stdClass Object ( [id] => 478918 [title] => Krenula je velika akcija spašavanja Agrokora: Antonio Alvarez III ulazi u Upravu, ali u koncernu će i dalje zadnju riječ imati Todorić i sinovi! [alias] => krenula-je-velika-akcija-spasavanja-agrokora-antonio-alvarez-iii-ulazi-u-upravu-ali-u-koncernu-ce-i-dalje-zadnju-rijec-imati-todoric-i-sinovi [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Antonio Alvarez, direktor za restrukturiranje "Agrokora", još uvijek je u postupku imenovanja u Upravu najvećeg hrvatskog koncerna, neslužbeno doznajemo, a njegovo imenovanje dopušta i statut "Agrokora", u kojem se u članku 2. navodi kako se "uprava društva sastoji od najmanje jednog člana i najviše 11 članova".

Naime, postoji i mogućnost da Alvarez proces restrukturiranja vodi kao vanjski konzultant, ali je prihvaćen model da ipak postane član Uprave. To znači da bi, po članku 12. stavak 1. Statuta, Alvarez bio solidarno odgovoran za vođenje uprave društva zajedno sa svim ostalim članovima društva, što je dosta velika odgovornost koju preuzima.

Todorić se pita...

Statutom "Agrokora", jednako tako, određeno je da članove uprave imenuje nadzorni odbor, te da će u roku od šezdeset dana od dana imenovanja NO sklopiti ugovor s članom uprave.

Ono što je bitno, međutim, jest to to da će, sukladno s predloženim ugovorom između njega i "Agrokora", Alvarez ne samo direktno nadgledati i provoditi sve financijske i pravne poslove tijekom cjelokupnog procesa restrukturiranja već će imati pravo veta na sve odluke koje je tiču plaćanja i zaduživanja. Naravno, i njegove odluke će moći blokirati uprava "Agrokora", odnosno Ivica Todorić, što znači da sadašnji vlasnik "Agrokora" i dalje, u određenom smislu, ima zadnju riječ u upravljanju "Agrokorom".

No, Alvarezov status je pojačan činjenicom da je, kako neslužbeno doznajemo, Odbor vjerovnika "Agrokora" koji je potpisao takozvani standstill agreeement donio odluku o njegovu imenovanju za glavnog direktora za restrukturiranja, a "Agrokor" je potpisnik tog "standstill agreeementa".

Doduše, u tom dokumentu se, kako doznajemo, uopće ne strukturira upravljački aspekt u ovom procesu, niti hijerarhija odgovornosti u trokutu između Odbora vjerovnika, glavnog direktora za restrukturiranje i "Agrokora". Moglo bi se, stoga, zaključiti kako ta suradnja neće teći baš tako glatko, ali to su i inače postupci u kojima se povjerenje u partnera stječe sa svakim novim provedenim potezom.

Kako do kredita

Glavna zadaća Alvarezova je, pak, hitno pronalaženje kreditora za osiguranje likvidnosti "Agrokoru" i njegovim tvrtkama kako bi se mogle plaćati tekuće obveze, a to bi onda dovelo i do dogovora o povlačenju blokada od strane vjerovnika i nastavka normalnog poslovanja. Ali, prema dostupnim informacijama, čini se kako svi zainteresirani kreditori također traže da se njihova financijska injekcija tretira kao najstarije potraživanje, odnosno da prvo dođe na naplatu u slučaju bilo kakvih daljnjih problema s funkcioniranjem tvrtke ili ako "Agrokor" i povezana poduzeća odu u stečaj.

Stoga se sada unutar Odbora vjerovnika, ali i potpisnika "standstill agreeementa", pokušava pronaći model kojima bi se jamčilo budućem kreditoru da njegov novac ima "super senior status" ili "prime status" u odnosu na sve ostale vjerovnike.

No, jako teško je pronaći takav model koji bi uključio sve vjerovnike i koji bi omogućio da svi povuku blokade, ali i da nakon povlačenja tih blokada opet ne aktiviraju prisilna sredstva naplate kada nova likvidnost uđe u sustav, odnosno kada dođe novac od kreditora na račune "Agrokorovih" tvrtki.

Naravno, bit će teško postići i dogovor da taj kreditor ima "prime status" i u slučaju daljnjih financijskih problema "Agrokora" ili njegova stečaja.

