stdClass Object ( [id] => 1351600 [title] => Milanović i Plenković su oko ophodnih brodova blagonakloni prema Debeljaku. Imamo dokumente koji otkrivaju pozadinu! [alias] => milanovic-i-plenkovic-su-oko-ophodnih-su-brodova-blagonakloni-prema-debeljaku-imamo-dokumente-koji-otkrivaju-pozadinu [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Uh, ni ovo se neće svidjeti državi, odnosno stupovima društva koji je predstavljaju: Zoranu Milanoviću, predsjedniku Republike i bivšem premijeru, ali ni Andreju Plenkoviću, šefu aktualne Vlade. Kao ni njihovim ministrima obrane, smjenjivali su se u više navrata pa da ih sve ne nabrajamo u ovoj invokaciji, kasnije će biti mjesta.

Opet ophodni brodovi... Isti oni kojima vas davimo u posljednje vrijeme. Jer su ugovoreni odavno, u prosincu 2014. godine, još malo pa ode čitavo desetljeće! Pet komada naručeno, Obalnoj straži Hrvatske ratne mornarice isporučen – jedan. Naručitelj: Ministarstvo obrane. Graditelj: "Brodogradilište specijalnih objekata" u vlasništvu Tomislava Debeljaka. Vrijednost ugovora: ukupno 430 milijuna kuna (390 izvornih, poslije uvećanih za 40, zbog rasta cijena, uz tumačenje da zakon dopušta korekciju od najviše deset posto). Za svih pet brodova.

Nego, svašta se da iščačkati s tog interneta, posebno ako znate gdje valja čačkati. Pa naletite i na ono što se činilo zagonetnim, skrivenim, da ne kažemo tajnim. A tiče se pitanja vlasništva nad tom nedovršenom flotom ophodnih brodova, koji u raznim fazama gradnje, eno, još stoje u halama "Specijalne" u splitskom pogonu zagrebačkog škvera koji se sasvim slučajno, valjda nekom greškom, zove "Brodosplit".

Kako mu je to uspjelo?

Taj bombončić na koji smo naletjeli – prelistavajući javno dostupnu stečajnu dokumentaciju jedne od nekoliko desetaka "Brodosplitovih" posrnulih tvrtki kćeri, koja se odaziva na ime "Interijer i završni radovi" – otkriva ono o čemu smo se svi dugo pitali! Kako je, naime, Debeljaku pošlo za rukom upisati četiri nedovršena broda kao svoje vlasništvo?! Dobro, ne njegovo privatno, već vlasništvo njegova "Brodogradilišta specijalnih objekata".

Imaju oni i svoja imena, pisali smo to već: "Skradin", "Karlobag", "Opatija" i "Umag". (Protip "Omiš" već je bio predan Mornarici.) Uspio ih je bio uvesti u upisnik brodova – javnu knjigu – kod Lučke kapetanije u Splitu, bez ikakva tereta, odnosno hipoteke u korist države koja je brodove naručila i dobrim dijelom platila. Bez zabilježbe, bez ikakve zaštite.

---

image

Ovako genijalan ugovor ostvaren je u vrijeme dok je ministar obrane u Milanovićevoj Vladi bio Ante Kotromanović

Tom Dubravec/Cropix
---

Bez naznake da su oni još u gradnji. Što je ispravljeno kasnije, poslije velike medijske buke. Kao da države u čitavoj toj priči uopće nema. Iako govorimo o brodovima za Hrvatsku ratnu mornaricu! Dok je Mario Banožić, u to vrijeme, prije koju godinu, nekim čudom ministar obrane, lupetao da su brodovi u "državnom vlasništvu, upisani u registar hrvatskih brodova". Kao da se Registar time uopće bavi! Nezabilježeno...

Upravo smo tim rečenicama začinjali tekstove navedene tematike.

A evo – konačno – što o korijenima vlasništva nad ophodnim brodovima kaže Rješenje splitske Lučke kapetanije od 8. siječnja 2021. godine. Pronašli smo ga listajući već spomenutu stečajnu dokumentaciju posrnulih škverskih "Interijera":

"S obzirom da se u ugovoru o gradnji ugovorne strane nisu sporazumjele u čijem će vlasništvu brod u gradnji biti, dopuštena je uknjižba prava vlasništva u korist brodograditelja, a sve u skladu s odredbom čl. 432. Pomorskog zakonika."

