpor. Iako pokušaj silovanja nije nikada priznao, na prva dva suđenja se to zaključilo iz modusa operandija koji je Paravinja imao u prijašnjim silovanjima i pokušajima silovanja za koja je već pravomoćno osuđen.

U prilog toj tvrdnji idu i materijalni dokazi iz kabine kamiona koja je bila oštećena borbom koja je trajala 20-ak minuta. Ako i splitsko sudsko vijeće dođe to takve ocjene dokaza, Dragan Paravinja bi mogao dobiti osim maksimalnih 20 godina za ubojstvo i još najmanje šest godina za pokušaj silovanja Antonije Bilić. Te dvije kazne bi u jedinstvenoj kazni zatvora iznosile 25 godina, ali kako im se treba pribrojiti i presuda od četiri i pol godine za pokušaj silovanja u Omišu, ukupna kazna iznosila bi 30 godina.

Treća varijanta sudske odluke podrazumijeva da je Dragan Paravinja ubio Antoniju Bilić radi počinjenja silovanja. Do sada je osuđivan za ubojstvo radi prikrivanja silovanja, a takav postupak je proveden na splitskom sudu na suđenju tada 26-godišnjem Luki Pezelju. Osuđen je zbog okrutnog ubojstva kojim je pokušao prikriti pokušaj silovanja Kristine Šušnjare (21) nakon što ju je na Triljskome mostu u večernjim satima 5. siječnja 2008. godine povezao automobilom. Tijekom tog postupka bilo je poteškoća oko dokazivanja seksualnog nasilja, ali je odluka prelomljena nakon iskaza stalne sudske vještakinje patologinje.

Kako je tijelo pronađeno tri dana nakon nestanka, na njemu su bili jasni tragovi nasilja, ali i žestoke borbe djevojke s njenim ubojicom. Na rukama žrtve su uočene brojne obrambene ozljede, a desna šaka joj je izdeformirana do neprepoznatljivosti. Unutarnja kvarenja trbuha upućuju na jak pritisak, kakav se viđa u slučajevima kad žrtva leži na leđima dok joj napadač kleči na trbuhu. Ozljeda vanjskog dijela spolovila i lijeve dojke naneseni jakim stiskanjem te nađeni tragovi gušenja na vratu upućivali su na pokušaj silovanja. Usmrćena je brojnim ozljedama glave nanesenim silovito tvrdo-tupim predmetom ili šakom.

Luka Pezelj nije nikada priznao pokušaj silovanja i pokušao je dokazati da je do ozljeda na spolovilu došlo dok je prenosio golo tijelo. Sudsko vijeće pod predsjedanjem Bruna Kleina, suca Županijskog suda u Splitu, osudilo ga je na pojedinačne kazne od 28 godina za teško ubojstvo te četiri godine za pokušaj silovanja, nakon čega je dobio jedinstvenu kaznu od 31 godine zatvora. Nakon izricanja odluke u listopadu 2008. godine, sudac Klein je obrazložio odluku vijeća. Pojasnio je kako je raspon kazne za teško ubojstvo od 10 do 40 godina te kako se prigodom određivanja kazne u ovom slučaju ne može ići na maksimum zbog prijašnje neosuđivanosti te jer se mora ostaviti raspon za još teže oblike istog kaznenog djela.

Kod slučaja Dragana Paravinje zbog njegova dosjea moguće je ići s višom kaznom za teško ubojstvo koja zajedno s onom za spolno zlostavljanje doseže 40 godina. Problem je što je Vrhovni sud mišljenja da samo usmrćenje nije odvojeno od pokušaja silovanja. Ocjenjuju da je Antonija Bilić u trenucima premještanja na drugo mjesto već bila mrtva što bi po njima značilo da ju je ubio ne radi prikrivanja silovanja već radi počinjenja. Razlika je tek formalna jer jedno i drugo predstavlja teški oblik kaznenog djela ubojstva za koji Paravinja može dobiti 40 godina zatvora. S druge strane, za obitelj Antonije Bilić ta razlika u jednoj riječi znači ponovno mučenje na novom sudskom postupku. Dragan Paravinja zahtijevat će, gotovo je sigurno, ponovno izvođenje svih dokaza na što ima pravo jer se radi o suđenju pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem, što znači dugotrajan postupak. Odvjetnik Vinko Ljubičić koji zastupa obitelj pokojne Antonije Bilić drži da treći postupak nije potreban.