Na ovom mjestu valja podsjetiti i kako dobavljači Agrokora još uvijek nisu potpisali "standstill agreement" i da među njima ima različitih struja od kojih svaka vuče na svoju stranu.

Zbog svega toga u Odboru vjerovnika razmišljaju o tome da kontaktiraju s Vladom kako bi se pronašao model po kojem bi se tom kreditoru mogao jamčiti povrat novca određenim oblikom državnog jamstva ili izmjenom nekih propisa kako bi se pravnim putem omogućilo da to potraživanje ima pravo prvenstva u svim mogućim daljnjim problemima "Agrokora".

Iz Vlade smo, naravno, dobili negativnu reakciju na takav mogući prijedlog Odbora vjerovnika, što i nije čudno jer bi bilo vrlo teško u javnosti opravdati takav potez.

Ne bude li kredita

To znači da potpisnicima "standstil agreementa" slijedi težak posao pronalaska kreditora koji neće tražiti "super senior status" pri naplati potraživanja u slučaju daljnjih financijskih problema "Agrokora" ili da između svih vjerovnika, uključivši i dobavljače, pronađu sistem po kojem bi se svi odrekli naplate svojih potraživanja prije nego što se naplati novi kreditor.

U slučaju da Alvarez i vjerovnici ne uspiju postići ni jedan od tih ciljeva, tada bi, neslužbeno doznajemo, aktivirali plan B, a on podrazumijeva da "Agrokor" zatraži realizaciju zakona o prisilnoj upravi, odnosno "lex Agrokor".

Uvjet, od strane vjerovnika u tom slučaju bio bi taj da izvanredni povjerenik, kojega bi imenovala Vlada, u svoj tim uključi Alvareza i njegove konzultante.

Prva reakcija iz Vlade na takav prijedlog nije bila sasvim negativna, ali nije bila ni pozitivna. Smatraju da je bilo bolje da su ih vjerovnici prije Alvarezova imenovanja kontaktirali u tom smislu, jer sada postoji opasnost da se Alvarez i njegovi ljudi, koliko god bili svjetski priznati stručnjaci, u javnosti percipiraju kao "ruski igrači", jer ruske banke imaju glavnu riječ u Odboru vjerovnika.

No, to još ne isključuje, rečeno nam je u Vladi, mogućnost da se Alvarez, sa svojim savjetnicima, uključi u "lex Agrokor", ali zasada u Vladi o tome nemaju decidiran stav i skeptični su.

Naravno, veliko je pitanje i koga će, u slučaju aktiviranja "lex Agrokor", Vlada imenovati za izvanrednog povjerenika, ali je sigurno da to mora biti osoba s velikim iskustvom i autoritetom. To će biti, ako do toga dođe, veliki ispit za HDZ i Most, odnosno za premijera Andreja Plenkovića, jer imenovanje izvanrednog povjerenika ne bi trebalo podlijegati trulim političkim kompromisima u HDZ-u i Mostu.

Dva Alvarezova plana

Na koncu, ako ne prođe Alvarezov Plan A u kojem bi se sve riješilo u okviru "standstill agreementa", te ako se odluče za Plan B, to bi značilo da moraju nagovoriti Ivicu Todorića ili dvoje ljudi iz Uprave "Agrokora" ili iz Nadzornog odbora da aktiviraju "lex Todorić", a to znači da bi obitelj Todorić sasvim ostala bez mogućnosti upravljanja "Agrokorom".

Jer, podsjetimo, barem u prvoj fazi restrukturiranja "Agrokora" Ivica Todorić i njegovi sinovi i dalje bi ostali na sadašnjim pozicijama u Upravi i Nadzornom odboru i utjecali bi na upravljanje koncernom, dok bi u slučaju aktiviranja "lex Agrokor" prvoga dana izgubili sve ovlasti, a upravljanje "Agrokorom" bi preuzeo izvanredni povjerenik.

Očigledno je, stoga, da je sve i dalje otvoreno u "slučaju Agrokor".

Ali, čak i u slučaju da se potpiše "standstill agreement" i s dobavljačima, te da se pronađe kreditora, ili da se aktivira "lex Agrokor" (plan B), to ne bi značilo da je sve riješeno. Jer, problemi u "Agrokoru" su preveliki i ima previše interesa koje je vrlo teško uskladiti, tako da nema čarobnog štapića koji to može brzo riješiti.