Opa! Nisu se sporazumjele u čijem će vlasništvu brod u gradnji biti!

Je, u pravu su...

Samo tren, a članak 432. Pomorskog zakonika glasi: "Ako ugovorom o gradnji broda nije drugačije predviđeno, smatra se da brod u gradnji pripada brodograditelju."

Citirali smo rješenje o prvom upisu broda koji nosi ime "Umag". Odnosno oznaku "Brodosplit 541". I ostala tri rješenja su ista, samo se mijenjaju brodska imena.

---

image

A kad je sastavljan aneks ugovora o gradnji, opet ništa nije navedeno o vlasništvu države. Ministar obrane bio je Damir Krstičević u Vladi Andreja Plenkovića. Bravo!

Goran Mehkek/Cropix
---

U obrazloženju rješenja – pravnog akta – Lučka kapetanija Split navodi da joj je 5. siječnja 2021. godine BSO podnio prijedlog o prvom upisu broda i "uknjižbi prava vlasništva na istome u svoju korist, za cijelo".

I da je "Brodogradilište specijalnih objekata" dostavilo isprave: ugovor o gradnji brodova od 2. prosinca 2014. godine između MORH-a i BSO-a, potvrdu o tehničkim podacima, zahtjev za nadzor nad gradnjom i (!) garanciju za dobro izvršenje posla, izdanu od HBOR-a 15. srpnja 2020. godine.

I Lučka kapetanija dalje u obrazloženju kratko zaključuje: "Prijava je osnovana."

Toliko o Banožićevim tvrdnjama da su brodovi vlasništvo države i da je to vlasništvo definirano ugovorom o gradnji brodova! Zato Ministarstvo obrane nikada i nije objavilo sadržaj tih ugovora, a dužnosnici su izjavljivali da se radi o klasificiranom, tajnom dokumentu. Ne trzajući na novinarske prijedloge da objave samo dio o vlasništvu, ako već ne mogu ostale detalje. U vrijeme ugovaranja brodova, koncem 2014. godine, premijer je bio Milanović, a ministar obrane Ante Kotromanović. Valjda zato Zoki, danas u ulozi predsjednika države i zapovjednika Oružanih snaga, pravedničkim gnjevom obuzet viče o svemu drugom osim o ophodnim brodovima. Osobito u vrijeme nedavnih sukoba s Banožićem.

---

image

Evo rješenja...

---

A u vrijeme sklapanja aneksa ugovora o gradnji ophodnih brodova, u veljači 2020. godine, premijer je bio isti ovaj današnji – Andrej Plenković. Njegov potpredsjednik u Vladi, ujedno i ministar obrane, bio je general Damir Krstičević. Izgleda da ni oni nisu išli previše za tim što to u brodograđevnom ugovoru piše kada je riječ o vlasništvu nad ophodnim brodovima u gradnji.

Ma vidi, izgubili su...

Valjda zato ni Plenki ne govori puno o toj čuvenoj floti koja bi trebala nadzirati naš Jadran, schengenske granice Europske unije i filijalnu modru pučinu moćnoga Sjevernoatlantskog saveza. Našeg.

Banožić se bio uhvatio, kao, on će to srediti. Vidjeli smo kako je prošlo. Na Upravnom sudu u Splitu pokušala je bila država ispraviti stvari. Tužeći samu sebe, odnosno vlastito Ministarstvo mora (čija je produžena ruka Lučka kapetanija koja vodi brodski upisnik).

Tko bi rekao, izgubili su! Pokazalo se da ne znaju ni toliko da tužbu treba uputiti Ministarstvo obrane, koje je brodove i naručilo, a ne Republika Hrvatska... Pa su se žalili Visokom upravnom sudu. Hm, na temelju čega misle da će dobiti?!

