StoryEditorOCM
BiznisTRAŽE RJEŠENJA

Prva udruga menadžera u zdravstvu u Hrvatskoj ima ambiciozne planove; želi doprinijeti boljoj zdravstvenoj skrbi

Piše Ljubica Vuko
16. veljače 2024. - 08:14

Hrvatska udruga menadžera u zdravstvu (HUMZ) osnovana je 15. prosinca 2023. godine na Ekonomskom Fakultetu u Splitu, gdje je i sjedište Udruge.

- Ovo je prva udruga menadžera u zdravstvu u Republici Hrvatskoj koja je nastala s ciljem promoviranja rada menadžera i menadžerske struke u zdravstvu čija su uloga i važnost trenutno na nedovoljnoj razini u Republici Hrvatskoj što se nepovoljno održava na funkcioniranje zdravstvenog sustava – kazuje nam izv. prof. dr. sc. Željko Mateljak s Ekonomskog fakulteta u Splitu, predsjednik Hrvatske udruge menadžera u zdravstvu.

Ideja o osnivanju ove udruge potekla je od skupine polaznika prve generacije sveučilišnog specijalističkog studija "Menadžment zdravstvenih organizacija", zajedničkog studija Ekonomskog i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Inicijator uvođenja tog studijskog programa i voditelj studija je upravo prof. Mateljak, a sve kako bi se u uvjetima složenog poslovnog okruženja podigla razina znanja postojećih i budućih upravljačkih kadrova u zdravstvenim organizacijama u Republici Hrvatskoj, pa i šire.

- Namjera Udruge je okupiti osobe koje obavljaju menadžerske funkcije u zdravstvenim organizacijama, druge diplomirane punoljetne fizičke osobe, koji rade i djeluju u zdravstvenim organizacijama, te druge pravne i fizičke osobe sukladno Statutu, radi unaprjeđenja i pomaganja u stručnom radu Udruge i njezine afirmacije u zemlji i inozemstvu - kažr dr. Mateljak.

Dodaje kako je temeljna ideja Udruge povezivanje i sinergija članova koji rade i djeluju u zdravstvenim organizacijama s ciljem učinkovitog upravljanja zdravstvenim sustavima u Republici Hrvatskoj te kako bi doprinijeli boljem pristupu i razvoju kvalitete zdravstvene skrbi za sve njezine korisnike.

Trenutno HUMZ ima 45 članova/članica, a među njima su renomirani medicinski djelatnici u Hrvatskoj.

- Iako trenutno postojimo dva mjeseca naših 45 članova je respektabilna brojka, a ostvarili smo i dvije međunarodne suradnje, i to s Poljskom udrugom bolnica u zdravstvu i Poljskom fondacijom u zdravstvu. U tome iznimnu zahvalu dajem kolegi Jaroslawu Fedorowskom, predsjedniku Poljske udruge bolnica u zdravstvu i Michalu Dybowskom, predsjedniku Poljske fondacije u zdravstvu – ističe prof. Mateljak.

Predsjednik HUMZ-a kazuje i kako su njihovi ciljevi povezivanje s udrugama u zemlji i inozemstvu sa svrhom učinkovitom upravljanja zdravstvenim organizacijama u Hrvatskoj.

-Uz to, s našim partnerima ćemo organizirati brojne stručne tribine, konferencije, gostujuća predavanja kako bi ukazali na određena područja u kojima je moguće zdravstvene organizacije učiniti učinkovitima. Također, razmjenjivat ćemo iskustva koja imaju zdravstvene organizacije u inozemstvu te o tome raspravljati u Republici Hrvatskoj kako bi podigli nivo efikasnosti poslovanja u zdravstvenim organizacijama – pojašnjava.

Dodaje i kako će predlagati brojna rješenja na probleme poslovanja u zdravstvu te kroz brojne stručne projekte ta rješenja implementirati. Cilj im je pomoći zdravstvenim organizacijama da riješe svoje poslovne probleme.

- Što se tiče uloge menadžera u zdravstvu, ona treba biti usmjerena ka ostvarivanju efikasnijeg organizacijskog koncepta, boljih radnih uvjeta, bolje radne klime, veće razine motivacije. Upravo ćemo mi kroz Udrugu naglašavati koji su to temeljni problemi koji se pojavljuju u zdravstvenim organizacijama i kako ih rješavati. Zbog toga je Udruga i osnovana da u partnerstvu sa zdravstvenim organizacijama i Ministarstvom zdravstva otvori određene teme (probleme) koji postoje, da se o njima raspravlja i predlože rješenja. To je pravi put kako rješavati određene probleme, da se o njima raspravlja – ističe dr.Mateljak.

image

Split, 200123.
Svečano otvaranje poslijediplomskog speciljalističkog studija ‘Menadžment zdravstvenih organizacija Ekonomskog i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu

Jakov Prkić/Cropix

Na pitanje o sveučilišnom specijalističkom studija "Menadžment zdravstvenih organizacija", koji je dosad upisao dvije generacije polaznika, naš sugovornik odgovara kako postoji veliki interes za tim studijem.

-Ovo je prvi studij u Hrvatskoj iz područja ekonomije. Naši polaznici dolaze i Dubrovnika, Splita, Zadra i ostalih zdravstvenih organizacija. Sada ćemo u svibnju raspisati natječaj za treću generaciju polaznika – kaže prof. Mateljak.

Također pojašnjava kako polaznici uče kako ponuditi rješenja za nastale poslovne probleme kroz stvarne studije slučaja.

- Svake godine nastojimo osuvremeniti nastavni plan i proces novim predmetima. Primjerice, ove godine planiramo uvesti novi predmet pod nazivom "Zdravstvena diplomacija", koja je itekako potrebna i atraktivna novim polaznicima. Uz to, naši polaznici imaju posebnu cjelinu na međunarodnoj konferenciji KOI koja im pomaže kako napraviti kvalitetan specijalistički rad – kaže prof. Mateljak govoreći o studiju koji menadžerima u zdravstvu pruža nova znanja.

Ističe i kako se cjelokupni studij odvija na konzultativnoj osnovi između polaznika i nastavnika.

-Svakom nastavniku na ovom studiju se iznimno zahvaljujem, kao voditelj, na predanosti, susretljivosti i kvaliteti prenošenja znanja polaznicima. Ovo nam sve pokazuju i visoke ocjene dobivene od naših polaznika kod ispitivanja kvalitete nastavnika i nastavnog procesa, koje je provedeno. Na ovom studiju se prvi put nastava na Ekonomskom fakultetu održava u turnusnom principu koji itekako motivira polaznike na pohađanje nastave i polaganje ispita. Od ove godine ćemo sa svim zdravstvenim organizacijama ostvariti službeni partnerski odnos gdje će naši polaznici moći posjetiti određenu zdravstvenu organizaciju – kaže izv. prof. dr. sc. Željko Mateljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:00