stdClass Object ( [id] => 1339707 [title] => Ekskluzivna rekonstrukcija filmske pljačke pelješkog vinara: ‘Mislili smo da nam je prijatelj, kod nas je jeo i pio...‘ [alias] => ekskluzivna-rekonstrukcija-filmske-pljacke-peljeskog-vinara-mislili-smo-da-nam-je-prijatelj-kod-nas-je-jeo-i-pio [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na dubrovačkom je Općinskom sudu prošlog tjedna počeo ponovljeni kazneni postupak za tešku krađu koja se 14. kolovoza prošle godine dogodila u Potomju. Tog ljetnog dana iz sefa u spavaćoj sobi obiteljske kuće poznat pelješke obitelji Braenović ukradeno je ukupno 1,065 milijuna kuna, 102.300 eura, 5.000 USD i 100 funti što preračunato, ukupno iznosi 257.811,62 eura, odnosno 1,942 milijuna kuna.

Ukrali su i nakit procijenjene vrijednosti oko 70 tisuća kuna, odnosno 9.290 eura. Riječ je o iznosu dnevnog prometa te ušteđevini i nasljedstvu te supružnika Viktorije i Mata te njihove kćeri Marije Braeonović, članovima marljive pelješke obitelji koja se na potomskom predjelu Borak kao vlasnici 50 tisuća trsova loze, OPG-a, šest apartmana i konobe bavi turizmom i poljoprivredom.

Tko su optuženici?

Lani su za tu tešku krađu optuženi soboslikar Mate Franić (46) iz Podstrane, serviser klima-uređaja Marin Bašković (44) iz Splita, kuhar Grgo Crnković (51) iz Zadra a s prebivalištem u Neu Isenburgu u Njemačkoj, klesar Nikica Bilobrk (58) iz Zagreba i konobar Josip Feletar (31) iz Zagreba. Dubrovačko Općinsko državno odvjetništvo optužilo ih je a Općinski sud u Dubrovniku, zaključivši da je optužnica dokazana, proglasio krivima za kazneno djelo teške krađe jer su pri počinjenju svladali veće prepreke kako bi iz zatvorenih prostora došli do novca i vrijednih stvari. Franić je osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora od kojih osam mjeseci mora odslužiti a preostalih osam je uvjetni dio koji se neće aktivirati ako naredne tri godine ne počini novo kazneno djelo. Ostali su optuženici dobili po dvije godine zatvora.

---

image

Ukupni plijen dosegnuo je 257.811,62 eura

Ahmet Kalajdžić
---

Međutim, na izrečene su se presudu žalili zamjenica državnog odvjetnika Slavica Mrdić i svi odvjetnici-branitelji optuženih: Franićeva odvjetnica Vedrana Belin, Baškovićeva odvjetnica Ana Birimiša, Crnkovićev odvjetnik Gašpar Lujak, Bilobrkov odvjetnik Dragan Pištalo i Feletarov odvjetnik Marijo Medak. Odlučujući o žalbama, Županijski sud u Varaždinu je kao drugostupanjska instanca uvažio sve prigovore te je zbog povrede odredbi kaznenog postupka i pogrešnog te nepotpuno utvrđenih činjenica ukinuo presudu i sve vratio na ponovni postupak.

---

image

Odvjetnik Dragan Pištalo

Tonći Plazibat/Cropix
---

Varaždinski je sud inzistirao da niži, dubrovački sud točno svima utvrdi točni iznos obeštećenja, držeći da solidarna obveza nije valjano rješenje. Bit će nužno dodatno pojasniti veće prepreke koje su optuženi svladati, temeljem čega je kazneno djelo označeno kao teška a ne obična krađa te utvrditi izvršitelje i pomagače, što uvjetuje visinu kazni. Upravo stoga je varaždinski sud naložio da se, uz nazočnost vještaka i svih optuženih u Potomju obavi očevid. Bit će to 12.prosinca uz nazočnost svih optuženih, od kojih se Franić i Bašković od izricanja presude već na slobodi, dok je Crnković u dubrovačkom, a Bilobrk i Feletar u šibenskom zatvoru gdje ostaju najkasnije do travnja 2024.godine.

‘Kod nas je jeo i pio‘

Tijekom postupka dio okrivljenika je mijenjao iskaz i krivicu svaljivao na ostale, ali je Sudsko vijeće, utvrdilo potpunu ubrojivost i hodogram krađe. Tijekom rođendanske večere. Dogovor o krađi pao je na rođendanskoj večeri Baškovića u restoranu “Kapetanova kuća” u Malom Stonu. Na upit Crnkovića ima li što za “odraditi” Bašković uzvraća da ima jedna kuća u kojoj je postavljao klimu “i tu bi moglo biti novca” te su Franićevim mercedesom odlaze vidjeti je. Sačekavši mrak, Crnković, Bilobrk i Feletar se presvlače u radne tute i navlače rukavice te ih u 21 sat Franić i Bašković ostavljaju kod kuće Braenović koja je prazna jer je cijela obitelj zauzeta radom.