Ako se prisjetimo onog: "S obzirom da se u ugovoru o gradnji ugovorne strane nisu sporazumjele u čijem će vlasništvu brod u gradnji biti, dopuštena je uknjižba prava vlasništva u korist brodograditelja, a sve u skladu s odredbom čl. 432. Pomorskog zakonika."

Nekako se država dosad pokazala nejakom u gradnji flote vlastite Obalne straže. Spretniji je tu bio Debeljak. Koji već neko vrijeme tvrdi da nema čime dovršiti brodove, budući da je sve jako poskupjelo kroz brzo prohujale godine. Da je često pokušavao riješiti taj problem, ali da su ga vlasti ignorirale. Osobito Banožić. I da mu treba barem još 120 milijuna kuna! Danas već možda i više...

---

image

U rješenju sve piše, država nije stavila u ugovor da su brodovi njezino vlasništvo. Može li gore!!!

---

Podsjetimo, dosad je plaćeno oko 70 posto, koliko je posla navodno i obavljeno u škveru.

Pa mu je Plenković nekidan poslao novog ministra obrane Ivana Anušića. Potpredsjednika Vlade. I ljutog fajtera s prvih crta slavonskog ratišta ranih "devedesetih", u ta doba maloljetnog.

I suze na oko krenule

Koji – koliko smo shvatili – nedovršene brodove u škverskim halama nije ni obišao za svojeg kratkog splitskog posjeta HRM-u i Debeljaku.

Tek je Anušić, obraćajući se novinarima nekih dvjestotinjak sekundi, najavio da će sve biti u redu i da su dogovorili nastavak suradnje i dovršetak brodova.

Debeljak je bio kratko dodao da se više puta naježio! Preplavljen emocijama. A svi smo vidjeli i kako se uzbuđeno osmjehuje. Jedini u toj plejadi domoljubnih asova! Za razliku od smrknutog Anušića.

I što mislite, hoće li dobiti što je tražio? Ne ministar, graditelj.

A u međuvremenu evo malo glazbe iz našeg studija: "Neki odma počeše da blate Ibrin lik, al‘ samo prava raja je znala u čemu je trik: nije Ibro, jarane, naš fukara, Ibro ti je de facto umjetnik..."

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PLATIT ĆEMO SVI... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => PLATIT ĆEMO SVI... 2 0 7657 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-30 09:33:26 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-31 08:54:13 [modified_by] => 3259 [publish_up] => 2023-12-31 06:54:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Milanović i Plenković su oko ophodnih su brodova blagonakloni prema Debeljaku. Imamo dokumente koji otkrivaju pozadinu! page_title=Milanović i Plenković su oko ophodnih su brodova blagonakloni prema Debeljaku. Imamo dokumente koji otkrivaju pozadinu! [metakey] => ophodni brodovi, Ante Kotromanović, Tomislav Debeljak, splitski škver [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/30\/26127324.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/30\/26273680.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/30\/26273989.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/30\/25567293.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/30\/12964752.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","","","Tom Dubravec\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Smrknuto Anu\u0161i\u0107evo lice i dobro rasplo\u017eeni Debeljak. Tko mu \u0161to mo\u017ee? Dr\u017eava? Ma dajte...<\/p>","

Evo rje\u0161enja...<\/p>","

U rje\u0161enju sve pi\u0161e, dr\u017eava nije stavila u ugovor da su brodovi njezino vlasni\u0161tvo. Mo\u017ee li gore!!!<\/p>","

Ovako genijalan ugovor ostvaren je u vrijeme dok je ministar obrane u Milanovi\u0107evoj Vladi bio Ante Kotromanovi\u0107<\/p>","

