stdClass Object ( [id] => 1330645 [title] => Claudia Goldin treća je dobitnica Nobela za ekonomiju u povijesti. Njezino istraživanje ne odiše s previše optimizma... [alias] => claudia-goldin-treca-je-dobitnica-nobela-za-ekonomiju-u-povijesti-njezino-istrazivanje-ne-odise-s-previse-optimizma [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Platna diskriminacija prema ženama porasla je početkom 20. stoljeća jer je rast uslužnog sektora naveo poslodavce da odustanu od ugovora o djelu u korist mjesečnih plaća koje nagrađuju dug radni staž.

U prošlosti su rodne razlike u primanjima proizlazile iz razlika u obrazovanju i izboru zanimanja, a danas žene i muškarci za isti posao dobivaju različitu plaću, od trenutka kada žene rode prvo dijete.

To su samo neki od rezultata istraživanja i rada Claudije Goldin, američke ekonomistice i povjesničarke, profesorice s Harvarda, dobitnice Nobelove nagrade za ekonomske znanosti u 2023. za otkrića ključnih uzroka rodnih razlika na tržištu rada. Švedska kraljevska akademija istaknula je da je Goldin poboljšala razumijevanje ishoda na tržištu ženskog rada prvim sveobuhvatnim prikazom primanja žena i njihova sudjelovanja na tržištu rada, a njezino istraživanje otkriva i glavne uzroke preostalog jaza među spolovima.

Nagrada za ekonomiju dodjeljuje se od 1968. godine, kada je ustanovljena u povodu 300. godišnjice švedske središnje banke te je dodana ostalim Nobelovim nagradama.

---

image

Evo objave Nobelovog komiteta

Afp
---

Nagrada Claudiji Goldin zadnja je u nizu ovogodišnjih Nobelovih nagrada i vrijedi 11 milijuna švedskih kruna, ili 942.226 eura. Dok su ovogodišnje Nobelove nagrade dodijeljene otkrićima cjepiva protiv COVID-a 19, atomskim snimcima i kvantnim točkama, u ekonomiji se još nastoji razumjeti zbog čega postoji razlika u plaćama žena i muškaraca. Istraživanja prof. Goldin, koja je prva profesorica na ekonomiji Harvarda i treća dobitnica Nobelove nagrade za ekonomiju u 55 godina postojanja te nagrade, pokazala su da rodne razlike neće nužno nestati s ekonomskim razvojem i da ekonomski rast ne poboljšava uvijek rezultate na tržištu rada žena.

200 godina ‘borbe‘

Claudia Goldin proučavala je 200 godina sudjelovanja žena na radnom mjestu i pokazala da, unatoč kontinuiranom gospodarskom rastu, plaće žena nisu kontinuirano sustizale plaće muškaraca i da, usprkos tome što žene stječu više razine obrazovanja od muškaraca, rodna podjela još uvijek postoji. Polovina žena danas je na tržištu rada u usporedbi s 80 posto muškaraca, ali žene zarađuju manje i manje je vjerojatno da će dosegnuti sve ono što u karijerama postignu muškarci.

– Činjenica da su izbori žena često bili i ostaju ograničeni brakom i brigom o domaćinstvu i obitelji u srcu je njezinih analiza i modela objašnjenja. Studije Goldin su nas također naučile da promjenama treba vremena, jer su izbori koji utječu na čitavu karijeru zasnovani na očekivanjima koja se poslije mogu pokazati lažnima. Njezini uvidi sežu daleko izvan granica SAD-a, a slični obrasci primijećeni su u mnogim drugim zemljama – navodi se na Twitteru Nobelove nagrade.

---

image

Žene ne bježe od rada, ali novac bježi od njih

Afp
---

Prema Međunarodnoj organizaciji rada, žene su u prosjeku plaćene 20 posto manje od muškaraca. Prosjek Europske unije je bolji: žene u Uniji prosječno zarađuju 12,7 posto manje od prosječnih plaća muškaraca, a u eurozoni taj je jaz i veći, i iznosi 13,6 posto. Najveća razlika u plaćama između spolova u EU-u zabilježena je u Estoniji i iznosi 20,5 posto, a najmanja u Luksemburgu, gdje žene zarađuju 0,2 posto više od muškaraca. Uz Estoniju, najveća je razlika u plaćama žena i muškaraca u Austriji i Njemačkoj. Hrvatska je s 11,1 posto manjim plaćama žena od plaća muškaraca na 16. mjestu u EU-u, od nje su lošije Danska, Švedska, Nizozemska, Češka, Francuska i Finska.