Da ne bi privukli sumnju mještana, odlaze ka obližnjem tunelu Dingač te se za 20-25 minuta vraćaju u Borak, gdje se provalnička trojka iznova, ovaj put s bogatim plijenom novca te zlatnog i srebrnog nakita, ukrcava u vozilo i odlaze u Split, gdje u Franićevom stanu dijele plijen. Tijekom provalničke “operacije” Crnković, Bilobrk i Feletar su se uspeli na 3 metra visoki balkon susjedne kuće, tad u izgradnji i skočili na balkon prvog kata kuće Braenović. Tamo su iz ladice ormara u spavaćoj sobi supružnika ukrali 15 tisuća kuna i 300 € dnevnog inkasa prethodnog dana.

---

image

Kuća obitelji Braenović je u slikovitom Boraku

Božo Radić/Cropix
---

Detaljno pretražujući cijelu kuću pronašli su ključeve sefa u kojem nalaze i uzimaju 800.000 kuna, 100 tisuća eura i 3.500 dolara “u kešu”. Uzeli su i više naušnica, prstenja, lančića i ostalog nakita. Ni to nije bilo dovoljno te prevrtanjem stvari po sobi, u ladici stola Braenovićeve kćeri Marije pronalaze i uzimaju još 250 tisuća kuna, 2.000 €, 1.500 USD i 100 funti.

Po završetku posla u kuću se prva vratila kći i vidjela da je sve razbacano te, posumnjavši u provalu odmah nazvala oca koji je pozvao policiju koja mu je savjetovala da ne ulazi i ništa ne dira dok oni ne dođu i obave očevid. Očevid je trajao sve do 2 sata po ponoći. Zanimljivo je kako lopovi nisu pronašli novac od prodaje automobila koji se nalazio u sinovom ormaru s oružjem. Visoki iznos novca, o visini kojeg su se odvojeno suglasili svi članovi obitelji, Mato Braenović je opravdao ogromnim radom i prihodima OPG-a te nasljedstvom njegova pokojnog oca. Ustvrdivši kako u kući uvijek drže veći iznos novca zapitao se:- Čime smo ovo zaslužili? Baškovića poznajem godinama i smatrao sam ga prijateljem. Postavljao je klime nama i rođaku, pomagao nam u trganju grožđa, kod nas je jeo i pio.

Mijenjali iskaze

Sud je povjerovao uvjerljivom iskazu Franića. Bašković je mijenjao iskaz ali je prvi iskaz, kratko po uhićenju, u bitnom sličan Franićevom. Kasniji je iskaz ocijenjen izbjegavanjem njegove i odgovornosti Crnkovića koji je tvrdio kako se ne osjeća krivim i da uopće nije sudjelovao u krađi, nego je u to vrijeme bio na plaži na suprotnom, sjevernom dijelu Pelješca, u mjestu Drače. Za novac kojeg je policija pronašla pretresom njegove obiteljske kuće njegova je majka Marija Crnković Matak rekla kako potiče još od prodaje nekretnina iz 2006. i 2013. godine. Međutim, time ipak nije uspjela otkloniti odgovornost sa svog sina.

---

image

Alat korišten tijekom krađe u Potomju

Ahmet Kalajdžić/
---

Sud je za obrane Crnkovića, Bilobrka i Feletara zaključio da su neutemeljene: Bilobrk je rekao:- Od Franića se ne može ništa dobro očekivati! Cilj mu je obmanuti sud, a dok je vozio iz Splita ka Pelješkom mostu svo vrijeme je razgovarao mobitelom s nekom ženskom, pravio “lajnu” u krilu i šmrkao kokain! Ako bi vozio polako, upravljao je koljenom pa sam Grgu pitao tko mu je taj, ali mi je odgovorio “Šuti, samo nek mi posuđene novce vrati”!

Feletar je na sudu tvrdio kako je “s Crnkovićem pošao kao zaštita i svjedok” jer je njemu netko nepoznat, trebao Grgi vratiti posuđeni novac. Da mi se što nudilo, ne bih pristao jer mi se dijete imalo roditi mjesec dana nakon što sam završio u istražnom zatvoru”, rekao je.