A kad je sastavljan aneks ugovora o gradnji, opet ni\u0161ta nije navedeno o vlasni\u0161tvu dr\u017eave. Ministar obrane bio je Damir Krsti\u010devi\u0107 u Vladi Andreja Plenkovi\u0107a. Bravo!<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26127324_1920.jpg":"1920x1080","k_26127324_1280.jpg":"1280x1280","k_26127324_1024.jpg":"1024x1024","k_26127324_640.jpg":"640x640","k_26127324_480.jpg":"480x480","k_26127324_340.jpg":"340x340","k_26127324_220.jpg":"220x220","o_26127324_1280.jpg":"1280x853","o_26127324_1024.jpg":"1024x682","o_26127324_640.jpg":"640x426","o_26127324_480.jpg":"480x320","o_26127324_340.jpg":"340x226","o_26127324_220.jpg":"220x146","h_26127324_1280.jpg":"1280x854","h_26127324_1024.jpg":"1024x683","h_26127324_640.jpg":"640x427","h_26127324_480.jpg":"480x320","h_26127324_340.jpg":"340x227","h_26127324_220.jpg":"220x147","pp_26127324_1280.jpg":"1280x1628","pp_26127324_1024.jpg":"1024x1303","pp_26127324_640.jpg":"640x814","pp_26127324_480.jpg":"480x611","pp_26127324_340.jpg":"340x432","pp_26127324_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2716","hd_26273680_1920.jpg":"1920x1080","k_26273680_1280.jpg":"1280x1280","k_26273680_1024.jpg":"1024x1024","k_26273680_640.jpg":"640x640","k_26273680_480.jpg":"480x480","k_26273680_340.jpg":"340x340","k_26273680_220.jpg":"220x220","o_26273680_1280.jpg":"1280x1810","o_26273680_1024.jpg":"1024x1448","o_26273680_640.jpg":"640x905","o_26273680_480.jpg":"480x679","o_26273680_340.jpg":"340x480","o_26273680_220.jpg":"220x311","h_26273680_1280.jpg":"1280x854","h_26273680_1024.jpg":"1024x683","h_26273680_640.jpg":"640x427","h_26273680_480.jpg":"480x320","h_26273680_340.jpg":"340x227","h_26273680_220.jpg":"220x147","pp_26273680_1280.jpg":"1280x1628","pp_26273680_1024.jpg":"1024x1303","pp_26273680_640.jpg":"640x814","pp_26273680_480.jpg":"480x611","pp_26273680_340.jpg":"340x432","pp_26273680_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2716","hd_26273989_1920.jpg":"1920x1080","k_26273989_1280.jpg":"1280x1280","k_26273989_1024.jpg":"1024x1024","k_26273989_640.jpg":"640x640","k_26273989_480.jpg":"480x480","k_26273989_340.jpg":"340x340","k_26273989_220.jpg":"220x220","o_26273989_1280.jpg":"1280x1810","o_26273989_1024.jpg":"1024x1448","o_26273989_640.jpg":"640x905","o_26273989_480.jpg":"480x679","o_26273989_340.jpg":"340x480","o_26273989_220.jpg":"220x311","h_26273989_1280.jpg":"1280x854","h_26273989_1024.jpg":"1024x683","h_26273989_640.jpg":"640x427","h_26273989_480.jpg":"480x320","h_26273989_340.jpg":"340x227","h_26273989_220.jpg":"220x147","pp_26273989_1280.jpg":"1280x1628","pp_26273989_1024.jpg":"1024x1303","pp_26273989_640.jpg":"640x814","pp_26273989_480.jpg":"480x611","pp_26273989_340.jpg":"340x432","pp_26273989_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1361","hd_25567293_1920.jpg":"1920x1080","k_25567293_1280.jpg":"1280x1280","k_25567293_1024.jpg":"1024x1024","k_25567293_640.jpg":"640x640","k_25567293_480.jpg":"480x480","k_25567293_340.jpg":"340x340","k_25567293_220.jpg":"220x220","o_25567293_1280.jpg":"1280x907","o_25567293_1024.jpg":"1024x725","o_25567293_640.jpg":"640x453","o_25567293_480.jpg":"480x340","o_25567293_340.jpg":"340x241","o_25567293_220.jpg":"220x155","h_25567293_1280.jpg":"1280x854","h_25567293_1024.jpg":"1024x683","h_25567293_640.jpg":"640x427","h_25567293_480.jpg":"480x320","h_25567293_340.jpg":"340x227","h_25567293_220.jpg":"220x147","pp_25567293_1280.jpg":"1280x1628","pp_25567293_1024.jpg":"1024x1303","pp_25567293_640.jpg":"640x814","pp_25567293_480.jpg":"480x611","pp_25567293_340.jpg":"340x432","pp_25567293_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_12964752_1920.jpg":"1920x1080","k_12964752_1280.jpg":"1280x1280","k_12964752_1024.jpg":"1024x1024","k_12964752_640.jpg":"640x640","k_12964752_480.jpg":"480x480","k_12964752_340.jpg":"340x340","k_12964752_220.jpg":"220x220","o_12964752_1280.jpg":"1280x853","o_12964752_1024.jpg":"1024x682","o_12964752_640.jpg":"640x426","o_12964752_480.jpg":"480x320","o_12964752_340.jpg":"340x226","o_12964752_220.jpg":"220x146","h_12964752_1280.jpg":"1280x854","h_12964752_1024.jpg":"1024x683","h_12964752_640.jpg":"640x427","h_12964752_480.jpg":"480x320","h_12964752_340.jpg":"340x227","h_12964752_220.jpg":"220x147","pp_12964752_1280.jpg":"1280x1628","pp_12964752_1024.jpg":"1024x1303","pp_12964752_640.jpg":"640x814","pp_12964752_480.jpg":"480x611","pp_12964752_340.jpg":"340x432","pp_12964752_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15629019 Threads: 2 Questions: 3220561057 Slow queries: 7277963 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236357935 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/biznis/milanovic-i-plenkovic-su-oko-ophodnih-su-brodova-blagonakloni-prema-debeljaku-imamo-dokumente-koji-otkrivaju-pozadinu-1351600 [printLink] => /vijesti/biznis/milanovic-i-plenkovic-su-oko-ophodnih-su-brodova-blagonakloni-prema-debeljaku-imamo-dokumente-koji-otkrivaju-pozadinu-1351600?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 602024 [name] => ophodni brodovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-19 09:52:36 [main_article_id] => 0 [alias] => ophodni-brodovi [link] => /tag/ophodni-brodovi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 365848 [name] => Ante Kotromanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-kotromanovic [link] => /tag/ante-kotromanovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 362802 [name] => Tomislav Debeljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tomislav-debeljak [link] => /tag/tomislav-debeljak ) [3] => stdClass Object ( [id] => 365584 [name] => splitski škver [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => splitski-skver [link] => /tag/splitski-skver ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PLATIT ĆEMO SVI... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Milanović i Plenković su oko ophodnih brodova blagonakloni prema Debeljaku. Imamo dokumente koji otkrivaju pozadinu! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/30/26127324.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] =>