DRUGI SPAS - DRŽAVA

Ako ne mogu nagovoriti sve vjerovnike da u naplati daju prednost novom davatelju kredita, iz Odbora vjerovnika razmišljaju o tome da kontaktiraju Vladu kako bi ona tom kreditoru mogao jamčila povrat novca putem određenog oblika državnog jamstva. Iz Vlade smo, naravno, dobili negativnu reakciju

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ili kreditor ili država [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-04-06 08:04:42 [created_by] => 3120 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-04-06 08:26:13 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-04-06 08:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7559 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2017/04/06/Novosti/8600233.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1200x800" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38622213 Threads: 5 Questions: 7113124855 Slow queries: 3305555 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608749456 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/biznis/krenula-je-velika-akcija-spasavanja-agrokora-antonio-alvarez-iii-ulazi-u-upravu-ali-u-koncernu-ce-i-dalje-zadnju-rijec-imati-todoric-i-sinovi-478918 [printLink] => /vijesti/biznis/krenula-je-velika-akcija-spasavanja-agrokora-antonio-alvarez-iii-ulazi-u-upravu-ali-u-koncernu-ce-i-dalje-zadnju-rijec-imati-todoric-i-sinovi-478918?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 321378 [name] => Agrokor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => agrokor [link] => /tag/agrokor ) [1] => stdClass Object ( [id] => 246137 [name] => Ivica Todorić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-todoric [link] => /tag/ivica-todoric ) [2] => stdClass Object ( [id] => 305666 [name] => Antonio Alvarez III [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => antonio-alvarez-iii [link] => /tag/antonio-alvarez-iii ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ili kreditor ili država [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Krenula je velika akcija spašavanja Agrokora: Antonio Alvarez III ulazi u Upravu, ali u koncernu će i dalje zadnju riječ imati Todorić i sinovi! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3120 [name] => Frenki Laušić [username] => frenki-lau-i [email] => frenki-lau-i@sd.hr [password] => $2y$10$rAWdxwnBn4cXLeBMSPbKc.Xnq5pxNC14AtcaNSBeIUIE2/iGhq4UK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/frenki-lausic-3120 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1638 [gender] => m [description] => [image] => 1638.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1638.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/06/Novosti/8600233.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/06/Novosti/8600233.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Antonio Alvarez, direktor za restrukturiranje "Agrokora", još uvijek je u postupku imenovanja u Upravu najvećeg hrvatskog koncerna, neslužbeno doznajemo, a njegovo imenovanje dopušta i statut "Agrokora", u kojem se u članku 2. navodi kako se "uprava društva sastoji od najmanje jednog člana i najviše 11 članova".

Naime, postoji i mogućnost da Alvarez proces restrukturiranja vodi kao vanjski konzultant, ali je prihvaćen model da ipak postane član Uprave. To znači da bi, po članku 12. stavak 1. Statuta, Alvarez bio solidarno odgovoran za vođenje uprave društva zajedno sa svim ostalim članovima društva, što je dosta velika odgovornost koju preuzima.

Todorić se pita...

Statutom "Agrokora", jednako tako, određeno je da članove uprave imenuje nadzorni odbor, te da će u roku od šezdeset dana od dana imenovanja NO sklopiti ugovor s članom uprave.

Ono što je bitno, međutim, jest to to da će, sukladno s predloženim ugovorom između njega i "Agrokora", Alvarez ne samo direktno nadgledati i provoditi sve financijske i pravne poslove tijekom cjelokupnog procesa restrukturiranja već će imati pravo veta na sve odluke koje je tiču plaćanja i zaduživanja. Naravno, i njegove odluke će moći blokirati uprava "Agrokora", odnosno Ivica Todorić, što znači da sadašnji vlasnik "Agrokora" i dalje, u određenom smislu, ima zadnju riječ u upravljanju "Agrokorom".

No, Alvarezov status je pojačan činjenicom da je, kako neslužbeno doznajemo, Odbor vjerovnika "Agrokora" koji je potpisao takozvani standstill agreeement donio odluku o njegovu imenovanju za glavnog direktora za restrukturiranja, a "Agrokor" je potpisnik tog "standstill agreeementa".

Doduše, u tom dokumentu se, kako doznajemo, uopće ne strukturira upravljački aspekt u ovom procesu, niti hijerarhija odgovornosti u trokutu između Odbora vjerovnika, glavnog direktora za restrukturiranje i "Agrokora". Moglo bi se, stoga, zaključiti kako ta suradnja neće teći baš tako glatko, ali to su i inače postupci u kojima se povjerenje u partnera stječe sa svakim novim provedenim potezom.