---

Dio članova “pelješke bande” povezan s pljačkom FINA-e

Podsjetimo kako je kolovoza 2022. dubrovačka policija promptno riješila tešku krađu,a tom su prilikom načelnik Ivan Pavličević te voditelj Krim-policije Zoran Tikvica istakli kako je “posebni značaj akcije pronađeni alat kojim su razbojnici opljačkali obiteljsku kuću jer je taj alat ključ skorih rješenja ranije počinjenih krađa u kojima se koristio”, misleći na alat za razbijanje cilindar-brava. Naglasili su da je pronađeno i više primjeraka vatrenog oružja te je prava sreća što se tijekom provale nije pojavio nitko od ukućana, jer je velika vjerojatnost da bi ga ubili, ilustrirajući to “ranije počinjenom krvavom pljačkom u kojoj je sudjelovao Zadranin G.C. s privremenom adresom u Njemačkoj”.

Naveli su da je G.C. bio optužen kao dio bande u krvavoj pljački FINA-e 2005. kad su hladnokrvno smaknuti zaštitari Drago Renar i Stipe Mušan. No, oslobođen je zbog nedostatka dokaza ali je 2010. uhićen zbog sudjelovanja u pljački 700.000 kuna iz mjenjačnice na Bukovečkoj cesti u Zagrebu iz koje su dosad pronašli samo 132.000 kuna plijena. Zanimljivo je da se G.C. sumnjičio za FINA-u i Zabu kao organizator i vozač, a zbog nedostatka dokaza tri godine nakon pljačke Fine oslobođen je i optužbe za planiranu krađu 2 milijuna kuna iz FINA-e u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu.

---

---

Zbog detaljnih iskaza “zaboravljen” dokaz 13

Među zaplijenjenim novčanicama koje su koncem kolovoza prošle godine predstavnicima medija na izvanredno sazvanoj konferenciji u Villa Palmi s ponosom pokazali načelnik PU dubrovačko-nerertvanske Ivan Pavličević, načelnik Policijske postaje Ston Hrvoje Franković i voditelj dubrovačke Službe kriminalističke policije Zoran Tikvica, posebno se isticala ona s likom bana Josipa Jelačića, uz koju je stajala oznaka kako je to dokaz broj 13.

Tom se prigodom za nominalno najmanju pronađenu novčanicu ustvrdilo kako ima “veliki dokazni potencijal jer je pronađena u vozilu što su ga koristili provalnici u Potomju”. Također, tvrdilo se i kako “krije papilarne otiske dijela provalnika, ali i samog vinara, što je dokaz koji ih povezuje s kaznenim djelom teške krađe”. Međutim, tijekom sudskog kaznenog postupka ta se novčanica iz Franićevog mercedesa uopće nije spomenula. Vjerojatni razlog tome je i činjenica što su prikupljeni dokazi, kao i podrobni iskazi dijela okrivljenika nepobitno potvrdili izravnu umiješanost svih optuženika s provalom u obiteljsku kuću u potomskom naselju Borak na južnim obroncima brda Sv.Tome.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 2 milijuna kuna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => 2 milijuna kuna 2 0 6863 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-17 10:57:22 [created_by] => 3088 [created_by_alias] => Ahmet Kalajdžić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-17 11:34:24 [modified_by] => 3088 [publish_up] => 2023-11-17 11:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ekskluzivna rekonstrukcija filmske pljačke pelješkog vinara: 'Mislili smo da nam je prijatelj, kod nas je jeo i pio...' page_title=Ekskluzivna rekonstrukcija filmske pljačke pelješkog vinara: 'Mislili smo da nam je prijatelj, kod nas je jeo i pio...' [metakey] => pljačka, obitelj Braenović, Mato Braenović [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/17\/26070896.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/17\/26059204.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/17\/26059200.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/17\/26059197.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/17\/26059196.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/17\/26062950.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix, Ahmet Kalajd\u017ei\u0107","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Uglednog vinara s Pelje\u0161ca okrivljenici su olak\u0161ali za ukupno oko 260 tisu\u0107a eura, a ukrali su i nakit vrijedan skoro 10 tisu\u0107a eura<\/p>","

Ukupni plijen dosegnuo je 257.811,62 eura<\/p>","

Ulaz u Potomje<\/p>","

Ku\u0107a obitelji Braenovi\u0107 je u slikovitom Boraku<\/p>","

Alat kori\u0161ten tijekom kra\u0111e u Potomju<\/p>","