Smrknuto Anušićevo lice i dobro rasploženi Debeljak. Tko mu što može? Država? Ma dajte...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/30/26127324.jpg [title] =>

Smrknuto Anušićevo lice i dobro rasploženi Debeljak. Tko mu što može? Država? Ma dajte...

Saša Burić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/30/26273680.jpg [title] =>

Evo rješenja...

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/30/26273989.jpg [title] =>

U rješenju sve piše, država nije stavila u ugovor da su brodovi njezino vlasništvo. Može li gore!!!

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/30/25567293.jpg [title] =>

Ovako genijalan ugovor ostvaren je u vrijeme dok je ministar obrane u Milanovićevoj Vladi bio Ante Kotromanović

Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/30/12964752.jpg [title] =>

A kad je sastavljan aneks ugovora o gradnji, opet ništa nije navedeno o vlasništvu države. Ministar obrane bio je Damir Krstičević u Vladi Andreja Plenkovića. Bravo!

Goran Mehkek/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Uh, ni ovo se neće svidjeti državi, odnosno stupovima društva koji je predstavljaju: Zoranu Milanoviću, predsjedniku Republike i bivšem premijeru, ali ni Andreju Plenkoviću, šefu aktualne Vlade. Kao ni njihovim ministrima obrane, smjenjivali su se u više navrata pa da ih sve ne nabrajamo u ovoj invokaciji, kasnije će biti mjesta.