---

---


Nažalost, ovaj pokazatelj za Hrvatsku, jednako kao i pokazatelji za ostale zemlje, ne mora nužno odražavati stvarno stanje (ne)jednakosti u plaćama. Europski parlament ističe da tumačenje brojeva nije tako jednostavno kako se čini, u nekim državama članicama manja razlika može biti uzrokovana manjim brojem žena na tržištu rada, dok velike razlike u plaćama muškaraca i žena mogu biti povezane s velikim brojem žena koje rade skraćeno ili koje su zastupljenije u određenim zanimanjima. Također, za sve zemlje nisu dostupni svi podaci.

Kad treba graditi, zovi žene

Podaci Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske navode da je u drugom kvartalu ove godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u pravnim osobama iznosila 1089 eura za žene, a za muškarce 1175 eura. Muškarci su prosječno zarađivali osam posto više od žena. Žene su imale višu prosječnu bruto satnicu od muškaraca, i to 14,6 posto u građevinarstvu i 2,2 posto u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda i gospodarenju otpadom, dok su u preostalim djelatnostima muškarci imali višu prosječnu bruto satnicu u rasponu od dva posto u prijevozu i skladištenju do 27 posto u financijskim djelatnostima i osiguranju.

---

image

Ovog je proljeća Europski parlament usvojio nova pravila o transparentnosti plaća prema kojima će poduzeća u Uniji izvještavati o plaćama i razlikama između dohodaka žena i muškaraca

Shutterstock
---

Smanjenje razlike u plaćama između spolova jedan je od ključnih prioriteta rodnih politika i na razini EU-a i nacionalnim razinama i na taj bi se način smanjilo siromaštvo i potaknuo rast gospodarstva jer žene koje više zarađuju više troše. Ovog je proljeća Europski parlament usvojio nova pravila o transparentnosti plaća prema kojima će poduzeća u Uniji izvještavati o plaćama i razlikama između dohodaka žena i muškaraca, a bude li ona najmanje pet posto, poslodavci će morati provesti zajedničku procjenu plaća u suradnji s predstavnicima radnika.

Bolje obrazovane, ali...

Zemlje EU-a morat će uvesti sankcije za poslodavce koji ne poštuju pravila, a Vijeće EU-a još mora službeno odobriti pravila prije nego stupe na snagu. Također, krajem prošle godine, zastupnici Europskog parlamenta odobrili su pravila kojima se želi postići da žene budu postavljene na najmanje 33 posto svih direktorskih mjesta do kraja lipnja 2026. godine.

Ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za ekonomiju Claudia Goldin objašnjava da sudjelovanje žena na tržištu rada otkriva krivulju u obliku slova U, koja odražava promjene i razvoj društvenih normi na području odgovornosti žena za dom i obitelj.

---

image

Podaci Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske navode da je u drugom kvartalu ove godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u pravnim osobama iznosila 1089 eura za žene, a za muškarce 1175 eura

Shutterstock
---

Navodi da je gotovo 60 posto udanih žena bilo zaposleno krajem 18. stoljeća računajući poljoprivredu, kućnu radinost i rad u kući, ali je taj udio pao u 19. stoljeću zbog industrijalizacije, što je otežalo ženama zapošljavanje u tvornicama jer im je bilo teško istodobno brinuti se o obitelji. Napredak u smanjivanju rodnog jaza oko zapošljavanja i plaća je bio spor i u 20. stoljeću, u kojem je stupanj obrazovanja žena kontinuirano rastao i danas je u većini zemalja s visokim dohotkom viši nego kod muškaraca. Važnu ulogu u ubrzavanju te revolucionarne promjene odigrala je dostupnost kontracepcijskih pilula, nudeći nove prilike za planiranje karijere.

– Uvijek sam bila optimist. Ali kada pogledam brojke, mislim da se nešto dogodilo u Americi. Kod nas je 1990-ih stopa udjela žena u radnoj snazi bila najveća na svijetu, a sada nije. Moramo postaviti pitanja o spajanju obitelji, kuće, tržišta i zaposlenja – rekla je Claudia Goldin za Associated Press.

