stdClass Object ( [id] => 238780 [title] => Zdravko Reić: Kovača treba smijeniti [alias] => zdravko-reic-kovaca-treba-smijeniti [catid] => 277 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => A baš nam je bilo lijepo, nadali smo se, naš optimizam je bio na pravim temeljima obzirom na niz igračkih velikana, računali smo napokon će naša reprezentacija proći u drugo kolo, ući među 16 najboljih na svijetu, u društvo koje po svojim igračima i pripadamo.

Sad vam je jasno, živjeli ste u iluziji, najveći dio ljubitelja nogometa svojim optimizmom i bezgraničnom vjerom u Vatrene zapravo je potpisivao svoje hrvatstvo, odanost domovini.

Nokaut u Recifeu, nečasni oproštaj naše reprezentacije, gubitak ugleda i šest milijuna eura, koje nismo zaradili, koje su Vatreni ispustili, zaslužuju objašnjenja, ali i hitne mjere. Mnogi će sad povući kočnicu, prihvatit će se one “spustimo loptu na zemlju“, ponudit će navodno razumniju stranu - da je sad sve izgubljeno i ima vremena za analize.

I slažem se u svemu, ali se odmah pitam kako ste ono u par sati noću, odmah poslije utakmice u Glasgowu brzo shvatili da je nužna smjena na kormilu reprezentacije? Ili ste ipak jedva čekali razlog da brzo maknete Igora Štimca?

Nebo im podarilo Island

I prije nego krenem u razmatranje o liku i (ne)djelu izbornika Nike Kovača, koji je evidentno ipak pao na glavnom ispitu, volio bih da se Davor Šuker, Damir Vrbanović i sva njihova svita pospu pepelom, priznaju svoj grijeh i urade ono što je nemoguća misija. A to je da vrate Štimca na kormilo reprezentacije, a Niku i njegovog brata Roberta curiknu u mladu momčad. Ili nađu novog izbornika, možda Roberta Prosinečkog ili pokušaju oteti Rijeci, angažirati Matjaža Keka.

Ono što me posebno smeta to je ponavljanje fraze našeg izbornika, “sami znate u kakvom sam stanju primio reprezentaciju“, a dobio je – ponovit ću – dobro spakiranu momčad. Naslijedio je sve osim Danijela Pranjića, čak i način igre, raspored na terenu.

Niki se u zasluge stavlja to da je kao ujedinio momčad, ulio joj novi duh, napunio igrače samopouzdanjem. Vjerojatno ima tu njegovih zasluga, ali najbitnija je ona da su igrači sami shvatili kako im je nebo podarilo Island u doigravanju, dakle jedinstvenu šansu da se domognu mundijala. Pa kako god su se opustili u kvalifikacijama kad su uvidjeli da je Belgija nedostižna, tako su se uoči play-offa i mobilizirali.

Sad će brojni analitičari krenuti u demontiranje Nike Kovača, pitam se gdje su bili dosad, posebno ovi s hrvatske televizije, koji su razmišljali više o svom komoditetu u projektu “Brazil 2014.“, to kakvo će gostoprimstvo uživati od strane HNS-a, nego o tome kako naša reprezentacija igra…

Zamislite ovo, poslije tuge od utakmice glavni komentator Drago Ćosić pita izbornika u stilu “mnogi vam zamjeraju“ i onda navodi jednu od krivih, totalno pogrešnih odluka u vezi s pozicijom Ivana Rakitića. Pa čovječe, zar ti to nije moglo pasti ranije na pamet?

Podilaženje medija

No, nije ekskluzivno Ćosić sa svojim analitičarom Goranom Vlaovićem imao kasno paljenje, već su i drugi prekomjernim podilaženjima stvarali krivu sliku, na neki način zavaravali svoje čitatelje i slušatelje, sve s jednim razlgom, a to je da ne naljute izbornika ili čelnike HNS-a. Bilo je tu vazelina napretek, degutantnog hvalisanja po kojem je “Niko izbornik za vječnost“.