Opet ophodni brodovi... Isti oni kojima vas davimo u posljednje vrijeme. Jer su ugovoreni odavno, u prosincu 2014. godine, još malo pa ode čitavo desetljeće! Pet komada naručeno, Obalnoj straži Hrvatske ratne mornarice isporučen – jedan. Naručitelj: Ministarstvo obrane. Graditelj: "Brodogradilište specijalnih objekata" u vlasništvu Tomislava Debeljaka. Vrijednost ugovora: ukupno 430 milijuna kuna (390 izvornih, poslije uvećanih za 40, zbog rasta cijena, uz tumačenje da zakon dopušta korekciju od najviše deset posto). Za svih pet brodova.

Nego, svašta se da iščačkati s tog interneta, posebno ako znate gdje valja čačkati. Pa naletite i na ono što se činilo zagonetnim, skrivenim, da ne kažemo tajnim. A tiče se pitanja vlasništva nad tom nedovršenom flotom ophodnih brodova, koji u raznim fazama gradnje, eno, još stoje u halama "Specijalne" u splitskom pogonu zagrebačkog škvera koji se sasvim slučajno, valjda nekom greškom, zove "Brodosplit".

Kako mu je to uspjelo?

Taj bombončić na koji smo naletjeli – prelistavajući javno dostupnu stečajnu dokumentaciju jedne od nekoliko desetaka "Brodosplitovih" posrnulih tvrtki kćeri, koja se odaziva na ime "Interijer i završni radovi" – otkriva ono o čemu smo se svi dugo pitali! Kako je, naime, Debeljaku pošlo za rukom upisati četiri nedovršena broda kao svoje vlasništvo?! Dobro, ne njegovo privatno, već vlasništvo njegova "Brodogradilišta specijalnih objekata".

Imaju oni i svoja imena, pisali smo to već: "Skradin", "Karlobag", "Opatija" i "Umag". (Protip "Omiš" već je bio predan Mornarici.) Uspio ih je bio uvesti u upisnik brodova – javnu knjigu – kod Lučke kapetanije u Splitu, bez ikakva tereta, odnosno hipoteke u korist države koja je brodove naručila i dobrim dijelom platila. Bez zabilježbe, bez ikakve zaštite.

---

image

Ovako genijalan ugovor ostvaren je u vrijeme dok je ministar obrane u Milanovićevoj Vladi bio Ante Kotromanović

Tom Dubravec/Cropix
---

Bez naznake da su oni još u gradnji. Što je ispravljeno kasnije, poslije velike medijske buke. Kao da države u čitavoj toj priči uopće nema. Iako govorimo o brodovima za Hrvatsku ratnu mornaricu! Dok je Mario Banožić, u to vrijeme, prije koju godinu, nekim čudom ministar obrane, lupetao da su brodovi u "državnom vlasništvu, upisani u registar hrvatskih brodova". Kao da se Registar time uopće bavi! Nezabilježeno...

Upravo smo tim rečenicama začinjali tekstove navedene tematike.

A evo – konačno – što o korijenima vlasništva nad ophodnim brodovima kaže Rješenje splitske Lučke kapetanije od 8. siječnja 2021. godine. Pronašli smo ga listajući već spomenutu stečajnu dokumentaciju posrnulih škverskih "Interijera":

"S obzirom da se u ugovoru o gradnji ugovorne strane nisu sporazumjele u čijem će vlasništvu brod u gradnji biti, dopuštena je uknjižba prava vlasništva u korist brodograditelja, a sve u skladu s odredbom čl. 432. Pomorskog zakonika."

Opa! Nisu se sporazumjele u čijem će vlasništvu brod u gradnji biti!

Je, u pravu su...

Samo tren, a članak 432. Pomorskog zakonika glasi: "Ako ugovorom o gradnji broda nije drugačije predviđeno, smatra se da brod u gradnji pripada brodograditelju."

Citirali smo rješenje o prvom upisu broda koji nosi ime "Umag". Odnosno oznaku "Brodosplit 541". I ostala tri rješenja su ista, samo se mijenjaju brodska imena.

---

image

A kad je sastavljan aneks ugovora o gradnji, opet ništa nije navedeno o vlasništvu države. Ministar obrane bio je Damir Krstičević u Vladi Andreja Plenkovića. Bravo!