Odvjetnik Dragan Pi\u0161talo<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1694x1173","hd_26070896_1920.jpg":"1920x1080","k_26070896_1280.jpg":"1280x1280","k_26070896_1024.jpg":"1024x1024","k_26070896_640.jpg":"640x640","k_26070896_480.jpg":"480x480","k_26070896_340.jpg":"340x340","k_26070896_220.jpg":"220x220","o_26070896_1280.jpg":"1280x886","o_26070896_1024.jpg":"1024x709","o_26070896_640.jpg":"640x443","o_26070896_480.jpg":"480x332","o_26070896_340.jpg":"340x235","o_26070896_220.jpg":"220x152","h_26070896_1280.jpg":"1280x854","h_26070896_1024.jpg":"1024x683","h_26070896_640.jpg":"640x427","h_26070896_480.jpg":"480x320","h_26070896_340.jpg":"340x227","h_26070896_220.jpg":"220x147","pp_26070896_1280.jpg":"1280x1628","pp_26070896_1024.jpg":"1024x1303","pp_26070896_640.jpg":"640x814","pp_26070896_480.jpg":"480x611","pp_26070896_340.jpg":"340x432","pp_26070896_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26059204_1920.jpg":"1920x1080","k_26059204_1280.jpg":"1280x1280","k_26059204_1024.jpg":"1024x1024","k_26059204_640.jpg":"640x640","k_26059204_480.jpg":"480x480","k_26059204_340.jpg":"340x340","k_26059204_220.jpg":"220x220","o_26059204_1280.jpg":"1280x853","o_26059204_1024.jpg":"1024x682","o_26059204_640.jpg":"640x426","o_26059204_480.jpg":"480x320","o_26059204_340.jpg":"340x226","o_26059204_220.jpg":"220x146","h_26059204_1280.jpg":"1280x854","h_26059204_1024.jpg":"1024x683","h_26059204_640.jpg":"640x427","h_26059204_480.jpg":"480x320","h_26059204_340.jpg":"340x227","h_26059204_220.jpg":"220x147","pp_26059204_1280.jpg":"1280x1628","pp_26059204_1024.jpg":"1024x1303","pp_26059204_640.jpg":"640x814","pp_26059204_480.jpg":"480x611","pp_26059204_340.jpg":"340x432","pp_26059204_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26059200_1920.jpg":"1920x1080","k_26059200_1280.jpg":"1280x1280","k_26059200_1024.jpg":"1024x1024","k_26059200_640.jpg":"640x640","k_26059200_480.jpg":"480x480","k_26059200_340.jpg":"340x340","k_26059200_220.jpg":"220x220","o_26059200_1280.jpg":"1280x854","o_26059200_1024.jpg":"1024x683","o_26059200_640.jpg":"640x427","o_26059200_480.jpg":"480x320","o_26059200_340.jpg":"340x227","o_26059200_220.jpg":"220x146","h_26059200_1280.jpg":"1280x854","h_26059200_1024.jpg":"1024x683","h_26059200_640.jpg":"640x427","h_26059200_480.jpg":"480x320","h_26059200_340.jpg":"340x227","h_26059200_220.jpg":"220x147","pp_26059200_1280.jpg":"1280x1628","pp_26059200_1024.jpg":"1024x1303","pp_26059200_640.jpg":"640x814","pp_26059200_480.jpg":"480x611","pp_26059200_340.jpg":"340x432","pp_26059200_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26059197_1920.jpg":"1920x1080","k_26059197_1280.jpg":"1280x1280","k_26059197_1024.jpg":"1024x1024","k_26059197_640.jpg":"640x640","k_26059197_480.jpg":"480x480","k_26059197_340.jpg":"340x340","k_26059197_220.jpg":"220x220","o_26059197_1280.jpg":"1280x854","o_26059197_1024.jpg":"1024x683","o_26059197_640.jpg":"640x427","o_26059197_480.jpg":"480x320","o_26059197_340.jpg":"340x227","o_26059197_220.jpg":"220x146","h_26059197_1280.jpg":"1280x854","h_26059197_1024.jpg":"1024x683","h_26059197_640.jpg":"640x427","h_26059197_480.jpg":"480x320","h_26059197_340.jpg":"340x227","h_26059197_220.jpg":"220x147","pp_26059197_1280.jpg":"1280x1628","pp_26059197_1024.jpg":"1024x1303","pp_26059197_640.jpg":"640x814","pp_26059197_480.jpg":"480x611","pp_26059197_340.jpg":"340x432","pp_26059197_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26059196_1920.jpg":"1920x1080","k_26059196_1280.jpg":"1280x1280","k_26059196_1024.jpg":"1024x1024","k_26059196_640.jpg":"640x640","k_26059196_480.jpg":"480x480","k_26059196_340.jpg":"340x340","k_26059196_220.jpg":"220x220","o_26059196_1280.jpg":"1280x853","o_26059196_1024.jpg":"1024x682","o_26059196_640.jpg":"640x426","o_26059196_480.jpg":"480x320","o_26059196_340.jpg":"340x226","o_26059196_220.jpg":"220x146","h_26059196_1280.jpg":"1280x854","h_26059196_1024.jpg":"1024x683","h_26059196_640.jpg":"640x427","h_26059196_480.jpg":"480x320","h_26059196_340.jpg":"340x227","h_26059196_220.jpg":"220x147","pp_26059196_1280.jpg":"1280x1628","pp_26059196_1024.jpg":"1024x1303","pp_26059196_640.jpg":"640x814","pp_26059196_480.jpg":"480x611","pp_26059196_340.jpg":"340x432","pp_26059196_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26062950_1920.jpg":"1920x1080","k_26062950_1280.jpg":"1280x1280","k_26062950_1024.jpg":"1024x1024","k_26062950_640.jpg":"640x640","k_26062950_480.jpg":"480x480","k_26062950_340.jpg":"340x340","k_26062950_220.jpg":"220x220","o_26062950_1280.jpg":"1280x854","o_26062950_1024.jpg":"1024x683","o_26062950_640.jpg":"640x427","o_26062950_480.jpg":"480x320","o_26062950_340.jpg":"340x227","o_26062950_220.jpg":"220x146","h_26062950_1280.jpg":"1280x854","h_26062950_1024.jpg":"1024x683","h_26062950_640.jpg":"640x427","h_26062950_480.jpg":"480x320","h_26062950_340.jpg":"340x227","h_26062950_220.jpg":"220x147","pp_26062950_1280.jpg":"1280x1628","pp_26062950_1024.jpg":"1024x1303","pp_26062950_640.jpg":"640x814","pp_26062950_480.jpg":"480x611","pp_26062950_340.jpg":"340x432","pp_26062950_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7463919 Threads: 7 Questions: 1535241800 Slow queries: 4668996 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110780626 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/ekskluzivna-rekonstrukcija-filmske-pljacke-peljeskog-vinara-mislili-smo-da-nam-je-prijatelj-kod-nas-je-jeo-i-pio-1339707 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/ekskluzivna-rekonstrukcija-filmske-pljacke-peljeskog-vinara-mislili-smo-da-nam-je-prijatelj-kod-nas-je-jeo-i-pio-1339707?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 351405 [name] => pljačka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pljacka [link] => /tag/pljacka ) [1] => stdClass Object ( [id] => 737023 [name] => obitelj Braenović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-17 12:22:04 [main_article_id] => 0 [alias] => obitelj-braenovic [link] => /tag/obitelj-braenovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 737024 [name] => Mato Braenović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-17 12:22:04 [main_article_id] => 0 [alias] => mato-braenovic [link] => /tag/mato-braenovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 2 milijuna kuna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ekskluzivna rekonstrukcija filmske pljačke pelješkog vinara: ‘Mislili smo da nam je prijatelj, kod nas je jeo i pio...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3088 [name] => Ahmet Kalajdžić [username] => ahmet-kalajd-i [email] => ahmet-kalajd-i@sd.hr [password] => $2y$10$YJzF73/O0qBdzW1vwEhRLOn5rEi9VrK8ctDBd6oPdd081qJbwDrgG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ahmet-kalajdzic-3088 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1606 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/42607fc892c16c91a9aed75d3e0b9426?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/26070896.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božo Radić/Cropix, Ahmet Kalajdžić [mainImageDesc] =>