Zapalio sam se na izbornikovu najavu uoči odlučne utakmice protiv Meksika po kojoj ćemo “biti strpljivi, nećemo grlom u jagode“. A znalo se da trebamo pobjedu, ali to ne značiti dobiti tri punta nego ih osvojiti, to jest igrati bez kalkulacija napadački, jurišati, riskirati, jer smo u protivnom u autu. Nagledao sam se tih trenera koji računaju “mi smo bolji“, pa “držimo nulu“, jer “doći će šansa i mi ćemo dati gol“.

Eto, mi strpljivo, pokazalo se zapravo nemoćno, a Meksikanci s druge strane nisu igrali na bod za prolaz nego na pobjedu. Oni su nas ugasili, zadušili, nadigrali, nadtrčali, nadskakali, dakle čak su nam dali golove iz prekida, iz segmenta za koji su nas uvjeravali da smo dominantni.

Previše je krivih postavki, još od priprema, pa od one na prvoj utakmici po kojoj Nikica Jelavić igra špica, ali ne na postavljenu obranu (to se moglo protiv Kameruna) nego na protivnapad. Pa onda ova “madornale” zabluda sa Rakitićem kao defenzivcem, jer Kovač je jednostavno zaluđen povratnom igrom, odnosno igrom u dva smjera. To je mislio i Tomislav Ivić svojevremeno kad je tjerao Juricu Jerkovića na pomaganje obrani, na defanzivno sudjelovanje i tako ga kastrirao, baš kako je Kovač to uradio s Rakitićem…

Ili ona nespretnost kad je protiv Brazila umjesto Matea Kovačića uveo Marcela Brozovića i ostavio ga u poziciju iza napadača premda su to dva različita tipa igrača, Brozović je igrač manevra širokog spektra, sposoban za destrukciju.

Još uoči utakmice s Brazilom pao mi je mrak na Kovačevu konstataciju: “Ja sam uradio svoje, sad je na dečkima na terenu da daju svoje“. Ma bogati, a gdje su reakcije s klupe, u 5., 55. ali i 85. minuti i to potezi na vrijeme, nikako sa zakašnjenjem kakvo je bilo prekasno povlačenje Ivice Olića, odnosno Pranjića s terena. A taj Olić zaslužuje divljenje za svoju trku, požrtvovnost i srčanost, uz napomenu da ipak nije u stanju odigrati tri utakmice u deset dana.

Zvijezde razočarale

Problem je po svemu u razmišljanju, načinu života našeg izbornika čiji su istupi puni paradoksa kao kad nam tumači da smo “u Brazil došli uživati u nogometu, to je naša formula”, pa “mi protiv Meksika želimo, a ne moramo pobijediti, gorimo od želje da razveselimo svoje navijače“, a s druge strane svi znaju da je po svojem profilu čak veći Nijemac od Nijemaca (omiljen mu je poklič: arbeiten, šljakenzi…). Ma koja jadna zabava, jedino pobjede donose veselje, sve drugo su bljutavi alibiji.

I na kraju razočarale su i naše zvijezde, oni koji igraju u velikim klubovima, ali su tamo ipak dijelovi jednog stroja.

ZDRAVKO REIĆ

Ponovili pogrešku napravljenu s Jozićem

“Hvala Joziću, vrijeme je za hrabre” - to je naslov mog komentara u Sportskim novostima (7. listopada 2001.), poslije pobjede Hrvatske nad Belgijom 1:0 (gol Bokšića) kad smo se izravno plasirali za Svjetsko prvenstvo 2002. Tada sam pledirao, citiram:

“Sad kad smo prošli, kad smo se vratili na veliku svjetsku scenu, odmah treba poduzeti korake, pravovremene i energične. A to znači uslišati molbu Mirku Joziću koju je najavio (odlazak s izborničke klupe poslije mundijala op.p.), zahvaliti mu, udijeliti mu priznanje i odlikovanje, i pustiti ga da radi svoj zanatski, učiteljski posao… Vatrene treba preuzeti netko drugi, netko tko je kreativniji, slobodniji, i svakako hrabriji“.