---

Najgore u administraciji i uslugama

Žene su u drugom kvartalu ove godine u Hrvatskoj imale najvišu neto prosječnu plaću u informacijama i komunikacijama, od 1397 eura, a najnižu, od 890 eura, u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima. Muškarci su najveće prosječne plaće, od 1802 eura, 27 posto više od žena, primali u financijama i osiguranju, a najmanje, 919 eura, u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠOKANTNE BROJKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ŠOKANTNE BROJKE 2 0 6877 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-13 14:01:42 [created_by] => 3204 [created_by_alias] => Sanja Stapić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-15 16:20:40 [modified_by] => 3204 [publish_up] => 2023-10-15 15:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Claudia Goldin treća je dobitnica Nobela za ekonomiju u povijesti. Njezino istraživanje ne odiše s previše optimizma... [metakey] => Claudia Goldin, Nobelova nagrada za ekonomiju, neravnopravnost spolova, diskriminacija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25816738.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25813036.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25819693.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25795888.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25483797.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/24469256.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/24333447.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Afp","Afp","Shutterstock","Afp","Shutterstock","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Claudia Goldin s novinarima nakon \u0161to je saznala za Nobelovu nagradu<\/p>","

Evo objave Nobelovog komiteta<\/p>","

\u017dene ne bje\u017ee od rada, ali novac bje\u017ei od njih<\/p>","

Ovog je prolje\u0107a Europski parlament usvojio nova pravila o transparentnosti pla\u0107a prema kojima \u0107e poduze\u0107a u Uniji izvje\u0161tavati o pla\u0107ama i razlikama izme\u0111u dohodaka \u017eena i mu\u0161karaca<\/p>","

Claudia Goldin prou\u010davala je 200 godina sudjelovanja \u017eena na radnom mjestu i pokazala da, unato\u010d kontinuiranom gospodarskom rastu, pla\u0107e \u017eena nisu kontinuirano sustizale pla\u0107e mu\u0161karaca<\/p>","

Podaci Dr\u017eavnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske navode da je u drugom kvartalu ove godine prosje\u010dna mjese\u010dna ispla\u0107ena neto pla\u0107a u pravnim osobama iznosila 1089 eura za \u017eene, a za mu\u0161karce 1175 eura<\/p>","