-„Obitelj Antonije Bilić smatra da je Županijski sud u Šibeniku vrlo korektno i vrlo profesionalno proveo obje glavne rasprave. Proveo je sve dokaze koje su stranke predložile, utvrdio je sve najvažnije pravno relevantne činjenice te obitelj smatra da je im ovakvim postupanjem Vrhovnog suda nanesena vrlo intenzivna bol. Što je najgore, obitelj smatra da je postupljeno nezakonito, a što se očituje u tome što obrazloženje Vrhovnog suda ne upućuje na to da bi bilo nužno izvesti novi dokaz iz čega se jedino da zaključiti da Vrhovni sud prihvaća činjenično stanje koje je Županijski sud u Šibeniku utvrdio. Kod takvog stanja stvari, Vrhovni sud je imao ovlasti, imao je zakonsku mogućnost, a što bi bilo jedino razumno, meritorno odlučiti i preinačiti prvostupanjsku presudu, a ne predmet vraćati na ponovno suđenje i stvaranje teških posljedica za obitelj Antonije Bilić,“, kazao je odvjetnik Ljubičić.

U svakom slučaju, sudsko vijeće pod presjedanjem Damira Romca koji je zadužio predmet morat će kirurškom preciznošću utvrditi svaku sekundu koja je prethodila mučnom kraju nesretne djevojke.

PIŠE: Kaatrina MARIĆ BANJE


























[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => HRVATSKO KRIVOSUĐE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-11-22 18:11:10 [created_by] => 36205 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-11-22 19:33:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-11-22 19:32:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 21768 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/11/22/Magazin/paravinja_presuda17-191012.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x532" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14992068 Threads: 2 Questions: 3149839224 Slow queries: 7029537 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234956964 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/crna-kronika/otkrivamo-slicnosti-ubojstva-antonije-bilic-sa-slucajevima-andele-beslic-i-kristine-susnjare-293817 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/otkrivamo-slicnosti-ubojstva-antonije-bilic-sa-slucajevima-andele-beslic-i-kristine-susnjare-293817?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 232553 [name] => DraganParavinja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => draganparavinja [link] => /tag/draganparavinja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => HRVATSKO KRIVOSUĐE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Otkrivamo sličnosti ubojstva Antonije Bilić sa slučajevima Anđele Bešlić i Kristine Šušnjare [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-21-38-44-36205 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/11/22/Magazin/paravinja_presuda17-191012.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/11/22/Magazin/paravinja_presuda17-191012.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Treće suđenje Draganu Paravinji provest će se na Županijskom sudu u Splitu te će peteročlana porota od tri suca profesionalca i dva civila moratI ponovno provesti sve dokaze o smrti maloljetne Antonije Bilić. Zadatak koji je pred njih stavljen suočit će ih s dilemama koje su se na istom sudu provlačile u još dva jednako mučna procesa, ubojstva Anđele Bešlić i Kristine Šušnjare. Odluka koju će morati donIjeti može u konačnici značiti i upola manju kaznu za Dragana Paravinju.

Postupak će se provesti prema odluci Vrhovnog suda koji je u svom rješenju uputio novo sudsko vijeće na što treba posebno obratiti pažnju. Nisu sporni dokazi koji su provedeni na prva dva suđenja već zaključak koji je donesen i na kojem se temelji osuđujuća presuda od 40 godina zatvora.

Županijski sud u Šibeniku ocijenio je kako je Dragan Paravinja ubio Antoniju Bilić kako bi prikrio pokušaj silovanja, što predstavlja tzv. kvalificirani oblik kaznenog djela i kažnjiv je dugotrajnom kaznom zatvora. Vrhovni su smatra da se njihov stav ne može prihvatiti jer podrazumijeva da je usmrćivanje djevojke na neki način odvojeno od pokušaja spolnog zlostavljanja.