Taj komentar je objavljen u zagrebačkom izdanju, pod egidom analiza, jer sam uživao taj status u redakciji, ali je sutradan u osnovnom izdanju maknut, jer se Branko Tuđen, tadašnji glavni urednik SN-a prepao reakcije svojih pajdaša iz HNS-a. Zamislite, naša reprezentacija ide na Mundial, a Reić pledira za smjenu izbornika! Jozić je ostao na mjestu izbornika, a naša reprezentacije je, šest mjeseci kasnije u Japanu, neslavno završila svoje nastupe. Bez obzira što će vam se objava ovog detalja doimati narcisoidnom, taj komentar držim uokviren u svom radnom kantunu.
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Roberta i Niku treba vratiti u mladu reprezentaciju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kraj iluzije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-06-25 10:22:25 [created_by] => 37 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-06-25 19:12:52 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-06-25 15:38:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 23046 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 277 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o stranom nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, nogomet, strani nogomet [secure] => 0 [page_title] => Strani nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/06/25/Sport/BRACAKOVAC00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x422" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4348012 Threads: 5 Questions: 136651395 Slow queries: 58355 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4090845 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/strani-nogomet/zdravko-reic-kovaca-treba-smijeniti-238780 [printLink] => /sport/strani-nogomet/zdravko-reic-kovaca-treba-smijeniti-238780?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 225023 [name] => nikokovač [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nikokovac [link] => /tag/nikokovac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Roberta i Niku treba vratiti u mladu reprezentaciju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kraj iluzije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zdravko Reić: Kovača treba smijeniti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-10-14-54-37 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/06/25/Sport/BRACAKOVAC00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/06/25/Sport/BRACAKOVAC00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}A baš nam je bilo lijepo, nadali smo se, naš optimizam je bio na pravim temeljima obzirom na niz igračkih velikana, računali smo napokon će naša reprezentacija proći u drugo kolo, ući među 16 najboljih na svijetu, u društvo koje po svojim igračima i pripadamo.

Sad vam je jasno, živjeli ste u iluziji, najveći dio ljubitelja nogometa svojim optimizmom i bezgraničnom vjerom u Vatrene zapravo je potpisivao svoje hrvatstvo, odanost domovini.

Nokaut u Recifeu, nečasni oproštaj naše reprezentacije, gubitak ugleda i šest milijuna eura, koje nismo zaradili, koje su Vatreni ispustili, zaslužuju objašnjenja, ali i hitne mjere. Mnogi će sad povući kočnicu, prihvatit će se one “spustimo loptu na zemlju“, ponudit će navodno razumniju stranu - da je sad sve izgubljeno i ima vremena za analize.

I slažem se u svemu, ali se odmah pitam kako ste ono u par sati noću, odmah poslije utakmice u Glasgowu brzo shvatili da je nužna smjena na kormilu reprezentacije? Ili ste ipak jedva čekali razlog da brzo maknete Igora Štimca?

Nebo im podarilo Island

I prije nego krenem u razmatranje o liku i (ne)djelu izbornika Nike Kovača, koji je evidentno ipak pao na glavnom ispitu, volio bih da se Davor Šuker, Damir Vrbanović i sva njihova svita pospu pepelom, priznaju svoj grijeh i urade ono što je nemoguća misija. A to je da vrate Štimca na kormilo reprezentacije, a Niku i njegovog brata Roberta curiknu u mladu momčad. Ili nađu novog izbornika, možda Roberta Prosinečkog ili pokušaju oteti Rijeci, angažirati Matjaža Keka.

Ono što me posebno smeta to je ponavljanje fraze našeg izbornika, “sami znate u kakvom sam stanju primio reprezentaciju“, a dobio je – ponovit ću – dobro spakiranu momčad. Naslijedio je sve osim Danijela Pranjića, čak i način igre, raspored na terenu.