Customer buying food at supermarket and making check out with cashdesk worker in store. Shopping, sale, consumerism and people concept. 7 September 2018. Amsterdam. Netherlands<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1266","hd_25816738_1920.jpg":"1920x1080","k_25816738_1280.jpg":"1280x1280","k_25816738_1024.jpg":"1024x1024","k_25816738_640.jpg":"640x640","k_25816738_480.jpg":"480x480","k_25816738_340.jpg":"340x340","k_25816738_220.jpg":"220x220","o_25816738_1280.jpg":"1280x844","o_25816738_1024.jpg":"1024x675","o_25816738_640.jpg":"640x422","o_25816738_480.jpg":"480x316","o_25816738_340.jpg":"340x224","o_25816738_220.jpg":"220x145","h_25816738_1280.jpg":"1280x854","h_25816738_1024.jpg":"1024x683","h_25816738_640.jpg":"640x427","h_25816738_480.jpg":"480x320","h_25816738_340.jpg":"340x227","h_25816738_220.jpg":"220x147","pp_25816738_1280.jpg":"1280x1628","pp_25816738_1024.jpg":"1024x1303","pp_25816738_640.jpg":"640x814","pp_25816738_480.jpg":"480x611","pp_25816738_340.jpg":"340x432","pp_25816738_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1177","hd_25813036_1920.jpg":"1920x1080","k_25813036_1280.jpg":"1280x1280","k_25813036_1024.jpg":"1024x1024","k_25813036_640.jpg":"640x640","k_25813036_480.jpg":"480x480","k_25813036_340.jpg":"340x340","k_25813036_220.jpg":"220x220","o_25813036_1280.jpg":"1280x784","o_25813036_1024.jpg":"1024x627","o_25813036_640.jpg":"640x392","o_25813036_480.jpg":"480x294","o_25813036_340.jpg":"340x208","o_25813036_220.jpg":"220x134","h_25813036_1280.jpg":"1280x854","h_25813036_1024.jpg":"1024x683","h_25813036_640.jpg":"640x427","h_25813036_480.jpg":"480x320","h_25813036_340.jpg":"340x227","h_25813036_220.jpg":"220x147","pp_25813036_1280.jpg":"1280x1628","pp_25813036_1024.jpg":"1024x1303","pp_25813036_640.jpg":"640x814","pp_25813036_480.jpg":"480x611","pp_25813036_340.jpg":"340x432","pp_25813036_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25819693_1920.jpg":"1920x1080","k_25819693_1280.jpg":"1280x1280","k_25819693_1024.jpg":"1024x1024","k_25819693_640.jpg":"640x640","k_25819693_480.jpg":"480x480","k_25819693_340.jpg":"340x340","k_25819693_220.jpg":"220x220","o_25819693_1280.jpg":"1280x853","o_25819693_1024.jpg":"1024x682","o_25819693_640.jpg":"640x426","o_25819693_480.jpg":"480x320","o_25819693_340.jpg":"340x226","o_25819693_220.jpg":"220x146","h_25819693_1280.jpg":"1280x854","h_25819693_1024.jpg":"1024x683","h_25819693_640.jpg":"640x427","h_25819693_480.jpg":"480x320","h_25819693_340.jpg":"340x227","h_25819693_220.jpg":"220x147","pp_25819693_1280.jpg":"1280x1628","pp_25819693_1024.jpg":"1024x1303","pp_25819693_640.jpg":"640x814","pp_25819693_480.jpg":"480x611","pp_25819693_340.jpg":"340x432","pp_25819693_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x654","hd_25795888_1920.jpg":"1920x1080","k_25795888_1280.jpg":"1280x1280","k_25795888_1024.jpg":"1024x1024","k_25795888_640.jpg":"640x640","k_25795888_480.jpg":"480x480","k_25795888_340.jpg":"340x340","k_25795888_220.jpg":"220x220","o_25795888_1280.jpg":"1280x837","o_25795888_1024.jpg":"1024x669","o_25795888_640.jpg":"640x418","o_25795888_480.jpg":"480x313","o_25795888_340.jpg":"340x222","o_25795888_220.jpg":"220x143","h_25795888_1280.jpg":"1280x854","h_25795888_1024.jpg":"1024x683","h_25795888_640.jpg":"640x427","h_25795888_480.jpg":"480x320","h_25795888_340.jpg":"340x227","h_25795888_220.jpg":"220x147","pp_25795888_1280.jpg":"1280x1628","pp_25795888_1024.jpg":"1024x1303","pp_25795888_640.jpg":"640x814","pp_25795888_480.jpg":"480x611","pp_25795888_340.jpg":"340x432","pp_25795888_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25483797_1920.jpg":"1920x1080","k_25483797_1280.jpg":"1280x1280","k_25483797_1024.jpg":"1024x1024","k_25483797_640.jpg":"640x640","k_25483797_480.jpg":"480x480","k_25483797_340.jpg":"340x340","k_25483797_220.jpg":"220x220","o_25483797_1280.jpg":"1280x852","o_25483797_1024.jpg":"1024x682","o_25483797_640.jpg":"640x426","o_25483797_480.jpg":"480x319","o_25483797_340.jpg":"340x226","o_25483797_220.jpg":"220x146","h_25483797_1280.jpg":"1280x854","h_25483797_1024.jpg":"1024x683","h_25483797_640.jpg":"640x427","h_25483797_480.jpg":"480x320","h_25483797_340.jpg":"340x227","h_25483797_220.jpg":"220x147