Kako do kredita

Glavna zadaća Alvarezova je, pak, hitno pronalaženje kreditora za osiguranje likvidnosti "Agrokoru" i njegovim tvrtkama kako bi se mogle plaćati tekuće obveze, a to bi onda dovelo i do dogovora o povlačenju blokada od strane vjerovnika i nastavka normalnog poslovanja. Ali, prema dostupnim informacijama, čini se kako svi zainteresirani kreditori također traže da se njihova financijska injekcija tretira kao najstarije potraživanje, odnosno da prvo dođe na naplatu u slučaju bilo kakvih daljnjih problema s funkcioniranjem tvrtke ili ako "Agrokor" i povezana poduzeća odu u stečaj.

Stoga se sada unutar Odbora vjerovnika, ali i potpisnika "standstill agreeementa", pokušava pronaći model kojima bi se jamčilo budućem kreditoru da njegov novac ima "super senior status" ili "prime status" u odnosu na sve ostale vjerovnike.

No, jako teško je pronaći takav model koji bi uključio sve vjerovnike i koji bi omogućio da svi povuku blokade, ali i da nakon povlačenja tih blokada opet ne aktiviraju prisilna sredstva naplate kada nova likvidnost uđe u sustav, odnosno kada dođe novac od kreditora na račune "Agrokorovih" tvrtki.

Naravno, bit će teško postići i dogovor da taj kreditor ima "prime status" i u slučaju daljnjih financijskih problema "Agrokora" ili njegova stečaja.

Na ovom mjestu valja podsjetiti i kako dobavljači Agrokora još uvijek nisu potpisali "standstill agreement" i da među njima ima različitih struja od kojih svaka vuče na svoju stranu.

Zbog svega toga u Odboru vjerovnika razmišljaju o tome da kontaktiraju s Vladom kako bi se pronašao model po kojem bi se tom kreditoru mogao jamčiti povrat novca određenim oblikom državnog jamstva ili izmjenom nekih propisa kako bi se pravnim putem omogućilo da to potraživanje ima pravo prvenstva u svim mogućim daljnjim problemima "Agrokora".

Iz Vlade smo, naravno, dobili negativnu reakciju na takav mogući prijedlog Odbora vjerovnika, što i nije čudno jer bi bilo vrlo teško u javnosti opravdati takav potez.

Ne bude li kredita

To znači da potpisnicima "standstil agreementa" slijedi težak posao pronalaska kreditora koji neće tražiti "super senior status" pri naplati potraživanja u slučaju daljnjih financijskih problema "Agrokora" ili da između svih vjerovnika, uključivši i dobavljače, pronađu sistem po kojem bi se svi odrekli naplate svojih potraživanja prije nego što se naplati novi kreditor.

U slučaju da Alvarez i vjerovnici ne uspiju postići ni jedan od tih ciljeva, tada bi, neslužbeno doznajemo, aktivirali plan B, a on podrazumijeva da "Agrokor" zatraži realizaciju zakona o prisilnoj upravi, odnosno "lex Agrokor".

Uvjet, od strane vjerovnika u tom slučaju bio bi taj da izvanredni povjerenik, kojega bi imenovala Vlada, u svoj tim uključi Alvareza i njegove konzultante.

Prva reakcija iz Vlade na takav prijedlog nije bila sasvim negativna, ali nije bila ni pozitivna. Smatraju da je bilo bolje da su ih vjerovnici prije Alvarezova imenovanja kontaktirali u tom smislu, jer sada postoji opasnost da se Alvarez i njegovi ljudi, koliko god bili svjetski priznati stručnjaci, u javnosti percipiraju kao "ruski igrači", jer ruske banke imaju glavnu riječ u Odboru vjerovnika.

No, to još ne isključuje, rečeno nam je u Vladi, mogućnost da se Alvarez, sa svojim savjetnicima, uključi u "lex Agrokor", ali zasada u Vladi o tome nemaju decidiran stav i skeptični su.