Niki se u zasluge stavlja to da je kao ujedinio momčad, ulio joj novi duh, napunio igrače samopouzdanjem. Vjerojatno ima tu njegovih zasluga, ali najbitnija je ona da su igrači sami shvatili kako im je nebo podarilo Island u doigravanju, dakle jedinstvenu šansu da se domognu mundijala. Pa kako god su se opustili u kvalifikacijama kad su uvidjeli da je Belgija nedostižna, tako su se uoči play-offa i mobilizirali.

Sad će brojni analitičari krenuti u demontiranje Nike Kovača, pitam se gdje su bili dosad, posebno ovi s hrvatske televizije, koji su razmišljali više o svom komoditetu u projektu “Brazil 2014.“, to kakvo će gostoprimstvo uživati od strane HNS-a, nego o tome kako naša reprezentacija igra…

Zamislite ovo, poslije tuge od utakmice glavni komentator Drago Ćosić pita izbornika u stilu “mnogi vam zamjeraju“ i onda navodi jednu od krivih, totalno pogrešnih odluka u vezi s pozicijom Ivana Rakitića. Pa čovječe, zar ti to nije moglo pasti ranije na pamet?

Podilaženje medija

No, nije ekskluzivno Ćosić sa svojim analitičarom Goranom Vlaovićem imao kasno paljenje, već su i drugi prekomjernim podilaženjima stvarali krivu sliku, na neki način zavaravali svoje čitatelje i slušatelje, sve s jednim razlgom, a to je da ne naljute izbornika ili čelnike HNS-a. Bilo je tu vazelina napretek, degutantnog hvalisanja po kojem je “Niko izbornik za vječnost“.

Zapalio sam se na izbornikovu najavu uoči odlučne utakmice protiv Meksika po kojoj ćemo “biti strpljivi, nećemo grlom u jagode“. A znalo se da trebamo pobjedu, ali to ne značiti dobiti tri punta nego ih osvojiti, to jest igrati bez kalkulacija napadački, jurišati, riskirati, jer smo u protivnom u autu. Nagledao sam se tih trenera koji računaju “mi smo bolji“, pa “držimo nulu“, jer “doći će šansa i mi ćemo dati gol“.

Eto, mi strpljivo, pokazalo se zapravo nemoćno, a Meksikanci s druge strane nisu igrali na bod za prolaz nego na pobjedu. Oni su nas ugasili, zadušili, nadigrali, nadtrčali, nadskakali, dakle čak su nam dali golove iz prekida, iz segmenta za koji su nas uvjeravali da smo dominantni.

Previše je krivih postavki, još od priprema, pa od one na prvoj utakmici po kojoj Nikica Jelavić igra špica, ali ne na postavljenu obranu (to se moglo protiv Kameruna) nego na protivnapad. Pa onda ova “madornale” zabluda sa Rakitićem kao defenzivcem, jer Kovač je jednostavno zaluđen povratnom igrom, odnosno igrom u dva smjera. To je mislio i Tomislav Ivić svojevremeno kad je tjerao Juricu Jerkovića na pomaganje obrani, na defanzivno sudjelovanje i tako ga kastrirao, baš kako je Kovač to uradio s Rakitićem…

Ili ona nespretnost kad je protiv Brazila umjesto Matea Kovačića uveo Marcela Brozovića i ostavio ga u poziciju iza napadača premda su to dva različita tipa igrača, Brozović je igrač manevra širokog spektra, sposoban za destrukciju.

Još uoči utakmice s Brazilom pao mi je mrak na Kovačevu konstataciju: “Ja sam uradio svoje, sad je na dečkima na terenu da daju svoje“. Ma bogati, a gdje su reakcije s klupe, u 5., 55. ali i 85. minuti i to potezi na vrijeme, nikako sa zakašnjenjem kakvo je bilo prekasno povlačenje Ivice Olića, odnosno Pranjića s terena. A taj Olić zaslužuje divljenje za svoju trku, požrtvovnost i srčanost, uz napomenu da ipak nije u stanju odigrati tri utakmice u deset dana.