","pp_25483797_1280.jpg":"1280x1628","pp_25483797_1024.jpg":"1024x1303","pp_25483797_640.jpg":"640x814","pp_25483797_480.jpg":"480x611","pp_25483797_340.jpg":"340x432","pp_25483797_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1169","hd_24469256_1920.jpg":"1920x1080","k_24469256_1280.jpg":"1280x1280","k_24469256_1024.jpg":"1024x1024","k_24469256_640.jpg":"640x640","k_24469256_480.jpg":"480x480","k_24469256_340.jpg":"340x340","k_24469256_220.jpg":"220x220","o_24469256_1280.jpg":"1280x779","o_24469256_1024.jpg":"1024x623","o_24469256_640.jpg":"640x389","o_24469256_480.jpg":"480x292","o_24469256_340.jpg":"340x207","o_24469256_220.jpg":"220x133","h_24469256_1280.jpg":"1280x854","h_24469256_1024.jpg":"1024x683","h_24469256_640.jpg":"640x427","h_24469256_480.jpg":"480x320","h_24469256_340.jpg":"340x227","h_24469256_220.jpg":"220x147","pp_24469256_1280.jpg":"1280x1628","pp_24469256_1024.jpg":"1024x1303","pp_24469256_640.jpg":"640x814","pp_24469256_480.jpg":"480x611","pp_24469256_340.jpg":"340x432","pp_24469256_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24333447_1920.jpg":"1920x1080","k_24333447_1280.jpg":"1280x1280","k_24333447_1024.jpg":"1024x1024","k_24333447_640.jpg":"640x640","k_24333447_480.jpg":"480x480","k_24333447_340.jpg":"340x340","k_24333447_220.jpg":"220x220","o_24333447_1280.jpg":"1280x853","o_24333447_1024.jpg":"1024x682","o_24333447_640.jpg":"640x426","o_24333447_480.jpg":"480x320","o_24333447_340.jpg":"340x226","o_24333447_220.jpg":"220x146","h_24333447_1280.jpg":"1280x854","h_24333447_1024.jpg":"1024x683","h_24333447_640.jpg":"640x427","h_24333447_480.jpg":"480x320","h_24333447_340.jpg":"340x227","h_24333447_220.jpg":"220x147","pp_24333447_1280.jpg":"1280x1628","pp_24333447_1024.jpg":"1024x1303","pp_24333447_640.jpg":"640x814","pp_24333447_480.jpg":"480x611","pp_24333447_340.jpg":"340x432","pp_24333447_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7575296 Threads: 3 Questions: 1613385025 Slow queries: 4788962 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110846880 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/biznis/claudia-goldin-treca-je-dobitnica-nobela-za-ekonomiju-u-povijesti-njezino-istrazivanje-ne-odise-s-previse-optimizma-1330645 [printLink] => /vijesti/biznis/claudia-goldin-treca-je-dobitnica-nobela-za-ekonomiju-u-povijesti-njezino-istrazivanje-ne-odise-s-previse-optimizma-1330645?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 733301 [name] => Claudia Goldin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-15 17:59:12 [main_article_id] => 0 [alias] => claudia-goldin [link] => /tag/claudia-goldin ) [1] => stdClass Object ( [id] => 733302 [name] => Nobelova nagrada za ekonomiju [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-15 17:59:12 [main_article_id] => 0 [alias] => nobelova-nagrada-za-ekonomiju [link] => /tag/nobelova-nagrada-za-ekonomiju ) [2] => stdClass Object ( [id] => 625804 [name] => neravnopravnost spolova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-16 21:56:40 [main_article_id] => 0 [alias] => neravnopravnost-spolova [link] => /tag/neravnopravnost-spolova ) [3] => stdClass Object ( [id] => 404714 [name] => diskriminacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => diskriminacija [link] => /tag/diskriminacija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠOKANTNE BROJKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Claudia Goldin treća je dobitnica Nobela za ekonomiju u povijesti. Njezino istraživanje ne odiše s previše optimizma... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3204 [name] => Sanja Stapić [username] => sanja-stapi [email] => sanja-stapi@sd.hr [password] => $2y$10$1bAjVN/BzqUJYUgXQ68QIOyPHSf8duONePCJCfzotwWS5BgSDEtOm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sanja-stapic-3204 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1722 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a42fa1bbe7de54264e3b40d69134d435?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25816738.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Claudia Goldin s novinarima nakon što je saznala za Nobelovu nagradu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25816738.jpg [title] => Afp