Naravno, veliko je pitanje i koga će, u slučaju aktiviranja "lex Agrokor", Vlada imenovati za izvanrednog povjerenika, ali je sigurno da to mora biti osoba s velikim iskustvom i autoritetom. To će biti, ako do toga dođe, veliki ispit za HDZ i Most, odnosno za premijera Andreja Plenkovića, jer imenovanje izvanrednog povjerenika ne bi trebalo podlijegati trulim političkim kompromisima u HDZ-u i Mostu.

Dva Alvarezova plana

Na koncu, ako ne prođe Alvarezov Plan A u kojem bi se sve riješilo u okviru "standstill agreementa", te ako se odluče za Plan B, to bi značilo da moraju nagovoriti Ivicu Todorića ili dvoje ljudi iz Uprave "Agrokora" ili iz Nadzornog odbora da aktiviraju "lex Todorić", a to znači da bi obitelj Todorić sasvim ostala bez mogućnosti upravljanja "Agrokorom".

Jer, podsjetimo, barem u prvoj fazi restrukturiranja "Agrokora" Ivica Todorić i njegovi sinovi i dalje bi ostali na sadašnjim pozicijama u Upravi i Nadzornom odboru i utjecali bi na upravljanje koncernom, dok bi u slučaju aktiviranja "lex Agrokor" prvoga dana izgubili sve ovlasti, a upravljanje "Agrokorom" bi preuzeo izvanredni povjerenik.

Očigledno je, stoga, da je sve i dalje otvoreno u "slučaju Agrokor".

Ali, čak i u slučaju da se potpiše "standstill agreement" i s dobavljačima, te da se pronađe kreditora, ili da se aktivira "lex Agrokor" (plan B), to ne bi značilo da je sve riješeno. Jer, problemi u "Agrokoru" su preveliki i ima previše interesa koje je vrlo teško uskladiti, tako da nema čarobnog štapića koji to može brzo riješiti.


DRUGI SPAS - DRŽAVA

Ako ne mogu nagovoriti sve vjerovnike da u naplati daju prednost novom davatelju kredita, iz Odbora vjerovnika razmišljaju o tome da kontaktiraju Vladu kako bi ona tom kreditoru mogao jamčila povrat novca putem određenog oblika državnog jamstva. Iz Vlade smo, naravno, dobili negativnu reakciju

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/krenula-je-velika-akcija-spasavanja-agrokora-antonio-alvarez-iii-ulazi-u-upravu-ali-u-koncernu-ce-i-dalje-zadnju-rijec-imati-todoric-i-sinovi-478918 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6316322279e223740729eadc3d3ea772a7720385 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Krenula+je+velika+akcija+spa%C5%A1avanja+Agrokora%3A+Antonio+Alvarez+III+ulazi+u+Upravu%2C+ali+u+koncernu+%C4%87e+i+dalje+zadnju+rije%C4%8D+imati+Todori%C4%87+i+sinovi%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fkrenula-je-velika-akcija-spasavanja-agrokora-antonio-alvarez-iii-ulazi-u-upravu-ali-u-koncernu-ce-i-dalje-zadnju-rijec-imati-todoric-i-sinovi-478918 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fkrenula-je-velika-akcija-spasavanja-agrokora-antonio-alvarez-iii-ulazi-u-upravu-ali-u-koncernu-ce-i-dalje-zadnju-rijec-imati-todoric-i-sinovi-478918 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ili kreditor ili država [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Biznisili kreditor ili država

Krenula je velika akcija spašavanja Agrokora: Antonio Alvarez III ulazi u Upravu, ali u koncernu će i dalje zadnju riječ imati Todorić i sinovi!

6. travnja 2017. - 10:04

Antonio Alvarez, direktor za restrukturiranje "Agrokora", još uvijek je u postupku imenovanja u Upravu najvećeg hrvatskog koncerna, neslužbeno doznajemo, a njegovo imenovanje dopušta i statut "Agrokora", u kojem se u članku 2. navodi kako se "uprava društva sastoji od najmanje jednog člana i najviše 11 članova".

Naime, postoji i mogućnost da Alvarez proces restrukturiranja vodi kao vanjski konzultant, ali je prihvaćen model da ipak postane član Uprave. To znači da bi, po članku 12. stavak 1. Statuta, Alvarez bio solidarno odgovoran za vođenje uprave društva zajedno sa svim ostalim članovima društva, što je dosta velika odgovornost koju preuzima.

Todorić se pita...

Statutom "Agrokora", jednako tako, određeno je da članove uprave imenuje nadzorni odbor, te da će u roku od...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 13:55