Međutim, u svojoj uputi za novo vijeće o načinu na koji se trebaju evaluirati utvrđene okolnosti, Vrhovni sud ostavlja tri smjera u koja može ići konačni zaključak o krivnji, a koji se razlikuju po rasponu kazne u čak dvadeset godina. U scenariju koji bi bio najpovoljniji za Dragana Paravinju može se dogoditi da mu kazna od 40 godina bude doslovno prepolovljena.

Vrhovni sud navodi kako šibenski sud nije pravilno razmotrio činjenice o kojima ovisi zaključak radi li se samo o kaznenom djelu ubojstva u osnovnom obliku ili o stjecaju kaznenog djela pokušaja silovanja i ubojstva u osnovnom obliku ili o teškom ubojstvu radi počinjenja silovanja. Za prvu verziju ubojstva u osnovnom obliku tzv. običnog ubojstva zapriječena je kazna od 5 do 20 godina zatvora. S obzirom na prijašnju osuđivanost, Dragan Paravinja bi mogao dobiti i najvišu kaznu, ali i u tom slučaju je ona 20 godina manja od ove na koju je bio osuđen u prošloj presudi.

Taj razvoj događaja moguć je u slučaju da se ponovnim razmatranjem okolnosti koje proizlaze iz iskaza Dragana Paravinje ocijeni kako nije dokazano da je pokušao silovati. Paravinjino priznanje policiji Republike Srpske koje je dao nakon uhićenja poslije kratkog bijega, kad je rekao kako je djevojku ubio jer ga je vrijeđala, a pokušaj silovanja ne spominje. Materijalni dokazi spolnog nasilja nisu mogli biti nađeni jer su tek godinu i pol nakon zločina pronađeni posmrtni ostaci nesretnice.

Takva situacija dogodila se na suđenju tada 42-godišnjem Ivanu Bulju iz Sinja za ubojstvo Anđele Bešlić kada je on osuđen za njeno usmrćenje u ožujku 2002. godine, ali i oslobođen optužbe za silovanje. Glavnu raspravu u tom postupku vodilo je sudsko vijeće pod predsjedanjem Zorana Matulovića, suca Županijskog suda u Splitu. Osim po visokoj zatvorskoj kazni od 27 godina koja je u to vrijeme u hrvatskom pravosuđu bila rijetka za počinjenje jednog kazneog djela, presuda Ivanu Bulju razlikovala se i po tome što je u nedostatku materijalnih dokaza donesena na temelju zatvorenog kruga indicija.

Što se tiče pretpostavke da ju je oteo kako bi je silovao, sud je imao više teškoća s dokazivanjem. Policija je Anđelu tražila mjesec dana, a tijelo je otkriveno u nepristupačnom kamenjaru. Posmrtni ostaci bili su u lošem stanju, pa su djevojku identificirali pomoću otiska prsta. Zbog istog razloga nisu se mogli naći biološki tragovi silovanja koje je moguće pronaći na žrtvi do 72 sata nakon zločina. Ivan Bulj pokušaj silovanja nije nikada priznao na sudu, a policijskih djelatnici u Sinju su u travnju 2002. napravili dvije teške pogreške. Prvu kad su priznanje Ivana Bulja saslušali bez nazočnosti bilo kojeg odvjetnika iz Sinja u ulozi njegovog branitelja i drugu kad su Ivana Bulja odveli na mjesto događaja i snimili na videokaseti njegovo priznanje ponovno bez branitelja i bez nazočnosti državnog odvjetnika.

Sudsko vijeće se odlučilo na izmijenjenu formulaciju optužnice da je Anđelu odvezao u namjeri da je liši života, što je bilo dovoljno za izricanje kazne od 27 godina.