Goran Mehkek/Cropix
---

U obrazloženju rješenja – pravnog akta – Lučka kapetanija Split navodi da joj je 5. siječnja 2021. godine BSO podnio prijedlog o prvom upisu broda i "uknjižbi prava vlasništva na istome u svoju korist, za cijelo".

I da je "Brodogradilište specijalnih objekata" dostavilo isprave: ugovor o gradnji brodova od 2. prosinca 2014. godine između MORH-a i BSO-a, potvrdu o tehničkim podacima, zahtjev za nadzor nad gradnjom i (!) garanciju za dobro izvršenje posla, izdanu od HBOR-a 15. srpnja 2020. godine.

I Lučka kapetanija dalje u obrazloženju kratko zaključuje: "Prijava je osnovana."

Toliko o Banožićevim tvrdnjama da su brodovi vlasništvo države i da je to vlasništvo definirano ugovorom o gradnji brodova! Zato Ministarstvo obrane nikada i nije objavilo sadržaj tih ugovora, a dužnosnici su izjavljivali da se radi o klasificiranom, tajnom dokumentu. Ne trzajući na novinarske prijedloge da objave samo dio o vlasništvu, ako već ne mogu ostale detalje. U vrijeme ugovaranja brodova, koncem 2014. godine, premijer je bio Milanović, a ministar obrane Ante Kotromanović. Valjda zato Zoki, danas u ulozi predsjednika države i zapovjednika Oružanih snaga, pravedničkim gnjevom obuzet viče o svemu drugom osim o ophodnim brodovima. Osobito u vrijeme nedavnih sukoba s Banožićem.

---

image

Evo rješenja...

---

A u vrijeme sklapanja aneksa ugovora o gradnji ophodnih brodova, u veljači 2020. godine, premijer je bio isti ovaj današnji – Andrej Plenković. Njegov potpredsjednik u Vladi, ujedno i ministar obrane, bio je general Damir Krstičević. Izgleda da ni oni nisu išli previše za tim što to u brodograđevnom ugovoru piše kada je riječ o vlasništvu nad ophodnim brodovima u gradnji.

Ma vidi, izgubili su...

Valjda zato ni Plenki ne govori puno o toj čuvenoj floti koja bi trebala nadzirati naš Jadran, schengenske granice Europske unije i filijalnu modru pučinu moćnoga Sjevernoatlantskog saveza. Našeg.

Banožić se bio uhvatio, kao, on će to srediti. Vidjeli smo kako je prošlo. Na Upravnom sudu u Splitu pokušala je bila država ispraviti stvari. Tužeći samu sebe, odnosno vlastito Ministarstvo mora (čija je produžena ruka Lučka kapetanija koja vodi brodski upisnik).

Tko bi rekao, izgubili su! Pokazalo se da ne znaju ni toliko da tužbu treba uputiti Ministarstvo obrane, koje je brodove i naručilo, a ne Republika Hrvatska... Pa su se žalili Visokom upravnom sudu. Hm, na temelju čega misle da će dobiti?!

Ako se prisjetimo onog: "S obzirom da se u ugovoru o gradnji ugovorne strane nisu sporazumjele u čijem će vlasništvu brod u gradnji biti, dopuštena je uknjižba prava vlasništva u korist brodograditelja, a sve u skladu s odredbom čl. 432. Pomorskog zakonika."

Nekako se država dosad pokazala nejakom u gradnji flote vlastite Obalne straže. Spretniji je tu bio Debeljak. Koji već neko vrijeme tvrdi da nema čime dovršiti brodove, budući da je sve jako poskupjelo kroz brzo prohujale godine. Da je često pokušavao riješiti taj problem, ali da su ga vlasti ignorirale. Osobito Banožić. I da mu treba barem još 120 milijuna kuna! Danas već možda i više...

---

image

U rješenju sve piše, država nije stavila u ugovor da su brodovi njezino vlasništvo. Može li gore!!!

---

Podsjetimo, dosad je plaćeno oko 70 posto, koliko je posla navodno i obavljeno u škveru.