Uglednog vinara s Pelješca okrivljenici su olakšali za ukupno oko 260 tisuća eura, a ukrali su i nakit vrijedan skoro 10 tisuća eura

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/26070896.jpg [title] =>

Uglednog vinara s Pelješca okrivljenici su olakšali za ukupno oko 260 tisuća eura, a ukrali su i nakit vrijedan skoro 10 tisuća eura

Božo Radić/Cropix, Ahmet Kalajdžić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/26059204.jpg [title] =>

Ukupni plijen dosegnuo je 257.811,62 eura

Ahmet Kalajdžić ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/26059200.jpg [title] =>

Ulaz u Potomje

Božo Radić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/26059197.jpg [title] =>

Kuća obitelji Braenović je u slikovitom Boraku

Božo Radić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/26059196.jpg [title] =>

Alat korišten tijekom krađe u Potomju

Ahmet Kalajdžić/ ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/26062950.jpg [title] =>

Odvjetnik Dragan Pištalo

Tonći Plazibat/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Na dubrovačkom je Općinskom sudu prošlog tjedna počeo ponovljeni kazneni postupak za tešku krađu koja se 14. kolovoza prošle godine dogodila u Potomju. Tog ljetnog dana iz sefa u spavaćoj sobi obiteljske kuće poznat pelješke obitelji Braenović ukradeno je ukupno 1,065 milijuna kuna, 102.300 eura, 5.000 USD i 100 funti što preračunato, ukupno iznosi 257.811,62 eura, odnosno 1,942 milijuna kuna.

Ukrali su i nakit procijenjene vrijednosti oko 70 tisuća kuna, odnosno 9.290 eura. Riječ je o iznosu dnevnog prometa te ušteđevini i nasljedstvu te supružnika Viktorije i Mata te njihove kćeri Marije Braeonović, članovima marljive pelješke obitelji koja se na potomskom predjelu Borak kao vlasnici 50 tisuća trsova loze, OPG-a, šest apartmana i konobe bavi turizmom i poljoprivredom.