Claudia Goldin s novinarima nakon što je saznala za Nobelovu nagradu

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25813036.jpg [title] => Afp

Evo objave Nobelovog komiteta

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25819693.jpg [title] => Afp

Žene ne bježe od rada, ali novac bježi od njih

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25795888.jpg [title] => Shutterstock

Ovog je proljeća Europski parlament usvojio nova pravila o transparentnosti plaća prema kojima će poduzeća u Uniji izvještavati o plaćama i razlikama između dohodaka žena i muškaraca

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25483797.jpg [title] => Afp

Claudia Goldin proučavala je 200 godina sudjelovanja žena na radnom mjestu i pokazala da, unatoč kontinuiranom gospodarskom rastu, plaće žena nisu kontinuirano sustizale plaće muškaraca

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/24469256.jpg [title] => Shutterstock

Podaci Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske navode da je u drugom kvartalu ove godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u pravnim osobama iznosila 1089 eura za žene, a za muškarce 1175 eura

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/24333447.jpg [title] => /Shutterstock

Customer buying food at supermarket and making check out with cashdesk worker in store. Shopping, sale, consumerism and people concept. 7 September 2018. Amsterdam. Netherlands

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Platna diskriminacija prema ženama porasla je početkom 20. stoljeća jer je rast uslužnog sektora naveo poslodavce da odustanu od ugovora o djelu u korist mjesečnih plaća koje nagrađuju dug radni staž.

U prošlosti su rodne razlike u primanjima proizlazile iz razlika u obrazovanju i izboru zanimanja, a danas žene i muškarci za isti posao dobivaju različitu plaću, od trenutka kada žene rode prvo dijete.

To su samo neki od rezultata istraživanja i rada Claudije Goldin, američke ekonomistice i povjesničarke, profesorice s Harvarda, dobitnice Nobelove nagrade za ekonomske znanosti u 2023. za otkrića ključnih uzroka rodnih razlika na tržištu rada. Švedska kraljevska akademija istaknula je da je Goldin poboljšala razumijevanje ishoda na tržištu ženskog rada prvim sveobuhvatnim prikazom primanja žena i njihova sudjelovanja na tržištu rada, a njezino istraživanje otkriva i glavne uzroke preostalog jaza među spolovima.

Nagrada za ekonomiju dodjeljuje se od 1968. godine, kada je ustanovljena u povodu 300. godišnjice švedske središnje banke te je dodana ostalim Nobelovim nagradama.

---

image

Evo objave Nobelovog komiteta

Afp
---

Nagrada Claudiji Goldin zadnja je u nizu ovogodišnjih Nobelovih nagrada i vrijedi 11 milijuna švedskih kruna, ili 942.226 eura. Dok su ovogodišnje Nobelove nagrade dodijeljene otkrićima cjepiva protiv COVID-a 19, atomskim snimcima i kvantnim točkama, u ekonomiji se još nastoji razumjeti zbog čega postoji razlika u plaćama žena i muškaraca. Istraživanja prof. Goldin, koja je prva profesorica na ekonomiji Harvarda i treća dobitnica Nobelove nagrade za ekonomiju u 55 godina postojanja te nagrade, pokazala su da rodne razlike neće nužno nestati s ekonomskim razvojem i da ekonomski rast ne poboljšava uvijek rezultate na tržištu rada žena.

200 godina ‘borbe‘

Claudia Goldin proučavala je 200 godina sudjelovanja žena na radnom mjestu i pokazala da, unatoč kontinuiranom gospodarskom rastu, plaće žena nisu kontinuirano sustizale plaće muškaraca i da, usprkos tome što žene stječu više razine obrazovanja od muškaraca, rodna podjela još uvijek postoji. Polovina žena danas je na tržištu rada u usporedbi s 80 posto muškaraca, ali žene zarađuju manje i manje je vjerojatno da će dosegnuti sve ono što u karijerama postignu muškarci.

– Činjenica da su izbori žena često bili i ostaju ograničeni brakom i brigom o domaćinstvu i obitelji u srcu je njezinih analiza i modela objašnjenja. Studije Goldin su nas također naučile da promjenama treba vremena, jer su izbori koji utječu na čitavu karijeru zasnovani na očekivanjima koja se poslije mogu pokazati lažnima. Njezini uvidi sežu daleko izvan granica SAD-a, a slični obrasci primijećeni su u mnogim drugim zemljama – navodi se na Twitteru Nobelove nagrade.