Pa mu je Plenković nekidan poslao novog ministra obrane Ivana Anušića. Potpredsjednika Vlade. I ljutog fajtera s prvih crta slavonskog ratišta ranih "devedesetih", u ta doba maloljetnog.

I suze na oko krenule

Koji – koliko smo shvatili – nedovršene brodove u škverskim halama nije ni obišao za svojeg kratkog splitskog posjeta HRM-u i Debeljaku.

Tek je Anušić, obraćajući se novinarima nekih dvjestotinjak sekundi, najavio da će sve biti u redu i da su dogovorili nastavak suradnje i dovršetak brodova.

Debeljak je bio kratko dodao da se više puta naježio! Preplavljen emocijama. A svi smo vidjeli i kako se uzbuđeno osmjehuje. Jedini u toj plejadi domoljubnih asova! Za razliku od smrknutog Anušića.

I što mislite, hoće li dobiti što je tražio? Ne ministar, graditelj.

A u međuvremenu evo malo glazbe iz našeg studija: "Neki odma počeše da blate Ibrin lik, al‘ samo prava raja je znala u čemu je trik: nije Ibro, jarane, naš fukara, Ibro ti je de facto umjetnik..."

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Goran Mehkek/Cropix
Saša Burić/Cropix

Smrknuto Anušićevo lice i dobro rasploženi Debeljak. Tko mu što može? Država? Ma dajte...


Evo rješenja...


U rješenju sve piše, država nije stavila u ugovor da su brodovi njezino vlasništvo. Može li gore!!!

Tom Dubravec/Cropix

Ovako genijalan ugovor ostvaren je u vrijeme dok je ministar obrane u Milanovićevoj Vladi bio Ante Kotromanović

Goran Mehkek/Cropix

A kad je sastavljan aneks ugovora o gradnji, opet ništa nije navedeno o vlasništvu države. Ministar obrane bio je Damir Krstičević u Vladi Andreja Plenkovića. Bravo!

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/milanovic-i-plenkovic-su-oko-ophodnih-su-brodova-blagonakloni-prema-debeljaku-imamo-dokumente-koji-otkrivaju-pozadinu-1351600 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=af519dcf3ed30bc3a5cec2aaeefc1eba67285f22 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Milanovi%C4%87+i+Plenkovi%C4%87+su+oko+ophodnih+brodova+blagonakloni+prema+Debeljaku.+Imamo+dokumente+koji+otkrivaju+pozadinu%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fmilanovic-i-plenkovic-su-oko-ophodnih-su-brodova-blagonakloni-prema-debeljaku-imamo-dokumente-koji-otkrivaju-pozadinu-1351600 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fmilanovic-i-plenkovic-su-oko-ophodnih-su-brodova-blagonakloni-prema-debeljaku-imamo-dokumente-koji-otkrivaju-pozadinu-1351600 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PLATIT ĆEMO SVI... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
BiznisPLATIT ĆEMO SVI...

Milanović i Plenković su oko ophodnih brodova blagonakloni prema Debeljaku. Imamo dokumente koji otkrivaju pozadinu!

31. prosinca 2023. - 07:54

Uh, ni ovo se neće svidjeti državi, odnosno stupovima društva koji je predstavljaju: Zoranu Milanoviću, predsjedniku Republike i bivšem premijeru, ali ni Andreju Plenkoviću, šefu aktualne Vlade. Kao ni njihovim ministrima obrane, smjenjivali su se u više navrata pa da ih sve ne nabrajamo u ovoj invokaciji, kasnije će biti mjesta.

Opet ophodni brodovi... Isti oni kojima vas davimo u posljednje vrijeme. Jer su ugovoreni odavno, u prosincu 2014. godine, još malo pa ode čitavo desetljeće! Pet komada naručeno, Obalnoj straži Hrvatske ratne mornarice isporučen – jedan. Naručitelj: Ministarstvo obrane. Graditelj: "Brodogradilište specijalnih objekata" u vlasništvu Tomislava Debeljaka. Vrijednost ugovora: ukupno 430 milijuna kuna (390 izvornih, poslije uvećanih za 40, zbog ra...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 08:34