Tko su optuženici?

Lani su za tu tešku krađu optuženi soboslikar Mate Franić (46) iz Podstrane, serviser klima-uređaja Marin Bašković (44) iz Splita, kuhar Grgo Crnković (51) iz Zadra a s prebivalištem u Neu Isenburgu u Njemačkoj, klesar Nikica Bilobrk (58) iz Zagreba i konobar Josip Feletar (31) iz Zagreba. Dubrovačko Općinsko državno odvjetništvo optužilo ih je a Općinski sud u Dubrovniku, zaključivši da je optužnica dokazana, proglasio krivima za kazneno djelo teške krađe jer su pri počinjenju svladali veće prepreke kako bi iz zatvorenih prostora došli do novca i vrijednih stvari. Franić je osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora od kojih osam mjeseci mora odslužiti a preostalih osam je uvjetni dio koji se neće aktivirati ako naredne tri godine ne počini novo kazneno djelo. Ostali su optuženici dobili po dvije godine zatvora.

---

image

Ukupni plijen dosegnuo je 257.811,62 eura

Ahmet Kalajdžić
---

Međutim, na izrečene su se presudu žalili zamjenica državnog odvjetnika Slavica Mrdić i svi odvjetnici-branitelji optuženih: Franićeva odvjetnica Vedrana Belin, Baškovićeva odvjetnica Ana Birimiša, Crnkovićev odvjetnik Gašpar Lujak, Bilobrkov odvjetnik Dragan Pištalo i Feletarov odvjetnik Marijo Medak. Odlučujući o žalbama, Županijski sud u Varaždinu je kao drugostupanjska instanca uvažio sve prigovore te je zbog povrede odredbi kaznenog postupka i pogrešnog te nepotpuno utvrđenih činjenica ukinuo presudu i sve vratio na ponovni postupak.

---

image

Odvjetnik Dragan Pištalo

Tonći Plazibat/Cropix
---

Varaždinski je sud inzistirao da niži, dubrovački sud točno svima utvrdi točni iznos obeštećenja, držeći da solidarna obveza nije valjano rješenje. Bit će nužno dodatno pojasniti veće prepreke koje su optuženi svladati, temeljem čega je kazneno djelo označeno kao teška a ne obična krađa te utvrditi izvršitelje i pomagače, što uvjetuje visinu kazni. Upravo stoga je varaždinski sud naložio da se, uz nazočnost vještaka i svih optuženih u Potomju obavi očevid. Bit će to 12.prosinca uz nazočnost svih optuženih, od kojih se Franić i Bašković od izricanja presude već na slobodi, dok je Crnković u dubrovačkom, a Bilobrk i Feletar u šibenskom zatvoru gdje ostaju najkasnije do travnja 2024.godine.

‘Kod nas je jeo i pio‘

Tijekom postupka dio okrivljenika je mijenjao iskaz i krivicu svaljivao na ostale, ali je Sudsko vijeće, utvrdilo potpunu ubrojivost i hodogram krađe. Tijekom rođendanske večere. Dogovor o krađi pao je na rođendanskoj večeri Baškovića u restoranu “Kapetanova kuća” u Malom Stonu. Na upit Crnkovića ima li što za “odraditi” Bašković uzvraća da ima jedna kuća u kojoj je postavljao klimu “i tu bi moglo biti novca” te su Franićevim mercedesom odlaze vidjeti je. Sačekavši mrak, Crnković, Bilobrk i Feletar se presvlače u radne tute i navlače rukavice te ih u 21 sat Franić i Bašković ostavljaju kod kuće Braenović koja je prazna jer je cijela obitelj zauzeta radom.

Da ne bi privukli sumnju mještana, odlaze ka obližnjem tunelu Dingač te se za 20-25 minuta vraćaju u Borak, gdje se provalnička trojka iznova, ovaj put s bogatim plijenom novca te zlatnog i srebrnog nakita, ukrcava u vozilo i odlaze u Split, gdje u Franićevom stanu dijele plijen. Tijekom provalničke “operacije” Crnković, Bilobrk i Feletar su se uspeli na 3 metra visoki balkon susjedne kuće, tad u izgradnji i skočili na balkon prvog kata kuće Braenović. Tamo su iz ladice ormara u spavaćoj sobi supružnika ukrali 15 tisuća kuna i 300 € dnevnog inkasa prethodnog dana.