---

image

Žene ne bježe od rada, ali novac bježi od njih

Afp
---

Prema Međunarodnoj organizaciji rada, žene su u prosjeku plaćene 20 posto manje od muškaraca. Prosjek Europske unije je bolji: žene u Uniji prosječno zarađuju 12,7 posto manje od prosječnih plaća muškaraca, a u eurozoni taj je jaz i veći, i iznosi 13,6 posto. Najveća razlika u plaćama između spolova u EU-u zabilježena je u Estoniji i iznosi 20,5 posto, a najmanja u Luksemburgu, gdje žene zarađuju 0,2 posto više od muškaraca. Uz Estoniju, najveća je razlika u plaćama žena i muškaraca u Austriji i Njemačkoj. Hrvatska je s 11,1 posto manjim plaćama žena od plaća muškaraca na 16. mjestu u EU-u, od nje su lošije Danska, Švedska, Nizozemska, Češka, Francuska i Finska.

---

---


Nažalost, ovaj pokazatelj za Hrvatsku, jednako kao i pokazatelji za ostale zemlje, ne mora nužno odražavati stvarno stanje (ne)jednakosti u plaćama. Europski parlament ističe da tumačenje brojeva nije tako jednostavno kako se čini, u nekim državama članicama manja razlika može biti uzrokovana manjim brojem žena na tržištu rada, dok velike razlike u plaćama muškaraca i žena mogu biti povezane s velikim brojem žena koje rade skraćeno ili koje su zastupljenije u određenim zanimanjima. Također, za sve zemlje nisu dostupni svi podaci.

Kad treba graditi, zovi žene

Podaci Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske navode da je u drugom kvartalu ove godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u pravnim osobama iznosila 1089 eura za žene, a za muškarce 1175 eura. Muškarci su prosječno zarađivali osam posto više od žena. Žene su imale višu prosječnu bruto satnicu od muškaraca, i to 14,6 posto u građevinarstvu i 2,2 posto u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda i gospodarenju otpadom, dok su u preostalim djelatnostima muškarci imali višu prosječnu bruto satnicu u rasponu od dva posto u prijevozu i skladištenju do 27 posto u financijskim djelatnostima i osiguranju.

---

image

Ovog je proljeća Europski parlament usvojio nova pravila o transparentnosti plaća prema kojima će poduzeća u Uniji izvještavati o plaćama i razlikama između dohodaka žena i muškaraca

Shutterstock
---

Smanjenje razlike u plaćama između spolova jedan je od ključnih prioriteta rodnih politika i na razini EU-a i nacionalnim razinama i na taj bi se način smanjilo siromaštvo i potaknuo rast gospodarstva jer žene koje više zarađuju više troše. Ovog je proljeća Europski parlament usvojio nova pravila o transparentnosti plaća prema kojima će poduzeća u Uniji izvještavati o plaćama i razlikama između dohodaka žena i muškaraca, a bude li ona najmanje pet posto, poslodavci će morati provesti zajedničku procjenu plaća u suradnji s predstavnicima radnika.

Bolje obrazovane, ali...

Zemlje EU-a morat će uvesti sankcije za poslodavce koji ne poštuju pravila, a Vijeće EU-a još mora službeno odobriti pravila prije nego stupe na snagu. Također, krajem prošle godine, zastupnici Europskog parlamenta odobrili su pravila kojima se želi postići da žene budu postavljene na najmanje 33 posto svih direktorskih mjesta do kraja lipnja 2026. godine.

Ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za ekonomiju Claudia Goldin objašnjava da sudjelovanje žena na tržištu rada otkriva krivulju u obliku slova U, koja odražava promjene i razvoj društvenih normi na području odgovornosti žena za dom i obitelj.

---

image

Podaci Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske navode da je u drugom kvartalu ove godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u pravnim osobama iznosila 1089 eura za žene, a za muškarce 1175 eura

Shutterstock
---

Navodi da je gotovo 60 posto udanih žena bilo zaposleno krajem 18. stoljeća računajući poljoprivredu, kućnu radinost i rad u kući, ali je taj udio pao u 19. stoljeću zbog industrijalizacije, što je otežalo ženama zapošljavanje u tvornicama jer im je bilo teško istodobno brinuti se o obitelji. Napredak u smanjivanju rodnog jaza oko zapošljavanja i plaća je bio spor i u 20. stoljeću, u kojem je stupanj obrazovanja žena kontinuirano rastao i danas je u većini zemalja s visokim dohotkom viši nego kod muškaraca. Važnu ulogu u ubrzavanju te revolucionarne promjene odigrala je dostupnost kontracepcijskih pilula, nudeći nove prilike za planiranje karijere.