Prema tadašnjem Kaznenom zakonu činjenica da se radi o maloljetnoj žrtvi svrstava zločin u teško ubojstvo za koje je predviđena kazna zatvora od najmanje osam godina do dugotrajnog zatvora do 40 godina. Bulj je tada dobio 27 godina zatvora što mu je kasnije Vrhovni sud smanjio na 22 godine.

U slučaju da se dogodi da Draganu Paravinji otpadne inkriminacija pokušaja silovanja i ostane samo obično ubojstvo ne može dobiti ni toliko. Prema sadašnjem kaznenom zakonu ubojstvo maloljetne osobe nije automatski teško ubojstvo već tzv. obično te je najviša kazna koju može za njega dobiti 20 godina.

Drugi smjer u kojem se mogu iskristalizirati dokazi jest da se radi o običnom ubojstvu i pokušaju silovanja u stjecaju. Sam Paravinja je kazao kako se nabacivao nesretnoj Antoniji Bilić kada ju je ukrcao u kamion i opisao kako ga je nekoliko puta odgurnula od sebe. Izjavio je da je pokušala u jednom trenutku proći pokraj njega glasno ga psujući, nakon čega je on izgubio živce i uhvatio je za vrat dok više nije pružala otpor. Iako pokušaj silovanja nije nikada priznao, na prva dva suđenja se to zaključilo iz modusa operandija koji je Paravinja imao u prijašnjim silovanjima i pokušajima silovanja za koja je već pravomoćno osuđen.

U prilog toj tvrdnji idu i materijalni dokazi iz kabine kamiona koja je bila oštećena borbom koja je trajala 20-ak minuta. Ako i splitsko sudsko vijeće dođe to takve ocjene dokaza, Dragan Paravinja bi mogao dobiti osim maksimalnih 20 godina za ubojstvo i još najmanje šest godina za pokušaj silovanja Antonije Bilić. Te dvije kazne bi u jedinstvenoj kazni zatvora iznosile 25 godina, ali kako im se treba pribrojiti i presuda od četiri i pol godine za pokušaj silovanja u Omišu, ukupna kazna iznosila bi 30 godina.

Treća varijanta sudske odluke podrazumijeva da je Dragan Paravinja ubio Antoniju Bilić radi počinjenja silovanja. Do sada je osuđivan za ubojstvo radi prikrivanja silovanja, a takav postupak je proveden na splitskom sudu na suđenju tada 26-godišnjem Luki Pezelju. Osuđen je zbog okrutnog ubojstva kojim je pokušao prikriti pokušaj silovanja Kristine Šušnjare (21) nakon što ju je na Triljskome mostu u večernjim satima 5. siječnja 2008. godine povezao automobilom. Tijekom tog postupka bilo je poteškoća oko dokazivanja seksualnog nasilja, ali je odluka prelomljena nakon iskaza stalne sudske vještakinje patologinje.

Kako je tijelo pronađeno tri dana nakon nestanka, na njemu su bili jasni tragovi nasilja, ali i žestoke borbe djevojke s njenim ubojicom. Na rukama žrtve su uočene brojne obrambene ozljede, a desna šaka joj je izdeformirana do neprepoznatljivosti. Unutarnja kvarenja trbuha upućuju na jak pritisak, kakav se viđa u slučajevima kad žrtva leži na leđima dok joj napadač kleči na trbuhu. Ozljeda vanjskog dijela spolovila i lijeve dojke naneseni jakim stiskanjem te nađeni tragovi gušenja na vratu upućivali su na pokušaj silovanja. Usmrćena je brojnim ozljedama glave nanesenim silovito tvrdo-tupim predmetom ili šakom.

Luka Pezelj nije nikada priznao pokušaj silovanja i pokušao je dokazati da je do ozljeda na spolovilu došlo dok je prenosio golo tijelo. Sudsko vijeće pod predsjedanjem Bruna Kleina, suca Županijskog suda u Splitu, osudilo ga je na pojedinačne kazne od 28 godina za teško ubojstvo te četiri godine za pokušaj silovanja, nakon čega je dobio jedinstvenu kaznu od 31 godine zatvora. Nakon izricanja odluke u listopadu 2008. godine, sudac Klein je obrazložio odluku vijeća. Pojasnio je kako je raspon kazne za teško ubojstvo od 10 do 40 godina te kako se prigodom određivanja kazne u ovom slučaju ne može ići na maksimum zbog prijašnje neosuđivanosti te jer se mora ostaviti raspon za još teže oblike istog kaznenog djela.