---

image

Kuća obitelji Braenović je u slikovitom Boraku

Božo Radić/Cropix
---

Detaljno pretražujući cijelu kuću pronašli su ključeve sefa u kojem nalaze i uzimaju 800.000 kuna, 100 tisuća eura i 3.500 dolara “u kešu”. Uzeli su i više naušnica, prstenja, lančića i ostalog nakita. Ni to nije bilo dovoljno te prevrtanjem stvari po sobi, u ladici stola Braenovićeve kćeri Marije pronalaze i uzimaju još 250 tisuća kuna, 2.000 €, 1.500 USD i 100 funti.

Po završetku posla u kuću se prva vratila kći i vidjela da je sve razbacano te, posumnjavši u provalu odmah nazvala oca koji je pozvao policiju koja mu je savjetovala da ne ulazi i ništa ne dira dok oni ne dođu i obave očevid. Očevid je trajao sve do 2 sata po ponoći. Zanimljivo je kako lopovi nisu pronašli novac od prodaje automobila koji se nalazio u sinovom ormaru s oružjem. Visoki iznos novca, o visini kojeg su se odvojeno suglasili svi članovi obitelji, Mato Braenović je opravdao ogromnim radom i prihodima OPG-a te nasljedstvom njegova pokojnog oca. Ustvrdivši kako u kući uvijek drže veći iznos novca zapitao se:- Čime smo ovo zaslužili? Baškovića poznajem godinama i smatrao sam ga prijateljem. Postavljao je klime nama i rođaku, pomagao nam u trganju grožđa, kod nas je jeo i pio.

Mijenjali iskaze

Sud je povjerovao uvjerljivom iskazu Franića. Bašković je mijenjao iskaz ali je prvi iskaz, kratko po uhićenju, u bitnom sličan Franićevom. Kasniji je iskaz ocijenjen izbjegavanjem njegove i odgovornosti Crnkovića koji je tvrdio kako se ne osjeća krivim i da uopće nije sudjelovao u krađi, nego je u to vrijeme bio na plaži na suprotnom, sjevernom dijelu Pelješca, u mjestu Drače. Za novac kojeg je policija pronašla pretresom njegove obiteljske kuće njegova je majka Marija Crnković Matak rekla kako potiče još od prodaje nekretnina iz 2006. i 2013. godine. Međutim, time ipak nije uspjela otkloniti odgovornost sa svog sina.

---

image

Alat korišten tijekom krađe u Potomju

Ahmet Kalajdžić/
---

Sud je za obrane Crnkovića, Bilobrka i Feletara zaključio da su neutemeljene: Bilobrk je rekao:- Od Franića se ne može ništa dobro očekivati! Cilj mu je obmanuti sud, a dok je vozio iz Splita ka Pelješkom mostu svo vrijeme je razgovarao mobitelom s nekom ženskom, pravio “lajnu” u krilu i šmrkao kokain! Ako bi vozio polako, upravljao je koljenom pa sam Grgu pitao tko mu je taj, ali mi je odgovorio “Šuti, samo nek mi posuđene novce vrati”!

Feletar je na sudu tvrdio kako je “s Crnkovićem pošao kao zaštita i svjedok” jer je njemu netko nepoznat, trebao Grgi vratiti posuđeni novac. Da mi se što nudilo, ne bih pristao jer mi se dijete imalo roditi mjesec dana nakon što sam završio u istražnom zatvoru”, rekao je.

---

Dio članova “pelješke bande” povezan s pljačkom FINA-e

Podsjetimo kako je kolovoza 2022. dubrovačka policija promptno riješila tešku krađu,a tom su prilikom načelnik Ivan Pavličević te voditelj Krim-policije Zoran Tikvica istakli kako je “posebni značaj akcije pronađeni alat kojim su razbojnici opljačkali obiteljsku kuću jer je taj alat ključ skorih rješenja ranije počinjenih krađa u kojima se koristio”, misleći na alat za razbijanje cilindar-brava. Naglasili su da je pronađeno i više primjeraka vatrenog oružja te je prava sreća što se tijekom provale nije pojavio nitko od ukućana, jer je velika vjerojatnost da bi ga ubili, ilustrirajući to “ranije počinjenom krvavom pljačkom u kojoj je sudjelovao Zadranin G.C. s privremenom adresom u Njemačkoj”.

Naveli su da je G.C. bio optužen kao dio bande u krvavoj pljački FINA-e 2005. kad su hladnokrvno smaknuti zaštitari Drago Renar i Stipe Mušan. No, oslobođen je zbog nedostatka dokaza ali je 2010. uhićen zbog sudjelovanja u pljački 700.000 kuna iz mjenjačnice na Bukovečkoj cesti u Zagrebu iz koje su dosad pronašli samo 132.000 kuna plijena. Zanimljivo je da se G.C. sumnjičio za FINA-u i Zabu kao organizator i vozač, a zbog nedostatka dokaza tri godine nakon pljačke Fine oslobođen je i optužbe za planiranu krađu 2 milijuna kuna iz FINA-e u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu.

