StoryEditorOCM
Strani nogometizvan stadiona

Vatreni neredi u Bugarskoj, tisuće prosvjeduju protiv nogometnog saveza, 14-ero ozlijeđeno

Piše HINA
16. studenog 2023. - 21:09

U neredima navijača oko stadiona Vasil Levski u Sofiji uoči utakmice između Bugarske i Mađarske u kvalifikacijama za EURO, ozlijeđeno je najmanje 14 osoba.

Uoči susreta nekoliko tisuća bugarskih navijača je prosvjedovalo zbog načina kojim se upravlja Bugarskim nogometnim savezom, a prosvjed je prerastao u nasilje.

Navijači su gađali policiju raznim pirotehničkim sredstvima, kamanjem i bocama. Nakon što su zapaljene kante za smeće, policija je odgovorila vodenim topovima i suzavcem. Bugarski mediji prenose kako se sukob smirio nakon više od sat vremena. Ozlijeđeno je najmanje 14 osoba, a među stradalima ima i policajaca.

Zapaljen je i jedan autobus, policijski kombi, dok je nekoliko izloga razbijeno.

"Krajnje je razočaravajuće što prosvjedujemo na takav način i uništavamo naš grad," rekao je bugarskim novinarima gradonačelnik Sofije Vasil Terziev.

"Ne prihvaćam da miran prosvjed eskaliraju na ovaj način," dodao je.

Bugarska reprezentacija se već skoro dva desetljaća nije plasirala na neki veliki turnir. Navijači su širom zemlje prosvjedovali nakon poraza od Albanije i Litve u listopadu. Predsedniku Saveza Borislavu Mihajlovu i njegovim pomoćnicima koji su na čelu Saveza već 18 godina, navijači su proteklih tjedana u 18. minuti svake ligaške utakmice uzvikivali "Ostavka".

Zahtjevi prosvjednika bili su ostavka Borislava Mihailova i cjelokupnog vodstva Saveza, te zakazivanje izvanredne Skupštine do veljače 2024. godine na kojoj bi se izabralo novo vodstvo.

"Kap koja je prelila čašu" i razljutila navijače bila je odluka da se večerašnji ogled protiv Mađarske odigra pred praznim tribinama na stadionu u Sofiji oko kojeg je bilo raspoređeno oko 1.600 policajaca.

U strahu od nereda, Mihajlov je prošlog tjedna zatražio od UEFA-e da se utakmica protiv Mađarske igra pred praznim tribinama. Ta je odluka izazvala gnjev ne samo među bugarskim navijačima, već i mađarskim navijačima koji su ranije isplanirali put.

Inače, pogotkom u sedmoj minuti sudačke nadoknade Mađarska je na gostovanju u Bugarskoj izborila remi 2-2, osvojivši bod kojim je osigurala plasman na EURO 2024. u Njemačkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 00:07