StoryEditorOCM
Strani nogometZanimljiv lik

Prošlog je proljeća nuđen Hajduku, a sad u Ligi petice radi čuda, o njemu bruji cijela Europa, i dalje je bez poraza

Piše Frane Vulas
14. studenog 2023. - 15:23

Samo tri momčadi iz Liga petice ove su sezone u domaćim prvenstvima neporažene, a jednu od njih, europsku hit momčad, vodi nesuđeni trener Hajduka.

U njemačkoj Bundesligi za poraz ne znaju vodeći Bayer Leverkusen i prvi pratitelj Bayern, a u Ligue 1 drugoplasirana Nica. Na klupi ‘apotekara‘ je slavni Xabi Alonso, bavarskog diva vodi jedan od najboljih trenera svijeta Thomas Tuchel, a sastav Nice mladi talijanski stručnjak Francesco Farioli (34). Bivši suradnik mnogo poznatijeg sunarodnjaka Roberta De Zerbija koji čuda radi u Premiershipu s Brightonom Farioli, nesuđeni je trener Hajduka.

Ove godine Farioli je nuđen klubu s Poljuda. U trenucima kada je na proljeće postojala mogućnost da tadašnji trener Hajduka Ivan Leko možda ne nastavi s poslom na klupi, ‘bijelima‘ je nuđen Farioli, mladi talijanski stručnjak s iskustvom samostalnog rada u turskim klubovima Karagümrüku i Alanyasporu, ali i svakako s preporukom suradnje sa spomenutim De Zerbijem. Međutim, ostao je tada Leko na klupi ‘bijelih‘, i u ovoj sezoni. Zadržao se, ali samo do listopada kada ga je uspješno naslijedio Mislav Karoglan. Hajduk je tada ‘preskočio‘ Fariolija, a o tom talentiranom treneru danas bruji cijela Europa. Uzela ga je Nica i pogodila, a on je sada postao ‘tražena roba‘ u europskom nogometu.

image
AFP

S momčadi Nice, drugoplasiranim sastavom Ligue 1, Farioli je prvi pratitelj nedodirljivog PSG-a za kojem zaostaje samo bod. U 12 odigranih prvenstvenih susreta Nica je neporažena, ima sedam pobjeda i pet remija. Ušli su malo klimavo u sezonu, s tri ligaška remija, a onda se momčad s Azurne obale zahuktala. Da ne bude zabune, Nica je pobjeđivala sve glavne favorite, PSG (3:2) i Monaco (1:0) u gostima, a Marseille kod kuće (1:0).

Interesantan CV ima Farioli koji i nema prevelikog trenerskog iskustva, što je pak s obzirom na godine odnosno mladost ipak razumljivo. Imao je skromne početke, u talijanskim niželigašima kao trener vratara (Margine Coperta, Fortis Juventus, Lucchese), Aspire akademiji u Kataru, pa je bio savjetnik u stožeru reprezentacije. U vrijeme kada je vodio Benevento, De Zerbi ga je te 2017. godine pozvao u svoj stožer kao trenera vratara. Ne zbog iskustva, trenerskog niti igračkog, već zbog članaka napisanih na internetu. Kasnije su na istom tragu surađivali i u Sassuolu.

image
AFP

Zanimljiv je ‘lik‘ taj Farioli, posve atipičan trenerski tip. Još manje od trenerskog ima igračkog iskustva, malo i ništa. Nije se ozbiljnije bavio nogometom kao igrač, igrao je samo amaterski. A i tu je bio među najmanje talentiranima, zato je i završavao na golu. No, to što je bio vratar otvorilo mu je oči da bolje vidi sve ono što se i zašto se događa na travnjaku. S druge strane završio je – filozofski fakultet! Na faksu je napisao rad pod nazivom ‘Filozofija igre: estetika nogometa i uloga golmana‘ čime je za svoj fakultet zakoračio na dotad posve nepoznat teren. Pritom je pisao i o slavnom francuskom književniku i filozofu Albertu Camusu koji je također bio – vratar.

Dok se probijao kroz talijanske niželigaše pisao je razne nogometne analize, tekstove o taktici, na nogometnim portalima, platformi za analize i skautiranje ‘WyScout‘... Jedan od tih tekstova, analiza momčadi koju je tada vodio De Zerbi Foggie, zapala je za oko aktualnom treneru Brightona.

Nakon što mu de De Zerbi malo ‘odškrinuo vrata‘, potom se dalje Farioli sam probijao, nije se Ze Zerbiju priključio i u Šahtaru (tamo je radio prije Brightona). Prvo je napravio iskorak kao pomoćni trener Alanyaspora u sezoni 2020/21. Potom je samostalno vodio Karagümrük od ožujka 2021. godine. Zatim i Alanyaspor koji ga je pozvao na ljeto 2021. godine, ali za glavnog trenera. Farioli je momčad vodio do petog mjesta u turskoj Superligi, do polufinala kupa u sezoni 2021/22. Međutim, sezonu potom je smijenjen u veljači nakon tri ligaška poraza u nizu.

image
AFP

U trenucima prije nego što je stigao poziv Nice, mogao ga je angažirati Hajduk. No, da ne budemo prestrogi, ‘preskočili‘ su ga tada i neki drugi klubovi iz regije poput sudionika ovosezonske Lige prvaka Crvene zvezde, sudionika Europske lige Olympiacosa...

Gaji poput De Zerbija energičan, atraktivan nogomet. Sličan je to trenerski potpis, baziran na detaljima, ali s druge strane za razliku od Brightona ima i beton obranu. U 12 odigranih kola njegova momčad primila je tek četiri pogotka u čemu im u Ligama petice nema ravnih. Najjača su obrana Europe.

Ima tu i dosta poznatih lica. Stoperski par uglavnom čine iskusni Brazilac Dante i bivši igrač Barcelone Jean-Clair Todibo. Moćni veznjak Khephren Thuram, Lilianov sin, Marcusov brat, već je ljetos bio velika želja Liverpoola, Juventusa...

image
AFP

 

Standings provided by Sofascore
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:15