Zvijezde razočarale

Problem je po svemu u razmišljanju, načinu života našeg izbornika čiji su istupi puni paradoksa kao kad nam tumači da smo “u Brazil došli uživati u nogometu, to je naša formula”, pa “mi protiv Meksika želimo, a ne moramo pobijediti, gorimo od želje da razveselimo svoje navijače“, a s druge strane svi znaju da je po svojem profilu čak veći Nijemac od Nijemaca (omiljen mu je poklič: arbeiten, šljakenzi…). Ma koja jadna zabava, jedino pobjede donose veselje, sve drugo su bljutavi alibiji.

I na kraju razočarale su i naše zvijezde, oni koji igraju u velikim klubovima, ali su tamo ipak dijelovi jednog stroja.

ZDRAVKO REIĆ

Ponovili pogrešku napravljenu s Jozićem

“Hvala Joziću, vrijeme je za hrabre” - to je naslov mog komentara u Sportskim novostima (7. listopada 2001.), poslije pobjede Hrvatske nad Belgijom 1:0 (gol Bokšića) kad smo se izravno plasirali za Svjetsko prvenstvo 2002. Tada sam pledirao, citiram:

“Sad kad smo prošli, kad smo se vratili na veliku svjetsku scenu, odmah treba poduzeti korake, pravovremene i energične. A to znači uslišati molbu Mirku Joziću koju je najavio (odlazak s izborničke klupe poslije mundijala op.p.), zahvaliti mu, udijeliti mu priznanje i odlikovanje, i pustiti ga da radi svoj zanatski, učiteljski posao… Vatrene treba preuzeti netko drugi, netko tko je kreativniji, slobodniji, i svakako hrabriji“.

Taj komentar je objavljen u zagrebačkom izdanju, pod egidom analiza, jer sam uživao taj status u redakciji, ali je sutradan u osnovnom izdanju maknut, jer se Branko Tuđen, tadašnji glavni urednik SN-a prepao reakcije svojih pajdaša iz HNS-a. Zamislite, naša reprezentacija ide na Mundial, a Reić pledira za smjenu izbornika! Jozić je ostao na mjestu izbornika, a naša reprezentacije je, šest mjeseci kasnije u Japanu, neslavno završila svoje nastupe. Bez obzira što će vam se objava ovog detalja doimati narcisoidnom, taj komentar držim uokviren u svom radnom kantunu.
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/strani-nogomet/zdravko-reic-kovaca-treba-smijeniti-238780 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=50c7906d12bbd667b6e02e9fcdee5b4d6485f452 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zdravko+Rei%C4%87%3A+Kova%C4%8Da+treba+smijeniti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fzdravko-reic-kovaca-treba-smijeniti-238780 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fzdravko-reic-kovaca-treba-smijeniti-238780 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Roberta i Niku treba vratiti u mladu reprezentaciju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kraj iluzije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Strani nogometkraj iluzije

Zdravko Reić: Kovača treba smijeniti

Piše PSD.
25. lipnja 2014. - 17:38
A baš nam je bilo lijepo, nadali smo se, naš optimizam je bio na pravim temeljima obzirom na niz igračkih velikana, računali smo napokon će naša reprezentacija proći u drugo kolo, ući među 16 najboljih na svijetu, u društvo koje po svojim igračima i pripadamo.

Sad vam je jasno, živjeli ste u iluziji, najveći dio ljubitelja nogometa svojim optimizmom i bezgraničnom vjerom u Vatrene zapravo je potpisivao svoje hrvatstvo, odanost domovini.

Nokaut u Recifeu, nečasni oproštaj naše reprezentacije, gubitak ugleda i šest milijuna eura, koje nismo zaradili, koje su Vatreni ispustili, zaslužuju objašnjenja, ali i hitne mjere. Mnogi će sad povući kočnicu, prihvatit će se one “spustimo loptu na zemlju“, ponudit će navodno razumniju stranu - da je sad sve izgubljeno i ima vremena za anal...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 12:14