– Uvijek sam bila optimist. Ali kada pogledam brojke, mislim da se nešto dogodilo u Americi. Kod nas je 1990-ih stopa udjela žena u radnoj snazi bila najveća na svijetu, a sada nije. Moramo postaviti pitanja o spajanju obitelji, kuće, tržišta i zaposlenja – rekla je Claudia Goldin za Associated Press.

---

Najgore u administraciji i uslugama

Žene su u drugom kvartalu ove godine u Hrvatskoj imale najvišu neto prosječnu plaću u informacijama i komunikacijama, od 1397 eura, a najnižu, od 890 eura, u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima. Muškarci su najveće prosječne plaće, od 1802 eura, 27 posto više od žena, primali u financijama i osiguranju, a najmanje, 919 eura, u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Afp Afp Shutterstock Afp Shutterstock /Shutterstock
Afp

Claudia Goldin s novinarima nakon što je saznala za Nobelovu nagradu

Afp

Evo objave Nobelovog komiteta

Afp

Žene ne bježe od rada, ali novac bježi od njih

Shutterstock

Ovog je proljeća Europski parlament usvojio nova pravila o transparentnosti plaća prema kojima će poduzeća u Uniji izvještavati o plaćama i razlikama između dohodaka žena i muškaraca

Afp

Claudia Goldin proučavala je 200 godina sudjelovanja žena na radnom mjestu i pokazala da, unatoč kontinuiranom gospodarskom rastu, plaće žena nisu kontinuirano sustizale plaće muškaraca

Shutterstock

Podaci Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske navode da je u drugom kvartalu ove godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u pravnim osobama iznosila 1089 eura za žene, a za muškarce 1175 eura

/Shutterstock

Customer buying food at supermarket and making check out with cashdesk worker in store. Shopping, sale, consumerism and people concept. 7 September 2018. Amsterdam. Netherlands

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/claudia-goldin-treca-je-dobitnica-nobela-za-ekonomiju-u-povijesti-njezino-istrazivanje-ne-odise-s-previse-optimizma-1330645 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dcbc32f62373f7ce1cb13ef16a049f2cce79abfc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Claudia+Goldin+tre%C4%87a+je+dobitnica+Nobela+za+ekonomiju+u+povijesti.+Njezino+istra%C5%BEivanje+ne+odi%C5%A1e+s+previ%C5%A1e+optimizma...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fclaudia-goldin-treca-je-dobitnica-nobela-za-ekonomiju-u-povijesti-njezino-istrazivanje-ne-odise-s-previse-optimizma-1330645 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fclaudia-goldin-treca-je-dobitnica-nobela-za-ekonomiju-u-povijesti-njezino-istrazivanje-ne-odise-s-previse-optimizma-1330645 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠOKANTNE BROJKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
BiznisŠOKANTNE BROJKE

Claudia Goldin treća je dobitnica Nobela za ekonomiju u povijesti. Njezino istraživanje ne odiše s previše optimizma...

Piše Sanja Stapić
15. listopada 2023. - 17:58

Platna diskriminacija prema ženama porasla je početkom 20. stoljeća jer je rast uslužnog sektora naveo poslodavce da odustanu od ugovora o djelu u korist mjesečnih plaća koje nagrađuju dug radni staž.

U prošlosti su rodne razlike u primanjima proizlazile iz razlika u obrazovanju i izboru zanimanja, a danas žene i muškarci za isti posao dobivaju različitu plaću, od trenutka kada žene rode prvo dijete.

To su samo neki od rezultata istraživanja i rada Claudije Goldin, američke ekonomistice i povjesničarke, profesorice s Harvarda, dobitnice Nobelove nagrade za ekonomske znanosti u 2023. za otkrića ključnih uzroka rodnih razlika na tržištu rada. Švedska kraljevska akademija istaknula je da je Goldin poboljšala razumijevanje ishoda na tržištu ženskog rada prvim...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 02:05