---

---

Zbog detaljnih iskaza “zaboravljen” dokaz 13

Među zaplijenjenim novčanicama koje su koncem kolovoza prošle godine predstavnicima medija na izvanredno sazvanoj konferenciji u Villa Palmi s ponosom pokazali načelnik PU dubrovačko-nerertvanske Ivan Pavličević, načelnik Policijske postaje Ston Hrvoje Franković i voditelj dubrovačke Službe kriminalističke policije Zoran Tikvica, posebno se isticala ona s likom bana Josipa Jelačića, uz koju je stajala oznaka kako je to dokaz broj 13.

Tom se prigodom za nominalno najmanju pronađenu novčanicu ustvrdilo kako ima “veliki dokazni potencijal jer je pronađena u vozilu što su ga koristili provalnici u Potomju”. Također, tvrdilo se i kako “krije papilarne otiske dijela provalnika, ali i samog vinara, što je dokaz koji ih povezuje s kaznenim djelom teške krađe”. Međutim, tijekom sudskog kaznenog postupka ta se novčanica iz Franićevog mercedesa uopće nije spomenula. Vjerojatni razlog tome je i činjenica što su prikupljeni dokazi, kao i podrobni iskazi dijela okrivljenika nepobitno potvrdili izravnu umiješanost svih optuženika s provalom u obiteljsku kuću u potomskom naselju Borak na južnim obroncima brda Sv.Tome.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božo Radić/Cropix, Ahmet Kalajdžić Ahmet Kalajdžić Božo Radić/Cropix Božo Radić/Cropix Ahmet Kalajdžić/ Tonći Plazibat/Cropix
Božo Radić/Cropix, Ahmet Kalajdžić

Uglednog vinara s Pelješca okrivljenici su olakšali za ukupno oko 260 tisuća eura, a ukrali su i nakit vrijedan skoro 10 tisuća eura

Ahmet Kalajdžić

Ukupni plijen dosegnuo je 257.811,62 eura

Božo Radić/Cropix

Ulaz u Potomje

Božo Radić/Cropix

Kuća obitelji Braenović je u slikovitom Boraku

Ahmet Kalajdžić/

Alat korišten tijekom krađe u Potomju

Tonći Plazibat/Cropix

Odvjetnik Dragan Pištalo

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/ekskluzivna-rekonstrukcija-filmske-pljacke-peljeskog-vinara-mislili-smo-da-nam-je-prijatelj-kod-nas-je-jeo-i-pio-1339707 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2004176a64f9f63ee45fb271009e265b258cac29 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ekskluzivna+rekonstrukcija+filmske+plja%C4%8Dke+pelje%C5%A1kog+vinara%3A+%E2%80%98Mislili+smo+da+nam+je+prijatelj%2C+kod+nas+je+jeo+i+pio...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fekskluzivna-rekonstrukcija-filmske-pljacke-peljeskog-vinara-mislili-smo-da-nam-je-prijatelj-kod-nas-je-jeo-i-pio-1339707 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fekskluzivna-rekonstrukcija-filmske-pljacke-peljeskog-vinara-mislili-smo-da-nam-je-prijatelj-kod-nas-je-jeo-i-pio-1339707 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 2 milijuna kuna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Crna kronika2 milijuna kuna

Ekskluzivna rekonstrukcija filmske pljačke pelješkog vinara: ‘Mislili smo da nam je prijatelj, kod nas je jeo i pio...‘

Piše Ahmet Kalajdžić
17. studenog 2023. - 12:22
Uglednog vinara s Pelješca okrivljenici su olakšali za ukupno oko 260 tisuća eura, a ukrali su i nakit vrijedan skoro 10 tisuća euraBožo Radić/Cropix, Ahmet Kalajdžić

Na dubrovačkom je Općinskom sudu prošlog tjedna počeo ponovljeni kazneni postupak za tešku krađu koja se 14. kolovoza prošle godine dogodila u Potomju. Tog ljetnog dana iz sefa u spavaćoj sobi obiteljske kuće poznat pelješke obitelji Braenović ukradeno je ukupno 1,065 milijuna kuna, 102.300 eura, 5.000 USD i 100 funti što preračunato, ukupno iznosi 257.811,62 eura, odnosno 1,942 milijuna kuna.

Ukrali su i nakit procijenjene vrijednosti oko 70 tisuća kuna, odnosno 9.290 eura. Riječ je o iznosu dnevnog prometa te ušteđevini i nasljedstvu te supružnika Viktorije i Mata te njihove kćeri Marije Braeonović, članovima marljive pelješke obitelji koja se na potomskom predjelu Borak kao vlasnici 50 tisuća trsova loze, OPG-a, šest apartmana i konobe bavi turizmom i poljoprivredom....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 18:34