Kod slučaja Dragana Paravinje zbog njegova dosjea moguće je ići s višom kaznom za teško ubojstvo koja zajedno s onom za spolno zlostavljanje doseže 40 godina. Problem je što je Vrhovni sud mišljenja da samo usmrćenje nije odvojeno od pokušaja silovanja. Ocjenjuju da je Antonija Bilić u trenucima premještanja na drugo mjesto već bila mrtva što bi po njima značilo da ju je ubio ne radi prikrivanja silovanja već radi počinjenja. Razlika je tek formalna jer jedno i drugo predstavlja teški oblik kaznenog djela ubojstva za koji Paravinja može dobiti 40 godina zatvora. S druge strane, za obitelj Antonije Bilić ta razlika u jednoj riječi znači ponovno mučenje na novom sudskom postupku. Dragan Paravinja zahtijevat će, gotovo je sigurno, ponovno izvođenje svih dokaza na što ima pravo jer se radi o suđenju pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem, što znači dugotrajan postupak. Odvjetnik Vinko Ljubičić koji zastupa obitelj pokojne Antonije Bilić drži da treći postupak nije potreban.

-„Obitelj Antonije Bilić smatra da je Županijski sud u Šibeniku vrlo korektno i vrlo profesionalno proveo obje glavne rasprave. Proveo je sve dokaze koje su stranke predložile, utvrdio je sve najvažnije pravno relevantne činjenice te obitelj smatra da je im ovakvim postupanjem Vrhovnog suda nanesena vrlo intenzivna bol. Što je najgore, obitelj smatra da je postupljeno nezakonito, a što se očituje u tome što obrazloženje Vrhovnog suda ne upućuje na to da bi bilo nužno izvesti novi dokaz iz čega se jedino da zaključiti da Vrhovni sud prihvaća činjenično stanje koje je Županijski sud u Šibeniku utvrdio. Kod takvog stanja stvari, Vrhovni sud je imao ovlasti, imao je zakonsku mogućnost, a što bi bilo jedino razumno, meritorno odlučiti i preinačiti prvostupanjsku presudu, a ne predmet vraćati na ponovno suđenje i stvaranje teških posljedica za obitelj Antonije Bilić,“, kazao je odvjetnik Ljubičić.

U svakom slučaju, sudsko vijeće pod presjedanjem Damira Romca koji je zadužio predmet morat će kirurškom preciznošću utvrditi svaku sekundu koja je prethodila mučnom kraju nesretne djevojke.

PIŠE: Kaatrina MARIĆ BANJE


























[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/otkrivamo-slicnosti-ubojstva-antonije-bilic-sa-slucajevima-andele-beslic-i-kristine-susnjare-293817 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=05610fe26f4356c31d920687ec83c61fd7d608dc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Otkrivamo+sli%C4%8Dnosti+ubojstva+Antonije+Bili%C4%87+sa+slu%C4%8Dajevima+An%C4%91ele+Be%C5%A1li%C4%87+i+Kristine+%C5%A0u%C5%A1njare&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fotkrivamo-slicnosti-ubojstva-antonije-bilic-sa-slucajevima-andele-beslic-i-kristine-susnjare-293817 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fotkrivamo-slicnosti-ubojstva-antonije-bilic-sa-slucajevima-andele-beslic-i-kristine-susnjare-293817 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => HRVATSKO KRIVOSUĐE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaHRVATSKO KRIVOSUĐE

Otkrivamo sličnosti ubojstva Antonije Bilić sa slučajevima Anđele Bešlić i Kristine Šušnjare

Piše PSD.
22. studenog 2015. - 20:32

PIŠE: Kaatrina MARIĆ BANJE


























Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 23:38